Beste Compactcamera 2019: 100% Onafhankelijk
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is de beste compactcamera? Waar let je nu op als je een keuze maakt? Het gaat natuurlijk om een camera die bij jou past. En die keuze is voor mensen vaak heel moeilijk, dat zie ik al jaren. In dit artikel ga ik in op compactcamera’s, eigenschappen, voordelen en nadelen. Ook bespreek ik een aantal concrete compactcamera’s van dit moment zodat jij een bewuste keuze kan maken (binnenkort wordt dit uitgebreid). Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 3,5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.

Fijn om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels.

Ontvang ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat. 2250+ reacties op het blog 🙂

spiegelreflexcamera landschapsfotografie

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Wat is een compactcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s:

Bij de compactcamera geldt dat het een camera is met een vaste lens. De lens kan dus niet worden gewisseld. Dit is een belangrijk onderscheid met de spiegelreflexcamera en de systeemcamera.

Als je het wel belangrijk vindt om eens lens te kunnen wisselen en ook een wat kleinere en lichtere camera heel belangrijk vindt, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera: onafhankelijke vergelijking


Compactcamera: belangrijke eigenschappen

Naast het feit dat de compactcamera een vaste lens heeft (niet verwisselbaar), is er nog een aantal belangrijke eigenschappen.

Zoombereik van de lens

Belangrijk is de lens die de compactcamera heeft. Zeker omdat deze niet verwisselbaar is. De lens is heel bepalend voor de mogelijkheden die je hebt met je camera. Je snapt wel dat je voor fotografie van dieren en zeker vogels meer zoombereik nodig hebt.

Een aantal mensen kiest voor een compactcamera omdat ze lenzen wisselen niet prettig of handig vinden en minder gewicht en omvang mee willen nemen. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en mobieler wil zijn of omdat je de camera mee wil nemen tijdens wandelen of fietsen. Dit is wat ik soms van cursisten hoor.

Sommige compactcamera’s weten de hoeveelheid zoombereik goed te combineren met een relatief licht gewicht en een gunstige prijs. Beter dan de spiegelreflexcamera of systeemcamera.

Wil je bijvoorbeeld vogels fotograferen, dan heb je vaak echt flink zoombereik nodig. Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera kom je dan snel uit bij extreme lenzen die 1) vaak erg duur zijn en 2) vaak erg zwaar en groot zijn. Dit maakt het niet erg toegankelijk.

Bedenk goed wat je vooral wil fotograferen en bekijk ook of je genoeg zoom krijgt bij een bepaalde compactcamera. Kijk hierbij naar de hoeveelheid optische zoom. Wel is het natuurlijk zo dat een compactcamera met echt veel zoom ook niet meer in je borstzak past. Dat is nu eenmaal niet mogelijk.

Lichtsterkte van de lens

Een andere belangrijke eigenschap is lichtsterkte. Hoeveel licht kan er door de lens? Dit is voor een leek al snel niet te begrijpen of in te schatten, dat begrijp ik volkomen. Het wordt aangegeven met diafragmagetallen, zoals f/2.8- f/6.7 (voorbeeldje).

Het is normaal voor een compactcamera dat deze als je helemaal inzoomt wat minder licht doorlaat. Dat is bij de meeste lenzen voor spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s ook zo. Je hoeft hier niet te druk om te maken maar je moet wel beseffen dat als je helemaal inzoomt, de lens niet het meest ideaal is in situaties van weinig licht. De prestaties zijn dan van de compactcamera sowieso al wat minder (bij weinig licht), daarover de aparte alinea.

Grootte van de sensor: gevolgen

Compactcamera;s hebben bijna allemaal een kleinere sensor dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Misschien zegt dit je niet zoveel. Praktisch heeft een kleinere sensor een paar gevolgen:

 • de beeldkwaliteit is lager bij weinig licht. Bij weinig licht moet je een hogere ISO gaan gebruiken en dan ontstaat minder goede beeldkwaliteit, het beeld wordt korrelig (zie mijn artikel Wat is ISO?). Fotograaf je heel veel in situaties van weinig licht, denk aan een sporthal of binnen dan wordt de kwaliteit wel minder als er weinig licht is.
 • er kan wat minder worden gespeeld met onscherpe achtergronden dan bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het kan zeker wel maar je moet goed dichtbij je onderwerp kruipen en het is niet vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera of systeemcamera en een lens die echt gemaakt is voor onscherpe achtergronden. Denken aan een 50 mm f/1.8 lens of een andere lens met een laag f-getal.

Beeldstabilisatie

Compactcamera’s hebben eigenlijk altijd beeldstabilisatie. Dit is zeker niet standaard zo bij spiegelreflexcamera’s (komt weinig voor), het komt iets meer voor bij systeemcamera’s maar het is geen standaard daar.

Een compactcamera is uitgerust met beeldstabilisatie omdat je vaak best veel kan inzoomen en je juist dan eerder last hebt van je eigen handtrillingen. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je uit de hand ook bij wat meer inzoomen eerder een scherpe foto maakt. Wel is het nog steeds belangrijk de juiste instellingen te kunnen kiezen. Anders kunnen foto’s alsnog onscherp worden.

Zeearend Schotland White tailed sea eagle 850crt

Macrofunctie

Sommige compactcamera’s hebben een macrofunctie die ervoor zorgt dat je héél dichtbij je onderwerp kan scherpstellen. Dat kan handig zijn omdat je dan meer closeups kan maken dan met een gewone lens mogelijk is van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Toch geeft een macrolens van een spiegelreflexcamera of systeemcamera wel meer mogelijkheden. Alleen die is wel vaak prijzig en veel beginners hebben die macrolens dan ook niet.

Scherpstellen voor bewegende onderwerpen

Compactcamera’s hebben over het algemeen een andere, aparte stand voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Denk aan dieren die op je af rennen of naar je toe, kinderen, sport, vogels enzvoorts.

In een aantal gevallen moet je (diep) in het menu die optie selecteren om vervolgens eerst met een kadertje te mikken op het onderwerp (kind, dier, sporter bijv), dan een toets in te drukken en vervolgens zou de camera het bewegende onderwerp moeten kunnen volgen zodat het scherp blijft voor de foto. Dit is niet voor iedereen een prettige manier van werken. Dit moet je bijna altijd via het menu instellen en dat kan wat langer duren om in te stellen. “In het veld” kan dit wat frustratie geven.

Dit wil zeker niet zeggen dat je met een compactcamera geen bewegende onderwerpe kan fotograferen, maar ik wil dit wel genoemd hebben.

Snelheid bij continu-opnamen 

Bij een aantal compactcamera’s is er een bepaalde vertraging wanneer er snel foto’s achter elkaar worden gemaakt (continu-opnamen). Je kan dan bijvoorbeeld even niet fotograferen omdat de camera de foto;’s moet verwerken. Dit kan ertoe leiden dat je dan net het belangrijke moment mist. Test dit het liefste uit.

Soms beschikken compactcamera’s wel over speciale opties om erg veel foto’s achter elkaar te maken, zoals 4k-photo mode.

Aantal megapixels

Dit is niet het belangrijkste. Alleen bij heel grote afdrukken kan het een rol gaan spelen maar zulke extreme afdrukken maken mensen heel weinig. Voor Internet is het al helemaal niet nodig, foto’s moeten zelfs verkleind worden voor websites enz. Een voordeel van wat meer megapixels is wel dat je de foto makkelijk kunt bijsnijden (“croppen”) en dan toch nog een wat grotere foto overhouden. Met name bij bijvoorbeeld vogels is dat soms wel handig.

HDR of bracketing

Dit kan een handige functie zijn voor situaties waarin je te maken krijgt met grote verschillen tussen lichte delen en donkere delen in één foto. Denk aan landschapsfotografie.

In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht.

Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Video

Ook met een compactcamera is vaak te filmen. Hierbij kan je kijken naar de kwaliteit: 4k of full HD (wat mij betreft is het laatste vaak ook prima), eventuele slowmotionmogelijkheden. Het belangrijkste zal fotografie zijn en ik ben geen specialist op het gebied van video.

Weathersealing

Over het algemeen zijn compactcamera’s niet weathersealed. Ze zijn dus vaak minder goed bestand tegen nattigheid. De bouw is ook wat minder degelijk dan die van sommige spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Soms zijn die van magnesium en die kunnen meer hebben qua stoten of vallen.

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit is een stuk gebruiksgemak maar het is wat mij betreft niet heel belangrijk, het heeft geen invloed op de foto zelf.

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Dit artikel wordt binnenkort uitgebreid met bespreking van compactcamera’s 🙂


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Saskia

Door

Saskia

op 20 April 2019

Joris, bedankt voor je E-book. ik heb een vraag. Ik ga op vakantie naar Canada. Een droom reis voor mij en mijn zus. Ik heb een systeemcamera Panasonic lumix G2 met lenzen lumix g varia 14-42 en 45 - 200 mm Ivm het lens wisselen wil ik die eigenlijk niet mee maar overstappen op een bridgecamera. ivm fotograferen van hopelijk orka's, beren en vogels maar ook macro foto's. En het landschap natuurlijk. ik heb natuurlijk al het een en ander gegoogeld maar zie door de bomen het bos niet meer. Mijn budget is max 600 euro. Ik ben zelf aan het twijfelen tussen de Sony HX-400V, Panasonic FZ300, FZ1000 en de Canon SX70HS wat is wijsheid. Of zit denk jij misschien wel in een hele andere richting. Ik hoop dat jij mij kan en wil helpen. Met vriendelijke groet, Saskia Overwater

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 25 April 2019

Hi Saskia, Inmiddels ben ik terug. De Canon SX70 HS is nieuwer en heeft ook iets meer bereik dan de Sony HX-400V. Je kunt ook in RAW fotograferen met de Canon, er is bluetooth, video in 4k (laatste 2 vind ik niet zo belangrijk). De Panasonic FZ1000 heeft minder zoombereik. Een Nikon Coolpix P900 heeft nog wat meer bereik maar geen RAW-optie, is iets langzamer ook bij continu-opnamen. Ik zou wel voor het bereik van minimaal het bereik van de Canon SX70 HS gaan ivm je reis naar Canada.

Marina

Door

Marina

op 27 April 2019

Ben ook op zoek naar een compacte camera. Het is voor onze reis naar Noorwegen. (landschap, wildlife, noorderlicht). Ben een totale beginner. Heb van iemand de tip gekregen: de Nikon Coolpix P900. Maar zou de Canon SX70 HS ook voor mij beter zijn? Of nog andere alternatieven? Dank je wel alvast!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 29 April 2019

Nikon Coolpix P900 kan voor wildlife, er is veel zoombereik. De Canon is wat moderner, heeft o.a. RAW en is wat sneller. Als totale beginner gaat het verschil in camera niet zoveel uitmaken, het gaat om wat je ermee kan. Noorderlicht is iets waarvoor je echt moet weten wat je doet en de bridgecamera's zijn niet de allerbeste wat dat betreft. Puur voor zoombereik is Nikon P900 beter voor extreme inzoomfoto's, anders de Canon die je noemt.

Alex

Door

Alex

op 20 May 2019

Ben op zoek naar een waardig alternatief voor mijn 6DMarkII en bijhorende lenzen (van 16 tot 200mm) om op reis te fotograferen. Eigenlijk twijfel ik nog tussen de Leica (114) en de Sony RX10M4. Tenzij er natuurlijk betere alternatieven zijn. In elk geval wil ik verder in Raw werken, niet steeds weer van lens te moeten wisselen en wil geen last hebben van shutter lag (als dat nog bestaat?) Alvast met dank bij voorbaat

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Alex, De Sony RX10M4 is 'overall' gezien wat beter vind ik. Verschillen zijn o.a. weathersealing (toch prettig bij vochtigere situaties, je krijgt hier soms wel mee te maken en het kan fotografisch soms ook mooi zijn), snelheid bij continu-opnamen, meer telebereik, meer weids bereik. Hij is wel wat zwaarder. LCD-scherm is flexibeler bij de Leica. Zelf zou ik voor de Sony gaan. Over shutter lag durf ik niks te zeggen, ik zou dit uittesten in een winkel. Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik denk dat dit bij dit soort camera's opgelost zou zijn. Hoe dan ook, wel testen.

henk steenhuis

Door

henk steenhuis

op 25 May 2019

ben benieuwd naar je oordeel over de ricoh gr ii

Arjan

Door

Arjan

op 3 June 2019

Hallo Joris, ik ga een mooie rijs maken, New York daarna een rondreis langs San fransisco LA, de grand canyon enz enz, ik heb een spiegel reflex camera maar die wil ik echt thuis laten heb een prima iPhone maar wil eigenlijk een compact camera meenemen waar prachtige foto mee kunt maken en ook in goede kwaliteit mee kan filmen, ben al weken op zoek maar er is zoveel keuze...? zat eerst op de RX100 III en heb nu weer een mooie Canon PowerShot G7 X Mark II gezien, kortom HELP aub........

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 4 June 2019

Hi Arjan, Ik ken beide camera's niet zelf. Prachtige foto';s ontstaan vooral door eigen instellingen te kiezen en te kijken. De Sony RX100 III is beter voor slow motion video. De Canon heeft wat meer zoom. Bij weinig licht zijn prestaties vaak wat minder bij deze camera's.

samantha beaufort

Door

samantha beaufort

op 10 July 2019

Goedemiddag Joris Voor onze vakantie naar bali dit jaar wil ipv mijn grote camera een compactcamera meenemen. Ik vind de kwaliteit van foto's, zoom mogelijkheden en het kunnen maken van selfies belangrijk ( anders sta ik er zelf nooit op :-) ) zelf heb ik mijn oog nu laten vallen op de Canon Powershot SX730 HS . heb jij ervaring mee of wellicht een advies voor een andere? mijn buget is max 500 euro alvast dank groet samantha

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 12 July 2019

Samantha, De Canon Powershot SX730 HS kan je gebruiken. Alternatief is de Panasonic Lumix DC-TZ90. De Canon PowerShot SX730 HS heeft meer zoom, NFC voor connectie met apparaten, bluetooth en is goedkoper. Ook is de camera iets kleiner. De Panasonic is beter voor video (4k), heeft een elektronische zoeker (ik vind dat zelf een aanrader), meer touchscreen en minder knoppen, sneller voor actiefotografie, kan stil schieten, batterij gaat langer mee, kan worden geladen met UBS-poort, je kan langer achter elkaar snel blijven fotograferen (actiefoto's), de buffer is namelijk groter. De geheugenkaart die ondersteund wordt is namelijk sneller. Al met al is de Panasonic daarom wat beter wat mij betreft.

Fanny H

Door

Fanny H

op 16 July 2019

Hoi Joris, Heb je website zorgvuldig gelezen voornamelijk het onderdeel compacte cameras want ik dacht een nieuw toestel aan te schaffen. Alleszins is je website fantastisch geschreven, heb enkele zaken bijgeleerd! Zit dus al enkele dagen met mn handen in het haar te zoeken naar een opvolger voor mn Sony cybershot DSC HX50. Het toestel funtioneert nog steeds geweldig maar heb de indruk dat het tijd is voor een hoger level 😉. Moet wel toegeven dat sommige functie zoals de prefab 'miniatuur' filter wel heel fun is. Daarnaast vind ik dat mn smartphone ondertussen wel betere panorama foto's maakt. Off course wilt iedereen alles hebben... Wat ik wel een beetje mis aan dit toestel is het fotograferen bij weinig licht. En geen mogelijkheid om onder water foto's te nemen, of bestaan er ophulsels op dut op te vangen? We gaan namelijk snorkelen op de volgende reis en wou graag onderwater foto's nemen. Vooropgesteld budget is 450€.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 July 2019

Fanny, dank je voor je compliment. Je kan bij de grotere zaken in NL kijken naar verschillende onderwatercamera's, bijv. bij Kamera Express (ik heb geen aandelen). Ik moet zeggen dat ik zelf minder thuis ben in onderwaterfotografie. Alleen met jouw budget kan je ook niet verwachten dat er geweldige prestaties zijn bij weinig licht. Veel compactcamera's (waarbij je dus geen lens kan wisselen) presteren minder bij weinig licht. En dat is ook heel persoonlijk wat iemand nog goed vindt of niet. Snorkelen is wel heel gaaf, ik houd ook van die onderwaterwereld.

Fanny H

Door

Fanny H

op 18 July 2019

Ja idd maar snorkelen op max 2m in helderblauw water zal toch wel lukken denk ik. En als we dit even terzijde parkeren en ik moet naar een upgrade zien van mijn huidig sony toestel, een mening hierover?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 July 2019

Helder water helpt wel. Ik ben minder thuis in onderwatercamera's. Ik kan je daarom niet heel gericht daarover adviseren.

Fanny H

Door

Fanny H

op 20 July 2019

Dag Joris, ik heb me blijkbaar slecht verwoord. Ik wou weten wat ik zou kunnen nemen als we de onderwater kwestie even buiten beschouwing nemen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 21 July 2019

Hi Fanny, Je kan denken aan Canon Powershot SX730 HS

Freddy

Door

Freddy

op 8 August 2019

Dag , ik had graag een superzoomlens en kwam dus uit bij een bridgecamera ( Lumix Panasonic heeft er verschillende van 480 tot 1200mm). Prijs rond de 700€ voor een 1 inch sensor en minder dan 300 voor een 1/2.3 inch. Zelf heb ik een Canon met lens EFS 55-250 maar dat vind ik te weinig. Dus ik kwam uit bij de Tamron 18-400mm lens. Is het verschil in kwaliteit ( bij ver zoomen) erg groot tussen reflex en bridge ? Waar kan je foto's zien en deze vergelijken ? Alvast bedankt. Groeten, Freddy

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 9 August 2019

Het verschil in beeldkwaliteit is er wel maar dit wordt groter bij weinig licht. Door de kleine sensor zijn prestaties op hoge ISO gewoon minder. Dit zijn de concessies doe je doet als je voor zo'n camera kiest. Helaas heb ik geen foto's van de Panasonic Lumix bridgecamera's.

Manon

Door

Manon

op 10 August 2019

Beste Joris, In september ga ik een rondreis maken door West-Amerika en het is natuurlijk zonde om alleen maar mijn iPhone mee te nemen. Ik ben geen gevorderd fotograag en heb het liefst een compact camera. Ik heb zelf wat onderzoek gedaan en zag de Panasonic TZ80 en de Sony DSC-HX90. Heb je enige ervaring met deze camera's? Zo ja, is er een voorkeur? Ik wil voornamelijk de landschappen vastleggen. Ook ga ik binnenkort het noorderlicht bezoeken, dus als een van de 2 bij deze wel een duidelijke voorkeur heeft hoor ik dat graag :). Als je andere suggesties hebt in dezelfde prijsklasse, sta ik hier altijd voor open.

Jacob

Door

Jacob

op 13 August 2019

Ik zit in zo’n zelfde situatie en ben erg benieuwd naar welke gepaster is.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 August 2019

Hi Manon, De Panasonic kan ook in RAW fotograferen (beter voor bewerking later). De Panasonic TZ200 is moderner, wel duurder. Ik ben wel wat minder thuis in deze camera's moet ik zeggen, ik richt me wat meer op spiegelreflex- en systeemcamera. Voor noorderlicht moet je echt weten wat je doet. Een spiegelreflex of systeemcamera is er vaak beter door vanwege de grotere sensor. De Sony is beter voor avondfotografie van steden (je kan lange sluitertijd gebruiken, 30 seconden en bij de Panasonic maar 4 seconden). Overall vind ik de Panasonic iets beter. Door RAW en voor video heb je hogere resolutie maar ik zou ook even elders nog inlichtingen vragen, sorry

Manon

Door

Manon

op 14 August 2019

Hartelijk dank voor je reactie, ik zal het zeker meenemen in mijn beslissing maar zal dan ook nog even verder vragen!

Reactie plaatsen

Cookies