Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD Lens Review: Alleskunner?

Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD Lens Review: Alleskunner?

In juli 2017 kwam de Tamron 18-400mm telezoomlens op de markt. Op papier een alleskunner vanwege het grote zoombereik. De lens richt zich op amateurfotografen en semi-professionals. In deze review lees je niet alleen de eigenschappen van de Tamron zoomlens, maar bespreek ik ook de voor- en nadelen van dit objectief. Op deze manier kun je zelf bepalen of de lens wel of niet geschikt is voor jou. d

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Inhoudsopgave

[[showindex]]

Belangrijke eigenschappen Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Lensvatting (mount)
De Tamron lens is vooral bedoeld voor spiegelreflexcamera’s (DSLR) met een APS-C sensor en minder voor fullframe. Je kunt de telelens gebruiken op Canon of Nikon digitale spiegelreflexcamera’s.

Prijs
De Tamron-lens voor Canon kost momenteel 699 euro, voor de variant voor Nikon F-mounts betaal je op dit moment 690 euro.

Cropfactor
Vanwege de APS-C sensor is er sprake van een zogeheten cropfactor. Bij de Canon spiegelreflexcamera’s is dat 1.6. Bij de Nikon DSLR is de cropfactor 1.5. Dat betekent dat je lens 1,5 keer (Canon) of 1,6 keer (Nikon) wordt verlengd. Een flink zoombereik dus en dat is ook waarom mensen deze lens interessant vinden.

Foto: cursist Linda Golstein. De lens heeft een groot zoombereik

Brandpuntsafstand
De Tamron telelens heeft een variabele brandpuntsafstand van minimaal 18 en maximaal 400 millimeter (superzoom). Dat is gelijkwaardig aan 27-600 millimeter voor Nikon spiegelreflexcamera’s of 29-640 millimeter op Canon fullframe. Het is (momenteel) de enige lens voor spiegelreflexcamera’s die zo’n grote zoomrange heeft.

Beeldstabilisatie
Er is ingebouwde stabilisatie aanwezig in de Tamron 18-400 millimeter lens. Dit kun je ook zien aan de naam van de telelens. De letters VC staan namelijk voor Vibration Compensation. Bewegingsonscherpte door trillende handen wordt dus tot op zekere hoogte gecompenseerd in de Tamron 18-400mm Di II VC HLD telelens. Mocht je toch een statief willen gebruiken, schakel dan de beeldstabilisatie uit.

Autofocus/handmatig
Je kunt het Tamron tele-objectief zowel handmatig als automatisch scherpstellen. Vanwege de ingebouwde HLD-motor gebeurt dat vrij geruisloos.

Weathersealing
Er is een coating aanwezig die de Tamron lens beschermt tegen stof en spatwater. Toch raad ik aan een regenhoes te gebruiken.

Lichtsterkte
De Tamron telelens is niet erg lichtsterk. Het maximale diafragma is f/3.5-6.3, de minimale lensopening is f/22-40.

Gewicht
Het superzoomobjectief weegt 710 gram (Canon) en 705 gram voor Nikon. Dat is wat zwaarder dan bijvoorbeeld de Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 DI II VC PZD AF telelens, die een gewicht heeft van 450 gram. Het is natuurlijk persoonlijk of je de Tamron 18-400 millimeter lens wel of niet aan de zware kant vindt. Zelf werk ik met veel zwaardere lenzen uit de hand.

Filters mogelijk?
Je kunt filters gebruiken van 72 millimeter.

Vergrotingsfactor
Bij macrofotografie is er een vergrotingsfactor van toepassing van 1: 2.9. Dit betekent dat de lens ook behoorlijk goed is om details te fotograferen (closeups te maken)

Tamron zonnekap (39,95 euro)
Speciaal voor de Tamron 18-400mm zoomlens is er een zonnekap uitgebracht. De kap zorgt ervoor dat hinderlijk binnenvallend licht wordt geblokkeerd. Daarnaast beschermt de zonnekap de lens ook tegen krassen.

TIPA-award 2018
De Tamron 18-400mm lens heeft een TIPA-award ontvangen in 2018 als beste DSLR Superzoomlens. De afkorting TIPA betekent Technical Image Press Association. De organisatie is opgericht in 1991. Elk jaar reiken ze prijzen uit voor de beste fotoapparatuur.

EISA-award 2017-2018
Naast eerdergenoemde TIPA-award heeft de Tamron 18-400mm lens ook de EISA-award 2017-2018 in de wacht gesleept voor meest innovatieve fotoproduct. De afkorting EISA staat voor (The) European Imaging and Sound Association. Sinds hun oprichting in 1982 belonen ze de beste fotoapparatuur. Er zijn momenteel 29 landen, waaronder Nederland, aangesloten bij de organisatie.


Voordelen Tamron 18-400 mm lens

Allround
De Tamron lens is een allround objectief en is hiermee geschikt voor dagelijks gebruik.

Dat is handig als je bijvoorbeeld wildlife fotografeert, maar ook bij landschapsfotografie en natuurfotografie wordt de Tamron 18-400mm lens vaak gebruikt door met name hobbyisten.

Het grootste voordeel is dat je niet vaak van lens hoeft te wisselen.

Vanwege het enorme zoombereik is de Tamron lens de beste voor op reis (denk aan safari of andere wildlife). Je hoeft namelijk maar één lens mee te nemen om toch veelzijdige foto’s met een verschillende brandpuntsafstand te kunnen maken.

Compact
De Tamron 18-400 mm lens is behoorlijk compact. Dat betekent dat je het objectief makkelijk mee kunt nemen. Ook als de lens volledig is uitgeschoven, is het nog een goed formaat voor fotografie uit de hand (geen ‘toeter’). Uiteraard is dit ook persoonlijk.

Closeup foto met de Tamron 18-400 mm: cursist Monica de Jong

Closeup en Macrofotografie
De kwaliteit van macrofoto’s (fotografie van dichtbij om details te vergroten, zoals foto’s van bloemen en insecten) is een stuk hoger dan bij een vergelijkbare superzoomlens van Tamron, de Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro. Deze lens is in 2015 op de markt gekomen.

Het is natuurlijk geen echte macrolens, die geven meer vergroting. Wel kan je wat meer afstand houden van je onderwerp inzoomen.

Telefoto’s
Dit geldt ook voor telefotografie (fotografie op grote afstand van je onderwerp). Als je twijfelt tussen de Tamron 16-300 mm lens en de 18-400 mm lens en je maakt vaak telefoto’s, dan kun je beter kiezen voor de 18-400mm lens van Tamron.

HLD-motor
Vanwege de ingebouwde HLD-motor kun je de lens vrijwel geruisloos scherpstellen.

Vergrendeling
Je kunt de lens vergrendelen, zodat die niet uitschuift als je de spiegelreflexcamera met Tamron lens om je nek draagt.

Makkelijk in gebruik
Het is makkelijk om de lens te gebruiken. Het in- en uitzoomen gebeurt door aan de zoomring te draaien. Het is geen s chuifsysteem dat je ooit zag bij een 100-400 mm lens bij Canon (type I).

Beeldstabilisatie
Je kunt met een schuifje de beeldstabilisatie in- en uitschakelen.

Vooral handig bij uit de hand fotograferen bij de maximale brandpuntsafstand van 400 millimeter.

De lens is dan volledig uitgeschoven, waardoor het wat lastiger wordt de camera stil te houden. De beeldstabilisatie helpt dan, dus die schakel je dan in.

Vocht-en stofbestendig
De lens is beschermd tegen stof en spatwater.

Dit is handig en veel lenzen voor hobbyisten zijn dit niet.

Mooie achtergrond bij inzoomen
Als je een beetje inzoomt met de lens, krijg je een mooie, wazige achtergrond. Hierdoor wordt je onderwerp meer benadrukt.

Goed contrast
Je foto’s hebben een goed contrast met deze Tamron-lens.


Nadelen Tamron 18-400 mm zoomlens

Alleen voor spiegelreflexcamera’s
Is er ook een Tamron 18-400 mm telelens voor systeemcamera? Nee, deze is er voor spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon. Met een adapter is de lens eventueel te gebruiken op een systeemcamera maar in het algemeen geldt dat je met een adapter geen optimale werking behaalt van de lens.

Hierin moet je de camerawinkels ook niet vertrouwen. Vaak staat er dan “met behoud van alle functies enz”. Je behoudt wel vaak functies maar niet de optimale werking ervan. Denk met name aan autofocus die minder betrouwbaar wordt, langzamer enz. Met name bij bewegende onderwerpen.

Past niet in kleine fototas
Ondanks het vrij compacte formaat van de lens, is het objectief te groot voor een kleine fototas. TIP: Koop je tas wat groter dan je nu nodig hebt want over een jaar heb je weer een lens en dan heb je nog ruimte.

Mogelijk te duur voor de echte beginner
Voor echt beginnende fotografen die een niet te groot budget hebben of dit nog niet willen uitgeven (“hoe leuk vind ik dit?”) is de lens wat aan de dure kant. In combinatie met een camera ga je dan snel ruim over de 1000 euro en dat is niet wat iedereen wil of kan. Toch is het een unieke lens die in vergelijking met lenzen voor de systeemcamera goed betaalbaar is.

Volledig inzoomen
Je foto’s kunnen iets minder scherp worden als je volledig inzoomt. Toch zie ik goede foto’s van cursisten en zijn ze tevreden met de lens.

Handmatig inzoomen
Het inzoomen met behulp van de inzoomring voelt wat stroef. Af en toe kan de ring bij het draaien wat haperen.

Tegengestelde richting
Bij het inzoomen, merk je dat de lens in tegengestelde richting draait als je dit vergelijkt met andere Canon-lenzen. Daar moet je even aan wennen.

Lichtsterkte
De lens is niet lichtsterk.

Bij schemering of bij minder licht is de kwaliteit van je foto wat minder. Er kan niet zoveel licht door de lens.

Dat komt door de beperkte lichtsterkte van de lens (maximaal diafragma is f/3.5-6.3). Hoe dichter het f-getal bij de 1 zit, hoe beter de lichtsterkte van de lens.

Als je fotografeert met een langere brandpuntsafstand (bijv. 400 mm) en er is wat minder licht, dan heb je eerder hoge ISO-waarden nodig. Dit geeft wat meer ruis.

Beeldkwaliteit
Als je een weidse foto wilt maken, neemt de scherpte van de hoeken wat af.

Bij de meeste brandpuntsafstanden zie je sterke vervorming. Dit is niet per se erg. Je kunt het best in RAW-formaat fotograferen, zodat je de foto met nabewerking nog wat kunt verbeteren.

De foto’s vertonen al snel paarse randjes. Dit wordt chromatische aberratie of kleurschifting genoemd.

Binnen fotograferen

De lens is wat minder geschikt voor binnen omdat er binnen vaak weinig licht is en er niet veel licht door de lens kan als je veel inzoomt.

Een lichtsterkere lens is voor binnen beter. Soms kan je een (externe) flitser inzetten.

Landschapsfoto Tamron 18-400 mm: cursist Monica de Jong

Groothoek fotografie
De lens is niet zo geschikt voor het maken van echte groothoekfoto’s (foto’s van weidse landschappen of steden bijvoorbeeld). Voor dit soort fotografie is de Tamron 16-300mm superzoomlens (Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro) wat beter. Nog beter is een echte groothoeklens, denk dan aan 10-18 mm voor een cropcamera. Bekijk hiervoor mijn artikelen beste groothoeklens voor Nikon en beste groothoeklens voor Canon.

En beste groothoeklens voor Sony APS-C systeemcamera of beste groothoeklens voor Sony fullframe systeemcamera

Zonnekap bij korte brandpuntsafstand
Je kunt beter de lenskap niet gebruiken als je op korte afstand fotografeert (zoals op 18 millimeter). De lenskap zie je dan terug op je foto’s.

Al met al is de Tamron 18-400 mm lens wel uniek en heeft deze zeker een goede prijs/kwaliteitverhouding.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over telelenzen


Stel onderaan je vragen over de Tamron 18-400 mm of een andere telelens ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Guido
Door

Guido

op 07 Apr 2020

Dag Joris ik heb momenteel een Sony Alpha 100 met enkele oude minolta lenzen. Ik heb een terrein achter mijn huis van 300 meter en daar verschijnen geregeld wilde dieren op. (vossen, everzwijnen, dassen, herten, maar ook heel wat vogels groot en klein. ik zoek dus een telelens aan te kopen. (400 of 600 mm) Wat doe ik best. Koop ik een nieuw kamera en zoja welk merk komt dan meest interessant uit met aankoop van lenzen bij inbegrepen of ga ik voor een tweedehand telelens (Minolta of ??) voor op mijn spiegelcamera? Ik heb wat gekeken naar de Sony 6000, maar gezien ik veel aan zee fotografeer in woelig weer vrees ik dat die niet weersbestendig genoeg is. Plus telelenzen zijn ook erg duur bij Sony. Dank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2020

Hi Guido, inderdaad zijn telelenzen duur bij Sony. Je kan denken aan een spiegelreflexcamera van Canon of Nikon (bijv. D7500 of Canon 80D of 90D) in combinatie met minimaal 400 mm lens. Nikon 200-500 mm lens is ook goed trouwens. Je kan ook kijken naar Sigma of Tamron 150-600 mm lenzen maar is moeilijker uit de hand.

jen
Door

jen

op 07 Jun 2020

Goedemiddag, Ik twijfel over de aankoop van de tamron 18-400. Ik gebruik nu de canon 18-150 en die is goed maar zou het onderwerp, meestal dieren als herten, graag dichterbij halen, maar wel scherp dan natuurlijk. Mijn camera is een canon m50. Van voorbeeld foto's op internet wordt je niet zoveel wijzer want op welke afstand is die genomen en zijn ze bewerkt? Op welke afstand is bijvoorbeeld het hert gefotografeerd boven dit artikel? Is het zo als je helemaal inzoomt de foto toch vaag wordt? Wat is jou advies wat dit betreft? Alvast dank.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jun 2020

De Tamron 18-400 mm lens is niet gemaakt voor een Canon EOS M50. Hij is gemaakt voor spiegelreflex. Met een adapter kan je het proberen maar dan kan je wel mindere prestaties krijgen, bijvoorbeeld langzamer scherpstellen of misschien scherpte in hoeken minder. Dat kan ik niet helemaal voorspellen maar in het algemeen vind ik het niet altijd ideaal. Ik weet ook niet op welke afstand een cursist precies stond, het hert was wel behoorlijk dichtbij. De foto wordt niet vaag als je helemaal inzoomt. Voorzover bekend is er geen echte lange telelens voor de M50. Zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">beste lens voor Canon EOS M50

jen
Door

jen

op 12 Jun 2020

En nu lees ik nog een optie, de tamron 100-400?

Romy
Door

Romy

op 20 Jul 2020

Hoi Joris, graag zou ik wat advies krijgen over de aankoop van een nieuwe lens(lenzen). Ik ben nu net begonnen met echt fotograferen, maar ik merk dat hetgeen ik graag fotograaf niet zo goed gaat met mijn huidige lens; ik krijg de beelden niet zo dichtbij scherp als ik wil. Ik heb een Canon EOS M50 en nu met een 15-45mm lens. Ik vind macrofotografie ontzettend mooi; insecten, bloemen; kleine dingen heel groot laten lijken door de ze groot in beeld te brengen. Graag zou ik een lens willen waarmee ik mooie scherpe macrofoto's kan maken. Nu maak ik vaak een foto en dan zoom ik die in. Hierdoor wordt de foto minder scherp en dat vind ik jammer. Mijn budget ligt zo rond de 600 euro, maar als er een iets duurdere lens is die vele malen beter is wil ik hier wel in investeren. Ik geef liever iets meer geld uit aan een goede lens dan minder geld aan een lens die het net niet is. Daarnaast wil ik ook graag beter dingen die verder weg zijn kunnen fotograferen, zoals wilde dieren en vogels. Wat voor lens is hier handig voor? Is er een lens die zowel hier goed voor is als voor macrofotografie? In eerste instantie wil ik een macrolens, tenzij het natuurlijk 2 in 1 kan. Anders zou ik eerst een macrolens willen kopen en later een andere lens voor veraf aanschaffen. Ik wil me er graag in verdiepen voordat ik een lens aanschaf, maar ik weet gewoon niet zo goed waar ik moet beginnen. Welke lens past op mijn camera? Wat is nou een goede lens? Ik werk zonder statief, dus ik wil sowieso graag beeldstabilisatie in mijn lens. Groetjes Romy

Romy
Door

Romy

op 20 Jul 2020

Hoi Joris, graag zou ik wat advies ontvangen over de aankoop van een lens (lenzen). Ik ben nu net begonnen met echt fotograferen, maar ik merk dat hetgeen ik graag fotograaf niet zo goed gaat met mijn huidige lens; ik krijg de beelden niet zo dichtbij scherp als ik wil. Ik heb een Canon EOS M50 met een 15-45 mm lens. Ik vind macrofotografie ontzettend mooi; insecten, bloemen; kleine dingen heel groot laten lijken door de ze groot in beeld te brengen. Nu zoom ik de foto's vaak in, maar daardoor worden ze wel een stuk minder scherp, en dat vind ik erg jammer. Mijn budget voor een macrolens is zo rond de 600 euro, maar ik geef liever wat meer geld uit aan een goede lens dan dat ik een goedkopere neem die het dan net niet is. Daarnaast wil ik ook graag beter dingen die verder weg zijn kunnen fotograferen, zoals wilde dieren en vogels. Wat voor lens is hier handig voor? Is er een lens die zowel dit kan als macro? In eerste instantie wil ik graag een macrolens of als het bestaat dan 2-in-1, maar anders wil ik eerst een macrolens kopen en pas later eentje voor veraf. Ik wil me er graag in verdiepen voordat ik een lens aanschaf, maar ik weet gewoon niet zo goed waar ik moet beginnen. Welke lens past op mijn camera? Wat is nou een goede lens? Ik werk zonder statief, dus ik wil in ieder geval graag beeldstabilisatie in mijn lens. Groetjes Romy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2020

Hi Romy, Zie ook mijn artikel met overzicht van lenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">lenzen voor Canon EOS M50. Het aantal lenzen is minder dan voor spiegelreflex. Voor Macro kan je een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macro nemen met een mount adapter (EF naar EF-M zodat het past). Dit kan je voor de zekerheid nog even checken of het goed werkt bij een grote camerawinkel. De Tamron 18-400mm is voor spiegelreflex en met adapter kan je dan mindere prestaties krijgen voor wat betreft scherpstellen op dieren/vogels (al zullen de verkopers dat niet zeggen). Bij macro is dat toch wat minder belangrijk omdat veel mensen dan handmatig gaan scherpstellen voor meer precisie. Er zijn nog niet zoveel echt lange lenzen voor de M50, zie het overzicht. Dit zou nog uitgebreid kunnen worden maar assortiment is nog niet in alle opzichten heel uitgebreid. in het overzicht staan wel medium telelenzen gehttps://kijkenziefotoschool.nl/wp/wp-admin/edit-comments.php?comment_status=all#comments-formnoemd maar niet tot 400mm

Tijmen
Door

Tijmen

op 20 Aug 2020

de tamron 18-400 zoom voelt wat stroef is dat een standaard probleem en is dat op te lossen! Met vriendelijke groet.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2020

Dat zou ik niet direct weten, ik heb dit nog niet gehoord van andere gebruikers.

Lany Wacanno
Door

Lany Wacanno

op 28 Oct 2020

Beste Joris, Bovenstaande Tamron 18-400 is gemaakt voor Crop body. Heeft dit te maken met de diameter van het obejctief icm de sensor grootte? Of zijn er andere specifieke eigenschappen van dit objectief dit het geschikt maakt voor een Crop body? Ik heb een D5600 (Crop)Als ik dit objectief zou kopen moet ik rekening houden met de crop factor? Ik zou dan minder groothoek overhouden. Graag je reactie op mijn 3 vragen. Alvast bedankt Gr Lany Wacanno

Joris-Dijkema
Saskia Mulder
Door

Saskia Mulder

op 16 Jan 2021

Hallo Joris, Ik heb een Tamron 18-400 maar overweeg nu een AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR aan te schaffen voor mijn Nikon D7200. Concrete vraag: zijn de (ingezoomde) foto’s kwalitatief beter (scherper) met dit laatste objectief? Ik doe veel aan wild- en vogelfotografie en gebruik mijn Tamron dus vaker ingezoomd dan uitgezoomd maar heb destijds tóch voor het gemak van geen lenzen hoeven wisselen gekozen. Met name met wat minder licht vallen de ingezoomde foto’s wat tegen (onscherp), is dit beter met de AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR? Hoor graag jouw ervaringen! Vriendelijke groet, Saskia Mulder

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Saskia, de Nikon 200-500mm lens is wel kwaliteit beter dan de Tamron 18-400mm. Wat je wel moet bedenken is dat je bij weinig licht goed moet weten wat je precies doet met je instellingen. ook bij de Nikon 200-500mm lens heb je bij weinig licht uitdagingen bij dieren. Als jij echt onscherpe foto's krijgt bij de Tamron 18-400mm kan dit ook aan je sluitertijden liggen. Tip: huur een keer een Nikon 200-500mm lens. Bijv. via gearbooker van iemand of via Budgetcam (geen aandelen). Dan kan je het echt ERVAREN. Kost maar een paar tientjes

Eric Bresserd
Door

Eric Bresserd

op 03 Apr 2021

Ik heb nu een nikon b700, maar die valt me qua scherpte erg tegen. Ik ben al een tijdje aan het denken over een sony rx10 iv, maar nu ziek ik dat een Canon D90 met een tamron 18-400 ongeveer hetzelfde telebereik heeft en ongeveer net zo duur is. Zou hem naast als all-round camera ook voor natuur (vogel) fotografie willen gebruiken. Momenteel zie ik deze combinaties wel als top van mijn budget. Waar zou ik beter mee af zijn?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2021

Hi Eric, scherpte kan minder zijn bij jouw camera (met name bij weinig licht) door de kleinere sensor. De Sony rx10 iv is wel een stap voorwaarts maar je kan geen lens wisselen en bij weinig licht zijn de prestaties minder dan bij een spiegelreflexcamera (ook door de kleinere sensor). Er worden altijd concessies gedaan, anders zou iedereen wel met een camera werken waarmee je geen lens hoeft te wisselen. Een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-90d-review/">Canon 90D is een goede camera, ook met snelheid en veel megapixels (ivm vogels die verder weg zijn). De Tamron 18-400mm is een mooie allround lens, betaalbaar. Kan op 400mm wel iets softer zijn (ietsje minder scherp). Ik ben zelf voorstander van spiegelreflex of systeemcamera.

wilco525
Door

wilco525

op 16 May 2021

Hi Joris, Is dit een goede lens voor de Canon EOS 80D?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2021

Hi Wilco, deze kan je zeker inzetten. Wel kunnen foto's op 400mm wat "soft" worden (iets minder scherp). Heb je het bereik van 18-100mm weinig nodig dan kan je ook gaan voor de Tamron 100-400mm.

Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2021

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2021

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2021

arrow_drop_up arrow_drop_down