Beste betaalbare telelens voor Nikon? Afraders & Aanraders

Beste betaalbare telelens voor Nikon? Afraders & Aanraders

Wat is een goede en betaalbare telelens voor je Nikon spiegelreflexcamera? In dit artikel worden kort een aantal telelenzen voor Nikon besproken, inclusief lenzen van Tamron en Sigma. Welke zijn een aanrader? Welke niet? Bespaar geld, koop bewuster en voorkom een miskoop.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Zo is dit artikel opgebouwd

 • Even vooraf (andere nuttige artikelen met uitleg)
 • Is de lens belangrijker of de camera?

Bespreking van de lenzen (van korte naar langere telelens/superzoomlens)

Algemene tips over lenzen

Wil je meer algemene tips krijgen over waarop je let bij de aankoop van een lens? Bekijk dan mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

Welke Nikon telelens voordelig goedkoop

Voor dieren en sport is een telelens vaak goed omdat je onderwerpen dichterbij kunt halen. Foto: zeearend uit Schotland…

Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Tips voor een telelens of superzoomlens voor Nikon

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Vanaf 100 mm spreek je van een telelens.
 • Een ‘superzoomlens’ (bijvoorbeeld van 18-200 mm/18-270 mm/18-300 mm) is een lens die heel alrround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap en een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
 • Besef dat een ‘superzoomlens als een huisarts is’. Een lens van 18-300 mm moet eigenlijk alles kunnen en dat is lastiger. Ik zeg als vergelijking wel eens: ‘een huisarts weet van alles wat weten maar weet van niks alles’. De huisarts is niet in één ding gespecialiseerd. De superzoomlens ook niet. De superzoomlens moet eigenlijk zowel van dichtbij als van veraf goed presteren, daarom is de superzoomlens eerder een compromis. De kwaliteit kan dus soms wat minder zijn. Bijvoorbeeld wel scherp als je niet inzoomt en als je helemaal inzoomt wat minder scherp of andersom. Dat wil niet zeggen dat ik een superzoomlens altijd afraad, maar besef dat je voor het gemak (niet wisselen van lenzen) wel eerder wat inlevert.
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
 • Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
 • Verwacht niet dat de lenzen in dit artikel voor binnen (bij weinig licht) de beste zijn. Wil je vaker binnen fotograferen, Download mijn gratis E-book Ontdek de Creatieve Lens >>>  inclusief foto’s die cursisten met deze lens na 1 les maakten. Dit is wel een lens waarmee je wat dichterbij je onderwerp moet zijn. Het is geen telelens.

Nikon AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G VR ED DX objectief

AF S DX NIKKOR 18 105mm f 3.5-5.6 ED VR

Deze lens wordt soms als kit bij een camera verkocht, hoewel de camera standaard meestal met een 18-55 mm lens wordt geleverd. Eens telelens tot 105 mm is een ‘leuke walkaround lens’. Je hebt wat meer bereik dan met de kitlens van 18-55 mm, maar 105 mm is al gauw te weinig als je onderwerpen wat meer dichtbij wil halen. Denk aan kinderen van een afstand fotograferen, wildlife, details uit een landschap in beeld brengen, sport en meer. Los van de kwaliteit van de lens zelf, is dit wat mij betreft geen aanrader.

Nikon AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6 G ED VR

nikon af-s dx 18 140mm g f3.5-5.6 ED VR

Voor deze lens geldt hetzelfde als voor de lens hierboven, 140 mm geeft wat meer bereik dan 105 mm maar het is al gauw te weinig telebereik.

nikon af-s dx nikkor 55-200mm f 4-5 6

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm F/4-5.6GII ED VR

De lenzen hebben erg prettige namen zoals je leest ;-). Deze lens wordt naast de kitlens van 18-55 mm soms ook als set verkocht bij de aanschaf van een camera, bijvoorbeeld een Nikon D3400 of D5300. En dat is geen gek idee, want alleen een 18-55 mm lens geeft je weinig mogelijkheden om onderwerpen dichterbij te halen. Regelmatig zie ik cursisten met deze lens.

 • De lens is vrij compact van formaat en met zo’n 300 gram een lichtgewicht. Vaak willen mensen niet te veel gewicht meenemen.
 • De scherpte is prima te noemen.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Beeldstabilisatie (‘VR’= Vibration Reduction) helpt om minder last te hebben van onscherpe foto‘s.
 • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele Nikon fullframe camera, dit leid je af uit de afkorting ‘DX’. Dit is voor weinig mensen een probleem. Je zult niet snel een professionele Nikon body kopen want dit kost al gauw zo’n 2000 euro er andere dingen hebben veel meer invloed op je foto’s.

De lens kost op het moment van schrijven 239 euro. Dit is voor een telelens vrij voordelig. Bekijk de huidige prijs van de Nikon AF-S DX 55-200 mm F/4-5.6G ED VR op kieskeurig.nl. Prima site om te bekijken waar een lens het voordeligst is.

Nikon AF-S 55-300 f4-5.6 ed VR dx

Nikon AF-S 55-300 mm F/4-5.6G ED VR DX

Dit is de grotere broen van de 55-200 mm lens. Ook deze lens zie ik regelmatig bij cursisten.

 • 300 mm geeft meer telebereik dan 200 mm, dit maakt de lens bijvoorbeeld geschikter voor het fotograferen van wildlife, vogels, sommige sporten of kinderen op een grotere afstand.
 • Met 530 gram is de lens ook een stuk zwaarder (de 55-200 mm lens van hierboven weegt zo’n 300 gram.
 • De lens is ook wat groter
 • De scherpte en beeldkwaliteit zijn prima. Alleen op 300 mm bij f/5.6 zijn de zijkanten wat minder scherp. Dit komt vaker voor bij lenzen.
 • De autofocus is wat trager, fotografeer je veel bewegende onderwerpen dan heeft dit invloed. Er zijn verderop in dit artikel snellere lenzen, zoals de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
 • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
 • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.

Nikon AF-P DX 70-300 ED VR

AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR

Dit is een vrij nieuwe lens, uit augustus 2016.

 • In vergelijking met de hierboven besproken Nikon telelens van 55-300 mm kan je met deze 70-300 mm telelens net wat minder weidse beelden maken.
 • De lens is licht van gewicht: 415 gram. Dit is zo’n 500 gram lichter dan de 55-300 mm telelens.
 • De lens heeft een snelle autofocus door de stappenmotor (AF-P). Dit maakt de lens geschikter voor fotografie van dieren, vogels, sport of bewegende kinderen dan de 55-300 mm lens.
 • De autofocus van deze len is ook sneller dan de Nikon 70-300 mm f/4.5-5.6 G AF-S IF-ED VR die hieronder wordt besproken.
 • Op deze lens zie je geen knoppen terug voor autofocus of manual focus (A/M) of voor beeldstabilisatie (VR ON/OFF). Dit moet in het menu worden geregeld. Persoonlijk vind ik dat wat minder handig. Alleen de snelheid van de autofocus is belangrijker.
 • De scherpte is zeker goed.
 • Beeldstabilisatie helpt je om minder onscherpe foto’s te maken, zeker handig als je meer inzoomt.
 • Ook deze lens is niet te gebruiken in combinatie met de professionele fullframe camera’s van Nikon. Dit is voor veel mensen geen probleem.
 • Belangrijk: deze lens werkt niet (goed) op oudere Nikon camera’s. De lens is compatible met camera’s uit de D3000-serie vanaf de D3300 (dus ook D3400), camera’s uit de D5000-serie vanaf de D5200 (dus ook D5300, D5500, D5600) en camera’s uit de D7000-serie vanaf de D7100 (dus ook D7200). De D500 is ook compatibel. Bij sommige compatibele camera’s kan een firmware-update vereist zijn (dit is een update in de software die je kan downloaden).

De lens kost op het moment van schrijven 346 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskeurig.nl

AF-S VR Zoom NIKKOR 70-300mm f 4.5-5.6

Nikon 70-300 mm F/4.5-5.6G AF-S IF ED VR

Deze telelens bestaat al wat langer

 • De autofocus (het scherpstellen) is langzamer dan de autofocus van de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED.
 • Deze lens is wel te gebruiken in combinatie met professionele fullframe camera’s van Nikon
 • Anders dan de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is de lens gewoon te gebruiken met oudere camera’s van Nikon
 • Met 745 gram is de lens een stuk zwaarder dan de andere lenzen.
 • De bouw is degelijker, dit verklaart ook het grotere gewicht.
 • Uitgerust met beeldstabilisatie

De prijs is op het moment van schrijven 588 euro. Bekijk hier de actuele prijs op www.kieskeurig.nl

Voor veel mensen is de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED aantrekkelijker door de snellere autofocus, het lichtere gewicht en ook de gunstigere prijs. Alleen nogmaals, de AF-P Nikon 70-300 mm VR f/4.5-6.3 DX ED is niet met alle camera’s te gebruiken (zie hierboven).

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD Nikon

Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 DI II VC PZD AF

Deze superzoomlens is in een variant voor Nikon en Canon. Door het bereik van 18-270 mm is de lens is heel allround. Bij de hierboven besproken telelenzen met een bereik van 55-200 mm, 55-300 of 70-300 mm zul je voor de weidsere beelden een andere lens moeten gebruiken, zoals de kitlens van 18-55 mm.

Bij superzoomlensen is het wel altijd extra opletten op de beeldkwaliteit. Dit komt omdat zo’n lens eigenlijk alles moet kunnen en dat kan ten koste gaan van de beeldkwaliteit.

 • De scherpte is helemaal ingezoomd op 270 mm minder goed, wat soft (niet echt helemaal scherp dus). Je ziet dit beter als je je foto vergroot. Niet iedereen zal het een probleem vinden, dat is heel persoonlijk.
 • Scherpstellen gebeurt snel.
 • De korste scherpstelafstand tot je onderwerp is 49 cm. Dit betekent dat de lens ook vrij geschikt is voor het maken van closeups, al is het geen echte macrolens.
 • De lens is uitgerust met beeldstablisatie (VC)
 • Bij Tamron kan de beeldstabilisati ervoor zorgen dat lens op het moment van scherpstellen wat verspringt (dit is niet alleen bij deze lens maar bij meerdere Tamron lenzen), persoonlijk vind ik dat niet prettig en ik merk dat ook cursisten dit niet fijn vinden.
 • Het gewicht is 450 gram.

De prijs is op hetm oment van schrijven 359 euro. Bekijk de huidige prijs op kieskierig.nl 

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Nikon

Sigma 18-300mm DC OS HSM voor Canon/Nikon

Deze lens is er voor Nikon, Canon, Sony en Pentax, uiteraard moet je wel de juiste versie nemen…

 • Het bereik van 18-300 mm is zeer allround, voor mensen die eigenlijk niet van lenzen willen wisselen.
 • De lens is met 585 gram wat zwaarder dan de Tamron 18-270 mm lens.
 • Scherpstellen is vrij snel.
 • Je kan op 39 cm afstand van je onderwerp al scherpstellen, dat is 10 cm dichterbij dan bij de Tamron 18-270 mm lens. Dat betekent dat je nog iets beter close-ups kan maken met deze lens, al is het geen echte macrolens.
 • De lens is scherper op 300 mm dan de Tamronlens hierboven is op 270 mm.

Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR II

nikon af-s 18 300mm f/3.5-5.6g vr ed dx VR

Dit is een lens die in 2014 op de markt kwam. Het is de opvolger van de oudere versie. De nieuwere versie wordt aangeuid met ‘II’ (type 2 dus).

 • Het bereik van 18-300 mm is heel allround, voor wie zo min mogelijk van lens wil wisselen.
 • Met 550 gram is het gewicht ongeveer hetzelfde als de Sigma 18-300 mm lens hierboven
 • De kortste scherpstelafstand is 48 cm, dit maakt ook deze lens geschikt om closeups mee te maken. De Sigma hierboven kan nog 10 cm dichterbij scherpstellen en onderwerpen dichtbij dus nog wat groter in beeld brengen.
 • De lens is niet te gebruiken in combinatie met een professionele fullframe camera van Nikon.
 • De prestaties van de lens zijn qua scherpte nog iets beter dan de Sigma 18-300 mm die hierboven is beschreven. Het blijft wel een superzoomlens en dat betekent dat de scherpte helemaal ingezoomd wel voldoende is te noemen maar dat een zoomlens van 70-300 mm scherper kan zijn.
 • Beeldstabilisatie helpt om minder last te hebben van onscherpe foto’s, met name als je verder inzoomt.

De prijs is op het moment van schrijven 699 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl. Kieskeurig.nl lijkt vreemd genoeg de oude versie aan te geven. Let op dat je wel voor type II kiest.

Nikon AF-P 70-300 mm F/4.5-5.6E ED VR 

Nikon-AF-P-70-300-f4.5-5.6E-ED-VR voor fullframe

Dit is de ‘grote broer’van de lens die ik eerder in dit artikel besprak: de AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR.

 • De lens is zowel met cropcamera’s als met fullframe camera’s te gebruiken en is daarmee meer toekomstbestendig voor mensen die wat ambitieuzer zijn. Stap jij ooit over naar fullframe, dan kan je deze lens nog gewoon gebruiken.
 • Qua scherpte presteert de lens prima, ook op 300 mm. Het centrum is wel wat scherper dan in de hoeken.
 • De beeldstabilisatie is zeker effectief. Je kunt met een stuk langere sluitertijden fotograferen uit de hand.
 • De knoppen voor de beeldstablisatie zitten gewoon op de lens, persoonlijk vind ik dit handiger dan wanneer je deze in het menu van de camera moet vinden.
 • Een andere functie die overgenomen is van professionele lenzen van Nikon is de ‘Sport VR’. Dit houdt in dat je een stabieler (minder schokkerig) beeld ziet door je zoeker als je flink hebt ingezoomd (bijv. tot 300 mm). Het is zo makkelijker om een nauwkeurige compositie te maken. En ook schakelt de beeldstabilisatie vanzelf uit als je heel korte sluitertijden gebruikt, dan heeft beeldstabilisatie namelijk geen zin. Het kan je dan zelfs iets scherpte kosten.
 • Weerbestendigheid is handig voor sport- en wildlifefotografie, een buitje hoort er soms bij en als er dan belangrijke of bijzondere momenten zijn dan wil je toch de foto kunnen maken.
 • Voor filmen zorgt de stille stappenmotor voor vloeiende scherpstelling van het ene onderwerp naar het andere zonder dat je het geluid hoort van het scherpstellen.
 • Met 680 gram is de lens nog goed mee te nemen, de goedkopere lenzen zijn wel een stuk lichter. De eerder besproken AF-P Nikkor 70-300 mm f/4-6.3G ED VR is met 410 gram een stuk lichter. Bedenk ook dat het heel persoonlijk is wat licht of zwaar is.
 • Deze lens is niet met alle oudere camera’s te gebruiken. Bekijk eventueel info over de compatibiliteit met camera’s of neem contact op met Nikon.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een lens in je hoofd dat bij jouw wensen en budget past, ‘google’ dan eens op de naam van die lens in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van die lens, ook in vergelijking met andere objectieven.

Het blijft in het begin alleen best lastig te beoordelen wat je nu moet kopen als je er nog niet v eel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Kees
Door

Kees

op 03 Aug 2017

Hallo Joris,

Dank voor de informatie, is nuttig voor mijn hobby. Juist ben ik van plan om een Sigma macro 105 lens aan te schaffen ( ongeveer 500 euro.) Wanneer de Macro Nikon 85 mm lens van een betere kwaliteit is, ga ik daarvoor ( is wat prijs betreft hetzelfde als de Sigma. ( Nikon macro 105 zit ik wat prijs betreft op het dubbele, vandaar. Tot binnenkort op de cursus. ( Via Stephan en Carla )

Groet,
Kees

joris2
Door

joris2

op 04 Aug 2017

Ik heb net gereageerd, maar het is geloof ik geen 'reply'.

joris2
Door

joris2

op 04 Aug 2017

Hoi Kees,

De Sigma 105 mm Macro is lichtsterker (diafragma f/2.8 vs f/3.5 van de AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G ED VR
([url]"http://www.nikon.nl/nl_NL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/single-focal-length/af-s-dx-micro-nikkor-85mm-f-3-5g-ed-vr"[/url])), dit zorgt voor rustigere achtergrondonscherpte. Ook heb je wat meer lengte.

Zou je meer budget besteden, dan zou ik gaan voor de Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/964810-sigma-150mm-f28-ex-dg-os-hsm-apo-macro/prijzen"[/url]).

Tot binnenkort dan!

Harald
Door

Harald

op 08 Aug 2017

Zelf heb ik de Tamron 18-270 mm. Ik ben er op zich wel tevreden mee maar ik herken wel dat de lens ingezoomd wat minder scherp is ja.

Roel
Door

Roel

op 13 Aug 2017

Hallo Joris,
Ben beginnend fotograaf ,hik er al een tijdje tegenaan, maar nu ik volgend jaar een vakantie naar Java en Bali ga doen heb ik besloten voor een goede camera mijn budget is €550,- denk dat ik voor de nikon d3400 ga en zou voor een lens 18-105mm gaan.Maar door je artikel begin ik te twijfelen om toch maar een 12-55mm lens te kopen en na de vakantie misschien een tele lens Het verwisselen van lens houd me nog tegen wat op vakantie lastig is.Mijn vraag is dan ook wat je zou aanraden.de kit lens van 12-55 of de 18-105 lens.Je artikels over werking camera zijn overigens heel goed te begrijpen voor een leek als ik.Maar met zoveel lensen is zo'n eerst aanschaf moeilijk omdat je nog niet precies weet wat je later wil.
Roel 62 jaar.

joris2
Door

joris2

op 15 Aug 2017

Hallo Roel,

Mooie vakantiebestemmingen.

De D3400 is geen verkeerde keuze. Met jouw budget kan je ook gaan voor de actie van Mediamarkt op dit moment ([url]"http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_nikon-d3300-af-p-18-55mm-55-200mm-vr-ii-boek-zonnekap-1439150.html"[/url]). Je hebt dan een telelens (lichtgewicht) van 55-200 mm en dat geeft je wel meer mogelijkheden op vakantie. Het is 50 euro boven je budget. Ik zou niet met alleen de kitlens van 18-55 mm op vakantie gaan omdat je dan weinig dichtbij kan halen. Met de actie van de mediamarkt zal je wel van lens moeten wisselen soms. Als je dat niet wil, dan kan je of voor de 18-105 mm gaan om te starten en accepteren dat je wel wat kan zoomen maar niet heel ver ofwel je gaat meteen voor een superzoomlens. Tweedehands lenzen kopen is ook interessant.

Koop (op termijn) wel een telelens met beeldstabilisatie, dat is handig.

Gerardus
Door

Gerardus

op 31 Aug 2017

wat is een goede lens van Nikon voor macro fotografie 250/300 euro

joris2
Puck
Door

Puck

op 05 Nov 2017

Hallo Joris

Ik wil beginnen met fotograferen en denk aan de Nikon D5300 en een lens van 18-200mm
Zodat ik niet steeds hoef te wisselen, hij moet ook licht zijn. De prijs rond de €250

Alvast bedankt.

joris2
john
Door

john

op 16 Dec 2017

Hallo Joris,

graag een tip over de aankoop van een zoomlens
ik heb al enkele jaren geleden een compactcamera nikon coolpix met een zoom nikkor 30X wide optical zoom ed vr
hiermee kan ik goed inzoomen
nu verleden jaar heb ik een nikon 5300 met een AF-S- dDX nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR gekocht
graag zou ik informatie welke zoomlens ik zou aanschaffen voor het nemen van foto's van vergezichten ,dieren landschappen etc
indien volledig inzoom en toch nog scherpe foto's kan maken
liefst een gunstige prijs

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Je kan denken aan deze: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR

gerrit bosch
Door

gerrit bosch

op 18 Dec 2017

Hallo Joris, Ik heb een Nikon D7200 en een primelens 35mm 1.8, Ik wil landschappen en dieren fotograferen daarnaast details van gebouwen. Wat is een goede keus voor lenzen. een zoomlens van 18-300, of zoomlens +_ 24-70 en 70-300. alvast bedankt voor jou advies .Groet,Gerrit

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Gerrit,

Het kan allebei. Bij 18-300 is er wat meer kans op kwaliteitsverlies maar de invloed van de fotograaf (kijken en camerabeheersing) is vele malen belangrijker. Ook moet je zelf afwegen of je meerdere lenzen een probleem vindt of niet. De autofocus zal ook wat sneller zijn met een 70-300 mm lens (bij dieren heeft dat invloed) dan bij een 18-300 mm.

Jan
Door

Jan

op 29 Dec 2017

Hoe denk jij over de Tamron 70-300 USD?

joris2
Door

joris2

op 02 Jan 2018

Je vermeldt niet de hele naam van de lens maar ik denk dat het gaat over een lens zonder beeldstabilisatie. Ik raad je er één met beeldstabilisatie aan. VC heet dit bij Tamron.

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is al gereageerd via de oude website.

Perry
Door

Perry

op 06 Jan 2018

Hallo Joris,

Sinds een aantal weken ben ik in het bezit van de nikon D3400 met bijbehorende kitlens af-p 18-55mm vr. Omdat ik het allemaal erg leuk vindt, ben ik nu op zoek naar een enigszins betaalbare, maar wel kwalitatief goede telelens.
Ik heb al veel informatie opgezocht (heel veel merken en van nikon alleen al heel veel verschillende varianten!).

Ik wil het liefst een zoombereik tot 300mm ivm dieren , natuur etc dichtbij te kunnen halen. Ook leuk bijvoorbeeld voor in de dierentuin, maar ook gewoon in de natuur, en zou hem ook gelijk als portretlens willen gebruiken (onscherpe achtergrond).

Nu heb ik een tweedehands lens zien staan in een winkel voor 299 euro, namelijk de Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF ED VR. Echter voor hetzelfde bedrag is er ook de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3 DX ED VR.

Wat is nu precies het verschil tussen deze 2 lenzen, of eigenlijk nog belangrijker: welke is kwalitatief de beste lens? Vlgs de man in de winkel is de bovenstaande ‘af-s versie’ beter dan de nieuwe af-p variant en heeft deze nog steeds een nieuwprijs van rond de 600 euro...dus lijkt een goede deal..maar heb ook ergens gelezen dat deze op een dx formaat camera niet zoveel kwalitatieve meerwaarde heeft..
Of is een tamron in dezelfde klasse toch beter?
Ik zie door de bomen het bos niet meer, alvast bedankt voor jouw advies!

Gr Perry

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is al gereageerd via de oude website. Door overgang naar de nieuwe website is mijn reactie niet 'meegenomen'.

Maup Sloot
Door

Maup Sloot

op 12 Nov 2020

hallo Joris, ik ben ook heel benieuwd naar jouw reactie en waar kan ik die vinden? oude of nieuwe website zegt mij helaas niets

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2020

Ik weet niet precies wat je bedoelt helaas. Er is geen oude website meer

Maup Sloot
Door

Maup Sloot

op 12 Nov 2020

hi Joris, zou graag die oude reactie lezen maar kom niet op die oude website?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2020

Ik weet niet precies wat je bedoelt helaas. Er is geen oude website meer

Maup Sloot
Door

Maup Sloot

op 18 Nov 2020

ik bedoelde dat ik graag jouw reactie wilde lezen op het bericht van Perry dd 6 januari 2018 waarbij je het had over reactie op oude website?

Erik Worm
Door

Erik Worm

op 07 Mar 2018

dag Joris, Nu het voorjaar begint wil ik eindelijk een zoomlens aankopen, specifiek 70-300mm. Ik heb dus de Nikon D3300. Mijn oog is gevallen op het objectief AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR en las enkele zeer enthousiaste reviews, ook vwb prijs/kwaliteit. Met klaarblijkelijk een meer dan uitstekende lenskwaliteit. Zowel voor fullframe als voor crop en dat maakt de investering voor mij interessant als ik mogelijk over enkele jaren zou overstappen naar fullframe. Natuurlijk zijn er andere alternatieven zoals je zelf in je blog ook aangeeft als de Tamron SP AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di VC USD Nikon objectief én met een opvallend prijsverschil. En ook deze lens heeft een overstapmogelijkheid naar fullframe. En ook hier lees ik enthousiaste reviews. Waar zit dan het verschil? Wat maakt die Nikkor-lens tweemaal zo duur? Is dat echt de kwaliteit van de Nikkor lenzen en de ingebouwde motoriek, bijv de betere ‘nikon’ scherpte bij brandpunt van 300mm of die betere nikon-bokeh? Met groet Erik

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Mar 2018

Hoi Erik, zelf heb ik de lenzen niet getest. Ik lees wel dat de Tamron die je noemt op 300 mm wat minder scherp is (vooral bij een groter diafragma), zeker ook in de hoeken. Op fullframe zou je ook meer last krijgen van vignettering. De Tamron is niet 'weather resistant'. De Nikon versie wel, toch raad ik nog een regenhoes aan voor de zekerheid.De nikon heeft een SPORT VR-stand. Voordeel is dat VR wordt gebruikt als je door je zoeker kijkt. Je ziet daardoor een stabieler beeld op 300 mm. Als de fot wordt gemaakt met een korte sluitertijd dan schakelt VR uit. Bij korte sluitertijden kan beeldstabilisatie wel eens voor iets minder scherpte zorgen.Van wat ik lees lijk het me een goede, toekomstbestendige lens. Zelf ben ik gecharmeerd van lichtsterke lenzen zoals een 70-200 f/2.8, maar dan is er weer minder bereik. Het blijft concessies doen.

Coe
Door

Coe

op 21 Apr 2018

Ik heb een nikon 18/200 vr maar ik wil een andere lens mijn oog is gevallen op de tamron 18/400 weet jij misschien of hij beter is dan de lens die ik nu hen ik fotografeer ook vliegtuigen.ik hoor het wel van je .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Apr 2018

Coe,Ja, dat is geen verkeerde lens. Enorm bereik, zeker op een cropcamera. En toch nog uit de hand te gebruiken. Groeten uit Noorwegen, Joris

Rob
Door

Rob

op 28 Apr 2018

Hallo Jris,Met plezier je adviezen gelezen en ook goede tips/ideeën gezien. Mijn 2 dochters hebben een Nikon. Een D5000 en een D5100. Na het lenen van hun camera ga ik er zelf ook 1 kopen (Nikon D7000) Passen de lenzen van de camera's van mijn dochter ook op de D7000 ?En als ik zelf een lens koop moet ik dan nog op maten letten? Of zijn de maten allemaal hetzelfde?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2018

Hallo Rob,Ja die lenzen zouden wel moeten passen. De moderne lenzen kunnen ook op de D7000.

nicolas
Door

nicolas

op 29 Apr 2018

Beste Joris, In juli van dit jaar vertrek ik voor 3 weken naar Alaska en hiervoor zou ik graag nog een nieuwe lens kopen (nadruk op wildlife en landschap) Ik heb momenteel een nikon d7200 en vroeg me af of het nut heeft een APSC met de tamron 70-200 f2.8 G2 te combineren? Momenteel bezit ik de tamron 70-300 f4-5.6. Denkt u dat het kwaliteitsverschil op een nikon d7200 groot zou zijn? Het alternatief voor een aankoop zou de nikkor 200-500 f5.6 zijn. Alvast bedankt. Mvg, Nicolas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2018

Hallo Nicolas,Alaska lijkt me erg gaaf Nicolas! De lens heeft meer invloed dan de body. Het lijkt me geen verkeerde combinatie (D7200 met de tamron 70-200 f2.8 G2). Op 300 mm zou de lens die je nu hebt minder scherp zijn volgens reviews. Je zou kunnen kijken of je de lens een keer kan huren en zelf het verschil kan ervaren. De 200-500 is een stuk zwaarder. 70-200 is wel mooi maar voor wildlife zul je vaak wat te weinig bereik hebben. Ik zou minimaal 300 mm willen hebben daarvoor. Je kan ook nog kijken of je voor een allround lens wil gaan, bijv. 18-400 van Sigma. Dan heb je ook het bereik voor landschappen goed afgedekt en hij is handzamzer (lichter dan 200-500).

Fred
Door

Fred

op 11 May 2018

Beste Joris, Ik las ergens in je blog over een telelens van Nikon, nl 70-200 2.8 die inderdaad vrij duur is. Wat is je gedacht over Tamron SP 70-200 F2.8 ? Die is wel heel wat goedkoper maar ja is Tamron ook zo goed ? Met dank voor je antwoord Fred

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 May 2018

Fred,Er zijn verschillende varianten van de Tamron lens. De Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD en Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 zijn goed. De Tamron SP AF 70-200mm F2.8 Di LD (IF) Macro heeft o.a. een wat langzame autofocus. Wie weet ga ik hier nog eens een blog over maken. De Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 kan je met teleconverters gebruiken voor meer bereik, dit is dan ook wel meteen de duurste variant. Tweedehands is interessant.

Piet van Beijnen
Door

Piet van Beijnen

op 04 Jun 2018

Beste Joris, Vraagje past een AF28-200 lens ook op een Nikon D3400. Graag u antwoord a.u.b.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jun 2018

Hallo Piet,AF28-200 is niet de gehele naam van een lens. Ik neem aan dat je het hebt over een oude Nikon lens. Als de lens zelf niet over autofocus beschikt, dan zal je niet met de autofocus kunnen scherpstellen met een D3400. Wel met een Nikon 7000-serie camera. Vraag dit anders nog even na bij een grote fotowinkel.

Ilona
Door

Ilona

op 12 Jun 2018

Beste Joris, Allereerst dank voor je nuttige blogs! Dus naar aanleiding daarvan toch een vraag: Ik heb afgelopen week de Nikon D7500 gekocht met daarbij de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II (ter vervanging van mijn oudere, nog werkende, Tamron 18-270mm). Ik twijfel echter of ik deze zou moeten ruilen voor een Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G VR IF-ED DX Type II objectief . Qua budget wil ik niet veel verder gaan voor een zoomlens. Maar nu lees ik bij CameraStuffReview dat überhaupt een superzoom niet echt past bij deze geavanceerde camera... Dus wat is nu wijsheid? Ik gebruik mijn camera voornamelijk tijdens wandelingen, vakanties en stedentrips. Alvast mijn dank voor je reactie en advies. Groet, Ilona

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jun 2018

Hallo Ilona,De Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II komt beter uit de tests dan de Tamron 18-270 mm die je noemt. 300 mm kan wel meerwaarde hebben, zeker bij wildlife of vogels. Met een superzoom is het altijd een beetje opletten, soms doe je wel wat concessies maar de Nikon komt wel goed uit de test. In de hoeken is de scherpte als je het helemaal tot in details gaat bekijken vaak wel iets minder scherp. Persoonlijk zou ik me er niet druk om maken.

Cynthia
Door

Cynthia

op 23 Jun 2018

Hoi joris, is er een goede telelens voor mijn Nikon d3300 die verder reikt dan de nikkor 70-300 met beeldstabilisatie waarmee ik uit de hand kan fotograferen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jun 2018

300 mm is al een behoorlijk bereik. Als je meer wil kom je bijv uit bij 400 mm. Bijvoorbeeld deze: Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD.

Cynthia
Door

Cynthia

op 25 Jun 2018

ik dacht eerder aan een 600mm wat is dan een goed object? En is het dan nog te doen uit de hand?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jun 2018

Voor vogels is bereik vaak een probleem inderdaad. 600 mm is niet uit de hand goed te doen. Dat meot vanaf een STEVIG statief, informeer hier evt. naar bij grote camerawinkels als Cameranu, Cameratools of Fotokonijnenberg (of ergens anders). Je kan denken aan 150-600 mm lenzen van Sigma of Tamron. Die zijn erg goed voor dat geld. Goedkoop zijn ze niet maar wel beter betaalbaar dan 13.000 euro van bijv. Nikon 600 mm lenzen.

Sophie
Door

Sophie

op 24 Jun 2018

Hallo Joris,Ik heb een Nikon D3200 met standaard 18-55 en 55-200 zoomlens. Ik wil graag dieren op afstand kunnen fotograferen en denk nu aan een 70-300 mm zoomlens. 70-400 is natuurlijk beter, maar vraag me af of dat nog wel lekker uit de hand (zonder statief) fotografeert. Als student zit ik wel op een budget en will ook wel 2ehands. Welke lensmerken/modellen zijn voor mij geschikt? Groet, Sophie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jun 2018

300 mm is makkelijker uit de hand en meer betaalbaar. De Sigma 18-300 mm die ik noem in dit artikel kan ik je aanraden.

Miranda
Door

Miranda

op 23 Jul 2020

Ook ik ben al enige tijd op zoek naar een betaalbare en passende lens voor mijn D3200. Veel lenzen 70-300 schijnen hier niet compatibel voor te zijn. Kun jij de types geven geven, die hier op passen en goed functioneren? Thanks.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2020

De nieuwste passen niet allemaal, zoals 70-300 AF-P die ik hier noem maar de andere lenzen uit dit artikel passen volgens mij wel. Vraag dit even na bij een grote camerawinkel!

Firas van Waterschoot
Door

Firas van Waterschoot

op 27 Jun 2018

Dag Joris, Ik heb je al eens om advies gevraagd, maar ik wilde je graag nog een vraag stellen. Ik ben al een tijdje van plan om een telelens te kopen. Er zijn telelenzen die enkel geschikt zijn voor cropfactorcamera's, maar er zijn ook telelenzen die geschikt zijn voor full frame. Maar staat op de telelenzen voor cropfactorcamera's de brandpuntafstand in full frame maat of in DX-maat (dus al maal ongeveer 1,5)? Want als dit zo is, heb ik met een telelens met dezelfde aangegeven brandpuntafstand maar wel voor full frame dus eigenlijk meer zoom met mijn Nikon D3300, en dit zou ik wel leuk vinden, dan heb ik meer zoom en dan heb ik al een toekomstgerichte lens. Alvast bedankt voor je antwoord, Groetjes Firas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jun 2018

Firas, de lengte van de lens moet je zien bij fullframe. Dus als je een 300 mm lens gebruikt op een 'cropcamera' van Nikon, dan moet je 300 x 1,5 doen en heb je in feite 450 mm inderdaad. Daarom hebben sommige professionals een tweede body (crop) om bijv. meer bereik te hebben bij vogels of andere wildlife. Ook zijn snelle cropcamera's (foto's per seconde) veel beter betaalbaar dan snelle fullframe camera's.

Firas van Waterschoot
Door

Firas van Waterschoot

op 27 Jun 2018

Dus ook bij lenzen die niet geschikt zijn voor full frame staat de brandpuntafstand in 'full frame maat'?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jun 2018

Ja, dan moet je ook de lengte van de lens nog vermenigvuldigen met de cropfactor, bij Nikon 1,5.

Firas van Waterschoot
Door

Firas van Waterschoot

op 27 Jun 2018

Hartelijk bedankt, dit maakte voor mij wel een groot verschil! Je hebt me goed verdergeholpen!

Rob
Door

Rob

op 28 Jun 2018

Hallo Joris, Ik heb een vraag. Ik overweeg om een telelens te kopen voor mijn SLS camera Nikon D5000, zeker nu er 'cash-back-acties' zijn. Het is mij alleen niet duidelijk welke telelens voor mijn camera geschikt is. Ik krijg een beetje de indruk dat de huidige te kopen telelenzen niet meer geschikt zijn voor mijn wat oudere D5000 en op internet lees ik zoveel informatie dat dit mij ook niet verduidelijkt. Ik ben eigenlijk op zoek naar een betaalbare telelens van minimaal 55 of 70 mm en max.300mm of 400mm met automatische scherpstelfocus en die dus geschikt is voor mijn Nikon D5000. Kunnen je mij misschien een paar suggesties geven? Alvast dank. Met vriendelijke groet, Rob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jun 2018

Hoi Rob,De nieuwere Nikon Af-P 70-300 is niet geschikt. Je kan bijv denken aan de Sigma 18-300 mm HSM OS die ik heb genoemd in dit artikel. Die zou volgens mij compatible moeten zijn, controleer dit anders even in overleg met een grote camerazaak (cameratools, cameranu, fotokonijnenberg enz). Of deze: Nikon 70-300 mm F/4.5-5.6G AF-S IF ED VR. Check compatibiliteit ook even hierbij met een winkel.

Jeroen
Door

Jeroen

op 09 Jul 2018

Leuke en leerzame site Joris!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jul 2018

Dank je Jeroen, ik waardeer je reactie

Roel
Door

Roel

op 17 Jul 2018

Hallo Joris,Wij gaan binnenkort op safari naar Kenia en willen een nieuwe lens voor onze Nikon D7100 aanschaffen. We hebben nu een Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G VR IF-ED DX Type II.We twijfelen enorm waar we goed aan doen. We willen bereik om de dieren goed op de plaat te krijgen, dus een 300mm of 400mm. Daarnaast af en toe een landschap. We weten dat we op kwaliteit/ scherpte inboeten bij een allround lens, dus een 70-300mm of 100-400mm is niet uit beeld. Heeft wel consequenties voor het landschapje... Lenzen wisselen tijdens een safari wordt afgeraden ivm veel stof... Welke lens keuze zou jij maken? Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jul 2018

Als je niet wil wisselen, bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik noem in dit artikel. Je kan ook nog kijken naar de Tamron 18-400 mm. Dit is uit de hand nog te doen, het is wel iets zwaarder maar het is uit de hand nog zeker te doen. 200 mm is vaak te weinig voor safari. Lenzen wisselen is moeizaam ivm stof ja.

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 23 Jul 2018

Ik ben nog op zoek naar een telelens voor mijn camera (Nikon D5300) en vind dit een heel fijn artikel! Maar wil toch een vraag stellen voordat ik er één ga aanschaffen. Ik heb nog maar een half jaar ervaring, dus ben nog niet overal zo bekend mee.Wat ik wil is dieren goed kunnen fotograferen (wild/eventueel dierentuin). Maar ik lees dus ook dat je met een telelens ook 'macro-achtige' foto's kunt maken. Dat is fijn, want ik vind macro heel mooi, maar ben er niet heel veel mee bezig, dus ik wil er niet een speciale dure macrolens voor aanschaffen. Nu wil ik óók de maan kunnen fotograferen (bij voorkeur aankomende vrijdag al... samen met iemand die het vaker heeft gedaan). Wat beveel je me aan?(Budget maakt in principe niet uit, maar rond de 300 zou mooi zijn, zie dat er een aantal uit je artikel rond die prijs zit)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2018

Ik adviseer deze: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Die is nieuw en erg mooi, vinden mijn cursisten ook. Voor de maan moet je ook wat gaan croppen. Telelens is in te zetten om wat closeups te maken.

Marian van Oers-Roubos
Door

Marian van Oers-Roubos

op 29 Jul 2018

Geweldig artikel, ik heb het in zijn geheel gelezen. Ik ben een amateur die voor het eerst een spiegelreflexcamera ga gebruiken. Ik heb een gaan Nikon D 5200 van mijn zoon gekregen. Wel alleen de body nu moet ik dus een lens aangaan schaffen. Naar aanleiding van uw informatie zou ik denken aan de Nikon EX AF-S Nikkor 55-200 mm F4/5.6GII ER VR Ik fotografeer veel landschappen en natuur wil graag ook inzoomen maar ook wel een mooi beeld wat verder af. Denkt u dat dit op deze camera de Nikon D 5200 dus een goede keuze is? Heel vriendelijk dank bij voorbaad voor uw reactie. Met groet Marian van Oers-Roubos

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jul 2018

Marian, de Nikon EX AF-S Nikkor 55-200 mm F4/5.6GII ER VR is een lichtgewicht lens met een mooi bereik. Alleen voor de ruimtelijke landschapsfoto's (weidse foto's) kan je dan bijv. een kitlens van 18-55 mm gebruiken (kleine korte lens).Heb je de gratis E-books al gedownload? Hierin staan ook heel veel tips en inspiratie. https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/

Nicole
Door

Nicole

op 03 Aug 2018

Hallo Joris,Allereerst, super fijne website met handige informatie. Zelf ben ik een beginnende fotograaf (hobby) en vind ik de Nikon D3400 interessant om mee te beginnen. Ik zou vooral ons gezin, kinderen/huisdieren en landschappen, natuur willen gaan fotograferen en objecten dichterbij willen halen. Ik zie dat de camera veel met een kit wordt aangeraden. Welke kit zou jij hiervoor aanraden? De 18-55mm of 18-105mm. Of zou je een andere telelens aanraden? Het liefst zou ik niet veel willen wisselen van lens. Daarnaast lijkt mij de 50mm f/1.8 objectief ook erg interessant, vooral voor binnen met kinderen. Ik zie je advies graag tegemoet.Gr, Nicole

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Aug 2018

Dank je. D3400 is prima. 18-105 mm is beter dan 18-55 maar het is niet genoeg als telelens om dingen dichtbij te halen. Dus bekijk of je bijv. de 70-300 mm AF-P wil of een all in one lens, bijv. 18-300 van Sigma in dit artikel genoemd. 50 mm is voor binnen en portret de absolute aanrader (Yongnuo versie is goed en veel voordeliger).

Nicole
Door

Nicole

op 06 Aug 2018

Hallo Joris,Dank je voor je reactie. Ik ben even gaan zoeken naar de all in one lens 18-300 van Sigma en kom deze 2 benamingen tegen op internet: "SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM I CONTEMPORARY NIKON" en deze "Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM". Zit er een opmerkelijk verschil in deze 2? Ik vind dit op internet niet terug. In jouw artikel staat echt bij de 18-300 van Sigma dat je wel de juiste versie moet kopen dus vandaar mijn vraag toch nog even. Zou zonde zijn om mijn geld verkeerd te besteden.Groeten Nicole

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Aug 2018

Dit is al op een andere manier opgelost met Nicole :)

Rob
Door

Rob

op 06 Aug 2018

Hallo Joris, ik hoop dat je mij kan helpen met mijn vragen. Als pensionado wil ik wat meer met fotografie wil gaan doen. Ik trek er regelmatig op uit, rondje fietsen met een camera of reizen met de camper en wil veel foto's maken van de natuur, cultuur een soort reisverslag om in de winter er een mooi fotoboek van te maken. Ook vind ik het leuk om vogels te fotograferen. (geen vogelaar hoor)Nu heb ik impulsief een Nikon P900 op het aan raden van een vogelaar. Na het lezen van jou verhalen wil ik als beginner een d3400 aanschaffen welke lenzen kun je mijn adviseren. B.v geen standaardlens maar welke dan. en wil eventueel mijn P900 in ruilen voor een telelens. Graag advies.Alvast bedankt Rob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Aug 2018

Hi, door verblijf in Noorwegen duurde het wat langer. De P900 geeft heel veel zoombereik. Qua lenzen minimaal 300 mm (maar je zal snel minder bereik hebben dan met de P900). De Nikon AF-P 70-300 die ik in dit artikel noem vind ik echt een aanrader. Verder gewoon de kitlens erbij houden bijvoorbeeld.

Martin
Door

Martin

op 19 Aug 2018

Joris, goede, prettige site. Dank daarvoor. Zelf loop ik al een tijdje mijzelf af te vragen: en nu? Ik heb een Nikon D7200 met 35/1.8 prime (Nikkor) en een Sigma 18-200/3.5/6.3 Zoom. Maar wil meer tele. Logisch vervolg zou zijn: Nikkor 200-400/F4 maar ook 2de hands zijn die niet te betalen. Zelf heb ik een beetje nare ervaring met Tamron en mijn huidige Sigma heeft zijn sweetspot op 7.1. Boven de F8 wordt hij als snel onscherper. F7.1 is echter niet altijd genoeg qua scherptediepte. Wat nu?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2018

Bedankt Martin! Een 100-400 mm lens is 1) veel beter betaalbaar en 2) heel goed uit e hand te doen (vind ik; dit is ook persoonlijk). De ene lens is de andere niet, dit geldt ook bij Tamron. Ik moet me nog verdiepen in de 100-400 mm lens van Tamron (komt mogelijk nog wel een blog over). Zelf gebruik ik veel 100-400 mm maar ik heb Canon. De lens heeft mij echt nieuwe mogelijkheden gegeven. Ik gebruik de 100-400 ook gewoon tot bijv. f/13, ik vind het prima te doen.

Steven vd velden
Door

Steven vd velden

op 30 Aug 2018

Goedenavond,  ik heb een vraag,  ik heb zelf momenteel een d7200 met sigma 17-50 2.8, nu zit ik te kijken naar een zoom lens voor o.a. vliegtuigen fotografie en dieren in dierentuin etc.  Nu zie ik door bomen het bos niet meer,  wat is de beste allround zoomlens hiervoor?? Qua image quality/ schepte. Tamron 18-400 of Nikon 18-300 (welke versie) alvast bedanktSteven

van der veken johan
Door

van der veken johan

op 17 Sep 2018

hallo joris , ik ga regelmatig vliegtuigen spotten alsook airshows doen maar wat is nu een betaalbare lens voor op mijn nikon D500 ? mvg johan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Sep 2018

Hi Johan, leuk. Deze kan ik je aanraden: is erg goed voor dit geld. Nikon AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR.

Jouke
Door

Jouke

op 25 Sep 2018

Hi Joris,Ik heb een vraag over lenzen. Naast een body (keuze nog niet gemaakt) wil ik ook een nieuwe lens aanschaffen. Een 70-300. Ik ga er van uit dat mijn kit lens (17-104) nog voldoet op een nieuwe body….. (oude body was een Nikon D90).Maar van de Nikon 70-300 kom ik tot 3 types: • Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Kost 260 euro • Nikon AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED. Volgen jou de ‘grote broer’ van de eerste, kost 620 euro. Een groot prijsverschil • Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR IF ED. Een ouder type dan de tweede, maar als occasion kost hij iets van 290 euro.Wat is wijsheid? Wat zijn de grootste verschillen tussen de verschillende lenzen? Tussen de eerste en tweede het verschil in f van 6.3 en 5.6. Maar het prijsverschil is wel enorm. Tussen de tweede en derde is het verschil de leeftijd????Groet, Jouke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Sep 2018

Hi Jouke,De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is nieuw en enorm goed voor 'cropcamera's'. Ik heb zelf resultaten van cursisten gezien, ze zijn tevreden en hij komt goed uit de tests. De Nikon AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED heb ik ook besproken in het artikel. Belangrijkste verschil is dat deze lens ook op fullframe camera's kan (en dus niet het verschil tussen f/5.6 en 6.3). Andere eigenschappen staan in het artikel. De laatste is een oudere versie, ik zou me daarin moeten verdiepen en mogelijk komt dit nog op het blog. Alleen meer lenzen bespreken maakt het voor mensen niet makkelijker om te kiezen, moeilijker juist. Voor de meeste mensen is de Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR een enorme aanrader, tenzij je per se op kortere termijn al naar fullframe wil. Dat raad ik weinig mensen aan, lenzen zijn belangrijker en je eigen ontwikkeling nog meer.

Lisa
Door

Lisa

op 04 Oct 2018

Ik ben op zoek naar een reislens voor mijn Nikon D3200. Mijn fotograaf raadt mij een Sigma 17-70 f2.8-4 DC macro OS HSM aan, maar zijn er ook nog evenwaardige alternatieven? Ik wil graag breed kunnen fotograferen alsook ruim inzoomen met een vage achtergrond.Bedankt! Lisa

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2018

Door drukte een iets latere reactie Lisa. Ik vind 17-70 mm een te kort bereik hebben. Ik zou voor meer bereik gaan, 200 mm bijvoorbeeld of een allround lens zoals een Sigma 18-300 mm zoals ik die noem in dit artikel. Je kan dan meer onderwerpen dichtbij halen, dat is regelmatig nodig op reis. Echt ruim kunnen inzoomen gaat niet lukken met 70 mm. Met 200/300 mm krijg je makkelijker een vage achtergrond.

Remco van Rijs
Door

Remco van Rijs

op 04 Nov 2018

Hallo Joris, Ik zit voor een dilemma. Heb een Nikon d750 met lenzen 14-24 24-70 en een 70-200 alles van Nikon zelf Nu gaan we binnenkort naar Costa Rica en vraag me af of ik meer mm nodig heb dan de 70-200 Ik neem niet alle 3 de lenzen mee dat is te veel gesjouw, .Zoek dus nog een telezoom met meer mm dacht eerst aan de 200- 500 vanNikon maar dan neem ik de 70- 200 niet mee en mis ik dus het tussen bereik. Wat zou jij adviseren Iets van onder de 70 mm en dan naar 300 of 400. Zijn dat goed lenzen dan ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Nov 2018

Hi Remco,70-200 mm is niet zoveel voor wildlife. Je komt wel lengte tekort in bepaalde situaties ja. Je kan denken aan 100-400 mm van Tamron (zie ook artikel dierenfotografie)." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">). Dit gaat over Canon lenzen maar die is er ook voor Nikon. Die 100-400 mm van Tamron is heel goed voor een goede prijs. Of een 80-400 mm van Nikon, die is ook goed. Dan heb je niet echt een 'gat' in je bereik. Bij 200-500 mm is dat wel meer zo. Verder moet je kijken naar het gewicht, of het te doen is voor je. Zelf heb ik vaak mee: 16-35, 24-70 mm en 100-400 mm (en dan heb ik ook een klein gat). De 70-200 mm laat ik vaak thuis voor de 100-400 mm die flexibeler is voor mij. Alleen de 100-400 is minder lichtsterk maar voor landschap is dat minder belangrijk voor me. Het is soms ook wat concessies doen maar meer dan 200 mm heb je wel nodig, zeker met fullframe.

Marie-Claire Reedijk
Door

Marie-Claire Reedijk

op 20 Dec 2018

Dag Joris, allereerst heel hartelijk bedankt voor de uitgebreide en onafhankelijke informatie op jouw website. Ik heb er la veel informatie vanaf kunnen haken. Op dit moment gebruik ik nog een compact camera (Nikon B700) maar ik wil nu eindelijk de stoute schoenen aantrekken en overstappen naar een spiegelreflexcamera. Dankzij de informatie op jouw site overweeg ik om een Nikon D5300 aan te schaffen. Een van mijn hobby's is het fotograferen van vogels en heb ik dus een lens met een groot zoombereik nodig welke ook snel scherp kan stellen. Gezien de info over een allround telelens lijkt het mij verstandiger om 2 lenzen aan te schaffen: een met een standaard bereik en een telelens. Welke 2 lenzen zou jij mij adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Dec 2018

Hi Marie-Claire Reedijk, bijvoorbeeld tot 400 mm voor vogels (je komt snel lengte tekort). De Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD is heel goed. Op zich voor die kwaliteit ook niet de duurste maar het is ook niet een goedkope uitgave. 300 mm is voordeliger maar je komt wel snel lengte tekort bij vogels.Verder bijvoorbeld een 18-105 mm van Nikon als 'walkaround' lens. Andere optie is een allround 18-400 mm van Tamron omdat je dan niet van lens hoeft te wisselen. Ik zou even naar de winkel gaan om te ervaren hoe groot en zwaar je een 400 mm lens vindt.

Martin
Door

Martin

op 27 Dec 2018

Hoi Joris, mede door jouw artikel de Nikon 70-300 AF-p 4.5/5.6 aangeschaft voor mijn D7200. Inderdaad, prima scherp en ook op 300mm nog prima uit de hand te doen. Hij heeft, zoals bekend, wel veel licht nodig en daar loop ik spaak. Bij 5.6 op 280 (net niet maximaal ingezoomd) zien de kleuren er wat flets uit. Ik schiet dan wel in RAW maar heb zeer zelden iets aan de de picture control hoeven doen. Als ik in JPG schiet, gebruik ik picture control "STANDARD" met een lichte verscherping (+4) en iets meer contrast (+1), maar ook dan vind ik het tamelijk flets. Bij mijn Sigma 18-200 had ik daar minder last van. Kan het aan de picture control liggen (die volgens mij in RAW niets doet) of ligt het aan dit soort lenzen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi Martin,Leuk dat je bezig bent met je footgrafie en een lens hebt gekocht. Picture control van Nikon is vergelijkbaar met 'beeldstijl' bij Canon. Het heeft geen invloed op het RAW-bestand, wel op de JPEG. Ik vind je instellingen (verscherping en contrast goed bij je JPEG-foto's). Kleuren kunnen per lens wel verschillen. Ik zou in RAW de foto's meer levendigheid geven (met verzadiging zou ik oppassen, dat is snel heftig). Ik weet niet precies hoe de kleurverschillen zijn tussen de door jou genoemde lenzen.

Greta Briers
Door

Greta Briers

op 03 Jan 2019

Beste Joris, Ik ben al een tijdje aan het overwegen om een nieuwe camera te kopen. Tot nu toe had ik vooral de Spiegelreflexcamera Nikon D5300 + 18-105mm in gedachte. Na wat zoekwerk op internet en jouw website begin ik meer en meer de aankoop een Systeemcamera SONY ALPHA A6000+16-50+55-210 PACK te overwegen. Voornaamste reden is het gewicht en volume. Ik zie me deze camera vooral te gebruiken op citytrips en vakanties. Dit jaar wordt de vakantiebestemming bvb Thailand of Vietnam. Ook op feestjes met vrienden en familie zal de camera zeker van pas komen. Hierbij denk ik ook aan het nemen van zwart/wit (portret-)foto's. Nog een bijkomende vraag: hoe veilig schat jij de tweedehands aankoop van zulke toestellen? Alvast bedankt voor jou mening.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2019

Hallo Greta,Door de kerstvakantie een wat latere reactie. De Sony A6000 is ook een goede optie. Zeker tot 210 mm is het nog betaalbaar en voor jouw gebruik is 210 mm denk ik wel goed. Je vindt meer over de A6000 in mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste Systeemcamera. Tijdens feestjes kan je de camera gebruiken maar door weinig licht zijn de omstandigheden an wat lastiger (zou ook voor een Nikon spiegelreflex gelden). Alleen v oor een Nikon spiegelreflexcamera is wel veel makkelijker een voordelige losse flitser" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-flitser-kopen-concrete-tips/">flitser te koop van bijv. 100 euro. Bij Sony kan dit duurder uitpakken. Tweedehands kan je de camera ook goed kopen.

Isa
Door

Isa

op 04 Jan 2019

He Joris, compliment, wat een fijne site is dit zeg! Ik ben al de hele middag lekker jouw artikelen aan het lezen. Ik heb zelf een Nikon D5500 met daarbij een kitlens (18-55 mm) en een AF -S Nikkor 50mm f 1.8 g portretlens.Ik maak veel portretten van mensen, bij voorkeur buiten in daglicht, en merk toch dat ik niet altijd even tevreden ben over de gemaakte foto's. Ook zou ik graag wat meer willen gaan zoomen (niet mogelijk met de 1.8-lens). Welke (zoom)lens zou jij mij adviseren voor mijn camera?Alvast hartelijk dank voor je antwoordNikon AF-S 55-300 mm F/4-5.6G ED VR DX

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2019

Hallo Isa, bedankt voor je compliment. Door de kerstvakantie een wat latere reactie. De 50 mm f/1.8G lens is vind ik een geweldige portretlens voor de beginner. Alleen flexibel ben je inderdaad niet, je kan niet zoomen. Het is goed voor poserende foto's. Waarom je niet tevreden bent met de foto's met je 50 mm lens is mij niet helemaal duidelijk.Een heel goede telezoomlens die ook nog betaalbaar is, is de 70-300 AF-P lens. Die is nieuwer en sneller. Ik kan die meer aanraden dan de Nikon AF-S 55-300 mm F/4-5.6G ED VR DX. Alleen deze is niet zo geschikt voor binnen (veel minder lichtsterk dan de 50 mm f/1.8).

Cor van den Berg
Door

Cor van den Berg

op 16 Jan 2019

Graag zou ik een advies krijgen over de aanschaf van een lens om in een ,meestal slecht verlichte, zaal te fotograferen en dan het liefst zonder flits. Ik ben in het bezit van een Nikon D5600. Zelf denk ik aan een Tamron 70-200mm f 2.8 of een Tamron 24-70mm f 2.8. Als dit een goed idee is, weet ik alleen niet goed welke de beste keus is. Meestal moet je op die shows toch wel zo’n 4 á 5 meter afstand houden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jan 2019

Hi Cor,Zelf fotografeerde ik veel de Nederlandse tafeltennistop, ook altijd in slecht verlichte zalen. F/2.8 is zeker aan te raden voor jou. Zou niet voor f/4 gaan. Ik denk dat je door de afstand het beste een 70-200 mm f/2.8 lens kan nemen. Alternatief is dat je eerst een dag zo'n lens huurt en gebruikt op een show, dan kom je er pas echt achter. Kost vaak maar een paar tientjes.

Lies
Door

Lies

op 24 Jan 2019

Hoi Joris, Heel blij met jouw site en jouw duidelijke uitleg. Kom ik met de volgende vraag: Ik heb nu een Nikon D5100 met een 18-105mm lens. Nu ben ik aan het denken om een nieuwe lens te kopen of een nieuwe camera. Ik wil een allround lens met beeldstabilisatie of camera. Nu is mijn oog gevallen op de Nikon P900 0f de P1000. Beide camera's hebben een enorm groot zoombereik. Wat zou jouw advies zijn?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jan 2019

Hi Lies, dank je! Leuk. 105 mm is leuk maar niet echt veel. Ik ben zelf meer voorstander van een spiegelreflexcamera (of systeemcamera) i.p.v. een compactcamera. Je hebt wel vrij veel zoom met de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-compactcamera/">Nikon P900 of P1000, als je bijvoorbeeld vogels wil fotograferen kan dat een voordeel zijn. Prestaties bij weinig licht zijn wat minder bij dit soort camera's. En het spelen met onscherpe achtergronden kan ook iets minder. Je zou ook kunnen gaan voor een 300 mm lens (400 mm vind je denk ik te duur). Alleen de nieuwe Nikon 70-300 Af-P lens die ik noem is niet te gebruiken met de D5100. Je zou ook voor de Sigma 18-300 mm lens kunnen gaan die ik noem of eventueel voor de 55-300 mm van Nikon.

Lies
Door

Lies

op 27 Jan 2019

Oke.. dank je wel voor je advies. Hier kan ik iets mee! Ga ik me eens verdiepen in de lenzen van Sigma.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jan 2019

Succes Lies!

Saskia
Door

Saskia

op 01 Feb 2019

Hoi Joris, wij hebben net een Nikon d3500 gekocht met standaard lens 18-55. Wij willen de camera gebruiken voor vakanties ( wildlife, tempels natuur etc.). Ik wil er een lens bijkopen wil eigenlijk niet steeds wisselen. Ik heb nog weinigverstand van fotograferen doe alles nog met automaat, wil dat wel veranderen. Wat raadt jij voor lens aan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Feb 2019

Hi Saskia,Leuk. Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM voor Nikon is een allround lens. Dan hoef je niet te wisselen. Als je wil leren fotograferen, kan je hier mijn" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">mijn begeleidingstraject vinden om niet meer automatisch te fotograferen >> En hier vind je mijn fotografiecursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cursus-fotografie/">fotografiecursus op locatie >>

J
Door

J

op 03 Feb 2019

Wat ik leuk vind om te fotograferen is portretten, landschappelijke beelden, of close-ups van bijvoorbeeld vogels. Ik heb een coolpix s9900, dus daarmee kan ik wanneer ik onderweg ben 'snelle' foto's maken. Maar om het meer onder de knie te krijgen wil ik toch geloof ik het plezier van m'n spiegelreflex weer herontdekken en lekker dwalen door allerlei landschappen. Jij had het over een lens van 18-300mm, een lens die zowel dichtbij, landschappelijk als close-ups kan maken geloof ik. Dat lijkt mij zeker wat. Heb al wat zitten surfen en reviews gekeken en dit past denk ik wel. Daarnaast lijkt het me fijn om een 50 mm 1,8 aan te schaffen, omdat ik het licht op de portretten wel heel erg mooi vond.De spiegelreflex die ik nu heb is behoorlijk oud. Jaar of 14 denk ik, of 13 misschien, dus ik zou hier ook in willen investeren.De lenzen die ik nu heb zijn: - Nikon AF NIKKOR 28-80 mm - AF-S NIKKOR 55-200 mmDus ik geloof dat ik het liefst een nieuwe spiegelreflex koop van Nikon, bijvoorbeeld de twee lenzen erbij en dan nog jouw vervolgcursus doe om goed te oefenen en de techniek meer onder de knie te krijgen.Jij had het nog over een systeemcamera. Daar had ik ook al naar gekeken, maar geloof dat ik liever naar een spiegelreflex kijk.Vind je, gezien mijn wensen van soort van foto's die ik wil maken, dit een goede keus?En heb je dan een nikon camera die je het meest geschikt vindt voor mij? In totaal wil ik rond de €2000 in de camera en lenzen investeren. En heb je advies over het merk lens? de 18-300 is rond de 800 euro geloof ik.. en de 50 mm 220 euro.. Klopt dat? En welke beschermlens was ook alweer goed?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Feb 2019

Hoi J,Ik denk dat 18-300 mm inderdaad het beste past gezien je nogal uiteenlopende onderwerpen. Je kan denken aan: Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II objectief Qua body kan je gaan voor Nikon D5600. Je kan een 50 mm f/1.8 nemen. De Yongnuo versie voor Nikon vind ik ook erg goed en is veel voordeliger dan de Nikon. (80 euro vs 225 euro ongeveer). Bij verdere vragen kan je die op het blog stellen (over apparatuur). Normaal geef ik adviezen allen op het blog, ik krijg dagelijks meerdere mails en zo bundel ik het en laat ik zien dat ik mensen help. Verder de zonnekap gebruiken. UV-filter is niet per se nodig, maar kan wel voor bescherming van de 18-300 mm lens. B & W is in ieder geval een goed merk.

Wim van Oostveen
Door

Wim van Oostveen

op 06 Feb 2019

Beste Joris,Ik gebruik de combinatie Nikon 7100 met Tamron 150-600 SP F5-6,3. Deze is niet echt lichtsterk , daardoor traag en in het uiterste zoom bereik niet altijd scherp. Uit de hand is alleen bij heelveel zonlicht mogelijk. Ik denk erover om de Tamron weg te doen en daarvoor een Nikon Coolpix P1000 te nemen. Wat kun je mij adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Feb 2019

Hi Wim,De Tamron 150-600 mm SP F5-6.3 is niet lichtsterk inderdaad. Je noemt de Nikon Coolpix P1000. Deze is lichtsterk in het groothoekgebied (f/2.8) maar helemaal ingezoomd is de lens niet lichtsterk (f/8 zelfs). En je gebruikt de lens voor zoomen. Dus helemaal ingezoomd is er minder lichtsterkte (2/3 stop minder). En ook de prestaties bij minder licht zijn door de kleinere sensor wat minder bij een bridgecamera. Dus op hogere ISO zijn prestaties wat minder. Maximale ISO is 1600 bij de Nikon Coolpix P900. Ik vind ben in het algemeen niet zo gek van camera's waarmee je geen lens kan wisselen. Ook moet je even goed checken hoe de bediening is. Soms moet je bij dit soort camera's een paar toetsen indrukken om bijv. iets als ISO te veranderen. Bij een spiegelreflexcamera is kan dit soms sneller worden veranderd. Dat vind ik in de praktijk belangrijk.Je kan ook nog kijken naar Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera's (of Panasonic. In combinatie met de Micro Four Thirds sensor heb je dan ook veel bereik (cropfactor 2). Er is ook een Panasonic Leica lens van 100-400 mm. Dit is in combinatie met een systeemcamera van Olympus /Panasonic een 200-800 mm lens. Dit is uit de hand nog wel te doen door de beeldstabilisatie in de body die sterk is. Misschien kijken of je zoiets eerst kan lenen/huren om echt te ervaren.Het is zo dat én een echt lange lens (500/600 mm) én lichtsterke betekent dat je uitkomt op heel zware en héél dure lenzen. Denk aan 600 of 500 mm f/4. Die zijn dan zo 10.000 euro of meer. En je bent niet meer mobiel.

Wouter
Door

Wouter

op 12 Feb 2019

Dank voor deze goede info. Ik heb een D3300 en ik wil graag een lens die tussen de 0mm-300mm zit. Wil niet te veel wisselen met lenzen. Ikzelf dacht dat de Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM wel een goede is. Of is er een betere voor ongeveer de zelfde prijs? Wil voornamelijk Schepen en natuur schieten. Dank je wel Wouter

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2019

Wouter,Bedankt. Inderdaad vind ik dan de Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM een goede optie. De Tamron 16-300 mm is ook een goede optie, maar is toch wat duurder.

yvonne
Door

yvonne

op 08 Mar 2019

hoi joris Ik heb de d 3100 van nikon. Nu is mijn telelens nikon dx af-s nikkor 55-200mm f4-5.6G ED VR stuk. Ik heb ook nog een nikon dx VR af-s nikkor 18-55 f3.5-5.6G. Nu wil ik graag een nieuwe telelens voor mijn camera en dan gelijk 1 met groter bereik, omdat ik veel in de natuur fotograveer. bos/dieren, maar ook strand/ zonsondergangen. Wat kan ik het beste kopen? Als het kan rondom de 300 euro. Iets meer kan ook.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2019

Bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik in dit artikel noem. Dan heb je 300 mm. 400 mm wordt een stuk duurder en valt buiten je budget.

Arjan
Door

Arjan

op 26 Mar 2019

Hallo Joris, Ik heb een D3400 Nikon camera body. Daar zat bij een 18-55mm lens. Later heb ik een 70-300mm lens erbij gekocht omdat ik graag foto's op het race circuit maak. Maar nu wil ik graag een allround lens erbij voor instant foto's en portret fotografie. Dus na lang zoeken heb ik onderstaande lens uitgezocht: AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II Is dit een goede optie? Of heb je een ander advies? Bij voorbaat dank voor je reactie. Groet, Arjan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Apr 2019

Hi Arjan,Excuus, ik heb je reactie niet gezien. Ik moet in mijn website systeem scrollen om te zien wie ik heb beantwoord en soms schiet er een vraag tussendoor. Op zich is de AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II een goede lens. Een alternatief is bijv. een 18-300 mm lens van Sigma kopen en dan heb je eigenlijk de 70-300 mm wat minder nodig. Hoewel die misschien iets sneller is voor actiefotografie.

Kees bergers
Door

Kees bergers

op 02 May 2019

Goeden avond Joris, Hier even een dilemma, wil graag een telelens voor mijn Nikon D7100 kopen en denk aan een 70-200 2,8 versie of van Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II tweede hands, of de Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 zou jij hier een advies in kunnen geven? gebruik nu veel mijn Nikon AF-S 16-80mm F/2.8-4.0E VR ED pracht lens. hoor graag wat jou mening is. m.v.g. Kees

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 May 2019

Kees, ik was in Finland. Daarom even een latere reactie. De Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II komt op 200 mm scherper uit de test op f/2.8. Ook lees ik dat de Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 meer finetuning nodig zou hebben met de dock om de beste resultaten te behalen. Misschien kan je testfoto;s maken in een winkel van de Tamron om te kijken hoe scherpte is, met name op 200 mm bij f/2.8. Of de lens mogelijk huren als die beschikbaar is.

Kor van der Waal
Door

Kor van der Waal

op 28 May 2019

Beste Joris, Bij Kamera Express in Rotterdam adviseerde de verkoper mij voor het fotograferen van vogels een Nikon D7500 body en een Tamron 150 -600 mm F/5.0-6.3 Di VC USD G2 Nikon F aan te schaffen. Nu schreef jij op jouw website over Tamron objectieven: Bij Tamron kan de beeldstabilisatie ervoor zorgen dat de lens op het moment van scherpstellen wat verspringt (dit is niet alleen bij deze lens maar bij meerdere Tamron lenzen), Persoonlijk vind ik dat niet prettig en ik merk dat ook cursisten dit niet fijn vinden. Ook op andere sites lees ik dezelfde klacht over de Tamronlenzen, terwijl de meerderheid van de kopers heel tevreden is over Tamron. Is het wel zo verstandig om toch deze Tamronlens te kopen? Kan de Nikon AF-P 70-300 mm F/4.5-6.3 G ED VR een goed alternatief zijn of is 300 mm echt te weinig voor vogelfotografie?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

Hi Kor,Ik durf niet te zeggen of het ook geldt voor de Tamron 150 -600 mm F/5.0-6.3 Di VC USD G2 Nikon F. Dit merk je wel als je hem test beeldstabilisatie aan. Zou je in een winkel kunnen vragen. Overigens heeft Sigma ook een 150-600 mm lens. 300 mm is te weinig voor vogelfotografie. Uit de hand is dit een alternatief: Nikon AF-S 200-500mm f/5.6 E ED VR.

A'da
Door

A'da

op 04 Jun 2019

A'da de Bruin 13 uur geleden geplaatstHey Joris, je mail & blog gelezen. Nu heb ik een 16 - 300 mm lens. Daar ben ik al heel blij mee en dat is ook een lens waar ik standaard mee op pad ga (haha logisch ik heb -nog- geen andere lens). Maar: ik denk dat deze lens gewoon echt perfect bij mij past met alles wat ik wil. Maar... ik wil eigenlijk ook wel zo'n uil nog dichterbij halen - of welke vogel of ree/hert of wat dan ook. Dat lijkt me echt super gaaf. Mijn vraag is dan: kan dat nog uit de hand met zo'n lens? 'Tuurlijk, statief is beter, maar uit de hand ben je wat wendbaarder. Is dat te doen als je er 600 mm op heb staan? En... leuk om vogels dichterbij te kunnen halen, maar wat kun je nog meer met zo'n lens? Landschap, zonsopkomst/ondergang, is hij dan ook bruikbaar? Daarnaast had ik vanavond al eerder je blog gelezen over een macrolens. Ook iets wat nog op mijn verlanglijstje staat. Is ook errug leuk!! En macrofotografie met bloemen, insecten lijkt me ook supergaaf. Alleen... wat kun je met zo'n lens verder? Landschap, zonopkomst/ondergang? Geeft dat nog leuke effecten? Ik merk dat ik met de zonsopgang/ondergang toch vaak erg inzoom en dan ook vaak werk vanaf statief. Nah, vragen vragen vragen. Het zou gewoon erg prettig zijn om zowel een macrolens als zo'n zoom 600 mm lens eens een weekje te kunnen uitproberen! Dan kun je beter beoordelen of en wat je past en wat de mogelijkheden zijn van zo'n lens bij wat ik zou willen.... - wsl wil ik te veel ;-) En: Nikon TC 17-E II AF-S 17 (6978) of Sigma TC-2001 2.0x (Nikon) Is dit nog een optie?????? Wat zijn de voor/nadelen van zo'n teleconverter simpel gezegd ??

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jun 2019

Hi A'da,Leuk dat je actief bezig bent.Een 150-600 mm is minder goed uit de hand te doen, door de lengte en ook door het gewicht. Een goed alternatief is de Nikon AF-S 200-500mm F/5.6E VR. Die is beter uit de hand te doen, zou ik dan eerder doen. Voor wildlife of vogels heb je soms bereik nodig ja. Voor landschap gebruik ik dit zelf niet. Jij hebt met jouw 300 mm (op jouw cropcamera; het is wat technisch) meer bereik dan ik met mijn 100-400 mm op fullframe. Dus ik heb minder zoombereik dan jij als ik voor landschap op pad ben. Ik vind dat je niet zo vaak meer dan die 300 mm van jouw nodig hebt voor je landschap. Voor zonsopkomst en ondergang vind ik het ook niet zo mooi als de zon zo groot in beeld komt (meestal dan). Dus daarvoor zou ik hem niet kopen, meer wildlife.Macro is gemaakt voor dichtbij, meer vergrotingsfactor. Het is ook te gebruiken als portretlens maar voor landschap gebruik ik het niet.Idee: kijken of je lenzen kan huren. Ik google wat en dan zie bijv. Calumet. Die verhuurt Nikon AF-S 200-500mm F/5.6E VR. Ik heb geen belang verder. Doe dat een keer een weekend en ERVAAR het. Alleen dan ben je wel snel verkocht ben ik bang (in jouw geval ;-).Teleconverter werken alleen op de beste lenzen en ook lichtsterke. Dus bijv op f/2.8 of f/4 lenzen. Niet goed met die 16-300 mm. Je verliest veel licht en dat kan alleen een lichtsterke lens hebben. Ook verlies je autofocussnelheid en scherpte.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jun 2019

Overigens vind ik zelf dat dieren in hun omgeving ook heel mooi kunnen zijn. Ik heb zelf niet zoveel foto's van beren van heel dichtbij maar meer in hun mooie bosrijke omgeving. Dus een closeup van de uil hoeft niet mooier of sfeervolle te zijn.

A'da
Door

A'da

op 05 Jun 2019

Mss is dit wel de meest juiste tip! En de goedkoopste.... De Nikonlens die je aangeeft is wsl super, maar ook weer wat duurder. Ik hou 'em dus nog ff op mn verlanglijst ;-) Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Succes ermee A'da!

Annemie
Door

Annemie

op 13 Jun 2019

Hallo Joris, Ik ben een hobby fotograaf die een Nikon D300S met SB 900 flitser en 18-200mm superzoom op de groei heeft gekocht. Daar fotografeer ik al jaren met veel plezier mee. Zeker in combinatie met een 105mm macro voordat deze gestolen werd. Ik vertrek binnenkort op vakantie naar Zuid Amerika waar ik van plan ben veel in de jungle te fotograferen. Dat betekent dus zowel macro en insecten en dergelijke, maar ook zeker vogels en dieren op een afstandje die moeilijk benaderd kunnen worden. Voor de macrolens denk ik opnieuw aan de 105mm. Nu zit ik heel erg te twijfelen aan het soort telelens het meest compatible zou zijn aan hetgeen ik al heb. Ik investeer liever wat meer om op die manier een betere lens te hebben waar ik langer mee doe. Ik zit te denken aan een 200-500 mm, omdat die dan mooi volgt op de 18-200 die ik al heb. Wel zit ik een beetje met het gewicht. Zo'n enorme cameratas gevuld met lenzen meezeulen is geen pretje en ik heb snel last van rug en schouders. Bovendien is de prijs van deze dingen niet van de poes. Ik heb wel een aardig budget maar je ziet dit soort lenzen ook voor 3000€ tot zelfs 15000€ en dat gaat me voor mijn beperkte fotografische kunsten een beetje te ver. Wat kan je aanraden voor mijn specifieke situatie?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jun 2019

Hi Annemie,Voor de macro, bekijk ook even mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Beste macrolens voor Nikon. De Sigma 105 mm is ook een prima macrolens. De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">Nikon 200-500 mm is op zich zeker een goede lens voor het geld. Bekijk ook even mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">Beste telelens voor dieren en safari voor Nikon. Het punt is alleen wel dat de lens (net als veel andere telelenzen) niet lichtsterk is. En je kan met donkere situaties te maken krijgen in de jungle. Probleem is dat én zoombereik (bijv 300 tot 500 mm telelenzen) én lichtsterkte (bijv f/2.8) A) niet te betalen zijn en B) niet goed te dragen zijn door het gewicht. Dus die allerduurste vallen daarmee af.De 200-500 mm is zo'n 2 kg. Alternatief is een Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">Tamron 100-400 mm voor Nikon. Die is ook heel goed. En dat is de lichtste 100-400 mm lens die er is, 1,1 kg. Dat is bijna de helft. Verder zla je hoge ISO moeten gebruiken bij minder licht. En je zou kunnen bekijken of je (t.z.t.) een nieuwe body wil die daar beter tegen kan dan de D300S. Een body met ook wat meer megapixels zodat je foto;s makkelijker kan bijsnijden achteraf.De D300S is daarbij ook best fors qua gewicht. Ik neig zelf naar 100-400 mm, liefst in combinatie met een wat nieuwere body. alleen er moet ook budget voor zijn, bijv. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7500. Die is klein en relatief licht. En 21 megapixels vs 12 van de D300S compenseert het wat mindere bereik van de 100-400 mm in vergelijking met de Nikon 200-500 mm.Cursist van mij maakte met een Nikon D5300 zelfs goed bruikbare foto's op ISO 6400 in de Jungle (Borneo). Alleen kan het licht overal anders zijn natuurlijk.

Margret
Door

Margret

op 13 Jun 2019

Hallo Joris,Ik kan van iemand een sigma 18-200 lens overnemen.Ik heb een canon eos 4000d camera en heb behoefte aan een betere zoom. Is deze lens dan een goede optie of heb jij een ander advies?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jun 2019

Hi Margret,Een Sigma 18-200 is een handige allround lens, ik neem aan dat je deze bedoelt: Sigma 18-200 mm f/3.5-/6.3 Contemporary voor Canon. Die is goed en geeft je meer zoombereik.

Tessa
Door

Tessa

op 19 Jun 2019

Ha Joris, Ik ben een leek en heb een Nikon D3200 met een standaard 18-55mm lens erop. Nu wil ik een telelens aanschaffen. Maar ik begrijp van CameraLand en KameraExpress dat mijn camera geen ingebouwde autofocus heeft en ik dus niet zo maar een telelens van Sigma of Tamron kan kopen omdat ik dan geen autofocus heb. Wat is een redelijke telelens voor mij waarbij ik wél autofocus heb? Zacht geprijsd? Mag ook tweedehands.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jun 2019

Hi Tessa,Je kan wel een lens van Sigma of Tamron nemen maar niet heel oude die zelf geen autofocus hebben (een lens met autofocus heb je nodig, alle moderne hebben dat bijna). Je kan denken aan Sigma 18-200MM F/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM CONTEMPORARY. Of Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro. Die laatste geen wat meer bereik nog. Niet de Tamron 18-270 mm kopen, die is minder scherp op 270 mm.

José
Door

José

op 11 Aug 2019

Hallo Joris, wat een prachtige leerzame website. Ik wilde een ander vraag stellen, want ik wist al een beetje wat ik wilde maar nu lopen er grote beren op de weg zeg maar ;)). Vroeger, in het analoge tijdperk, had ik een spiegelreflex camera. Maar ben over gestapt op een bridge camera van Sony, HX400V. Maar liep tegen beperkingen en daarom al lang op zoek naar een nieuwe camera. Een apc systeemcamera. (De camera is nu defect, niet meer te repareren) Maar nu mijn probleem. Ik fotografeer voornamelijk, vogels, libelles en vlinders. Ik maak dus veel gebruik van de zoom. In de exif gegevens zie ik bij veel foto's een brandpuntsafstand van 215mm staan. Als ik uitreken kan ik volgens mij nooit een lens voor een apc camera kopen waar ik dezelfde foto's mee zou kunnen maken, of zie ik dat verkeerd? De sensor van de Hx400V is 1/2,3'. Normaal gesproken kan iemand dichter bij het onderwerp gaan staan, maar dat is voor mij veel moeilijker, ik blijf met mijn scootmobiel het liefst op het asfalt ivm pijn klachten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Ik begrijp je vraag. Ik moet zeggen dat ik even niet precies weet hoe je het zoombereik van je Sony kan vergelijken met zoombereik van een nog te kopen camera. Met een APS-C camera heb je snel wat minder bereik. Je hebt meer bereik met een Micro Four Thirds sensor (ook systeemcamera). Bijvoorbeeld van Olympus of Panasonic. Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera. Met een 300 mm lens heb je dan eigenlijk 600 mm bereik (door de cropfactor van 2). Op een APS-C sensor heb je met 300 mm lens eigenlijk 450 mm bereik. Ik zou het eens uittesten in een winkel, het zoombereik.

Anne Severens
Door

Anne Severens

op 09 Sep 2019

Hallo, Mijn naam is Anne en ik ga in oktober naar Afrika, dus op safari. Ik heb een Nikon D3100 en heb momenteel 2 nikon lenzen 18-55 en 55-200. Echter na mijn vorige reis merkte ik dat ik met 200 toch niet zo'n scherpe foto's kreeg en het heel vervelend vond om steeds te moeten wisselen van lens. Dat maakt dat ik nu voor een lens aan het kijken ben voor verder bereik en waarmee ik dus niet hoef te wisselen als voorkeur. Ik heb heel weinig ervaring met de camera (ik wil nog altijd graag een cursus volgen) dus vraag mij dan ook af welke lenzen u zou aanraden. Daarbij te vermelden dat ik er niet de hoofdprijs voor wil betalen, omdat ik er niet zoveel mee doen vooral op reis. Hopelijk kunt u mij verder helpen. Alvast bedankt Groeten Anne Severens

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Hi Anne,Leuk je reis, Eens lens tot 300 mm raad ik je aan. Allround, bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik noem in dit artikel. Alternatief is de Tamron 18-400 mm maar die is wat duurder. 200 mm is eigenlijk wel kort. Dat je onscherpe foto's had kan heel goed liggen aan je eigen instellingen, het is op zich geen verkeerde lens. Bij bewegende onderwerpen moet je wel weten wat je doet voor scherpe foto's. Het vraagt iets meer dan stilstaande beelden

John
Door

John

op 11 Sep 2019

Hoi, ik ben in het bezit van de Nikon D5300 en de hierboven beschreven 18-105. Nu vind ik zelf dat de foto’s verre van scherp zijn met dit objectief. Graag zou ik een lens met meer tele willen kopen. Bv een 18-300, 55-300 of 70-300. Welke maakt wel scherpe foto’s?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Sep 2019

John,Als je foto's niet scherp zijn dan ligt dit waarschijnlijk aan je instellingen. Of je moet heel veel pech hebben met een exemplaar van je lens maar het is op zich een prima lens. Ik ken je niveau niet, als je nog niet echt weet hoe je zelf je camera goed instelt dan raad ik je aan daaraan te werken. Ook met de beste lenzen maak je onscherpe foto's als je niet weet hoe je de camera instlt voor verschillende situaties. Het kan goed te maken hebben met een lange sluitertijd, manier van scherpstellen en meer. Als je samen wil werken om je camera te leren instellen, dan kan dat ook maar dat is aan jou natuurlijk. Zie ook mijn cursusoverzicht" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cursusoverzicht/">cursusoverzicht

Andre
Door

Andre

op 14 Sep 2019

Hoi Joris, Een van de beste resultaten van mijn speurtocht naar een voor mij geschikte camera/lens is wel jouw website, Heb hier al veel van opgestoken. Top! Waar ik nog steeds niet uit ben is of ik 150 euro meer wil uitgeven voor 50 mm meer inzoomen. Ik twijfel namelijk dus tussen de Sigma 18-250 of de Sigma 18-300 (die jij beide soms adviseer). De camera daar ben ik uit, dat wordt de D5600. Als ik de specs naast elkaar leg van beide lenzen zit daar eigenlijk niet zoveel verschil in (uiteraard die 50 mm meer) maar mijn vraag is of je daar nu zoveel verschil in zal zien tijdens inzoomen en kwaliteit (verlies?). Wil in de toekomst nog wel eens een grotere zoomlens van 500 mm ofzo maar wil eerst ervaring opdoen met de camera.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Sep 2019

Hi Andre,Dank je wel voor je opmerking.50 mm is niet heel veel verschil. Je moet vooral bekijken wat je veel fotografeert. Je kan ook achteraf nog je foto bijsnijden (croppen) als een onderwerp wat verder weg is. Met 24 megapixels van je D5600 heb je zeker wel mogelijkheden daarvoor. Soms komen mensen met 300 mm ook nog tekort en dan is de 50 mm extra wel prettig als je nog achteraf moet croppen. Dit levert geen kwaliteitsverlies op, alleen je kan de foto ietsje minder groot afdrukken. Maar 24 megapixel is veel hoor. Dat hebben mensen heel vaak niet nodig!

Arie Rietdijk
Door

Arie Rietdijk

op 27 Sep 2019

Hallo Joris, Fotografeer (zonder flits) veel biljarters, helaas heb ik het idee/gevoel dat de kwaliteit van de foto's nog net iets beter kan. (scherper/contrastrijker) Mijn camera: Nikon D5300, Lens; Sigma DC 17 - 50 MM 1 : 2.8 EX HSM Ik kan voor mijn gevoel soms ook onvoldoende inzoomen, zit meestal > 8 meter bij de biljarter vandaan. Later moet ik met "fotobewerking" dit weer compenseren. (wil dikwijls alleen de biljarter op de foto, dus zonder storende achtergrond elementen. Misschien een andere lens, zo-ja welke? Maar alle tips zijn welkom. Alvast bedankt, Arie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Hi Arie,De lens die je hebt is qua lichtsterkte wel geschikt voor binnen. Op grotere afstand kan je lengte tekort komen. Je komt dan gauw uit bij een 70-200 mm f/2.8. Die kan ook van Tamron zijn, de G2 versie is bijvoorbeeld heel goed. Het zijn niet de goedkoopste lenzen maar ze houden ook wel een behoorlijke waarde, tweedehands lens kopen is ook een optie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

En de lens die je hebt is een prima lens om binnen mee te beginnen, maar het is geen professionele kwaliteit. De prijs is ook relatief laag.

Arie Rietdijk
Door

Arie Rietdijk

op 30 Sep 2019

Hallo Joris, Ik ben nog wat vergeten, de foto's worden dikwijls gemaakt met de volgende instelling; 1/60S of 1/80S, F/2.8, ISO 800 of 1000

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Hi Arie, voor niet bewegende beelden kan dat. Bij beweging krijg je dan onscherpte.

Janna
Door

Janna

op 06 Nov 2019

Dag Joris, Goede site! Ik heb een vraag. Ik wil mijn kitlens AF-P DX Nikkor 18-55 mm VR voor een wat betere kwaliteit inruilen. Ik twijfel nu tussen de Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 DC OS HSM Macro Contemporary (2e hands) en de Nikon 18-140 mm (ik heb de telelens Nikon 70-300). Ik gebruik vnl voor buitenfotografie (landschap maar ook interieur) dus ook 17 of 18 mm is belangrijk, Welke lens zou jij mij aanraden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Hi Janna, de Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 DC OS HSM Macro Contemporary is lichtsterker, dus ook wat geschikter voor bij minder licht. Ook kan je door het lage diafragma een iets onscherpere achtergrond maken. Voor landschap is die lichtsterkte alleen niet zo belangrijk, je wil vaak alles scherp en gebruikt dan niet een laag f-getal. Voor landschap is de 18-140 mm wat meer allround omdat je meer kan zoomen. Het dubbele, dat vind ik zwaarder wegen. Voor interieur wil je denk ik ook vaak alles scherp. Dus je kan denken aan de 18-140 mm. Alternatief is de 70-300 mm verkopen en bijvoorbeeld een 18-300 mm van Sigma kopen zodat je alles in één hebt.

Jan Mooren
Door

Jan Mooren

op 23 Nov 2019

Hoi Joris, Allereerst....Wat heb je een kei leuke website gemaakt. Ik weet al niet meer precies hoe ik hier ben terecht gekomen maar volgens mij naar aanleiding van het zoeken naar een telelens. Veel informatie heb je er op staan en dat zal wel even duren voordat ik daar doorheen ben. Natuurlijk heb ik ook een vraag. Ik ga altijd graag op vakantie en dan voornamelijk de bergen in. Ik neem dan mijn sony dsc hx50v mee (lekker compact) waar ik zeer tevreden mee ben en waar ik mooie foto's mee maak. Ik gebruik de zoom erg veel om dieren en vogels etc van dichtbij te fotograferen. Ik heb een paar jaar geleden van mijn zoon de nikon d5200 overgekocht met Af-s nikkor 18-105mm 1:3.5-5.6G ED zoomlens. Deze camera wil ik nu meer gaan gebruiken omdat de sony wat mankementen gaat tonen, maar omdat ik toch ook verder wil gaan met het dichtbij fotograferen van dieren etc (die foto van de arend in schotland vind ik bv geweldig) zoek ik nu een lens die daar goed bij past. Alleen welke? Ik vind de keuze zo groot, dat ik door de bomen het bos eigenlijk niet meer zie. Zou ik voldoende hebben aan bv een 70-200mm lens of 70-300mm of bv van sigma een 18-300mm of tamron 16-400mm. Kun jij daar misschien iets in adviseren? Alvast heel veel dank. mvg Jan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Nov 2019

Hi Jan,Leuk. Tot 105 mm zoomen is niet veel voor dieren. Voor vogels al helemaal niet. Ik raad minimaal 300 mm als het gaat om dieren. Bijvoorbeeld Sigma 18-300 mm (of iets duurder: de Tamron 16-300 mm). Als je nog wat meer zou willen besteden dan is de Tamron 18-400 mm ook een erg mooie lens waarin je veel kan met 1 lens en 400 mm is voor dieren (zeker vogels) nog wat beter. 200 mm is ook echt te weinig, is zonde want dan wil je daarna weer een andere lens kopen. Wel moet je je realiseren dat 400 mm ook wat groter is en moet je het eens in de hand hebben om te beoordelen wat voor jou nog zwaar is of mee te nemen is

Bart
Door

Bart

op 12 Dec 2019

Beste Joris, Ook ik kan niet kiezen. Net weer een DSLR gekocht na jaren met compact camera's en een bridge camera (Coolpix P600) te hebben gefotografeerd. de P600 is geweldig wat betreft bereik maar de foto's zijn niet geweldig van kwaliteit. Mooi bij goed weer en de zon in de rug maar vaak vale kleuren en ruis, vooral bij moeilijkere lichtomstandigheden. Ik heb nu een Nikon D5600 met de kitlens 18-55mm gekocht (wees gerust, Ik heb ook een 50mm f1,8 lensje, :)) geen D3500 omdat ik het kantelbare scherm van de D5600 heel fijn vind bij het fotograferen van bloemetjes e.d. We gaan vaak op vakantie en wandelen en fietsen veel. Ik ga dus in principe dus niet op pad om foto's te maken maar ga op pad en maak onderweg foto's. daarom wil ik ook een allround lens. Ik snap dat ik het bereik van de P600 niet kan halen met een APSC sensor maar wil wel graag landschappen en toch ook dat vogeltje, en eigenlijk ook die mooie paddenstoel. Ik was aan het twijfelen tussen de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G VR ED DX Type II en de Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro Contemporary waarbij ik me afvraag of het prijsverschil terug te zien is in de prestaties, Maar nu zie ik ook de Tamron 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD, deze heeft weer veel meer bereik maar hoe verhoud deze zich ten opzichte van de andere twee. Bij meer bereik zou je verwachten dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, maar is deze zorg terecht?Oh ja, ik gebruik de foto's in boeken van Albelli, de XL versie en ik fotografeerde vroeger met een analoge Nikon FE.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Hi Bart, het klopt wat je schrijft. Een Nikon P600 of P900 heeft veel bereik. Dit is mogelijk door de kleinere sensor maar je doet concessies, kwaliteit is een stuk minder bij weinig licht. Een APS-C sensor is groter, het zorgt voor langere en zwaardere lenzen om dan ook nog een aardig zoombereik te krijgen. Voor vogels is 18-400 beter, dit is zeker een prima lens van Tamron. 18-300 mm is voor dieren ook wel goed (minimum) maar voor vogels is het vaak tekort. Dat blijft bij vogels vaak zo. De Nikon 18-300 is iets beter maar het gaat dan om details. Ik zou zelf ervaren hoe je het vindt om de 18-400 in je hand te hebben. Omdat je ook mobiel wil blijven is een alternatief een Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera met een 75-300 mm lens erbij. Door de cropfactor heb je dan eigenlijk 150-600 mm. Dit is qua maximale zoom vergelijkbaar met een Nikon D5600 en een 18-400 mm lens. Cropfactor van Nikon is 1,5 en dus heb je dan ook 600 mm. Maar Olympus is wel veel compacter en kleiner (de lens ook). De sensor is wel iets kleiner waardoor prestaties bij weinig licht van een D5600 wat beter zijn maar de Olympus is zeker wel beter dan de Nikon P600. Verder is een 18-400 allround en een Olympus 75-300 niet, dan moet je ook nog een andere lens erbij gebruiken. De olympus is qua foto's per seconde ook zo'n 2x zo snel dan een NIkon D5600.

Esmee
Door

Esmee

op 19 Dec 2019

Hallo, Ik heb voor school een nieuwe lens nodig voor mijn Nikon D3100. Nu heb ik een NIKON AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR gekocht. Mij is gezegt dat deze op alle Nikon camera's kan maar dit is dus niet het geval. Ik lees nu op allemaal sites en in de handleiding dat deze niet word ondersteund door mijn Nikon D3100. Dus deze gaat weer terug en ben ik weer opzoek naar z'n zelfde lens. Max. zoom tot 200 á 300 mm. En prijsklasse tot 260,-. Wat raad jij mij aan voor mijn camera?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2019

Klopt, de D3100 is ouder en dan matcht het helaas niet. Bijvoorbeeld nikon 55-300 mm of een allround lens, zoals Sigma 18-250 mm maar dan heb je wat minder bereik.

Lany Wacanno
Door

Lany Wacanno

op 12 Jan 2020

Beste Joris, Sinds 2 jaren heb ik een D5600 met een Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC objectief. Ik fotografeer voornamelijk mijn kleinkinderen en landschappen in de vacantie Nu wil ik mijn objectief upgraden naar een Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM Contemporary.Tamron Sigma Lenscontructie 16 elmenten in 14 groepen 17 elemeten in 13 groepen Aantal lamellen 7 9 VC Ja Ja Andere eigenschappen zijn redelijk vergelijkbaar. Heeft deze upgrade zin? Ga ik op vooruit? Kan ik beter overstappen naar de Art versie van Sigma ipv Contemporary? Doorsparen dus. Is de lensconstructie een maat voor beeldkwaliteit? Heb je ander alternatieven?Graag je reactie.Alvast bedankt. M.vr.gr Lany Wacanno

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jan 2020

Het is met name een upgrade voor wat betreft zoombereik, in die zin ga je vooruit. Sigma art is een heel stuk duurder. Alternatief is een Tamron 16-300 mm

Natasha
Door

Natasha

op 25 Jan 2020

Hallo Joris, Ik sta op het punt mijn eerste spiegelreflex camera te kopen en je artikelen op deze site zijn hier een enorme hulp bij. Je uitleg en tekst zijn makkelijk leesbaar en te begrijpen voor iemand zoals ik met nog weinig kennis van fotografie :)Na een aantal artikelen van je te hebben gelezen ben ik er op uitgekomen dat het waarschijnlijk een Nikon 3300 of 3400 gaat worden, of misschien een 3500 bij een gunstige aanbieding. Ik wil me vooral gaan richting op de natuur, en dan het liefst uiteindelijk in het wild met oa dieren op wat verdere afstand, vossen, wolven, vogels etc. In het begin zal ik waarschijnlijk ook meer oefenen in de natuur hier in Nederland. Ook zou ik graag foto's leren maken op wat dichtere afstand, met name in de natuur. Ik vind het lastig inschatten welke camera en welke lens of lenzen hier het best geschikt voor zijn, zou je me hier misschien in kunnen adviseren? Mijn budget voor dit moment is ongeveer 700 euro. Alvast bedankt voor je hulp! Vriendelijke groet, Natasha

Joris-Dijkema
Thierry Declerck
Door

Thierry Declerck

op 05 Apr 2020

Hallo Joris, Ik heb net de uitleg gelezen over de telelens maar, heb niks gelezen over de lenzen nikor af s 24-70mm 2.8 ed en de nikor af s 70-200mm 2.8 e fl ed. Ik ben in het bezit van deze lenzen. Heb ik een miskoop gedaan? Groetjes, Thierry

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2020

Hi Thierry, de lenzen die jij noemt zijn kwaliteitslenzen maar voor veel mensen niet betaalbaar. Ze passen niet in het artikel 'betaalbare' lenzen maar ze zijn wel heel goed.

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 21 Apr 2020

Beste Joris,Bijna al je blogs betreffende objectieven en camera’s gelezen. Dank, zeer verhelderend! Ik fotografeer met een Nikon D5200 met daarbij de 18-55 kitlens. Daarnaast fotografeer ik sinds twee jaar ook met uit een erfenis gekregen Nikon 70-300 f/1:4,5 - 5.6 ED VR AF-S G en een Sigma 8-16 f/1:4,5 - 5,6 DC AF HSM. Het wisselen van lenzen vind ik niet handig en overweeg al een hele tijd om de Tamron 18-400 te kopen. Ik fotografeer op vakantie landschappen, mijn partner ;) , maar ook details van een kerk, bijvoorbeeld een waterspuwer, kastelen en paleizen en kerken, ook binnen. Tevens, het kan niet op, ook nog wel eens een paddestoel en een vogeltje. In een kerk een lens wisselen vind ik nog niet zo erg, zou ik de Sigma 8-16 voor kunnen blijven gebruiken hoewel ik de groothoek tot 10mm niet veel gebruik, teveel vertekening en ook niet echt lichtsterk. Daarnaast denk ik dat ik voor binnen, feestdagen, verjaardagen de door jou aanbevolen Yongnuo 50 m of een 35mm prime te kopen. Je herhaalt het vaak, concessies doen is onvermijdelijk. Wat is wijsheid? Zou de 70-300 tweedehands nog wat kunnen opleveren en de 8-16 groothoek? En dan een wat minder extreme groothoek kopen en de Tamron 18-400? Ik hoor het het graag van je en hou vol in deze vervelende tijd. Cursussen geven lijkt mij nu ook wat lastig. Dank en een vriendelijke groet, Thomas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2020

Thomas, als je niet veel wil wisselen dan is de Tamron 18-400 handig (als je die 400 mm wil voor bereik). De 70-300 kan je dan particulier verkopen. Ik ga verder niet over prijzen. De groothoeklens kan je nog houden voor als je echt groothoek nodig hebt. Voor wat jij binnen wil zou ik gaan voor bijv. Sigma 17-50 mm 2.8. Dat is flexibeler dan 35 of 50 mm. En dat is beter voor verjaardagen, meerdere mensen op de foto enz. 17-50 is op een crop camera ongeveer 24-70 2.8 en dat is niet voor niks populair en flexibel. Goed dat je je partner ook fotografeert want als je te verslaafd raakt komen je relaties onder druk te staan... Dat weet ik :P. Mijn online cursussen lopen heel goed, maar leuk is het niet dat het op locatie nu ineens zo verstoord wordt natuurlijk! Als je het leuk vindt om met mij en ook veel andere enthousiastelingen meer met fotografie bezig te zijn, bekijk dan ook eens de Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Alleen als je motivatie hebt hoor!

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 24 Apr 2020

Joris,Hartelijk dank voor je duidelijke en humoristische antwoord! Hier kan ik echt wat mee. Ondanks deze vervelende periode: succes! Vriendelijke groet, Thomas

Leonora
Door

Leonora

op 24 Apr 2020

Hi Joris, Dank voor de fijne en duidelijke uitleg. Ik fotografeer nu met een standaard 18-55 mm lens en hiermee heb ik de basis van het fotograferen geleerd. Nu ben ik toe aan de volgende stap en dat is een telelens. Ik ben op zoek naar een lens rond de 70-300 mm voor m'n Nikon D3200 die niet te zwaar is en goed uit de hand te fotograferen is.. Het liefst geen allround daar je aangeeft dat de kwaliteit al vaak naar beneden gaat bij volledige zoom. Ik merk doordat er zoveel keus aan lenzen zijn in veel verschillende prijsklasse dat ik het lastig vind hier een keuze uit te maken. Mijn oog viel zelf op de Nikon 70-300 mm F/4.5-5.6G AF-S IF ED VR en de AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR. Helaas is de eerste nergens meer te verkrijgen en de tweede niet compatibel met mijn camera. Heb je eventueel nog advies welke het meest geschikt is. Groeten, Leonora.

Thierry
Door

Thierry

op 25 Apr 2020

Hallo Joris. Ik ben op zoek naar een draadloze afstandbediening voor een Nikon d850. Daar er weinig keuze is, viel mijn oog op de Arsenal - intelligent camera assistant. Ik had graag je mening over dit toestel of een alternatief. Mijn bedoeling is om kleine diertjes te fotograferen op bijvoorbeeld een bloem zonder dat je daar de ganse tijd moet staan wachten tot er een diertje op die bloem komt. Vriendelijke groeten, Thierry

marianne
Door

marianne

op 03 May 2020

Beste Joris, Ik heb een nikon D5100 camera en met deze corona crisis pak ik eindelijk het fotograferen weer op ( beginner) Bij ons in de buurt komen binnenkort weer veel libelles en waterjuffers tevoorschijn. Ook raak ik steeds meer geïnteresseerd in vogels. Ik heb een groothoeklens maar ben nu aan het rondkijken voor een lens voor bovengenoemde. Waarschijnlijk wordt een lens voor vogels te duur maar wat zou jij adviseren om de ( druk rondvliegende ) libelles op de foto te zetten? Ik zoek dus geen macrolens maar meer tele.groetjes, marianne

Rien
Door

Rien

op 19 Oct 2020

Beste Joris wellicht kan je mij ,heel snel, adviseren .ik heb een Nikon D3100 nu wil ik de DX SWM VR ED IF 55-200mm voor kopen Kan dit. Alvast bedankt voor je reactie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Oct 2020

Dit kan zeker, alleen heb je wel voor de weidsere beelden dan bijv. de 18-55mm nodig. Anders kan je ook kijken naar allround zoals Sigma 18-250mm.

Mary
Door

Mary

op 06 Dec 2020

Hoi Joris, Past de tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 DI VC USD voor Nikon ook op de d3500 camera van Nikon? Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Lucia
Door

Lucia

op 12 Dec 2020

Hoi Joris, Straatfotografie vind ik het allerleukst om te doen. Op reis of in de buurt, dat maakt niet uit. Ik kan er helemaal in opgaan. Ik gebruik daarvoor een Nikon D7500 met 50 mm prime lens van Nikkor. Dat ik veel moet lopen en niet alle foto's kan maken neem ik graag op de koop toe. Ik vind het een voordeel dat dit objectief alles naar voren haalt, mijn onderwerp wordt daardoor vanzelf wat closer. Het liefst gebruik ik alleen natuurlijk licht. Ik heb ook een Nissin flitser 24-200 mm met trigger en een statief, maar die gebruik ik zelden. De laatste tijd loop ik er regelmatig tegenaan dat mijn camera met objectief ook veel beperkingen heeft. Ik wil ook binnenshuis mooie foto's kunnen maken. Ik heb een Sigma 18-200 en een tweedehands Nikkor 17-55 mm maar de belichting werkt niet helemaal goed en ik ben ook niet enthousiast over de scherpte. Als ik echt mooie foto's wil maken pak ik toch weer mijn 50 mm lens. Kun je me een advies geven over een ander objectief? En zou je een softbox aanraden? Alvast dank voor het meedenken!

Arjan
Door

Arjan

op 18 Feb 2021

Hoi Joris,Ik heb een vraag over hoe ik zoom moet zien in verhouding.Ik heb een Nikon D5300 en heb begrepen dat dit een copy camera's.Nu zie ik in op het platform dat jij aangeeft dat als ik een 300mm camera heb, dit keer 1,5 kan dus dat ik dan 450 mm heb.Misschien doe ik iets verkeerd, maar de zoom met mij Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is maar een paar meter en krijg de vogels niet close op de foto, want dan moet ik te dichtbij komen.Met mijn Nikon Coolpix p600 had ik 60 x zoom.Waar kan ik dat mee vergelijken in mm van deze lenzen?Groet,Arjan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Arjan, De D5300 is een cropcamera inderdaad. bij vogels kom je snel lengte tekort, dat klopt ook. Als je eerder 60x optische zoom had kan het zijn dat je toen de vogels beter in beeld kreeg dan nu. Ik weet uit mijn hoofd neit precies hoe je die 2 camera's (lenzen) met elkaar vergelijkt qua zoom-mogelijkheden. Mogelijk ga ik me er nog eens in verdiepen. Voor vogels kan je ook denken aan een 150-600mm lens maar dat is wel groter, zwaarder en duidelijk ook een heel stuk duurder. Zie bijv. mijn artikel over 150-600mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-150-600mm-telelens/">150-600mm lenzen

Arjan
Door

Arjan

op 26 Feb 2021

Hoi Joris, Bedankt voor je reactie. Wat zwaarder vind ik niet erg, duur wel :-) Ik ga kijken, maar vind het lastig met al die verschillende afkortingen bij de verschillende merken. Ben dan bang dat ik net weer iets mis waardoor de lens weer net niet doet wat ik zou willen.Groet, Arjan

Ineke Pals
Door

Ineke Pals

op 25 Feb 2021

Hoi Joris, Sinds een paar weken heb ik mijn camera ( eindelijk) ontdekt Ik heb een Nikon D3300. En wat is fotograferen leuk. Kun je me advies geven welke lenzen ik zou kunnen aanschaffen bij het volgende. Ik zou graag objecten van dichtbij willen fotograferen. Bv. sieraden voor een website. Ook vind ik het heerlijk om in de bossen te lopen waar ik de mooiste dingen tegen kom, bv. prachtige zijtakken aan bomen of vogels etc. Hoe kan ik deze " dichterbij" halen? Ik hoor heel graag wat je me kunt adviseren. Hartelijke groeten Ineke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Feb 2021

Hi Ineke, je kan starten met bijv. een Tamron 18-400mm lens (is wel wat duurder), anders bijv. een Sigma 18-300mm. Vogels zijn vaak ver weg, besef dat.Voor sieraden wordt vaak ook een macrolens gebruikt, bijv. Sigma 105mm macro voor Nikon.Wil je meer leren over fotografie en ook de opties van je camera en lenzen benutten? Zie mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma

Johan Sieben
Door

Johan Sieben

op 28 Feb 2021

Hoi Joris, Ik heb een Nikon z50 systeem camera met een kittens van 16-50. 3,5/6.3. Nu hebben ze voor de Z50 ook een lens (kitlens?} van Nikon 50-250 4,5/6,3 VR DX aps-C voor €399. Ik wil graag dat ik het onderwerp wat dichterbij kan halen. Is dit een goede keuze ,ben nog maar een beginner in de fotografie. Ik hoor graag van je.Groet,Johan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Feb 2021

Hi Johan, gecombineerd met je andere lens heb je dan een bereik tussen 16 en 250mm en dat is best allround. Dus dat is wel de logische keuze als je een Nikon Z50 hebt

FAB
Door

FAB

op 05 Feb 2023

Hoi Joris, Ik heb een Nikon D3100 met een Tamron 18-200 lens. Tijdens een trip in het Bandia reservaat dat deze lens toch wel tekort schoot kwa het dichterbij halen van de dieren. Ik zoek dus naar een tsuperzoom lens in de orde tot 400. Graag je advies.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Feb 2023

Hi Fab, je kan dan denken aan de Tamron 18-400mm lens. Nog wat scherper als je veel inzoomt is een Tamron 100-400mm lens, maar dan mis je het bereik tussen 18-100mm. Dit moet je voor jezelf afwegen.

Richard Egbers
Door

Richard Egbers

op 03 Jun 2023

Hallo Joris. ik heb een nikon d3100 met een 55-300 lens nu wil ik verder inzomen wat is dan beter een 5oo of een 700 lens. ik hoor graag. en is het verstandig om een tweede hands te kopen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Jun 2023

Hoi Richard, het gaat er ook om wat voor onderwerpen je wil fotograferen. Ik ken geen 700mm lens, welke je bedoelt is me niet duidelijk. Ook ken ik je budget niet, met richtbudget is het handiger adviseren. Je kan denken aan een 150-600mm lens van Tamron of Sigma.

Reactie plaatsen