Batterygrip voor je camera: voordelen, nadelen, origineel of compatible?

Batterygrip voor je camera: voordelen, nadelen, origineel of compatible?

Wat is een batterygrip voor je camera? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Hoe kun je zo’n 100 euro besparen op een batterygrip? Ontdek het in dit artikel.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Wat is een batterijgrip?

Een batterygrip (batterijgrip) is een accessoire die je onder je camera kan bevestigen. In een batterygrip is plaats voor meerdere accu’s en/of batterijen dan wanneer je geen batterygrip zou gebruiken.

battery grip compatible origineel goedkoper voordelen

Voordelen batterygrip

  • Door twee accu’s of 8 batterijen verleng je de levensduur van je accu’s of batterijen, die gaan dus langer mee zonder dat je deze tussendoor hoeft te wisselen. Je kunt toch zonder batterygrip ook gewoon even een batterij verwisselen, denk je misschien. Natuurlijk, alleen als je lange tijd achter elkaar moet fotograferen en je wil geen momenten missen dan maakt een batterygrip dat mogelijk.
  • Normaal gesproken maken de meeste fotografen meer liggende foto’s dan staande foto’s. Een voordeel van het gebruik van een batterygrip is dat de camera in de portretstand (dus als je staande foto’s maakt door de camera te draaien) een tweede ontspanknop heeft. Zonder batterygrip heb je in de portretstand je vinger vaak wat ongelukkig op de ontspanknop zitten. Dat voelt minder stabiel aan. Veel batterygrips hebben daarnaast ook nog een tweede instelwiel en een aantal andere extra knoppen. Je kan met een tweede instelwiel bijvoorbeeld je diafragma of sluitertijd veranderen. Dat kan wat comfortabeler zijn bij staande foto’s, mogelijk heb je daardoor ook minder last van handtrillingen die de kans op een onscherpe foto wat kunnen vergroten.
  • Veel professionals of gevorderde hobbyisten houden wel van een wat zwaardere camera omdat ze deze stabieler in de hand vinden liggen. Dit is ook persoonlijk.

Nadelen batterygrip

  • Sommige mensen vinden een zwaardere camera een bezwaar omdat je meer gewicht met je meezeult.
  • De camera wordt er uiteraard ook groter van (sommige fotograferen vinden dit wel interessant staan…) Wie niet zulke grote handen heeft, vindt de camera misschien te groot worden. Voor wie juist een paar ‘grote bouwvakkershanden’ heeft kan dit ook een voordeel zijn.
  • Als je een kleine cameratas hebt, dan kan een batterygrip het verschil uitmaken tussen een camera die wel of niet in de cameratas past.
  • Door het gebruik van een niet originele batterygrip (een ‘compatible’: dus een batterygrip van een ander merk dan het merk van je camera) kan een camera die goede afdichtingen heeft tegen water (dus vrij goed waterdicht is) toch minder waterdicht worden. Even opletten als jij ook van plan bent in minder mooie omstandigheden te fotograferen, zoals in regen.
  • Als je aan macrofotografie wil doen en je wil echt laag bij de grond fotograferen, dan zit je grip in de weg. Dan kun je die er natuurlijk wel gewoon afhalen.

Origineel of compatible?

Je hebt de keuze tussen een originele batterygrip van het merk camera dat je hebt of een batterygrip van een ander merk dat wel past op jouw camera (een comaptible batterygrip noemen we dat). Die laatste is vaak een heel stuk goedkoper dan de originele (het scheelde mij toen ongeveer 100 euro). Er zijn verschillende merken compatible batterygrips, bijvoorbeeld Meike. Persoonlijk heb ik toen ik begon goede ervaring gehad met deze Meike batterygrip die ik toen gebruikte in combinatie met een Canon EOS 7D camera. Wel kan het zo zijn dat de compatible batterygrip een andere bouwkaliteit heeft, dus meer van plastic bijvoorbeeld. Koop je echt een dure camera, dan kan ik me voorstellen dat je liever een originele batterygrip koopt. Alleen deze is wel een stuk duurder.

‘Must have’ of niet?

Is een batterygrip een aanrader voor iedereen? Nee, dat vind ik niet. Met name het voordeel van een tweede ontspanknop voor het maken van foto’s ind e portretstand (staande foto’s) is een reden om een batterygrip te kopen. Dat hangt natuurlijk ook af van wat je vooral fotografeert. Zeker voor een beginner is het geen must. Een reservebatterij is wel altijd handig.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Joop
Door

Joop

op 09 Jul 2017

Goede uitleg, mooie site en goede video''

Reactie plaatsen