Koekje erbij?

Page content

article content

Welke betaalbare telelens voor Nikon? Afraders & Aanraders

Wat is een goede en betaalbare telelens voor je Nikon spiegelreflexcamera? In dit artikel worden kort een aantal telelenzen voor Nikon besproken, inclusief lenzen van Tamron en Sigma. Welke zijn een aanrader? Welke niet? Bespaar geld, koop bewuster en voorkom een miskoop.

Goed om te weten, alle adviezen over apparatuur op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Er is geen enkel belang bij wat jij eventueel koopt ūüôā

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om¬†>>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te¬†downloaden¬†(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar!), voorkom een dure miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Zo is dit artikel opgebouwd

 • Even vooraf (andere nuttige artikelen met uitleg)
 • Is de lens belangrijker of de camera?

Bespreking van de lenzen (van korte naar langere telelens/superzoomlens)

Algemene tips over lenzen

Wil je meer algemene tips krijgen over waarop je let bij de aankoop van een lens? Bekijk dan mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

Welke Nikon telelens voordelig goedkoop

Voor dieren en sport is een telelens vaak goed omdat je onderwerpen dichterbij kunt halen. Foto: zeearend uit Schotland…

Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Tips voor een telelens of superzoomlens voor Nikon

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Vanaf 100 mm spreek je van een telelens.
 • Een ‘superzoomlens’ (bijvoorbeeld van 18-200 mm/18-270 mm/18-300 mm) is een lens die heel alrround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld √©n het weidse landschap en een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
 • Besef dat een ‘superzoomlens als een huisarts is’. Een lens van 18-300 mm moet eigenlijk alles kunnen en dat is lastiger. Ik zeg als vergelijking wel eens: ‘een huisarts weet van alles wat weten maar weet van niks alles’. De huisarts is niet in √©√©n ding gespecialiseerd. De superzoomlens ook niet. De superzoomlens moet eigenlijk zowel van dichtbij als van veraf goed presteren, daarom is de superzoomlens eerder een compromis. De kwaliteit kan dus soms wat minder zijn. Bijvoorbeeld wel scherp als je niet inzoomt en als je helemaal inzoomt wat minder scherp of andersom. Dat wil niet zeggen dat ik een superzoomlens altijd afraad, maar besef dat je voor het gemak (niet wisselen van lenzen) wel eerder wat inlevert.
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm.¬†Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
 • Koop een telezoomlens m√©t beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit¬†artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
 • Verwacht niet dat de lenzen in dit artikel voor binnen (bij weinig licht) de beste zijn. Wil je vaker binnen fotograferen, Download mijn gratis E-book Ontdek de Creatieve Lens >>>¬†¬†inclusief foto’s die cursisten met deze lens na 1 les maakten. Dit is wel een lens waarmee je wat dichterbij je onderwerp moet zijn. Het is geen telelens.

Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G VR ED DX objectief

AF S DX NIKKOR 18 105mm f 3.5-5.6 ED VR

Deze lens wordt soms als kit bij een camera verkocht, hoewel de camera standaard meestal met een 18-55 mm lens wordt geleverd. Eens telelens tot 105 mm is een ‘leuke walkaround lens’. Je hebt wat meer bereik dan met de kitlens van 18-55 mm, maar 105 mm is al gauw te weinig als je onderwerpen wat meer dichtbij wil halen. Denk aan kinderen van een afstand fotograferen, wildlife, details uit een landschap in beeld brengen, sport en meer. Los van de kwaliteit van de lens zelf, is dit wat mij betreft geen aanrader.

Nikon AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6 G ED VR

nikon af-s dx 18 140mm g f3.5-5.6 ED VR

Voor deze lens geldt hetzelfde als voor de lens hierboven, 140 mm geeft wat meer bereik dan 105 mm maar het is al gauw te weinig telebereik.

 

nikon af-s dx nikkor 55-200mm f 4-5 6

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm F/4-5.6GII ED VR

De lenzen hebben erg prettige namen zoals je leest ;-). Deze lens wordt naast de kitlens van 18-55 mm soms ook als set verkocht bij de aanschaf van een camera, bijvoorbeeld een Nikon D3400 of D5300. En dat is geen gek idee, want alleen een 18-55 mm lens geeft je weinig mogelijkheden om onderwerpen dichterbij te halen. Regelmatig zie ik cursisten met deze lens.

 • De lens is vrij compact van formaat en met zo’n 300 gram een lichtgewicht. Vaak willen mensen niet te veel gewicht meenemen.
 • De scherpte is prima te noemen.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Beeldstabilisatie (‘VR’= Vibration Reduction) helpt om minder last te hebben van onscherpe foto’s.
 • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele Nikon fullframe camera, dit leid je af uit de afkorting ‘DX’. Dit is voor weinig mensen een probleem. Je zult niet snel een professionele Nikon body kopen want dit kost al gauw zo’n 2000 euro er andere dingen hebben veel meer invloed op je foto’s.

De lens kost op het moment van schrijven 239 euro. Dit is voor een telelens vrij voordelig. Bekijk de huidige prijs van de Nikon AF-S DX 55-200 mm F/4-5.6G ED VR op kieskeurig.nl. Prima site om te bekijken waar een lens het voordeligst is.

Nikon AF-S 55-300 f4-5.6 ed VR dx

Nikon AF-S 55-300 mm F/4-5.6G ED VR DX

Dit is de grotere broen van de 55-200 mm lens. Ook deze lens zie ik regelmatig bij cursisten.

 • 300 mm geeft meer telebereik dan 200 mm, dit maakt de lens bijvoorbeeld geschikter voor het fotograferen van wildlife, vogels, sommige sporten of kinderen op een grotere afstand.
 • Met 530 gram is de lens ook een stuk zwaarder (de 55-200 mm lens van hierboven weegt zo’n 300 gram.
 • De lens is ook wat groter
 • De scherpte en beeldkwaliteit zijn prima. Alleen op 300 mm bij f/5.6 zijn de zijkanten wat minder scherp. Dit komt vaker voor bij lenzen.
 • De autofocus is wat trager, fotografeer je veel bewegende onderwerpen dan heeft dit invloed. Er zijn verderop in dit artikel snellere lenzen, zoals de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
 • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
 • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.

Nikon AF-P DX 70-300 ED VR

AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR

Dit is een vrij nieuwe lens, uit augustus 2016.

 • In vergelijking met de hierboven besproken Nikon telelens van 55-300 mm kan je met deze 70-300 mm telelens net wat minder weidse beelden maken.
 • De lens is licht van gewicht: 415 gram. Dit is zo’n 500 gram lichter dan de 55-300 mm telelens.
 • De lens heeft een snelle autofocus door de stappenmotor (AF-P). Dit maakt de lens geschikter voor fotografie van dieren, vogels, sport of bewegende kinderen dan de 55-300 mm lens.
 • De autofocus van deze len is ook sneller dan de¬†Nikon 70-300 mm f/4.5-5.6 G AF-S IF-ED VR die hieronder wordt besproken.
 • Op deze lens zie je geen knoppen terug voor autofocus of manual focus (A/M) of voor beeldstabilisatie (VR ON/OFF). Dit moet in het menu worden geregeld. Persoonlijk vind ik dat wat minder handig. Alleen de snelheid van de autofocus is belangrijker.
 • De scherpte is zeker goed.
 • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
 • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.
 • Belangrijk: deze lens werkt niet (goed) op oudere Nikon camera’s. De lens is compatible met¬†camera’s uit de D3000-serie vanaf de D3300 (dus ook D3400), camera’s uit de D5000-serie vanaf de D5200 (dus ook D5300, D5500, D5600) en camera’s uit de D7000-serie vanaf de D7100 (dus ook D7200). De D500 is ook compatibel. Bij sommige compatibele camera’s kan een firmware-update vereist zijn (dit is een update in de software die je kan downloaden).

De lens kost op het moment van schrijven 346 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskeurig.nl

AF-S VR Zoom NIKKOR 70-300mm f 4.5-5.6

Nikon 70-300 mm F/4.5-5.6G AF-S IF ED VR

Deze telelens bestaat al wat langer

 • De autofocus (het scherpstellen) is langzamer dan de autofocus van de¬†AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
 • Deze lens is wel te gebruiken in combinatie met professionele fullframe camera’s van Nikon
 • Anders dan de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is de lens gewoon te gebruiken met oudere camera’s van Nikon
 • Met 745 gram is de lens een stuk zwaarder dan de andere lenzen.
 • De bouw is degelijker, dit verklaart ook het grotere gewicht.
 • Uitgerust met beeldstabilisatie

De prijs is op het moment van schrijven 588 euro. Bekijk hier de actuele prijs op www.kieskeurig.nl

Voor veel mensen is de¬†AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED aantrekkelijker door de snellere autofocus, het lichtere gewicht en ook de gunstigere prijs. Alleen nogmaals, de¬†AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is niet met alle camera’s te gebruiken (zie hierboven).

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD Nikon

Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 DI II VC PZD AF

Deze superzoomlens is in een variant voor Nikon en Canon. Door het bereik van 18-270 mm is de lens is heel allround. Bij de hierboven besproken telelenzen met een bereik van 55-200 mm, 55-300 of 70-300 mm zul je voor de weidsere beelden een andere lens moeten gebruiken, zoals de kitlens van 18-55 mm.

Bij superzoomlensen is het wel altijd extra opletten op de beeldkwaliteit. Dit komt omdat zo’n lens eigenlijk alles moet kunnen en dat kan ten koste gaan van de beeldkwaliteit.

 • De scherpte is helemaal ingezoomd op 270 mm minder goed, wat soft (niet echt helemaal scherp dus). Je ziet dit beter als je je foto vergroot. Niet iedereen zal het een probleem vinden, dat is heel persoonlijk.
 • Scherpstellen gebeurt snel.
 • De korste scherpstelafstand tot je onderwerp is 49 cm. Dit betekent dat de lens ook vrij geschikt is voor het maken van closeups, al is het geen echte macrolens.
 • De lens is uitgerust met beeldstablisatie (VC)
 • Bij Tamron kan de beeldstabilisati ervoor zorgen dat lens op het moment van scherpstellen wat verspringt (dit is niet alleen bij deze lens maar bij meerdere Tamron lenzen), persoonlijk vind ik dat niet prettig en ik merk dat ook cursisten dit niet fijn vinden.
 • Het gewicht is 450 gram.

De prijs is op hetm oment van schrijven 359 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskierig.nl 

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Nikon

Sigma 18-300mm DC OS HSM voor Canon/Nikon

Deze lens is er voor Nikon, Canon, Sony en Pentax, uiteraard moet je wel de juiste versie nemen…

 • Het bereik van 18-300 mm is zeer allround, voor mensen die eigenlijk niet van lenzen willen wisselen.
 • De lens is met 585 gram wat zwaarder dan de Tamron 18-270 mm lens.
 • Scherpstellen is vrij snel.
 • Je kan op 39 cm afstand van je onderwerp al scherpstellen, dat is 10 cm dichterbij dan bij de Tamron 18-270 mm lens. Dat betekent dat je nog iets beter close-ups kan maken met deze lens, al is het geen echte macrolens.
 • De lens is scherper op 300 mm dan de Tamronlens hierboven is op 270 mm.

Op het moment van schrijven kost de lens ‚ā¨ 469,00. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR II

nikon af-s 18 300mm f/3.5-5.6g vr ed dx VR

Dit is een lens die in 2014 op de markt kwam. Het is de opvolger van de oudere versie. De nieuwere versie wordt aangeuid met ‘II’ (type 2 dus).

 • Het bereik van 18-300 mm is heel allround, voor wie zo min mogelijk van lens wil wisselen.
 • Met 550 gram is het gewicht ongeveer hetzelfde als de Sigma 18-300 mm lens hierboven
 • De kortste scherpstelafstand is 48 cm, dit maakt ook deze lens geschikt om closeups mee te maken. De Sigma hierboven kan nog 10 cm dichterbij scherpstellen en onderwerpen dichtbij dus nog wat groter in beeld brengen.
 • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele fullframe camera van Nikon.
 • De prestaties van de lens zijn qua scherpte nog iets beter dan de Sigma 18-300 mm die hierboven is beschreven. Het blijft wel een superzoomlens en dat betekent dat de scherpte helemaal ingezoomd wel voldoende is te noemen maar dat een zoomlens van 70-300 mm scherper kan zijn.
 • Beeldstabilisatie helpt om minder last te hebben van onscherpe foto’s, met name als je verder inzoomt.

De prijs is op het moment van schrijven 699 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl. Kieskeurig.nl lijkt vreemd genoeg de oude versie aan te geven. Let op dat je wel voor type II kiest.

Nikon AF-P 70-300 mm F/4.5-5.6E ED VR 

Nikon-AF-P-70-300-f4.5-5.6E-ED-VR voor fullframe

Dit is de ‘grote broer’van de lens die ik eerder in dit artikel besprak: de AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR.

 • De lens is zowel met cropcamera’s als met fullframe camera’s te gebruiken en is daarmee meer toekomstbestendig voor mensen die wat ambitieuzer zijn. Stap jij ooit over naar fullframe, dan kan je deze lens nog gewoon gebruiken.
 • Qua scherpte presteert de lens prima, ook op 300 mm. Het centrum is wel wat scherper dan in de hoeken.
 • De beeldstabilisatie is zeker effectief. Je kunt met een stuk langere sluitertijden fotograferen uit de hand.
 • De knoppen voor de beeldstablisatie zitten gewoon op de lens, persoonlijk vind ik dit handiger dan wanneer je deze in het menu van de camera moet vinden.
 • Een andere functie die overgenomen is van professionele lenzen van Nikon is de ‘Sport VR’. Dit houdt in dat je een stabieler (minder schokkerig) beeld ziet door je zoeker als je flink hebt ingezoomd (bijv. tot 300 mm). Het is zo makkelijker om een nauwkeurige compositie te maken. En ook schakelt de beeldstabilisatie vanzelf uit als je heel korte sluitertijden gebruikt, dan heeft beeldstabilisatie namelijk geen zin. Het kan je dan zelfs iets scherpte kosten.
 • Weerbestendigheid is handig voor sport- en wildlifefotografie, een buitje hoort er soms bij en als er dan belangrijke of bijzondere momenten zijn dan wil je toch de foto kunnen maken.
 • Voor filmen zorgt de stille stappenmotor voor vloeiende scherpstelling van het ene onderwerp naar het andere zonder dat je het geluid hoort van het scherpstellen.
 • Met 680 gram is de lens nog goed mee te nemen, de goedkopere lenzen zijn wel een stuk lichter. De eerder besproken¬†AF-P Nikkor 70-300 mm f/4-6.3G ED VR is met 410 gram een stuk lichter. Bedenk ook dat het heel persoonlijk is wat licht of zwaar is.
 • Deze lens is niet met alle oudere camera’s te gebruiken. Bekijk eventueel info over de compatibiliteit met camera’s of neem contact op met Nikon.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een lens in je hoofd dat bij jouw wensen en budget past, ‘google’ dan eens op de naam van die lens in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van die lens, ook in vergelijking met andere objectieven.

Het blijft in het begin alleen best lastig te beoordelen wat je nu moet kopen als je er nog niet v eel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>>  (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over¬†camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden.

 • Ik reageer persoonlijk¬†op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat¬†informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Joris-Dijkema
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in gewone taal en met inspirerende beelden.In fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Comment Section

33 reacties op “Welke betaalbare telelens voor Nikon? Afraders & Aanraders


Door Ilona op 12 juni 2018

Beste Joris,
Allereerst dank voor je nuttige blogs!
Dus naar aanleiding daarvan toch een vraag:
Ik heb afgelopen week de Nikon D7500 gekocht met daarbij de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II (ter vervanging van mijn oudere, nog werkende, Tamron 18-270mm).
Ik twijfel echter of ik deze zou moeten ruilen voor een Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G VR IF-ED DX Type II objectief .
Qua budget wil ik niet veel verder gaan voor een zoomlens.
Maar nu lees ik bij CameraStuffReview dat √ľberhaupt een superzoom niet echt past bij deze geavanceerde camera…
Dus wat is nu wijsheid? Ik gebruik mijn camera voornamelijk tijdens wandelingen, vakanties en stedentrips.
Alvast mijn dank voor je reactie en advies.
Groet, Ilona


Door Joris-Dijkema op 13 juni 2018

Hallo Ilona,

De Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II komt beter uit de tests dan de Tamron 18-270 mm die je noemt. 300 mm kan wel meerwaarde hebben, zeker bij wildlife of vogels. Met een superzoom is het altijd een beetje opletten, soms doe je wel wat concessies maar de Nikon komt wel goed uit de test. In de hoeken is de scherpte als je het helemaal tot in details gaat bekijken vaak wel iets minder scherp. Persoonlijk zou ik me er niet druk om maken.


Door Piet van Beijnen op 4 juni 2018

Beste Joris,
Vraagje past een AF28-200 lens ook op een Nikon D3400.
Graag u antwoord a.u.b.


Door Joris-Dijkema op 5 juni 2018

Hallo Piet,

AF28-200 is niet de gehele naam van een lens. Ik neem aan dat je het hebt over een oude Nikon lens. Als de lens zelf niet over autofocus beschikt, dan zal je niet met de autofocus kunnen scherpstellen met een D3400. Wel met een Nikon 7000-serie camera. Vraag dit anders nog even na bij een grote fotowinkel.


Door Fred op 11 mei 2018

Beste Joris,
Ik las ergens in je blog over een telelens van Nikon, nl 70-200 2.8 die inderdaad vrij duur is. Wat is je gedacht over Tamron SP 70-200 F2.8 ? Die is wel heel wat goedkoper maar ja is Tamron ook zo goed ?
Met dank voor je antwoord
Fred


Door Joris-Dijkema op 11 mei 2018

Fred,

Er zijn verschillende varianten van de Tamron lens. De Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD en Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 zijn goed. De Tamron SP AF 70-200mm F2.8 Di LD (IF) Macro heeft o.a. een wat langzame autofocus. Wie weet ga ik hier nog eens een blog over maken. De Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 kan je met teleconverters gebruiken voor meer bereik, dit is dan ook wel meteen de duurste variant. Tweedehands is interessant.


Door nicolas op 29 april 2018

Beste Joris,
In juli van dit jaar vertrek ik voor 3 weken naar Alaska en hiervoor zou ik graag nog een nieuwe lens kopen (nadruk op wildlife en landschap) Ik heb momenteel een nikon d7200 en vroeg me af of het nut heeft een APSC met de tamron 70-200 f2.8 G2 te combineren? Momenteel bezit ik de tamron 70-300 f4-5.6. Denkt u dat het kwaliteitsverschil op een nikon d7200 groot zou zijn? Het alternatief voor een aankoop zou de nikkor 200-500 f5.6 zijn. Alvast bedankt. Mvg,
Nicolas


Door Joris-Dijkema op 29 april 2018

Hallo Nicolas,

Alaska lijkt me erg gaaf Nicolas! De lens heeft meer invloed dan de body. Het lijkt me geen verkeerde combinatie (D7200 met de tamron 70-200 f2.8 G2). Op 300 mm zou de lens die je nu hebt minder scherp zijn volgens reviews. Je zou kunnen kijken of je de lens een keer kan huren en zelf het verschil kan ervaren. De 200-500 is een stuk zwaarder. 70-200 is wel mooi maar voor wildlife zul je vaak wat te weinig bereik hebben. Ik zou minimaal 300 mm willen hebben daarvoor. Je kan ook nog kijken of je voor een allround lens wil gaan, bijv. 18-400 van Sigma. Dan heb je ook het bereik voor landschappen goed afgedekt en hij is handzamzer (lichter dan 200-500).


Door Rob op 28 april 2018

Hallo Jris,

Met plezier je adviezen gelezen en ook goede tips/idee√ęn gezien.
Mijn 2 dochters hebben een Nikon.
Een D5000 en een D5100.
Na het lenen van hun camera ga ik er zelf ook 1 kopen (Nikon D7000)
Passen de lenzen van de camera’s van mijn dochter ook op de D7000 ?

En als ik zelf een lens koop moet ik dan nog op maten letten? Of zijn de maten allemaal hetzelfde?


Door Joris-Dijkema op 29 april 2018

Hallo Rob,

Ja die lenzen zouden wel moeten passen. De moderne lenzen kunnen ook op de D7000.


Door Coe op 21 april 2018

Ik heb een nikon 18/200 vr maar ik wil een andere lens mijn oog is gevallen op de tamron 18/400 weet jij misschien of hij beter is dan de lens die ik nu hen ik fotografeer ook vliegtuigen.ik hoor het wel van je .


Door Joris-Dijkema op 22 april 2018

Coe,

Ja, dat is geen verkeerde lens. Enorm bereik, zeker op een cropcamera. En toch nog uit de hand te gebruiken. Groeten uit Noorwegen, Joris


Door Erik Worm op 7 maart 2018

dag Joris,
Nu het voorjaar begint wil ik eindelijk een zoomlens aankopen, specifiek 70-300mm. Ik heb dus de Nikon D3300.
Mijn oog is gevallen op het objectief AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR en las enkele zeer enthousiaste reviews, ook vwb prijs/kwaliteit. Met klaarblijkelijk een meer dan uitstekende lenskwaliteit. Zowel voor fullframe als voor crop en dat maakt de investering voor mij interessant als ik mogelijk over enkele jaren zou overstappen naar fullframe.
Natuurlijk zijn er andere alternatieven zoals je zelf in je blog ook aangeeft als de Tamron SP AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di VC USD Nikon objectief √©n met een opvallend prijsverschil. En ook deze lens heeft een overstapmogelijkheid naar fullframe. En ook hier lees ik enthousiaste reviews. Waar zit dan het verschil? Wat maakt die Nikkor-lens tweemaal zo duur? Is dat echt de kwaliteit van de Nikkor lenzen en de ingebouwde motoriek, bijv de betere ‚Äėnikon‚Äô scherpte bij brandpunt van 300mm of die betere nikon-bokeh?
Met groet Erik


Door Joris-Dijkema op 8 maart 2018

Hoi Erik, zelf heb ik de lenzen niet getest. Ik lees wel dat de Tamron die je noemt op 300 mm wat minder scherp is (vooral bij een groter diafragma), zeker ook in de hoeken. Op fullframe zou je ook meer last krijgen van vignettering. De Tamron is niet ‘weather resistant’. De Nikon versie wel, toch raad ik nog een regenhoes aan voor de zekerheid.

De nikon heeft een SPORT VR-stand. Voordeel is dat VR wordt gebruikt als je door je zoeker kijkt. Je ziet daardoor een stabieler beeld op 300 mm. Als de fot wordt gemaakt met een korte sluitertijd dan schakelt VR uit. Bij korte sluitertijden kan beeldstabilisatie wel eens voor iets minder scherpte zorgen.

Van wat ik lees lijk het me een goede, toekomstbestendige lens. Zelf ben ik gecharmeerd van lichtsterke lenzen zoals een 70-200 f/2.8, maar dan is er weer minder bereik. Het blijft concessies doen.


Door Perry op 6 januari 2018

Hallo Joris,

Sinds een aantal weken ben ik in het bezit van de nikon D3400 met bijbehorende kitlens af-p 18-55mm vr. Omdat ik het allemaal erg leuk vindt, ben ik nu op zoek naar een enigszins betaalbare, maar wel kwalitatief goede telelens.
Ik heb al veel informatie opgezocht (heel veel merken en van nikon alleen al heel veel verschillende varianten!).

Ik wil het liefst een zoombereik tot 300mm ivm dieren , natuur etc dichtbij te kunnen halen. Ook leuk bijvoorbeeld voor in de dierentuin, maar ook gewoon in de natuur, en zou hem ook gelijk als portretlens willen gebruiken (onscherpe achtergrond).

Nu heb ik een tweedehands lens zien staan in een winkel voor 299 euro, namelijk de Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF ED VR. Echter voor hetzelfde bedrag is er ook de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3 DX ED VR.

Wat is nu precies het verschil tussen deze 2 lenzen, of eigenlijk nog belangrijker: welke is kwalitatief de beste lens? Vlgs de man in de winkel is de bovenstaande ‚Äėaf-s versie‚Äô beter dan de nieuwe af-p variant en heeft deze nog steeds een nieuwprijs van rond de 600 euro…dus lijkt een goede deal..maar heb ook ergens gelezen dat deze op een dx formaat camera niet zoveel kwalitatieve meerwaarde heeft..
Of is een tamron in dezelfde klasse toch beter?
Ik zie door de bomen het bos niet meer, alvast bedankt voor jouw advies!

Gr Perry


Door Joris Dijkema (1983) op 8 maart 2018

Hierop is al gereageerd via de oude website. Door overgang naar de nieuwe website is mijn reactie niet ‘meegenomen’.


Door Jan op 29 december 2017

Hoe denk jij over de Tamron 70-300 USD?


Door joris2 op 2 januari 2018

Je vermeldt niet de hele naam van de lens maar ik denk dat het gaat over een lens zonder beeldstabilisatie. Ik raad je er één met beeldstabilisatie aan. VC heet dit bij Tamron.


Door Joris Dijkema (1983) op 8 maart 2018

Hierop is al gereageerd via de oude website.


Door gerrit bosch op 18 december 2017

Hallo Joris, Ik heb een Nikon D7200 en een primelens 35mm 1.8, Ik wil landschappen en dieren fotograferen daarnaast details van gebouwen. Wat is een goede keus voor lenzen. een zoomlens van 18-300, of zoomlens +_ 24-70 en 70-300. alvast bedankt voor jou advies .Groet,Gerrit


Door joris2 op 21 december 2017

Gerrit,

Het kan allebei. Bij 18-300 is er wat meer kans op kwaliteitsverlies maar de invloed van de fotograaf (kijken en camerabeheersing) is vele malen belangrijker. Ook moet je zelf afwegen of je meerdere lenzen een probleem vindt of niet. De autofocus zal ook wat sneller zijn met een 70-300 mm lens (bij dieren heeft dat invloed) dan bij een 18-300 mm.


Door john op 16 december 2017

Hallo Joris,

graag een tip over de aankoop van een zoomlens
ik heb al enkele jaren geleden een compactcamera nikon coolpix met een zoom nikkor 30X wide optical zoom ed vr
hiermee kan ik goed inzoomen
nu verleden jaar heb ik een nikon 5300 met een AF-S- dDX nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR gekocht
graag zou ik informatie welke zoomlens ik zou aanschaffen voor het nemen van foto’s van vergezichten ,dieren landschappen etc
indien volledig inzoom en toch nog scherpe foto’s kan maken
liefst een gunstige prijs


Door joris2 op 21 december 2017

Je kan denken aan deze: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR


Door Puck op 5 november 2017

Hallo Joris

Ik wil beginnen met fotograferen en denk aan de Nikon D5300 en een lens van 18-200mm
Zodat ik niet steeds hoef te wisselen, hij moet ook licht zijn. De prijs rond de ‚ā¨250

Alvast bedankt.Door Gerardus op 31 augustus 2017

wat is een goede lens van Nikon voor macro fotografie 250/300 euro


Door joris2 op 31 augustus 2017

Gerardus,

Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G ([url]”https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/966133-nikon-af-s-dx-micro-nikkor-40mm-f28g/prijzen”[/url])


Door Roel op 13 augustus 2017

Hallo Joris,
Ben beginnend fotograaf ,hik er al een tijdje tegenaan, maar nu ik volgend jaar een vakantie naar Java en Bali ga doen heb ik besloten voor een goede camera mijn budget is ‚ā¨550,- denk dat ik voor de nikon d3400 ga en zou voor een lens 18-105mm gaan.Maar door je artikel begin ik te twijfelen om toch maar een 12-55mm lens te kopen en na de vakantie misschien een tele lens Het verwisselen van lens houd me nog tegen wat op vakantie lastig is.Mijn vraag is dan ook wat je zou aanraden.de kit lens van 12-55 of de 18-105 lens.Je artikels over werking camera zijn overigens heel goed te begrijpen voor een leek als ik.Maar met zoveel lensen is zo’n eerst aanschaf moeilijk omdat je nog niet precies weet wat je later wil.
Roel 62 jaar.


Door joris2 op 15 augustus 2017

Hallo Roel,

Mooie vakantiebestemmingen.

De D3400 is geen verkeerde keuze. Met jouw budget kan je ook gaan voor de actie van Mediamarkt op dit moment ([url]”http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_nikon-d3300-af-p-18-55mm-55-200mm-vr-ii-boek-zonnekap-1439150.html”[/url]). Je hebt dan een telelens (lichtgewicht) van 55-200 mm en dat geeft je wel meer mogelijkheden op vakantie. Het is 50 euro boven je budget. Ik zou niet met alleen de kitlens van 18-55 mm op vakantie gaan omdat je dan weinig dichtbij kan halen. Met de actie van de mediamarkt zal je wel van lens moeten wisselen soms. Als je dat niet wil, dan kan je of voor de 18-105 mm gaan om te starten en accepteren dat je wel wat kan zoomen maar niet heel ver ofwel je gaat meteen voor een superzoomlens. Tweedehands lenzen kopen is ook interessant.

Koop (op termijn) wel een telelens met beeldstabilisatie, dat is handig.


Door Harald op 8 augustus 2017

Zelf heb ik de Tamron 18-270 mm. Ik ben er op zich wel tevreden mee maar ik herken wel dat de lens ingezoomd wat minder scherp is ja.


Door joris2 op 4 augustus 2017

Hoi Kees,

De Sigma 105 mm Macro is lichtsterker (diafragma f/2.8 vs f/3.5 van de AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G ED VR
([url]”http://www.nikon.nl/nl_NL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-85mm-f-3-5g-ed-vr”[/url])), dit zorgt voor rustigere achtergrondonscherpte. Ook heb je wat meer lengte.

Zou je meer budget besteden, dan zou ik gaan voor de Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro ([url]”https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/964810-sigma-150mm-f28-ex-dg-os-hsm-apo-macro/prijzen”[/url]).

Tot binnenkort dan!


Door Kees op 3 augustus 2017

Hallo Joris,

Dank voor de informatie, is nuttig voor mijn hobby. Juist ben ik van plan om een Sigma macro 105 lens aan te schaffen ( ongeveer 500 euro.) Wanneer de Macro Nikon 85 mm lens van een betere kwaliteit is, ga ik daarvoor ( is wat prijs betreft hetzelfde als de Sigma. ( Nikon macro 105 zit ik wat prijs betreft op het dubbele, vandaar. Tot binnenkort op de cursus. ( Via Stephan en Carla )

Groet,
Kees


Door joris2 op 4 augustus 2017

Ik heb net gereageerd, maar het is geloof ik geen ‘reply’.

Plaats een reactie


*