Beste camera voor portretfotografie

Welke camera is nu het beste voor portretfotografie? Bijvoorbeeld van mensen, modellen of kinderen. Waar moet je op letten en wat is niet belangrijk? 

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Fijn om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen :). Er staan 3500+ persoonlijke reacties op het blog.


Inhoudsopgave

Het belangrijkste voor portretfotografie

Los van de beste camera voor portretfotografie, eerst even wat het allerbelangrijkste is als je mooi portretfoto’s wil maken.

Controle over je camera

Zorg dat je basiskennis hebt van je camera, dat je gewoon controle hebt over je instellingen en weet wat je moet doen. Het heeft geen zin om een dure camera te kopen als je niet weet wat je moet doen. En zo’n camera is nog ingewikkelder ook dan een beginnerscamera.

Goede portretlens

De lens is belangrijker dan de camera, zeker bij portretfotografie. Ook al heb je de beste camera die er is voor portretfotografie, de lens maakt veel meer verschil en die hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn bijvoorbeeld al mooie portretlenzen vanaf zo’n 80 euro (verschilt ook een beetje per merk). Download gratis mijn E-book Ontdek de Creatieve Lens voor Portret >>

Wat ik door de jaren heen heb gezien is dat een voordelige lens is die toch heel veel kwaliteit biedt


Ben je op zoek naar meer informatie over een portretlens? Bekijk mijn artikel beste portretlens voor Canon, Nikon, Sony, Olympus, Fujifilm en Panasonic

Wat ik door de jaren heen heb gezien is dat een voordelige lens is die toch heel veel kwaliteit biedt


Communicatie met je model

Dit is heel belangrijk, maak contact, stel iemand echt op z’n gemak, neem er de tijd voor, bespreek dingen vooraf, laat resultaten tussendoor zien, geef iemand complimenten. Veel mensen vinden het namelijk best spannend. Met ‘model’ wordt gewoon bedoeld wie je fotografeert, niet per se dat ‘perfect knappe’ model.

Compositie, kijken & creativiteit

Voor krachtige beelden die binnenkomen zijn compositie en creativiteit belangrijker dan de camera die je gebruikt. Een foto met de beste camera voor portretfotografie kan nog steeds heel doorsnee of saai overkomen.


Beste camera voor portretfotografie: eigenschappen

Eye Autofocus (Eye AF)

Steeds vaker zie je camera’s die vanzelf kunnen scherpstellen op het oog  van de persoon. Dit zie je vaker bij de systeemcamera‘s. Sony begon hiermee maar inmiddels wordt het door meer merken gebruikt.

Belangrijk is wel dat je onderzoekt hoe goed het werkt, er zit namelijk verschil in kwaliteit. Soms werkt het bijvoorbeeld niet of neit goed als als iemand naar je toe komt lopen of van je afloopt (in continu-autofocus zoals dat heet).

Maar maak je niet druk, ook als je  camera geen eye autofocus heeft kan je natuurlijk de mooiste portretfoto’s maken. Het is alleen wel wat makkelijker. Met eye autofocus word jij meer ontzorgd waardoor je beter de momenten kan benutten en minder momenten mist. Je kan ook beter je aandacht richten op kijken in plaats van op het zorgen dat de foto scherp wordt op de juiste plek.

Megapixels

De meeste mensen maken geen gebruik van enorm veel megapixels. Wil je echt enorm grote afdrukken kunnen maken van bijvoorbeeld meters groot, dan zijn meer megapixels wel beter.

Beeldstabilisatie?

Sommige camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie. Dit zie je steeds meer bij systeemcamera’s. Is dit belangrijk voor goede portretfotografie? Het kan soms handig zijn maar het is niet echt belangrijk. Je kan ook lenzen gebruiken die gestabiliseerd zijn.

ISO-prestaties

Een camera die goed presteert op hoge ISO (bij weinig licht) is natuurlijk nooit weg, maar dit zijn wel vaak de duurdere. En hoe belangrijk is het bij portret? Vaak gebruik je al een lichtsterke lens lens bij portretfotografie (laag f-getal). Daardoor hoef je je ISO vaak niet zo hoog te zetten. Zeker als jij vaak binnen fotografeert (denk aan kinderen

Als je in de studio fotografeert, dan MAAK jij het licht. Je bent niet langer afhankelijk van de hoeveelheid licht die er buiten is. Je kan daardoor op een lage ISO (hoge beeldkwaliteit) fotograferen. En dan zijn ook voordeligere camera’s goed qua beeldkwaliteit.

Bekijk hieronder een aantal concrete camera’s die ook beschikken over Eye autofocus voor portretfotografie (natuurlijk zijn er ook andere opties)


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens voor Portret

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over Portretfotografie:

Bekijk meer artikelen over beste camera’s:


Stel onderaan je vragen over een camera voor Portretfotografie & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Rink van der Sloot
Door

Rink van der Sloot

op 24 May 2020

Hallo Joris, Ik ben net met pensioen en wil mijn fotografiehobby weer op gaan pakken, te beginnen met de aanschaf van een nieuwe camera. Ik heb nu mijn oude Fujifilm S9600, maar die schiet flink tekort op autofocus, lichtsterkte en kleurkwaliteit. Ik zoek een véél betere camera met de volgende eigenschappen: Prijs max. €2500 (body + lens + geheugenkaart) Sprekende kleuren (ben erg gecharmeerd van de kleuren van de Kodak DX7590 van mijn vrouw) Vlijmscherp Auto focus (incl. eye focus) Lichtsterk (ik neig naar full frame), maar extreem veel megapixels is niet nodig (geen posters) Goede grip, ik heb grote handen, handschoenmaat 10/11 Lensbereik: 28mm - 105 mm (licht groothoek - licht telebereik), niet te grote toeter. Met zoeker, incl. oogcorrectie voor brildragers Met kantelbaar display, liefst over meerdere assen Gewicht: niet de zwaarste Spatwaterdicht Ik wil deze camera gaan gebruiken voor: Portretfotgrafie van de kleinkinderen (bewegelijk, snel scherpstellen nodig) Foto's van technische objecten (van bijvoorbeeld bruggen in landschap tot abstracte detailfoto's van auto-onderdelen -ik ben een oldtimer aan het opknappen- en andere werktuigbouwkundige objecten (machines, treinen, trams, enz.). Ik zelf denk aan een systeemcamera zoals de Nikon Z6 met een 24-70 lens, maar ben erg benieuwd welke alternatieve systeem- of spiegelreflexcamera's jij mij zou aanraden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2020

Een Z6 met een 24-70 2.8 lens is een optie. Ik zou geen Canon systeemcamera nemen omdat de autofocus van de huidige modellen niet erg goed is voor bewegende onderwerpen. Sony is ook erg goed. Ook qua autofocus. Je hoeft niet per se fullframe te hebben wat mij betreft. Je kan ook denken aan Sony A6100 of A6400 met een lichtsterke f/2.8 lens. Verder is wat je zelf kan heel belangrijk. Niet alleen materiaal.

George
Door

George

op 15 Nov 2020

Hi Joris! Zonder enige technische kennis over camera's, heb ik wel een redelijk helder beeld bij welke eisen ik aan de camera stel voor aanschaf. Daardoor zit ik in een lastig parket. Ten eerste wil ik graag portretfotografie kunnen uitvoeren, waarbij mijn wens sterk is dat de achtergrond volledig 'uit focus' is. Dit zullen geen gelikte, perfect geposeerde portretfoto's worden maar meer een authentieke weergave van een persoon of emotie. Ten tweede zou ik graag nachtfoto's willen maken, bijvoorbeeld van de verlichte binnenstad van Amsterdam. Ik wil graag de atmosfeer vastleggen, extreem gedetailleerde foto's zijn dus niet nodig. Ten derde zou ik met de camera (in theorie) graag een kortfilm willen kunnen schieten. Hierbij draait het dus vooral om een 'cinematische' look -waarin het zich bijvoorbeeld onderscheidt van schieten met een mobiele telefoon, waarbij je ondanks de scherpe kwaliteit je altijd een amateuristische look houdt. Ik ben van plan een camera tweedehands aan te schaffen, voor een maximale prijs van 500. Ik hoop dat mijn wensen niet te tegenstrijdig zijn en je me van wat advies zou kunnen voorzien. Als je bijvoorbeeld een beeld hebt bij in wat voor merkcategorie ik het zou moeten zoeken, zou dat al erg fijn zijn. Een advies van een daadwerkelijk model is natuurlijk nog beter!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2020

Hi George, de onscherpe achtergrond bij portretfotografie kan heel goed met bijv. een 50mm lens. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">beste portretlens. Wel sta je dan redelijk dichtbij je onderwerp. Anders meer een zoomlens nemen. Voor de nachtfoto's is op zich geen bijzondere camera nodig. Een kitlens van 18-55mm is een prima startpunt voor de weidse beelden. Voor de video's volstaat ook een instapmodel wel. Je kan bijv. denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D, zelfs met minder kan het ook. Bijv. een Canon 2000D, 200D, Nikon D3400, D3500, D5300. Mocht je beter willen leren fotograferen, zie dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma Dat is helemaal aan jou natuurlijk

Chantal van Marion
Door

Chantal van Marion

op 08 Dec 2020

Hi Joris, Ik ben van plan de opleiding beroepsfotografie te gaan volgen via de NHA. Zou je mij kunnen aanraden welke camera + lens ik het beste kan aanschaffen hiervoor? Ik wil mij graag meer gaan specialiseren in portretfotografie, loveshoots, familieshoots, newborn shoots etc. De shoots zullen grotendeels buiten worden, aangezien ik geen eigen studio heb hiervoor. Wellicht ooit in de toekomst ook bruiloften, maar daarvoor moet ik eerst veel meer ervaring opdoen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2020

Hi Chantal, leuk dat je gaat starten. Er zijn veel opties, en zonder budget lastig te adviseren. Systeemcamera is meer de toekomst. Je kan denken aan bijv. een Sony systeemcamera, zoals de Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-a6400-a6600/">Sony A6100. En een 50mm f/1.8 lens. Zie ook mijn E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book Ontdek de Creatieve Lens. Laat je neit gek maken door fullframe camera's of de duurste. Het gaat erom wat jij kan en de klant ziet het verschil ook helemaal niet. Ik vind zelf de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon EOS M50 qua bediening wat minder fijn.

Chantal van Marion
Door

Chantal van Marion

op 10 Dec 2020

Hi Joris, ik zat zelf eerst te kijken bij een Canon 90D of een Nikon D750/D500. Zijn dit eventueel ook goeie opties? Zou het wel fijn vinden als ik een camera heb met wat mogelijkheden en waar ik gewoon een groot aantal jaren mee voorruit kan.

Laura
Door

Laura

op 27 Sep 2021

Hallo Joris, Met veel plezier gebruik ik mijn Nikon D60 met lens sigma 17-70 2.8-4.5. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe camera. Alleen ik zie door de bomen het bos niet. Wat is een goede opvolger van deze camera? Het allerleukste aan fotografie vind ik portretten. In de studio en op lokatie buiten. Budget maximaal €1000. Volgens mij kan ik mijn lens nog wel gebruiken sigma 17-79 2.8. Ik zag de Nikon D780 maar €2100 vind ik voor nu nog veel geld. Ik zoek een camera tussen de Nikon D60 en Nikon D780 waar ik nog een aantal jaren mee vooruit kan.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 01 Oct 2021

Hi Laura, denk aan de NIkon D7500. Dit is een semi-professioneel model. Handzaam. Prima voor portret. Je lens is zeker ook mooi.

Reactie plaatsen