Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD Review

Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD Review

De Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD is in 2017 op de markt gekomen. Het is een telezoomlens voor spiegelreflexcamera‘s. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Tamron AF 100-400mm? Wat schrijven reviewers over dit objectief? Wat zijn de alternatieven voor de Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD? En worden die beter beoordeeld dan de Tamron 100-400 millimeter lens? Je ontdekt het in dit artikel.


Voor je verder leest raad ik aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (prachtige creatieve onscherpe achtergronden voor heel weinig geld; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Belangrijkste eigenschappen Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD (749 euro)

DSLR
Spiegelreflexcamera’s worden ook wel DSLR genoemd. De letters DSLR staan voor Digital Single Lens Reflex. De Tamron AF 100-400mm is bedoeld voor fullframe Canon en Nikon spiegelreflexcamera’s, maar ook DSLR met een APS-C sensor zijn geschikt voor de Tamron 100-400mm lens. Vanwege de APS-C sensor heb je meer bereik met je lens. Dit wordt de cropfactor genoemd. Spiegelreflexcamera’s van Nikon hebben een cropfactor van 1.5, de cropfactor van Canon DSLR is 1.6.

Brandpuntsafstand
Een variabele brandpuntsafstand van 100-400 millimeter. Bij spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor is dit gelijkwaardig aan 150-600 millimeter (Nikon) en 160-640 millimeter (Canon). Deze brandpuntsafstand is geschikt voor dierenfotografie (zoals wildlife, ook al is het geen lichtsterke lens). Je kunt er ook landschappen mee fotograferen en/of de telelens gebruiken voor sportfotografie.
Di
De letters Di in de naam van de lens staan voor Digitally Integrated. Hiermee wordt aangegeven dat de lens is bedoeld voor digitale spiegelreflexcamera’s. Di-lenzen zijn geschikt voor zowel fullframe DSLR als voor spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor.
USD
De afkorting USD betekent Ultrasonic Silent Drive. Dit houdt in dat scherpstellen snel en geruisloos gebeurt.Beeldstabilisatie
De Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Dat kun je ook zien aan de naam van de lens. De letters VC staan namelijk voor Vibration Compensation (beeldstabilisatie).
Bouw
De lens heeft een behuizing van magnesiumlegering. Aan de voorkant van de lens zit een zoomring. Het objectief heeft een afstandsschaal zodat je kunt zien op welke afstand vanaf je onderwerp je je bevindt.
Weathersealing
Het objectief heeft verschillende pakkingen om de telelens te beschermen tegen vochtige weersomstandigheden.
Zonnekap
De zonnekap (HA035) is bij de prijs inbegrepen.


Tamron teleconverter (499 euro)
Deze (optionele) teleconverter zorgt ervoor dat je zoombereik nog eens 1,4 keer wordt vergroot. Er zijn twee soorten te koop: één voor Nikon (TC-X14) en één voor Canon (TC-X20).

Autofocus/manuele focus
De lens heeft zowel autofocus als handmatige focus. Er zit een schakelaar op de lens om te kunnen wisselen tussen AF (autofocus) en MF (manuele/handmatige focus). Er is zelfs een derde mogelijkheid: Limit voor een beperkt scherpstelbereik. Deze stand kun je naar wens instellen met behulp van de (optionele) Tap-In Console van Tamron (87,95 euro). Hiermee kun je zelf hardware updates installeren en instellingen aanpassen.

Filters
Geschikt voor filters van 67 millimeter.

Gewicht
Vanwege de magnesiumlegering blijft het gewicht beperkt. De lens weegt 1.12 kilogram. Het is persoonlijk of je dit een zware lens vindt.

Prestaties

Beeldkwaliteit
PCmag.com meldt dat er donkere hoeken (vignettering) zijn bij het maximale diafragma. Volgens photographyblog.com is dit bij zowel het minimale als het maximale diafragma van toepassing. Vanaf f/8 is er geen probleem met vignettering. PCmag.com geeft verder aan dat er zachte hoeken zijn op 100 millimeter en op 400 millimeter. Ze zijn tevreden over de optische stabilisatie van de telelens, maar geven licht de voorkeur aan de Sigma 100-400 millimeter telezoomlens. Er zijn geen paarse/groene lijnen te zien op de foto (chromatische aberratie) zeggen ze.

Photographyblog.com schrijft dat de lens mooie, vage achtergronden geeft (bokeh).

Ephotozine.com is wat minder te spreken over de bokeh: “De achtergrond van bijvoorbeeld bladeren wordt niet heel gedetailleerd weergegeven.” Op alle brandpuntsafstanden is er volgens ephotozine.com sprake van zogeheten pincushioning. Dit betekent dat de ‘lijnen’ van de foto niet meer recht zijn. Ze lijken naar binnen te trekken en zorgen zo voor een vervormd beeld.

Autofocus
Dustinabbott.net vindt de autofocus nauwkeurig, stil en snel genoeg voor actiefotografie.

The-digital-picture.com voegt hieraan toe dat de lens vrij snel scherp stelt, zowel in het midden als in de hoeken.

Photographyblog.com vindt het prettig dat de lens Instant Manual Override heeft. Je kunt dus altijd overschakelen naar handmatige scherpstelling. Ze stippen nog even aan dat de autofocus erg snel is bij gebruik van de Canon EOS 5DS R.

Bouw
Photographyblog.com is blij dat de lens een schakelaar heeft om de lens vast te zetten. Zo schuift de lens niet uit als je hem om je nek draagt. De beeldstabilisatie is in- en uit te schakelen met een schakelaar. De site is sowieso tevreden over de bouw van de lens: “Voelt stevig, maar is niet te zwaar.”

The-digital-picture.com vindt dat de grote soepele zoomring goed werkt. Dustinabbott.net meldt dat het de lichtste lens is met zo’n groot bereik. Ze zijn verder erg te spreken over de weathersealing met interne afdichtingen.

Voordelen Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD op een rij

– Scherp in het midden bij alle brandpuntsafstanden;
– Goede beeldstabilisatie;
– Bescherming tegen vocht en stof;
– Betaalbaar;
– Afstandsschaal.

Nadelen Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD op een rij

– Handleiding in het Engels;
– Hoeken minder niet scherp;
– Bij fullframe DSLR veel last van vignettering (donkere hoeken);
– Lichte vervorming op 200-400 millimeter;
– Kleiner bereik dan de meeste supertelezoomlenzen;
– Grijze getallen op de afstandsschaal zijn niet goed leesbaar (bij Canon en Nikon lenzen zijn deze getallen fel geel);
– Statiefgondel niet bijgeleverd (A035TM kost 139 euro);
– Bokeh een beetje onrustig;
– Duurder dan de soortgelijke Sigma-lens.

Alternatieven

Sigma 100-400mm f/3.5-6.3 DG OS HSM Contemporary (799 euro)

Photographylife.com noemt het dé lens voor wildlifefotografie en natuurfotografie voor fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare optie met een brandpuntsafstand van 400 millimeter. De lens is heel populair schrijft de site. “De telelens heeft een goede focus, is stevig en kost niet te veel.”

Imaging-resource.com vermeldt dat de lens compact is en heel licht voor een lens met zo’n bereik. Ze vergelijken de lens met de Nikon 200-500mm f/5.6E. De hoeken zijn niet superscherp. De lens is het scherpst op f/8, maar geeft goede, gedetailleerde foto’s.

PCmag.com is het ermee eens dat de hoeken donker zijn. Vooral op 100 millimeter en bij het maximale diafragma treedt vignettering op. Verder meldt de site dat de foto’s een hoge beeldkwaliteit hebben en de lens compact en lichtgewicht is. Ze vinden het prettig dat de lens geschikt is voor fullframe spiegelreflexcamera‘s.

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM (2059 euro)

The-digital-picture.com is behoorlijk positief over de telezoomlens. Ze schrijven dat de lens een snelle, nauwkeurige en geruisloze autofocus heeft en een heel goede beeldstabilisatie. Ze kunnen vrij weinig nadelen noemen. “Sommigen vinden de lens duur en zwaar, maar vergeleken met andere, gelijksoortige lenzen krijg je veel waar voor je geld.

“DPReview.com meldt dat de lens scherp is op elke brandpuntsafstand. Ze benoemen de uitstekende beeldstabilisatie en geven aan dat de telelens heel goed is beschermd tegen vochtige weersomstandigheden. Als nadeel noemt DPReview.com dat de lens wel erg duur is.

Dustinabbott.net vindt dat de autofocus erg traag wordt bij weinig licht. Hij schrijft dat het een stevige lens is. “Het gewicht is ongeveer vergelijkbaar met de Canon 70-20mm f/2.8L.”

Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD (Canon EF-S 699 euro, Nikon F 690 euro)

Benieuwd naar de eigenschappen van deze lens? Lees dan mijn artikel Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD Lens Review.

Techradar.com zegt dat de lens net zo goed presteert als bijvoorbeeld de Sigma 18-300mm en de Tamron 16-300mm. De beeldstabilisatie is niet geweldig schrijft de site. Ze vinden de lens vooral handig voor op reis. Ze zijn wel te spreken over het scherpstellen: dit gebeurt vrijwel geruisloos.

DPReview.com noemt de Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD een relatief kleine lens voor zo’n groot bereik.

The-digital-picture.com is niet heel enthousiast over de Tamron telezoomlens. De hoeken zijn zacht, het midden is vrij scherp. Op 50 millimeter is de lens niet scherp. De bokeh (achtergrond) is best goed. De conclusie van the-digital-picture.com liegt er ook niet om: “Ze waren meer gericht op het bouwen van een compacte, lichtgewicht en betaalbare 18-400 millimeter telezoomlens dan op de beeldkwaliteit.”


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek De 10 Bouwstenen Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Ontdek de Creatieve Lens: prachtige, creatieve onscherpe achtergronden (géén verkoop van apparatuur)
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel hieronder je vragen over de Tamron 100-400mm lens

Scroll naar beneden.

  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Voor de reviews heb ik gebruik gemaakt van ervaringen van mijn cursisten en de volgende websites:
trustedreviews.com, ephotozine.com, techradar.com, the-digital-picture.com, DPReview.com, kenrockwell.com, photographyblog.com, dustinabbott.net, pcmag.com, photographylife.com en imaging-resource.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Hellen
Door

Hellen

op 18 Jan 2021

Hoi Joris, Sinds september heb ik de Canon EOS 250D met de Tamron 18-400 lens. Met de lens heb ik een haat liefde verhouding als de licht omstandigheden goed zijn is hij perfect maar zodra het weer mider is zijn veel foto onscherp. Nu kan ik een Canon 100-400 ii overnemen en ik vraag mij af of deze lens geschikt is voor mijn 250D. Wel wil ik dit jaar de EOS 90D aanschaffen. Ik zie graag je reactie tegemoet. Groet Hellen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Hellen, Leuk dat je ook meer wil met je fotografie. De 18-400mm lens is een allround lens en betaalbaar. Dat je bij minder licht onscherpe foto's hebt ligt aan jouw instellingen. Waarschijnlijk te lange sluitertijden. Dus het is heel belangrijk dat jij in verschillende situaties zeker bent van je zaak en weet hoe je je camera goed instelt. Ditzelfde probleem ga je namelijk ervaren met de Canon 100-400mm type ii, dus het is niet zo dat deze professionele lens jou vanzelf ook de betere professionele foto's gaat geven. Je kan de lens wel nemen als je dat graag wil, maar besef dat investeren in jezelf het verschil gaat maken en niet alleen in materiaal. Dit zie ik helaas nog wel vaak gebeuren. Duizenden euro's en dan eigenlijk nog niet echt weten wat je ermee moet en hoe je het er echt uithaalt. Als je ook meer uit jezelf wil halen, bekijk dan eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma.

Reactie plaatsen