Tweedehands camera kopen of niet? Waar je op moet letten

Tweedehands camera kopen of niet? Waar je op moet letten

Tweedehands een camera kopen, misschien overweeg je dat en wil je weten waar je dan op let om een vervelende miskoop te voorkomen. In dit artikel ontdek je tips die je helpen.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen enkel belang. Omdat het moeilijk is om te kiezen voor jou kan je ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave:

Tweedehands camera kopen van een particulier

Hieronder volgen vooral tips voor het kopen van een tweedehands camera van een particulier. Later heb ik het ook over het kopen van een tweedehands camera bij een bedrijf en de voor- en nadelen daarvan.

Controleer de advertentie

Vaak start het hele proces met het zoeken naar een advertentie, bijvoorbeeld op www.marktplaats.nl of op www.tweedehands.nl. Tegenwoordig zijn er ook op facebook heel veel groepen waarin foto-apparatuur wordt aangeboden. Ook op forums gebeurt dit veel. Verschil tussen facebook en bijvoorbeeld markplaats.nl is dat het op facebook duidelijker is wie de verkoper is. Op marktplaats kan je veel makkelijker een schuilnaam gebruiken dan op facebook. Dat wil niet dat ik het je afraad om via marktplaats.nl te kopen maar het is wel anoniemer.

Bekijk ook hoeveel moeite er gedaan is om de te verkopen camera te beschrijven. 3 woorden en 2 spelfouten, het is toch wat minder aantrekkelijk dan iemand die de moeite neemt om de camera en toebehoren netjes te vermelden.

Bekijk wat de verkoper vermeldt over de staat van de camera. Belangrijker dan woorden zijn daden… Hoeveel foto’s staan er bij de advertentie. Zijn dit echt de foto’s van de camera die wordt verkocht of is het een van Internet gehaalde foto? Kan je hierop krassen of beschadigingen zien?

Tweedehands-camera-advertentiefoto

Accessoires, zitten ze erbij?

Accessoires: wat wordt meegeleverd?

Controleer goed of alle benodigdheden worden meegeleverd. Denk hierbij aan:

 • De batterij
 • De oplader
 • Snoertje om de camera met de pc te verbinden (op zich is dit ook te vervangen maar liever heb je het compleet)
 • Zit er een geheugenkaart bij (hoe groot en hoe snel) ? Dit is een mooi extraatje, want dit wordt niet altijd standaard bij een camera geleverd.
 • Originele doos? (niet belangrijk maar voor doorverkopen is het wat meer waard)
 • Strap om de camera om je nek te hangen (voor je nek wat minder goed; gebruik een schouderriem 😉
 • Gebruikshandleiding (deze kan je trouwens heel makkelijk downloaden en is dus wat mij betreft niet belangrijk)
 • Lensdop voor de body (zo sluit je de body af als je er geen lens op zet).

Onbreken er bepaalde zaken, probeer dan extra over de prijs te onderhandelen.

Extra accessoires

Soms zitten er ook extra accessoires bij, zoals een batterygrip, een reservebatterij of een modernere geheugenkaart. Deze kleine accessoires kunnen nieuw bij elkaar best oplopen qua prijs.

En de aankoopbon?

Vaak zal deze er niet zijn, anders had de verkoper het ook wel vermeld. Een aankoopbon kan nog garantie geven, dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Het ontbreken van een aanoopbon is dus vrij normaal.

Hoeveel clicks heeft de camera?

Dit is belangrijk om te weten.

Zou jij eens tweedehands auto kopen zonder te weten wat de kilometerstand is?

Het antwoord is natuurlijk nee. Bij een camera is dit precies zo. Bekijk het artikel Hoeveel clicks heeft mijn camera?

Waarom ik aanraad te bellen met de verkoper

Door even te bellen met de verkoper krijg je meer informatie dan enkel tekstberichtje via email of een platform. Bij bellen krijg je meer gevoel, meer informatie over de verkoper. Stel directe vragen en kijk hoe de verkoper antwoordt. Voelt het niet helemaal goed, doe het dan niet. Vertrouw op je onderbuikgevoel, het is wat dat betreft net een date ;-). Het is makkelijker om je via een datingprofiel anders voor te doen dan real life.

Controleer de nieuwprijs goed

Bekijk vooraf altijd wat de nieuwprijs is van een camera. Uiteraard kan dit alleen als de camera nog nieuw wordt geleverd en dat is niet altijd zo. Gebruik www.kieskeurig.nl. Dit is erg handig.

Zie hier een voorbeeld van de prijs (op het moment van schrijven) van een Canon EOS 1300D bijvoorbeeld. Dit is alleen de body; geen lens.

Controleer de nieuwprijs camera op kieskeurig.nl

Prijs te goed om waar te zijn?

Bij echt onrealistische prijzen moeten de alarmbellen bij je afgaan.

Een camera die nieuw 400 euro is, slechts 1 jaar oud, zo goed als nieuw is, bijna geen foto’s meegemaakt en voor 50 euro kan worden opgehaald. Dat is wel erg vreemd.

Vroeger was ik jurist, je wil niet schuldig worden aan heling. Voor de allerlaatste keer iets juridisch op dit blog dan maar ;-). Ik ben jaren terug niet voor niks gestopt met regeltjes, saai uitzoekwerk, indekken in alle correspondentie, gezever, angsten en frustraties van mensen en conflicten 😀 (echtscheidingen hield ik me mee bezig). Mensen helpen vond ik wel fijn trouwens, maar het juridische niet…

Er zijn 2 vormen van heling:

 • opzetheling: je weet dat iets gestolen is en koopt het.
 • schuldheling: je had redelijkerwijs moeten vermoeden dat een goed door misdrijf was verkregen (diefstal, oplichting, verduistering). Een heel onrealistisch lage prijs is een factor die hierbij meespeelt.

Bekijk hier zelf het artikel in het Wetboek van Strafrecht over schuldheling (en bekijk of de juridische wereld wel wat voor jou is…)

Check prijs van een camera tweedehands

Staat van de camera

Vraag vooraf ook per mail even of er bekendheid is met beschadigingen of gebreken. Een camera met wat krassen is niet per se een camera waar wat aan mankeert, alleen veel grotere krassen of deuken is natuurlijk wel een wat minder fijn gevoel.

Bekijk ook of er geen sprake is van witte aanslag of roestigheid van schroefjes, dit kan duiden op overmatig gebruik aan zee.

Iets anders om te controleren is de lensmount (de lensvatting, daar waar je de lens in draait). Die hoort schoon te zijn, het is nogal raar als dat vies is. En ook hoort daar zeker niets beschadigd te zijn, dat kan invloed hebben op de communicatie tussen camera en lens.

En verder of de knoppen gewoon werken niet lam aanvoelen.

Testfoto’s maken en bekijken

Maak even wat testfoto’s. Dan weet je of ie het doet 😉

Stof op de sensor?
Je zou ook nog kunnen kijken of er niet veel zwarte puntjes op je foto te zien zijn (dit komt door vuil/stof op de sensor). Eerlijk, ik heb dit zelf vroeger nooit gecheckt en weet je wat het is. Als beginner weet je ook helemaal niet hoe je dat dan moet bekijken, hoe je dan die foto moet maken. En ook foto’s als een freak op een laptop inspecteren is voor veel mensen niet echt de praktijk. Zo gaat het vaak gewoon niet, het is ook een stuk vertrouwen en een kleine risicootje dat je neemt en gewoon accepteert (het is op zich wel goed om te checken natuurlijk). Ik zou me er niet te druk om maken.

Voor wie al verder is, je kan het beste een klein diafragma (hoog F-fetal dus) gebruiken om te testen of de sensor niet te veel vuil heeft. Dan zie je het eerder terug in je foto’s. Belanrijk is wel dat je een foto neemt die goed is belicht en dat het een egaal oppervlak is, bijv. een witte muur. Overigens is dit nog wel te reinigen, zelf laat ik dit soms een keer doen door Chipclean (www.chipclean.nl).

Afspreken op een openbare plaats

Spreek met iemand die je niet kent voor de veiligheid af op een openbare plek. Je zou ook iemand mee kunnen nemen als je je er niet zo comfortabel bij voelt.

Gelijk oversteken

Zorg dat je de camera eerst hebt kunnen bekijken en testen. Vooraf geld overmaken en hopen dat de camera wordt opgestuurd is niet echt een aanrader.

Betrouwbaarheid van de verkoper

Dit is natuurlijk vaak lastig in te schatten. Een account dat al lang bestaat is over het algemeen meer betrouwbaar dan een account dat heel kort geleden is gemaakt.

De website van de politie kan je ook nog even checken om te de verkoopgegevens te controleren. Alleen lang niet alle oplichters staan hier natuurlijk geregistreerd want mensen doen vaak ook geen aangifte omdat ze verwachten dat er niks uitkomt en het te veel moeite is.

Controleer betrouwbaarheid verkoper bij politie

Wanneer is een tweedehands camera verouderd?

Een goede vraag waar niet één concreet antwoord van X aantal jaren op gegeven kan worden. Het is ook heel persoonlijk welke eisen je aan een camera stelt en het hangt erg af van de omstandigheden waarin je fotografeert.

In het algemeen is het wel zo dat een oudere camera een stuk minder goed presteert bij weinig licht dan een nieuwer model (van ongeveer dezelfde prijsklasse). Met andere woorden, het verschil in beeldkwalieit wordt groter bij een hogere ISO-waarde. Een camera van 10 jaar oud is wat dat betreft echt niet meer te vergelijken met de nieuwe opvolgers.

Tweedehands camera kopen van een bedrijf

Er zijn ook bedrijven die tweedehands camera’s verkopen. Zij handelen in deze occassions, zoals die ook wel worden genoemd. Is dit een aanrader?

Voordeel is dat er meer betrouwbaarheid is. Een goede zaak wil natuurlijk geen defecte camera’s verkopen en zo een heel slechte naam krijgen. Bij inkopen zullen ze ook controleren of de camera goed werkt, anders doen ze zichzelf ook tekort. Ook ontvang je garantie, vraag altijd even na hoe lang de garantie is.

Nadeel is wel dat de prijs natuurlijk hoger is dan wanneer je van een particulier koopt. Dat is logisch, er moet aan verdiend worden. De deal is minder scherp.

Het is maar net hoe je zelf in elkaar zit. Ga je voor zekerheid of ben je iemand die wel een klein risicootje wil nemen in ruil voor prijsvoordeel?

Kijk, als ik een nieuwe groep cursisten voor me heb dan zie ik zo wie voor zekerheid gaat en wie wel een risicootje wil nemen. Dat zeg ik ook altijd,  “ik heb al gezien wie hier de saaie mensen zijn die voor zekerheid gaan en wie de risicootjes wel zouden nemen. Alleen ik noem geen namen.”  😉


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Louis
Door

Louis

op 17 Aug 2018

Sinds ik voor 300 euro ben opgelicht via MP een jaar geleden, koop ik eigenlijks niets meer zonder de betaling via MP, maar beter is om langs te gaan. Toch niet lang geleden een Canon 50mm 1,8 lens gekocht voor een redelijk bedrag. Die bleek behoorlijk onscherp, via de correctie functie van mijn Canon camera de onscherpte kunnen compenseren, maar op 1 punt na wel maximaal! en dat is behoorlijk veel dus. Wel bruikbaar, maar als ik langs was gegaan, had ik deze lens niet gekocht. Belangrijk dus: waar moet ik op letten en test het uit. Nog een tip: koop niet niets met wat beschadigingen, zoals een krasje wat niet op een foto te zien is. Ooit komt een moment dat je iets beters wil en je lens weer wilt kunnen verkopen: een koper let dan wel ineens op dat krasje en je moet omlaag met de prijs. Koop eerder van een hobby fotograaf dan van een pro. Die laatste zijn vaak minder zuinig op hun spullen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Aug 2018

Hi Louis,Gelijk oversteken is het beste inderdaad. Je kan ook geluk of pech hebben natuurlijk. Zelf heb ik in het begin veel geld bespaard met 2e hands aankopen. Lenzen moeten inderdaad getest worden, het gaat heel vaak goed maar je hebt gewoon wat pech gehad denk ik. Beschadigd materiaal is inderdaad minder waard en moeilijker te verkopen.

Wendy
Door

Wendy

op 12 Dec 2018

Hallo, ik had deze vraag al gepost maar kan het niet meer terug vinden dus nogmaals; Ik wil vooral interieur foto"s gaan maken en sfeerfoto"s en ben van plan een 2de hands canon 750D te kopen met groothoeklens, algemene lens en portret lens. Is bovenstaande geschikt? vr gr Wendy

Piet
Door

Piet

op 02 Apr 2019

Het klinkt allemaal goed, het enige is dat ik nergens prijzen kan vinden van de cursussen, ligt dat aan mij?

Joris-Dijkema
Marcel Voorn
Door

Marcel Voorn

op 08 Aug 2019

Hoi Joris, Ik ben op zoek naar een goede compact camera tussen en 300 EUR en 40o EUR. Ik ben een vakantiefotograaf. Heb nu een canon powershot SX 210 IS. De foto's vind ik minder mooi. Het fotrmaat vind ik prettig. Heb jij een advies? Groeten, Marcel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Aug 2019

Hi Marcel, bijvoorbeeld Canon PowerShot SX720 HS. Bij weinig licht (hoge ISO) zijn deze compactcamera's wat minder maar het is altijd concessies doen. Anders wordt het weer meer sjouwen.

Ivan
Door

Ivan

op 01 Nov 2019

Hoi Joris,Ik heb een D70 met een AF-S Nikkor 18-200mm ED lens, al vanaf 2005 / 6 en die doet nog goed, maar ik wil toch iets nieuwer en beter met een groter scherm achterop. Dus ben ik nu een beetje aan het oriënteren binnen alle modellen die verscheinen zijn in afgelopen periode tussen mijne D70 en de D850. Ik twijvel nog tussen een grote sprong naar een D800, of eerst beginnen met een D300s of met een nog jongere model? Vriendelijke groet Ivan

Ivan
Door

Ivan

op 02 Nov 2019

Hoi Joris, ik denk dat ik met een D300s beter kan beginnen, en dan als dat "beperkingen" oplevert door mij "ontwikkeling" in fotografie mijn richt op nieuwere en complexere camera. D300s is redelijk betaalbaar zo tussen €200 en €300, particulier en zakelijk. Heb jij ervaring met deze kamera, en waar moet ik opletten? Groet Ivan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Nov 2019

Hi Ivan,Belangrijker is dat je zelf kan en je lenzen. Ik zou zelf geen D300S kopen omdat het een oud model is. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7500 is een mooie cropcamera. En Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D750 is een betaalbare fullframe camera. Met een D850 ga je niet vanzelf mooie foto's maken.

Ivan
Door

Ivan

op 05 Nov 2019

Hoi Joris, nog een's bedankt, Ik had vanochtend een reactie gepost, maar die zie ik niet in de bestand ??? heb ik een fout gemaakt of ? Groeten Ivan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Nov 2019

Dan is er iets misgegaan, wil je die nog eens plaatsen.

cootje louwerse
Door

cootje louwerse

op 02 Sep 2023

Hoi Joris Ikbenvan plan om een 2e hands systeemcamera te kopen de panasonic g80 met 14-145 lens. is hier het aantal clicks ook van belang en bij hoeveel clicks is de camera verouderd en zou ik hem niet meer moeten willen kopen?

Reactie plaatsen