Canon EOS R5 systeemcamera review

In augustus 2020 werd de Canon EOS R5 op de markt gebracht, gelijktijdig met de Canon EOS R6. Het zijn de opvolgers van de Canon EOS R en RP. De R5 en R6 zijn allebei fullframe systeemcamera’s, maar de Canon EOS R5 is gericht op professionele fotografen. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de Canon R5. Wil je weten wat reviewers te zeggen hebben over de Canon systeemcamera? En wat de voor- en nadelen zijn van de Canon EOS R5? Lees dan snel verder.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 4000+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Twijfel je tussen de R5 en R6? Bekijk mijn artikel Verschil Canon EOS R5 en R6

Benieuwd naar de oudere Canon EOS R of RP (beter betaalbaar)? Bekijk mijn artikel verschil Canon EOS R of RP


Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Canon R5 systeemcamera

Prijs

Voor de body betaal je op dit moment 4549,99 euro. Je kunt er ook voor kiezen de fullframe camera te kopen met een lens. De combinaties zal ik hier even voor je opsommen:

– Body + Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM (5599 euro);

– Body + Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM (6948 euro);

– Body + Canon RF 28-70mm f/2.0L + EF adapter (7499 euro);

– Body + Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM (6999 euro).

Het is zoals je ziet wel kostbaar.

Megapixels en sensor

De Canon EOS R5 heeft een resolutie van 45 megapixels en een Dual Pixel CMOS AF sensor. Dit fors meer dan de Canon EOS R en ook meer dan bijvoorbeeld een Canon EOS 5D Mark IV (30 megapixels).

Met 45 megapixels is de R5 ook zeer geschikt voor landschapsfotografie

Snelheid

Als je fotografeert met de elektronische sluiter, dan is je maximale snelheid 20 fps (frames per seconde). Met de mechanische sluiter is dit 12 fps. 20 foto’s per seconde én 45 megapixels is indrukwekkend.

Autofocus

Je hebt 5940 AF-punten tot je beschikking. Bij automatische selectie zijn dit 1053 scherpstelpunten. De AF-punten dekken 100% van het beeld af.

Gezichtsdetectie, Eye-AF en Animal Eye-AF

De Animal Eye-AF heeft realtime tracking AF, dat betekent dat de camera scherpstelt op de ogen van dieren, zolang je de sluiterknop half blijft indrukken.

Bouw

  • Aan de bovenkant van het toestel zit links de aan/uit schakelaar.
  • Rechts heb je, net onder de sluiterknop, een M-fn knop (meerdere functies) om belangrijke instellingen te veranderen, zoals: ISO, witbalans en belichtingscompensatie. Ook zit hier een verticaal wieltje waar je de sluitertijd en het diafragma mee kunt aanpassen. En een LOCK-knop om instellingen mee te vergrendelen.
  • Schuin onder de LOCK-knop zit de MODE-knop. Hiermee kun je camera-modi aanpassen, die zichtbaar worden op het bovenste paneel. Je kunt er ook enkele menu-instellingen mee aanpassen.
  • Rechts van het display zit de knop om het paneel te verlichten en informatie op dat scherm te veranderen.
  • Aan de achterkant van het toestel heb je onder andere een joystick om AF-punten te selecteren, je kunt er ook menu-instellingen mee bekijken.
  • Aan de linkerkant zit een rate-knop/voice memo knop. Je kunt hiermee gemaakte foto’s beoordelen met een score van 1-5 en gesproken memo’s opnemen.

Lenzen

De Canon EOS R5 heeft een RF-vatting, maar is met de EF-adapter ook geschikt voor EF en EF-S lenzen. Zo kun je je oudere lenzen toch gebruiken.

Hotshoe

Ja, maar geen ingebouwde flitser. Een externe flitser is dus onmisbaar. Je hebt dan wel meer flitsmogelijkheden en uiteraard gebruikt de professional een externe flitser.

Bracketing

De functie bracketing zorgt ervoor dat je meerdere foto’s kunt maken, met één druk op de knop. In de nabewerking voeg je deze beelden samen tot één goed belichte foto. De Canon R5 heeft verschillende bracketing-types, die ik even voor je zal opsommen:

– Witbalans bracketing (dit gebruikt eigenlijk niemand; in RAW pas je zelf de kleur aan achteraf);

– Scherpstelbracketing (verschillende brandpuntsafstanden);

– AEB. Dit staat voor Auto Exposure Bracketing (verschillende belichting; dit is wat veel wordt gebruikt);

– FEB. De afkorting betekent Flash Exposure Bracketing (verschillende flitssterktes; wordt ook minder gebruikt).

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-51.200 en is uitbreidbaar tot 50 of 102.400.

Connectiviteit

De Canon R5 heeft Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Je hebt aansluitingen voor HDMI (micro, type D) en USB-C (USB 3.2 Gen2).

Elektronische zoeker

Een 0.5 inch (ongeveer 1.3 centimeter) schermpje met een resolutie van 5.76 miljoen pixels. Het scherm vergroot 0.76x.

LCD-scherm

Een 3.15 inch (8 centimeter) ClearView LCD II met een resolutie van ongeveer 2.1 miljoen pixels. Het is een kantelbaar touchscreen waar je het menu mee kunt bedienen en AF-punten mee kunt verplaatsen. De Canon EOS R5 heeft Liveview.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in:

JPEG (Canon noemt dit HEIF);

RAW;

– JPEG/HEIF + RAW;

– C-RAW (40% kleiner dan RAW).

Gewicht

De camera weegt 738 gram met geheugenkaart en accu. Het gewicht van je lens komt hier natuurlijk nog bij.

Batterij

Een LP-E6NH Li-Ion batterij van 2130 mAh. Met LiveView maak je ongeveer 490 foto’s met een volle accu, met de zoeker zijn dit er maximaal 320. Je krijgt de lader (LC-E6E) er gewoon bij, maar de (oudere) LP-E6 lader is ook geschikt om de accu op te laden.

Buffer

De buffer (tijdelijk geheugen) van de Canon EOS R5 is afhankelijk van de geheugenkaart en het bestandsformaat.

Bij 12fps kun je maximaal 350 Large Fine JPEG’s maken, 280 Large Fine HEIF of 260 C-RAW op zowel CF-Express als UHS II SD-geheugenkaarten. Bij ongecomprimeerde RAW-bestanden zijn dit 180 foto’s met de CF-Express of 87 voor UHS-II SD geheugenkaarten.

Bij 20 fps kun je met de CF-Express geheugenkaart maximaal 170 JPEG’s maken, 83 RAW-bestanden of 130 C-RAW.

Geheugenkaarten

Er is plaats voor twee geheugenkaarten. Een CF-Express type B en een SD/SDHC en SDXC UHS-II geheugenkaart.

Oplaadtijd

In ongeveer 2.5 uur kun je de Canon EOS R5 opladen met de acculader. Je kunt ook in het toestel opladen, maar de USB-C kabel is niet meegeleverd.

Reviews

Bouw

DPReview.com zegt dat de Canon R5 een mix is van de Canon EOS R en duurdere DSLR en noemen het resultaat “behoorlijk goed”. “Het is voor veel gebruikers waarschijnlijk het belangrijkst dat de Canon R5 een joystick heeft en je het touchscreen kunt gebruiken om het AF-punt te verplaatsen, als je door de zoeker kijkt.”

Verder vinden ze dat je goede grip  hebt en dat de camera behoorlijk kleiner en lichter is dan de gemiddelde spiegelreflexcamera.

Cameralabs.com vergelijkt de bouw met de Canon EOS 5D IV. “De Canon 5D IV is op elk vlak groter en 150 gram zwaarder (alleen al de body). De Canon R5 voelde prettig in mijn handen en Canon beweert dat de weathersealing net zo goed is als die van de Canon 5D IV. Het informatieschermpje en de Mode-knop maken het, in mijn ogen, makkelijker voor Canon DSLR-gebruikers om over te stappen.”

Amateurphotographer.co.uk noemt het een doorbraak dat de Canon R5 ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) heeft, “dat ontbrak op zowel de Canon EOS R en EOS RP”. “Om IBIS mogelijk te maken, is de Canon R5 wel iets ‘dikker’ dan de EOS R, maar de bovenkant van de camera is precies hetzelfde. De joystick zit wat hoger dan op de Canon EOS 5D IV. Ik dacht dat dit een probleem zou zijn, maar kon er snel aan wennen. De duimgrip is dieper dan die van de Canon EOS R, wat zorgt voor goede houvast.”

Autofocus

Amateurphotographer.co.uk zegt dat de Eye-AF nu ook de ogen van katten, honden en vogels kan herkennen en ze volgen (Animal Eye-AF). Verder schrijven ze: “De autofocus werkt nu ook bij weinig licht, met diafragma’s tot f/22. De krachtige gezichtsherkenningstechnologie is gekopieerd van de Canon EOS 1DX III.”

Ephotozine.com laat weten dat gezichtsdetectie en Eye-AF goed werkt. “De autofocus was meestal goed, maar soms kon je niet goed scherpstellen op snel bewegende mensen. De AF tracking was indrukwekkend en je kunt instellen hoe de camera reageert bij bewegende onderwerpen. Dierherkenning werkt en herkent honden, katten en vogels.”

Dustinabbott.net is enthousiast: “De gezichtsdetectie en Animal Eye-Af maakt tracking zó makkelijk, dat je bijna geen vaardigheden meer nodig hebt. Dat bedoel ik niet negatief, het gebruik van een camera als de Canon R5 zorgt ervoor dat je je een kampioen voelt. De Canon EOS R5 kan scherpstellen in 0.05 seconden, dat is momenteel het snelst voor een fullframe systeemcamera. Ik kon makkelijker dan ooit scherpstellen op de vogels in mijn tuin, die rond het voederhuisje fladderden. Misschien zelfs beter dan met de Sony A9!”

Opmerking: inmiddels lanceerde Sony de A1 die ook weer een verbetering is ten op zichte van de Sony A9II.

Beeldkwaliteit

Ephotozine.com: “Bij lage ISO-waarden is er erg weinig ruis en worden de meeste details weergegeven. Ruis begint rond ISO 3200, dan vervagen fijne details. Nog bruikbare foto’s bij ISO-waarden van 12.800-25.600. Bij ISO 51.200 heb je de meeste ruis en zijn foto’s het  minst gedetailleerd. Deze ISO kun je maar beter ontwijken, tenzij je geen andere keus hebt. ISO 102.400 kun je ook beter niet gebruiken. Kleuren worden nog wel vrij goed weergegeven bij deze ISO-waarde.”

The-digital-picture.com zegt dat de standaard ISO-instelling altijd zijn voorkeur heeft. “Maar deze ISO is niet altijd geschikt. Bij 100-800 wordt er wat ruis zichtbaar, maar heel weinig. Bij ISO 1600-3200 is er al wat meer ruis aanwezig. Foto’s zien er nog goed uit. Bij ISO 6400 is ruis al behoorlijk zichtbaar en bij ISO 12.800 is ruis erg aanwezig. Bij ISO waarden van 25.600-51.200 zijn de foto’s niet mooi, tenzij je ze enorm verkleint. Vreselijke resultaten bij ISO 102.400, alleen goed genoeg voor marketingdoeleinden.”

Voordelen Canon EOS R5 op een rij

– Ingebouwde beeldstabilisatie;

– 45 megapixels (uitstekend voor bijvoorbeeld landschap, portret, architectuur, reclame)

– 20 foto’s per seconde is heel mooi voor sport en wildlife. En dan ook nog 45 megapixels. Het is een heel sterke allround camera voor zowel stilstaande als bewegende onderwerpen.

– Uitstekende AF-tracking

– Eye AF werkt ook goed bij dieren

– Canon’s beste systeemcamera volgens amateurphotography.co.uk (op moment van schrijven);

– Goede beeldkwaliteit;

– Prettig in de hand;

– Twee geheugenkaartslots.

Nadelen Canon EOS R5 op een rij

– Duur;

– Ruisonderdrukking bij RAW-bestanden niet uit te schakelen (dpreview.com);

– Weinig instelbare knoppen;

– Neiging tot onderbelichting;

– Kortere batterijduur bij gebruik elektronische zoeker;

– Geen verlichte knoppen.

Bronvermelding

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: dpreview.com, cameralabs.com, amateurphotographer.co.uk, ephotozine.com, dustinabbott.net en the-digital-picture.com.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over de Canon R5 en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen