Verschil Canon EOS M50 en M50 II

­­De Canon EOS M50 II is de opvolger van de geliefde Canon EOS M50. De M50 II is al sinds oktober 2020 beschikbaar in Amerika maar hij komt nu ook naar Europa, we kunnen de camera vanaf eind maart 2021 verwachten. Wat je precies van de M50 II kan verwachten en wat de verschillen zullen zijn ten opzichte van zijn voorganger lees je hier. Is de M50 II de upgrade waard of niet?


Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Tips honden fotograferen

Inhoud


Ben je geïnteresseerd in alleen de Canon EOS M50? Bekijk dan mijn uitgebreide review over de Canon EOS M50.

Of de beste lens voor de Canon EOS M50


Verschil Canon EOS M50 en M50 II

De verschillen tussen de Canon EOS M50 en de M50 II zijn matig om het zacht uit te drukken, veel mensen zijn teleurgesteld om de matige veranderingen, zeker als je deze vergelijkt met de rumoeren over dit nieuwere model. Intern is er letterlijk niks veranderd tussen de M50 en de M50 II, we gaan later verder op wat ze dan wel beide in zich hebben.

De rumoeren waren in eerste instantie dat de M50 II een nieuwe DIGIC X processor en een nieuwe 32.5MP sensor en tot slot de mogelijkheid voor 4k video opnames, helaas is dit allemaal niet aan de orde. Wat er wel nieuw is zijn zoals hiervoor gezegd matige verbeteringen.

De verbeteringen ten opzichte van de M50 zijn allemaal softwarematig de autofocus is verbeterd, je kan nu gebruik maken van Eye AF voor zowel foto’s als video opnames. Eye AF zorgt ervoor dat je kan scherpstellen op de ogen. Verder heeft de M50 II ook de mogelijkheid voor verticaal opnemen van video, dit kan erg handig zijn voor sociale media zoals Instagram of snapchat.

Ook zijn er een aantal verbeteringen aan de interface van de M50 II, je kan nu op het scherm drukken om de autofocus te bedienen terwijl je door de EVF kijkt. Verder is er ook een extra knop om een opname te beginnen op de M50 II zijn touchscreen.

Tot slot heeft de Canon EOS M50 mark II de mogelijkheid om draadloos te live streamen naar Youtube en de mogelijkheid om te verbinden met Canon’s EOS Webcam Utility programma waarmee je je camera ken gebruiken als webcam.

Helaas zijn dit alle veranderingen voor de Canon EOS M50 mark II, mensen zijn teleurgesteld aangezien deze upgrades ook te behalen waren met een firmware update maar hier verdient Canon natuurlijk een stuk minder aan.

Wel heeft canonrumors.com (de site waar de originele rumoeren vandaan zijn gekomen) gezegd dat de rumoeren die we eerder hebben gehoord wellicht kunnen verschijnen in een nieuw Canon EOS M model.

Prijs

De wat oudere Canon EOS M50 is te koop voor €519, – voor alleen de body. Deze camera is echter ook te koop in combinatie van een aantal kitlenzen:

 • Canon EOS M50 + 15-45mm f/3.5-6.3 voor €599, –
 • Canon EOS M50 + 18-150mm f/3.5-6.3 voor €839, –
 • Canon EOS M50 + 15-45mm f/3.5-6.3 + 22mm f/2.0 voor €749, –
 • Canon EOS M50 + 15-45mm f/3.5-6.3 + 55-200mm f/4.5-6.3 voor €979, –
 • Canon EOS M50 + 15-45mm f/3.5-6.3 + 50mm f/1.8 + M-Mount Adapter voor €819, –

De nieuwere M50 II is te koop voor precies €100, – meer; namelijk €619, – voor alleen de body. Ook deze camera is te koop in combinatie van een aantal kitlenzen:

 • Canon EOS M50 Mark II systeemcamera Zwart + 18-150mm IS STM voor €999, –
 • Canon EOS M50 Mark II systeemcamera Zwart + 15-45mm IS STM voor €749, –

Er zullen waarschijnlijk meer kitlens combinaties beschikbaar komen wanneer de camera daadwerkelijk uit is.

Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Wat hebben de Canon EOS M50 en M50 II gemeen

Goede eigenschappen

Sensor / Megapixels
Beide Camera’s hebben een 24.1 APS-C CMOS sensor, deze sensor heeft 24.1 megapixels. Dit aantal megapixels is prima wanneer je foto’s wilt afdrukken van minstent A3-formaat of wat groter.
Verder hebben deze camera’s dus een APS-C sensor, dit wil zeggen dat het een crop sensor is, vergeleken met fullframe heeft deze sensor dus een cropfactor van 1.6x. Een cropfactor van 1.6x wil dus zeggen dat een lens van 100mm op een de M50 zich voordoet als een 160mm lens wanneer je hem vergelijkt met een fullframe camera.

Een cropfactor kan handig zijn, het ligt erg aan waar jij de camera voor wilt gebruiken. Als je meer wilt weten over de theorie achter de fotografie raad ik je aan om een kijkje te nemen naar mijn academy.

Video
De Canon EOS M50 was de eerste Canon-systeemcamera die video’s kon opnemen in 4K resolutie, de M50 mark II kan dit dus ook. Het opnemen van 4K komt bij beide camera’s wel met een groot nadeel, er komt namelijk een hoge cropfactor aan te pas (2.56x).

De minimale filmafstand is dan dus ook 38 millimeter, dit schrikt vloggers af terwijl deze camera wel bedoeld is voor die doelgroep. Ook kan je geen dual pixel AF gebruiken wanneer je in 4K filmt. In HD heb je gelukkig geen cropfactor en kan je wel gebruik maken van dual pixel AF.

Tot slot kan je met de M50 en M50 II ook 4K timelapse opnames maken. Een timelapse is een soort versnelde video.

ransuil lucht vlucht

ISO
Het standaard ISO-bereik van beide camera’s is van minimaal 100 tot maximaal 25.600. Je kan wel handmatig dit maximale bereik verhogen tot 51.200, echter zal je dit in de praktijk nauwelijks gebruiken door de hoge hoeveelheid ruis die aanwezig is in de foto’s.

Autofocus
Beide systeemcamera’s hebben 143 autofocuspunten, ook beschikken beide camera’s over gezichtsdetectie en Eye-AF. Bij Eye-AF wordt, naast op het onderwerp, ook scherp gesteld op de beweging van het oog.

Beeldstabilisatie
De M50 en M50 II beschikken beide niet over IBIS (In Body Image Stabilisatie), wel beschikken ze over digitale beeldstabilisatie. Digitale beeldstabilisatie is een stuk slechter dan IBIS, bij IBIS beweegt de sensor om het beeld scherp te houden en de trillingen vanuit de omgeving te compenseren. Bij digitale beeldstabilisatie wordt softwarematig de beweging weggewerkt doordat er een crop wordt toegepast.

Bouw
Qua uiterlijk zijn beide camera’s identiek, ze lijken dus ook beide ook niet echt op de voorganger van de M50: de M100. Dit komt voornamelijk door de aansluiting voor een externe flitser. Deze aansluiting wordt een hotshoe genoemd. De M100 had deze namelijk niet, je was aangewezen op de ingebouwde flitser.

De vormgeving van de M50 en M50 II lijkt ook meer op dat van een spiegelreflexcamera, dit komt door de wat meer afgeronde hoeken van de camera. De knoppen en draaiwielen zijn minimaal, waardoor de camera makkelijk te bedienen is. Bij de Canon EOS M5 waren er nog drie draaiwielen aanwezig, bij de M50 en M50 II is dit er maar een. Dit is een nadeel.

Qua scherm hebben beide camera’s een 3 inch (7,5 cm) lcd-scherm. Dit scherm is 180 graden draaibaar, je kan het scherm dichtklappen wanneer je hem niet gebruikt of naar jezelf toe wijzen wanneer je wilt vloggen. Nog een pluspunt van het inklappen van het scherm is dat hij wordt beschermd wanneer je hem niet gebruikt.

Verder kan je met een druk op het scherm het autofocus-punt (Drag AF) aanpassen. Verder kan je met het touchscreen in het Quick-Menu bladeren en de sluitertijd aanpassen. Tot slot is het ook mogelijk om een foto te maken door op het touchscreen te drukken.

Zwaktes

Weathersealing
Beide camera’s beschikken niet over een spatwater of stof bestendige constructie, de Canon EOS 50 en M50 mark II zijn niet geschikt om in de regen mee te fotograferen. Als je wel in de regen, of vergelijkbare omstandigheden, wilt fotograferen zorg er dan voor goede bescherming. Sowieso is een regenhoes in de regen aan te raden, ook bij camera’s met sealing.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websiteshttps://www.techradar.com/, https://cameradecision.com/ en https://pf.nl/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen