Canon EOS R6 Review

In augustus 2020 is de Canon EOS R6 op de markt gekomen, een fullframe systeemcamera. De Canon R6 is het kleine broertje van de Canon R5, die tegelijk is uitgebracht. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Canon R6? Wat zeggen reviewers over de systeemcamera en welke voor- en nadelen heeft de Canon EOS R6? Je vindt het allemaal terug in dit artikel.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Bekijk ook mijn artikel: verschil tussen Canon EOS R5 en R6


Belangrijkste eigenschappen Canon EOS R6 systeemcamera

Prijs

Voor een Canon EOS R6 body betaal je op dit moment 2739 euro. Je kunt er ook voor kiezen het toestel te combineren met een lens. Er zijn veel combinaties beschikbaar en om het overzichtelijk te houden, heb ik er een opsomming van gemaakt.

– Body + RF 24-105mm f/4.0L IS USM (3799 euro);

– Body + RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM (3099 euro);

– Body + RF 24-70mm f/2.8L IS USM (5199 euro);

– Body + RF 15-35mm f/2.8L IS USM (5129 euro);

– Body + RF 28-70mm f/2.0L USM (5699 euro);

– Body + RF 28-70mm f/2.0L USM + EF adapter (5779 euro).

Megapixels en sensor

De fullframe systeemcamera heeft 20.1 megapixels en een Dual Pixel CMOS AF II sensor.  De resolutie is veel lager dan de Canon EOS R5, die heeft namelijk 45 megapixels. Zo’n hoge resolutie is trouwens alleen handig als je foto’s heel groot wilt afdrukken of als je foto’s flink wil kunnen croppen. Denk aan wildlife of sport en vogelfotografie.

Snelheid

De systeemcamera heeft een maximale snelheid van 20 fps (frames per seconde), als je fotografeert met de (stille) elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter is dat 12 fps.

Autofocus

Als je automatisch de AF-punten laat selecteren, heb je 1053 AF-punten tot je beschikking. Selecteer je handmatig, dan verhoogt dat naar 6072 AF-punten (de Canon EOS R5 heeft er maximaal 5940).

Gezichtsdetectie, Eye-AF en animal Eye-AF

De Canon systeemcamera herkent ogen, gezichten en dieren en kan ze volgen.

Bouw

De Canon EOS R6 heeft een behuizing van magnesiumlegering. Er zijn twee SD kaartslots aanwezig. Bovenop het toestel zit een programmavoorkeuzewiel en een flitsschoen. Aan de linkerkant zit de aan/uit schakelaar. Aan de voorkant van de camera zit een knop voor scherptedieptecontrole. Als je hier op drukt, selecteer je de huidige instellingen van je diafragma.

Op de achterkant van het toestel zit een knop om autofocus in te schakelen. De systeemcamera heeft ook een classificatieknop (RATE). Je kunt de foto’s indelen per foto, per reeks, alle beelden in een map of op de geheugenkaart. Zo kun je je foto’s sneller terugvinden met de zoekfunctie. De Canon EOS R6 heeft een aansluiting voor een afstandsbediening.

Bulbtimer

Voor langere belichtingstijden is er een bulbtimer op de camera aanwezig. De sluiter blijft dan open zolang je de ontspanknop helemaal indrukt. Je kunt ook de belichting van tevoren instellen, je kiest dan het aantal minuten dat je de sluiter open wilt houden. De bulbtimer is onder andere handig bij nachtfotografie of lange sluitertijden.

Printopdrachten en fotoboek

Je kunt printopdrachten versturen via de camera. Per keer kun je maximaal 99 foto’s uitprinten. Met EOS Utility software kun je foto’s selecteren waar je een fotoboek van wilt maken. Deze foto’s worden dan naar je computer verstuurd en naar een speciale map gekopieerd.

Lenzen

De camera heeft een RF-vatting. Met de eerder genoemde EF-adapter kun je ook EF en EF-S lenzen gebruiken. EF-M lenzen zijn niet geschikt.

Hotshoe

De Canon R6 heeft een hotshoe (flitsschoen). Op de hotshoe kun je een externe flitser aansluiten. Je hebt dan meer flitsmogelijkheden.

Bracketing

De systeemcamera heeft bracketing, voor twee, drie, vijf of zeven foto’s. Met deze bracketing maak je meerdere foto’s met verschillende belichting, die je later samenvoegt in de nabewerking. Handig bij lastige lichtsituaties. Deze functie vinden we ook op andere (simpelere camera’s).

ISO

De Canon fullframe camera heeft een ISO-bereik van 100-102.400 (uitbreidbaar tot 204.800). Of je kiest auto-ISO en laat de camera de juiste ISO-waarde bepalen.

Connectiviteit

Wi-Fi, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). De systeemcamera heeft een USB-C aansluiting en een aansluiting voor HDMI (micro, type D).

LCD-scherm

Een kantelbaar (zijkant) LCD-scherm van 7,5 centimeter (3 inch), met een resolutie van 1.62 miljoen pixels. Het is een touchscreen, waarmee je foto’s kunt maken, het menu kunt bedienen en AF-punten kunt selecteren. Je hebt Liveview.

Elektronische zoeker

De elektronische OLED zoeker is 1,27 centimeter (0.5 inch) en heeft een resolutie van 3.69 miljoen pixels.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in de volgende formaten:

JPEG;

– HEIF (High Efficiency Image Format);

RAW;

– CRAW (compressed RAW)

– JPEG + RAW.

Beeldstabilisatie

Het is de eerste Canon camera met ingebouwde beeldstabilisatie voor fotografie (IBIS).

Gewicht

Het toestel weegt 680 gram (met accu en geheugenkaart).

Batterij

Een LP-E6NH accu van 2130 mAh (maar ook geschikt voor LP-E6N).

Met een volle accu kun je met het LCD-scherm 510 foto’s maken en met de zoeker 380 foto’s. De lader (LC-E6E) wordt meegeleverd. Voor 409 euro kun je een batterygrip (BG-R10) kopen. Dan heb je plaats voor twee extra accu’s.

Buffer

De buffer (het tijdelijk geheugen van je camera) is 240 RAW-bestanden of 1000+ JPEG. Als je buffer vol is, wordt je camera trager.

Geheugenkaarten

SD-kaarten (SD, SDHC en SDXC) met een snelheid van UHS-II.

Oplaadtijd

Bij kamertemperatuur doet je accu er 2.30 uur over om op te laden. Bij extreem koude of warme temperaturen duurt het ongeveer 4 uur (om veiligheidsredenen).

Reviews

Bouw

DPReview.com zegt dat de bouw “zo’n beetje is wat je verwacht van een camera waarvan de naam verwijst naar zowel de EOS-R als EOS 6D camera’s.” Het toestel is minder waterdicht dan de Canon R5, “maar de camera voelt stevig”. De Canon R6 heeft een joystick (Canon noemt het een multicontroller). Met de standaardinstelling heb je hier niet veel aan. “Wij raden aan de joystick in te stellen om de AF-punten te selecteren.”

Photographyblog.com zegt dat de weathersealing hetzelfde is als van de EOS 6D Mark II en de 5D Mark IV spiegelreflexcamera’s. De camera heeft “een diepe greep waar met gemak vier vingers in passen. Dat kun je niet van veel systeemcamera’s zeggen”. Verder zegt de reviewer: “We vragen ons alleen af of de resolutie hoog genoeg is voor de doelgroep, waar de camera zich op richt. Zeker als je je foto’s enorm wilt bijsnijden tijdens nabewerking.”

Techradar.com zegt over de bouw: “Simpel gezegd, de R6 is de betaalbare versie van de R5, ook al is de resolutie veel lager. Het toestel is geschikt om de hele dag te gebruiken of je nu heel grote of kleine handen hebt.” De Canon R6 richt zich op hobbyfotografen, maar heeft functies van de professionele (en veel duurdere) camera’s, aldus de site.

Autofocus

Amateurphotographer.co.uk laat weten dat de autofocus erg goed werkt vanwege Canon Dual Pixel CMOS AF. “Stilstaande onderwerpen worden heel snel scherp gesteld.” Verder schrijft de site: “Ooit was het de grote vraag of spiegelloze camera’s dezelfde autofocussnelheid en precisie konden hebben als DSLR.” Volgens de reviewer bewijst de Canon R6 dat dit mogelijk is.

Techradar.com schrijft dat het AF-systeem flink is verbeterd. “De R6 is opvallend snel en nauwkeurig. Vrijwel iedere keer dat we het hebben getest, werd er scherp gesteld op het onderwerp, de gezichten en ogen.”

The-digital-picture.com is heel enthousiast over de autofocus. “De Eye-AF werkt erg goed. Er werd steeds scherp gesteld op de ogen zonder dat de fotograaf moeite moest doen. Zelfs als het onderwerp snel van positie veranderde.” ”

Beeldkwaliteit

Amateurphotographer.co.uk vindt dat de sensor erg goede beeldkwaliteit levert, als je het maar niet té groot wilt uitprinten. Bij hoge ISO-waarden is er heel weinig ruis.

Cameralabs.com zegt dat de beeldkwaliteit voor iedereen goed is, behalve fotografen die erg dol zijn op details. “Als je een Canon hebt en over wilt stappen naar een spiegelloze camera of een upgrade wilt van de Canon R of RP zal je niet teleurgesteld zijn.”

The-digital-picture.com zegt: “Ik gebruik altijd de standaard ISO (100 bij huidige modellen) om zo weinig mogelijk ruis te hebben, maar ISO 100 is niet geschikt in alle situaties.” Canon R6 levert volgens de reviewer “uitstekende beeldkwaliteit bij hogere ISO-waarden”. “Bij ISO 3200 wordt er wat ruis zichtbaar, maar de foto’s zijn nog goed te gebruiken. Bij ISO 25.600 wordt de ruis erg vervelend, zelfs met ruisonderdrukking.”

Voordelen op een rij

– Opslaan in HEIF (goed alternatief voor RAW, zegt Techradar.com);

– Uitstekende beeldkwaliteit (ook bij hogere ISO-waarden);

– IBIS (In Body Stabilization);

– Automatische sensorreiniging als camera uit staat;

– Heel goede autofocus (ook Eye AF)

– Langere batterijduur met LCD (zelfde batterij als de Canon R5);

– Opladen met USB.

Nadelen op een rij

– Lagere resolutie dan de Canon R5 (die heeft 45 megapixels);

– Duur voor hobbyfotografen;

– Teleurstellend bereik in JPEG-formaat (volgens Techradar.com);

– Kortere batterijduur bij gebruik elektronische zoeker;

– Beperkt aantal lenzen beschikbaar (volgens ephotozine.com);

– Zoeker geeft minder details weer dan de zoeker van de Canon R5;

– Ecomodus niet handig bij gebruik statief (LCD-scherm wordt na een paar seconden donker zegt Amateurphotographer.co.uk).


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Canon spiegelreflexcamera.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen


Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Canon EOS R6 en krijg persoonlijke aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor de reviews heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites:

DPReview.com, photographyblog.com, techradar.com, amateurphotographer.co.uk, the-digital-picture.com, ephotozine.com en cameralabs.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 25 Nov 2020

Hoi Joris, wat is jou persoonlijke menig over de canon R6? Kun je deze camera zien als een opvolger voor o.a. de canon 5D mark IV? Welke zou jij liever hebben de R6 of de 5DmIV. Groetjes Gerard

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2020

Belangrijkste blijf je zelf, of je met je ontwikkeling bezig bent (hoeft neit per se bij mij hoor maar in het algemeen), de lenzen. Dan de camera. De R6 voordelen: lichter, stabilisatie in camera, veel meer focuspunten, AF tracking, EF AF, 12 vs 7 foto's per seconde, kantelbaar LCD.Voordelen 5D Mark IV in het kort: meer megapixels, LCD-scherm bovenop de camera, betere batterijduur (dit is duidelijker beter bij DSLR dan bij mirrorless).Het hangt erg van je fotografie af of je er wat aan hebt, bijv. voor landschap is 30 megapixels fijn en je hebt niks aan veel Af punten

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 28 Nov 2020

Beste Joris, dank voor jou reactie. Ik ben meer van de portret-, sport-,vogel- en wildlifefotografie, dan van landschap, al vind ik dat ook wel mooi, maar daar ligt voor mij niet de prioriteit. Ik vraag me af of 20 megapixel genoeg is, of heb je voor het soort fotografie wat ik beschreef meer nodig? Verder ben ik me nog steeds aan het ontwikkelen, dat gaat gewoon door en wie weet in de toekomst ook weer bij jou als mijn andere abonnementen verlopen zijn. Alvast bedankt voor jou reactie en groetjes Gerard

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Nov 2020

Hi Gerard, voor vogel- en wildlifefotografie vind ik wat meer megapixels fijner maar zelf doe ik het ook met 24 megapixels op mijn actiecamera. Vogels zijn heel vaak ver weg en wildlife ook vaak. Voor croppen en dan ook nog grotere afdrukken heb ik zelf wel liever meer dan 20 megapixels. Ook bij sport is croppen iets wat vaak voorkomt. Voor portret is croppen iets minder belangrijk omdat je meer kan aansturen.

Guus Rameckers
Door

Guus Rameckers

op 08 Dec 2020

Joris, je schrijft: 'De Canon R6 heeft zowel een ingebouwde flitser [...]' Zover ik weet, heeft de R6 geen ingebouwde flitser.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2020

Dit is aangepast nu. Dank je, dat klopte niet.

Dick
Door

Dick

op 12 Dec 2020

Mooi artikel! Vraagje: ik fotografeer wildlife met 7d mii icm Sigma 150-600 C. En wil upgrade met name voor situaties met minder licht/hogere snelheid. Denk aan Canon R6, of Canon 500 prime, of helemaal over naar Sony: A7iii met 200-600. Waar schiet ik het meeste mee op denk je? Op Insta heet ik Metcq. Alvast dank!! Grt, Dick.

Saskia
Door

Saskia

op 02 May 2021

Dag Joris, als ik een foto gemaakt met de R6 wil uitvergroten en printen, tot welke maat zou die dan nog scherp zijn? Zou de foto nog scherp zijn als ik een afdruk maak van 50 bij 75?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2021

Jazeker als je die niet heel veel hebt gecropt. Je kan met 12 megapixels zelfs probleemloos en scherpe vergroting van 50x75 cm krijgen (tot een meter ongeveer met 12 MP).

Leon Stolck
Door

Leon Stolck

op 18 Mar 2022

Beste, Is de Canon Eos R6 body ook heel geschikt voor sportfotografie? Ik heb het vooral over tennis?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Mar 2022

Hi Leon, een wat latere reactie. De R6 is ook geschikt voor sport. Goede autofocus helpt zeker in vergelijking met spiegelreflex. De snelheid is ook goed genoeg. De R5 is wel sneller maar ook een heel stuk duurder.

Reactie plaatsen