Welke camera moet ik kopen? Welke past bij mij?

Welke camera moet ik kopen? Welke past bij mij?

Welke camera moet ik kopen? Wat is de beste camera voor mij? Dit vragen veel mensen zich af, regelmatig krijg ik als fotografiedocent e-mails of vragen wat de beste keuze is. Welk soort camera past bij jou? Waar let je dan op? Welk merk koop je? Wil je lenzen wisselen of niet? Moet de camera klein zijn? Fotografeer je bij veel of weinig licht? Wat is belangrijk bij natuur, dieren, landschappen, wildlife, macro of closeup?

En bij vakantie, portret en kinderen?, Hoe voorkom je een miskoop? Welke eigenschappen en merken ga je vergelijken? Snelheid, veel of weinig megapixels, lenzen & meer. In dit artikel geef ik jou onafhankelijke tips. Onderaan kan jij ook je vragen stellen als je het even niet weet.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Inhoud

[[showindex]]

Welke soorten camera's zijn er?

Grofweg zijn er 3 soorten digitale camera's als je wil fotograferen.

 1. Spiegelreflexcamera
 2. Systeemcamera
 3. Compactcamera (luxe varianten heten bridgecamera).

  De term bridgecamera wordt soms ook gebruikt, dit is eigenlijk een luxe compactcamera die een "brug" vormt tussen een compactcamera en een spiegelreflex of systeemcamera.

Spiegelreflex, systeem of compactcamera?

Belangrijke eigenschappen spiegelreflexcamera:

 • Relatief wat groter qua bouw
 • Veel instelmogelijkheden
 • Optische zoeker, je kijkt door de zoeker en ziet de "echte" wereld via een spiegel.
 • Instapmodellen zijn relatief voordeliger dan bij veel systeemcamera's
 • Uitgebreid aanbod tweedehands camera's en lenzen
 • Vaak robuuster gebouwd (zeker semi-professionele en professionele modellen)

Belangrijke eigenschappen systeemcamera:

 • Nieuwer en moderner dan spiegelreflexcamera
 • Veel instelmogelijkheden
 • Elektronische zoeker: je ziet hoe je foto gaat worden. Je ziet dus het digitale beeld al voordat je afdrukt. "What you see is what you get". Dit is een verschil met de spiegelreflexcamera.
 • Vaak sneller (er is geen spiegel die weg hoeft te klappen) en betere scherpstelmogelijkheden bij beweging
 • Kleiner en iets lichter

Belangrijke eigenschappen compact camera:

 • Geen lenzen kunnen wisselen
 • Relatief klein en compact
 • Soms veel zoombereik voor weinig geld
 • Voordeliger (goedkopere modellen)
 • Mindere prestaties bij weinig licht (kleinere sensor)
 • Vaak minder snel en goed bij bewegende onderwerpen, met uitzondering van een aantal luxe modellen en bridgecamera's
 • Vaak ook goede instelmogelijkheden maar gemiddeld wat minder dan bij spiegelreflexcamera of systeemcamera


Wat wil je fotograferen? Welk onderwerp?

Welk onderwerp wil jij fotograferen? Wat wil jij vooral gaan doen met jouw camera?

Vakantie of reizen

Wil je vooral fotograferen op vakantie of tijdens reizen? Sommige mensen willen dan graag niet (te veel) wisselen van lens en niet te veel gewicht en omvang meenemen. Stel je niet te veel eisen aan je vakantiefoto's, dan kan je een compactcamera gebruiken.

Met een systeemcamera of spiegelreflexcamera zijn er vaak wat meer mogelijkheden als het gaat om spelen met heel onscherpe achtergronden, foto's groot afdrukken (vooral bij wat minder licht) of fotograferen van snel bewegende onderwerpen.

Je dan een allround lens nemen, de realiteit is soms ook dat niet alles met één lens kan worden gemaakt maar je kan ook altijd later nog besluiten een extra lens bij te kopen.

Natuurfotografie

Natuur fotografie is heel breed. Daarom maak ik hieronder ook het onderscheid landschapsfotografie, wildlife en dieren en macro en close-up fotografie. Dit kan invloed hebben op je camerakeuze.

Landschapsfotografie en gebouwen

Houd je net als ik van mooie landschappen? In principe kan het zowel met spiegelreflex, systeem of compact camera. Bij minder licht is een systeemcamera of spiegelreflexcamera wel beter. Ook kan je soms baat hebben bij een extra lens, denk aan een groothoeklens (hoewel dit zeker niet per se hoeft).

Ook handig:

 • ingebouwde HDR-stand (om te beginnen met zonsopkomst en zonsondergang)
 • bracketing: snel foto's maken met een verschillende belichting
 • statief, vooral bij minder licht handig (ook al vindt een beginner het vaak niets, ik vroeger ook niet)
 • Ben je ambitieus? Misschien vind je een camera die beter tegen wat spetters nattigheid kan prettiger (weathersealing)
 • Bij gebouwen kan een groothoeklens de weidsheid vastleggen

Cursist Jolinda Visscher houdt van details & sfeer

Maak ook prachtige wazige achtergronden 

Download gratis het E-book Ontdek De Creatieve Lens >> en de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie (klik op de gele tekst). Ontdek de lens voor beginners waar jij ook prachtige onscherpe achtergronden meer creëert.

Een voordelige "creatieve lens" zoals ik die noem is heel interessant voor een beginner.

Macrofotgrafie & close-up

Prachtige kleine details groot in beeld brengen, dromerigheid, sfeer. Welkom in de wondere wereld van macrofotografie. Kijk bij een compactcamera goed naar macro-mogelijkheden of macrostanden. Met spiegelreflex of systeemcamera kan je lenzen wisselen, een echte macrolens geeft veel vergroting.

Ook handig:

 • Eventueel kantelbaar LCD-scherm
 • Focus peaking voor handmatig scherpstellen (wat scherp wordt met een opvallende kleur aangegeven, de contouren van je onderwerp zie je zo in focus)
 • Eventueel tussenringen of voorzetlens
 • Let bij een macrolens op de vergroting (is dit echt 1:1 of minder?). Soms gebruikt een lens de term "macro" in de naam van de lens. Dit is niet altijd een echte macrolens.

Wildlife en dierenfotografie

Kijk bij een compactcamera goed naar de zoommogelijkheden, de snelheid en de prestaties van de autofocus (het scherpstellen). Dit is als leek wat lastig, bekijk hiervoor reviews of stel een vraag onderaan.

Bij losse lenzen is mijn advies om voor dieren het liefst minimaal 300mm te nemen als dit mogelijk is voor je.

Ook handig:

 • Snelle camera (aantal foto's per seconde)
 • Goede autofocus (scherpstelsysteem). Systeemcamera's kunnen onderwerpen vaak beter volgen met scherpstellen (tracking).
 • Animal eye AF (oogdetectie) wordt steeds verbeterd, dit is geen must en is er nu vooral bij duurdere modellen.
 • Werk je heel veel bij weinig licht? Dan is een lichtsterke lens handig.
 • Ervaar zelf wat jij een zware of lichte lens vindt


Cursist Annemarie Daams maakte portretfoto's in Cuba

Portret, kinderen & gezinsfotografie

Met een systeemcamera of spiegelreflexcamera kan je een lens gebruiken waarmee jij prachtige onscherpe achtergronden creëert. Denk aan een 50mm of 85mm f/1.8 lens. Dit effect is met systeem of spiegelreflexcamera makkelijker te bereiken dan met een compactcamera. Ook binnen is zo'n lens heel handig bij weinig licht (zijn lichtsterke lenzen).

Ook handig:

 • Ben je wat ambitieus? Eye autofocus (oogdetectie) hoewel dit zeker geen must is.
 • Handzame camera
 • Cursus opvoeden ;-)

Sport

Besef dat buiten of binnen sport fotograferen een wereld van verschil is voor je camera.

Vraag je bij sport af wat de afstand is tot de sporters. Leen of huur eventueel eens apparatuur. Besef dat fotografie in een zaal voor een beginner heel uitdagend is. Het vraagt vaak een duurdere lens waar veel licht doorheen kan en een camera die goed kan omgaan met weinig licht. Je komt snel uit bij vrij duur materiaal.

Hoeveel megapixels?

Moderne camera's hebben meer dan genoeg megapixels. Veel megapixels kan een voordeel zijn bij erg grote afdrukken. Wist je dat je met 10 of 12 megapixels zelf al tot een meter groot mooie afdrukken kan laten maken?

Extra megapixels kunnen handig zijn bij fotografie van vogels. Dit omdat ze vaak ver weg  zijn en je dan achteraf je foto wat kan bijsnijden (croppen).


Welke sensor? Groot of klein

Dit klinkt misschien wat technisch. De grootte van de sensor heeft onder andere invloed op:

 • Prestaties bij weinig licht. Een grotere sensor (Fullframe en APS-C) levert betere beeldkwaliteit op, vooral bij weinig licht. Denk aan binnen fotograferen of buiten bij minder licht. Een compactcamera is hier vaak minder goed in door de kleinere sensor.
 • Het spelen met scherpte en onscherpte. Een grotere sensor geeft makkelijker van die mooie wazige achtergronden.

Verschillende grootte van de sensor:

Fullframe

Een grote sensor, gebruikt in professionele spiegelreflex of systeemcamera's. Vaak duur en ook bijpassende lenzen zijn dat. Een beginner raad ik dit in het algemeen niet aan (camera is ook wat ingewikkelder te bedienen).

Goede prestaties bij weinig licht (hogere ISO prestaties).

APS-C (cropsensor)

Een iets kleinere sensor die door de meeste spiegelreflex of systeemcamera's wordt gebruikt. Beter betaalbaar. De kleinere sensor geeft je meer bereik met je lenzen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij dieren of andere onderwerpen die vaak ver weg zijn.

Micro Four Thirds (MFT)

Een relatief nog wat kleinere sensor. Voordelen: camera en lenzen zijn kleiner en lichter (veel gebruikt in Olympus en Panasonic systeemcamera's). Lenzen hebben meer bereik door een cropfactor van 2. Een 300mm lenzen is op een MFT sensor eigenlijk 600mm.

Nadeel: wat mindere prestaties bij weinig licht. Iets minder details in heel grote afdrukken.

Cursist Jozien Razing maakte sfeervolle foto's van eten (food fotografie)

Veel zelf kunnen instellen of automatisch?

Wil je vooral automatisch fotograferen? Het kan met  alle 3 de soorten camera's. De compactcamera doet meer dingen automatisch. Het is makkelijk maar je hebt minder controle. Overigens kan je tegenwoordig ook veel instellen met een compactcamera, zeker met de luxere. Nog meer kan dit met systeem of spiegelreflexcamera's.

Waterdicht & weathersealing of niet?

Fotografeer jij ook met minder weer? Ben je iemand die ook de schoonheid ziet als er regen valt? Sommige camera's zijn hier wat beter tegen beschermd. "Weathersealing" heet dit. Naden die betere afgedicht zijn tegen wat spetters of stof.

Vaak zijn alleen de semi-professionele en wat duurdere modellen van de spiegelreflex of systeemcamera beter beschermd tegen water of stof.

Handig:

 • Gebruik altijd een regenhoes. Geen enkele camera is echt waterdicht (met uitzondering van actioncamera's zoals Gopro's of speciale behuizingen).

Cursist Lydia fotografeerde haar zoon in actie...

Veel of weinig licht?

Fotografeer je bij veel of weinig licht? Bij genoeg licht presteren eigenlijk alle camera's tegenwoordig goed als het gaat over beeldkwaliteit. Bij minder licht is een grotere sensor beter. Je krijgt dan minder ruis (korreligheid).

In de ochtend of avond is er vaak minder licht. Het gouden uur kan juist wel erg mooi zijn.

Welk merk camera?

Hierover kan ik een heel artikel schrijven.

Besef dat de keuze voor een bepaald merk en type camera ook bepaalt welke lenzen wel of niet beschikbaar zijn

Voorbeeld: vroeger kochten cursisten soms een Samsung camera. Samsung stopte met de productie, waardoor ze nauwelijks of soms zelfs geen lenzen meer konden kopen.

 • Kies je voor een compactcamera, dan weet je dat je geen lens kan wisselen. Zorg dat het zoombereik dus voldoet voor wat jij wil.
 • Kies je nog voor een klassieke spiegelreflexcamera (bijv. vanwege de lagere prijs), dan zou ik persoonlijk vaak voor Canon of Nikon gaan door het brede lens assortiment (ook tweedehands).
 • Kijk voor je een camera koopt, welke lenzen beschikbaar zijn (is er veel assortiment?), wat kosten eventuele lenzen (dit is natuurlijk wel moeilijk als je een leek bent). Het is niet de eerste keer dat ik mensen zie met een camera waarvoor ze geen betaalbare lenzen kunnen vinden. Vooral bij fullframe camera's zijn de bijpassende lenzen vaak erg duur.
 • Sony en Canon lopen voorop als het gaat om systeemcamera's. Ook in lenskeuze. Nikon herpakt zich. Keuze voor een groot merk betekent vaak ook een heel ruim assortiment in lenzen.
 • Sony, Nikon en Canon hebben zowel fullframe als APS-C camera's (sensorgrootte). In spiegelreflex en ook in systeemcamera's.
 • Voor de Canon EOS M-lijn systeemcamera's (Zoals de populaire Canon M50 zijn wat minder lenzen verkrijgbaar). Prima voor vakantie, maar heb je meer ambitie dan mis je wel eens een lens (bijv. lange telelens, macro). Canon gaat die lijn niet erg ver doorontwikkelen.
 • Wil je wel lenzen kunnen wisselen maar ook een kleine, compacte camera? Daar richten systeemcamera's van Olympus en Panasonic zich vooral op (Micro Four Thirds sensor: kleinere sensor).
 • Fujifilm is ook een bekend merk. Ze maken vooral APS-C camera's en geen fullframe (behalve heel grote middenformaat camera's die eigenlijk nauwelijks worden gebruikt en niet voor consumenten zijn). Besef dat een keuze voor Fujifilm vaak ook betekent dat overstappen naar fullframe (als je heel ambitieus bent) moeilijk is. Er komen meer lenzen, ook van andere merken maar de lenskeuze bij Sony, Canon (en Nikon) is groter.

Foto's bewerken of niet?

Ben je iemand die meer uit je foto's wil halen? Dan is de optie om in RAW te kunnen fotograferen handig. Niet elke compactcamera kan dit. Spiegelreflex en systeemcamera's wel.

Vroeger dacht ik dat fotobewerking alleen maar manipulatie was. Later kwam ik erachter dat ik een beginnersfout maakte...

Niet alles wat jij ziet met je ogen krijg je op dezelfde manier in je foto. Gebouwen staan soms scheef, de belichting of kleur klopt niet altijd met het echt was. Daarom ga je uiteindelijk meer uit je foto's halen met fotobewerking.

Groot afdrukken of social media?

Wil je foto's ook groot kunnen afdrukken met behoud van kwaliteit. Dan is een systeem of spiegelreflexcamera vaak een goede keuze. Bij een compactcamera kan dit ook, maar vooral bij genoeg licht. Bij minder licht is de kwaliteit wat minder.

Voor social media of ander internetgebruik (denk aan eigen website) kan je ook vaak goed een compactcamera gebruiken.

Wifi en GPS

Heb je Wifi nodig om de foto's over te zetten naar je smartphone? De meeste moderne camera's hebben deze optie. Voor mij zelf is Wifi geen belangrijke functie.

Zoom

Kies je voor een compactcamera, dan weet je dat je geen lens kan wisselen. Zorg dat het zoombereik dus voldoet voor wat jij wil. Probeer eventueel een camera uit, leen of huur er een en test eens of je je onderwerpen goed kan fotograferen.

De ochtendsfeer was prachtig...

Lenzen

Voor systeemcamera's en spiegelreflexcamera's zijn heel veel lenzen. Wil je tweedehands lenzen kopen (dit kan heel goed trouwens), dan zijn er veel meer lenzen voor spiegelreflexcamera's.

Belangrijk

 • Kies afhankelijk van je onderwerpen je lenzen.
 • Kijk vóór je een camera koopt wat bijpassende lenzen kosten.
 • Weet je nog neit precies wat je wil fotograferen? Begin met allround, bijvoorbeeld een bereik tussen 18-200mm (indicatie).
 • Houd je van portret en dierenportret? Een creatieve 50mm lens is erg mooi voor heel onscherpe achtergronden.
 • Sowieso vind ik voor een beginner het effect van een creatieve leneen aanrader. Je maakt foto's die je eerder niet maakte en raakt snel enthousiast.
  Houd altijd budget over voor lenzen. Steek dus nooit als je geld in een camera om vervolgens te bezuinigen op lenzen. De lens is voor de beeldkwaliteit vaak meer bepalend dan de camera

Tweedehands camera?

Denk jij hierover? Bekijk mijn artikel over een tweedehands camera kopen en hoeveel clicks (kliks) heeft mijn camera

Persoonlijk advies

Heb je wat meer ambitie om met fotografie als hobby bezig te zijn? De meeste mensen kiezen dan voor verwisselbare lenzen. Niet alles is altijd met één lens te fotograferen. Je komt hiermee dus uit bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

In principe is de systeemcamera moderner en wordt die ook verder ontwikkeld. Voordeel voor een beginner is onder andere dat je met de elektronische zoeker (die een spiegelreflexcamera niet heeft) direct ziet hoe jouw foto eruit komt te zien.

Nadeel is dat de systeemcamera vaak duurder is in aanschaf dan een instapmodel spiegelreflexcamera. Ook tweedehands zijn er een stuk minder lenzen.

Wil je wel lenzen wisselen en goedkoper uit zijn, dan is een instapmodel spiegelreflexcamera interessant.

Wil je wel lenzen wisselen en is het heel belangrijk dat een camera relatief klein en licht is, dan kan je voor een kleinere systeemcamera gaan van bijvoorbeeld Olympus of Panasonic (Micro Four Thirds sensor). Bij minder licht zijn prestaties wel iets minder.

Wil je geen lenzen wisselen maar wel een luxe camera die snel is en goede autofocus heeft. Je komt dan uit bij dure Bridgecamera's, vaak meer dan 1000 euro of meer. Prestaties bij weinig licht blijven minder door de kleinere sensor.

Vragen en twijfels?

Scroll naar beneden en stel je vraag aan mij. Ik heb geen enkel belang bij een eventuele aankoop van je, ik kan daarom onafhankelijk adviseren.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over welke camera je moet kopen & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2022

Beste systeemcamera van dit moment

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2022

Welke spiegelreflexcamera kopen overzicht

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2022

Beste spiegelreflexcamera beginner