Communicatie bij portretfotografie & inspirerende foto's

Communicatie bij portretfotografie & inspirerende foto's

Zoals iedereen dagelijks wel ervaart is communicatie onze grootste kracht maar ook onze grootste uitdaging. Hoe zet je communicatie op de juiste wijze in tijdens een shoot? Hier wil ik vanuit mijn ervaring als amateur-model graag wat dieper op ingaan.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Portret shoot

Fotograaf: Angela Dekens

Het ijs breken

Shooten begint al met het ijs breken. Neem van tevoren even de tijd voor een praatje, kopje koffie of thee en creëer samen (fotograaf, model en evt. visagiste/styliste) een ontspannen en veilige omgeving. Bespreek samen wat je gedachten zijn over de shoot en het thema, pak eventuele voorbeelden of het moodboard er nog even bij. Ik vind het zelf als model leuk als ik mee kan denken, en samen kom je zelfs tijdens het shooten nog op creatieve ideeën! Vaak komen er bij mij de mooiste foto’s uit improviseren tijdens de shoot, omdat je dan als team in een creatieve flow zit.

Creëer samen een ontspannen en veilige omgeving

Portret fotoshoot thema

Fotograaf: Henk van Rijssen

Die eerste 5 minuten

De eerste 5 minuten van de shoot is het vaak wennen en aftasten. Geef elkaar daar even de ruimte in.

Wat mij helpt is meekijken met de eerste foto’s op het scherm van de camera.

Zo zie je als model wat je neerzet in de omgeving en kun je dit weer vertalen in je poses. Niet iedere fotograaf vindt het makkelijk om het model aan te sturen of te ondersteunen, maar de beelden kunnen dan al helpen om inzicht te krijgen. Wees als fotograaf niet bang om aanwijzingen te geven (kun je je bovenarm los houden van je lichaam, kan je kin iets omlaag, kun je net langs de camera kijken etc). Communiceer wat je ziet of wat je wil zien!  En… dit kan allemaal prima zonder fysiek contact.

Portret fotoshoot natuur

Fotograaf: Henk van Rijssen

Voor beide partijen: aanraken is niet nodig als je goed verbaal communiceert.

Als fotograaf kun je zelfs een pose voordoen om het zichtbaar te maken. Ik heb namelijk altijd prettig geshoot, behalve de keer dat ik meer uit heb gedaan dan ik vooraf van plan was, en de fotograaf het nodig vond om af en toe net even een hand op me te leggen. Ik red me verbaal prima maar toen klapte ik dicht. Hoewel de fotograaf niet over de schreef ging en er nog een fotografe en visagiste bij waren heb ik er toch een naar gevoel aan over gehouden. Mijn advies: hou het contact te allen tijde verbaal.

Portret close

Fotograaf: Eric Sitters

Gezamenlijk moodboard

Wat beide partijen ook kan helpen is vooraf een gezamenlijk moodboard op bijvoorbeeld Pinterest aanmaken met voorbeelden van poses en sfeerfoto’s. Zo zet je een richtlijn uit en heb je ook nog eventuele houvast tijdens de shoot.

Portret fotoshoot

Fotograaf: Jurgen de Boer

Contract of schriftelijke afspraken?

Met een contract of schriftelijke afspraken heb ik zelf nog nooit gewerkt dus daar kan ik helaas niets over zeggen, maar zodra het een commerciële opdracht betreft of foto’s die (deels) naakt zijn zou ik tegenwoordig zeker een contract opstellen om mezelf te beschermen!

En wees je er ook als fotograaf van bewust dat als je je foto’s zonder logo/watermerk aan het model stuurt je niet altijd weet wat ermee gebeurt. Maak daarom goede afspraken over het doel van de shoot en de foto’s! Als je bijvoorbeeld beider portfolio wil aanvullen vraagt het model wellicht ook om de foto’s zonder logo om ze af te kunnen drukken. Alles valt of staat in ieder geval met communicatie, en liever vooraf dan achteraf 😉

Fotoshoot portret

Fotograaf: Jurgen de Boer

Portret fotografie thema

Fotograaf: Sander Reijnst


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Laat onderaan een leuke reactie achter of stel een vraag

Scroll hiervoor even naar beneden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen