arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke Canon systeemcamera kopen? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende modellen? Jaren heeft Canon zich veel meer gericht op de spiegelreflexcamera (net als Nikon). Inmiddels zijn er meerdere Canon systeemcamera’s. Bekijk verschillen. Welke past bij jou?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Wat is een systeemcamera?

Bekijk hiervoor mijn algemene grootste artikel: beste systeemcamera >>

In dit artikel focus ik me meer op de verschillende systeemcamera’s van Canon.

Canon systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Canon biedt ook al heel lang veel digitale spiegelreflexcamera’s. Waarom zou je een systeemcamera van Canon willen?

 • De reden die mensen vaak noemen is dat ze niet “zo’n groot ding” mee willen nemen. Kleiner wordt vaak gewaardeerd.
 • Waar mensen zich gemiddeld minder van bewust zijn is dat de systeemcamera vaak ook sneller is en daarmee geschikter is voor het fotograferen van actie dan spiegelreflexcamera’s in hetzelfde prijssegment. Dit is mogelijk door het ontbreken van de spiegel.

De instapmodellen spiegelreflexcamera’s van Canon zijn niet snel te noemen. Zo maakt bijvoorbeeld een Canon EOS 4000D of 2000D 3 foto’s per seconde. Dit is voor een beginner wel bruikbaar voor een actiefoto maar zeker niet optimaal. Een Canon EOS M50 (zie verderop in dit artikel) maakt 10 foto’s per seconde (daarbij kan een bewegend onderwerp niet worden gevolgd). Bij het volgen van bewegende onderwerpen is de snelheid: 7,4 foto’s per seconde. Dit is aanzienlijk sneller (hoewel er nog snellere systeemcamera’s zijn bij andere merken).

Wil je meer dan 7,4 foto’s per seconde, dan mag je bij de spiegelreflexcamera’s een veel grotere portemonnee trekken. De Canon EOS 200D (5 foto’s per seconde), 800D en 77D (6 foto’s per seconde) en de semi-professionele 80D (7 foto’s per seconde gaan je dit niet bieden). Je komt dan uit bij nog duurdere modellen (en zware).

Wil je goed afwegen of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest? Bekijk hiervoor mijn algemene artikel Systeemcamera of spiegelreflexcamera >> als je twijfelt en wil weten waarom je voor de ene of andere soort camera kiest.

Welke Canon Systeemcamera?

Deze systeemcamera’s van Canon worden hieronder besproken. Hierbij wordt gekeken wat nu belangrijke verschillen zijn. Het doel is om jou een betere keuze te laten maken.

 • Canon EOs M50
 • Canon EOS M100 (de M50 is nieuwer, zie verderop)
 • Canon EOS M50 of M100?
 • Canon EOS RP
 • Canon EOS RP of M50?
 • Canon EOS R
 • Canon EOS R of RP?

Opmerking:

De Canon EOS M3, Canon EOS M5, Canon EOS M6 en Canon EOS M10 zijn verouderd en worden daarom niet besproken. Het wordt afgeraden om deze nog te kopen.


Canon EOS M50 systeemcamera

Canon EOS M50

De Canon EOS M50 kwam begin 2018 op de markt en is een stuk moderner dan de eerdere systeemcamera’s die Canon produceerde. Zo is bijvoorbeeld de snelheid sterk verbeterd en is er 4k video-mogelijkheid. De bediening van de camera is relatief eenvoudig gehouden, ook de menu’s zijn in vergelijking met andere camera’s overzichtelijker (denk aan Sony, Nikon, Fuji, Olympus, Panasonic). Door veel mensen wordt eenvoud juist gewaardeerd. Regelmatig zie ik mensen verzuipen in menu’s.

Canon biedt in vergelijking met andere merken relatief eenvoudige menu’s. Veel mensen waarderen dit, regelmatig zie ik cursisten die moeite hebben met enorm uitgebreide menu’s. Dit geldt soms zelfs voor mijzelf!

*24 megapixel sensor (APS-C CMOS), “Cropcamera”
*ISO 100-25600
*Kantelbaar LCD
*143 scherpstelpunten
*Touchscreen
*10 foto’s per seconde bij single AF, bij volgen van bewegende onderwerpen 7,4 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media naar andere toestellen
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 388 gram
*88,9 x 116,8 x 58,4 mm

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen 

 • Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objectief. Met een zo’n 190 euro nog wel betaalbaar maar in vergelijking met een kitlens voor een spiegelreflexcamera toch een stuk duurder.
 • Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM objectief . Een groothoekzoomlens. Zo’n 350 euro. Gestabiliseerd en met autofocus en handmatige focus. Ter vergelijk, de Canon EF-S 10-18 mm F/4.5-5.6 IS STM is zo’n 240 euro.
 • Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objectief . Een wat meer allround lens tot 150 mm. 419 euro. Gestabiliseerd en autofocus en handmatige focus. Toch is 419 euro niet goedkoop en 150 mm is niet erg veel. Leuke ‘walkaround’ lens, maar voor een allround zoomlens is 150 mm niet heel veel. Voor dieren of sport kom je er sowieso mee tekort en is bijvoorbeeld 300 mm aan te raden.

Het lensaanbod voor de systeemcamera’s van Canon is nog beperkt, dit wordt wel uitgebreider. Met een Canon Mount Adapter EF – EOS M  kun je ook de Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s gebruiken. Deze kost zo’n 100 euro.

Bekijk hier de prijs van de Canon EOS M50


Canon M100 systeemcamera

Canon EOS M100

De Canon EOS M100 kwam in augustus 2017 op de markt als opvolger van de M10. De M100 is ouder dan de Canon EOS M50 die ik hierboven besprak.

Belangrijkste eigenschappen

 • 24 megapixel APS-C CMOS Sensor (“cropcamera”)
 • Géén elektronische zoeker (afrader, je moet dan alleen op je LCD-scherm kijken)
 • ISO 100 – 25600
 • Canon EF-M lensvatting (mount)
 • 3″ tilting LCD-scherm
 • 6.1 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Video:  full HD (1920 x 1080 video resolutie)
 • Wifi
 • 302 gram
 • Afmetingen: 108 x 67 x 35 mm

Bekijk hier de prijs van de Canon EOS M100

Canon EOS M50 of M100?

Wat is het verschil tussen de EOS M50 of M100? De Canon M50 heeft een aantal voordelen. De snelheid is hoger. 10 foto’s per seconde (single autofocus) en 7,4 foto’s bij het volgen van een bewegend onderwerp. De M100 doet het met 6,1 foto’s per seconde. Voor actiefotografie is de M50 daardoor wat beter, denk aan sport, dieren en ook kinderen in actie.

De video mogelijkheden zijn moderner. Zo kan er worden gefilmd in 4k en is er een microfoonpoort. Dat laatste geeft de optie om een externe microfoon te gebruiken en dat geeft veel beter geluid. De ingebouwde microfoon van een camera stelt niet veel voor. Het is jammer dat de M100 dit niet biedt, want deze biedt wel stabilisatie in de body voor video (niet voor fotografie).

Het aantal scherpstelpunten is aanzienlijk uitgebreid, 143 in plaats van 49. Verder heeft de M50 een elektronische zoeker en de M100 niet. Een elektronische zoeker is echt een aanrader, het komt bij de systeemcamera’s die nu nog uitkomen bijna niet meer voor dat deze ontbreekt. Het is niet fijn dat je alleen op je LCD-scherm moet kijken (voor je compositie, je ziet  gewoon minder en minder goed) en bij feller zonlicht is het ook onhandig want dat belemmert je zicht.

Verder heb je bij de M50 de optie van een externe flitser (die kan op de hotshoe) en bij de M100 niet. De externe flitser heeft veel meer mogelijkheden dan een ingebouwde flitser.

Daarnaast heeft de M50 de de functie bracketing om in lastige lichtsituaties snel achter elkaar foto’s te maken met verschillende belichtingen. Deze kunnen dan later in een programma worden samengevoegd.

De Canon EOS M100 beschikt over NFC, is lichter (mede door ontbreken van de zoeker) en de batterij gaat daardoor ook wat langer mee.

Al met al is de Canon EOS M50 duidelijk de aanrader van deze twee.


Canon EOS RP systeemcamera

Canon EOS RP

Deze relatief nieuwe systeemcamera van Canon kwam begin 2019 op de markt.

Belangrijkste eigenschappen

 • 26 megapixel full frame CMOS Sensor
 • ISO 100 tot 40000
 • 4779 scherpstelpunten
 • Canon RF Mount (let op, dit is dus een andere lensvatting dan geldt voor de M50)
 • 3″volledig kantelbaar scherm
 • 2360k pixels elektronische zoeker
 • 5.0 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Video in 4k
 • Wifi
 • 485 gram
 • Afmetingen: 133 x 85 x 70 mm

Bekijk hier de prijs van de Canon EOS RP

Canon EOS M50 of Canon EOS RP?

Wat is het verschil tussen Canon EOS M50 en Canon EOS RP? Dit is een vergelijking tussen 2 heel verschillende camera’s, gericht op een andere doelgroep. De Canon EOS M50 is meer gericht op de hobbyist en de camera is ook geschikt voor beginners. Dat wil niet zeggen dat deze niet ook door gevorderden kan worden gebruikt.

De Canon EOS RP is een fullframe camera. Er zijn weinig mensen die een fullframe camera hebben en zo beginnen mensen ook vaak niet. Belangrijk is ook om te beseffen dat de lensvatting (de “mount”) anders is. De lenzen die op de Canon M50 passen, passen niet op de Canon EOS RP. Die laatste heeft een RF mount en de lenzen zijn daarvoor veel duurder.

Prestaties van een fullframe sensor zijn duidelijk beter bij weinig licht. Dit geldt ook voor de Canon EOS M50 vs de EOS RP.

De snelheid van de Canon EOS RP licht niet erg hoog met 5 foto’s per seconde. Er zijn veel snellere systeemcamera’s op de markt. Bekijk daarvoor mijn artikel Beste Systeemcamera (dat gaat niet alleen over Canon).


Canon EOS R systeemcamera

Canon EOS R

De Canon RP kwam in september 2018 op de markt. Tot die tijd was er geen professionele systeemcamera van Canon te vinden. Sony heeft systeemcamera’s eerder geïntroduceerd en ook verder doorontwikkeld.

Belangrijke eigenschappen

 • 30 megapixel full frame CMOS Sensor
 • ISO 100 – 40000
 • 5655 scherpstelpunten
 • Canon RF Mount
 • 3.2 inch volledig kantelbaar LCD-scherm
 • 3690k pixels elektronische zoeker
 • 8.0 foto’s per seconden bij continu-opnamen
 • 4k video
 • Wifi
 • 660 gram
 • Afmetingen: 136 x 98 x 84 mm
 • Weathersealed

Canon EOS RP of Canon EOS R?

Wat is het verschil tussen de Canon EOS RP en de Canon EOS R?

De EOS RP is een semi-professionele camera te noemen. Deze systeemcamera beschikt weliswaar over een fullframe sensor, maar heeft bijvoorbeeld geen weathersealing. Er ontbreken dus naden die goed afgedicht zijn tegen water en stof. Dit is wel een tegenvaller voor een camera van die prijs.

De EOS R heeft verder 30 megapixels in plaats van 26, heeft meer autofocuspunten, een ietsje groter LCD-scherm en een elektronische zoeker die 2x zoveel details biedt. Verder is de kortste sluitertijd 1/8000 in plaats van 1/4000 en is de EOS R ook sneller. Deze maakt namelijk 8 foto’s per seconde in plaats van 5. De EOS R is daardoor ook beter voor actiefotografie (overigens zijn er nog veel snellere systeemcamera’s die nog goedkoper zijn ook, zie hiervoor mijn artikel Beste Systeemcamera).

De batterij van de EOS zou volgens Canon ook 1,5 keer langer meegaan dan die van de EOS RP. Verder heeft de EOS R ook een klein LCD-schermpje bovenop, dit heeft ook wel een Top LCD-scherm. Met name vanaf statief kan dit handig zijn.

Bekijk hier de prijs van de Canon EOS R.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marjan

Door

Marjan

op 20 July 2019

Hoi Joris, Hoe denk je over de Canon M50 in vergelijking met Fuji systeemcamera's?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 July 2019

De Canon EOS M50 is een vrij krachtige systeemcamera voor relatief weinig geld. Voordeel is ook dat je met een adapter van Canon (zo'n 100 euro) ook lenzen voor de spiegelreflexcamera's voor Canon kan gebruiken en die keuze is heel ruim. Ook tweedehands. Je bent zo minder geld kwijt dan bij Fujifilm. Dat moet je je goed beseffen. Bekijk ook even mijn artikel Beste systeemcamera

Jos Ramaker

Door

Jos Ramaker

op 1 September 2019

Hoi Joris, Ik heb een canon 200d, maar ben mijn hobby steeds serieuzer gaan nemen en het wordt tijd voor een nieuwe body. Ik fotografeer met name wildlife, dus twijfel of ik een Crop sensor moet houden (voor de extra mm) of full frame voor lagere ISO. Ik heb geen budget dus alles kan. Mijn lenzen zijn: - canon 400mm L f5.6 -canon 70-200 L f2.8 -Sigma 105mm Macro f2.8 - Sigma 17-50 f2.8 voor crop Zelf twijfel ik over een DSLR of toch systeemcamera omdat hier te toekomst ligt. Dacht zelf de nieuwe 90d of toch de M6 mk2 met adapter en EFV extra. Of over naar de canon Eos R. Ik blijf maar switchen tussen deze. Help! :)

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 September 2019

Hi Jos, leuk dat je ook houdt van wildlife. Zie hier trouwens mijn nieuwe artikel over de Canon EOS 90D. Je kan ook dit artikel kijken over 90D of M6 II: https://www.dpreview.com/articles/9482211769/which-would-you-choose-shooting-the-canon-eos-90d-and-eos-m6-mark-ii-in-atlanta Het is ook heel persoonlijk, bijv. hoe ligt het in de hand. Systeemcamera's zijn de toekomst, dat is zo. Zelf ga ik een Sony systeemcamera gebruiken. Je zou eigenlijk moet ervaren hoe die viewfinder is van de M6 II. De EOS R is niet erg snel, voor wildlife vind ik dat minder geschikt. Er zal later een nieuwe systeemcamera komen van Canon die gericht moet zijn op sport of wildlife. Dat duurt misschien nog wel even. De EOS R zou ik laten liggen. Je hebt ook meer bereik met je lenzen met een cropcamera. En snelheid. Dat is belangrijk. In low light zorgen voor lichtsterke lenzen is wel belangrijk.

Monique van Bladel

Door

Monique van Bladel

op 5 November 2019

Hoi Joris, Ik wil graag zoveel mogelijk portretfotografie gaan maken en dan zo donker mogelijk. Heb veel voorbeelden en wil dit gaan proberen. Welke camera en lens is dan geschikt. Beginner. Heel hartelijk dank voor je reaktie. Ik heb al van alles van je gelezen en als iemand het weet, dan ben jij het. Ik weet eerlijk gezegd niet goed waar ik moet beginnen. Met vriendelijke groet,

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 6 November 2019

Hi Monique, ik denk dat je dan "low key" bedoelt met "zo donker mogelijk". Je hebt daar niet een speciale camera voor nodig. Ik zou een beginnerscamera kopen. Je vermeldt geen budget, dus advies is moeilijker want dan zijn er zoveel opties. Zie mijn artikel spiegelreflex of systeemcamera. Bij spiegelreflex kan je denken aan een Canon EOS 800D. Een 50 mm portretlens is mooi voor portretten, bijv. Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Bij systeemcamera kan je denken aan Canon EOS M50, aantal lenzen is daar wel wat minder nog maar met een adapter kan je ook lenzen van spiegelreflexcamera's gebruiken. Advies: investeer in je ontwikkeling. Daar gaat het om, mensen focussen ze zich vooral op een camera vaak en geven daar makkelijker veel geld aan uit maar dat maakt voor de beginner niet zoveel verschil. Zeker niet in jouw type fotografie.

Ina Schoorl

Door

Ina Schoorl

op 10 November 2019

Hallo Joris, ik ben in het bezit van een Canon 7D camera + een 7-tal diverse lenzen, maar camera en lenzen beginnen me te zwaar te worden om in de vakantie er soms een aantal uren mee op pad te zijn en ik overweeg nu om mijn camera en lenzen in te ruilen voor een Panasonic Lumix DC-G9 met een G vario 14-140. mm lens. zou dat een goede keuze kunnen zijn ? Ben benieuwd naar jouw reactie, groetjes, Ina

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 12 November 2019

Hi Ina, De Panasonic Lumix DC-G9 kan je gebruiken met de 4-140 mm lens. Je hebt dan eigenlijk 28-280 mm zoombereik. Voor vakantie is dat niet verkeerd qua bereik.

Harold

Door

Harold

op 25 November 2019

Eind jaren 80 nam ik van een oom een spiegelreflexcamera van Canon over. Dit was de eerste EOS spiegelreflexcamera, namelijk een EOS 650. Na een aantal jaar stapte ik over op een Minolta 300-S omdat deze wat compacter was. Vervolgens stapte ik over op een digitale spiegelreflexcamera, een Nikon D60. Deze camera beviel uitstekend. Echter door mijn studiedruk en wat geldgebrek verkocht ik deze camera met pijn in het hart. Sindsdien geen volwaardige camera meer gehad en mijn kiekjes gemaakt met de camera op mijn Smartphone. Nu ben ik mij aan het oriënteren voor een nieuwe camera. Maar de keuze is reuze! Ik heb geen lenzen in mijn bezit dus ik ben niet merkgebonden. Ik heb wel besloten om voor Canon of Nikon te kiezen. De vraag is: ga ik voor een DSRL of een systeem camera en van welk merk dan. Ik wil mij voornamelijk bezig houden met het fotograferen van natuur, macro en architectuur. Wat systeemcamera betreft zit ik te denken aan een Canon M50 of Nikon Z50. Als ik kies voor een DSRL zou ik denk ik gaan voor de Canon 250D of 800D. Mijn budget is max. € 1.300,- (hier moet dan de body, een 'standaard"-lens en een prime-lens van betaald worden) Oh ja, een touchscreen is een pre !

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 November 2019

Hi Harold, Bekijk ook even mijn artikel spiegelreflexcamera of systeemcamera. Ik zou zeker gene Nikon Z50 kopen want Nikon heeft er slechts 2 lenzen voor en loopt achter, ook verkeert Nikon in zwaar weer. De Canon EOS M50 is geen gekke keuze. De adapter om DSLR lenzen te gebruiken is ook relatief goedkoop en zo kan je ook voordelig andere lenzen houden. Qua lenzen kan je denken aan een kitlens van rond 18-55 en de Canon EF-M 55-200mm F/4.5-6.3 iS STM bijvoorbeeld. Een 50 mm f/1.8 is een lichtsterke prime. Qua DSLR kan je denken aan een 800D maar de toekomst is wel systeemcamera, dat gaat meer ontwikkeld worden door Canon. De EOS M50 heeft touchscreen, de 800D ook.

Reactie plaatsen

Cookies