Nikon D750 of D780 of D850 spiegelreflexcamera

Nikon D750, D780 en D850 zijn alle drie spiegelreflexcamera’s met een fullframe sensor. Wat zijn nu de belangrijke verschillen? Waarom en wanneer koop je bijvoorbeeld juist de D850. Welke voordelen heb je dan? Wanneer heb je genoeg aan de D750 of wanneer is de nieuwe D780 voor jou de beste? Ontdek het in dit artikel zodat jij de camera koopt die bij jou past. 

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel) (klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Nikon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Megapixels

  • Van de drie camera’s heeft de D850 de hoogste cameraresolutie van 45,7 megapixels, dit houdt in dat je de foto’s in heel erg grote formaten kan afrukken en ook tijdens het na-bewerken erg ver kan inzoomen en croppen, dit heeft als voordeel dat je een minder lange lens op de camera hoeft te zetten.
  • Verder zitten de D780 met 24,5MP en de D750 met 24,3MP erg dicht bij elkaar, dit verschil is eigenlijk te verwaarlozen.

Het verschil tussen de D850 en de D780/D750 is best wel groot, echter heeft niet iedereen zo’n hoge camera resolutie nodig.

Sensor

  • Alle drie de camera’s hebben een CMOS sensor, om precies te zijn heeft de D780 een ‘Back-illuminated’ CMOS, dit houdt in dat de manier waarop de sensor in elkaar zit iets anders is.
  • Een voordeel hiervan is dat het kleiner en lichter is, een nadeel is dat het bij weinig licht meer ‘noise’ (ruis) kan veroorzaken. Verder hebben alle drie de camera’s een sensorformaat van ‘fullframe’, dit houdt in dat de sensor groter is, goed kan omgaan met minder licht en heeft hij de volledige beeldhoek van een lens. Nikon staat ook bekend om goede prestaties op hogere ISO.

Continu-opnamen

  • De camera die de meeste foto’s per seconde kan maken is de D850 met 9 foto’s per seconden (hiervoor is wel de batterygrip nodig!)
  • Op de tweede plek staat de D780 met 7 foto’s per seconden.
  • En op de laatste plek hebben de D750 met 6,5 foto’s per seconden.

Een hogere fps is goed voor het fotograferen van bewegende beelden, denk aan sportfotografie, wildlife/dieren en vogels.

Autofocus

  • De Nikon D850 heeft de meeste autofocus punten met 153 AF punten (waarvan 99 crosstype AF) , de D750 en de D780 hebben beide 51 AF punten (waarvan 15 crosstype AF).
  • Deze AF punten houden in dat je op deze verschillende punten kan scherpstellen. Crossrtype AF (kruislingsgevoelige scherpstelpunten) zijn met name belangrijke bij het volgen van bewegende onderwerpen. Hierin is de D850 beter.
  • De AF van de D850 is trouwens beter voor actiefotografie dan die van de Nikon Z6 of Z7 systeemcamera.

ISO

  • De camera met de hoogste maximale ISO is de Nikon D780 met een maximale ISO van 51200, op de tweede plek hebben we de D850 met een maximale ISO van 25600 en op de laatste plek de D750 met een maximale ISO van 12800.
  • De laagste minimale ISO is van de D850 met een minimale ISO waarde van 64, de D750 en de D780 hebben beide een minimale ISO van 100.
  • Een hoge ISO waarde gebruik je eigenlijk alleen wanneer je weinig licht hebt. Een hogere ISO waarde zorgt echter wel voor meer ruis in je foto. Volgens Neil vN in zijn review van de D850 levert deze erg goede kwaliteit op een hoge ISO waarde, de kwaliteit van de D750 is net iets minder goed dan de D850 maar nog steeds erg goed. Ook levert de D780 volgens ken rockwell in zijn review erg goede kwaliteit bij een hoge ISO.

Verlichte knoppen

  • De D850 en de D780 hebben verlichte knoppen wat het makkelijk maakt om de camera te gebruiken in het donker.

Ingebouwde flitser

  • De D750 heeft een ingebouwde flitser, toch zullen weinig mensen deze gebruiken. De mogelijkheden zijn beperkt.

WIFI & Bluetooth

  • Ook hebben alle drie de camera’s ingebouwde Wi-Fi wat het makkelijk maakt om foto’s over te zetten. Ook hebben de D780 en de D850 bluetooth verbinding.

Levensduur

  • De levensduur van de sluiter voor de D850 en D780 is ongeveer 200,000 shots, die van de 750 is ongeveer 150,000 shots.
  • De batterij levensduur (mits deze volledig zijn opgeladen) van de D850 is ongeveer 1,840 shots, van de D750 1,230 shots en van de D780 2,260 shots.

Video

Wat video betreft kunnen alle 3 de modellen filmen.

  • Er zit wel verschil in de fps en de resolutie, de D750 filmt met een resolutie van 1920×1080 (full HD) en met 60fps.
  • De D780 en D850 filmen met een resolutie van 3840×2160 (4k) en met 30 fps.

Kwaliteit LCD-scherm

  • Alle drie de camera’s hebben een zogenaamde ‘swivel’ scherm, dit betekent dat je hem kan uitklappen en draaien.
  • Het scherm is een 3,2 inch LCD, de D850 en de D780 hebben ook touchscreen.
  • Ook is de resolutie van de D850 en de D780 een stuk groter, er zijn meer details te zien. Toch is dit geen essentieel punt wat mij betreft.

Geheugenkaart

  • Alle drie de camera’s kunnen 2 opslagkaarten kwijt, allemaal kunnen ze de formaten SD, SDHC en SDXC lezen, alleen de D850 kan ook het XQD formaat lezen.

Het gebruik van 2 geheugenkaarten wordt door sommige mensen gebruikt zodat je direct een backup hebt. Je kan de foto’s tegelijk naar beide geheugenkaarten laten schrijven zodat je bij een defect van één van de kaarten de foto’s ook hebt op de andere kaart. Denk aan bruidsfotografie.

Een andere optie is om video om de ene kaart op te slaan en foto’s op de andere. Of op de ene geheugenkaart JPEG-foto’s en op de andere RAW foto’s.

Gewicht en formaat

Het gewicht van de D780 en D750 is hetzelffde (wegen beide 840g). De D850 weegt net iets meer met een totaal van 1,005kg. Het zijn alledrie geen lichte “jongens”, de D850 is fors te noemen, ook qua formaat is de D850 een slagje groter.

  • D750: Hoogte 115,5mm Breedte 143,5mm Diepte 76mm
  • D780: Hoogte 113mm Breedte 140,5mm Diepte 78mm
  • D850: Hoogte 124mm Breedte 146mm Diepte 78,5mm

Prijs

Ook de prijs is erg belangrijk als je aan het kijken bent om een camera aan te schaffen.

  • Voor alleen de body heb je de D850 voor 3.099
  • de D750 voor   1.229
  • en de D780 voor 2.199. Prijzen kunnen natuurlijk veranderen.

Conclusie: wanneer koop je D750, D780 of D850?

Als je veel gebruik maakt van heel grote foto’s, erg veel wil croppen en foto’s wil maken met 9 foto’s per seconden (met batterygrip) is de Nikon D850 een goede keuze. Deze is de beste te noemen van de 3 modellen. Het gaat er natuurlijk om of dat voor jou ook relevant is.

De D750 is een heel stuk goedkoper met veel kenmerken die de D850 ook heeft, alleen net wat minder goed.  Dit levert een heel erg goede prijs kwaliteit-verhouding op.

Voor veel mensen is de D750 nu een interessant geprijsde fullframe spiegelreflexcamera van Nikon. Zeker als je niet veel snel bewegende onderwerpen fotografeert maar wel de voordelen van een fullframe camera wil.

Voor veel mensen is dit echt een prima camera die aan hun eisen voldoet maar als je toch net wat meer wil heb je de D780 met een beter scherm, videokwaliteit en wat betere ISO.

Bronvermelding

Review worden mede gebaseerd op ervaringen van cursisten. Ook zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

https://www.techradar.com/

https://www.kenrockwell.com/

https://www.dailycameranews.com/


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden.

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen