arrow_drop_up arrow_drop_down

35mm vs 50mm lens, welke is het beste?

Wat is de beste lens, een 35mm of een 50mm lens? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Ontdek in dit artikel waarom dit voor veel liefhebbers interessante lenzen zijn, wat het verschil is tussen 35 en 50 mm prime lenzen. Per situatie kijken we welke lens beter is en waarvoor je ze het beste kan gebruiken, welke het beste bij jou past lees je in dit artikel.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & De Creatieve Lens te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies op maat. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (bespaar met dit advies zo 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Prime lens of zoomlens?

Een primelens is een lens met een vaste brandpuntafstand. Je kan dus niet inzoomen om een betere compositie te creëren, dit moet je doen door zelf op een bepaalde afstand te gaan staan.

Waar prime lenzen vaak goed in zijn is het diafragma (naast de beeldkwaliteit). Het maximale diafragma van een prime lens kan zelfs tot f/1.2 oplopen. Dit zorgt ervoor dat deze lenzen ongelofelijk lichtsterk zijn en dat ze heel mooie, sfeervolle onscherpe achtergronden creëren (bokeh).

Zoomlenzen die een groot maximaal diafragma van f/2.8 of groter hebben kosten vaak ook aanzienlijk meer dan een prime lens.

Wat wel een voordeel is van een zoomlens is dat je dus een grote variatie aan brandpuntafstanden hebt en dus ‘dichterbij’ je onderwerp kan komen zonder te bewegen, dit kan in sommige situaties erg handig zijn waarbij je niet kan bewegen of heel snel moet handelen. Want anders, oops.. Moment voorbij!

Grootte van de camerasensor

De grootte van een camerasensor maakt veel uit voor het bepalen van welke lens je gebruikt.

Een zogenaamde ‘fullframe’ sensor is 36x24mm en maakt optimaal gebruik van de beeldhoek van een lens. De veelvoorkomende ‘APS-C’ sensor heeft een afmeting van 23x16mm. Een deel van de beeldhoek van een lens valt dus buiten de sensor waardoor het beeld “gecropped” wordt.

Het beeld van een APS-C sensor lijkt dus groter dan het beeld op een fullframe camera. Dit zorgt ervoor dat een 50mm lens met een sensor die een cropfactor van 1.5 heeft zich voordoet als een lens van 80mm (Lens lengte * cropfactor = werkelijke lengte). Hier volgen de meest bekende sensoren met hun cropfactor.

 • Fullframe, cropfactor: 1.0
  • Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beeldhoek van de lens.
 • APS-H, cropfactor: 1.3
  • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 65mm lens op een fullframe sensor. Dit komt minder voor.
 • APS-C, cropfactor: 1.6 of 1.5
  • Canon. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,6 is hetzelfde als een 80mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Canon.
  • Nikon, Sony, Fujifilm. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,5 is hetzelfde als een 75mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Nikon, Sony en Fujifilm APS-C sensoren.
 • 4/3 (micro four thirds), cropfactor: 2.0
  • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 100mm lens op een fullframe sensor. Dit komt veel voor bij Olympus en Panasonic systeemcamera’s (die zijn ook kleiner en lichter door de kleinere sensor).

Wat is je onderwerp?

Het onderwerp dat je fotografeert is ook erg belangrijk als je een keuze moet maken tussen de 35 en 50mm lens.

De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.

De 50mm is lens is net iets minder veelzijdig en wordt vaak niet gebruikt voor straat, sport en landschap fotografie, echter wil dit niet zeggen dat je deze lens hier niet voor kan gebruiken.

Wanneer is een  50 mm lens het beste?

De 50mm lens ook wel de ‘nifty fifty’ of ‘plastic fantastic’ genoemd wordt vaak gebruikt voor portretfotografie omdat deze lens minder ‘loze’ ruimte heeft tegenover de 35mm. Ook wordt vaak gezegd dat de 50mm lens betere of mooiere bokeh levert dan de 35mm lens. Ook kan je met de 50mm lens betere foto’s maken als mensen wat verder weg staan. Bovendien is de 50mm lens vaak een stuk goedkoper dan de 35mm lens. Tot slot is een 50mm lens ook beter in combinatie met tussenringen voor macrofotografie, hier kom ik later nog op terug.

Wanneer is een 35 mm lens het beste?

De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer ‘zien’, dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto’s wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt. Ook voor foodfotografie is deze camera erg goed omdat je niet ver van het eten af hoeft te gaan staan om toch alles in beeld te krijgen. Verder kan je de lens ook gebruiken voor:

 • Trouwfotografie
 • Straatfotografie
 • Sportfotografie (met name als er heel weinig licht is, denk aan binnen)
 • Reisfotografie
 • Productfotografie

Lichtsterkte

Prime lenzen hebben het kenmerk om erg lichtsterk te zijn. Ze zijn erg lichtsterk omdat het makkelijker is om een groot maximale diafragma te krijgen, de maximale diafragma van een prime lens kan oplopen tot f1.2. Een groot diafragma zorgt voor een heel weinig scherptediepte wat voor een fraai ‘bokeh’ effect kan zorgen. Bovendien zijn deze lenzen ook erg goed in situaties met weinig licht aangezien een groot maximale diafragma veel licht binnen laat. Je ISO hoeft zo minder hoog en dat komt beeldkwaliteit ten goede.

Welk merk 35 mm of 50 mm lens?

Er is veel keuze in verschillende merken qua lenzen, denk aan derde partijen die goedkopere lenzen maken voor verschillende camera merken. Ook je camera merk zelf maakt uit wanneer je kiest voor lens merk. Nikon maakt bijvoorbeeld geen lenzen voor Canon of Sony, soms kan je wel een adapter gebruiken om bijvoorbeeld een Nikon lens op een Canon body te gebruiken maar in het algemeen raad ik aan om hiermee op te passen.

Een lens van een derde partij kan soms goedkoper zijn dan een zogenaamde ‘first party’ lens. Denk aan de merken Yongnuo, Tamron, Samyang of 7artisans. Deze lens merken zijn meestal goedkoper dan de grotere merken zoals Sigma, Canon, Nikon of Zeiss.

Je kunt dit ook merken aan de bouwkwaliteit, meestal zijn deze lenzen van meer plastic gemaakt en hebben vaak geen extra functies zoals ingebouwde stabilisatie. Het voordeel van derde partij lenzen is dat je dus meer keuze hebt in lenzen. De grotere merken hebben vaak wel een betere bouwkwaliteit en leveren daarom soms ook scherpere foto’s, dit komt bijvoorbeeld door het soort glas wat ze gebruiken in de lenzen, je zal dit echter wel aan de prijs merken maar je krijgt hier wel een stukje service en kwaliteit voor terug.

Is 35 of 50 mm lens voor beginners of voor gevorderden?

Beide lenzen zijn te gebruiken door beginners en gevorderden er zit wel verschil in welke type lenzen gebruikt worden door wie. Een beginner kan makkelijk mooie bokeh creëren met zowel de 35mm als de 50mm, iemand die gevorderd is heeft waarschijnlijk een iets duurdere lens en weet hoe hij hele goede scherpe foto’s kan maken met beide lenzen.

Met een 35mm lens is het makkelijker voor een beginner om een goede compositie te creëren aangezien deze lens een wijder beeld heeft, met een 50mm lens is dit een stukje lastiger een gevorderde fotograaf kan hier makkelijker mee omgaan.

Verschil tussen 35 en 50 mm lens en een macrolens

Een macrolens is een lens waarmee je erg dichtbij de lens kan scherpstellen en dus erg dichtbij het onderwerp kan komen. Bij een macrolens komt het onderwerp wat je fotografeert 1:1 op je beeld, dit houdt in hoe groot je onderwerp op je beeld komt. Dus als je een (kleine) bloem fotografeert die een diameter heeft van 2cm zal deze ook 2cm zijn op het beeld.

Tussenringen kunnen erg handig zijn bij macrofotografie, tussenringen zorgen ervoor dat je dichterbij de lens kan scherpstellen, dit doe je door een tussenring tussen de lens en de body te plaatsen, dit vergroot de afstand tussen de sensor en de lens wat vervolgens het minimale scherpstelpunt dichterbij de lens zelf legt.

Deze tussenringen zijn vooral effectief op de 50mm lens omdat je met deze lens al een stukje verder van het onderwerp zit, met de 35mm lens zit je al aardig dicht bij het onderwerp en kan je dus niet optimaal gebruik maken van alle ringen aangezien je dan te dicht op het onderwerp komt te zitten. Bij beestjes is dit natuurlijk nog onhandiger want die willen niet altijd intiem zijn met jou…

Een nadeel van de 50mm en andere lenzen met een wat langere brandpuntafstand is dat ze gevoeliger zijn, het is dus makkelijker om per ongeluk een foto te maken waarin de scherpte niet op de juiste plek ligt. Ervaring en cameracontrole zijn hierbij belangrijk.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
RYCKAERT LORRAINE
Door

RYCKAERT LORRAINE

op 29 May 2020

Dag Joris had eerst je artikel gelezen over de creatieve lens en graag had ik jouw advies bekomen in verband met een tweede objectief die ik graag zou aanschaffen naast mijn AF-S Nikkor 18-140 mm 1:3.5 -5.6 G ED die inbegrepen was bij mijn beginnerstoestel NIKON D5600- jij spreekt hier over de 50 mm lens bedoel je daarmee voor een full frame want mijn toestel is een DSLR met een APS-C sensor en zou jij dan de voorkeur geven aan de 35 mm AF-S 1.8 of aan de 50 mm AF-S 1.8 ? (een all round objectief die ik op reis ook kan gebruiken) - heb nu ook je artikel over 35 mm - 50 mm objectief gelezen en ik heb de indruk dat jij voor mij persoonlijk de 35 mm lens zou aanraden. dank voor uw raad groetjes Lorraine

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 May 2020

Hi Lorriane, voor portret (dus echt met name het hoofd) of bijvoorbeeld bloemen zou ik eerder 50 mm aanraden. Ook voor dierenportretten. 35 mm is wat meer allround.

Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2020

Beste systeemcamera van dit moment

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2020

Welke spiegelreflexcamera kopen overzicht

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2020 

Beste spiegelreflexcamera beginner