Canon EOS R100 Systeemcamera Review: Nadelen & Voordelen

Canon EOS R100 Systeemcamera Review: Nadelen & Voordelen

De Canon EOS R100 systeemcamera is een eenvoudig instapmodel, vooral gericht op echte beginners die houden van een kleine, lichte en betaalbare camera. Gaat deze camera een succes worden? Wat zijn opvallende eigenschappen? Voordelen? En ontdek ook nadelen die je op veel sites niet terugziet? Wat zijn de addertjes onder het gras of ontbrekende functies? Alles op een rij zodat jij een bewuste keuze maakt.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.



Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Canon EOS R100

Prijs

Voor de body betaal je, op het moment van schrijven, 599 euro. Dit is ongeveer hetzelfde als de prijs een voorganger, de EOS M50. De prijs van 599 euro is de laagste prijs voor een EOS R camera. Dit is goed nieuws voor beginners. In een kit is het Canon toestel voor 719 euro te krijgen met een RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lens. Of voor 929 euro inclusief RF 18-45mm en RF 55-210mm.

Haukland beack Lofoten winter sunset

Tegenwoordig is zo'n 600 euro voor alleen de camera zonder lens (de body zoals dat heet) relatief goedkoop. En dat is ook mogelijk omdat Canon een oudere processor heeft gebruikt, de Digi 8 uit 2020 die ook al zat in de Canon EOS M50 II systeemcamera. Verwacht dus geen geweldige nieuwe verbeteringen.

Tip over een aankoop
Houd er rekening mee dat alleen de camera met een RF 18-45mm lens beperkt is. Je kan dan weinig inzoomen en hebt nog geen allround uitrusting. Inclusief RF 55-210mm lens heb je dit al veel meer omdat je meer kan inzoomen op onderwerpen die wat verder weg zijn.

Megapixels en sensor

Een resolutie van 24.1 megapixels, dit is al jaren vrij standaard maar prima. De M50 had dit ook. De sensor kan niet automatisch worden schoongemaakt in de camera.

Snelheid

De maximale snelheid is 6,5 fps (zonder continu autofocus). Dit betekent simpel gezegd dat die snelheid vooral kan worden gebruikt voor fotografie van stilstaande onderwerpen. Bij bewegende onderwerpen (mét continu autofcus) valt die snelheid terug naar 3,5 foto's per seconde. Dit is een addertje onder het gras. Het is niet snel voor wie veel beweging wil fotograferen. De eerdere Canon EOS M50 was hierin sneller met 10 fps en 7.4 fps.

Stille opnamen kan je alleen maken als je 1 foto per keer maakt, dus niet bij het maken van actiebeelden.

Autofocus, onderwerp- en oogherkenning (Eye AF)

Je hebt 143 scherpstelpunten om uit te kiezen en de camera kan op ogen scherpstellen (handig bij mensen) en onderwerpen volgen. Oogherkenning werkt niet bij dieren. De Canon R10 kan dit wel. AF-punten worden automatisch geselecteerd als er geen gezicht wordt herkend.

Bouw, gewicht en omvang

Het is een lichte camera van 356 gram en de afmetingen zijn 116x86x69mm en daar zijn ook concessies voor gedaan (zie verderop). De bouw is vooral veel kunststof. Veel beginners vinden een kleine camera fijn, je neemt het makkelijker mee op reis en het gewicht valt nog mee.

Er is geen weathersealing en dit was ook te verwachten (dit betekent dat naden niet beschermd zijn tegen vochtigheid, opletten in de regen dus).

ransuil lucht vlucht

Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Bediening en knoppen

Relatief weinig knoppen. Zo ontbreken ook een ISO- en sluitertijd- instelwiel. Er is wel een aparte ISO knop overigens. Bij de M50 zag je dit ook.

Lenzen

Omdat de R100 een EOS R systeemcamera is, kun je kiezen uit de R-lenzen van Canon.  Dit zijn relatief dure lenzen, hoewel de RF-S serie voordeliger is (maar minder keuze heeft).

Met een EF RF adapter werken ook lenzen van de oudere Canon spiegelreflexcamera's, zowel EF als EF-S lenzen (deze zijn vaak goedkoper en tweedehands nog goed te krijgen).

EF-M lenzen werken niet, dit zijn de lenzen die werken op de EOS M serie systeemcamera's zoals de M50.

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-12.800. en is uitbreidbaar tot 25.600. Het toestel heeft ook auto-ISO, dan hoef je niet zelf te bepalen wat de meest geschikte ISO-waarde is. 12.800 is tegenwoordig niet meer hoog als hoogste waarde voor een camera. De M50 kon hoger. Houd in de praktijk maximaal ISO 6400 aan voor nog een bruikbare beeldkwaliteit.

Connectiviteit

Er zijn aansluitingen voor een microfoon, afstandsbediening, USB-C, Micro HDMI. Verder is er bluethooth. Verder is er Wifi aanwezig.

Elektronische zoeker

De OLED zoeker is gelijk aan die van de Canon EOS M50, met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. Het scherm is 0.39 inch groot (ongeveer 1 centimeter) en heeft een dekking van 100%.

LCD, is het kantelbaar?

Geen kantelbaar LCD-scherm. Dit is soms handig als je fotografeert vanuit moeilijke hoeken. Het is een 3 inch vast LCD0scherm.

Geen touchscreen

Er is geen touchscreen, dit zou je tegenwoordig wel verwachten.

Een touchscreen van 1.04 miljoen pixels. Het scherm is 3 inch (ongeveer 7,5 centimeter) en kantelbaar. Je kunt het touchscreen gebruiken om scherpstelpunten mee te selecteren.

Video

4K (met crop) 24p, 1080p (full HD) tot 60 beelden per seconde.

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde stabilisatie (IBIS). De optische beeldstabilisatie zit alleen in lenzen. Voor filmen kun je gebruik maken van de elektronische stabilisatie. Maak je niet druk om ontbreken van beeldstabilisatie in een camera, je kan prima scherpe foto's maken. Zelf heb ik 9 jaar als pro gewerkt met een camera zonder beeldstabilisatie, het gaat erom dat je weet hoe jij je instellingen kiest.

Foto cursist Marit van As

Batterij

De LP-E17 batterij wordt gebruikt, hoewel er ook accu's zijn van niet originele afkomst zoals DSTE (deze heb ik niet getest). Dit is dezelfde batterij in de R10, R50 en R8. Een andere dan voor de oudere M50 systeemcamera.

Je moet de batterij laden met een aparte lader, de battery charger LC-E17 (meegeleverd).  Wat is de oplaadtijd? Het duurt ongeveer 2 uur om een batterij voor de R100 volledig op te laden. Je kan niet via USB de camera zelf opladen.

Buffer

De buffer is het tijdelijk geheugen van de camera. Als de buffer vol is, merk je dat aan het trager worden van het toestel.  Of je kan zelfs even niet meer fotograferne. Dit is alleen belangrijk als je veel foto's achter elkaar wil maken van snelle actie, denk aan dieren, sporters enzovoorts.

JPEG: 97-100 foto's

C-RAW: 17

RAW: 6

De buffer voor JPEG is degelijk te noemen, ga je RAW schieten dan is de buffer wel snel vol.

Ingebouwde flitser

Ja. En een hotshoe voor een conventionele flitser, de nieuwste flitser passen niet op de flitsschoen.

Geheugenkaarten

De systeemcamera is geschikt voor SD, SDHC en SDXC-geheugenkaarten met een snelheid van UHS-I.

Scherptediepte vogel

Reviews

Bekijk hier ervaringen van anderen over de Canon EOS R100.

Ken Rockwell

De R100 is de lichtste systeemcamera op de markt en daar is ook alles aan gedaan om dit te bereiken, concessies vanwege het lage gewicht en de voordelige prijs. Zo is er geen kantelbaar LCD-scherm en zijn de specificaties in het algemeen niet vernieuwend.

De snelheid bij continu opnamen is relatief laag voor een moderne camera, geen touchscreen, relatief weinig knoppen voor instellen van de camera (geen ISO- en sluitertijd-wiel).

The Canon EOS R100 is effectively the mirrorless replacement for the entry-level Rebel SL2 and T7 (250D and 2000D) DSLRs. However, while it's a streamlined camera aimed at first-timers, the R100 packs enough punch for more seasoned users to squeeze impressive performance out of it. The lack of touchscreen may initially put off smartphone shooters at whom the camera is aimed. But the capabilities unlocked by the 24.1MP sensor, robust autofocus and great lens lineup make this ideal for anyone stepping up from phone photography. Not to mention photography students and enthusiasts looking for a great first camera that won't break the bank.

Digital Camera World

De Canon R100 is precies waarop we hebben zitten wachten, een betaalbare, eenvoudige camera voor echte beginners. Veel meer mogelijkheden dan met een smartphone (als je start met het zelf instellen van je camera, denk aan het creeren van veel moeilijkere onscherpe achtergronden dan met een smartphone.

De R100 is eigenlijk de vervanger van de simpele spiegelreflexcamera's zoals een Canon EOS 2000D. ISO mogelijkheden (bij weinig licht) zijn beperkt en touchscreen ontbreekt.

Foto cursist Jolinda Visscher

Camera Labs

De meest betaalbare camera in de EOS R serie met toegang toegang tot de laatste RF lenzen. Als beginnerscamera's zijn er wel beperkingen (zoals geen kantelbaar scherm, beeldstabilisatie en basic bediening) maar dit is niet anders dan de vroegere instapmodellen spiegelreflexcamera's (als de Canon EOS 2000D). En de autofocus van de R100 is wel veel beter dan bij eerdere spiegelreflexcamera's voor beginners.

De R100 is zeker een verbetering in beeldkwaliteit en bedieningen ten opzichte van een smartphone.

De beperkingen zijn er minder bij de iets duurdere modellen zoals de R50 (die al veel meer biedt) of de R10.

The Digital Picture

De camera is gericht op de beginners die nu vooral met de smartphone fotografeert. Jouw smartphone foto's mogen goed lijken op je telefoon zelf maar deze foto's - zeker gemaakt bij weinig licht en al helemaal bij bewegende onderwerpen - vallen vaak tegen als je ze groter bekijkt.

Prestaties bij weinig licht zijn bij maximaal ISO 6400 nog bruikbaar maar wel met vrij veel ruis, liever houd je maximaal ISO 3200 aan.

Gezichten van mensen en oogherkenning is aanwezig maar dieren, voertuigen en andere onderwerp zijn niet specifiek opgenomen in het algoritme voor scherpstellen. (Eigen toevoeging: bij de R10 kan je wel beter scherpstellen op ogen van dieren met oogherkenning).

Zonder joystick en touchscreen is het selecteren van een autofocuspunt uit heel veel autofocuspunten nogal veel op de knoppen drukken maar voor de meest beginners is dit niet zo belangrijk.

Petapixel

De Canon EOS R100 is een echte vervanger voor de Canon spiegelreflexcamera's voor beginners en de EOS M systeemcamera.

Wat zijn de voordelen van Canon EOS R100? 

– Klein en licht

– Eenvoudige bediening (voor wie niet te veel poespas wil en beginnen spannend vindt)

– Relatief goedkoop waardoor starten met fotografie laagdrempeliger is geworden

– Veel lenzen beschikbaar, RF-serie bestaat uit moderne lenzen

- Met een RF EF adapter zijn ook oudere Canon lenzen voor spiegelreflexcamera's te gebruiken (veel verkrijgbaar; ook tweedehands is interessant)

– Autofocus (het scherpstellen) is duidelijk veel betere dan bij de vroegere echte instapmodellen spiegelreflexcamera's

–Duidelijk betere beeldkwaliteit dan met je smartphone, vooral bij weinig licht en bewegende onderwerpen en als je de foto groter gaat bekijken

Wat zijn de nadelen van Canon EOS R100? 

- Weinig knoppen is weliswaar eenvoudig maar wie echt de camera veel zelf wil instellen doet er langer over (dit kan frustratie geven door momenten missen)

- Langzaam bij fotograferen van bewegende onderwerpen, denk aan dieren, sporters, kinderen. Hier zijn andere camera's al vele jaren sneller in.

- Prestaties bij weinig licht zijn beter dan smartphone (duidelijk) maar minder dan wat duurdere camera's.

- Canon RF lenzen zijn relatief duur, er zijn nog weinig goedkopere RF-S lenzen. Met een adapter kan je wel lenzen voor spiegelreflexcamera's van Canon gebruiken.

– Geen touchscreen.

- Geen kantelbaar scherm.

Alternatieven: andere camera's? 

De Canon R100 is echt een basic camera: vooral licht, klein en goedkoop. Goed voor een echte beginner die vooral eenvoud wil.

Wil je meer dan kan je binnen de Canon EOS R systeemcamera's denken aan een EOS R50 of R10. Natuurlijk zijn er nog geavanceerde camera's van Canon zoals R7, R6 II, R5 enz. maar die zul je als beginners vaak niet volledig benutten.

Bij andere merken kan je denken aan een Nikon Z50, Sony A6100 (opvallend is dat zelfs de oudere Sony A6000 die in 2014 op de markt kwam in veel opzichten beter specificaties heeft dan een Canon R100 uit 2023). Dit is veelzeggend.

Houd je van klein en licht dan is ook Olympus zeker een optie. Door de kleinere sensor zijn lenzen ook relatief klein en licht en je hebt een stuk meer knoppen qua bediening (voor sommige beginners is dit iets te veel) en dat betekent meer gebruiksgemak in het veld (sneller een instellingen aanpassen). Ook Fujifilm heeft natuurlijk camera's, een X-T30 II (veel geavanceerder en ook overweldigend voor veel echte beginners) is echter een geheel ander soort camera dan de Canon EOS R100.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R100 Systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Canon, petapixel, digitalcameraworld, Ken Rockwell

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
getty
Door

getty

op 12 Jul 2023

hallo Joris, ik heb een canon2000D met 15 mm lens en 18-55mm, ga nu op reis naar de bergen en merkte bij een eerdere reis naar Zuid Afrika dat deze lensen onvoldoende kunnen inzoomen, welke lens zou ik voor het beste kunnen kopen? (geen hoog budget) Dank

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 14 Jul 2023

Hi Getty, 18-55mm is inderdaad beperkt. Tot ongeveer 200mm is vrij allround. Je kan kijken naar een 18-200mm lens, die zijn soms wel iets duurder. Een EF-S 55-250mm f/4-5.5 IS STM is ook heel goed voor dat geld. Dan moet je soms wel wisselen naar de 18-55mm maar die is heel klein om mee te nemen.

Reactie plaatsen