Beste camera voor dierenfotografie

Wat is de beste camera voor dierenfotografie, wildlife of safari? Vaak is het een hele opgave voor mensen om de juiste camera te vinden. Wat is nu belangrijk aan een camera als je vooral dieren wil fotograferen? Aan welke camera’s kan je dan bijvoorbeeld denken? Dit artikel geeft jou meer duidelijkheid.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 3500+ reacties op het blog.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Beste camera dierenfotografie

Even vooraf

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over camera’s/lenzen voor dierenfotografie. Voor lenzen voor dierenfotografie, bekijk ook:

Een camera waarmee je geen lens kan verwisselen (bridgecamera/superzoom camera) is ook een optie als deze een groot zoombereik heeft.


Belangrijke eigenschappen van de camera

Wat zijn nu belangrijke eigenschappen van een camera die je vooral gebruikt voor foto’s van dieren, wildlife of safari? Je kan ook gewoon denken aan dieren als honden (in actie), paarden of katten. En vogelfotografie, hoewel je daar ook vaak een extra lange lens voor nodig hebt.

Snelheid

Hoe snel is de camera als het gaat om snel foto’s achter elkaar maken (fps – frames per second)?

 • 3 foto’s per second is bijvoorbeeld vrij traag.
 • Voor dierenfotografie (als ook snellere momenten van belang zijn) zou ik als richtlijn het liefste minimaal 8 foto’s per seconde willen geven. Meer geeft je meer kans op het juiste moment.

In het algemeen geldt dat systeemcamera’s vaak sneller zijn. Zelfs beginnersmodellen kunnen erg snel zijn en toch relatief betaalbaar. Bij spiegelreflexcamera’s zijn de snellere modellen vaak een stuk duurder.

Addertje onder het gras

Fabrikanten zijn ook niet altijd even open over de snelheid. Een goed voorbeeld hiervan is de Canon EOS R. Bij specificaties wordt opgegeven: 8 foto’s per seconde. Alleen wat blijkt, als het gaat om continu scherpstellen, zijn het nog maar ongeveer 3 foto’s per seconde.

Ook bij camerawinkels vind je dit soort dingen niet op de verkooppagina van de camera, het helpt niet om te verkopen.

Het is verstandig om te controleren of de opgegeven snelheid (frames per second) ook geldt in continu autofocus


Autofocus

Niet alleen de snelheid van de camera (hoeveel foto’s per seconde) doet er toe, het gaat er ook om hoe snel de camera kan blijven scherpstellen op beweging van dieren. Ik heb het dan over de wat snellere beweging, actiefoto’s dus. Dit is niet direct te zien aan specificaties, het beste bekijk je hiervoor reviews.

In het algemeen geldt, hoe duurder de camera hoe beter ook het autofocussysteem is (scherpstelsysteem). Sommige camera’s beschikken over mogelijkheden om onderwerpen te volgen en automatisch te blijven scherpstellen (“tracking”). Op zich is dit positief, maar de “tracking” van de ene camera kan in de praktijk toch veel beter werken dan de andere.


Leuke video waarin je de Sony Real-time Tracking Autofocus aan het werk ziet (A7 RIV)

Ik fotografeerde wildvreemde honden aan het strand en mailde de baasjes wat foto’s. 

Buffer

De buffer van een camera is een eigenschap die mensen wel eens vergeten. Eerlijk, vroeg keek ik hier ook niet naar.

Bekijk ook mijn artikel: wat is een buffer en hoe belangrijk is het?

In het kort, de buffer is een tijdelijk intern geheugen van de camera. Hoe groter de buffer, hoe meer foto’s je achter elkaar kan maken zonder dat de camera gaat vertragen en je momenten kan missen.

Voorbeeld

De buffer is 36 foto’s in RAW. De camera maakt 10 foto’s per seconde. Op zich is 10 foto’s per seconde redelijk snel, maar als je 3,6 seconde achter elkaar fotografeert in continu-opnamen dan is de buffer van 36 foto’s dus gevuld. En dan gaat de camera vertragen.

Ook de snelheid waarmee de buffer dan leegt verschilt weer aanzienlijk per camera en kan uit testrapporten worden afgeleid. Je kan hiervoor bijvoorbeeld https://www.cameramemoryspeed.com/ bekijken.

Zorg tot slot ook voor een vlotte geheugenkaart.Leuke video waarin ik Aninmal Eye Autofocus test van de Sony A7R IV in Artis. Wanneer werkt het wel en niet?

Animal Eye Autofocus?

Sommige camera’s beschikken over Animal Eye Autofocus, denk aan een aantal Sony systeemcamera‘s. Zie ook mijn artikel animal eye autofocus.

 • Het is een leuke extra functie, maar werkt neit op alle dieren (bijvoorbeeld als ze ver weg zijn, of vogels met kleine ogen).
 • Je kan ook uitstekende en zelfs prijswinnende foto’s maken met een camera zonder deze functie

Staar je hier dus niet blind op.

Geheugenkaartslot

Zorg ook voor een snelle geheugenkaart als je actiefoto’s wil maken. Bekijk even wat voor geheugenkaartslot(s) je camera heeft. Of dit bijvoorbeeld UHS-I is of UHS-II (die laatste is sneller). Het heeft geen zin om een UHS-II geheugenkaart in een UHS-I geheugenslot te plaatsen.

Prachtige foto van cursist Bram van Boven

Cropfactor

Een camera met een kleinere sensor verlengt eigenlijk je lenzen. Zie hiervoor ook mijn artikel fullframe of cropcamera: voordelen en nadelen.

 • Een cropcamera kan een goede optie zijn omdat je dieren dan makkkelijker dichterbij kan halen.
 • Bij weinig licht zijn prestaties van een kleinere sensor wel wat minder (op hoge ISO).

Resolutie (aantal megapixels)

 • Hoe meer megapixels, hoe beter je een uitsnede (“croppen” noemen fotografen dat) kan maken met behoud van de mogelijkheid om zo’n foto nog groter af te laten drukken. Dieren zijn regelmatig wat verder weg. Ze komen dan te klein in beeld.

Beste camera voor dieren, wildlife of safari

Hieronder noem ik een aantal camera’s, het is geen totaaloverzicht omdat het anders wel heel groot zou worden.

Canon spiegelreflexcamera

 • Canon EOS 90D. Met name door de combinatie van snelheid, cropcamera (lens wordt verlengd met 1.6x) en 32,5 megapixels. De buffer had beter gekund maar het is overall wel een goede, betaalbare wildlife camera als je Canon spiegelreflexcamera wil.
 • De 7D Mark II is inmiddels wat verouderd. De Canon 80D is bruikbaar maar met 7 foto’s per seconde en minder resolutie iets minder dan de 90D.
 • Canon 1D-X Mark III en Mark II zijn professionele camera’s.
 • Zoek je een goedkoper model? Sla als instapmodellen de 2000D en 4000D over en kies bijvoorbeeld voor een 850D of 800D. Het verschil is een beter autofocusysteem en met name meer snelheid. 3 foto’s per seconde vs 5 of 6 is een verschil bij actiefotografie.

’s Ochtends vroeg op de heide

Nikon spiegelreflexcamera

 • Nikon D7500. 8 foto’s per seconde. Relatief compacte camera, niet zoveel megapixels om te croppen (20 megapixels).
 • Nikon D500. Dit is de APS-C spiegelreflexcamera van Nikon die gebouwd is voor sport en actie, en dus ook voor actie van dieren/wildlife. Betere buffer dan D7500.
 • Nikon D850. In combinatie met een batterygrip 11 foto’s per seconde, veel megapixels, goede autofocus. Sterkte camera, maar er zijn snellere systeemcamera’s.
 • Zoek je een goedkoper model? Nikon D5600 of D5300 zijn met 5 foto’s per seconde niet heel snel, maar scherpstellen is beter dan bij D3500.

Sony spiegelreflexcamera

 • Topmodellen zijn de Sony A9 en A9 II. De autofocus is extreem goed (beste op dit moment), 20 foto’s per seconde, Real-time AF tracking (camera kan onderwerp heel goed volgen), sterke buffer die snel leegt. 24 megapixels (niet extreem veel om te croppen). Persoon
 • Sony A7 RIV, extreem goed om te croppen met 61 megapixels. In cropmode houd je 26 megapixels over en je verlengt dan je lenzen met factor 1,5. Autofocus is goed maar bij echte snelheid legt deze camera het duidelijk af tegen de A9. Foto’s zijn vaker niet scherp op de juiste plek. 10 foto’s per sconde. Buffer is wel redelijk snel gevuld als je echt achter elkaar moet “knallen”en leegt behoorlijk traag.
 • Sony A7 RIII, bruikbaar maar de autofocus is bij tracking duidelijk minder dan bij de A7 RIV. 10 foto’s per sconde.
 • Zoek je een goedkoper model? Sony A6100 of A6400 hebben Real-time AF tracking, Animal Eye autofocus, 10 foto’s per seconde. Buffer is iets minder.

Bridgecamera / superzoom voor kleiner budget?

Bij een klein budget kan je ook denken aan een superzoomcamera of bridgecamera. Hiermee kan je geen lens wisselen, je bent zo wel mobieler. Je kan hierbij kijken naar bijvoorbeeld de Nikon Coolpix P-serie, Panasonic Lumix FZ-serie (1000, 1000 II of 2000). Of een camera uit de serie van bijvoorbeeld Sony DSC-HX400V.

Sony RX 10 Mark IV is ook een optie maar wel duurder.

Bij minder licht moet je van camera’s waarmee je geen lens kan verwisselen wat minder goede kwaliteit verwachten door de kleinere sensor.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere dierenfotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over dierenfotografie


Stel onderaan je vragen over een camera voor dieren & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Mart Lindhout
Door

Mart Lindhout

op 18 Nov 2020

Goedenavond! Ik ben op zoek naar een fotocamera voor mijn vrouw. Het budget is rond de €600,-. Ze heeft 4 Arabische Volbloedpaarden die ze graag in actie fotografeert of in portret. Ze fotografeert dus altijd buiten in een weide omgeving. Ik zie door de bomen het bos niet meer wat daarbij voor camera zou passen. Kunt u mij helpen? Met vriendelijke groet, Mart Lindhout

Joris-Dijkema
Noortje
Door

Noortje

op 06 Nov 2021

Hallo Joris,ik las deze blog van jou rondom dierenfotografie. Ik loop vast in het uitzoeken van een camera en ik hoopte dat jij me wellicht kunt verder helpen Ik heb geen ervaring maar zoek een spiegelreflex camera om foto’s mee te maken van onze border collie. Ik wil ook workshops gaan volgen hiervoor maar ik heb geen idee waar ik goed aan doe. 
Het hoeft van mij niet perse een nieuwe camera te zijn, ik vind tweedehands ook prima maar er is zoveel keus en zoveel merken en technische dingen.Mijn budget ligt rond de 1000 euro in totaal (dus voor de body en de lens) en mijn doel is om mooie foto’s van de hond te maken zowel portret als rennende/spelende foto’sZou je een 70-200 lens aanraden of beter een 24-70? En is een canon 7d een goede camera of zijn er nog andere waarvan je zegt: kijk daar eens naar of denk daar eens aan? (Ook kwa lenzen).De Canon EOS 7D met een Canon EF 24-70mm lens erop: https://www.cameraland.nl/tweedehands-canon-ef-24-70mm-f-4-0l-is-usm-cm is me aangeraden door een online webshop. Denk je dat ik hier goed aan doe? Of denk je dat ik dan beter voor iets anders kan gaan? Iemand die veel doet met hondenfotografie zegt dat ze veel gebruik maakt van een 70-200 lens. Deze is net iets duurder dan die andere maar wellicht doe ik daar dan wel beter aan voor hetgeen ik wil? https://www.cameraland.nl/tweedehands-canon-ef-70-200mm-f-4-0l-is-usm-cm5481Hopelijk kun en wil je me een beetje op weg helpen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Noortje, door een technische fout is mijn reactie niet geplaatst. Dit vind ik erg vervelend, alle reacties van afgelopen maand doe ik nu opnieuw. Excuus hiervoor.Ik zou eerder een 70-200mm lens aanraden voor honden dan een 24-70mm lens. f/2.8 is extra mooi maar niet per se noodzakelijk. Die zijn vaak duur. F/4 is ook bruikbaar. Met f/2.8 heb je iets mooiere achtergronden en meer licht (dus lagere ISO). Je kan denken aan tweedehands Canon EOS 7D Mark II, evt. 80D (iets langzamer, wel goede camera) of een 90D. De lens is het belangrijkste en enige snelheid ook, dat hebben deze camera's ook wel.

Maaike van Berkel
Door

Maaike van Berkel

op 09 May 2023

Beste Joris Allereerst wil ik je bedanken voor alle nuttige informatie die ik op jou website zie. Ik las jou artikel over de “ beste camera voor dierenfotografie”. Graag zou ik je wat advies vragen omdat ik een nieuwe camera wil kopen voor mijn aanstaande

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 May 2023

Ik heb net op je andere vraag gereageerd, een camera voor vogels.

Reactie plaatsen