Vogels fotograferen vanuit een vogelhut: 56 Tips

Vogels fotograferen vanuit een vogelhut: 56 Tips

Vogels zijn over het algemeen best schuw en er gaat veel energie en tijd in zitten om ze te fotograferen. Het kan iets makkelijker waarbij het weinig tot geen stress oplevert voor de vogels en je relatief snel resultaten kunt boeken. Win-win dus. Ik heb het over fotograferen vanuit een schuilhut. Er zijn vele soorten en maten schuilhutten (fotohutten voor vogels) en het vraagt wat oefening om het meeste uit je tijd te halen. Hieronder een aantal tips.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud

Wat is een vogelhut of schuilhut voor fotografie?

1) Een schuilhut wordt ook wel kijkhut, fotohut of vogelkijkhut genoemd. Er zijn ook verschillende varianten die ik straks ga bespreken. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je zelf afgeschermd zit en dat je door speciale kijkgaten de vogels rustig kunt observeren en fotograferen.

2) Groot voordeel is dat de vogels jou niet zien. Ze weten dus niet dat je er bent. Dit betekent dat het de vogels minder stress oplevert waardoor de kans groter is dat ze natuurlijk gedrag vertonen. Daarnaast komen ze vaak veel dichter bij.

3) Het biedt vooral ook uitkomst voor de extra schuwe soorten die je anders bijna nooit te zien krijgt. Denk bijvoorbeeld aan roofvogels. Dit maakt dat fotograferen vanuit een schuilhut je een unieke kans geeft om deze soorten toch te kunnen zien en fotograferen.

Openbare schuilhut of kijkhut

4) Nederland telt ruim 450 openbare kijkhutten en schermen. Allemaal observatieposten waar je ongestoord van de natuur kan genieten. Omdat ze verspreid zijn over het land is er vast wel eentje te vinden in de buurt van waar je woont.

5) Openbare kijkhutten of kijkschermen bevinden zich meestal in natuurgebieden. Je kunt meestal een plattegrond kopen van het natuurgebied en daar staan ook de kijkhutten op aangegeven. De meeste kijkhutten in natuurgebieden zijn open en vrij toegankelijk voor iedereen.

6) Een kijkhut is een soort huisje dat altijd op een vaste plek blijft staan. Soms zit er een deur in die je af kunt sluiten en soms in de ingang open. Er zitten diverse (meestal smalle) gleuven waardoor je naar buiten kunt kijken of fotograferen. Meestal zijn er ook vaste banken aanwezig waar je op kunt zitten.

7) De grootte van een hut kan nogal variëren. Soms is het maar een klein hutje waar je hooguit met 3 á 4 personen kunt zitten. Er zijn ook grotere kijkhutten waar je zeker met 10 personen in kunt. Een grote kijkhut heeft het nadeel dat er veel mensen in kunnen en dat het dus meestal rumoeriger is. Dit kan de kans op dieren verkleinen.

8) Een kijkscherm is alleen een scherm in het veld. Ook hier zitten verschillende gleuven en meestal ook op verschillende hoogtes. Een scherm heeft echter geen zijkanten en geen dak. Je staat dus eigenlijk in het open veld. Maar door het scherm ben je wel dusdanig beschut dat je evengoed de dieren goed kunt observeren.

9) Vaak is de weg die naar een kijkscherm of hut toe loopt al beschut. Bijvoorbeeld met een schutting aan twee kanten of hoog riet. Dit is om te voorkomen dat de dieren je aan zien komen en alsnog kunnen schrikken.

10) De omgeving van de kijkhut is geschikt voor allerlei dieren. Soms is de omgeving geschikt gemaakt en soms is de kijkhut bewust op een goede plek neergezet. Bijvoorbeeld aan een plas water waar je veel watervogels kunt zien of misschien zelfs een ijsvogel.

Foto: Ramona Falkenreck

Tips openbare kijkhut

11) Omdat een kijkhut, en zeker een kijkscherm, vaak aan meerdere kanten open is of gleuven bevat is het vaak erg tochtig. Vooral als er veel wind staat merk je dit erg snel. Je zit vaak in de schaduw. Deze dingen bij elkaar maken dat het vaak koud is in een schuilhut. Zeker als je een tijd stilzit. Kleed je dus warm aan.

12) Omdat de hut openbaar is krijg je met meerdere bezoekers te maken. Vooral als er iets interessants te zien is kan het erg druk zijn en dringen om een mooie plek. Houd rekening met elkkaar. Vraag het als je ergens bij wilt en geef ook andere mensen een kans om na een tijdje op de goede plek te gaan staan.

13) Als je zeker wilt zijn van een mooie plek, zorg dan dat je op tijd in de kijkhut bent. Meestal mag je er vanaf zonsopkomst in tot en met zonsondergang. Kijk op de website van het natuurgebied wat de regels zijn en vanaf hoe laat je er mag zijn. Ook later in de middag of in de avond als het langer licht blijft is het vaak rustiger in een kijkhut.

Kleding

14) Omdat je in een schuilhut zit denk je misschien dat je niet zichtbaar bent. Dat is natuurlijk voor een groot deel ook zo. Maar er zitten toch gleuven of openingen in een schuilhut. Vogels en dan met name roofvogels hebben ontzettend goede ogen.

15) Als je lichte of opvallende kleding draagt kunnen vogels je dus gewoon zien bewegen, ook al zit je in een schuilhut. Zorg dus dat je evengoed het liefst donkere kleren aantrekt met gedekte kleuren als donkergroen, grijs, bruin of zwart. Zo val je ook minder op als je naar de schuilhut toe loopt.

16) Omdat je binnen zit en stilzit kun je het behoorlijk koud krijgen in een schuilhut. Onderschat dit niet! Er kan best wat wind door de openingen komen. Zorg dus dat je goed warm gekleed bent. Trek liever te veel aan dan te weinig en werk met laagjes zodat je iets uit kunt trekken als het toch te warm wordt.

Gedrag in de schuilhut

17) Omdat je vrij beschut bent is het misschien verleidelijk om te denken dat je helemaal niet gezien of gehoord kan worden. Dieren hebben echter heel goede zintuigen en ze zijn steeds op hun hoede. Schuwe vogelsoorten zijn erg schrikachtig en kunnen snel verstoord worden.

18) Gedraag je zelf dus rustig als je in een schuilhut of tent bent. Praat rustig en zorg dat je zo stil mogelijk bent. Ga dus ook niet met zakjes zitten kraken of constant op je telefoon kijken zodat je scherm steeds oplicht. Dit lijkt subtiel, maar het kan van buitenaf opvallen, zeker als vogels alert zijn.

19) Zet je telefoon op stil of liever helemaal uit. Je wilt niet dat je ineens gebeld wordt als je net de havik voor je lens hebt. Sommige soorten horen zelfs het klikken van je camera of het piepje als je scherp stelt. Zet dit uit waar kan en wacht tot een vogel op zijn gemak is. Voordeel van een systeemcamera is dat je ook vaak geruisloos kan fotograferen op volle snelheid.

20) Verlaat de schuilhut zo min mogelijk. Liefst helemaal niet. Maar soms is het nodig om even een plaspauze te nemen 😊 Doe dit dan zo snel mogelijk en op een beschutte plek zodat je niet opvalt. Zorg dat je voor de rest gewoon blijft zitten om de meeste kan te maken op bezoek van vogels.

Gedrag van dieren

21) Als er dieren voor de hut zijn, let dan ook op hun gedrag. Als ze op hun hoede zijn wacht dan het liefst even met een foto maken. Ze kunnen schrikken van de “klik”. Als vogels gaan eten of zicht bijvoorbeeld gaan wassen dan zijn ze op hun gemak en kun je rustig je gang gaan. Blijf echter wel opletten of ze rustig blijven.

22) Net als mensen hebben ook vogels hun vaste gewoontes en patronen. Zo heb je periodes waar het erg druk kan zijn met allerlei verschillende vogels. Soms kom je ogen tekort en lijkt het alsof ze van alle kanten komen. Dit kan gevolgd worden door een periode van stilte waarop er helemaal niks te zien is. Dan zijn de vogels even rusten of ergens anders naar eten aan het zoeken. Maak je dus geen zorgen als er een tijdje niks te zien is. Ze komen vanzelf weer.

23) Het zicht vanuit een schuilhut is beperkt. Maar je kunt wel aan het gedrag van de dieren zien wat er buiten gebeurt. Vliegen alle vogels plotseling weg of is het plotseling doodstil dan is de kans erg groot dat er een roofvogel in de buurt is. Wees dan extra stil en kijk goed om je heen.

24) Vogels gebruiken vaak eerst een uitkijkpunt voordat ze op een voerplek gaan zitten. Als je het gedrag een tijdje observeert kun je hier op inspelen en al scherpstellen op een bepaalde plek nog voor dat een vogel er gaat zitten. De meeste vogels zijn erg snel en als je voorbereid bent kun je ze beter fotograferen.

Schuilhut huren

25) Een schuilhut huren is de laatste jaren sterk in opkomst in Nederland. Er komen steeds meer aanbieders en je kunt bijna door het hele land wel een hut huren. Je kunt op internet zoeken op schuilhut of fotohut en dan krijg je al genoeg aanbieders te zien.

26) Zoek een mooie plek uit of kijk of er specifieke soorten zitten die je graag zou willen fotograferen. Iedere hut heeft zijn eigen regels en faciliteiten. Lees deze dus van tevoren goed door om verrassingen te voorkomen. Boek ruim op tijd. Sommige hutten zitten al maanden van tevoren vol!

27) Schuilhutten verschillen nogal in luxe. Zo zijn er hutten met verwarming en zelfs een (chemisch) toilet. In de meeste kijkhutten liggen bonenzakken en soms zijn er statieven aanwezig die je mag lenen. Soms zijn deze niet aanwezig en is het dus zaak dat je ze zelf meeneemt.

28) Informeer van tevoren goed bij de eigenaar van de hut. Je kan bijvoorbeeld vragen wat de beste tijd is en wanneer je de meeste kans maakt op vogels. Of je kunt vragen naar de bereikbaarheid van de hut. Meestal is de eigenaar zelf aanwezig om je naar binnen te laten en wat dingen te laten zien.

29) Respecteer de regels die er gelden en zorg dat je de schuilhut weer netjes achterlaat na je bezoek. Neem een zakje mee voor het afval.

Wat moet je meenemen

30) Het is vaak erg donker in een schuilhut. Daarom is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen zodat je kunt zien wat je doet. Of bijvoorbeeld als je iets op de grond hebt laten vallen. Kijk wel uit dat je niet te veel rond gaat schijnen omdat dieren het anders van buitenaf kunnen zien.

31) Neem voldoende eten en drinken mee. Ga er van uit dat je er lang blijft dus zorg voor meerdere (kleine) dingen om te eten. Het is fijn om iets warms te drinken mee te nemen. Het kan best koud worden en een bekertje thee of koffie kan een fijne oppepper geven.

32) Neem een kleine bonenzak mee of bijvoorbeeld een (donker gekleurd) kussentje. Vooral als je in een openbare schuilhut zit moet je je camera vaak op een smalle rand leggen. Een bonenzak of kussentje geeft meer stabiliteit en voorkomt schade aan je lens.

33) Neem een statief mee. Vooral een eenpoot statief is handig omdat het compact is. In een openbare schuilhut wil je niet het risico lopen dat iemand anders per ongeluk je driepootstatief omver loopt. Een statief is van groot belang omdat je niet altijd een plekje vooraan hebt en dus niet altijd gebruik kunt maken van de kijkgleuven om je camera te laten steunen.

Lokken/voeren

34) Bij een privé schuilhut wordt vaak bijna dagelijks gevoerd door de eigenaar. Dit zorgt dat vogels een binding krijgen met de voerplek en dus regelmatig terug komen. Het maakt de plek ook aantrekkelijk voor toevallige voorbijgangers zoals trekvogels.

35) Zelf voer meenemen is een optie, maar bespreek dit dan eerst met de eigenaar van de schuilhut. Als er ook roofvogels voor de hut komen is het soms mogelijk om te vragen om een prooi. Dan wordt er een dode duif, muizen of eendagskuikens aangeboden als voer en dat trekt vogels zoals de havik en uilen aan.

36) Als je een eigen schuilhut hebt of gebruikt maakt van een tentje dan kun je ook kiezen om te voeren zodat vogels eerder naar deze plek komen. Als je dit wilt doen verdiep je dan eerst in het soort voer en het soort vogels dat je aan wilt trekken. Ga niet zomaar wat neergooien. Veel menselijk voedsel is bijvoorbeeld slecht voor dieren.

37) Op websites zoals www.vogelbescherming.nl en www.vivara.nl staat veel informatie over het soort voer dat je het beste kunt geven. Hier vind je ook welk voer welke specifieke soorten aantrekken. Erg handig als je een bepaald soort vogels aan wilt trekken.

38) Wat altijd ontzettend goed werkt bij een vaste schuilhut is water. Water trekt veel vogels aan om te drinken en om in bad te gaan. Het geeft leuke foto’s als je spetterende vogels voor je lens krijgt. Ook als je met een schuiltent werkt is het meestal goed om hem bij water neer te zetten. Hier is altijd veel leven.

Welke soorten?

39) Welke soorten je kunt verwachten bij een schuilhut of scherm is sterk afhankelijk van de plek en de omgeving. In de meeste openbare kijkhutten hangt een informatiebord met tekeningen of foto’s van de soorten die je er kunt zien. Het loont ook om bijvoorbeeld met de boswachter of met andere bezoekers te praten en te vragen wat er recent gezien is.

40) Bij een privé schuilhut kun je vaak al van tevoren op de website foto’s bekijken die er gemaakt zijn. Zo krijg je een idee welke soorten er zitten. Het is ook slim om het aan de eigenaar te vragen. Die kan vaak goede informatie geven. Tot slot ligt er in bijna alle privé hutten een schrift met een pen waar iedere bezoeker de waarnemingen op kan schrijven. Zo krijg je een beeld wat er zit.

41) Je kan ook zelf op internet zoeken welke vogels in welke omgeving voorkomen. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je in een bos geen grutto hoeft te verwachten en in de polder geen appelvinken. Op de website www.waarneming.nl staat uitgebreid welke soorten waar zijn waargenomen.

42) Als je een of meer bepaalde soorten in gedachte hebt om te fotograferen dan kun je gericht gaan zoeken naar een schuilhut of een openbare locatie waar je een tentje neer kunt zetten. Zo vergroot je je kans om die ene soort zeker te kunnen fotograferen. Wat je nog meer tegenkomt is dan een mooie bonus.

Je eigen schuilhut maken

43) Als je creatief bent kun je er ook voor kiezen om je eigen vaste schuilhut te maken. Belangrijke eerste stap is dat je een goede locatie hebt die niet te druk bezocht wordt. Als je een schuilhut op een veel bezochte plek maakt is de kans op vernieling of verstoring erg groot. Neem dus bij voorkeur een plek die niet toegankelijk is voor andere bezoekers. Maak goede afspraken met de eigenaar van het terrein.

44) Als je een aantrekkelijke plek hebt en toestemming om daar iets neer te zetten dan kun je beginnen met bouwen. Je kunt dit zo simpel of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een kant en klaar tuinhuisje gebruiken of je kunt helemaal zelf iets maken.

45) Belangrijk is dat de kleuren zo onopvallend mogelijk zijn. Dus liever geen aluminium of andere materialen die reflecteren. Zorg voor een raam met plexiglas waar je doorheen kunt kijken. Deze moet je wel camoufleren met netten zodat je van buitenaf niet zichtbaar bent. Uiteraard zorg je ook voor een aantal gleuven om doorheen te fotograferen. Hoe veel en aan welke kant is eigen keuze. Ook hier kun je het beste een gordijntje of net voor hangen.

46) Let bij het bouwen van je schuilhut op het licht. Waar komt het vandaan en wat wil je. Zet de schuilhut bijvoorbeeld zo neer dat je niet constant tegen het licht in zit te fotograferen. Zorg dat je een beetje een open stuk hebt die je zelf nog in kan richten naar eigen smaak. Maar dat het ook genoeg beschut is met bomen enz. zodat vogels kunnen schuilen.

47) Zoals gezegd is water een prima manier om veel dieren te lokken. Zorg bij voorkeur dat het water op ooghoogte is zodat je fijn foto’s kunt maken. Je kunt dit doen door een tafel neer te zetten en hier een uitsparing in te maken waar je (donker) plastic in kunt leggen. Dit kun je vullen met water.

48) Let bij het maken van een waterbak goed op dat deze niet te diep is. Een centimeter of 5 is vaak al voldoende. Of maak het iets dieper en vul de bodem wat op met zand of steentjes. Als de bodem te glad is vinden vogels het vaak eng om echt in bad te gaan.

49) De rand van je waterbak kun je bekleden met steentjes, mos of takken. Je kunt er ook wat natuurlijke plantjes neerzetten. Kijk wat je zelf mooi vindt en let wel op een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Je kunt ook in het midden van de waterbak een klein eilandje maken.

50) De rest van de omgeving kun je naar eigen smaak indelen. Let ook op de achtergrond. Bedenk dat vogels het erg fijn vinden om een uitkijkpost te hebben waar vanaf ze eerst kunnen kijken of de omgeving veilig is. Zet dus voldoende takken of boomstammen neer. Zoek mooie uit met eventueel wat mos.

Schuiltent plaatsen

51) Je kunt er ook voor kiezen om een mobiel tentje te plaatsen. Deze zijn meestal geschikt voor één persoon. De voordelen van een tent is dat je mobiel bent en dat er meestal aan alle kanten kijkgaten zitten waardoor de kans klein is dat je iets mist van wat zich buiten afspeelt.

52) Hou er wel rekening mee dat vogels langer de tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuw en vreemd object in hun omgeving. Je kunt een schuiltent het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend neerzetten. Of bijvoorbeeld al de avond er voor. Dan moet je wel zorgen dat het goed verscholen is en dat het niet opvalt voor andere mensen.

53) Als je weet waar een vogel vaak zit dan kun je het tentje strategisch neerzetten. Als je bijvoorbeeld poepsporen of braakballen ziet liggen dan is de kans groot dat vogels hier regelmatig zitten en het als rustplek of uitkijkpost gebruiken. Ook een plas(je) water kan een goede, vogelrijke, plek zijn.

54) Zet je tentje niet meteen te dichtbij. Je kunt ze langzaam laten wennen door vaker terug te komen en iedere keer een stapje dichterbij te gaan zitten. Als vogels nieuwsgierig zijn komen ze vanzelf kijken. Als je helemaal niks voor de lens krijgt dan zit je misschien toch te dichtbij. Zoek dan een ander plekje.

Openbare vogelkijkhutten

55) Zoals ik hierboven al aangaf, telt Nederland meer dan 400 openbare kijkhutten en schermen. Hieronder beschrijf ik een paar van de bekendste hutten. Op deze website kun je nog meer informatie vinden: https://vogelkijkhut.nl/

– De lepelaarshut
De lepelaarsplassen is een mooie gebied bij Almere. Het ligt aan de Oostvaardersdijk. De naam klopt niet meer, want er broeden al lang geen lepelaars meer in dit gebied. Maar er is meer dan genoeg te zien. Zo is het een prima plek voor de ijsvogel. Ook roofvogels zijn veel voorkomende gasten waaronder de imposante zeearend. In de winter kun je er veel mooie en zeldzame eendensoorten zien.

– De zeearend
Het pareltje van de Oostvaardersplassen. Deze prachtige grote vogelhut biedt een mooi uitzicht over het gebied. Je kunt hier van alles zien. Denk aan edelherten, vossen, ganzen en roofvogels. Vraag wel voor de zekerheid of de hut toegankelijk is want een deel van het jaar is de weg er naartoe afgesloten om de dieren rust te gunnen.

– Starrevaart
Bij Leidschendam ligt, vlak langs de snelweg, de mooie kijkhut Starrevaart. Zodra je de hut binnen bent vergeet je dat je langs de snelweg zit en kijk je uit over een prachtige waterplas. In de plas kun je onder andere prachtige watervogels zien zoals smient, pijlstaart en zaagbek. Op de paaltjes en strandje kun je diverse steltlopers zien en als je veel geluk hebt zit er een roerdomp in het riet

– De winterkoning
In het Noord-Hollands duinreservaat nabij Castricum ligt vogelkijkhut de winterkoning. Je kijkt uit over een prachtig duinmeertje. Het is vooral in het najaar en de winter een prima plek om vogels te spotten. Denk aan zangvogels zoals kramsvogel en koperwiek maar ook ganzen en met een beetje geluk een roerdomp

– De grote Peel
Vanuit de vogelkijkhut van de Grote Peel kun je diverse bijzondere soorten zien. Je komt er vanzelf langs als je de wandelroute volgt. Je kunt er onder andere genieten van de dodaars, geoorde fuut, grote zaagbek, blauwborst en vele soorten roofvogels

– Losser, de Oelemars
Deze kijkhut ligt vlak bij Losser. Voor de kijkhut zijn slibveldjes waar je verschillende soorten steltlopers kunt zien. Vanuit de hut zijn ook meeuwen, zangvogels en verschillende soorten roofvogels te zien. Vanaf het pad van de kijkhut naar de uitkijktoren heb je uitzicht op een wand voor oeverzwaluwen

Privé schuilhutten

56) Er komen ook steeds meer privé hutten die je kunt huren. Hieronder beschrijf ik er een paar

– DJ hutfotografie
Bij DJ hutfotografie kun je kiezen uit twee verschillende vogelhutten in de omgeving van Huizen. Beide hutten zijn goed om veel verschillende soorten te zien. Beide hutten hebben uitzicht op een mooie vijver op ooghoogte. Bij hut 1 maak je vooral kans op de ijsvogel. Hut 2 is vooral goed voor bosvogels en roofvogels zoals buizerd en havik. Zie ook: https://www.djhutfotografie.nl/

– Noctua nature hides
In het Gelderse Barchem kun je diverse hutten huren om in alle rust uilen te zien en te fotograferen. Het gaat hier om steenuilen en kerkuilen die je vanuit een vaste hut of losse tentjes kunt fotograferen. De locatie is prachtig. Meer info: https://www.noctuanaturehides.nl/

– Wildernistrek
Via de website https://www.wildernistrek.nl/fotohutten/ kun je diverse schuilhutten huren in verschillende delen van het land. Onder andere een schuilhut op het schiereiland Marken. Deze hut is uniek omdat je er ook kunt overnachten. Je hebt dus zowel in de avond als de ochtend het mooie licht. Deze hut is perfect voor allerlei weidevogels en watervogels

– Han Bouwmeester Natuurfotografie
Han Bouwmeester natuurfotografie is de grondlegger van het verhuren van schuilhutten. Je kunt via deze website https://www.hanbouwmeester.nl/fotohutten/ verschillende hutten bekijken en boeken. Vanuit de verschillende hutten kun je onder andere ijsvogel, diverse soorten spechten, roofvogels en bosvogels zoals appelvink en goudvink fotograferen.

– Arjan Troost
Via  https://www.arjantroost.nl/ kun je verschillende hutten bekijken en huren in de omgeving van Overijssel. Vanuit de verschillende hutten kun je vooral bosvogels zien zoals appelvink, goudvink, spechten en kuifmees.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen met tips over Vogelfotografie


Laat onderaan een leuke reactie achter of stel een vraag

Scroll naar beneden. 

  • Vragen over apparatuur? Ik reageer persoonlijk op jouw vraag en ben 100% onafhankelijk als het om apparatuur gaat. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden en wat je budget ongeveer is.

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen