Beste compactcamera 2024

Wat is de beste compactcamera? Waar let je nu op als je een keuze maakt? Het gaat natuurlijk om een camera die bij jou past. En die keuze is voor mensen vaak heel moeilijk, dat zie ik al jaren. In dit artikel ga ik in op compactcamera’s, eigenschappen, voordelen en nadelen. Ook bespreek ik een aantal concrete compactcamera’s van dit moment zodat jij een bewuste keuze kan maken (binnenkort wordt dit uitgebreid). Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

spiegelreflexcamera landschapsfotografie

Inhoudsopgave

Wat is een compactcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s:

Bij de compactcamera geldt dat het een camera is met een vaste lens. De lens kan dus niet worden gewisseld. Dit is een belangrijk onderscheid met de spiegelreflexcamera en de systeemcamera.

Als je het wel belangrijk vindt om eens lens te kunnen wisselen en ook een wat kleinere en lichtere camera heel belangrijk vindt, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera: onafhankelijke vergelijking


Compactcamera: belangrijke eigenschappen

Naast het feit dat de compactcamera een vaste lens heeft (niet verwisselbaar), is er nog een aantal belangrijke eigenschappen.

Zoombereik van de lens

Belangrijk is de lens die de compactcamera heeft. Zeker omdat deze niet verwisselbaar is. De lens is heel bepalend voor de mogelijkheden die je hebt met je camera. Je snapt wel dat je voor fotografie van dieren en zeker vogels meer zoombereik nodig hebt.

Een aantal mensen kiest voor een compactcamera omdat ze lenzen wisselen niet prettig of handig vinden en minder gewicht en omvang mee willen nemen. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat en mobieler wil zijn of omdat je de camera mee wil nemen tijdens wandelen of fietsen. Dit is wat ik soms van cursisten hoor.

Sommige compactcamera’s weten de hoeveelheid zoombereik goed te combineren met een relatief licht gewicht en een gunstige prijs. Beter dan de spiegelreflexcamera of systeemcamera.

Wil je bijvoorbeeld vogels fotograferen, dan heb je vaak echt flink zoombereik nodig. Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera kom je dan snel uit bij extreme lenzen die 1) vaak erg duur zijn en 2) vaak erg zwaar en groot zijn. Dit maakt het niet erg toegankelijk.

Bedenk goed wat je vooral wil fotograferen en bekijk ook of je genoeg zoom krijgt bij een bepaalde compactcamera. Kijk hierbij naar de hoeveelheid optische zoom. Wel is het natuurlijk zo dat een compactcamera met echt veel zoom ook niet meer in je borstzak past. Dat is nu eenmaal niet mogelijk.

Lichtsterkte van de lens

Een andere belangrijke eigenschap is lichtsterkte. Hoeveel licht kan er door de lens? Dit is voor een leek al snel niet te begrijpen of in te schatten, dat begrijp ik volkomen. Het wordt aangegeven met diafragmagetallen, zoals f/2.8- f/6.7 (voorbeeldje).

Het is normaal voor een compactcamera dat deze als je helemaal inzoomt wat minder licht doorlaat. Dat is bij de meeste lenzen voor spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s ook zo. Je hoeft hier niet te druk om te maken maar je moet wel beseffen dat als je helemaal inzoomt, de lens niet het meest ideaal is in situaties van weinig licht. De prestaties zijn dan van de compactcamera sowieso al wat minder (bij weinig licht), daarover de aparte alinea.

Grootte van de sensor: gevolgen

Compactcamera;s hebben bijna allemaal een kleinere sensor dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Misschien zegt dit je niet zoveel. Praktisch heeft een kleinere sensor een paar gevolgen:

 • de beeldkwaliteit is lager bij weinig licht. Bij weinig licht moet je een hogere ISO gaan gebruiken en dan ontstaat minder goede beeldkwaliteit, het beeld wordt korrelig (zie mijn artikel Wat is ISO?). Fotograaf je heel veel in situaties van weinig licht, denk aan een sporthal of binnen dan wordt de kwaliteit wel minder als er weinig licht is.
 • er kan wat minder worden gespeeld met onscherpe achtergronden dan bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het kan zeker wel maar je moet goed dichtbij je onderwerp kruipen en het is niet vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera of systeemcamera en een lens die echt gemaakt is voor onscherpe achtergronden. Denken aan een 50 mm f/1.8 lens of een andere lens met een laag f-getal.

Beeldstabilisatie

Compactcamera’s hebben eigenlijk altijd beeldstabilisatie. Dit is zeker niet standaard zo bij spiegelreflexcamera’s (komt weinig voor), het komt iets meer voor bij systeemcamera’s maar het is geen standaard daar.

Een compactcamera is uitgerust met beeldstabilisatie omdat je vaak best veel kan inzoomen en je juist dan eerder last hebt van je eigen handtrillingen. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je uit de hand ook bij wat meer inzoomen eerder een scherpe foto maakt. Wel is het nog steeds belangrijk de juiste instellingen te kunnen kiezen. Anders kunnen foto’s alsnog onscherp worden.

Zeearend Schotland White tailed sea eagle 850crt

Macrofunctie

Sommige compactcamera’s hebben een macrofunctie die ervoor zorgt dat je héél dichtbij je onderwerp kan scherpstellen. Dat kan handig zijn omdat je dan meer closeups kan maken dan met een gewone lens mogelijk is van bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Toch geeft een macrolens van een spiegelreflexcamera of systeemcamera wel meer mogelijkheden. Alleen die is wel vaak prijzig en veel beginners hebben die macrolens dan ook niet.

Scherpstellen voor bewegende onderwerpen

Compactcamera’s hebben over het algemeen een andere, aparte stand voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Denk aan dieren die op je af rennen of naar je toe, kinderen, sport, vogels enzvoorts.

In een aantal gevallen moet je (diep) in het menu die optie selecteren om vervolgens eerst met een kadertje te mikken op het onderwerp (kind, dier, sporter bijv), dan een toets in te drukken en vervolgens zou de camera het bewegende onderwerp moeten kunnen volgen zodat het scherp blijft voor de foto. Dit is niet voor iedereen een prettige manier van werken. Dit moet je bijna altijd via het menu instellen en dat kan wat langer duren om in te stellen. “In het veld” kan dit wat frustratie geven.

Dit wil zeker niet zeggen dat je met een compactcamera geen bewegende onderwerpe kan fotograferen, maar ik wil dit wel genoemd hebben.

Snelheid bij continu-opnamen 

Bij een aantal compactcamera’s is er een bepaalde vertraging wanneer er snel foto’s achter elkaar worden gemaakt (continu-opnamen). Je kan dan bijvoorbeeld even niet fotograferen omdat de camera de foto;’s moet verwerken. Dit kan ertoe leiden dat je dan net het belangrijke moment mist. Test dit het liefste uit.

Soms beschikken compactcamera’s wel over speciale opties om erg veel foto’s achter elkaar te maken, zoals 4k-photo mode.

Aantal megapixels

Dit is niet het belangrijkste. Alleen bij heel grote afdrukken kan het een rol gaan spelen maar zulke extreme afdrukken maken mensen heel weinig. Voor Internet is het al helemaal niet nodig, foto’s moeten zelfs verkleind worden voor websites enz. Een voordeel van wat meer megapixels is wel dat je de foto makkelijk kunt bijsnijden (“croppen”) en dan toch nog een wat grotere foto overhouden. Met name bij bijvoorbeeld vogels is dat soms wel handig.

HDR of bracketing

Dit kan een handige functie zijn voor situaties waarin je te maken krijgt met grote verschillen tussen lichte delen en donkere delen in één foto. Denk aan landschapsfotografie.

In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht.

Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Video

Ook met een compactcamera is vaak te filmen. Hierbij kan je kijken naar de kwaliteit: 4k of full HD (wat mij betreft is het laatste vaak ook prima), eventuele slowmotionmogelijkheden. Het belangrijkste zal fotografie zijn en ik ben geen specialist op het gebied van video.

Weathersealing

Over het algemeen zijn compactcamera’s niet weathersealed. Ze zijn dus vaak minder goed bestand tegen nattigheid. De bouw is ook wat minder degelijk dan die van sommige spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Soms zijn die van magnesium en die kunnen meer hebben qua stoten of vallen.

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit is een stuk gebruiksgemak maar het is wat mij betreft niet heel belangrijk, het heeft geen invloed op de foto zelf.

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

In dit artikel lees je over over welke compact camera nou het beste is, ze zijn gesorteerd van meeste geld naar minste. Je leest over wat de voor- en nadelen van elke camera. Misschien vind je wel de compact camera die het beste bij jou past!

Panasonic Lumix DMC-TZ80 (€248,-)

Volgens de consumentenbond is de Panasonic Lumix DMC-TZ80 de beste uit de test in de categorie ‘travelzoomcamera’s’ uit 2016. Verder is deze camera ideaal voor op vakantie of voor in het algemene gebruik. Zijn zoombereik van 24 – 720mm is iets wat je niet snel vindt in camera’s in dezelfde prijsklasse en bovendien kan hij ook filmen in 4k resolutie (hoewel de meeste mensen dat niet nodig hebben.

Voordelen

 • 18 megapixel CMOS 1/2.3” inch sensor
 • Klein minimale ISO waarde van 80
 • Maakt RAW foto’s
 • Ingebouwde flitser
 • 5-assige beeldstabilisatie
 • Lens met een brandpuntafstand van 24 – 720mm (allround)
 • 4K(25fps) video opnames

Nadelen

 • Geen kantelbaar scherm
 • 2 beelden per seconden continu-opname
 • Klein maximale ISO waarde van 3200 (beperkter bij weinig licht)
 • Geen ingebouwde GPS

Panasonic Lumix DC-FZ82 (€249,-)

De Panasonic Lumix DC-FZ82 heeft een goede prijs/ kwaliteit verhouding. Verder heeft de Lumix DC-FZ82 een TIPA award gekregen in 2017 voor de “Beste Superzoom Camera” hij heeft deze award te danken aan, natuurlijk zijn superzoom lens, en de optie om in 4K resolutie video’s te kunnen filmen.

Voordelen

 • 4K (30fps) video opnames
 • 18 megapixel BSI-CMOS 1/2.3” inch sensor
 • Kan RAW foto’s maken
 • 10 foto’s per seconden continu-opname
 • Touchscreen
 • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFI
 • Lens met een brandpuntafstand van 20 – 1.200mm

Nadelen

 • Ruis boven ISO van 1600
 • Geen kantelbaar scherm

Canon PowerShot SX730 HS (€279.-)

De Canon PowerShot SX730 HS bouwt voort op zijn voorganger de SX720, het is een erg geschikte camera voor op reis of voor het filmen van vlogs. Deze camera maakt haarscherpe foto’s door zijn 20 megapixel sensor en 922.000 autofocus punten, zijn 5-assige beeldstabilisatie en tot slot zijn real-time gezichtstracking.

Voordelen

 • 4K video opname
 • 20 megapixel 1/2.3” inch BI-CMOS sensor
 • 6 foto’s per seconde continu-opname
 • Kantelbaar scherm
 • Bluetooth, NFC en WiFi connectiviteit
 • Lens met een brandpuntafstand van 24-960mm

Nadelen

 • Klein ISO bereik van 80 tot 3200
 • Geen ingebouwde GPS
 • Geen touchscreen scherm
 • Je kan geen RAW foto’s maken

Panasonic TZ200 (€568,-)

De Panasonic TZ200 is een camera die zo in je jaszak past en toch een allround camera is die toch indrukwekkende foto’s kan maken. Dit doet hij door zijn grote 1” inch sensor, grote zoom bereik en zijn vermogen om 4K resolutie video’s te maken, en dit allemaal in een extreem compacte body die in je jaszak of broekzak past.

Voordelen

 • 4K en 30fps video opnames
 • 10 foto’s per seconden continu-opnamen
 • 20 megapixel CMOS 1” inch sensor
 • Groot ISO bereik van minimaal 80 tot maximaal 25600
 • Beschikt over WiFi en Bluetooth connectiviteit
 • Maakt RAW foto’s
 • Leica lens met 15x optische zoom met een brandpunt afstand van 25-250mm

Nadelen

 • Geen kantelbaar scherm
 • Beperkt maximaal diafragma
 • Geen ingebouwde GPS

Canon Powershot G7 X Mark III (€749,-)

De Canon Powershot G7 X Mark III heeft een TIPA award gekregen voor beste vlogcamera uit 2020. De camera kan live-streamen naar Youtube en met zijn opklapbare touchscreen is het erg makkelijk om jezelf te zien, je ziet jezelf dan zelfs in 4K. Verder is deze camera niet alleen goed in vloggen maar ook in het maken van foto’s, dit doet hij door ze op te slaan in RAW formaat wat je later heel goed kan gebruiken om de foto te bewerken.

Voordelen

 • 4K (30fps) resolutie video opnames
 • 20 megapixel 1”inch CMOS sensor
 • 30 foto’s per seconden in continu-opname
 • Kan RAW foto’s maken
 • Live YouTube support
 • Uitklapbare flitser
 • WiFi en Bluetooth connectiviteit
 • Grootste maximale diafragma van f1.8-2.8

Nadelen

 • Geen zoeker (belangrijk nadeel)
 • Geen ingebouwde GPS
 • 24 – 100mm lens is niet echt een groot zoombereik voor relatief veel geld

Panasonic Lumix DMC-FZ2000 (€749,-)

De Panasonic Lumix DMC-FZ2000 staat bekend als de beste superzoom camera voor videografie, hij weet ook erg veel sterren te verzamelen van reviewers. Ook bij de consumentenbond stond de voorganger van de FZ2000, de FZ1000 op nummer 1. Kok kreeg hij een “Gold award” van DPreview.

Voordelen

 • 4K (24fps) video opnames
 • Groot zoombereik
 • 20 megapixel 1” inch MOS sensor
 • 12 beelden per seconden continu-opname
 • Kantelbaar touchscreen scherm
 • Groot ISO bereik van minimaal 80 en maximaal uit te bereiden tot 25600
 • Beschikt over Bluetooth en WiFi connectiviteit.

Nadelen

 • Cropfactor van 1.4 in 4K video
 • Geen NFC of GPS

Nikon coolpix P1000 (€864,-)

De Nikon coolpix P1000 wordt veel gebruikt voor astro-fotografie door zijn 125x optische zoomlens, vergeleken met een fullframe sensor is dit een 3000mm lens. Ook beschikt de lens over een snelle zoom optie die snel in- en uitzoomt.

Voordelen

 • 4K resolutie video opnames
 • Grootste maximale diafragma van f2.8
 • Uitklapbaar scherm
 • Ingebouwde flitser
 • Zoomschakelaar op de lens (snel in en uitzoomen)
 • Beschikt over een panorama functie
 • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFi en Bluetooth
 • 24 – 3000mm lens (extreem)

Nadelen

 • Kleine ISO range van 100 tot 6400
 • 16 megapixel 1/2.3” inch CMOS sensor
 • Kleinste maximale diafragma van f8
 • Geen ingebouwde GPS

Sony Cybershot DSC-RX100 V (€899,-)

De Sony Cybershot DSC-RX100 V is een erg kleine camera die is voorzien van erg geavanceerde functies en een goede bouwkwaliteit. Met de Zeiss lens maakt deze camera erg scherpe foto’s. En is hij ideaal voor situaties waar je snel moet scherpstellen door de real-time autofocus. Of bij minder licht door de lichtsterkte.

Voordelen

 • 4K resolutie video opnames
 • 20 megapixel 1” inch cmos sensor
 • Groot maximaal diafragma van f1.8 – 2.8
 • Grote ISO range van 128 tot 12800
 • Kantelbaar scherm
 • Kan raw foto’s maken
 • Uitklapbare flitser
 • Je kan verbinden via WiFi
 • Zeiss 24 – 70mm lens (goede kwaliteit)

Nadelen

 • Beschikt niet over een ingebouwde GPS
 • Geen Bluetooth connectiviteit
 • Geen touchscreen scherm
 • Zoombereik van 24-70 mm is niet allround genoeg voor veel mensen

Nikon Coolpix P950 (€900,-)

Dit is een superzoomcamera met 83x optische zoomlens. Vergeleken met een fullframe sensor is deze op zijn maximum wel 2000 mm. Deze camera is dus ideaal voor fotograferen op een afstand. Denk aan astro, wildlife of sport fotografie. Voor deze categorieën is deze camera ideaal.

Voordelen

 • 4K resolutie video opnames
 • Grootste maximale diafragma van f2.8
 • Kantelbaar scherm op 3 assen
 • Kan RAW foto’s maken
 • Ingebouwde flitser
 • Beschikt over een panorama functie
 • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via WiFi en Bluetooth
 • 7 foto’s per seconden in continu-opname
 • 24 – 2000mm ultra zoom lens

Nadelen

 • 16 megapixel 1/2.3” inch CMOS sensor
 • Geen touchscreen scherm
 • Kleinste maximale diafragma van f6.5
 • Niet spatwater en stof dicht
 • Geen ingebouwde GPS

Sony RX 100 VII (€1.107,-)

De Sony RX 100 VII is een compacte camera die de wedstrijd aan gaat met professionele camera’s, hij heeft zelfs een TIPA award gekregen in 2020, zijn voorganger de RZ100 VI heeft ook een EISA award gekregen voor beste compact camera (2019-2020. De VII is volgende de TIPA awards een erg geschikte video compagnon wat ideaal is voor vloggers.

Voordelen

 • 4k resolutie video opnames
 • 20 megapixel 0.62” inch CMOS sensor
 • 20 foto’s per seconden in continu-opname
 • Kan RAW foto’s maken
 • Grootste maximale diafragma van f2.8-4.5
 • WiFi, NFC en Bluetooth connectiviteit
 • Real-time autofocus
 • Opklapbaar scherm
 • Uitklapbare flitser
 • 24 – 200mm Zeiss lens

Nadelen

 • Niet weathersealed
 • Geen ingebouwde GPS

Fujifilm X100V (€1.498,-)

De TIPA award winnende Fujifilm X100V is een ideale prime compact camera. Hij heeft een lens 35mm lens vergeleken met een fullframe sensor en heeft een maximaal diafragma van f/2. Ook beschikt hij over de mogelijkheid om te filmen op een resolutie van 4K en dit allemaal in een camera die in je jaszak past!

Voordelen

 • 4K resolutie video opnames
 • 26 megapixel X-Trans sensor
 • Ingebouwde ND filter
 • Stof en spatwaterdicht
 • Kantelbaar scherm
 • Scherm is met aanraking te bedienen (touchscreen)
 • Ingebouwde “invulflitser”
 • Maximaal diafragma van f/2
 • 11 foto’s per seconden in continu-opname

Nadelen

 • Vaste brandpuntafstand, je kan dus niet inzoomen. Dit is een camera die weinig mensen zullen kiezen om deze reden


Sony RX10 IV (€1.525,-)

De Sony RX10 IV staat bekend als de ultieme “All-in-one” camera. Ook is het een winnaar van de TIPA-awards in 2018 en EISA-award winner 2018-2019. Volgens de TIPA awards is deze camera voor fotografen op reis die een 25X zoom lens nodig hebben.

Voordelen

 • Kantelbaar touchscreen scherm
 • 4K video opnames
 • 24 foto’s per seconden continu-opnamen
 • Kan 20 megapixel foto’s maken
 • Groot ISO bereik van minimaal 100 tot maximaal 12800
 • Ingebouwde flitser
 • Beschikt over WiFi/ Bluetooth/ GPS en NFC connectiviteit
 • Maakt RAW foto’s
 • Zeiss 24 – 600 mm lens
 • Razendsnelle autofocus

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.

Bronnen

Naast 10 jaar ervaring heb ik gebruik gemaakt van de volgende websites:

https://www.imaging-resource.com/

https://www.besteproduct.nl/

https://kenrockwell.com/

www.dxomark.com/

https://www.consumentenbond.nl/

https://tipa.com/

https://www.dpreview.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Saskia
Door

Saskia

op 20 Apr 2019

Joris,bedankt voor je E-book.ik heb een vraag. Ik ga op vakantie naar Canada. Een droom reis voor mij en mijn zus.Ik heb een systeemcamera Panasonic lumix G2 met lenzen lumix g varia 14-42 en 45 - 200 mmIvm het lens wisselen wil ik die eigenlijk niet mee maar overstappen op een bridgecamera. ivm fotograferen van hopelijk orka's, beren en vogels maar ook macro foto's. En het landschap natuurlijk.ik heb natuurlijk al het een en ander gegoogeld maar zie door de bomen het bos niet meer. Mijn budget is max 600 euro.Ik ben zelf aan het twijfelen tussen de Sony HX-400V, Panasonic FZ300, FZ1000 en de Canon SX70HSwat is wijsheid. Of zit denk jij misschien wel in een hele andere richting.Ik hoop dat jij mij kan en wil helpen.Met vriendelijke groet,Saskia Overwater

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Apr 2019

Hi Saskia,Inmiddels ben ik terug.De Canon SX70 HS is nieuwer en heeft ook iets meer bereik dan de Sony HX-400V. Je kunt ook in RAW fotograferen met de Canon, er is bluetooth, video in 4k (laatste 2 vind ik niet zo belangrijk). De Panasonic FZ1000 heeft minder zoombereik. Een Nikon Coolpix P900 heeft nog wat meer bereik maar geen RAW-optie, is iets langzamer ook bij continu-opnamen. Ik zou wel voor het bereik van minimaal het bereik van de Canon SX70 HS gaan ivm je reis naar Canada.

Marina
Door

Marina

op 27 Apr 2019

Ben ook op zoek naar een compacte camera. Het is voor onze reis naar Noorwegen. (landschap, wildlife, noorderlicht). Ben een totale beginner. Heb van iemand de tip gekregen: de Nikon Coolpix P900. Maar zou de Canon SX70 HS ook voor mij beter zijn? Of nog andere alternatieven? Dank je wel alvast!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Nikon Coolpix P900 kan voor wildlife, er is veel zoombereik. De Canon is wat moderner, heeft o.a. RAW en is wat sneller. Als totale beginner gaat het verschil in camera niet zoveel uitmaken, het gaat om wat je ermee kan. Noorderlicht" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/noorderlicht/">Noorderlicht is iets waarvoor je echt moet weten wat je doet en de bridgecamera's zijn niet de allerbeste wat dat betreft. Puur voor zoombereik is Nikon P900 beter voor extreme inzoomfoto's, anders de Canon die je noemt.

Alex
Door

Alex

op 20 May 2019

Ben op zoek naar een waardig alternatief voor mijn 6DMarkII en bijhorende lenzen (van 16 tot 200mm) om op reis te fotograferen. Eigenlijk twijfel ik nog tussen de Leica (114) en de Sony RX10M4. Tenzij er natuurlijk betere alternatieven zijn. In elk geval wil ik verder in Raw werken, niet steeds weer van lens te moeten wisselen en wil geen last hebben van shutter lag (als dat nog bestaat?) Alvast met dank bij voorbaat

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Alex,De Sony RX10M4 is 'overall' gezien wat beter vind ik. Verschillen zijn o.a. weathersealing (toch prettig bij vochtigere situaties, je krijgt hier soms wel mee te maken en het kan fotografisch soms ook mooi zijn), snelheid bij continu-opnamen, meer telebereik, meer weids bereik. Hij is wel wat zwaarder. LCD-scherm is flexibeler bij de Leica. Zelf zou ik voor de Sony gaan. Over shutter lag durf ik niks te zeggen, ik zou dit uittesten in een winkel. Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik denk dat dit bij dit soort camera's opgelost zou zijn. Hoe dan ook, wel testen.

henk steenhuis
Door

henk steenhuis

op 25 May 2019

ben benieuwd naar je oordeel over de ricoh gr ii

Arjan
Door

Arjan

op 03 Jun 2019

Hallo Joris, ik ga een mooie rijs maken, New York daarna een rondreis langs San fransisco LA, de grand canyon enz enz, ik heb een spiegel reflex camera maar die wil ik echt thuis laten heb een prima iPhone maar wil eigenlijk een compact camera meenemen waar prachtige foto mee kunt maken en ook in goede kwaliteit mee kan filmen, ben al weken op zoek maar er is zoveel keuze...? zat eerst op de RX100 III en heb nu weer een mooie Canon PowerShot G7 X Mark II gezien, kortom HELP aub........

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jun 2019

Hi Arjan,Ik ken beide camera's niet zelf. Prachtige foto';s ontstaan vooral door eigen instellingen te kiezen en te kijken. De Sony RX100 III is beter voor slow motion video. De Canon heeft wat meer zoom. Bij weinig licht zijn prestaties vaak wat minder bij deze camera's.

samantha beaufort
Door

samantha beaufort

op 10 Jul 2019

Goedemiddag Joris Voor onze vakantie naar bali dit jaar wil ipv mijn grote camera een compactcamera meenemen. Ik vind de kwaliteit van foto's, zoom mogelijkheden en het kunnen maken van selfies belangrijk ( anders sta ik er zelf nooit op :-) ) zelf heb ik mijn oog nu laten vallen op de Canon Powershot SX730 HS . heb jij ervaring mee of wellicht een advies voor een andere? mijn buget is max 500 euroalvast dankgroet samantha

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2019

Samantha,De Canon Powershot SX730 HS kan je gebruiken. Alternatief is de Panasonic Lumix DC-TZ90.De Canon PowerShot SX730 HS heeft meer zoom, NFC voor connectie met apparaten, bluetooth en is goedkoper. Ook is de camera iets kleiner.De Panasonic is beter voor video (4k), heeft een elektronische zoeker (ik vind dat zelf een aanrader), meer touchscreen en minder knoppen, sneller voor actiefotografie, kan stil schieten, batterij gaat langer mee, kan worden geladen met UBS-poort, je kan langer achter elkaar snel blijven fotograferen (actiefoto's), de buffer is namelijk groter. De geheugenkaart die ondersteund wordt is namelijk sneller. Al met al is de Panasonic daarom wat beter wat mij betreft.

Fanny H
Door

Fanny H

op 16 Jul 2019

Hoi Joris,Heb je website zorgvuldig gelezen voornamelijk het onderdeel compacte cameras want ik dacht een nieuw toestel aan te schaffen. Alleszins is je website fantastisch geschreven, heb enkele zaken bijgeleerd!Zit dus al enkele dagen met mn handen in het haar te zoeken naar een opvolger voor mn Sony cybershot DSC HX50. Het toestel funtioneert nog steeds geweldig maar heb de indruk dat het tijd is voor een hoger level 😉. Moet wel toegeven dat sommige functie zoals de prefab 'miniatuur' filter wel heel fun is. Daarnaast vind ik dat mn smartphone ondertussen wel betere panorama foto's maakt. Off course wilt iedereen alles hebben... Wat ik wel een beetje mis aan dit toestel is het fotograferen bij weinig licht. En geen mogelijkheid om onder water foto's te nemen, of bestaan er ophulsels op dut op te vangen? We gaan namelijk snorkelen op de volgende reis en wou graag onderwater foto's nemen. Vooropgesteld budget is 450€.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jul 2019

Fanny, dank je voor je compliment.Je kan bij de grotere zaken in NL kijken naar verschillende onderwatercamera's, bijv. bij Kamera Express (ik heb geen aandelen). Ik moet zeggen dat ik zelf minder thuis ben in onderwaterfotografie. Alleen met jouw budget kan je ook niet verwachten dat er geweldige prestaties zijn bij weinig licht. Veel compactcamera's (waarbij je dus geen lens kan wisselen) presteren minder bij weinig licht. En dat is ook heel persoonlijk wat iemand nog goed vindt of niet. Snorkelen is wel heel gaaf, ik houd ook van die onderwaterwereld.

Fanny H
Door

Fanny H

op 18 Jul 2019

Ja idd maar snorkelen op max 2m in helderblauw water zal toch wel lukken denk ik. En als we dit even terzijde parkeren en ik moet naar een upgrade zien van mijn huidig sony toestel, een mening hierover?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jul 2019

Helder water helpt wel. Ik ben minder thuis in onderwatercamera's. Ik kan je daarom niet heel gericht daarover adviseren.

Fanny H
Door

Fanny H

op 20 Jul 2019

Dag Joris, ik heb me blijkbaar slecht verwoord. Ik wou weten wat ik zou kunnen nemen als we de onderwater kwestie even buiten beschouwing nemen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jul 2019

Hi Fanny,Je kan denken aan Canon Powershot SX730 HS

Freddy
Door

Freddy

op 08 Aug 2019

Dag , ik had graag een superzoomlens en kwam dus uit bij een bridgecamera ( Lumix Panasonic heeft er verschillende van 480 tot 1200mm). Prijs rond de 700€ voor een 1 inch sensor en minder dan 300 voor een 1/2.3 inch. Zelf heb ik een Canon met lens EFS 55-250 maar dat vind ik te weinig. Dus ik kwam uit bij de Tamron 18-400mm lens. Is het verschil in kwaliteit ( bij ver zoomen) erg groot tussen reflex en bridge ? Waar kan je foto's zien en deze vergelijken ? Alvast bedankt. Groeten, Freddy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Aug 2019

Het verschil in beeldkwaliteit is er wel maar dit wordt groter bij weinig licht. Door de kleine sensor zijn prestaties op hoge ISO gewoon minder. Dit zijn de concessies doe je doet als je voor zo'n camera kiest. Helaas heb ik geen foto's van de Panasonic Lumix bridgecamera's.

martien
Door

martien

op 23 Nov 2019

Ik heb een tamron 18-270 gehad en vervangen door een 18-400, ik ben niet ech t teveden, het verschil in zoombereik is klein en er valt moeilijker scherp te stellen

Manon
Door

Manon

op 10 Aug 2019

Beste Joris, In september ga ik een rondreis maken door West-Amerika en het is natuurlijk zonde om alleen maar mijn iPhone mee te nemen. Ik ben geen gevorderd fotograag en heb het liefst een compact camera. Ik heb zelf wat onderzoek gedaan en zag de Panasonic TZ80 en de Sony DSC-HX90. Heb je enige ervaring met deze camera's? Zo ja, is er een voorkeur? Ik wil voornamelijk de landschappen vastleggen. Ook ga ik binnenkort het noorderlicht bezoeken, dus als een van de 2 bij deze wel een duidelijke voorkeur heeft hoor ik dat graag :). Als je andere suggesties hebt in dezelfde prijsklasse, sta ik hier altijd voor open.

Jacob
Door

Jacob

op 13 Aug 2019

Ik zit in zo’n zelfde situatie en ben erg benieuwd naar welke gepaster is.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Hi Manon, De Panasonic kan ook in RAW fotograferen (beter voor bewerking later). De Panasonic TZ200 is moderner, wel duurder. Ik ben wel wat minder thuis in deze camera's moet ik zeggen, ik richt me wat meer op spiegelreflex- en systeemcamera. Voor noorderlicht moet je echt weten wat je doet. Een spiegelreflex of systeemcamera is er vaak beter door vanwege de grotere sensor.De Sony is beter voor avondfotografie van steden (je kan lange sluitertijd gebruiken, 30 seconden en bij de Panasonic maar 4 seconden). Overall vind ik de Panasonic iets beter. Door RAW en voor video heb je hogere resolutie maar ik zou ook even elders nog inlichtingen vragen, sorry

Manon
Door

Manon

op 14 Aug 2019

Hartelijk dank voor je reactie, ik zal het zeker meenemen in mijn beslissing maar zal dan ook nog even verder vragen!

Germien
Door

Germien

op 11 Nov 2019

Dag Joris, Heb een vraag wat mij de laatste tijd toch wel bezighoudt.Ik ben hobby matig met fotograferen bezig. Had een spiegelreflex camera waar ik mee geoefend heb.Deze camera heb ik inmiddels verkocht omdat ik er achter ben gekomen dat ik het erg onpraktisch vind om steeds veel en zware attributen mee te nemen.Mede omdat ik vaak en veel de natuur in ga met mijn 2 honden. Ook voor mijn honden moet ik het een en ander meenemen. Fotografeer nu met mijn mobiele telefoon. Mis de kwaliteit om leuke actie foto's van mijn honden te maken. Heel af en toe lukt het maar vaak onscherp/ onduidelijk. Kwaliteit van inzoomen en dan foto's maken is voor mij ook belangrijk.Nu ben ik op zoek naar een compacte camera met goede kwaliteiten, waarmee ik ook goed uit de voeten kan. Wil ook foto's uit kunnen vergroten.Zou je mij wat adviezen kunnen geven ? Prijs is niet belangrijk.Met vriendelijke groeten.Germien.

Joris-Dijkema
martien
Door

martien

op 23 Nov 2019

Hallo, eerste en vooral merci voor je uitleg .Een vraagje : is de Leica V lux 5 een goede keuze? Ik heb een canon 80d gehad en een tamron 18- 400 maar diekon mij niet echt boeien,ik ga vaak op reis en wil snel scherpe foto's maken. Bedaknt alvast

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Nov 2019

Dat is wel een optie voor een all in one camera. Alternatief is bijv. Een Sony RX10 Mark IV maar die is ook wat zwaarder en duurder. Wel is die weathersealed maar misschien is dat niet belangrijk voor je. Snel scherpe foto's maken komt nog steeds door camerabeheersing. Dat is niet makkelijker met een compactcamera dan met een andere camera.

Claire
Door

Claire

op 25 Nov 2019

Beste Joris, Ik ben op zoek naar een compacte fototoestel voor mijn 12 jarige dochter. Ik dacht eerst aan de Canon SX620 (of de Canon SX730). Ik heb ook gehoord dat de Canon IXUS 285 nog scherpere foto's maakt. Is het waar? Zou u voor een ander merk of model gaan. Ik heb prijs/kwaliteit nodig met een goede en scherpe resultaat als gevolg. Alvast bedankt voor uw antwoord, Groeten, Claire

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Claire, de Canon SX620 of SX730 hebben veel meer zoombereik en bieden meer mogelijkheden als een onderwerp wat verder weg is. Voor bewegende onderwerpen en onderwerpen die verder weg zijn is de SX730 beter. Deze maakt meer beelden per seconde (meer kans). Scherpe foto's maken ze alledrie als je weet wat je doet. De Canon IXUS 285 is beperkt als een onderwerp wat verder weg is.

Claire
Door

Claire

op 26 Nov 2019

Bedankt voor uw snelle reactie. Voor de duidelijkheid, zijn de compacte camera's van canon ook wel beter dan die van nikon, lumix of sony bijvoorbeeld. Ga ik dan op een goede koop als ik de canon SX620 koop of zou in in een ander merk iets beter vinden voor die prijscategorie?

Ellen
Door

Ellen

op 05 Feb 2020

Beste Joris,welke compactcamera raad jij aan die ik ook voor productfotografie zou kunnen gebruiken? Ik gebruik daar nu een spiegelreflexcamera (Nikon D3300) voor, maar vind het soms erg onhandig om deze "snel" te pakken ...Mijn canon SX610 HS gebruik ik het laatste jaar minder voor productfotografie omdat ik de foto's ervan te donker vind. Ik heb deze overigens vanaf het begin vrij donker gevonden, vergeleken mijn oudere compact camera's.B.v.d. en groet, Ellen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Feb 2020

Je kan denken aan een Panasonic Lumix maar ik richt mij zelf niet op productfotografie. Te donkere foto's ligt vooral aan je eigen instellingen. Welke camera je ook koopt, verwacht er niet te veel van als je niet echt weet wat je doet. Het zit in jezelf en hoe je kijkt, veel minder in de camera.

Ellen
Door

Ellen

op 07 Feb 2020

Dank je.... Klopt, maar ik heb door de loop van de jaren wel degelijk verschil in de resultaten kwa belichting gezien in "Auto" stand.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Feb 2020

Er kan wel wat verschil zitten tussen automatische stand van verschillende camera's, alleen weet ik dat niet precies omdat ik juist niet gericht ben op automatisch.

Jeroen van Es
Door

Jeroen van Es

op 16 Feb 2020

Hallo Joris, Bedankt voor de tijd die je neemt om alles uit te leggen en advies te geven. Heb met veel plezier al de reacties gelezen. Wij gaan binnenkort op safari (botswana) en willen graag een hele compacte camera meenemen met een goede zoom, stabilisatie en genoeg lichtinval natuurlijk. Welke cameras zou je kunnen adviseren? We kijken nu naar de Canon powershot sx730hs of Panasonic Lumix DC-TZ95 maar de keuze hoeft niet op 1 van deze 2 te vallen. Dank je Jeroen

Joris-Dijkema
Mireille
Door

Mireille

op 20 Feb 2020

Wie heeft er ervaring met de Nikon p950. Ik ben op zoek naar een handzame camera. Prijsklasse tot 1000 euro. Had me eigenlijk voorgenomen een systeem camera te kopen. Mijn doel is landschap maar ook macro fotografie. De verkoper in de winkel kwam na mijn verhaal met deze bridge camera. Ik wil graag jullie ideeën hierover. En graag de alternatieven.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Feb 2020

Ik heb door de storm in Frankrijk een tijd geen wifi gehad op de laptop. Voor landschap en macrofotografie hoef je niet per se een camera met zoveel zoom als een P950. Je kan ook denken aan een systeemcamera van Olympus, zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera. Olympus is klein en compact en kwaliteit is beter dan met zo'n bridgecamera. Ook met aparte macrolens veel betere macromogelijkheden.

Roza
Door

Roza

op 29 Mar 2020

Beste Joris,Ik ben op zoek naar een goede compact camera die ik veel zal gaan gebruiken in het dagelijkse leven (fotos van mijn zoon, uitstapjes, vakanties). Vandaar dat ik op zoek ben naar een kleine compact camera die ik makkelijk meeneem, die een hoge kwaliteit fotos maakt, een goede zoom functie heeft, een film functie heeft, fotos bij weinig licht kan maken maar ook een hoge Snelheid bij continu-opnamen heeft. Mijn huidige Sony Cybershot DSCHX9v is namelijk super traag en dan mis ik altijd het moment als ik nog een 2e foto wil maken. Ik vind het met name lastig om een keuze te maken mbt het laatste punt (snelheid). Waar moet ik dan op letten bij de eigenschappen? Tevens ben ik benieuwd welke camera jij zou aanraden? Ik ben geen ervaren fotograaf en zoek een camera die mooie fotos maakt met de auto functie. alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Mar 2020

Hi Roza, je kan eens kijken naar de Travelzoom camera's van Panasonic. Bijvoorbeeld Panasonic Lumix DMC-TZ80 serie. Verder heb je wel redelijk veel eisen die je wil in zo'n kleine camera.

Jolante
Door

Jolante

op 07 Apr 2020

Hallo Joris, Ik ben net begonnen met wat zoeken naar een nieuwe camera. En vindt jou leuke advies site! Geweldig daar maak ik graag gebruik van! Ik heb nu een Canon PowerShot SX40 HS Ik ben daar nog steeds zeer tevreden over. Maar ik merk dat ik hem vaak te groot vindt om even mee te nemen (vb. ATB-en) en dus vaak alleen een telefoon meeneem met alle beperkingen. Ik wil dus nu eigenlijk naar een kleinere camera, maar wel goede (vergelijkbare) kwaliteit. Voor mij is landschaps fotografie en dieren op afstand dicht bij kunnen halen erg belangrijk. De zoom die ik nu heb is 960 is gewoon super. Maar ook doe ik vaak macro en sport fotografie ... Kortom ik zoek een allrounder. Filmen is leuk maar van ondergeschikt belang. Bestaat er iets met dezelfde kwaliteit als de Canon PowerShot SX40 HS maar dan kleiner / jaszak formaat? Alvast bedankt voor je advies!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2020

Hi Jolante, je kan kijken naar de Travelzoom (TZ-serie) van Panasonic. Vergelijk dan het zoombereik en het gewicht en omvang met elkaar.

Jolante
Door

Jolante

op 16 Apr 2020

dank je Joris voor de tip!!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2020

Succes Jolante en doe groeten aan de echte Yolanthe

mitchell
Door

mitchell

op 11 Apr 2020

Beste Joris, Ik zit te kijken voor een camera ik twijfel nog tussen de panasonic FZ82 en de TZ90/95. Ik ben een beginner kwa foto's maken. Gebruikte hiervoor gewoon me telefoon. Ga hem gebruiken voor vakantie en de dood normale foto's. soms ook voor mooie vis vangsten te fotograferen. welke zou jij me aanraden of heb je een ander toestel die je me zou adviseren?alvast bedankt voor je advies

Janneke
Door

Janneke

op 11 Jul 2020

Hallo Joris, Leuke tips. Wat ik een beetje jammer vind is dat je jezelf voornamelijk op de zg. populaire merken concentreert. Daarom wil ik een kleine duit in het zakje doen. Daarmee zeg ik overigens absoluut niet dat de merken die je noemt slecht zijn. Het is vaak ook een kwestie van budget, hoeveelheid verkrijgbare informatie en wat er toevallig in de buurt te koop is.Zelf ben ik fan van Panasonic en niet zonder reden. Tegen een redelijke prijs zetten ze hele goede camera's op de markt. Met betrekking tot vragen van sommigen hier die een betere camera zoeken voor alledaagse foto's en voor geoefende hobbyisten zou ik eens naar de Lumix-LX15 of Lumix-LX100 kijken. De eerste heb ik zelf. De gedachte erachter is dat je met de meeste telefooncamera's geen optische zoom hebt. De LX-15 heeft "slecht" 3x optische zoom, maar is een klein wondertje qua snelheid en met weinig licht. En er zijn heel veel instellingen die je handmatig aan kunt passen.Voor vakantiefotografie heb ik de Lumix-FZ100. 10 x optische zoom is voor de meeste situaties voldoende en kan in geval van nood ook als point and shoot camera dienst doen, naast de vele handmatige instellingen. Beide camera's hebben een 1" sensor.In mijn ervaring is meer zoom niet altijd beter. Je krijgt dan veel sneller te maken met onscherpte en je bent eigenlijk alleen maar bezig met je camera-instellingen in plaats van genieten van de vakantie. Dat is niet zo gezellig voor je reisgenoten, tenzij het een fotografie-vakantie is.Overigens heb ik geen aandelen in het merk of andere commerciële belangen. Alleen ervaring als enthousiasteling.Ga vooral door met de site, want ik heb je stukjes en je reacties met plezier gelezen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jul 2020

Bedankt voor je bijdrage Janneke! Er moeten ook door mij keuzes gemaakt worden, ik kan niet overal over schrijven.

Wilbert
Door

Wilbert

op 19 Jul 2020

Hallo, ik ben nieuw hier dus effen kijken hoe alles werkt. Ben een absolute nieuweling als fotograaf, kijken of ik er een mooie hobby van kan maken. Wil mij graag ontwikkelen, dus bereid er tijd in te steken. Nu ben ik me aan het oriënteren welke camera ik wil aanschaffen. Nu ik er een beetje heb over gelezen lijkt me een compact/bridge camera voor mij een goede keuze. Wil graag op vele gebieden een foto kunnen maken. Al zie ik mij nog het meeste de natuur fotograferen. Veel positieve dingen gelezen over de Sony RX10III en IV.Het is een behoorlijk eerste aanschaf, maar hoop er dan ook jaren van te kunnen gaan genieten. Iemand ervaringen met deze camera? Of andere suggesties?Bedankt alvast!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2020

Hi Wilbert,De Sony RX10 IV is allround en je hebt ook een behoorlijk zoombereik en goede autofocus voor bewegende onderwerpen

Wilbert
Door

Wilbert

op 19 Jul 2020

Hallo, ben hier nieuw dus nog effen uitzoeken waar alles te vinden is. Wil me gaan verdiepen in fotografie en kijken of ik er een leuke hobby aan kan overhouden. Nu ik al iets gelezen heb over de verschillende soorten camera's lijkt mij voor mezelf een compact/bridge camera de beste keuze. Over de Sony RXIII en IV lees ik veel positiefs. Is wel een dure aankoop maar hoop er dan wel jaren plezier van te hebben.Iemand ervaring met deze camera's of andere suggesties? Ben van plan om veel natuur fotografie te gaan doen. Maar ook leuke foto's te maken tijdens vakanties enz.

Evie
Door

Evie

op 15 Sep 2020

Hoihoi! Ik heb inmiddels menig uurtje doorgebracht op deze website, en heel veel opgestoken, maar toch blijf ik met de vraag "wat is nu beter" zitten. Ik fotografeer heel graag vogels, en doe dit nu met een sony a200 met een tamron af 70-300 tele-macro lens (eerste probeersel), maar ik ben niet tevreden met de foto's, ze worden niet scherp, en de focus is erg traag. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe en twijfel om te blijven bij een spiegelreflex, of toch over te stappen naar bijvoorbeeld een nikon p1000. Mijn doel is gewoon mooie scherpe foto's van vogels zowel bewegend als stil zittend en ook van grotere afstand. Het budget is zo'n € 1300,-. Wat is wijsheid om te kopen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Sep 2020

Hi Evie, het blijft vaak lastig. Ik ben zelf niet echt een voorstander van een compactcamera. De Nikon P1000 heeft wel veel zoom, dat is een sterk punt. Maar bij minder licht zijn foto's snel van minder kwaliteit. Wat ik kan aanraden is Sony RX 10 Mark IV. Die heeft betere autofocus dan een Nikon P1000.

Sjoerd
Door

Sjoerd

op 07 Jan 2021

Beste Joris,Ik wil beginnen met fotograveren van, natuur, dieren, vogels, insecten, bloemen en natuurlijk ook andere onderwerpen die op mijn pad komen.Ik wil een camera aanschaffen, maar wil me eerst goed voorbereiden en inlezen etc.Ik lees goede berichten over de Panasonic Lumix DMC-FZ2000.Kan je met deze camera ook macrofotos maken.Kan dit een goede keus zijn voor mijn wensen als beginnende amateur fotograaf,  of heb jij misschien betere ideeën.Met vriendelijke groet, Sjoerd

Joris-Dijkema
Koen
Door

Koen

op 22 Jan 2021

graag even wat raad. Ik heb/had een Canon G3X, super toestel maar na een goede 3 jaar de eerste stukken, nu weer een jaar later, is hij opnieuw naar de maan. Zo een toestel van 4 jaar waar geen ongevallen mee gebeurt zijn. 'T zou toe niet mogen. Ik ben niet van plan om er opnieuw 3à400€ herstelling aan uit te geven. Maar voor welk nieuw toestel zou jij gaan? Ik vind dat een zoom moet vanwege onze wandelingen in de bergen, daarom ook dat ik voor een hybride toestel gegaan was. Moet ik op trektocht geen verschillende lenzen meenemen en heb ik toch een stevig bereik en resultaat. Ik heb tijden die tochten het toestel ook steeds aanhangen en niet in een opbergtas zitten, gewicht heeft ook zijn belang, je gaat niet uw rugzak uitmeten om hier en daar wat grammen te sparen en dan een heleboel fotoapp. meenemen zie je. Ik denk momenteel aan een Panasonic FZ2000, maar weet nog niet of dat wel een goeie keuze is, is was van het resultaat van mij Canon best wel tevreden. Kan je me hiervoor wat tips geven? Alvast bedankt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jan 2021

Ik begrijp je keuze voor een bridgecamera wel ivm je tochten. Zelf vind ik de mogelijkheden wel beter met systeemcamera of spiegelreflex. Je kan inderdaad denken aan een type als Panasonic FZ2000

Susanne
Door

Susanne

op 30 May 2021

Goedenavond, excuses voor het berichten op dit tijdstip, maar ik zit met een brandende vraag: bestaat er een compacte en betaalbare camera die echt goede macro foto's kan maken? Ik gebruik nu mijn mobiele telefoon als camera, maar wil toch weten of het binnen mijn mogelijkheden beter kan. Vanwege mijn gezin is de algehele kwaliteit van de camera ook belangrijk en het fotograferen in mindere lichtomstandigheden/het donker. Ik hoop snel van u te horen. Met vriendelijke groet, Susanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jun 2021

Hi Susanne, er zijn compactcamera's waar je redelijk macrofoto's mee kan maken maar niet zoals met een macrolens die je kan verwisselen. Ook zijn compactcamera's minder goed in situaties van weinig licht door de kleine sensor. Soms zit er op compactcamera's een macrofunctie zodat je dichtbij kan scherpstellen, dit zou je dan moeten checken. Ik heb me niet specifiek verdiept in compactcamera's met macrofunctie

Susanne
Door

Susanne

op 02 Jun 2021

Er is zeker geen compacte en betaalbare camera met een verwisselbare (macro)lens?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jun 2021

Een echte compactcamera is een camera waarmee je geen lens kan wisselen. Als je klein en licht wil én macrolens, dan kan je gaan voor Olympus OM-D E-M10 Mark III met een 60mm macrolens van Olympus.

Agnes
Door

Agnes

op 08 Jul 2021

Dag Joris, Momenteel fotografeer ik met een Canon Powershot SX620HS maar deze toont vaak gebreken bij de macro’s. Toestel is 4 jaar oud. Ik heb de reflexcamera van mijn zus proberen te gebruiken maar ik geraak maar niet wijs uit al de handmatige instellingen die erop terug te vinden zijn en ik heb hem heel vaak op automatisch gezet maar dit is volgens mij niet de bedoeling van een dergelijke camera. Heb vandaag een bridgecamera Sony RX10 IV als testtoestel van een plaatselijke fotowinkel meegekregen voor een week. Maar dit lijkt zo erg op een reflexcamera dat ik niet goed weet of ik dit op mijn eentje kan leren gebruiken. Ik wil graag scherpe foto’s maken van tuinvogels en andere vogels bv. bij het wandelen zit een Torenvalk op een lantaarnpaal heel hoog, een Buizerd zit altijd wel ver weg op een paaltje, vliegtuigen passeren snel en hoog boven je hoofd, vlinders zijn vaak zeer beweeglijk. Ik vind landschappen en bloemenmacro’s prachtig. Heb graag mijn camera mee op restaurant om herinneringen vast te leggen van de prachtige degustaties. Wat kan jij mij aanraden a.u.b.? Vriendelijke groet, Agnes 08/07/2021

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hi Agnes, dit had ik al beantwoord maar is door technische redenen kennelijk niet gepubliceerd. Vervelend! De Sony RX10 IV is een uitgebreid toestel, lijkt wat op een spiegelreflexcamera qua bouw. Scherpe foto's maak je vooral door te weten wat je doet met je camera. Je kan werken met een Sony RX10 IV, nadeel is geen lens kunnen wisselen maar je hebt wel relatief veel bereik met die camera, ook voor vogels.

Jos
Door

Jos

op 21 Sep 2021

Ik maak heel veel macrofoto's van insecten en paddenstoelen. Dit heb ik jaren met plezier gedaan met mijn panasonic lumix tz 70. Maar helaas begon de lens kuren te vertonen bij het uitschuiven en vaak kon ik vaak niet meer inschuiven. Op een gegeven moment liep de camera helemaal vast en werd daardoor onbruikbaar. Na een relatief korte tijd had ik het zelfde probleem met mijn panasonic lumix tz 100.. Daarom ben ik nu op zoek naar een nieuwe camera. Zelf dacht ik aan de canon powershot G7 X mark II. Is dit een aanrader of heeft u een betere optie?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 27 Sep 2021

Hi Jos, vervelende problemen. Ik ken de powershot G7 X mark II niet heel goed. Ik ben zelf meer voorstander van systeemcamera of spiegelreflexcamera ivm verwisselbare lenzen. Bijvoorbeeld Olympus als je het klein en licht wil houden.

Meo
Door

Meo

op 12 Oct 2021

Wij gaan volgend jaar een camperreis maken naar Canada.Hiervoor ben ik op zoek naar een compactcamera die zeer geschikt is voor mooie natuurfoto’s ( landschapsfoto’s ) Op dit moment ben ik in het bezit van de Canon Power Shot SC 730 HS, maar ik vind dat de landschapsfoto’s wat tegenvallen. ( niet geheel scherp in d verte )Kan jij mij geheel vrijblijvend een advies geven voor een compactcamera waarmee ik scherpere landschapsfoto’s kan maken. Prijsindicatie nieuw: tussen € 500 en € 750. Ik hoor het graag van je.Alvast hartelijk bedankt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Meo, door een technische fout is mijn reactie niet geplaatst. Dit vind ik erg vervelend, alle reacties van afgelopen maand doe ik nu opnieuw. Excuus hiervoor. Gaaf dat je naar Canada gaat, heel mooi. Je kan denken aan een Panasonic Lumix camera,. bijv. FZ1000 II / FZ2000 als dit binnen je budget past.

Caja Stokvisch
Door

Caja Stokvisch

op 07 Nov 2021

Hoi Joris, Mooie website heb je! Heel waardevol. Toch vind ik het lastig om de juiste camera te vinden. Ik ben op zoek naar een handzame compactcamera, waarmee ik vooral landschappen wil fotograferen en macrofoto’s wil maken. Dat is een uiteenlopende soort foto en besef me dat ik misschien een keuze moet maken. Ik had een spiegelreflexcamera, maar hiervoor heb ik te weinig geduld om uit te zoeken hoe het werkt en wil niet zo veel gewicht meedragen. Ik hoop dat je me iets meer aan info kan geven. Groeten Caja

Marieke
Door

Marieke

op 09 Nov 2021

Hey JorisIk heb een vraagje wat betreft het kopen van een camera. Alleen ben ik niet op zoek naar een systeemcamera of een spiegelreflexcamera, maar naar een bridge camera.Ik zelf heb al 6 jaar de Panasonic lumix dmc-fz300. Een hele fijne camera als je het mij vraagt. Nu is mijn camera onlangs helaas stuk gegaan. Hij gaat nog wel aan, maar het beeld blijft zwart. Hiermee ben ik naar camera express gegaan. Hier ben ik wel tot de conclusie gekomen dat herstellen van de camera best duur is. Dus wil ik graag overstappen naar een nieuwe camera.Deze camera zou zeker aan een paar punten moeten voldoen. Vooral een goede optische zoom met leica lens die niet onder doet aan mijn oude camera is belangrijk voor mij. Waar ik vooral natuur, dieren en vogels fotografeer. Wat ik bij mijn oude camera ook wel erg handig vond is de stof, waterbestendigheid en de WiFi voor het makkelijk en snel overzetten van foto's naar je telefoon. Zelf heb ik op internet wat informatie opgezocht en heb ik mij laten informeren bij camera expres.Waar ik mij vooral om verbaasde is dat er naar mijn idee niet heel veel nieuwe bridge camera's met de zoom capaciteit van mijn huidige camera zijn uitgebracht. Camera expres adviseerde mij de camera Sony cyber shot rx10 iv. Een hele mooie camera met een goede lens en een even groot zoombereik. Maar ook een stuk duurder in prijsklasse dan mijn huidige camera. Nadeel aan deze camera voor zover ik kon zien is toch wel het beeldscherm die je niet naar binnen kunt klappen om hem voor krassen te beschermen. Ik twijfel heel erg waar ik nu goed aan doe en twijfel ook of ik niet gewoon dezelfde camera opnieuw moet kopen.? Ik heb namelijk al die jaren heel veel plezier aan mijn huidige camera gehad en het bedieningspaneel is heel gemakkelijk.Ik hoop dan ook dat u mij wat verder kan adviseren over het aanschaffen van een nieuwe bridge camera.Met vriendelijke groet,Marieke

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 19 Nov 2021

Hi Marieke, bedankt voor je uitgebreide reactie. Door een aantal dagen weg te zijn gewest een latere reactie van mij. De Sony RX 10 Mark IV is zeker goed voor een bridgecamera, de autofocus en snelheid zijn erg opvallend. En zoombereik. Wel vind ik het ook een flinke prijs en je kunt geen lenzen wisselen, dus die camera's worden op een gegeven moment steeds minder waard. Losse lenzen houden veel meer hun waarde.Ik ken ook niet alle geavanceerde compactcamera's. Ik vind het geen gek idee om voor dezelfde camera die je had te gaan, dat ben je ook gewend. Overstappen is niet altijd positief, ik zie ook cursisten die met een ander menu gewoon niet kunnen leven. Ik heb nog even gekeken, sommige cursisten hebben een Panasonic FZ1000 (II) maar die heeft minder zoombereik. Je zou nog kunnen kijken of er een nieuwere opvolger is van de FZ300.

Noor vd Borne
Door

Noor vd Borne

op 09 Feb 2022

Hoi Joris, Wat een fijne en mooie website. Het is ook fijn om jouw blogs te lezen, en daar steek ik veel van op. Ik wil me wat verder verdiepen in fotografie, zeker aangezien we komende zomer een reis willen maken naar Canada. Ik ben al veel aan het zoeken geweest voor een geschikte camera, maar zie door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keus. Er is mij de Panasonic Lumix FZ1000 II aangeraden, maar ben me nog even aan het verdiepen of dat de juiste camera is, daarvoor graag jouw hulp. Ik zoek een camera die redelijk handzaam is, waarbij ik zowel mooie natuur- dier-, landschapsfoto's kan maken als vakantiekiekjes van de kinderen. Omdat wij 3 (jonge) kinderen hebben vind ik het wel fijn om niet met een hele grote tas te sjouwen. Vandaar dat ik zelf ook enigzins zat te denken aan een bridgecamera met een goede zoom. Eerst was ik nog een systeemcamera aan het overwegen, maar omdat ik dan waarschijnlijk verschillende lenzen moet aanschaffen en meesjouwen, valt dat denk ik af. Of wat is jouw advies hierin? Ik wil graag een fotocursus gaan volgen om goed met de camera om te kunnen gaan en dus ook mooie foto's leer maken. Vandaar dat ik niet te lang wil wachten met het aanschaffen van de camera. Ik hoop dat jij wat tips voor mij hebt., je zou me er erg meehelpen.Groetjes Noortje

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Feb 2022

Hi Noortje,Leuk dat je naar Canada gaat, moet heel mooi zijn en staat ook nog op mijn lijst. De Panasonic Lumix FZ1000 II kan voor jou goed werken omdat je dan alles in één hebt. Uiteraard kan wisselen van lenzen ook zijn voordelen hebben. Ik heb de camera vaker gezien bij cursisten.Qua cursussen kan je kijken of mijn aanbod bij je past. Op locatie vind je hier mijn cursus: https://kijkenziefotoschool.nl/cursus-fotografie/ En online heb ik een heel uitgebreid stap voor stap programma. Ook met een "Camera handleiding video" voor de Panasonic camera. Zie hier: https://kijkenziefotoschool.nl/academy/Hoe lijkt je dit? Je kan ook mailen naar joris@kijkenziefotoschool.nl en ik raad je aan het gratis E-book te downloaden

H. Boon
Door

H. Boon

op 18 Oct 2022

Ik vind het erg lastig om een keuze te maken welke camera ik nodig heb.Ik wil graag landschappen, dieren, sport en natuur op de foto zetten. Daarbij ben ik dus veel buiten. Dan is een spatwater bestendige wel handig denk ik. Wat denk u?

Joris Dijkema
Henk Wieffer
Door

Henk Wieffer

op 05 Dec 2022

Hallo Joris, Wij gaan zomer 2023 op safari naar Kenia Mijn oude spiegelreflex camera heb ik verkocht omdat de lens niet meer goed was Ik zit te denken om een "Bridge" camera te kopen , budget rond €500 welke zou jij ons adviseren

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Dec 2022

Hi Henk, de Nikon B700 die je al noemde is een optie. Je kan ook kijken naar bijvoorbeeld Panasonic Lumix, die hebben verschillende modellen compactcamera's.

Ronald
Door

Ronald

op 14 Jan 2023

Hallo,Ik ben in bezit van Sony rx100 IV, ga binnenkort een noorderlichtreis maken. Kan ik voldoende met deze camera uit de voeten? Niet te beperkt met deze camera?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Jan 2023

Hallo Ronald, mooi noorderlicht. Je camera kan je inzetten, het is wel heel belangrijk heel goed alles zelf kunnen instellen. Je moet echt weten wat je doet bij noorderlicht, het is geen beginnersonderwerp. Je camera kan wel minder goed tegen weinig licht (prestaties op hoge ISO). Een grotere sensor doet het beter maar dan nog moet je het zelf doen met je instellingen.

Jeannine
Door

Jeannine

op 23 Mar 2023

Hoi Joris, Ben op zoek naar een bridgecamera met veel zoom om vogels te kunnen fotograferen op vakanties oa Cuba. N vriend heeft de lumix TZ90 en kan vogels goed fotograferen. Wil graag dit bereik 30x zoom. Canon HX70hs of is Panasonic FZ 300 beter? Of?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 24 Mar 2023

Hi Jeannine, ik moet me nog weer meer verdiepen in compactcamera's. De Canon HX70hs heeft een stuk meer zoom en voor vogels is dit wel handig. Je komt heel snel lengte tekort.

Maaike van Berkel
Door

Maaike van Berkel

op 09 May 2023

Beste Joris Allereerst wil ik je bedanken voor alle nuttige informatie die ik op jou website zie. Ik las jou artikel over de “ beste camera voor dierenfotografie”. Graag zou ik je wat advies vragen omdat ik een nieuwe camera wil kopen voor mijn aanstaande

Reactie plaatsen