Verschil tussen de Canon EOS R en Canon EOS RP: voordelen & nadelen

Verschil tussen de Canon EOS R en Canon EOS RP: voordelen & nadelen

Wat is het verschil tussen de Canon EOS R en RP? Canon bracht op 25 oktober 2018 de Canon EOS R op de markt. Ongeveer vijf maanden later verscheen de Canon EOS RP, allebei fullframe systeemcamera‘s. In dit artikel belicht ik de belangrijke eigenschappen van beide systeemcamera’s en vergelijk ik de Canon R en RP met elkaar.

Waarom zou je kiezen voor de Canon R of de RP? Wat zijn voordelen en nadelen? Ik benoem in dit artikel ook nadelen die je niet op affiliate websites of bij camerawinkels zult terugvinden. Wat is het addertje onder het gras? Zo krijg je onafhankelijke informatie en kun je de camera kopen die geschikt is voor jou.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 3300+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over Canon systeemcamera‘s:

Wil je eigenlijk wel een fullframe camera?

Bekijk hiervoor mijn artikel: fullframe of cropcamera?

Belangrijke eigenschappen Canon EOS R systeemcamera

Eind oktober 2018 introduceerde Canon de EOS R systeemcamera. Het is de allereerste fullframe systeemcamera van Canon, daarvoor bracht Canon alleen systeemcamera’s uit met een cropfactor (zogeheten cropcamera‘s). Een voorbeeld hiervan is de Canon EOS M50. Dat zijn camera’s die een uitsnede maken van het beeld dat je wilt fotograferen. De EOS R is richt zich niet per se op professionele fotografen, hoewel het voor nu wel de meest geavanceerde systeemcamera van Canon is.

Gewicht

De EOS R weegt 660 gram (inclusief geheugenkaart en accu). De systeemcamera is daarmee iets lichter dan bijvoorbeeld de Nikon Z6 (15 gram om precies te zijn), een fullframe systeemcamera die ongeveer gelijktijdig uitkwam (augustus 2018). Vergeleken met de Panasonic Lumix S1 (met een gewicht van 899 gram) is de EOS R zelfs een lichtgewicht te noemen.

Snelheid

De Canon R systeemcamera kan 8 foto’s per seconde vastleggen bij single-opnamen (Single AF).

Bij continu-opnamen vertraagt de camera tot 5 beelden per seconde. En bij tracking tot 3 foto’s per seconde. Dit is een addertje onder het gras.

Dat is langzaam, zeker voor een systeemcamera. En maakt de camera minder geschikt voor sportfotografie en actiefoto’s. Ter vergelijking: de Nikon Z6 maakt 12 foto’s per seconde. De EOS R is wel iets sneller dan de Canon 5D Mark IV (die maakt 7 foto’s per seconde). De reactiesnelheid van de EOS R is wel heel snel (0,05 seconden).

Autofocus

De EOS R systeemcamera heeft maar liefst 5655 autofocuspunten. De autofocus bedekt horizontaal 88 procent van het scherm en verticaal 100 procent van het scherm. Je kunt hierdoor overal scherpstellen in je elektronische zoeker. Rechtsboven, linksonder, alles is mogelijk. Ter vergelijking: de Nikon Z6 heeft slechts 273 autofocuspunten.

Bouw

De EOS R heeft het uiterlijk van een spiegelreflexcamera. Er zijn weinig knoppen op de achterkant, je bedient de camera voornamelijk met het touchscreen. Nieuw is de zogeheten touch-bar, rechts naast de zoeker. Deze touch-bar bedien je met je duim. Door links en rechts te drukken, activeer je twee verschillende functies. Je kunt de touch-bar gebruiken om de ISO-waarde te veranderen, aangezien de ISO-knop ontbreekt op dit toestel. De touch-bar is echter zo gevoelig, dat je niet heel nauwkeurig de ISO kunt instellen.

Stille modus

De EOS R beschikt over een stille modus die handig kunt zijn als je fotografeert tijdens speciale momenten, zoals een bruiloft. Je hoort dan geen klik-geluid bij het maken van de foto. Bij deze instelling wordt de snelheid van de camera wel minder. En je kunt geen continu-opnamen maken in deze modus.

Aansluitingen

De EOS R heeft een 3,5 millimeter aansluiting voor een externe microfoon en je kunt er ook een externe monitor op aansluiten.

Wat wel lastig is, de microfoonaansluiting wordt afgedekt als je het LCD-scherm naar beneden kantelt. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van het LCD-scherm voor video.

Batterygrip

Voor portretfotografie is het aan te raden om een zogenoemde battery grip aan te schaffen (zoals de Canon BG-E22 battery grip). Hierdoor heb je betere grip op je camera en kun je makkelijk het diafragmawiel bedienen en de autofocus inschakelen. Als je de camera verticaal houdt, is het lastig om het autofocuspunt te selecteren.

4K

Met de EOS R kun je in 4K filmen. Hierbij is wel een cropfactor van toepassing (1,7). Je lens wordt hierbij 1,7 keer verlengd, waardoor er als het ware meer wordt ingezoomd op je onderwerp. Dit kan handig zijn als je onderwerp wat verder weg is, zoals bij sport en het filmen van wildlife.

Elektronische zoeker

De EOS R beschikt over een OLED elektronische zoeker met een resolutie van 3.69 miljoen pixels. Dit houdt in dat beelden erg gedetailleerd worden weergegeven als je door de zoeker kijkt.

Batterij

Een LP-E6 accu of LP-E6N, waarmee je (volgens Canon) ongeveer 370 foto’s kunt maken. Het hangt er helemaal van af of je veel bezig bent met fotograferen of met instellen. Bijvoorbeeld bij landschapsfotografie maak je veel minder foto’s op een volle accu, vanwege statief en langere sluitertijden. Je hebt alleen een LP-E6N batterij nodig als je de camera wilt opladen via een USB-adapter (die je dan apart moet aanschaffen). Het is mogelijk om twee batterijen in de camera te doen, dan zullen je batterijen minder snel leeg raken. Ik heb vernomen dat de camera bij bruiloftsfotografie makkelijk het dubbele aantal haalt van wat Canon belooft (in totaal zo’n 800 foto’s voordat je accu leeg begint te raken).

Bij aanschaf van de systeemcamera krijg je een losse acculader. Je hoeft je batterij dus niet op te laden in de camera.

Geheugenkaart

Voor de EOS R wordt een UHS II SD-kaart aangeraden van 128 GB. UHS II betekent dat er 260 MB per seconde kan worden opgeslagen. En 300 MB per seconde kan worden gelezen. Als je gebruik wilt maken van de 4k-filmfunctie is het waarschijnlijk handiger om een grotere opslagcapaciteit te hebben, ook vanwege het feit dat er maar één kaartslot is.

Buffer

De camerabuffer kan 47 RAW beelden, 78 C-RAW beelden of 100 jpeg’s opslaan als je een UHS-II kaart gebruikt. Dat betekent dat je bijna acht seconden achter elkaar 10 C-RAW opnamen moet kunnen maken, voordat je camera trager gaat werken (je buffer volraakt).

Touchscreen

Je kunt het autofocuspunt veranderen door op het scherm te tikken (Drag AF). Het scherm is wel erg gevoelig, bij het maken van de foto kan je neus het scherm raken en daarmee per ongeluk het autofocuspunt veranderen.

Lenzen

EF-lenzen van eerdere spiegelreflexcamera’s zijn nog te gebruiken door een van de drie beschikbare adapters te gebruiken. De EF naar ER-adapter (Mount Adapter EF-EOS R), een EF naar ER-adapter met een Drop-in filter. Je kunt zelf een filter plaatsen rechtstreeks in je adapter. En er is een EV-RF-adapter met controlring. Deze ring kun je instellen naar wat jij prettig vindt werken.

Beste lenzen (objectieven) voor de Canon EOS R

  • RF 35 mm f/1.8 Macro STM lens (stads- en reisfotografie en close-ups)
  • RF 50 mm f/1.2 USM lens (portretfotografie, straatfotografie en kunst)
  • RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM (landschappen, beeldvullende portretten, close-up sport en wildlife)
  • RF 85 mm F1.2L USM (voor portretfoto’s)
  • RF 24-105 mm f/4L IS USM lens (groothoeklens voor standaard- en telefoto’s)
  • RF 28-70 mm f/2L USM lens (zeer lichtsterk; goed bij weinig licht en mooie bokeh)

EF-S lens op de Canon EOS R of RP?

Ja, dit kan met de adapter van Canon. Als je gebruikmaakt van een EF-S objectief (EF-S lens) wordt er automatisch een 1,6 crop toegepast. Dit is om te voorkomen dat er donkere randen verschijnen op je foto (vignetering). Ook benut je dan niet de volledige resolutie. Dit wordt een stuk kleiner.

Een uniek kenmerk van de EOS R is dat de sensor wordt afgedekt zodra je de lens verwisselt. Zo wordt de sensor beschermd tegen stof. Dit is bijvoorbeeld een probleem bij de Sony systeemcamera’s.

Belangrijke eigenschappen Canon EOS RP systeemcamera

Half maart 2019 bracht Canon de EOS RP op de markt: het kleine broertje van de Canon EOS R. De camera is niet zozeer gericht op professionals, eerder op serieuze hobbyfotografen die in fullframe willen fotograferen.

Gewicht

De EOS RP weegt 485 gram (inclusief geheugenkaart en accu). Het is momenteel de kleinste, lichtste fullframe systeemcamera die op de markt is. De camera is dus lichter dan de EOS R, al gaat het puur om het apparaat. Het gewicht van de lens en de adapter, bij zowel de EOS R als de RP, moet hier nog bij worden opgeteld.

Snelheid

De EOS RP maakt 5 foto’s per seconde bij single-opnamen (Single AF). Bij continu-opnamen vertraagt dat tot 4 beelden per seconde. Dat is niet veel, nog minder zelfs dan bij de Canon R systeemcamera. Er zijn camera’s beschikbaar die veel sneller zijn, zoals bijvoorbeeld de Sony A7 III (10 beelden per seconde) of eerder genoemde Nikon Z6 (12 beelden per seconde).

Gezichtsdetectie en Eye-AF

Er is gezichtsdetectie en Eye-AF, maar ik moet er wel bij vermelden dat als je op afstand gaat staan, de focus niet meer ligt op de ogen, maar op het hele gezicht. Je kunt de snelheid van de Eye-AF niet veranderen.

Interval timer

Je kan om de zoveel seconden telkens foto’s laten maken, bijvoorbeeld voor een selfie in het landschap.

Dit heeft de duurdere Canon EOS R niet!

Stille modus

Er is een stille modus mogelijk, maar alleen in de automatische stand. Je moet ervoor naar scenes gaan en daar de stille modus selecteren. Ook zonder stille modus maakt de camera overigens niet veel geluid.

Grip

Er is een nadeel aan het kleine formaat camera. Als je er een wat grotere, zwaardere lens op gebruikt, helt de camera naar voren en er is geen steun voor je pink. Vooral mensen met grotere handen hebben hier last van. Om dit probleem op te lossen, is er een grip verkrijgbaar. Er zit geen elektronica in de grip, het is puur om grotere lenzen te kunnen gebruiken en de grip te verbeteren.

4k

Ook met de RP is filmen in 4K mogelijk. Er wordt wel een flinke crop toegepast (1.6) en er is geen Eye-AF. De camera volgt niet de ogen van degene die filmt. Dat is een nadeel voor vloggers. Zij kunnen beter filmen in full HD (1080 p).

Batterij

De Canon RP systeemcamera bevat een LP-E17 batterij. Het is dezelfde batterij als in de Canon M5 en M6. Volgens Canon kun je met een volledig opgeladen batterij zo’n 250 foto’s maken. Dus het is aan te raden een tweede batterij te kopen en op te laden zodat je nooit ineens zonder batterij komt te zitten. Ook zie je niet hoeveel accu je nog over hebt, door het ontbreken van een chip in de batterij.

Geheugenkaart

Een SDXC geheugenkaart (UHS II), net als bij de EOS R. Je kunt het best een kaart nemen met een hoge capaciteit, vanwege dat er maar één kaartslot aanwezig is. Dit kaartslot zit overigens aan de onderkant van de camera.

Buffer

Canon beweert dat de camera een buffer heeft die niet vol kan raken (ongelimiteerd), voor zowel RAW als JPEG. Dat is nogal een belofte. Dat betekent namelijk dat er geen vertraging op zou treden, hoeveel foto’s je ook achter elkaar maakt.

Beste lenzen voor de Canon EOS RP

Voor de RP zijn dezelfde adapters en lenzen beschikbaar als voor de EOS R. Populaire zijn:

  • RF 35 mm f/1.8 Macro STM lens
  • RF 50 mm f/1.2 USM lens
  • RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM
  • RF 85 mm F1.2L USM
  • RF 24-105 mm f/4L IS USM lens
  • RF 28-70 mm f/2L USM lens

Verschil Canon EOS R en RP

Bouw

Beide camera’s hebben een aluminiumlegering, maar de EOS R heeft nog extra pakkingen. Dat betekent dat de EOS R beter bestand is tegen weersomstandigheden, deze systeemcamera is stof- en spatwaterdicht. De EOS R heeft aan de achterkant een zogeheten touch-bar waarop je twee functies kunt instellen. Op de EOS RP ontbreekt deze. De vraag is of je de touchbar echt zal missen.

Er is een hoop kritiek op de touchbar van de EOS R. Het lijkt een gadget, een wiel was prettiger en meer betrouwbaar geweest.

LCD-scherm

Het scherm van de EOS R is 3.2 inch (7,5 centimeter) en daarmee iets groter dan dat van de EOS RP (ongeveer 0,50 centimeter). Dit is niet zo’n belangrijk verschil in de praktijk.

Resolutie

De EOS R heeft een hogere resolutie dan de RP (Canon R: 30.2 megapixels, Canon RP: 26.2 megapixels). Deze resolutie is bij beide camera’s wel een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld de Nikon Z6 (die heeft 24.5 megapixels). Het verschil tussen 30 of 26 megapixels is niet heel groot.

Autofocus

Canon EOS RP heeft 4779 scherpstelpunten. Dat is nog steeds een hoog getal, maar iets minder dan bij de eerder besproken EOS R (die heeft 5655 autofocuspunten). Of je dat in de praktijk echt zult merken, is de vraag.

4K

Voor filmen in 4K kun je beter kiezen voor de Canon R systeemcamera dan voor de Canon RP systeemcamera. De EOS RP filmt 24 beelden per seconde, met een flinke crop (1.7). En bovendien niet in Dual Pixel AF.

Topside LCD-display

Op de EOS R is bovenop een LCD-scherm geplaatst, waar je de instellingen op kunt aflezen. Deze ontbreekt bij de EOS RP en is vervangen door een draaiknop om instellingen aan te passen.

Het Top LCD-scherm is met name vanaf statief handig.

Dual Pixel RAW

Bij de EOS R is Dual Pixel RAW aanwezig. Op de EOS RP ontbreekt deze functie.

Waarom Canon EOS R?

De sensor van de EOS R is dezelfde als bij de Canon 5D Mark IV (DSLR) en de beeldkwaliteit is daardoor ook hetzelfde bij beide camera’s.

Voor de EOS R is er een batterygrip verkrijgbaar. Je krijgt zo meer grip op je camera en kunt tegelijkertijd een extra batterij gebruiken, zodat je camera langer mee zal gaan.

De camera is geschikt voor landschapsfotografie en in andere situaties door betere weerbestendigheid.

Het dynamisch bereik van de EOS R is beter. De EOS R kan beter omgaan met  situaties met hoge contrasten, zoals in de landschapsdfotografie (lichtere lucht en donkerder land). Je houdt dan wat meer details en dat is voor een landschapsfotograaf wel belangrijk. Voor “gewone fotografie” minder.

De langere batterijduur is handiger. Met de EOS R kun je 370 foto’s maken met een volle batterij, bij de EOS RP zijn dit er slechts 250. In de praktijk is dit wel prettiger.

Waarom Canon EOS RP?

De RP is een stuk goedkoper dan de R (het scheelt zo’n 600 euro). De camera is ideaal als je een (compacte) fullframe camera wilt, bijvoorbeeld omdat je de voordelen wil benutten van fullframe (goede prestaties bij weinig licht; op hoge ISO). En wanneer bewegende onderwerpen niet zo belangrijk voor je zijn. Je kan zo in lenzen investeren.

De RP heeft volgens Canon een ongelimiteerde buffer. Je kunt naar hartenlust achter elkaar fotograferen, je camera zal er niet trager van worden.

De Eye-AF van de RP werkt ook bij continu-opnamen. Alleen de camera is niet erg snel als het gaat om foto’s per seconde (5).

De RP systeemcamera heeft dezelfde sensor als de Canon 6D Mark II (DSLR). Prima beeldkwaliteit dus.

De RP is heel geschikt voor familiefoto’s en reportages met niet te veel snelheid. Ook goed te gebruiken tijdens vakanties, hoewel je daar wat mij betreft niet per se een fullframe sensor voor nodig hebt.

Gezamenlijke sterke punten

Het zijn relatief kleine, lichte camera’s die je gemakkelijk met je mee kunt nemen.

Beide systeemcamera’s hebben een volledig kantelbaar LCD-scherm. Dat is een voordeel als je bijvoorbeeld laag bij de grond wil werken en dit fysiek lastig vindt (denk ook aan macrofotografie). En voor vloggers.

Veel autofocuspunten die goed verdeeld zijn over het beeld, flexibiliteit.  Dit heb je niet bij een spiegelreflexcamera zoals een 5D Mark IV of 6D Mark II.

De camera’s hebben een elektronische zoeker. Je ziet hoe de foto wordt belicht, nog voordat je de foto hebt gemaakt. (RP: 2.36 miljoen pixels, EOS R: 3.69 miljoen pixels).

Snelle geheugenkaart is mogelijk: SDXC UHS II. Dat betekent dat er 260 MB per seconde wordt opgeslagen en 300 MB per seconde wordt gelezen.

Met een EF naar RF adapter kun je ook je lenzen van Canon spiegelreflexcamera’s gebruiken. Dit is handig want er zijn nog niet zoveel RF lenzen die zijn snel erg duur. Er is een grote tweedehands markt in Canon EF lenzen van spiegelreflexcamera’s. Dit scheelt heel veel geld.

Je kunt EF-S lenzen gebruiken op de systeemcamera door gebruik te maken van een adapter, normaal kan dit niet bij een fullframe camera (niet bij een DSLR). Deze adapter is bovendien relatief goedkoop. Er wordt wel een uitsnede gemaakt en je verliest ook de resolutie. Bij een RP houd je dan ongeveer 12 megapixels over.

Beide camera’s hebben de nieuwe Canon-processor (DIGIC 8).

Hotshoe op zowel EOS R als EOS RP, je bent dus niet afhankelijk van de ingebouwde flitser.

De EOS R en RP beschikken over gezichtsdetectie en Eye-AF, waarbij wordt scherpgesteld op de ogen. Dit is handig bij portretfotografie. Bij de EOS R werkt dit alleen in Single AF, bij de RP ook bij continu-opnamen.

Gezamenlijke zwakke punten

De camera’s hebben geen ingebouwde beeldstabilisatie, zoals bijvoorbeeld Sony, Olympus, Panasonic en Nikon dat vaak wel hebben. De beeldstabilisatie van de R en RP zit in de lenzen die je voor de camera kunt kopen.

Één geheugenkaartslot. Dit is lastig als je een belangrijke fotoreportage wilt maken, zoals bijvoorbeeld op een bruiloft. Mocht er iets misgaan met je geheugenkaart, dan ben je al je foto’s kwijt. Ook is het makkelijk om over te kunnen gaan op een andere geheugenkaart als je geheugenkaart vol is.

De snelheid bij continu-opnamen is niet hoog genoeg voor wie regelmatig snellere beweging fotografeert en Canon biedt nog geen snellere systeemcamera. Voor de professional is dit ook een probleem. Op het eerste gezicht lijkt de Canon EOS R 8 fps te bieden maar bij continu autofocus is het slechts 5 foto’s per seconden. En bij tracking slechts 3.  Dit is echt gewoon te weinig voor snellere situaties. Dit is een addertje onder het gras.

Beide camera’s zijn geen aanrader maar een afrader als snelle momenten fotograferen belangrijk voor jou is.

Ze lopen hierin achter op grote spelers, zoals Sony. Dat maakt de camera’s niet geschikt voor actiefoto’s en sportfotografie. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor Canon met een snelle systeemcamera op de markt komt.

Relatief dure lenzen en nog weinig aanbod. Sony krijgt nu meer aanbod door Sigma en Tamron die ook lenzen gaan aanbieden. Meer betaalbare.

Knoppen achterop zijn relatief klein, wat groter en meer uitstekend (meer ‘feel’) zou beter zijn.

Wat is jouw ervaring of mening over de Canon EOS R of RP?

Laat hieronder je reactie achter en help andere mensen een goede keuze te maken met jouw ervaringen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Margriet
Door

Margriet

op 30 Jan 2020

Ik heb nu een canon 550d en wil graag een mooie stap maken qua body voor (voornamelikk) portret fotografie. Ik schiet graag met een 50mm 1.8 lens. Wat ik nu vooral mis is lichtsterkte en een ISO die niet erg omhoog kan zonder dat het lelijk wordt. Bij een fotozaak adviseren ze mij de RP maar ik twijfel er zo erg over. Als ik zoveel geld uit geef wil ik graag de juiste keuze maken. Wat zou jij aanraden als opvolger van mijn 550D body?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Voor portretfotografie is de 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 inderdaad een mooie portretlens. Ik vind de EOS RP geen gekke keuze, je hebt niet veel snelheid nodig voor portret, fullframe kan beter tegen hoge ISO en je hebt ook meteen een systeemcamera. En dan neem je een adapter erbij en gebruik je nog steeds je 50 mm f/1.8. En voor fullframe is de Canon EOS RP nog vrij goed betaalbaar

Margriet
Door

Margriet

op 03 Feb 2020

Dankjewel voor je advies!!

Ed
Door

Ed

op 11 Apr 2020

Dag Joris, ik ben een redelijk ervaren amateur fotograaf. Ik fotografeer veel verschillende dingen en zoek een nieuwe camera. Behalve fotograferen wil ik er ook serieus mee vloggen. Ik ben Canon adept, heb div EF en EFs lenzen en kijk voor de nieuwe camera naar een 90D of een RP. Kun je een advies geven voor deze keuze?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Apr 2020

Hoi Ed, de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-90d-of-80d/">Canon 90D is een cropcamera. Je houdt dan de resolutie van de 90D met je EF-S lenzen. Op de EOS RP verlies je wel resolutie met de EF-S lenzen. Ik vind de EOS RP wel goed voor statische fotografie maar minder voor bewegende onderwerpen (net als EOS R trouwens). 90D is veelzijdiger. Vraag je af of je echt fullframe" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">fullframe nodig hebt want nieuwe lenzen zijn ook snel heel duur en adapters met EF-lenzen is niet standaard optimaal. Zeker niet bij bewegende onderwerpen. Ik weet niet wat je vooral fotografeert en onder welke omstandigheden.

Ed Knegt
Door

Ed Knegt

op 15 Apr 2020

Dank je. De 90D heeft idd uitstekende Specs. Full frame heb ik niet perse nodig. Denk jij dat die ook geschikt is om te vloggen?

Robin
Door

Robin

op 13 Apr 2022

Dag Joris, Ik ga terug beginnen met de fotografie. Ik ben hier al uren, dagen op je site aan het rondkijken. Normaal zou ik gaan voor de EOS90D met een set van lenzen, maar nu twijfel ik toch om niet te gaan voor de EOS R. Dit is een beetje appelen met peren vergelijken, zeker wat betreffende het aanbod aan lenzen die toch een stuk duurder zijn bij de R. De bedoeling is dat ik er mee aan de slag ga in de natuur, van close up tot bewegend. Ik overweeg de EOS R, maar welke len(s)(z)en passen er het beste bij voor natuur en landschapsfotografie?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Apr 2022

Hi Robin,Het is goed om te beseffen dat de EOS R een camera is die voor bewegende onderwerpen (dieren/vogels) minder geschikt is. hij is traag en autofocus is niet goed voor beweging. Voor landschap is hij prima maar wildlife echt minder. Verder zie mijn artikel over RF lenzen. Bijvoorbeeld rond 15-35 mm groothoek landschap of 24-105mm om mee te starten. En 100-500 is ook mooi maar duur. Als je toch voor systeemcamera wil gaan dan is een R6 beter voor beweging maar het is allemaal erg prijzig inderdaad.

Reactie plaatsen