De Nikon D750 is een populaire spiegelreflexcamera. In dit artikel lees je de belangrijkste eigenschappen hiervan. Verder vergelijk ik de Nikon D750 met een andere fullframe Nikon camera: de Nikon Z6 II. Uiteraard heb ik de reviews weer voor je uitgezocht en de voor- en nadelen van de Nikon D750 voor je verzameld.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen Nikon D750 spiegelreflexcamera
Prijs
De body (alleen het toestel) kost momenteel 1399 euro. Er zijn ook twee combinaties met een lens mogelijk:
- Nikon D750 + Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5 ED VR (1899 euro);
- Nikon D750 + Nikon AF-S 24-120mm f/1.4G ED VR (1899 euro).
Megapixels en sensor
De Nikon D750 heeft 24.3 megapixels en een fullframe CMOS sensor.
Snelheid
Je kunt maximaal 6.5 foto’s maken (met de mechanische sluiter).
Autofocus
Je hebt 51 scherpstelpunten om te selecteren. De Nikon D750 heeft contrastdetectie over het hele scherm en fasedetectie. Je hebt Breedveld AF (Wide-AF) en je kunt kiezen voor AF + volgen (Tracking). Het autofocussysteem werkt tot een lichtwaarde (LW) van -3.
Gezichtsdetectie en Eye-AF
Je kunt instellen dat de autofocus eerst gezichten zoekt in het frame (gezichtsprioriteit AF).
Bouw
De Nikon D750 heeft een behuizing van magnesiumlegering, de voorkant van het toestel is van carbon.
- Bovenop vind je links het programmavoorkeuzewiel (standknop in handleiding) en een knop om de stand te ontgrendelen, rechts zit een instelschijf voor het diafragma, de aan/uit schakelaar (+ een stand om display te verlichten), display waar je je instellingen kunt zien, knop om te filmen, belichtingscompensatieknop en een knop voor lichtmeting;
- Aan de achterkant heb je een AEL/AFL-knop (AEL= Auto Exposure Lock en vergrendelt de belichting, AFL = Autofocus Lock en vergrendelt de scherpstelling), een draaischijf om sluitertijd en instellingen aan te passen, een joystick om AF-punten te selecteren en menu’s te bedienen, een OK-knop, info-knop, knop om te wisselen tussen LiveView en zoeker, knop voor witbalans, vergrootglas om in en uit te zoomen in gemaakte foto’s, knop om foto’s te bekijken en te wissen;
- Op de voorkant zit een knop om je flitser uit te klappen (houdt de knop ingedrukt en draai aan voorste draaischijf om flitscompensatie in te stellen), de fn-knop (functieknop), bracketingknop (automatische belichting) en een schakelaar om te wisselen tussen AF en MF (handmatig/manueel).
Lenzen
De Nikon D750 heeft een F-vatting en is geschikt voor AF, AF-I, AF-D en AF-S lenzen. Zelfs lenzen uit 1960!
ISO
De ISO heeft een bereik van 100-12.800 en is uitbreidbaar tot 51.200. En er is auto-ISO.
Connectiviteit
Je hebt Wi-Fi en aansluitingen voor: HDMI (mini, type C) en USB (mini).
Optische zoeker
Een pentaprisma-schermpje dat 0.7x vergroot. De dekking is 100%.
LCD
Een 3.2 inch (8 centimeter) TFT LCD-scherm met een resolutie van 1.229.000 pixels. Je kunt het scherm tot 90 graden omhoog klappen en tot 75 graden omlaag doen.
Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in: NEF (RAW) 12 of 14 bits, zowel gecomprimeerd zonder verlies als gecomprimeerd, JPEG (fijn, normaal, basis) of NEF+ JPEG.
Beeldstabilisatie
Nee, je bent afhankelijk van ingebouwde stabilisatie in je lens.
Gewicht
De body weegt ongeveer 750 gram. Inclusief accu en geheugenkaart wordt het gewicht 840 gram.
Batterij
Een EN-EL15 Li-Ion batterij van 1900 mAh of zes AA-batterijen (alkaline, Ni-MH of Lithium). Met een volle accu kun je ongeveer 1230 foto’s maken (gemiddelde batterijduur van een DSLR is 948 foto’s). De MB-D16 battery grip van Nikon kost 299 euro, maar er zijn ook goedkopere varianten van andere merken (bijvoorbeeld: de Jupio MB-D16 kost 119,95 euro).
Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).
Buffer
Hoeveel foto’s kun je maken voordat je buffer vol is en je camera trager reageert? Ik heb het voor je uitgezocht:
- 12 bit NEF (RAW) zonder verlies: 25;
- 14 bit NEF (RAW) zonder verlies: 15;
- Gecomprimeerd 12 bit NEF (RAW): 33;
- Gecomprimeerd 14 bit NEF (RAW): 21;
- JPEG (fijn, groot): 87;
- JPEG + NEF (RAW): 10.
Geheugenkaarten
De Nikon D750 heeft twee geheugenkaartslots die allebei geschikt zijn voor SD, SDHC en SDXC (UHS I). Je kunt de tweede sleuf onder andere als backup gebruiken en je kunt foto’s van de ene naar de andere kaart kopiëren.
Oplaadtijd
Het duurt ongeveer 2,5 uur om de accu op te laden. De oplader (MH-25a) is trouwens meegeleverd.
Nikon D750 of Nikon Z6 II?
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee camera’s?
- Andere sensor (Nikon D750: 24.3 megapixels CMOS sensor, Nikon Z6 II: 25 BSI CMOS sensor);
- Andere vatting (F voor D750, Z voor Z6 II);
- Nikon Z6 II is systeemcamera, D750 een spiegelreflex;
- Hogere snelheid Z6 II (14 fps, D750: 6.5 fps);
- Nikon Z6 II is ruim 100 gram lichter;
- Nikon D750 heeft ingebouwde flitser;
- Accuduur D750 veel beter (1230 foto’s, Z6 II: 430);
- Nikon Z6 II heeft touchscreen (AF-touch);
- Z6 II heeft veel meer AF-punten (273, Nikon D750: 51);
- Nikon Z6 II heeft Bluetooth;
- Z6 II heeft Animal Eye-AF;
- Minder lenzen beschikbaar voor Nikon Z6 II (18, D750: ruim 300);
- Beeldstabilisatie voor Nikon Z6 II;
- LCD Z6 II veel hogere resolutie (2.1 miljoen pixels, D750: 1.23 miljoen).
Wil je meer weten over de Nikon Z6 II? Lees dan mijn artikel: Nikon Z6 II review.
Reviews
Bouw
Kenrockwell.com zegt hier het volgende over: “Eerste fullframe DSLR met uitklapbaar scherm. Nikon’s lichtste FX camera (behalve de DF). Heel smalle grip, maar past goed in mijn grote (Amerikaanse) handen. Het bovenste LCD display is wel erg klein.”
DPReview.com: “De D750 houdt het midden tussen de meer betaalbare D610 en de professionele D810. De D750 heeft onderdelen van beide. De indeling lijkt erg op die van de D610, maar nog meer op die van de populaire D7100. Behalve dat de infoknop op een andere plek zit, is de achterkant van de Nikon D750 precies hetzelfde als dat van het APS-C model. De grip is dieper en ligt (naar onze mening) prettiger in de hand.”
Photographylife.com: “Ook al is de behuizing van de D750 niet volledig van magnesiumlegering (zoals de D810), de voorkant en achterkant zijn wel van magnesiumlegering. De Nikon D750 is heeft weathersealing.” De reviewer heeft de camera getest in koude weersomstandigheden en is erg tevreden: “Ik was in de bergen, de temperatuur was onder de 10 F (-12 graden Celsius), de gevoelstemperatuur lag waarschijnlijk nog lager, vanwege een koud briesje. De D750 bleef het gewoon goed doen, net als de D810. Alleen de accu hield het niet lang vol (dat verwachtte ik al).”
Beeldkwaliteit
Amateurphotographer.co.uk: “Veel detail te halen uit de schaduwrijke gedeeltes bij bewerking RAW. Geweldige beeldkwaliteit tot ISO 1600. Bij hogere ISO-waarden neemt de beeldkwaliteit geleidelijk af. ISO 3200 en 6400 zijn nog steeds prima (zeker in RAW). Bij de hoogste ISO-waarden veel kleurruis bij JPEG’s en details gaan verloren. Over het algemeen levert de D750 goede prestaties, die alleen worden overtroffen door veel duurdere camera’s.”
Photographylife.com: “Heel indrukwekkend bij verschillende ISO-waarden. Vrijwel geen ruis van ISO 100-1600. Bij ISO 3200 wordt wat ruis zichtbaar. Ik zou zonder twijfel ISO 6400 gebruiken en soms nog hoger voor plaatsing op internet.”
DPReview.com: “Levendige kleuren en aangename huidtinten. Bij ISO 4000 zie je wat ruis en verlies in detail (vanwege ruisonderdrukking). Maar foto’s zien er nog steeds erg goed uit. De D750 heeft wel de neiging tot overbelichten.”
Autofocus
Photographylife.com: “De belangrijkste functionaliteit van de D750 is ongetwijfeld het autofocussysteem. Het is interessant dat Nikon zijn meest geavanceerde AF-systeem in de D750 heeft gebruikt, dit zou je eerder verwachten op een camera uit de hogere prijsklasse (de D810 en D4S hebben dit niet). Bij daglicht werkt autofocus heel goed, zoals verwacht.” De reviewer heeft de DSLR gecombineerd met allerlei verschillende lenzen (ook Tamron en Zeiss) en is erg enthousiast: “Perfecte scherpstelling met al deze objectieven. Bij fotografie binnen en bij weinig licht waren de foto’s meestal scherp.”
DPReview.com: “De D750 stelt zelfs bij heel weinig licht goed scherp.” Voor moeders die hun kinderen willen fotograferen en voor huwelijksfotografen heeft de reviewer goed nieuws: “Je kunt met snelle prime-lenzen met maximaal diafragma fotograferen en erop vertrouwen dat er wordt scherp gesteld op je onderwerp. Zelfs bij continufotografie met een relatief hoge snelheid, werkt Tracking nog heel goed. Wij zijn enorm onder de indruk.”
Kenrockwell.com: “Stelt moeiteloos scherp in het donker. Waar de D610 niet meer ‘ziet’ bij weinig licht, kan de D750 in het donker ‘kijken’, net als de D810.” De AF auto-area select gebruik gezichtsdetectie om automatisch scherp te stellen op het dichtstbijzijnde oog. Dit is heel handig voor gezins- en familiefoto’s. Ik hoef niet handmatig het AF-gebied te selecteren, maar laat de camera scherpstellen op de ogen, terwijl ik me concentreer op mijn onderwerp.”
Voordelen Nikon D750 spiegelreflexcamera
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding;
- Autofocussysteem is heel goed;
- Werkt goed bij weinig licht;
- Eerste fullframe DSLR met uitklapbaar scherm;
- Twee geheugenkaartslots;
- Veel lenzen beschikbaar;
- Werkt zelfs bij extreme kou.
Nadelen Nikon D750 spiegelreflexcamera
- Geen beeldstabilisatie;
- Heeft de neiging tot overbelichten;
- Langzame AF in LiveView (DPReview.com);
- Geen Bluetooth;
- Geen touchscreen;
- Beperkte buffer;
- Geen knop AF-on;
- Bovenste LCD display erg klein (kenrockwell.com).
Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Stel onderaan je vragen
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: cameradecision.com, kenrockwell.com, DPReview.com, photographylife.com en amateurphotographer.co.uk.
ilse
op 25 May 2021Joris-Dijkema
op 27 May 2021