Canon EOS M50 Mark II review

De Canon EOS M50 II is de opvolger van de Canon EOS M50 (uit 2018). Het is een instapmodel systeemcamera met een APS-C sensor. De Canon M50 II is vooral gericht op vloggers en mensen die actief zijn op YouTube. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze Canon systeemcamera? In hoeverre lijkt de Canon EOS M50 II op zijn voorganger? Wat zeggen reviews over de systeemcamera? Welke voor- en nadelen heeft de Canon camera? Nieuwsgierig naar de antwoorden op al deze vragen? Lees snel verder!

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Landschapsfotografie op de heide

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Canon EOS M50 II

Prijs

Voor de body betaal je, op het moment van schrijven, 619 euro. Het toestel plus Canon EF-M 15-45mm IS STM f/3.5-6.3 kost 749 euro. De combinatie met de Canon EF-M 18-150mm IS STM f/3.5-6.3 is momenteel 999 euro. De kosten zijn wat hoger dan wanneer je voor een spiegelreflexcamera kiest.

Megapixels en sensor

Een resolutie van 24.1 megapixels en Dual pixel CMOS sensor. Dit is niet vernieuwend. Het is namelijk precies dezelfde resolutie en sensor als van de Canon EOS M50.

Snelheid

De maximale snelheid is 10 fps (zonder continu autofocus). Met continu AF kun je maximaal 7,4 foto’s per seconde maken.

Autofocus

Je hebt 143 scherpstelpunten om uit te kiezen. De camera kan nu gezichten herkennen én volgen. AF-punten worden automatisch geselecteerd als er geen gezicht wordt herkend.

Bouw

De systeemcamera heeft automatische sensorreiniging, maar geen weathersealing.

  • Aan de bovenkant zitten het programmavoorkeuzewiel, met de aan/uit schakelaar daar net onder. Verder de M-FN (multifunctieknop om onder andere ISO te veranderen), de sluiterknop, het instelwiel en de hotshoe;
  • Aan de zijkant zit een Wi-Fi-knop;
  • Aan de achterkant heb je een knop om automatische belichting te vergrendelen, een knop om scherpstelpunten te selecteren, een infoknop, een vierpuntsdruktoets (onder andere voor belichtingscompensatie) en een menuknop.

Lenzen

De Canon EOS M50 II heeft een EF-M-vatting (net als de Canon EOS M50). Je kunt ook EF- en EF-S lenzen gebruiken met een EF-EOS M adapter (die van Canon is 139,99 euro, maar je kunt ook een ander merk kiezen. Yongnuo verkoopt er bijvoorbeeld één voor 79 euro).

AEB

AEB staat voor Automatic Exposure Bracketing (automatische belichting). Met bracketing maak je meerdere foto’s in één keer, bij deze camera zijn dit er drie. Voeg in de nabewerking deze foto’s samen tot een goed belichte foto.

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-25.600 en is uitbreidbaar tot 51.200. Het toestel heeft ook auto-ISO, dan hoef je niet zelf te bepalen wat de meest geschikte ISO-waarde is.

Connectiviteit

De Canon cropcamera heeft Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Er zijn aansluitingen voor HDMI (micro, type D) en USB (micro).

Elektronische zoeker

De OLED zoeker is gelijk aan die van de Canon EOS M50, met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. Het scherm is 0.39 inch groot (ongeveer 1 centimeter) en heeft een dekking van 100%.

LCD

Een touchscreen van 1.04 miljoen pixels. Het scherm is 3 inch (ongeveer 7,5 centimeter) en kantelbaar. Je kunt het touchscreen gebruiken om scherpstelpunten mee te selecteren.

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde stabilisatie (IBIS). De optische beeldstabilisatie zit alleen in lenzen. Voor filmen kun je gebruik maken van de elektronische stabilisatie.

Gewicht

Het toestel weegt 387 gram. Dit is inclusief accu en geheugenkaart.

Batterij

Dezelfde batterij als de Canon M50: een LP-E12 Li-Ion accu van 875 mAh. Met een opgeladen batterij kun je ongeveer 250 opnames maken met de zoeker. Gebruik je Live-View? Dan zijn dit ongeveer 305 foto’s voor de batterij leeg is. De acculader LC-E12 wordt meegeleverd.

Buffer

De buffer is het tijdelijk geheugen van de camera. Als de buffer vol is, merk je dat aan het trager worden van het toestel. De buffer voor RAW+ JPEG is 10, voor JPEG: 47.

Geheugenkaarten

De systeemcamera is geschikt voor SD, SDHC en SDXC-geheugenkaarten met een snelheid van UHS-I. Met dit soort kaarten kun je maximaal 10 MB per seconde opslaan.

Oplaadtijd

Bij kamertemperatuur (23 graden Celsius) duurt het ongeveer 2,5 uur om de accu volledig op te laden. Bij 5-10 graden Celsius is dit 4 uur, uit veiligheidsoverwegingen.

Scherptediepte vogel

Heb jij ook een mooie camera gekocht en wil je hier meer uit halen? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 Stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Verschillen tussen de Canon EOS M50 en Canon EOS M50 II

De Canon EOS M50 II lijkt ontzettend op zijn voorganger. Daarom zal ik alleen de verschillen even bespreken.

– De Canon EOS M50 II is iets lichter (scheelt maar 3 gram);

– Batterijduur: Canon M50 235 foto’s, Canon M50 II: 305;

– De Canon M50 heeft geen Eye Tracking Focus;

– Met de Canon EOS M50 II kun je geruisloos fotograferen (met de elektronische sluiter);

– De Canon M50 heeft een NFC-knop aan de zijkant;

– Canon M50 II heeft een HDMI-aansluiting;

– Snelheid AF aanpasbaar in de Canon M50 II;

– Oogdetectie voor video (Canon M50 had dit niet);

– Canon M50 had wel een aansluiting voor een hoofdtelefoon;

– Opnameknop op touchscreen bij de Canon M50 II;

– Verticale video mogelijk met Canon M50 II;

– Livestreamen mogelijk zonder pc of laptop (hiervoor wel minimaal duizend volgers nodig).

Wil je meer informatie over de Canon M50 (voorganger)?  Lees dan mijn artikel: Canon EOS M50 systeemcamera Review: voordelen & nadelen.

Reviews

Bouw

Photographypx.com: “De systeemcamera heeft, vanwege het formaat, slechts één aanpasbaar wieltje. Als je handmatig wilt fotograferen, moet je eerst een knop instellen om ISO te bedienen. Daarna het wieltje aanpassen om goed handmatig te fotograferen. Dit zorgt ervoor dat je workflow trager wordt.

Zoals de meeste compacte camera’s, zitten de batterij en de SD-kaart in hetzelfde vak, onderop de camera. Bij gebruik van een statief is het moeilijk ze te vervangen. Er is geen USB-C poort. Het gebruikt een micro-USB, waardoor bestandsoverdracht trager gaat dan bij concurrenten.”

The-digital-picture.com vindt het volgende: “De EOS M camera’s draaien om het geven van goede beeldkwaliteit in een kleine behuizing. Een verschil tussen deze camera’s is de hoeveelheid knoppen. De Canon M200 had er weinig, de Canon M5 had er veel. De Canon M50 II zit daar tussenin.

De achterkant van de Canon M50 II is precies hetzelfde als van de Canon M50 en lijkt erg op dat van de Canon M5 en M6 II. De Canon EOS M200 is kleiner en lichter, maar heeft vrij weinig grip. De verbeterde grip van de Canon M5, M6 en M50 II zorgen ervoor dat het toestel lekkerder in de hand ligt.”

Digitalcameraworld.com is niet zo enthousiast: “De Canon EOS M50 II biedt teleurstellend weinig meer dan de Canon EOS M50, één van de meest populaire Canon camera’s. De enige verbetering is firmware: de autofocus is verbeterd. Qua bouw is het gewoon hetzelfde toestel.” De reviewer noemt het zowat een carbon kopie van de Canon EOS M50.

Ijsland bergen in de sneeuw

Autofocus

The-digital-picture.com schrijft dat het Canon Dual Pixel CMOS AF-systeem altijd goed heeft gewerkt. “En de M50 II heeft ook de Eye-AF technologie die zo goed presteert in andere, recente EOS camera’s. Autofocus is mogelijk tot en met diafragma’s van f/11 of groter. Net als de M5 en M50 heeft de Canon M50 II Touch & Drag AF tijdens LiveView. In  gebruik is de snelheid door Touch & Drag echt super. Het AF-systeem van de Canon M50 II is een grote troef.”

Photographypx.com laat weten dat de Canon M50 II hetzelfde AF-systeem gebruikt als zijn voorganger. “Dit systeem biedt zowel gezichts- als oogdetectie tot een belichting van -4. Dit is geen wereldschokkende verbetering, maar de autofocus is erg goed. Je kunt nu de AF-instellingen aanpassen in de menu’s. Hierdoor kun je de AF-snelheid veranderen zodat die sneller reageert of een filmisch effect geeft.”

Beeldkwaliteit

Photographypx.com benoemt dat de sensor en de Digic 8 processor van de Canon M50 II zijn overgenomen van zijn voorganger. “Deze combinatie, hoewel onveranderd, blijft een kracht van Canon. De beeldkwaliteit is nog altijd geweldig, zeker voor deze prijsklasse. De 14 bit RAW foto’s zijn scherp, met genoeg contrast en prettige kleuren.”

The-digital-picture.com heeft ook even vermeld dat de beeldsensor en beeldprocessor hetzelfde zijn als van de M50. “Er zijn weinig verschillen en de beeldkwaliteit is hetzelfde, daarom heb ik ervoor gekozen de Canon EOS M50 review grotendeels te herhalen. Dat gezegd hebbende, het verbeterde AF-systeem, de technologie die ik geweldig vond in de Canon EOS R5 en R6, is een belangrijke verbetering in de Canon EOS M50 II. Dit moet even worden genoemd.”

Voordelen Canon EOS M50 II

– Verbeterde autofocus;

– Goede beeldkwaliteit;

– Werkt goed bij weinig licht;

– Goed voor beginnende fotografen;

– Geruisloos fotograferen met elektronische sluiter;

– Betere gezichts- en oogdetectie, vooral op grotere brandpuntsafstanden (Tech Gear Talk, Youtube.com).

Nadelen Canon EOS M50 II

– Verbeteringen hadden ook als firmware-update voor Canon M50 kunnen worden gegeven (Sony heeft dit ook gedaan);

– Geen IBIS (In Body Image Stabilisation);

– Vrijwel hetzelfde als de Canon M50 (uit 2018);

– Dezelfde accu als de Canon M50;

– Buffer niet veel beter dan zijn voorganger;

– Geen USB-C;

– Geen weathersealing;

– Niet de aanschaf waard als je al een Canon M50 hebt.

– Beperkt aantal EF-M lenzen (bijvoorbeeld langere telelenzen voor dieren/vogels of lichtsterke lenzen, denk bij die laatste aan f/2.8)


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: photographypx.com, the-digital-picture.com, digitalcameraworld.com en een Youtube-kanaal: Tech Gear Talk.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen