Beste 150-600 mm telelens

In dit artikel lees je over de super telelenzen met een brandpuntafstand van 150 – 600mm. Deze lenzen zorgen ervoor dat je stevig kan inzoomen maar ook meer omgeving in beeld kan brengen. In dit artikel lees je waar je de 150 – 600mm lenzen voor kan gebruiken, wat voor belangrijke eigenschappen ze hebben en welke wellicht het beste bij jou past.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (prachtige creatieve onscherpe achtergronden voor heel weinig geld; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Waarvoor gebruik je een 150 – 600mm lens?

Een 150 – 600mm lens wordt gebruikt door fotografen om dicht bij de actie te komen zonder er fysiek heel dicht in de buurt te zijn. Soms kan je fysiek niet dichter in de buurt komen bijvoorbeeld bij een sportwedstrijd, als fotograaf mag je niet over het veld rennen. Ook bij wildlife of safari fotografie is het soms lastig om dicht bij het onderwerp te komen omdat dit simpelweg gewoon te gevaarlijk kan zijn.

Verder kan je de 150 – 600mm lens ook erg goed gebruiken voor het maken van foto’s van vogels of vliegtuigshows. De 150 – 600mm lens geeft hedendaags erg veel flexibiliteit omdat je hem zelfs nog in je achtertuin kan gebruiken, dit komt omdat je niet alleen toegewezen bent aan zijn maximale brandpuntafstand (600mm) maar ook gebruik kan maken van zijn minimale brandpuntafstand (150mm) en alles daar tussen in.

Vroeger was dit niet zo, toen moest je al snel een 600mm prime lens kopen die al snel onbetaalbaar was voor veel mensen. Gelukkig zijn er vandaag de dag de producenten Sigma en Tamron die een aantal 150 – 600mm lenzen op de markt hebben gebracht voor consumenten maar ook professionele fotografen.

Tamron SP 150 – 600mm F/5-6.3 Di VC USD (€879,-)

Korte beschrijving

Dit is de eerste editie van Tamrons 150 – 600mm lens, dit betekent dat hij al wat ouder is maar hij is nog steeds erg veel gebruikt en populair. Hij mist wat geavanceerde opties vergeleken met de Sigma Contemporary lens. Hij heeft bijvoorbeeld maar een autofocus modus, je hebt geen “Manual” modus. Je kan alleen handmatig scherpstellen als je op de camera de “Single Shot” autofocus modus aan hebt staan. Ook heeft de beeldstabilisatie maar een modus.

Brandpuntafstand

De minimale scherpstelafstand is 2.7 meter, dit is redelijk goed voor een lens met een minimale brandpuntafstand van 150mm (225mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x) en een maximale brandpuntafstand van 600mm (900mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x).

Lichtsterkte

De Tamron 150 – 600mm lens is niet erg lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van f/5-6.3. Dit houdt in dat op een brandpuntafstand van 150mm de diafragma F/5 is en op een brandpuntafstand van 600 de diafragma F/6.3 is. Deze maximale diafragma waardes kunnen lastig zijn bij situaties met weinig licht. Pas hier je instellingen op aan. In de praktijk betekent dit soms:  hoge ISO.

Bouw & Gewicht

De lens heeft een breedte van 106mm en een hoogte van 258mm, de diepte of lengte is afhankelijk van hoever je inzoomt. Qua gewicht is hij redelijk zwaar maar dit is wel te verwachten voor zo’n grote lens, hij weegt 1,951 gram. De lens beschikt ook over een meegeleverde driepootvatting, deze zorgt ervoor dat het zwaartepunt van het geheel naar voren wordt verplaatst waardoor hij minder makkelijk omvalt.

Lensvatting

Deze lens is beschikbaar voor de lensvattingen Canon EF, Nikon FX (en dus ook DX) en Sony A.

Wat betekent SP?

SP staat voor “Super Performance”, dit label wordt toegekend aan de professionele lenzen van Tamron.

Wat betekent Di?

Di (Digitally Integrated) is een label dat wordt gegeven aan lenzen die in combinatie met fullframe sensor camera’s kan worden gebruikt. Je kan deze lenzen ook in combinatie meteen APS-C sensor gebruiken.

Wat betekent VC?

VC staat voor “Vibration Compensation”, dit is een naam voor ingebouwde beeldstabilisatie en is te vergelijken met het OS label van Sigma. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt heel erg als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepoot.

Wat betekent USD?

USD staat voor “Ultrasonic Silent Drive”, dit is een motor die ingebouwd zit in de lens en zorgt voor snelle, accurate en stille autofocus.

Voordelen

 • Prijs is erg voordelig.
 • De bouwkwaliteit van deze lens is erg goed.
 • Levert goede kwaliteit foto’s.
 • Snelle autofocus.

Nadelen

 • Scherpte wordt iets minder naarmate je verder inzoomt
 • Er is al een verbeterde versie beschikbaar.

Sigma 150 – 600mm F/5-6.3 DG OS HSM | C (€999,-)

Korte beschrijving

De Sigma 150 – 600mm Contemporary (C) is bijna een hele kilogram lichter dan de Sigma 150 – 600mm Sports uitvoering. De lens is ook net 21 gram lichter dan de eerste editie 150 – 600mm Tamron lens. Het is dus de lichtste 150 – 600 mm lens op de markt. Verder beschikt hij over drie verschillende focus modi, een Autofocus modus die inschakelt zodra je aan de focus ring draait, een dual stabilisatie modus en een drie pool autofocus limiet knop. Je kan zelf ook nog 2 zelfgemaakte modi toevoegen als je de lens aansluit via Sigma’s optionele USB dock.

Brandpuntafstand

Een lens met een minimale brandpuntafstand van 150mm (225mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x) en een maximale brandpuntafstand van 600mm (900mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x).

Lichtsterkte

De Sony 150 – 600mm lens is niet erg lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van f/5-6.3. Dit houdt in dat op een brandpuntafstand van 150mm de diafragma F/5 is en op een brandpuntafstand van 600 de diafragma F/6.3 is. Deze maximale diafragma waardes kunnen lastig zijn bij situaties met weinig licht. Pas hier je instellingen op aan.

Bouw & Gewicht

De lens heeft een breedte van 105mm en een hoogte van 260mm de lengte is variabel in verband met hoever je ingezoomd bent. Het is de lichtste lens op de markt met een gewicht van 1,930 gram.

Lensvatting

Deze lens is beschikbaar met de lensvattingen Canon EF, Nikon FX (en dus ook DX) en Sigma SA.

Wat beteken DG?

DG is een label wat wordt gegeven aan lenzen die in combinatie met fullframe sensor camera’s kan worden gebruikt. Dit zegt niks over of ze ook op andere sensoren kunnen worden gebruikt.

Wat betekent OS?

OS is een label wat wordt gegeven aan lenzen die ingebouwde beeldstabilisatie hebben, beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt heel erg als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepoot.

Wat betekent HSM?

HSM staat voor “Hyper Sonic Motor” er zit dus een hyper Sonic Motor ingebouwd die zorgt voor zeer accurate, snelle en stille autofocus.

Voordelen

 • Lichtste lens op de markt.
 • Bevat de beste onderdelen van Sigma’s Sport model maar voor een lagere prijs.
 • Stille en snelle autofocus.
 • Zelfgemaakte focus modi via Sigma’s dock.

Nadelen

 • De lens is niet weathersealed, pas dus op in de regen.
 • Scherpte wordt iets minder naar mate je verder inzoomt.

Tamron SP 150 – 600mm F/5-6.3 Di VC USD G2 (€1.099,-)

Korte beschrijving

De G2 bouwt voor op zijn vorige versie, hij is verbeterd in bijna alles ten opzichte van zijn kleine broertje. Hij bevat twee Low Dispersion glazen meer, BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) is toegevoegd. Ook is de autofocus verbeterd hij is nu sneller en kan beter bewegende onderwerpen volgen. Ook bevat hij de beste beeldstabilisatie van alle 150 – 600mm lenzen die compenseert tot 4,5 stops.

Brandpuntafstand

Een lens met een minimale brandpuntafstand van 150mm (225mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x) en een maximale brandpuntafstand van 600mm (900mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x).

Lichtsterkte

De Tamron 150 – 600mm lens is niet erg lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van f/5-6.3. Dit houdt in dat op een brandpuntafstand van 150mm het diafragma F/5 is en op een brandpuntafstand van 600 het diafragma F/6.3 is. Deze maximale diafragma waardes kunnen lastig zijn bij situaties met weinig licht.

Bouw & Gewicht

De bouw en gewicht van deze lens lijken erg op die van zijn kleine broertje, hij is maar een klein beetje groter en zwaarder geworden maar is nu wel weathersealed je kan hem dus gebruiken in de regen. Ook heeft hij de toevoeging gekregen van een optioneel dock de zogenaamde “TAP-in Console”.

Lensvatting

Deze lens is beschikbaar met de lensvattingen Canon EF, Nikon FX (en dus ook DX) en Sigma SA.

Wat betekent SP?

SP staat voor “Super Performance” deze label wordt toegekend aan de professionele lenzen van Tamron.

Wat betekent Di?

Di (Digitally Integrated) is een label wat wordt gegeven aan lenzen die in combinatie met fullframe sensor camera’s kan worden gebruikt. Je kan deze lenzen ook in combinatie meteen APS-C sensor gebruiken.

Wat betekent VC?

VC staat voor “Vibration Compensation”, die is een naam voor ingebouwde beeldstabilisatie en is te vergelijken met het OS label van sigma. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt heel erg als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepoot.

Wat betekent USD?

USD staat voor “Ultrasonic Silent Drive”, dit is een motor die ingebouwd zit in de lens en zorgt voor snelle, accurate en stille autofocus.

Voordelen

 • Beste beeldstabilisatie van zijn klasse.
 • Weathersealed, je hoeft dus niet zo bang te zijn in de regen.
 • Goede bouwkwaliteit.
 • Snelle autofocus.

Nadelen

 • Beeldstabilisatie werkt niet samen met de Sony-fit editie.
 • Scherpte is iets minder op minimale brandpuntafstand.

Sigma 150 – 600mm F/5-6.3 DG OS HSM | Sports (€1.599,-)

Korte beschrijving

Deze lens van Sigma staat bekend als een goede lens voor sportfotografie, hij is gebouwd voor snelheid en zo goed mogelijke prestaties. Met zijn weatersealing is hij te gebruiken in mindere weersomstandigheden (gebruik een regenhoes). Zijn goede bouwkwaliteit zorgt dat hij erg lang mee gaat.

Brandpuntafstand

een lens met een minimale brandpuntafstand van 150mm (225mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x) en een maximale brandpuntafstand van 600mm (900mm in combinatie van een crop sensor met een cropfactor van 1.5x).

Lichtsterkte

De Sigma 150 – 600mm lens is niet erg lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van f/5-6.3. Dit houdt in dat op een brandpuntafstand van 150mm de diafragma F/5 is en op een brandpuntafstand van 600 de diafragma F/6.3 is.

Bouw & Gewicht

Deze lens is de grootste en zwaarste uit zijn klasse met een breedte van 121mm en een hoogte van 290mm en een totaal gewicht van bijna 3kg (2,860g).

Lensvatting

Deze lens is beschikbaar met de lensvattingen Canon EF, Nikon FX (en dus ook DX) en Sigma SA.

Wat is DG?

De afkorting DG is een label wat wordt gegeven aan lenzen die in combinatie met fullframe sensor camera’s kan worden gebruikt. Dit zegt niks over of ze ook op andere sensoren kunnen worden gebruikt.

Wat is OS?

OS is een label wat wordt gegeven aan lenzen die ingebouwde beeldstabilisatie hebben, beeldstabilisatie zorgt ervoor dat er wordt gecompenseerd voor lichte trillingen vanuit de hand of camera zelf. Dit helpt heel erg als je geen vaste handen hebt of als er bijvoorbeeld veel wind staat. Het is ook erg handig om uit de hand te filmen. Een alternatief voor beeldstabilisatie is een driepoot.

Wat is HSM?

HSM staat voor “Hyper Sonic Motor” er zit dus een hyper Sonic Motor ingebouwd die zorgt voor zeer accurate, snelle en stille autofocus.

Voordelen

 • Goede bouwkwaliteit.
 • Foto kwaliteit is erg hoog.
 • Hij is weathersealed.

Nadelen

 • Redelijk zware lens.
 • Diafragma is langzaam op een brandpuntafstand van 600mm.

Aandachtspunten die mensen wel eens vergeten

 • Een 150-600mm is moeilijker uit de hand te gebruiken op 600mm
 • Wil je een statief gebruiken? Zorg dan voor een stevig, degelijk statief met bijbehorende kop. Mensen vergeten vaak dat zo’n lens niet goed werkt met een goedkoop statief en hebben er regelmatig niet het budget (voor) over om een degelijk statief te kopen.
 • Een monopod (1 poot-statief) is ook een optie voor steun

Conclusie

Welke lens past het beste bij je? Dit hangt ook af van de doeleinden waarvoor je hem wilt gebruiken, zit je met een beperkt budget? Dan is de eerste editie Tamron 150-600mm een goede optie. Wil je toch wat meer? Dan kan je kiezen tussen de Sigma Contemporary lens en de Tamron G2 beide lenzen die heel wat aankunnen maar iets duurder zijn dan de eerste editie Tamron. Als je echt de hoogste kwaliteit en opties wil voor bijvoorbeeld professioneel sportfotografie dan past de Sigma Sport misschien wel het beste bij jou.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over telelenzen


Bronnen

https://www.digitalcameraworld.com

https://photographylife.com/

expertphotography.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
A'da
Door

A'da

op 15 Feb 2021

Heb een struggle en hoop advies te krijgen.... Ik heb een Nikon D7100, erg blij mee nog steeds. Heb daar diverse objectieven bij: 16-300 mm allround lens, by far mn favoriete lens!! 105 mm macrolens 12-24 mm groothoeklens Allemaal erg blij mee, de laatste doe ik wat minder mee over t algemeen, maar vind het wel fijn om die toch te hebben. Nu heb ik er sinds december een telelens bij, die stond al lang op mn lijstje, een sigma 60-600mm sport lens. Een mooie lens, snel – maar moet er nog mee leren werken. Ik wil em gebruiken vooral voor het bereik, met name voor roofvogels in de polder, andere vogels in de buurt. Het nadeel vind ik dat je als je helemaal uitzoomt eigenlijk niet vanuit de hand scherp kunt fotograferen (maar dat kan ook wat zeggen over mijzelf). Maar met statief ben je gewoon vaak te laat, of niet wendbaar als zo’n beest weg vliegt of uberhaupt als die beesten vliegen. Nu heb ik een andere camera gezien: de Nikon P1000. Giga bereik (3000mm), maar geen spiegelreflex, wel handzamer denk ik (weegt 1,4 kilo, de telelens alleen weeg al bijna 3kg, komt de body nog bij). Ik ga mn D7100 echt niet weg doen met mn lenzen, maar ik twijfel dus wel of ik die 60-600 niet terug zal doen en dan de P1000 zal nemen. Qua bereik kan die veel meer en hij is lichter in gebruik en ik denk beter handmatig te handelen, ook als je zoomt. Er zit ook een M-, A- en S-stand op, dus je kunt zelf invloed uitoefenen op eea. Maar…. hoe scherp is deze camera en hoe snel kan hij anticiperen op vliegende vogels bijv.? Ik denk dat de spiegelreflex dan sneller is, maar… zo’n 600 mm lens is uit de hand weer vrijwel niet te hanteren. Kortom: vette struggle wat wijsheid is. Kan iemand mij advies geven? De 60-600mm houden of de P1000 voor deze lens nemen? Hoor graag advies!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Feb 2021

Hi Ada, Ik ben zelf niet zo gecharmeerd van een Nikon Coolpix, bij genoeg licht gaat het nog wel aardig maar bij wat minder licht zijn prestaties snel minder (kan niet goed tegen hogere ISO). En ook autofocus is niet zo goed. Een compactere camera die er wat beter in is is bijv. de Sony RX 10 Mark IV. Ook hier is echt hoge ISO wat minder dan bij de modernere spiegelreflex maar wel beter en autofocus ook. De 600mm kan wel uit de hand maar je moet kortere sluitertijden gebruiken of een monopod (en die dan aan de statiefgondel monteren). Alleen 3kg uit de hand is maar kort te doen (voor mij in ieder geval, niet lange tijd achter elkaar vasthouden). Ik ben bang dat je niet blij wordt van de Coolpix P1000. Misschien hebben ze in de leeromgeving (discussie en techniek) ook nog ideeen

A'da
Door

A'da

op 20 Feb 2021

Was toch benieuwd naar de camera, mede omdat ik iemand ken die er mee kan lezen en schrijven. Maar... heb 'em nu een weekend te huur en hij haalt het niet bij mn sigma lens en bij mn D7100. Dus, leuk geprobeerd, maar helaas. Heb je mss nog suggesties voor een lichtere lens die past op de D7100 en wel scherp is en ver kan zoomen?! Voor (roof)vogels, reeën etc die je alleen op verre afstand ziet (anders vliegen of lopen ze weg)

Joris-Dijkema
Stefan
Door

Stefan

op 23 Jan 2022

Beste Joris, Ik wil een zoomlens aanschaffen. Mijn voorkeur gaat uit naar onderstaande modellen. Kan jij aangeven welke “de betere” keus voor mij zou zijn? Mijn camera is een Sony r7III. Deze heb ik net aangeschaft en wil graag nog meer verdiepen in de fotografie. Doel van het objectief is sport/dieren (waaronder vogels) over grote afstand in beeld brengen. Objectief 1; sigma 150-600 f/5.0-6.3 DG DN OS sports Sony e-mount Objectief2; tamron 150-500 mm f5-6.7 DI III VC VXD. Daarnaast de vraag of jij weet of op beide modellen een converter gaat die passend is op de e-mount van de Sony Alvast dank Met vriendelIjke groet stefan

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jan 2022

Hi Stefan, ik denk dat het eerste objectief de betere is maar ik zou ook even naar Engelse reviews kijken nog. Converter zou ik navragen bij een grote (online) camerawinkel. Ik gebruik zelf de Sony 200-600mm naar tevredenheid en bij genoeg licht zet ik ook een 1.4 extender in.

Reactie plaatsen