Beste Compactcamera 2019: 100% Onafhankelijk
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is de beste compactcamera? Waar let je nu op als je een keuze maakt? Het gaat natuurlijk om een camera die bij jou past. En die keuze is voor mensen vaak heel moeilijk, dat zie ik al jaren. In dit artikel ga ik in op compactcamera’s, eigenschappen, voordelen en nadelen. Ook bespreek ik een aantal concrete compactcamera’s van dit moment zodat jij een bewuste keuze kan maken (binnenkort wordt dit uitgebreid). Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 3,5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.

Fijn om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels.

Ontvang ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat. 2250+ reacties op het blog 🙂

spiegelreflexcamera landschapsfotografie

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Wat is een compactcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s:

Bij de compactcamera geldt dat het een camera is met een vaste lens. De lens kan dus niet worden gewisseld. Dit is een belangrijk onderscheid met de spiegelreflexcamera en de systeemcamera.

Als je het wel belangrijk vindt om eens lens te kunnen wisselen en ook een wat kleinere en lichtere camera heel belangrijk vindt, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera: onafhankelijke vergelijking


Compactcamera: belangrijke eigenschappen

Naast het feit dat de compactcamera een vaste lens heeft (niet verwisselbaar), is er nog een aantal belangrijke eigenschappen.

Zoombereik van de lens

Belangrijk is de lens die de compactcamera heeft. Zeker omdat deze niet verwisselbaar is. De lens is heel bepalend voor de mogelijkheden die je hebt met je camera. Je snapt wel dat je voor fotografie van dieren en zeker vogels meer zoombereik nodig hebt.

Een aantal mensen kiest voor een compactcamera omdat ze lenzen wisselen niet prettig of handig vinden en minder gewicht en omvang mee willen nemen. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en mobieler wil zijn of omdat je de camera mee wil nemen tijdens wandelen of fietsen. Dit is wat ik soms van cursisten hoor.

Sommige compactcamera’s weten de hoeveelheid zoombereik goed te combineren met een relatief licht gewicht en een gunstige prijs. Beter dan de spiegelreflexcamera of systeemcamera.

Wil je bijvoorbeeld vogels fotograferen, dan heb je vaak echt flink zoombereik nodig. Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera kom je dan snel uit bij extreme lenzen die 1) vaak erg duur zijn en 2) vaak erg zwaar en groot zijn. Dit maakt het niet erg toegankelijk.

Bedenk goed wat je vooral wil fotograferen en bekijk ook of je genoeg zoom krijgt bij een bepaalde compactcamera. Kijk hierbij naar de hoeveelheid optische zoom. Wel is het natuurlijk zo dat een compactcamera met echt veel zoom ook niet meer in je borstzak past. Dat is nu eenmaal niet mogelijk.

Lichtsterkte van de lens

Een andere belangrijke eigenschap is lichtsterkte. Hoeveel licht kan er door de lens? Dit is voor een leek al snel niet te begrijpen of in te schatten, dat begrijp ik volkomen. Het wordt aangegeven met diafragmagetallen, zoals f/2.8- f/6.7 (voorbeeldje).

Het is normaal voor een compactcamera dat deze als je helemaal inzoomt wat minder licht doorlaat. Dat is bij de meeste lenzen voor spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s ook zo. Je hoeft hier niet te druk om te maken maar je moet wel beseffen dat als je helemaal inzoomt, de lens niet het meest ideaal is in situaties van weinig licht. De prestaties zijn dan van de compactcamera sowieso al wat minder (bij weinig licht), daarover de aparte alinea.

Grootte van de sensor: gevolgen

Compactcamera;s hebben bijna allemaal een kleinere sensor dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Misschien zegt dit je niet zoveel. Praktisch heeft een kleinere sensor een paar gevolgen:

 • de beeldkwaliteit is lager bij weinig licht. Bij weinig licht moet je een hogere ISO gaan gebruiken en dan ontstaat minder goede beeldkwaliteit, het beeld wordt korrelig (zie mijn artikel Wat is ISO?). Fotograaf je heel veel in situaties van weinig licht, denk aan een sporthal of binnen dan wordt de kwaliteit wel minder als er weinig licht is.
 • er kan wat minder worden gespeeld met onscherpe achtergronden dan bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het kan zeker wel maar je moet goed dichtbij je onderwerp kruipen en het is niet vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera of systeemcamera en een lens die echt gemaakt is voor onscherpe achtergronden. Denken aan een 50 mm f/1.8 lens of een andere lens met een laag f-getal.

Beeldstabilisatie

Compactcamera’s hebben eigenlijk altijd beeldstabilisatie. Dit is zeker niet standaard zo bij spiegelreflexcamera’s (komt weinig voor), het komt iets meer voor bij systeemcamera’s maar het is geen standaard daar.

Een compactcamera is uitgerust met beeldstabilisatie omdat je vaak best veel kan inzoomen en je juist dan eerder last hebt van je eigen handtrillingen. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je uit de hand ook bij wat meer inzoomen eerder een scherpe foto maakt. Wel is het nog steeds belangrijk de juiste instellingen te kunnen kiezen. Anders kunnen foto’s alsnog onscherp worden.

Zeearend Schotland White tailed sea eagle 850crt

Macrofunctie

Sommige compactcamera’s hebben een macrofunctie die ervoor zorgt dat je héél dichtbij je onderwerp kan scherpstellen. Dat kan handig zijn omdat je dan meer closeups kan maken dan met een gewone lens mogelijk is van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Toch geeft een macrolens van een spiegelreflexcamera of systeemcamera wel meer mogelijkheden. Alleen die is wel vaak prijzig en veel beginners hebben die macrolens dan ook niet.

Scherpstellen voor bewegende onderwerpen

Compactcamera’s hebben over het algemeen een andere, aparte stand voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Denk aan dieren die op je af rennen of naar je toe, kinderen, sport, vogels enzvoorts.

In een aantal gevallen moet je (diep) in het menu die optie selecteren om vervolgens eerst met een kadertje te mikken op het onderwerp (kind, dier, sporter bijv), dan een toets in te drukken en vervolgens zou de camera het bewegende onderwerp moeten kunnen volgen zodat het scherp blijft voor de foto. Dit is niet voor iedereen een prettige manier van werken. Dit moet je bijna altijd via het menu instellen en dat kan wat langer duren om in te stellen. “In het veld” kan dit wat frustratie geven.

Dit wil zeker niet zeggen dat je met een compactcamera geen bewegende onderwerpe kan fotograferen, maar ik wil dit wel genoemd hebben.

Snelheid bij continu-opnamen 

Bij een aantal compactcamera’s is er een bepaalde vertraging wanneer er snel foto’s achter elkaar worden gemaakt (continu-opnamen). Je kan dan bijvoorbeeld even niet fotograferen omdat de camera de foto;’s moet verwerken. Dit kan ertoe leiden dat je dan net het belangrijke moment mist. Test dit het liefste uit.

Soms beschikken compactcamera’s wel over speciale opties om erg veel foto’s achter elkaar te maken, zoals 4k-photo mode.

Aantal megapixels

Dit is niet het belangrijkste. Alleen bij heel grote afdrukken kan het een rol gaan spelen maar zulke extreme afdrukken maken mensen heel weinig. Voor Internet is het al helemaal niet nodig, foto’s moeten zelfs verkleind worden voor websites enz. Een voordeel van wat meer megapixels is wel dat je de foto makkelijk kunt bijsnijden (“croppen”) en dan toch nog een wat grotere foto overhouden. Met name bij bijvoorbeeld vogels is dat soms wel handig.

HDR of bracketing

Dit kan een handige functie zijn voor situaties waarin je te maken krijgt met grote verschillen tussen lichte delen en donkere delen in één foto. Denk aan landschapsfotografie.

In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht.

Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Video

Ook met een compactcamera is vaak te filmen. Hierbij kan je kijken naar de kwaliteit: 4k of full HD (wat mij betreft is het laatste vaak ook prima), eventuele slowmotionmogelijkheden. Het belangrijkste zal fotografie zijn en ik ben geen specialist op het gebied van video.

Weathersealing

Over het algemeen zijn compactcamera’s niet weathersealed. Ze zijn dus vaak minder goed bestand tegen nattigheid. De bouw is ook wat minder degelijk dan die van sommige spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Soms zijn die van magnesium en die kunnen meer hebben qua stoten of vallen.

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit is een stuk gebruiksgemak maar het is wat mij betreft niet heel belangrijk, het heeft geen invloed op de foto zelf.

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Dit artikel wordt binnenkort uitgebreid met bespreking van compactcamera’s 🙂


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil je je echt goed & snel ontwikkelen?

Volg mijn Fotografiecursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> met Kijk & Zie 4-Stappenplan en weet wat je wannéér moet doen voor krachtige, creatieve fotografie 🙂

Online fotografiecursus


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Door

Saskia

op 20 April 2019

Joris, bedankt voor je E-book. ik heb een vraag. Ik ga op vakantie naar Canada. Een droom reis voor mij en mijn zus. Ik heb een systeemcamera Panasonic lumix G2 met lenzen lumix g varia 14-42 en 45 - 200 mm Ivm het lens wisselen wil ik die eigenlijk niet mee maar overstappen op een bridgecamera. ivm fotograferen van hopelijk orka's, beren en vogels maar ook macro foto's. En het landschap natuurlijk. ik heb natuurlijk al het een en ander gegoogeld maar zie door de bomen het bos niet meer. Mijn budget is max 600 euro. Ik ben zelf aan het twijfelen tussen de Sony HX-400V, Panasonic FZ300, FZ1000 en de Canon SX70HS wat is wijsheid. Of zit denk jij misschien wel in een hele andere richting. Ik hoop dat jij mij kan en wil helpen. Met vriendelijke groet, Saskia Overwater

Reactie plaatsen

Koekje erbij?