Fotograferen met een lens adapter (mount converter)

Fotograferen met een lens adapter (mount converter)

Lens adapters zijn hele handige gadgets voor fotografen, ze bieden erg veel flexibiliteit voor weinig tot geen kwaliteitsverlies. Ze verbreden ook het aantal lenzen die je kan gebruiken voor een camera enorm. In dit artikel lees je over de verschillende soorten lens adapters, de mogelijkheden die deze bieden en de eventuele nadelen. Misschien vind je wel de lensadapter die perfect bij jou past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Wat is een lens adapter?

Een lens adapter is een ring die je tussen je body en lens zet die het vervolgens mogelijk maakt om lenzen, met een andere mount/ lensvatting dan op die op je camera zit, te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld een Canon EF lens op een Canon RF mount gebruiken als je een EF-RF lens adapter hebt, ze worden ook wel eens lens converters of mount adapters/ converters genoemd.

Meestal gebruiken mensen een lens die van hetzelfde merk is als de camera maar met een lensadapter maak je het dus mogelijk om andere lenzen voor een andere camera op jou camera te gebruiken, zo kan je dus ook lenzen gebruiken die voor een spiegelreflexcamera zijn gemaakt gebruiken op een systeemcamera en andersom.

Waarom gebruik je een lens adapter?

Een aantal situaties waarin dit interessant kan zijn:

Voordelen

 • Je hebt nog lenzen voor een spiegelreflexcamera en wil die gebruiken op je nieuwe systeemcamera. Dit kan je veel geld besparen in plaats van al je lenzen voor je spiegelreflex te verkopen en allemaal nieuwe lenzen te kopen voor je systeemcamera.
 • Je merkt dat er voor systeemcamera’s minder lenzen op de markt zijn, met een lens adapter verbreed je het aantal beschikbare lenzen enorm. Je kan dit vooral merken met het minimale aantal macro of (langere) telelenzen voor een aantal systeemcamera’s.
 • Je wilt een oude spiegelreflexcamera lens gebruiken in combinatie met de nieuwe functies van een systeemcamera, bijvoorbeeld focus peaking; dit is een hulpmiddel voor het scherpstellen van je foto’s. Je ziet op het scherm de plekken die in focus zijn, deze zijn gemarkeerd met een contrasterende kleur. Dit kan bij macrofotografie handig zijn omdat het scherpstellen echt heel nauwkeurig dient te gebeuren om de scherpte op de juiste plek in je foto te krijgen.
 • Sommige adapters hebben een optie voor een ‘drop in’ filter, je kan dus een filter tussen de body van de camera en de lens plaatsen, het voordeel hiervan is dat je geen verschillende maten filters hoeft te kopen, deze adapters zijn echter wel duurder.

Nadelen

 • De autofocus moet doorgegeven worden door de adapter, sommige adapters kunnen dit niet of vertragen de autofocus. Als de adapter de autofocus niet doorgeeft ben je afhankelijk van jezelf, je moet zelf met de focus ring scherpstellen. De diafragma moet je ook handmatig aanpassen als de adapter deze niet doorgeeft.
 • Sommige adapters hebben een stuk glas er in zitten, deze kan de beeldkwaliteit beïnvloeden.
 • Een lens adapter kan af en toe ook de scherpte in de hoeken aanpassen, de hoeken van je shot worden wat zachter, dit zal je voornamelijk tegenkomen bij een groothoeklens.
 • De betrouwbaarheid van de autofocus wordt ook aangetast, het kan zijn dat hij dus af en toe niet reageert.

Prestaties van adapters

Goedkopere lensadapters kunnen snelheid verliezen tijdens het focussen, een voorbeeld van een adapter die de autofocus vertraagd is de Yongnuo EF-E II adapter. Deze zou volgens James DeRubo van www.nofilmschool.com de autofocus ‘laten vallen’ tussen frames in. Hij zegt echter wel dat in de toekomst een firmware update deze tekortkomingen kan oplossen.

Lens adapters voor Canon DSLR op Canon systeemcamera

Er zijn meerdere adapters die de Canon EF mount ‘converten’ naar Canon EOS-R:

 • De standaard adapter: Mount Adapter EF-EOS R, deze is te koop voor €89,-
 • De adapter met een extra control ring: Control Ring Mount Adapter EF-EOS, deze is te koop voor: € 199,-
 • De adapter met een drop-in filter: Canon Drop-in Filter Mount Adapter EF-EOS R

Ken Rockwell heeft deze adapters getest en zegt dat ze sneller focussen dan ooit op de spiegelreflexcamera’s. De opties van de systeemcamera’s gaan automatisch chromatische aberratie en vervormingen tegen de kwaliteit is dus ook nog eens beter dan de camera’s waar de lenzen origineel voor gemaakt zijn.

De lens adapter beschikt ook over een screw hole zodat hij op een statief kan worden bevestigd.

Lens adapters voor Nikon DSLR op Nikon systeemcamera

Nikon F naar Nikon Z adapters worden ook weleens FTZ adapters genoemd. Deze converteert de Nikon F mount naar Nikon Z mount. In tegenstelling tot de canon adapter zijn er geen verschillende versies en heb je alleen de Nikon ‘FTZ’ adapter. De adapter zelf is te koop voor €299,-

De FTZ adapter geeft de autofocus door van lenzen die vanaf 1994 zijn geproduceerd, de lenzen hiervoor geven de autofocus niet door en ben je dus afhankelijk van de manuele/ handmatige focus. Dit komt doordat de FTZ adapter geen autofocus motor in de adapter zelf heeft maar wel de autofocus signalen doorgeeft aan de lens, maar zoals eerder gezegd alleen aan lenzen na 1993.

De lens adapter beschikt ook over een screw hole zodat hij op een statief kan worden bevestigd.

Lens adapters voor Sony DSLR op Sony systeemcamera

Sony heeft 4 adapters die de Sony spiegelreflex (A mount) convert naar de Sony systeemcamera (E mount) de converters zijn als volgt:

 • Sony LA-EA1, de laatst bekende prijs voor deze adapter is €146,-
 • Sony LA-EA2, de laatst bekende prijs voor deze adapter is €299,-
 • Sony LA-EA3, deze is momenteel te koop voor €169,-
 • Sony LA-EA4, deze is momenteel te koop voor €299,-

Het verschil tussen deze adapters zit in welke sensoren ze ondersteunen en welke autofocus systemen ze ondersteunen. De LA-EA1 en LA-EA2 zijn gemaakt voor APS-C sensoren, het verschil tussen deze twee adapters onderling ligt weer in het AF-systeem, de LA-EA1 kan alleen AF doorgeven voor SAM/SSM-lenzen en kan dit alleen via AF-contrast. De LA-EA2 ondersteunt alle lenzen qua autofocus en als AF-systeem heeft deze AF-fasedetectie. De LA-EA3 en LA-EA4 zijn gemaakt voor 35mm/ fullframe sensoren ontwikkeld. De LA-EA3 heeft alleen autofocus beschikbaar voor SAM/SSM-lenzen, dit doet hij alleen via AF-contrast. De LA-EA4 ondersteunt alle lenzen qua autofocus en als AF-systeem heeft deze AF-fasedetectie.
Philip Reeve van www.phillipreeve.net heeft de prestaties van de Sony LA-EA3 & LA-EA4 getest, hij merkt wel dat de autofocus niet perfect is ten opzichte van een originele lens maar werkt nog steeds erg goed, hij zegt ook dat er geen degradatie is qua beeldkwaliteit.

Sigma MC-11 & Sigma MC-21

Sigma heeft twee mount converters, hier staat de afkorting MC ook voor.

De Sigma MC-11 lens adapter zorgt ervoor dat je Sigma SA-mount lenzen kan gebruiken op een Sony E-mount. Hij behoudt alle mogelijkheden qua autofocus en diafragma controle. De MC-11 is te koop voor €210,-. Er is ook een MC-11 adapter die de Canon-EF mount convert naar Sony E-mount. Ook deze lens adapter behoudt alle mogelijkheden qua autofocus en diafragma controle. Deze MC-11 is te koop voor €269,-.

Zelf heb ik de MC-11 adapter gebruikt en merkte ik dat de autofocus wat minder betrouwbaar was.

Deze foto maakte ik in Schotland met de Sigma MC-11 adapter. Met mijn Canon EF 16-35mm f/4 IS lens kreeg ik op f/8 onscherpe hoeken op mijn Sony A7RIV. Op f/11 had ik hier geen last van, dit verbaasde mij en zorgde er bijna voor dat de meest waardevolle foto van mijn trip in de hoeken echt niet goed scherp zou zijn. Gelukkig maakte ik de foto ook nog op F/11 en was die zoals gezegd scherp. Het was voor mij de reden om de lens te verkopen en een Sony lens te kopen, ik wilde geen risico op dit soort situaties meer.

De Sigma MC-21 lens adapter zorgt ervoor dat je Sigma SA-mount kan gebruiken op de Leica L mount of voor de Canon EF mount. Ten opzichte van de MC-11 heeft de MC-21 geen usb poort voor firmware updates. Ook heeft de MC-21 wel een driepoot mount. Ook de MC-21 is uitbundig getest op het gebied van autofocus, een aanmerkingspuntje is dat de MC-21 alleen single-AF ondersteunt je kan dus niet continu AF gebruiken. Richard van www.photobyrichard.com zegt ook dat de autofocus oké is, hij is niet snel als je het vergelijkt met de originele Leica lenzen. De autofocus is echter wel betrouwbaar genoeg en stelt dus accuraat scherp.

Metabones

Metabones is een derde partij die twee belangrijke innovaties heeft ontworpen, waaronder de lensadapters. Verder maken ze ook Speed Boosters, deze maken de lenzen lichter, breder en scherper verder gaan we in dit artikel hier niet dieper op in.

Metabones maakt veel verschillende adapters voor veel verschillende mount conversions, ze staan hier op een rijtje (de prijzen zijn in dollars):

 • ARRI PL Lens to BMPCC4K T CINE Speed Booster® ULTRA 0.71x $719,-
 • ARRI PL Lens to Canon RF-mount T CINE Adapter (EOS R) $369,-
 • ARRI PL Lens to Fuji X mount T CINE Speed Booster® ULTRA 0.71x $719,-
 • ARRI PL Lens to Fujifilm X-mount T CINE Adapter $369,-
 • ARRI PL Lens to L-mount T CINE Adapter $369,-
 • ARRI PL Lens to Micro Four Thirds T CINE Speed Booster® ULTRA 0.71x $719,-
 • ARRI PL Lens to Nikon Z-mount T CINE Adapter $369,-
 • ARRI PL Lens to Sony E-mount T Adapter $369,-
 • ARRI PL Lens to Sony E-mount T CINE Speed Booster ULTRA 0.71x $719,-
 • Canon EF Lens to BMPCC4K T CINE Speed Booster® ULTRA 0.71x $699,-
 • Canon EF Lens to BMPCC4K T CINE Speed Booster® XL 0.64x $699,-
 • Canon EF Lens to BMPCC4K T Speed Booster® ULTRA 0.71x $649,-
 • Canon EF Lens to BMPCC4K T Speed Booster® XL 0.64x $649,-
 • Canon EF Lens to EFM Mount T Speed Booster ULTRA 0.71x (EOS M) $479,-
 • Canon EF Lens to Fuji X mount T CINE Smart Adapter $449,-
 • Canon EF Lens to Fuji X mount T CINE Speed Booster® ULTRA 0.71x $699,-

Fuji mount adapter

Fujifilm heeft ook twee lens adapters, de Viltrox EF-FX1 en EF-FX2, deze mount converters zorgen ervoor dat je Canon EF lenzen kan gebruiken op de Fujifilm X-mount systeemcamera. De Viltrox EF-FX1 is te koop voor €149 en de Viltrox EF-FX2 is te koop voor €269,-. Het verschil is dat de FX2 een vergelijkbare functionaliteit heeft als de metabones speedbooster, hij heeft een vergroting van 0.71x hij heeft de lens dus een weider gezichtsveld en vergroot de hoeveelheid licht die binnenkomt. Beide adapters hebben een driepoot mount (voor statief).

Conclusie

Lens adapters kunnen in sommige situaties waardevol zijn. Je krijgt er nieuwe mogelijkheden door (met name lenzen gebruiken op een camera die je anders niet op die camera kan gebruiken). Ook bij het overstappen van camera-merk is het een (tijdelijke) oplossing. Wel moet je wat mij betreft goed realiseren dat het gebruik van een adapter niet 100% hetzelfde is als zonder adapter. Met name de autofocus kan hieronder lijden. Fabrikanten bewerken vaak dat je “alle functies behoudt”, echter moet je goed beseffen dat dit niet betekent dat de functies ook echt optimaal werken!

Vooral bij fotografie van (snel) bewegende onderwerpen is een betrouwbare en snelle autofocus belangrijk. Anders mis je kostbare momenten. Bij stilstaande onderwerpen is het gebruik van een adapter nog wat makkelijker. Alleen zelf heb ik dus de ervaring dat ik soms onscherpe hoeken kreeg in de foto’s die ik maakte met een groothoeklens. Er zijn ook weinig professionals die standaard met een adapter werken, dit omdat het nog altijd meer betrouwbaar is om te werken zonder adapter.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bronnen

https://mygobe.com

https://nofilmschool.com

https://www.kenrockwell.com

https://www.sony.nl

http://phillipreeve.net

https://www.sigmabenelux.com

http://www.photobyrichard.com

https://www.metabones.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
lex Kuijt
Door

lex Kuijt

op 11 May 2021

Beste Joris, Ik denk er over een occaision Laowa lens te kopen met een Sony A-mount met mount adapter voor Sony FE mount. Het gaat om een Fotodiox Pro Lens Mount Adapter voor een manuele lens. Zit geen glas in, is alleen bedoeld om het verschil in afstand te overbruggen tussen A-mount en FE-mount (bij FE-mount zit de sensor dichterbij de lens). Ik kan echter nergens vinden of dit soort adapters ook maar enige vorm van kwaliteitsverlies oplevert. kan jij daar iets over zeggen?Met vriendelijke groet, Lex

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 May 2021

Hi Lex, dit durf ik ook niet te zeggen. Misschien kan je hiernaar googlen. Misschien heeft het invloed op autofocussnelheid maar dat is misschien ook wel neit zo belangrijk voor je. Ooit had ik zelf met een adapter en een groothoeklens minder scherpe hoeken

Reactie plaatsen