Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX Review

Ben jij op zoek naar een 35mm lens voor jouw Nikon DX camera? Misschien is de Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX wel wat voor jou, in dit artikel bespreken we alle eigenschappen van deze lens en kijken we naar wat alternatieven, plus wat reviewers ervan zeggen. 

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen van de Nikon AF-S 35mm F/1.8 DX 

Prijs
Deze lens kwam voor het eerst op de markt in juli 2009 voor een prijs van €239, -. Tegenwoordig is de lens te koop voor €169, -
Dit is al €70, - minder dan toen hij voor het eerst uitkwam. 

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een welbekende brandpuntafstand van 35mm. Vaak twijfelen mensen tussen een 35mm en een 50mm lens, wil je hier meer over lezen? Dan raad ik mijn blog: “35mm of 50mm lens, welke is het beste?” aan.

Wat houdt het label “G” in?
Wanneer je de letter G na het diafragma ziet wil dit zeggen dat de lens geen handmatige diafragma ring heeft. Vroeger hadden alle lenzen een handmatige diafragma aangezien dit niet met de analoge camera’s te besturen was, tegenwoord is dit niet meer zo en hebben bijna geen lenzen nog een handmatige diafragma ring.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk, dit komt door zijn maximale diafragma van f/1.8. Heel geschikt voor situaties met weinig licht en ook mooi voor prachtige onscherpe achtergronden.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over handmatige als automatische focus. De SWM-motor (Sonic Wave Motor) in deze lens regelt de autofocus en doet dit op zijn aller stilste.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, je zal dit op deze brandpuntafstand ook niet echt missen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof- en spatwater dichte behuizing, je hoeft dus minder bezorgt te zijn over het fotograferen in de regen. 

Bouw & Gewicht
Deze lens heeft een gewicht van 185 gram, een diameter van 72mm en een lengte van 53mm. Een erg compacte lens dus. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 58mm. 


Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Alternatieven

Verschil Nikon AF-S 35mm F/1.8 DX en Yongnuo YN 35mm F/2.0

Een alternatief voor de Nikon AF-S 35mm F/1.8 DX is de Yongnuo YN 35mm F/2.0. De verschillen tussen de twee lenzen staan hieronder opgesomd:

 • €129, - ten opzichte van €169, -
 • De Yongnuo lens heeft een maximaal diafragma van f/2.0 ten opzichte van het maximale diafragma van f/1.8 van de Nikon.
 • De Yongnuo lens is ook te gebruiken op fullframe camera’s
 • De Yongnuo beschikt niet over een stof- en spatwater dichte behuizing die de Nikon lens wel heeft.
 • Verder heeft de Yongnuo een erg korte minimale scherpstelafstand van 25cm, die van de Nikon is 30cm.

Verschil Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX en Nikon AF-S 50mm F/1.8G

Een ander alternatief voor de Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX is de Nikon AF-S 50mm F/1.8G. Hieronder zijn de belangrijkste eigenschappen en verschillen:

 • Beide hebben een maximaal diafragma van f/1.8. 
 • Beide lenzen beschikken over een SWM-autofocus motor. 
 • Het perspectief tussen de twee lenzen is verschillend, meer informatie hierover in het hiervoor genoemde 35 of 50mm artikel.
 • De 50mm lens kan wel op fullframe camera’s gebruikt worden.
 • De 50mm lens is niet stof- en spatwater dicht, dit is de 35mm lens wel.

Als je meer 50mm lenzen wilt vergelijken raad ik mijn artikel: “Beste 50mm lens voor Nikon” aan, hierin bespreek ik de hiervoor genoemde 50mm lens samen met een aantal andere een stuk uitgebreider. 

Rarbikstranda sunset

Reviews 

Beeldkwaliteit
Nasim Mansurov van photographylife.com heeft gekeken naar een aantal lens aspecten, we beginnen bij vignettering waar hij het volgende over te zeggen heeft: “Een andere zwakte van de Nikkor 35mm f/1.8G is de hoeveelheid vignettering die hij vertoont op grote diafragma’s. 

Het is normaal voor prime lenzen om te vignetteren op fullframe camera’s, de hoeveelheid vignettering verschilt tussen de lenzen best wel wat maar in het geval van de 35mm f/1.8G lijkt het meer te zijn dan normaal. Soms hebben zelfs dure professionele lenzen uitgesproken vignettering op grote diafragma’s het dus niet raar om hevige vignettering op de meeste prime lenzen te zien.”

Andrew Westlake van dpreview.com heeft het volgende te zeggen over de hoeveelheid chromatische aberratie van de Nikon 35mm f/1.8G DX: “Op grote diafragma’s is de hoeveelheid chromatische aberratie erg weinig, wanneer je echter een aantal stops naar beneden gaat wordt de laterale chromatische aberratie steeds slechter, dit gaat door tot f/4.0. Op deze en kleinere diafragma’s zijn rood/cyaan omzomingen te zien, in elk geval goed genoeg om ze te kunnen zien in de meeste foto’s.”

Andrew Alexander van imaging-resource.com kijkt naar de scherpte van de Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX en heeft hier het volgende over te zeggen: “Voor een $200 lens is de 35mm f/1.8DX presteert hij verbazingwekkend goed. 

Met de lens op zijn maximale diafragma van f/1.8 is de gehele scherpte respectabel, met een scherpe centrale regio van 1.5 blur units en met een beetje zachte hoeken die tegen de 3 blur units aankomen.

De scherpte wordt iets beter op f/2, op f/2.8 zien we erg goede resultaten, onder de 1.5 blur units in het midden en onder de 2 in de hoeken. De scherpte wordt aanzienlijk beter wanneer je bij de kleine diafragma’s komt met een optimale scherpte op f/5.6. Voor praktische doeleinden zijn dingen zo scherp als realistisch kunnen zijn op f/2.8.”

Bouw & Exterieur
Andrew Westlake van dpreview.com heeft het volgende te zeggen over het ontwerp van de Nikon 35mm f/1.8G DX: “De 35mm f/1.8 volgt Nikon zijn nieuwe ontwerp idioom voor AF-S prime lenzen en lijkt erg op de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G (al mist hij wel de afstandsschaal die we wel zien op de 50mm f/1.4 waarschijnlijk is deze weggehaald om de kosten laag te houden).

Bouw kwaliteit en afwerking die de lage prijs meer dan overtreft; de lens voelt sterk en goed in elkaar gezet aan. De cilinder is gemaakt van zwart plastic met een metalen lensvatting. Een mooie toevoeging is de rubberen O ring om de lensvatting die stof en water tegenhoudt om de camera in te gaan. (Let wel op dat deze lens niet stof- of spatwater dicht is). 


Autofocus
JerryJ van digitalcamerareview.com heeft het volgende te zeggen over de autofocus van deze lens: “De nieuwe Nikkor 35mm lens wordt aangedreven door Nikon zijn nieuwe AF-S in-lens focus systeem in tegenstelling tot de traditionele in-body schroef motoren. Dit houdt meestal in dat het focussen stiller en vaak sneller is dan lenzen met een in-body focus motor. 

De nieuwe 35mm lens is inderdaad erg stil, de autofocus snelheid daarentegen lijkt niet veel sneller dan dat we gezien hebben in de oudere Nikkor lenzen op andere Nikon bodies. De AF-S 25mm blijft best een snelle lens met erg goede prestaties in omgevingen met weinig licht waar een kit lens gewoon geen focus kan krijgen.”

Voordelen van de Nikon AF-S 35mm F/1.8 DX 

 • Goedkoop in aanschaf
 • Erg lichtsterk
 • Erg compact

Nadelen van de Nikon AF-S 35mm F/1.8 DX 

 • Geen weathersealing
 • Niet het scherpste op f/1.8

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: digitalcamerareview.com photographylife.com dpreview.com en imaging-resource.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen