35mm vs 50mm lens, welke is het beste?

Wat is de beste lens, een 35mm of een 50mm lens? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Ontdek in dit artikel waarom dit voor veel liefhebbers interessante lenzen zijn, wat het verschil is tussen 35 en 50 mm prime lenzen. Per situatie kijken we welke lens beter is en waarvoor je ze het beste kan gebruiken, welke het beste bij jou past lees je in dit artikel.


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere fotografie & De Creatieve Lens te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk | bespaar hiermee zo 140 euro op een lens die prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500+ persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Prime lens of zoomlens?

Een primelens is een lens met een vaste brandpuntafstand. Je kan dus niet inzoomen om een betere compositie te creëren, dit moet je doen door zelf op een bepaalde afstand te gaan staan.

Waar prime lenzen vaak goed in zijn is het diafragma (naast de beeldkwaliteit). Het maximale diafragma van een prime lens kan zelfs tot f/1.2 oplopen. Dit zorgt ervoor dat deze lenzen ongelofelijk lichtsterk zijn en dat ze heel mooie, sfeervolle onscherpe achtergronden creëren (bokeh).

Zoomlenzen die een groot maximaal diafragma van f/2.8 of groter hebben kosten vaak ook aanzienlijk meer dan een prime lens.

Wat wel een voordeel is van een zoomlens is dat je dus een grote variatie aan brandpuntafstanden hebt en dus ‘dichterbij’ je onderwerp kan komen zonder te bewegen, dit kan in sommige situaties erg handig zijn waarbij je niet kan bewegen of heel snel moet handelen. Want anders, oops.. Moment voorbij!

Camera instellingen honden fotograferen

Foto: cursist Annemarie Daams. Zij maakte deze straatfoto in Cuba met de Creatieve Lens

Grootte van de camerasensor

De grootte van een camerasensor maakt veel uit voor het bepalen van welke lens je gebruikt.

Een zogenaamde ‘fullframe’ sensor is 36x24mm en maakt optimaal gebruik van de beeldhoek van een lens. De veelvoorkomende ‘APS-C’ sensor heeft een afmeting van 23x16mm. Een deel van de beeldhoek van een lens valt dus buiten de sensor waardoor het beeld “gecropped” wordt.

Het beeld van een APS-C sensor lijkt dus groter dan het beeld op een fullframe camera. Dit zorgt ervoor dat een 50mm lens met een sensor die een cropfactor van 1.5 heeft zich voordoet als een lens van 80mm (Lens lengte * cropfactor = werkelijke lengte). Hier volgen de meest bekende sensoren met hun cropfactor.

 • Fullframe, cropfactor: 1.0
  • Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beeldhoek van de lens.
 • APS-H, cropfactor: 1.3
  • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 65mm lens op een fullframe sensor. Dit komt minder voor.
 • APS-C, cropfactor: 1.6 of 1.5
  • Canon. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,6 is hetzelfde als een 80mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Canon.
  • Nikon, Sony, Fujifilm. Een 50mm lens op een APS-C sensor met cropfactor 1,5 is hetzelfde als een 75mm lens op een fullframe sensor. Zo werkt het bij Nikon, Sony en Fujifilm APS-C sensoren.
 • 4/3 (micro four thirds), cropfactor: 2.0
  • Een 50mm op deze sensor is hetzelfde als een 100mm lens op een fullframe sensor. Dit komt veel voor bij Olympus en Panasonic systeemcamera’s (die zijn ook kleiner en lichter door de kleinere sensor).

Wat is je onderwerp?

Het onderwerp dat je fotografeert is ook erg belangrijk als je een keuze moet maken tussen de 35 en 50mm lens.

De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.

De 50mm is lens is net iets minder veelzijdig en wordt vaak niet gebruikt voor straat, sport en landschap fotografie, echter wil dit niet zeggen dat je deze lens hier niet voor kan gebruiken.

welke lens 50mm of 35mm

Foto: Cursist Annemarie Daams. Gemaakt op straat in Cuba met “De Creatieve Lens” Gratis “Ontdek de Creatieve Lens”+ de  10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Wanneer is een  50 mm lens het beste?

De 50mm lens ook wel de ‘nifty fifty’ of ‘plastic fantastic’ genoemd wordt vaak gebruikt voor portretfotografie omdat deze lens minder ‘loze’ ruimte heeft tegenover de 35mm. Ook wordt vaak gezegd dat de 50mm lens betere of mooiere bokeh levert dan de 35mm lens. Ook kan je met de 50mm lens betere foto’s maken als mensen wat verder weg staan. Bovendien is de 50mm lens vaak een stuk goedkoper dan de 35mm lens. Tot slot is een 50mm lens ook beter in combinatie met tussenringen voor macrofotografie, hier kom ik later nog op terug.

Wanneer is een 35 mm lens het beste?

De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer ‘zien’, dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto’s wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt. Ook voor foodfotografie is deze camera erg goed omdat je niet ver van het eten af hoeft te gaan staan om toch alles in beeld te krijgen. Verder kan je de lens ook gebruiken voor:

Voordelen 50mm lens - wat is de beste

Foto: cursist Hilda van Cuijlenburg

Lichtsterkte

Prime lenzen hebben het kenmerk om erg lichtsterk te zijn. Ze zijn erg lichtsterk omdat het makkelijker is om een groot maximale diafragma te krijgen, de maximale diafragma van een prime lens kan oplopen tot f1.2. Een groot diafragma zorgt voor een heel weinig scherptediepte wat voor een fraai ‘bokeh’ effect kan zorgen. Bovendien zijn deze lenzen ook erg goed in situaties met weinig licht aangezien een groot maximale diafragma veel licht binnen laat. Je ISO hoeft zo minder hoog en dat komt beeldkwaliteit ten goede.

Welk merk 35 mm of 50 mm lens?

Er is veel keuze in verschillende merken qua lenzen, denk aan derde partijen die goedkopere lenzen maken voor verschillende camera merken. Ook je camera merk zelf maakt uit wanneer je kiest voor lens merk. Nikon maakt bijvoorbeeld geen lenzen voor Canon of Sony, soms kan je wel een adapter gebruiken om bijvoorbeeld een Nikon lens op een Canon body te gebruiken maar in het algemeen raad ik aan om hiermee op te passen.

Een lens van een derde partij kan soms goedkoper zijn dan een zogenaamde ‘first party’ lens. Denk aan de merken Yongnuo, Tamron, Samyang of 7artisans. Deze lens merken zijn meestal goedkoper dan de grotere merken zoals Sigma, Canon, Nikon of Zeiss.

Je kunt dit ook merken aan de bouwkwaliteit, meestal zijn deze lenzen van meer plastic gemaakt en hebben vaak geen extra functies zoals ingebouwde stabilisatie. Het voordeel van derde partij lenzen is dat je dus meer keuze hebt in lenzen. De grotere merken hebben vaak wel een betere bouwkwaliteit en leveren daarom soms ook scherpere foto’s, dit komt bijvoorbeeld door het soort glas wat ze gebruiken in de lenzen, je zal dit echter wel aan de prijs merken maar je krijgt hier wel een stukje service en kwaliteit voor terug.

Beste lens 35 of 50mm?

Foto: cursist Annemarie Daams. Zij maakte deze foto in Cuba!

Is 35 of 50 mm lens voor beginners of voor gevorderden?

Beide lenzen zijn te gebruiken door beginners en gevorderden er zit wel verschil in welke type lenzen gebruikt worden door wie. Een beginner kan makkelijk mooie bokeh creëren met zowel de 35mm als de 50mm, iemand die gevorderd is heeft waarschijnlijk een iets duurdere lens en weet hoe hij hele goede scherpe foto’s kan maken met beide lenzen.

Met een 35mm lens is het makkelijker voor een beginner om een goede compositie te creëren aangezien deze lens een wijder beeld heeft, met een 50mm lens is dit een stukje lastiger een gevorderde fotograaf kan hier makkelijker mee omgaan.

Verschil tussen 35 en 50 mm lens en een macrolens

Een macrolens is een lens waarmee je erg dichtbij de lens kan scherpstellen en dus erg dichtbij het onderwerp kan komen. Bij een macrolens komt het onderwerp wat je fotografeert 1:1 op je beeld, dit houdt in hoe groot je onderwerp op je beeld komt. Dus als je een (kleine) bloem fotografeert die een diameter heeft van 2cm zal deze ook 2cm zijn op het beeld.

Tussenringen kunnen erg handig zijn bij macrofotografie, tussenringen zorgen ervoor dat je dichterbij de lens kan scherpstellen, dit doe je door een tussenring tussen de lens en de body te plaatsen, dit vergroot de afstand tussen de sensor en de lens wat vervolgens het minimale scherpstelpunt dichterbij de lens zelf legt.

Deze tussenringen zijn vooral effectief op de 50mm lens omdat je met deze lens al een stukje verder van het onderwerp zit, met de 35mm lens zit je al aardig dicht bij het onderwerp en kan je dus niet optimaal gebruik maken van alle ringen aangezien je dan te dicht op het onderwerp komt te zitten. Bij beestjes is dit natuurlijk nog onhandiger want die willen niet altijd intiem zijn met jou…

Een nadeel van de 50mm en andere lenzen met een wat langere brandpuntafstand is dat ze gevoeliger zijn, het is dus makkelijker om per ongeluk een foto te maken waarin de scherpte niet op de juiste plek ligt. Ervaring en cameracontrole zijn hierbij belangrijk.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens“, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur).
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
RYCKAERT LORRAINE
Door

RYCKAERT LORRAINE

op 29 May 2020

Dag Joris had eerst je artikel gelezen over de creatieve lens en graag had ik jouw advies bekomen in verband met een tweede objectief die ik graag zou aanschaffen naast mijn AF-S Nikkor 18-140 mm 1:3.5 -5.6 G ED die inbegrepen was bij mijn beginnerstoestel NIKON D5600- jij spreekt hier over de 50 mm lens bedoel je daarmee voor een full frame want mijn toestel is een DSLR met een APS-C sensor en zou jij dan de voorkeur geven aan de 35 mm AF-S 1.8 of aan de 50 mm AF-S 1.8 ? (een all round objectief die ik op reis ook kan gebruiken) - heb nu ook je artikel over 35 mm - 50 mm objectief gelezen en ik heb de indruk dat jij voor mij persoonlijk de 35 mm lens zou aanraden.dank voor uw raad groetjes Lorraine

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 May 2020

Hi Lorriane, voor portret (dus echt met name het hoofd) of bijvoorbeeld bloemen zou ik eerder 50 mm aanraden. Ook voor dierenportretten. 35 mm is wat meer allround.

Louise
Door

Louise

op 07 Jan 2021

Beste Joris, ik heb jouw website afgestruind naar de juiste informatie voor het aanschaffen van een lens. Ik heb gister ook meegedaan met je webinar om wat meer inzichten te krijgen in creatieve fotografie. Bedankt voor de goede tips. Ook dit artikel helpt mij. Ik twijfel alleen of ik voor een 50 mm of 35mm f1,8 moet gaan. Ik kan niet inschatten wat het voordeel is van de 35mm of 50mm, behalve de afstand natuurlijk. Heb jij advies voor mij? Ik maak graag concertfoto's of foto's in donkere ruimtes van familie (jonge kinderen). Ik heb een Sony A6000 en recentelijk de 18-105 f4.0 gekocht. De kitlens heb ik nog wel, maar gebruik ik niet meer. Alvast bedankt voor je hulp. Groeten Louise

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2021

Hi Louise,Met de 35mm maak je makkelijker iets meer ruimtelijke foto's dan met de 50mm lens. Bijv. als je meerdere kinderen binnen op 1 foto wil. Voor portret (gezicht vooral in beeld) raad ik eerst de 50mm aan. Met de 35mm ben je iets meer allround op jouw camera. Leuk dat je het webinar leuk vond.

Louise
Door

Louise

op 10 Jan 2021

Hoi Joris, bedankt voor je reactie. Welke voorkeur heb jij als het om concert fotografie gaat?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jan 2021

Dan 35mm als je nog enige ruimtelijke foto's wil, maar het liefste zou ik een zoomlens hebben (bijv. 24-70mm voor meer flexibiliteit). En voor closeups een 70-200mm. Beide f/2.8 maar dit is niet goedkoop natuurlijk.

Henk
Door

Henk

op 18 Feb 2021

Hi Joris,Wat voor prime zou je aanraden voor stad, haven en landschap fotografie voor een Canon R full frame? Ik kan de keus tussen een 35 en 50mm niet goed maken. Voor dagelijks gebruik is de 24-105 voldoende, maar ik wil ook foto’s maken met een mooi bokeh. De 50mm van Canon heeft 7 lamellen terwijl de 35mm er 9 heeft. Welke zou je aanraden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Henk, mij lijkt dat de 35mm je een beter, wat weidser beeld geeft. Wat meer allround, advies: huur er een keer een het weekend of koop online en ervaar voorzichtig. Je kan dan binnen afkoelingsperiode terugsturen.

Bart Scholten
Door

Bart Scholten

op 18 May 2021

Beste Joris, Ik heb een Canon EOS 800D camera met de standaard kitlens (Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM) en een Tamaron 70-300 zoomlens. Ik ben nu op zoek naar een lens waar ik aan de ene kant landschappen mee kan fotograferen en aan de andere kant makkelijk binnenshuis met weinig licht zonder flits (familie) foto's (niet portret foto's) kan maken. Ik las je enthousiaste artikel over de nifty-fifty en dacht de Canon EF 50mm f/1.8 STM te kopen, maar na wat verder kijken kwam ik de Canon EF 35mm f/2 IS USM tegen, welke stabilisatie heeft en kortere brandpunt afstand wat me wel handig lijkt binnenshuis (niet al te grote ruimte) t.o.v. de 50 mm. Ik begrijp dat er een prijsverschil is, maar ik wil graag een goede lens die scherpe foto's maakt ook bij weinig licht met de mogelijkheid tot landschap foto's. De kwaliteit van de foto's moet wel echt boven de standaard kit lens (18-55mm) die ik heb liggen.met vriendelijke groetenBart Scholten

Bart Scholten
Door

Bart Scholten

op 18 May 2021

Beste Joris, Als je een andere (betere passende lens) in gedachte hebt naast de twee hierboven genoemde (Canon EF 50mm f/1.8 STM te kopen, Canon EF 35mm f/2 IS USM) dan hou ik me aanbevolen.met vriendelijke groetenBart Scholten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2021

Hi Bart, in jouw geval zou ik dan eerder voor de Canon EF 35mm f/2 IS USM gaan ivm de kleinere ruimte. Echter is het niet voor de hand liggend om er landschapsfoto's mee te maken, het kan zeker maar je hebt f/2 daarvoor niet nodig (tenzij noorderlicht) en je kan niet zoomen. Ik werk zelf nooit met primelenzen in landschapsfotografie, het kan zeker maar ik heb liever flexibiliteit met zoomen

Bart Scholten
Door

Bart Scholten

op 20 May 2021

Hoi Joris, Bedankt voor je advies. Zou ik voor landschap dan beter kunnen gaan voor de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM? met vriendelijke groeten Bart Scholten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2021

Hi Bart,Als je meer groothoekfoto's wil dan is 10-18mm een goede range voor jouw camera.

Chris den Boer
Door

Chris den Boer

op 01 Mar 2023

hi Joris, ik heb een Nikon D60 body met een 18-55mm en een 55-200mm objectief. (een veel voorkomende kit begrijp ik). de autofocus van de 18-55 is kapot. dus ben ik op zoek naar een vervanging. ik doe vooral aan straatfotografie. heb je een suggestie?

Jeffrey
Door

Jeffrey

op 30 Sep 2023

Hallo Joris, ik wil een Nikon Z fc aanschaffen met een zoomlens (voor vakanties). Daarnaast wil ik graag een primelens voor straatfotografie. Specifieker: lichtarme plekken (bv kerken), architectuur incl. detailfoto's. 35mm, 50mm of...40mm? advies?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 04 Oct 2023

Hi Jeffrey, 35mm is weidser en dat vind ik beter voor bijv. kerken, architectuur als je ook wat meer ruimtelijke beelden wil kunnen maken, ook voor straatfotografie. Door de cropsensor is het sowieso al 1.5x 35mm = ongeveer 52mm. Je kan je ook verdiepen in de Yongnuo 35mm voor Nikon Z, dat heb ik niet uitgebreid kunnen doen. Alternatief is bijv. een 24-70mm /2.8, dit is wat meer allround. Wel vaak duur. Ik ken je budget ook niet.Qua zoomlens kan je denken aan 24-200mm bijvoorbeeld. Alternatief kan ook zijn een Tamron 35-150mm f/2-2.8 lens. Die gebruik ik zelf voor filmen. Dat bereik is uniek, je hebt dan zowel de lichtsterke prime als de lichtsterke zoom in 1 lens. Wel prijzig en ook vrij zwaar.

Reactie plaatsen