Beste lens voor vogelfotografie

De beste lens die bij jou past is lastig om te kiezen als je denkt aan vogelfotografie. Ook het fotograferen van vogels is erg lastig, daarom moet je de beste keuze maken als het aan komt op apparatuur. In dit artikel lees je over een groot aantal lenzen die geschikt zijn voor het fotograferen van vogels, wellicht zit in deze lijst wel de lens die het beste bij jou past!


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand is erg belangrijk, vogels kunnen erg ver weg een nest hebben of ze zitten redelijk dichtbij. Een variabele brandpuntafstand is dan ook erg handig maar niet essentieel. Als een vogel vliegt en steeds dichterbij of verder weg komt is het ook handig om een variabele brandspuntsafstgand te hebben om toch de vogel goed in beeld te houden. Ook is het handig om in je achterhoofd te houden wat de cropfactor van je camera is, deze beïnvloedt de brandpuntafstand ook. In het algemeen kom je al gauw lengte tekort bij een lens voor vogelfotografie.

Fotografeer je veel vanuit vogelhutten, dan komen ze wel vaak dichtbij. Bekijk mijn artikel vogelfotografie vanuit vogelhutten.

welke lens voor vogels fotograferen

Deze foto maakte ik vanaf een boot met de Canon 100-400mm type II. De vogels komen hier vrij dichtbij de boot waardoor 400mm genoeg was… Schotland…

Autofocussnelheid
Een stille en snelle autofocus kan essentieel zijn als je vogels fotografeert, vogels zijn erg snel en soms ook erg schichtig. Je wilt een motor voor je autofocus die met zo min mogelijk geluid zo snel en accuraat mogelijk focust op het juiste onderwerp. Deels ligt deze taak bij de camera maar ook de lens heeft hier een groot aandeel in.

Lichtsterkte
Lichtsterkte is redelijk belangrijk tijdens het fotograferen van vogels, ze zijn snel en bewegen veel. Je hebt daarom dus een korte sluitertijd nodig. Als je in een donker bos bent heb je simpel gezegd 2 opties om een snelle sluitertijd te krijgen, optie 1 is een lichtsterke lens, er valt veel licht in de lens waardoor je sluitertijd sneller is. Optie 2 is een hogere ISO deze waarde maakt de sensor gevoeliger voor licht maar creëert ook meer ruis.

Bouw
Sommige fotografen moeten kunnen vertrouwen op de goede bouw van hun lens, als je de weerstoestanden trotseert wil je wel graag met zekerheid kunnen zeggen dat je lens dit aankan. Een degelijke bouw kan dus heel belangrijk zijn, maar als je alleen een lens zoekt voor het fotografen van vogels vanuit een vogelhut is dit een minder belangrijk punt.

Weathersealing
Als je vaak buiten een vogelhut in het veld zit voor het fotograferen ben je vast weleens in aanraking gekomen met een bui of wat mist. De lucht kan ook weleens vochtig zijn in het bos. Omdat camera’s en lenzen niet goedkoop zijn, kan dat vaak voor de nodige stress zorgen. Lenzen met weathersealing nemen deze enigszins stress weg, omdat ze beter bestand zijn tegen water en stof.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie kan erg handig zijn tijdens het fotograferen van vogels, dit komt omdat je meestal met een lange brandpuntafstand werkt en dit maakt hem gevoeliger voor trillingen. Beeldstabilisatie gaat deze trillingen tegen of vermindert ze. Ook zijn vogels erg snel en moet je dus redelijk snelle bewegingen maken, deze bewegingen worden ‘verzacht’ door de beeldstabilisatie. Als een lens niet over beeldstabilisatie beschikt kan je dit toch nabootsen door een driepootstatief te gebruiken. Besef wel dat beeldstabilisatie niet nodig is bij korte sluitertijden. Wel kan je met wat langere sluitertijden uit de hand fotograferen als de vogel even stil zit.|

Minimale scherpstelafstand
De minimale scherpstelafstand wil zeggen hoe dichtbij de lens kan scherpstellen, stel een vogel zit op maar een halve meter van je vandaan maar je minimale scherpstelafstand is 2 meter dan moet je nog 1,5 meter naar achter lopen wil je de vogel scherp in beeld krijgen.

Gewicht
Gewicht kan een belangrijke factor zijn bij de beslissing welke lens je wilt aanschaffen, sommige fotografen willen een zo licht mogelijke lens omdat dit makkelijker is om mee te nemen op reis of in je tas mee te nemen tijdens een lange wandeling. In het algemeen geldt dat langere lenzen uiteraard niet de lichtste zijn.

Teleconverter
Een teleconverter kan de brandpuntafstand vergroten, dit is erg handig als je ver van je onderwerp bent. Let op met het gebruiken van een teleconverter want het past ook je maximale diafragma en kwaliteit van de foto aan. Er zijn 2.0x en 1.4x teleconverters. Een 400mm lens met een 2.0x converter wordt een 800mm lens en met een 1.4x teleconverter wordt het een 560mm lens. Een teleconverter werkt alleen op kwalitatief hoogwaarde lenzen goed. Bekijk mijn artikel over fotograferen met een teleconverter.


Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 DI II VC HLD (€599,-)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 18mm en de maximale zoombereik is 400mm, met een minimale scherpstelafstand van 0,45m. 400mm is regelmatig wel tekort bij vogels, wel is deze lens heel allround in te zetten en voor fotografiebegrippen ook goed betaalbaar.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/3.5 bij een brandpuntafstand van 18mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Bouw & Gewicht
Met een lengte van 123.9mm en een diameter van 79mm is dit een redelijk compacte lens voor zo’n groot zoombereik. Hij heeft een filtermaat van 72mm en heeft een uitstekende weatherseal. Je hoeft dus niet zo bang te zijn in de regen.

Stabilisatie
Tamron’s vibratie compensatie (VC) of beeldstabilisatie verminderd ongewenste trillingen voor scherpe foto’s.

Overige informatie
Ook heeft deze lens een TIPA en EISA award gekregen voor “beste DSLR superzoom lens” en “foto innovatie van het jaar”. Zie voor meer informatie de Review over de Tamron 18-400mm lens.


Sigma 60-600mm F/4.5-6.3 DG OS HSM Sports (€ 1.899)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 60mm en de maximale zoombereik is 600mm, met een minimale scherpstelafstand van 0,60m. Dit is een enorme zoomrange die behoorlijk uniek is. Dit maakt je erg veelzijdig met de lens. Bijvoorbeeld ook tijdens wildlife.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/4.5 bij een brandpuntafstand van 60mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 600mm.

Bouw
Met een gewicht van 2700 gram is dit een redelijk zware lens maar als je dit vergelijkt met de lengte van 268.9mm en een diameter van 120.4mm valt dit redelijk mee. De lens heeft een filtermaat van 105mm en beschikt over een stof en spatwaterdichte constructie. In de praktijk werk ik met een lens van 2.8 kg nog uit de hand maar niet voor lange tijd achter elkaar.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over Sigma’s optische stabilisatie (OS) en compenseert dus voor trillingen en bewegingsonscherpte.


Sigma 150-600mm F/5.0-6.3 DG OS HSM Sports (€1.748,-)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 150mm en de maximale zoombereik is 600mm, met een minimale scherpstelafstand van 2,60m.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/5.0 bij een brandpuntafstand van 150mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 600mm.

Bouw
Met een lengte van 290.2mm en een diameter van 121mm dit maakt hem redelijk lang. Hij heeft een filtermaat van 105mm en beschikt over een weatherseal. Je hoeft dus niet zo bang te zijn in de regen.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over Sigma’s optische stabilisatie (OS) en compenseert dus voor trillingen en bewegingsonscherpte.

vogelfotografie lens

Gemaakt met de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS telelens voor Sony systeemcamera 

Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD G2 (€1.499,-)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 150mm en de maximale zoombereik is 600mm, met een minimale scherpstelafstand van 2,20m.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/5.0 bij een brandpuntafstand van 150mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 600mm.

Bouw
De maximale lengte van deze lens is 344mm en heeft een diameter op het dikste punt van 127mm. Hij heeft een filtermaat van 95mm en weegt in totaal 2010g. Ook beschikt hij over weathersealing. Hij is dus beschermd tegen spatwater en stof.

Stabilisatie
Tamron’s vibratie compensatie (VC) of beeldstabilisatie verminderd ongewenste trillingen voor scherpe foto’s.

Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS II USM (€ 2.059,-)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 100mm en de maximale zoombereik is 400mm, met een minimale scherpstelafstand van 0,98m. 400mm is vrij kort voor vogels, wel is een 1,4 extender eventueel in te zetten maar je verliest dan ook lichtsterkte (en iets scherpte en autofocussnelheid). De lens wordt dan f/8. Het is een lens die ook voor landschap en wildlife wordt ingezet. Puur voor vogels is het niet de eerste keuze. Interessant alternatief is ook de Tamron of Sigma 100-400mm die een stuk beter betaalbaar zijn.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/4.5 bij een brandpuntafstand van 100mm en een maximale diafragma van F/5.6 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Bouw
Met een totaal gewicht van 1640g, een diameter van 94mm en een lengte van 193mm is dit een solide lens. Hij is ook stof en vochtbestendig en heeft een filtermaat van 77mm.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.

Overige informatie
Deze lens heeft in 2015 een TIPA award gekregen voor ‘beste expert DSLR zoom lens’.

Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary (€ 839,-) 

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 100mm en de maximale zoombereik is 400mm, met een minimale scherpstelafstand van 1.6m. 100-400mm is een mooi allround bereik maar het is eigenlijk nog wat tekort voor vogels.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabele diafragma met een maximale diafragma van F/5.0 bij een brandpuntafstand van 100mm en een maximale diafragma van F/6.3 bij een brandpuntafstand van 400mm.

Bouw
Ten opzichte van de Sigma Sports uitvoering heeft de Contemporary geen weather sealing. Qua dimensies heeft deze lens een gewicht van 1160g, een maximale lengte van 249.7mm en een diameter van 86.4mm. Deze lens heeft een filter maat van 67mm.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over Sigma’s optische stabilisatie (OS) en compenseert dus voor trillingen en bewegingsonscherpte.

vogelfotografie zoomlens

Vanuit een vogelhut was 400mm in dit geval genoeg

Canon EF 400mm f/5.6L USM (€1.299)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 400mm en een minimale scherpstelafstand van 3.5m.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/5.6.

Bouw
Deze lens heeft een lengte van 257mm en een diameter 99.4mm en een gedeeltelijke weatherseal. Hij heeft een totaal gewicht van 1250g. De filtermaat van deze lens is 77mm.

Stabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.


Canon EF 200-400mm f/4.0 IS USM Extender 1.4

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 200mm en de maximale zoombereik is 400mm, met een minimale scherpstelafstand van 2m.

Lichtsterkte
Deze lens heeft, ondanks dat het een zoomlens is, een vast maximaal diafragma van F/4.0.

Bouw
De bouw van deze lens is erg solide met een lengte van 366mm en een diameter van 128mm maakt dit hem erg groot. Ook zijn gewicht is niet niks, namelijk 3620g. Hij heeft ook een erg goede weather sealing, en beschikt over een filtermaat van 52mm. De lens is moeilijk uit de hand te gebruiken door het gewicht.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.

Overige informatie
Er zit een 1.4x teleconverter in deze lens ingebouwd, als je deze aanzet wordt de brandpuntafstand en diafragma vermenigvuldigd met 1.4. Dit is behoorlijk uniek en handig. Normaal zorgt het plaatsen of verwijderen van een extender voor tijdsverlies, je mist momenten en je krijgt ook nog wel eens stof of viezigheid op je lens.


Canon 400mm f/2.8 IS USM ( € 3.299 Gereviseerd & II (€ 6.499) & III (€ 13.219)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 400mm en een minimale scherpstelafstand van 3m voor de eerste generatie, 2.7m voor de tweede generatie en 2.5m voor de derde generatie.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/2.8. Dit maakt het een erg lichtsterke lens.

Bouw
Alle drie de generaties hebben een filtermaat van 52mm en ze hebben allemaal een weatherseal. De eerste generatie heeft een gewicht van 5370g, een maximale lengte van 358mm en een diameter van 163mm. Een gewicht van meer dan 5 kg is erg fors en uit de hand niet te doen. Fotografeer je veel vanuit een hut en hoef je niet ver te lopen of veel te reizen, dan is type I juist interessant om de prijs.

De tweede generatie heeft een gewicht van 3825g, een maximale lengte van 350.6mm en een diameter van 163mm.

De derde generatie heeft een gewicht van 2835g, een maximale lengte van 354.9g eb een diameter van 163mm.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.


Canon 500mm f/4 IS USM ( € 3.799 Gereviseerd & II (€ 9.799)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 500mm en een minimale scherpstelafstand van 4.5m voor generatie 1 en voor generatie 2 is dit 3.7m.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/4.0.

Bouw
Beide generaties hebben een weatherseal, een filtermaat van 52mm en een diameter van 146mm. De eerste generatie heeft een maximale lengte van 396.5mm en een gewicht van 3870g. De tweede generatie heeft een maximale lengte van 389mm en een gewicht van 3290g.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.
Canon 600mm F/4.0 IS USM (€4.999,- Gereviseerd) & II (€8.999,- Gereviseerd) & III (€14.299,-)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 600mm en een minimale scherpstelafstand van 5.5m voor de eerste generatie, 4,5m voor de tweede generatie en 4.2m voor de derde en tevens nieuwste generatie.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/4.0.

Bouw
Alle drie de generaties zijn bestand tegen spatwater en stof, ze hebben alle drie een filtermaat van 52mm en tot slot hebben ze alle drie een diameter van 168mm.
De eerste generatie heeft een maximale lengte van 466.9mm en een gewicht van 5360g. De tweede generatie heeft een maximale lengte van 457.4mm en een gewicht van 3920g. De nieuwste generatie, de derde, heeft een maximale lengte van 456.5mm en een gewicht van 3050g.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.


Sigma 800mm f/5.6 EX DG AGO HSM (€ 5.799)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 800mm en een minimale scherpstelafstand van 7m.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/5.6.

Bouw
Deze enorme lens heeft een maximale lengte van 520.7mm, een diameter van 157.5mm en een totaal gewicht van 4740g. Hij heeft een filtermaat van 46mm maar beschikt niet over een weatherseal, pas dus op bij spatwater en stof.

Stabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie.


Sigma 300-800mm f/5.6 IF EX APO DG HSM (€ 7.425)

Zoombereik
Het minimale zoombereik van deze lens is 300mm en de maximale zoombereik is 800mm, met een minimale scherpstelafstand van 6m.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vast maximaal diafragma van F/5.6.

Bouw
Deze olifant van een lens weegt in totaal 5880g en heeft een maximale lengte van 544mm en een diameter van 157mm. De filtermaat van deze lens is 46mm. Hij heeft een weatherseal en is dus spatwaterdicht.

Stabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie.

Canon EF 800mm F/5.6L IS USM (€12.999,-)


Canon EF 800mm f/5.6L IS USM (€ 12.999)

Zoombereik
Dit is een prime lens, hij heeft een vast brandpuntafstand van 800mm en een minimale scherpstelafstand van 6m. Vanuit een vogelhut zijn vogels regelmatig dichterbij dan 6 meter en dan kun je dus niet scherpstellen.

Lichtsterkte
Bij een prime lens hoort een vaste maximale diafragma, bij deze lens is de maximale diafragma F/5.6. Dit is niet lichtsterk als je bij weinig licht moet fotograferen.

Bouw
Deze lens heeft een maximale lengte van 472mm en een diameter van 163mm. Hij heeft een filtermaat van 52mm en een totaal gewicht van 4470g. Ook beschikt deze lens over een weatherseal en is dus spatwaterdicht.

Stabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, namelijk Canons image stabilisatie (IS), deze verminderd bewegingsonscherpte en trillingen.


Natuurlijk zijn er ook nog andere lenzen, dit is niet 100% volledig.

Je kunt ook denken aan de Sony 200-600mm telelens voor Sony systeemcamera‘s. Zie ook het artikel beste telelens voor Sony systeemcamera

En voor Panasonic is er de populaire Panasonic Leica DG Vario Elmarit 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS. Gecombineerd met een 2.0 cropfactor van Panasonic levert dit 200-800mm uit de hand op. En ook nog relatief licht, slechts 1 kg! Zo ben je dus veel mobieler.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Naast ervaringen van cursisten en 10 jaar eigen fotografie-ervaring (docent vanaf 2015) heb ik gebruikt gemaakt van deze websites: https://www.tamron.eu/, https://www.tipa.com, https://www.imaging-resource.com, https://www.the-digital-picture.com, https://www.canon.nl/ en https://www.dpreview.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ellen Lahaije
Door

Ellen Lahaije

op 16 Aug 2020

Beste Joris, Ik heb een vraag. Ik heb een nikon D5300 camera met een AF-P Nikkor 70-300 mm DX VR objectief. Ik ben niet erg ervaren, maar heel enthousiast vooral voor het maken van foto’s van vogels en andere dieren. Ik ben om zo maar te zeggen gek van vogels. Vandaar dat ik ruim een jaar geleden deze lens heb gekocht. En ik kan er mooie foto’s mee maken. Maar er blijven ook mogelijkheden buiten mijn bereik. Zo wil ik graag roofvogels fotograferen, maar kan ik deze niet genoeg dichtbij halen en dan nog enigszins scherp op de foto krijgen. Ook de kleinere vliegers zijn allang verdwenen voordat ik ze goed in de lens heb. Niet alleen is het probleem om ze dichtbij te halen, maar ook om snel te kunnen reageren. Kan ook aan mijn ervaring liggen natuurlijk. Mijn kinderen worden gek van me als ik uren zit te wachten om een kikker springend op de foto te krijgen 😂 Mijn budget is gering. Nu heb ik een objectief gezien voor een haalbare, leenbare prijs: Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary Nikon F-mount. Wat is jouw indruk van dit objectief en heb jij de indruk dat deze geschikt is voor mijn doel? Met vriendelijke groeten, Ellen Lahaije

Michiel
Door

Michiel

op 02 Dec 2020

Hallo Joris, Ik ben beginnend fotograaf en wil vooral bezig met het fotograferen van vogels in de natuur. Ik ben op zoek naar een camera hiervoor en dacht misschien heb je nog tips? Zelf had ik interesse in de Panasonic DC-G9 met een 100-300mm lens en vroeg me af wat jou mening hierover is aangezien jij hier toch meer ervaring mee hebt? Ik vond deze combi prettig omdat deze makkelijk mee te nemen zijn en de lenzen compact zijn. Ik hoor graag je ideeën hierover.Met vriendelijke groet, Michiel Miske

Edwin
Door

Edwin

op 09 Dec 2020

Hey Joris Ik heb een vraag over aankoop camera? Ik zou graag starten met fotograferen van vogels. Ik zou gaan voor zo een bridge camera. Is een canon powershot sx 530 HS daarvoor een goed toestel? of heb je betere toestellen in deze prijzen categorie. PS: Ik ben een absolute beginner (nu maak ik foto's met iPhone Mvg Edwin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2020

Hi Edwin,Ik zou eerder gaan voor een Panasonic Lumix DC-FZ82 als je iets zoekt wat betaalbaar is. Die is nieuwer, touchscreen ,betere autofocus, sneller enz.

Arjan
Door

Arjan

op 29 Dec 2020

Hoi Joris Ik ben druk bezig met het bekijken van jouw tip en filmpjes. Als je het goed find, heb ik een paar vragen. Ik heb een objectief Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Met een Nikon D5300 body.Nu zie ik op diverse sites staan dat deze goed is voor sport en wildlife. Nu vind ik de zoom nogal tegenvallen. Misschien ben ik verwend omdat ik een coolpix met 60x zoom had of ik doe iets verkeerd.Ik zie cursisten aangeven dat je moet inzoomen/scherpstellen op de ogen. Maar met deze zoom kom ik niet in de buurt van de ogen van bijvoorbeeld een vogel in de tuin of het strand zonder dat deze er vandoor gaan omdat ik dan te dichtbij moet komen. Dit is niet alleen voor vogels, maar ook voor andere dieren.Worden de meeste foto's nadat ze gemaakt zijn nog met uitsnede dichterbij gehaald?  Ik snap niet hoe mensen met dit soort objectieven bewegende items zo dichtbij super scherp krijgen. Ook als ik de sluitertijd aanpas.Ik probeer foto's gelijk zo perfect mogelijk te maken en heb nooit aan uitsnijden of nabewerking gedaan.Kan ik beter van verdere afstand foto's maken en dan later op de computer dichterbij halen?De objectieven met grotere zoom zijn erg duur.Misschien domme/naive vragen.Maar het frustreert een beetje dat het niet lukt.Groet, Arjan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jan 2021

Hi Arjan, je kan inderdaad niet altijd op ogen scherpstellen als een vogel of dier verder weg is. Dat gaat niet. En dat geldt ook voor mij. Vogels zijn vaak vrij ver weg. Soms "croppen" mensen inderdaad een foto achteraf, dat is normaal gebruik. En ook worden vaak foto's gemaakt vanuit hutten, dan komen ze wel dichtbij. 300mm is niet heel veel maar ook zeker niet verkeerd om mee te starten hoor. Langere lenzen zijn inderdaad groter en zwaarder. Een Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm valt nog mee maar een 150-600mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-150-600mm-telelens/">150-600mm is een stuk groter en zwaarder. In de dierentuin kan je wel goed oefenen, daar zijn ze wel vaker dichterbij afhankelijk van verblijf.

Reactie plaatsen