Beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera: A6000, A6100, A6300, A6400, A6500

Beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera: A6000, A6100, A6300, A6400, A6500

Welke lens koop je voor je Sony Systeemcamera? Dit zijn lenzen met een E-mount (de vatting). Die bepaalt of een lens past op de systeemcamera. Welke lenzen zijn er op de markt, wat zijn eigenschappen, welke lenzen gebruik je wanneer? Wat is de “creatieve lens” voor wie begint? En wat betekent NEX, FE, PZ of OSS? Ontdek onafhankelijke adviezen in dit artikel, maak een bewuste keuze en voorkom een dure miskoop. 

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave


Andere relevante artikelen

Voor we beginnen, mogelijk is dit ook interessant voor je:


Andere relevante artikelen

Voor we beginnen, mogelijk is dit ook interessant voor je:


Beste lens voor Sony systeemcamera: welke camera’s?

Dit artikel gaat helemaal over lenzen voor de Sony systeemcamera. Het dan om de beste lens voor bijvoorbeeld deze camera’s:

Sony A5000, A5100, A6000, A6300, A6400, A6500, A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, A7S, A7S II, A9.

Er is een selectie gemaakt uit het aanbod Sony lenzen voor de systeemcamera. Eerst bekijken we nog de lensvatting (de mount) en een aantal Sony afkortingen.


Afkortingen sony lenzen betekenis NEX FE PZ OSS E-mount

Wat is Sony E-mount?

Dit is de lensvatting, de “mount” in het Engels.  Deze bepaalt of een objectief/lens  past op je Sony camera. De Sony E-mount lenzen zijn lenzen die alleen passen op Sony systeemcamera’s en niet op Sony spiegelreflexcamera‘s.

Binnen de E-mount lenzen is er toch nog een onderscheid in benaming:

  • Sony NEX
  • Sony FE

Wat is Sony NEX?

Deze afkorting betekent: New E-mount eXperience (NEX). Dit houdt in dat de lens (objectief) gemaakt is voor Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor.

Prestaties zijn dan het beste, je haalt er dan het optimale uit. Deze lenzen zijn niet geschikt voor Sony spiegelreflexcamera’s. APS-C sensor zegt iets over de grootte van de sensor. Dit is een heel veel voorkomende grootte van de sensor die we ook vaak zien bij spiegelreflexcamera’s. Het is een slag kleiner dan fullframe sensoren die duur zijn en voor veel mensen ook helemaal niet nodig zijn om heel goed te fotograferen.

Sony systeemcamera’s met een APS-C sensor zijn bijvoorbeeld: A5000, A5100, A6000, A6300, A6400, A6500

Wat is Sony FE?

Deze afkorting betekent: Fullframe E-mount (“FE” dus). Waar we hiervoor zagen dat de NEX-objectieven optimaal zijn gemaakt voor de Sony systeemcamera’s met APS-C sensor, betekent FE juist dat de lenzen optimaal werken met een Sony fullframe systeemamera. Denk hierbij aan de A7- en de A9-serie. Dus bijvoorbeeld A7, A7 II, A7 III, A7R, A7R II, A7R III, A7 RIV, A7S, A7S II, A9

Hoewel er binnen de Sony E-mount lenzen zowel NEX lenzen als FE lenzen bestaan passen ze op alle Sony systeemcamera’s. Wel is het zo dat aan de Sony FE lenzen kwalitatief een stuk hogere eisen worden gesteld. Daarom zijn die duurder.

Het onderscheid NEX of FE mount wekt bij (onervaren) mensen wat verwarring op, Sony had dit wat duidelijker mogen maken wat mij betreft.

Wat is Sony A-mount?

Dit wil zeggen dat het objectief gemaakt is voor de Sony spiegelreflexcamera’s. Ook hierbij zijn er lenzen die beter werken op een APS-C of juist fullframe sensor. Dit artikel gaat alleen over systeemcamera’s van Sony.

Wat is de afkorting PZ?

De afkorting PZ betekent: Power Zoom. De lens beschikt dan over een zoommotor die is ingebouwd.

Wat is OSS?

OSS is een afkorting die Sony gebruikt voor Optical Steady Shot. Dit houdt in dat de lens over ingebouwde beeldstabilisatie beschikt die helpt om uit de hand onscherpe foto’s te voorkomen. Hier zitten ook grenzen aan maar het werkt tot op zekere hoogte je handtrillingen weg. Bij video profiteer je ook van OSS want je krijgt minder schokkerige beelden. Voor optimale videoresultaten is OSS trouwens niet genoeg (daarvoor wordt vaak een crane of een gimbal gebruikt). Video’s worden dan veel vloeiender.

Bij lenzen voor systeemcamera’s ben je snel wat meer geld kwijt dan bij lenzen voor de spiegelreflexcamera’s, ook bij Sony. Het aanbod is ook kleiner, nieuw maar al helemaal op de 2e hands markt. Als je nog een camera wil kopen, bekijk dan vooraf goed wat lenzen gaan kosten. Dit vergeten mensen vaak.


Sony 16-50 mm lens

Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS

Deze lens wordt vaak als kitlens geleverd bij een Sony systeemcamera voor beginners

Er is een zwarte en een grijze variant van de lens. Deze lens heb ik veel gezien bij cursisten. Het is zeker een goed te gebruiken lens, maar je moet je wel realiseren dat alleen deze lens nog wat beperkt is voor je fotografie. Je mist al snel zoombereik, denk aan fotograferen op reis, dieren, kinderen vanaf een afstandje. Prima om zo te beginnen maar allround ben je er niet mee.

Voor binnen uit de hand is de lens ook niet optimaal als er weinig licht is. De lens is niet erg lichtsterk als je inzoomt tot 50 mm. De lens is vaak wel goed te gebruiken voor de weidsere beelden, denk aan een landschap, gebouwen of een andere overzichtsfoto of groepsfoto. Er zijn nog meer groothoeklenzen maar deze is zeker bruikbaar.


Sony-55-210-mm zoomlens

Sony E 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS

Deze lens biedt redelijk zoombereik zodat je onderwerpen die wat verder weg zijn dichterbij kunt halen. In combinatie met een Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS heb je dan samen een bereik van 16 tot 210 mm verdeeld over 2 lenzen. De lens heb ik regelmatig voorbij zien komen bij cursisten, die er tevreden over zijn.

Wel moet je je realiseren dat 210 mm voor dieren en zeker voor vogels zeker niet altijd genoeg zoombereik geeft. Ook op safari, in een dierentuin en bij sommige sporten (zeker op een groot veld) is meer zoombereik beter. Bekijk voor langere lenzen dan ook verderop in dit artikel.


Sony-FE-50-mm-f1.8 lens systeemcamera

Sony FE 50 mm f/1.8

Dit is een lichtsterke 50 mm lens, geoptimaliseerd voor fullframe sensor van de Sony systeemcamera. De A7- en A9-serie. Toch is dit voor een fullframe lens wel een budgetlens. De autofocus is niet de beste en maakt relatief veel geluid, de beeldkwaliteit is niet slecht maar scherpte is wel minder goed dan bij andere lenzen (zeker wijd open). Ook beeldstabilisatie ontbreekt maar dit is al ingebouwd in de fullframe body’s.


Sony 50 mm f/1.8 lens

Sony E 50 mm f/1.8 OSS

Dit is een andere variant van de 50 mm lens. Dit soort lenzen raad ik vaak aan omdat je er prachtige onscherpe achtergronden mee maakt. Heel mooi voor portret, kinderen, huisdieren, details uit de natuur, productfoto’s en meer. Download gratis mijn E-book “Ontdek de Creatieve Lens” en zie het zelf >>

Deze lens is geoptimaliseerd voor de Sony systeemcamera’s met APS-C sensor. De lens beschikt over beeldstabilisatie (dit omdat de APS-C systeemcamera’s van Sony dat zelf vaak niet hebben), levert goede scherpte wijd open, goede beeldkwaliteit (contrast). Wel is de lens duurder dan de 50 mm f/1.8 lenzen voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

Dit is zeker een aanrader voor veel mensen die een APS-C systeemcamera hebben, zoals een Sony A5000, A5100, A6000, A6300, A6400 of A6500.


Sony E 35 mm f/1.8 OSS

Sony E 35 mm f/1.8 OSS

Deze primelens is iets korter dan de hierboven genoemde 50 mm f/1.8 lens. Op een APS-C sensor (en daarvoor is deze lens geoptimaliseerd) heb je te maken met de cropfactor. Deze is bij Sony 1,5. Dit betekent praktisch dat een 50 mm lens op een APS-C sensor eigenlijk 75 mm is. En 35 mm is dus 52,5 mm, zeg maar rond 50 mm.

In sommige gevallen is een iets kortere lens handiger, bijvoorbeeld als je binnen in een kleine ruimte fotografeert. Je krijgt dan een iets weider beeld, soms wil je dat. Denk aan foodfotografie. Stel je wil op een tafel meerdere ingrediënten fotograferen, dan moet je met een 50 mm lens (eigenlijk 75 mm op APS-C sensor dus) soms te ver naar achteren gaan staan om “alles op de foto” te krijgen. En in die kleine ruimte lukt dat misschien niet.

Maak je vooral portretfoto’s (dus een hoofd groot in beeld of een kop van een dier) dan is een 50 mm lens – eigenlijk 75 mm op APS-C sensor- wel prima.  Je kan zo iets meer afstand houden en krijgt nog wat meer onscherpe achtergrond. Het hangt dus van je fotografie af.

De Sony E 35 mm f/1.8 OSS is ook gestabiliseerd en biedt goede beeldkwaliteit.


Sony FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS

Sony FE 28-70 mm f/3.5-5.6 OSS

Deze zoomlens voor fullframe Sony systeemcamera’s (nogmaals, dat zie je dus aan die “FE” afkorting) is een relatief goedkope lens en is niet heel populair. Het is meer een budgetlens. De lens is ook niet lichtsterk. 28 mm is niet erg weids. Vaak zie je dat dit soort lenzen een bereik heeft van 24-70 mm en ook lichtsterker is.

Sony heeft ook zo’n variant, namelijk de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM. Alleen dat is een professionele G-Master lens waarin zeer hoge eisen worden gesteld en die rond de 2000 euro kost.


Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 OSS

Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 OSS

Dit is een lens geoptimaliseerd voor de APS-C camera’s van Sony. Met een bereik van 18-135 is het een ‘walkaround’ lens te noemen. 18 mm is redelijk weids, 135 mm geeft wel zoommogelijkheden maar niet echt ver. Ga je op reis, dan is 135 mm niet allround genoeg. Voor onderwerpen als dieren, sport of kinderen van een afstand fotograferen is de lengte ook tekort. Los van de kwaliteit van de lens zou ik meteen investeren in een wat groter zoombereik.


SONY-SEL-18-105MM-F4.0-G-OSS-POWERZOOM

Sony E 18-105 mm f/4.0 Power Zoom

Deze lens heeft een vaste lichtsterkte over het gehele zoombereik, namelijk f/4. Bij de hierboven genoemde Sony E 18-135 mm f/3.5-5.6 OSS is de lichtsterkte f/5.6 als je helemaal inzoomt. Dat betekent dat door de 18-105 mm f/4 2x zoveel licht kan als je inzoomt tot 105 mm. Beter bij weinig licht dus. Verder geldt hetzelfde als eerder genoemd, 105 mm is voor genoeg situaties niet voldoende zoombereik. Veel mensen willen dan liever meteen meer zoombereik hebben als ze een behoorlijk bedrag betalen.


Sony-FE-85-mm-f1.8 portret

Sony FE 85 mm f/1.8

Dit objectief wordt vooral gebruikt voor portretfotografie. 85 mm is daar over het algemeen een mooie brandpunstafstand voor. De lens is lichtsterk, snelle en stille autofocus en mooie beeldkwaliteit. Zie ook mijn artikel Beste portretlens

De Sony SEL FE 85mm f/1.4 GM is de professionele variant die nog betere kwaliteit biedt maar die is dan ook een stuk duurder. Ben je een beginner en wil je portretfoto’s maken? Dan kan je prima werken met de Sony E 50 mm f/1.8 OSS voor APS-C camera’s.


Sony-E-18-200-mm-F3.5-6.3-OSS

Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS

Dit is een allround zoomlens, geoptimaliseerd voor de Sony systeemcamera met APS-C sensor.

Een allround lens is een behoefte die bij veel mensen leeft. Als je geen lens hoeft te wisselen, dan liever niet. Zo is het motto vaak.

Dit soort “superzoomlenzen” komt bij de systeemcamera minder voor dan bij de spiegelreflexcamera’s en je bent er ook meer geld voor kwijt. De lens is rond de 650 euro en gecombineerd met een body betekent dit dat je over de 1000 euro gaat. Hoewel het persoonlijk is, is het voor een aantal mensen minder goed betaalbaar. Met name als mensen nog niet weten hoe leuk ze het vinden.

Het is een handig lens die ook allround is op reis, maar als je echt of ook gericht bent om fotografie van dieren of vogels dan is 200 mm vaak te kort. En als je meer wil dan 200 mm, dan wordt het gauw nog een stuk duurder.

Wil je meer bereik, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS of de Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS. Het is persoonlijk, maar de vraag is of mensen dit nog betaalbaar vinden.

Een andere optie is om een adapter te kopen waarmee je bijvoorbeeld Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s kan gebruiken op je Sony systeemcamera, alleen zul je goed moeten bekijken of testen of dit niet ten koste gaat van sommige functies. Denk hierbij aan de werking en snelheid van de autofocus, ook bij bewegende onderwerpen en in iets lastigere situaties zoals bij minder licht.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn Sony systeemcamera’s), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen of ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!Vergelijk de huidige prijzen van winkels

Kijk op www.kieskeurig.nl en zoek de camera of lens op waarvan je de huidige prijzen wil vergelijken. Zo betaal je niet te veel!Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
D Bakkum
Door

D Bakkum

op 04 Sep 2019

Joris, je schrijft dat de FE 24-240 meer bereik heeft als de SEL18-200. Dat is niet zo, je vergeet de crop faktor op een APS-C camera. Op een A6300 is het bereik 27-300. Is wel verwarrend in een verder prima vlot en duidelijk verhaal.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Sep 2019

Hi D Bakkum,De lens zelf heeft meer bereik, op een cropcamera (APS-C) wordt het bereik inderdaad met 1,5x verlengd. Alelen de FE 24-240 kan ook op een cropcamera, niet logisch maar het is wel mogelijk.

Marko
Door

Marko

op 12 Nov 2019

Hi Joris, wat fijn dat je zoveel info beschikbaar hebt gesteld! Even een vraag. Ik ben mij aan het oriënteren naar een sony a6300 camera icm met een goede beginners allaround lens. Ik wil vooral binnen en buitenhui portret foto's makrn can famillie en vrienden. En zat hiervoor te denken aan de Sony 50 mm f/1.8 OSS. Voor de dagelijkse fotografie natuur en landschappen hoop ik met de bijgeleverde Sony 16-50mm uit te komen. Zijn mijn ideeën als beginner goed of maak ik hiermee de verkeerde lens keuze?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Nov 2019

Hi Marko, De Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Sony 50 mm f/1.8 OSS portretlens is zeker aan te raden voor je portretfoto's, dat grote diafragma zorgt voor betere portretfoto's. De Sony 16-50mm kan je verder ook inzetten maar het zoombereik is beperkt. Dus je kan later nog denken aan een lens tot 210 mm. Zie mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-sony-systeemcamera/">artikel beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera. Je ideeën zijn zeker niet gek maar allround vind ik het niet als 50 mm het verste zoombereik is.

Armand Derks
Door

Armand Derks

op 24 Nov 2019

Hallo Joris, ik heb een vraag over lenzen. Ik heb een a6300 met een standaard lens (sel p 16-50) en een zoomlens (sel 55-210). Ik wil meer zoom en zag deze lens: sel 70-350 G oss. Maar dan heb ik een andere “standaard” lens nodig, bijv. 16-70 of iets meer. Wat kun je hierin adviseren en wat vind je van de 70-350mm zoomlens? Hartelijk dank en met vriendelijke groet.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Hi Armand, De 70-350 G OSS is relatief nieuw en voor Sony begrippen minder duur dan andere lenzen. Het is lens voor APS-C camera's, niet voor fullframe (daarvoor kan je wel de 70-300 mm gebruiken van Sony). Voor APS-C is het een lens met een behoorlijk bereik, weathersealed, stabilisatie, niet te zwaar (persoonlijk). Ik heb 'm niet zelf getest. Je hebt nu 16-50 en als je dan 70-350 mm hebt dan heb je een gat tussen 50 en 70 mm bedoel je denk ik, dat is niet zo groot. Je kan ook wat croppen, dus hoeft niet per se een andere lens

Doreen
Door

Doreen

op 29 Nov 2019

Goed uitgelegd en dat is een kunst, compliment! Ik ben op zoek naar de ultieme lens voor fotografie op Ijsland. Ik heb een Sony 6300. De lenzen Sony E 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS en de Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS heb ik al maar die laatste ben ik niet heel tevreden over. Er onstaat al snel ruis en een wazig beeld. Misschien heb jij een tip? En wat is een goeie bijpassende macro? Hartelijk dank alvast.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Hi Doreen, ruis ligt niet aan de Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS. En ook een wazig beeld ligt zeer waarschijnlijk aan je instellingen. Kan je goed je camera instellen in verschillende situaties? Een ander lens gaat niet zoveel helpen als dat nog niet het geval is. Voor macro bijvoorbeeld: Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS objectief

Doreen
Door

Doreen

op 02 Dec 2019

Het is vooral de ruis die mij parten speelt in donkere situties zoals een bewolke dag. Waarschijnlijk moet ik dan nog sleutelen aan de iso en beter kijken waar ik op scherpstel. Vaker statief mee. Begrijp ik goed uut jouw boek dat ik voor landschappen nog een kitlens van 18 -55 mm zou kunnrn gebruiken?

Remco Muijtjens
Door

Remco Muijtjens

op 28 Jan 2020

Beste Joris, Dank voor de informatie. Ik zoek bevestiging of wellicht betere informatie over foto's maken met een Sony A 6100 in voornamelijk een binnen omgeving van bewegende kleine kinderen. Flitsen levert niet zulke mooie foto's op en zonder zijn ze vaak bewogen. Ik begrijp dat een Sony E 50 mm f/1.8 OSS een goed idee zou kunnen zijn? De OSS is dus noodzakelijk voor de beeldstabilisatie (zeker in het donker, toch?)? Of zijn er andere lenzen die ik zou kunnen overwegen?Met vriendelijke groet, Remco Muijtjens

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Binnen is weinig licht en een lichtsterke lens helpt, de Sony E 50 mm f/1.8 OSS is dat. Alleen je bent niet flexibel want er valt niet mee te zoomen. De OSS heb je eigenlijk niet veel aan want je moet kortere sluitertijden gebruiken ivm de beweging van de kinderen. Andere lenzen worden snel erg duur. Je komt uit op minimaal f/2.8. 24-70 2.8 is flexibeler maar duurder.

frank
Door

frank

op 16 Apr 2020

Hoi Joris, Werken de G-master lenzen ook op een Sony A6000? Of raad je dit af? De vraag is met name op de toekomst gericht, en of ik dan beter kan overstappen naar een ander model (bv. de A7 serie). Ik hoor graag van je!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2020

Hi Frank, Sony systeemcamera heeft één mount: de E-mount. Het past wel, ik heb er zelf geen ervaring mee. Het lijkt me dat het goed werkt, je zal er wel iets meer uithalen met een A7-serie camera maar uiteindelijk zijn andere dingen veel belangrijker voor jouw fotografie.

Jessica
Door

Jessica

op 19 Aug 2020

Beste Joris,Allereerst dank voor bovenstaande info en voor de heldere uitleg. Ik hoop je advies te krijgen voor het volgende; ik heb een Sony A6000, met een Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS en een Sony E 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS. Ik zou heel graag wat meer macro fotografie kunnen doen, of in ieder geval meer zoombereik willen hebben (bijvoorbeeld voor bloemen en insecten, maar ook voor in de dierentuin). Een extra (macro) lens ligt momenteel buiten mijn budget, maar ik lees veel over tussenringen en close-up filters. Inmiddels heb ik zo veel verschillende dingen gelezen, dat ik het eigenlijk nog niet zo goed weet. Zou jij mij misschien jouw idee hier over kunnen vertellen?Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Jessica

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2020

Closeupfilters kan je uitproberen, je kan wel wat scherpte verliezen. Vraag een winkel welke je kan gebruiken, die ken ik niet uit mijn hoofd.Tussenringen kan ook, maar dan eerder op een 50mm lens. Je komt dan wel erg dicht op je onderwerp te zitten. Dit is voor insecten niet handig overigens, voor bloemen kan het. Voor dierentuin al helemaal niet. Meer zoombereik voor dierentuin? Dan kan je gaan voor 70-350mm van Sony maar het is wel direct vrij prijzig. Dat is het nadeel van sony systeemcamera (heb zelf ook Sony trouwens).

Marijke Duerink
Door

Marijke Duerink

op 21 Apr 2021

Hoi Joris, Ik lees al een aantal dagen je blogs en ben al een heel wat wijzer! Dank voor je fijne uitleg. Ik begin met fotografie en wil er graag mee verder en wil graag een nieuwe camera ( Heb nu een a200:) Ik denk dat ik voor de A6000 ga ( nog geen full frame, dat komt denk ik nog wel) Maar de lens is nog even zoeken... Nou kan ik een zeiss vario 16-70mm erbij kopen, ipv de standaard kit lens 16-50mm. Het lijkt mij dat die zeiss een meer allround lens is en ik daarmee iets meer uit voeten kan dan de standaard lens? Klopt dit? Of beter wel de 16-50mm lens icm met een andere bv de 50mm? Ik ben geïnteresseerd in familie, vakantie, straat en potret fotografie. Ik hoef geen enorme lens voor wildlife of natuur fotografie, maar af en toe een zonsondergang is leuk. Ik hoor graag je advies

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Hi Marijke, leuk. Dank je. De A6000 kan (is wel wat ouder). De A6100 is wat beter voor bewegende onderwerpen maar als je die niet zo vaak fotografeert minder belangrijk. 16-70mm is qua bereik wat ruimer dan een bereik van 16-50mm. Voor portret (en straat) vind ik een 35mm of 50mm (bijv f/1.8) zeker van meerwaarde. Wil je vaker ook meerdere mensen tegelijk op de foto (familie) dan is 35mm nog iets beter in een kleine ruimte (bijv. binnen). Voor straatfotografie zou ik ook liever 35mm hebben dan 50mm. Alleen het punt is dat een 35mm f/1.8 véél duurder is dan een 50mm f.1.8. Dus je kan het ook met 50mm 1.8 doen. Heb je het gratis E-book al gedownload?

Coen
Door

Coen

op 06 Dec 2021

Hoi Joris, Bedankt voor de heldere uitleg op je website. Ik kom er alleen nog niet helemaal aan uit wat wijsheid is voor mijn situatie. Ik wil namelijk aquariumvissen fotograferen bij vrij weinig licht. Ik kan redelijk dicht op het onderwerp komen (10cm) dus zoombereik is niet echt relevant. Vissen zijn nogal bewegelijk dus bij weinig licht is het vrij lastig fotograferen. Wat voor lens raad je aan? Ik heb een Sony a6000.Mvg, Coen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 06 Dec 2021

Hi Coen, dan het liefst een lichtsterke lens (bijv. vanaf f/2.8 en indien mogelijk licht bij schijnen). Hogere ISO zal dan ook snel moeten. Op 10 cm kan je alleen niet met alle lenzen scherpstellen.

Mariska Put
Door

Mariska Put

op 04 Apr 2022

Hoi Joris, na de nodige reviews gelezen te hebben overweeg ik de aankoop van een Sony A6400 camera (heb nu een Sony A300 spiegelreflex). Ik zit nog wat te dubben over de lens(zen). Nu heb ik van Tamron de 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD Sony E-mount objectief gevonden. Het bereik lijkt ideaal (deze zomer Costa Rica, dus veel natuur & wildlife fotografie). Heb jij een mening over de kwaliteit van deze lens qua scherpte en lichtsterkte? Mariska

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Apr 2022

Hi, de Sony A6400 is zeker een mooie camera. Hoe goed de 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD Sony E-mount is, durf ik niet te zeggen. Ik zou Engels reviews bekijken.

Meike
Door

Meike

op 14 Jun 2023

Hi Joris, Ik zoek een lens om verder te komen met mijn a6000. ik heb 2 zoom lenzen (16-50 & 55-210) overweeg nu een prime lens. Ik fotografeer graag op reis (ijsland op de planning) en kinderen. Is de Sony E 50 mm f/1.8 OSS nog de lens die jij aanraadt?gr

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jun 2023

Hi Chantal, voor kinderen (portret) is de Sony E 50 mm f/1.8 OSS mooi omdat je erg wazige achtergronden kan creeren, je kan alleen niet zoomen. Dus het is meer voor stilstaande momenten dan kinderen in actie (in het algemeen). Bij IJsland gaat het ook veel om compositie, licht en camerabeheersing. De 50mm is dan niet per se logisch voor landschap. Met 16-50 & 55-210 heb je al een mooi bereik voor IJsland.

Reactie plaatsen