Beste Canon EOS R Adapter

Stap jij over op een van de nieuwe Canon spiegelreflexcamera’s (mirrorless)? Heb je nog een oude spiegelreflexcamera met een breed assortiment lenzen? Dan is een adapter misschien wel wat voor jou, wat is een adapter en wat doet hij? Deze punten worden besproken in dit artikel om jou een beter beeld te geven of jij wat zult hebben aan een EOS R adapter en zo ja welke adapter dan bij je past.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Wil je meer weten over fotograferen met een lensadapter in het algemeen? Bekijk mijn artikel over fotograferen met een lensadapter


Wat is een EOS R adapter?

Een EOS R adapter is een adapter gemaakt om Canon EF/ Canon EF-S lenzen beschikbaar te maken voor een camera met een EOS R mount, denk aan de Canon EOS R5 en R6 of de Canon EOS R en RP.

Een adapter werkt door de “flange focal distance (FFD)” (in het Nederlands flens brandpuntafstand) aan te passen, een Canon EF lens heeft een FFD van 44.0 mm en de Canon RF mount heeft een FFD van 20mm, je kan dus een lens met een grotere FFD ‘converten’ naar een kleinere FFD. Een kleinere FFD naar een grotere FFD kan niet, je kan dus geen Nikon Z (FFD van 16mm) ‘converten’ naar Canon EF of RF. Als je dus een Canon EF lens op een Canon RF mount wil plaatsen heb je een adapter nodig van 44.0 mm – 20.0 mm = 24 mm.

Waarom gebruik je een adapter?

Voordelen

 • Je hebt nog lenzen voor een spiegelreflexcamera en wil die gebruiken op je nieuwe systeemcamera. Dit kan je veel geld besparen in plaats van al je lenzen voor je spiegelreflex te verkopen en allemaal nieuwe lenzen te kopen voor je systeemcamera.
 • Je merkt dat er voor systeemcamera’s minder lenzen op de markt zijn en ze kunnen ook duurder zijn. De RF lenzen staan niet bekend om hun zachte prijs. Door eens lensadapter heb je dus veel meer keuze uit lenzen. Ook zijn niet altijd alle lenzen voor systeemcamera’s al op de markt terwijl die voor spiegelreflexcamera’s al tientallen jaren zijn ontwikkeld.
 • Je wilt een oude spiegelreflex lens gebruiken in combinatie met de nieuwe functies van een systeemcamera, bijvoorbeeld focus peaking; dit is een hulpmiddel voor het scherpstellen van je foto’s. Je ziet op het scherm de plekken die in focus zijn, deze zijn gemarkeerd met een contrasterende kleur.
 • Sommige adapters hebben een optie voor een ‘drop in’ filter, je kan dus een filter tussen de body van de camera en de lens plaatsen, het voordeel hiervan is dat je geen verschillende maten filters hoeft te kopen, deze adapters zijn echter wel duurder.

Nadelen

 • De autofocus moet doorgegeven worden door de adapter, sommige adapters kunnen dit niet of vertragen de autofocus. Als de adapter de autofocus niet doorgeeft ben je afhankelijk van jezelf, je moet zelf met de focus ring scherpstellen. De diafragma moet je ook handmatig aanpassen als de adapter deze niet doorgeeft.
 • Sommige adapters hebben een stuk glas er in zitten, deze kan de beeldkwaliteit aanpassen.
 • Een lens adapter kan af en toe ook de scherpte in de hoeken aanpassen, de hoeken van je shot worden wat zachter, dit zal je voornamelijk tegenkomen bij een groothoeklens.
 • De betrouwbaarheid van de autofocus wordt ook aangetast, het kan zijn dat hij dus af en toe niet reageert.

Welke EOS R adapters zijn er op de markt

Canon heeft nu drie EF-EOS R adapters uitgebracht maar wat is nou het verschil tussen deze adapters en welke past het beste bij jou?

Canon Mount Adapter EF-EOS R

Dit is de basisversie, er is niet veel speciaals aan hij is het goedkoopste lichtste en levert de basis functies; je kan EF, EF-S TS-E of MP-E lenzen gebruiken voor een Canon camera met een Canon RF mount. Je kan deze lenzen gebruiken in combinatie met autofocus. Deze adapter kost je €99,-

Er zit geen glas in de adapter dus je hoeft bijna geen zorgen te maken over kwaliteitsverlies, terwijl hij wel erg solide gebouwd is. De adapter heeft twee mount ringen gemaakt van metaal wat zorgt voor een erg solide gevoel, wat de adapter ook heeft is weathersealing, je hoeft dus niet bang te zijn dat er water of stof in de adapter komt als je er een lens op hebt zitten.

Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R

De Control Ring adapter is nog een optie die canon heeft gemaakt, deze adapter heeft alles wat de basis versie heeft, dus ook de goede weatherseal, metalen mount ringen en solide bouw. Deze versie heeft echter als plus punt dat hij een control ring heeft op de adapter, deze kan je in de camera een functie geven, je kan hem bijvoorbeeld de sluitertijd laten veranderen. Je kan de control ring de volgende functies toewijzen: belichtingscompensatie, ISO, diafragma en sluitertijd. Je hoeft je oog niet van de camera af te halen om te ring te zoeken, hij heeft namelijk een er ergonomisch design wat hem makkelijk te vinden en vast te houden maakt.

Deze adapter kan je op dit moment kopen voor €199,-, dit is bijna twee keer zoveel als de basis versie, je krijgt hier echter wel de hele handige control ring voor. Je hoeft je dus eigenlijk alleen de vraag te stellen of je deze control ring wel echt nodig zal hebben.

Canon Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R

De laatste en tevens duurste optie is de Canon Drop-In Filter Mount Adapter, de naam van de adapter zegt het eigenlijk al, je kan een polarisatiefilter of verschillende ND filters tussen de lens en de sensor in plaatsen. Het nadeel van hiervan ten opzichte van filters die je voor de lens plaatst is dat je bij deze adapter maar een filter tegelijk kan plaatsen. Je zou deze adapter wel eventueel in combinatie met filters voor de lens kunnen gebruiken, veel universele filter houders kunnen maar drie filters plaatsen maar als je deze universele filter houders gebruikt in combinatie met deze adapter verbreed je dat aantal naar 4. In de praktijk gebruik je eigenlijk nooit 4 filters want dan krijg je veel eerder kwaliteitsverlies. Ik probeer het aantal filters te beperken dat 2.

Verder heeft ook deze adapter dezelfde functies als het basis model. Deze adapter in combinatie met de polarisatie filter kost op dit moment €299,-, als je deze adapter met een variabele ND filter wilt kan je deze op dit moment aanschaffen voor €449,-. Je kan ook deze drop-in filters los kopen, in dit geval kost de polarisatiefilter €209,- de variabele ND filter €299,- en de doorzichtige filter €99,-.

Prestaties van de adapters

De prestaties zijn ook uitgebreid door andere reviewers zoals Ken Rockwell, het eerste wat hij te zeggen heeft over de prestaties van de Canon Control Ring Mount Adapter is: “Hoe goed is hij? Ik heb hem al geprobeerd met mijn EF 50mm F/1.0 L en hij lijkt sneller te focussen dan ooit op de EOS-R, de focus is altijd perfect en niet twijfelachtig zoals hij altijd was op mijn spiegelreflexcamera’s.

Mijn originele EF 14mm F/2.8L werkt niet alleen super goed, de EOS R verbetert ook standaard de vervorming!”

Ook cameralabs.com heeft een adapter getest, zij testten de Canon Drop-In Filter Mount adapter, zij hebben hier het volgende over te zeggen: “Het is een mooie oplossing, hij heeft echter wel een hevige premium prijs ten opzichte van het basis model adapter of inderdaad een selectie aan traditionele schroef filters. Maar wanneer je de filter in de adapter achter de lens vind zal hij met elke lens werken, het bespaart je een aantal dingen zoals het kopen en extra gewicht van meerdere filters of step-down ringen en belangrijker, hij werkt ook met exotische ultra-wide lenzen die geen filter mount hebben. Het is goedkoper dan de super grote derde partij filter kits voor modellen zoals de EF 11-24mm F4L, en hij zal ook werken met fisheyes die normaliter geen filters ondersteunen.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen met tips over camera’s


Bronnen

https://www.canon.nl/

https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

https://www.the-digital-picture.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Rogier
Door

Rogier

op 31 Aug 2020

Hoi Joris, wellicht had je dit ook al gezien maar ik zal m toch even melden. Bij aankoop van de EOS R5 of R6 ontvang je nu een gratis EF-EOS R vattingsadapter. Deze actie is geldig t/m 30 november 2020 en enkel geldig voor Canon CPS leden. Groeten, Rogier

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Sep 2020

Dank je voor je bijdrage! Nadeel is alleen dat lang niet iedereen CPS lid is.

Reactie plaatsen