Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Review

Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Review

Dit artikel gaat over de Tamron AF 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro (€599) en eventuele alternatieve lenzen. Deze lenzen hebben een erg groot bereik en dit zorgt er dus voor dat je de lens in veel situaties kan gebruiken. In dit artikel lees je of de voordelen van zo’n multifunctionele lens zijn nadelen overstijgen en of deze lens bij jou past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Waarvoor gebruik je de Tamron 16-300mm lens?

De Tamron 16-300mm lens heeft erg veel mogelijkheden, de 16mm geeft een brede kijkhoek (groothoekgebied). En 300mm zorgt ervoor dat je flink kan inzoomen. En tot slot de macro functie zorgt ervoor dat je heel dicht bij de lens kan scherpstellen (minimale scherpstelafstand 37cm). Het is een veelzijdige lens door deze 3 functies, hierdoor kan je deze lens dus gebruiken op reis, safari maar ook voor wildlife. De macro functie zorgt ervoor dat je goed closeupfoto’s  (geen echte macrofoto’s) kan maken van insecten of bloemen en het middenbereik is ook nog eens erg geschikt voor portretten of straatfotografie.

Belangrijke eigenschappen

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand vergeleken met een fullframe camera is 16mm tot 300mm dit is echter anders in combinatie van een camera die over een cropfactor beschikt, als de lens in combinatie met een camera wordt gebruikt met een cropfactor van 1.5x dan zal deze lens zich, in vergelijking tot een fullframe camera, gedragen als een 24mm tot 450mm.

Lichtsterkte

De Tamron lens heeft een variabel diafragma van F/3.5 tot F/6.3. Op een brandpuntafstand van 16mm heeft hij dus een diafragma van F/3.5 en wordt geleidelijk kleiner (groter f getal) tot F/6.3 op een brandpuntafstand van 300mm.

Wat betekent Di?

Di (Digitally Integrated) is een label dat wordt gegeven aan lenzen die in combinatie met fullframe sensor camera’s kan worden gebruikt. Je kan deze lenzen ook in combinatie meteen APS-C sensor gebruiken.

Wat betekent VC?

VC staat voor “Vibration Compensation”, die is een naam voor ingebouwde beeldstabilisatie en is te vergelijken met het OS label van sigma. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepootstatief.

Wat betekent PZD

PZD staat voor “Piezo Drive” dit is een piezoelectische motor (dit is een ander woord voor ultrasoon) voor Tamron’s autofocus. De PZD autofocus is extreem stil en klein het voegt nauwelijks gewicht toe aan de lens zelf. Het enige wat je echt zal merken is dat je geen manuele focus kan gebruiken terwijl de camera op autofocus staat, je moet de knop om zetten om manueel te kunnen focussen.

Bouw & Gewicht

De dimensies van deze lens zijn 88 – 96mm lang met een diameter van 74.4mm. De filter diameter is 62mm en in totaal weegt hij 450 gram, dit is niet licht maar zorgt wel voor een solide gevoel. Erg zwaar is het ook niet voor een lens met zo’n zoombereik.

Prestaties volgens reviewers

De schrijvers van www.gadgetreview.com zijn erg positief over de Tamron 16-300mm lens, ze geven de lens ook een waardering van 4.5 van de 5. Ook hebben ze aardig was positieve dingen te zeggen over de lens: “Tamron is eigenlijk de Cadillac van de camera lens wereld. Ze bedenken dingen die erg goed zijn in kwaliteit en kenmerken; en kosten meer dan een rooie cent”. Ook zeggen ze het volgende over de beeldstabilisatie: “De Tamron lens heeft ook het kenmerk VC of vibratie compensatie. Dit is hetzelfde als beeldstabilisatie in andere lenzen, maar op de Tamron lens leek het extreem effectief.

Voordelen op een rij

 • Super veelzijdig (16mm is erg weids voor een superzoomlens; veel andere lenzen beginnen bij 18mm en dit is toch wel een stuk verschil voor bijvoorbeeld landschapsfotografie)
 • De beeldstabilisatie is heel erg goed
 • Beeldkwaliteit is erg goed
 • Zonnekap meegeleverd

Nadelen op een rij

 • Autofocus is het niet het snelste vergeleken met concurrenten
 • Redelijk groot
 • Niet lichtsterk
 • Voorzover mij bekend geen weathersealing

Alternatieven

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD (€699)

Korte beschrijving

De perfecte lens bestaat nog niet maar de Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 komt wel in de buurt met zijn 22.x lange brandpuntafstand, erg compacte en lichtgewicht ontwerp en een redelijke prijs.

Belangrijkste kenmerken:

Brandpuntafstand

De minimale brandpuntafstand is 18mm en een maximale brandpuntafstand van 400mm, in combinatie met een cropsensor van 1.5x zal dit zich voordoen als een 27mm tot 600mm lens.

Lichtsterkte

De Tamron 18-400mm lens heeft een variabele diafragma van F/3.5 tot F/6.3. Op een brandpuntafstand van 18mm heeft hij dus een diafragma van F/3.5 en wordt geleidelijk kleiner (groter f getal) tot F/6.3 op een brandpuntafstand van 400mm.

Wat betekend HLD?

HLD staat voor “High/Low torque-modulated Drive”. De Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD is de eerste lens met de HLD autofocus. De HLD autofocus is door Tamron ontwikkeld en zorgt ervoor dat je stroom bespaart maar erg snel, accuraat en stil scherpstelt dit doet hij door de snelheid van de motor af te wissel tussen hoog en laag en dit zorgt vervolgens voor een erg geleidelijke autofocus.

Bouw en gewicht

Deze lens heeft een erg compact ontwerp en deze zit ook nog eens goed in elkaar met weathersealing, je hoeft dus niet zo bang te zijn in de regen. De zoom en scherpstelringen hebben een goede rubber grip. Als je op een brandpuntafstand van 400mm bent ingezoomd is de lens 89.9mm lang en heeft een totaal gewicht van 710gram, dit is niet niks maar is wel te verwachten met zo’n multifunctionele lens. Bekijk hier de review over de Tamron 18-400mm lens

Sigma 18-300mm F/3.5-6.3 DC OS HSM Macro (€469)

Korte beschrijving

Sigma blijft bezig met hun lenzen updaten zodat deze in hun ‘Art’, ‘Sport’ en ‘Contemporary’ lens lijnen passen. De Sigma 18-300mm lens is een nieuwe sport lens met een 16.7x zoom bereik, stille autofocus en optische beeldstabilisatie.

Belangrijkste kenmerken:

Brandpuntafstand

De minimale brandpuntafstand is 18mm en een maximale brandpuntafstand, in combinatie met een cropsensor van 1.5x zal dit zich voordoen als een 27mm tot 450mm lens.

Lichtsterkte

De Sigma 18-300mm lens heeft een variabele diafragma van F/3.5 tot F/6.3. Op een brandpuntafstand van 18mm heeft hij dus een diafragma van F/3.5 en wordt geleidelijk kleiner (groter f getal) tot F/6.3 op een brandpuntafstand van 400mm.

Wat betekend DC?

DC is een label wat door Sigma aan lenzen wordt toegekend als ze ontworpen zijn voor camera’s met een APS-C sensor. Je kan deze lenzen nog steeds gebruiken in combinatie met een fullframe camera maar wees voorbereid op erge vignettering, dit houd in dat de helderheid afneemt in de hoeken.

Wat betekend OS?

OS is een label wat wordt gegeven aan lenzen die ingebouwde beeldstabilisatie hebben, beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt heel erg als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepoot.

Wat betekend HSM?

HSM staat voor “Hyper Sonic Motor” er zit dus een hyper Sonic Motor ingebouwd die zorgt voor zeer accurate, snelle en stille autofocus.

Bouw en gewicht

De lens is een redelijk licht voor een lens met deze zoom bereik met een totaal gewicht van 585g, hij is in totaal 101.5mm lang. Dit is een redelijk compacte bouw vooral als hij op zijn minimale brandpuntafstand is. De rubber ringen voor het zoomen en scherpstellen liggen goed in de hand en zorgt ervoor dat de lens solide aanvoelt.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Voor de reviews put ik uit 10 jaar ervaring in fotografie, ervaringen van 1000+ cursisten tijdens cursussen, eigen ervaring met Sony systeemcamera’s en gebruikte ik ook de volgende websites: https://www.gadgetreview.com, https://www.the-digital-picture.com, https://www.ephotozine.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen