Canon EOS R50 Review

De Canon EOS R50 systeemcamera is een instapmodel gericht op amateurfotografen. Wat zijn nadelen die je niet vaak leest (heel belangrijk)? En voordelen? In deze kritische review zet ik de belangrijkste eigenschappen voor jou op een rij zodat jij een camera kan kiezen die bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Video met uitleg over instellingen, menu's, knoppen en standen van de Canon EOS R50


Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R50

Prijs
Voor de Canon EOS R50 zonder lenzen betaal je 719 euro (was eerst €839,)  ook is hij te koop in combinatie van een kit:

  • Canon EOS R50 + RF-S 18-45mm voor , -
  • Canon EOS R50 + RF-S 18-45mm en de RF-S 55-210mm (prijzen kunnen veranderen).

Bediening

Bij de knoppen is een aantal concessies gedaan in vergelijking met de wat duurdere Canon EOS R10

Zo heeft de Canon R50 1 instelwiel om belangrijke instellingen te wijzigen en de R10 heeft er 2.

Voor betere foto's moet je je camera zelf instellen. In de M-stand (handmatige instellingen) moet je door het ontbreken van een 2e instelwiel een extra knop indrukken om je diafragma te kunnen wijzigen.

In de diafragmavoorkeuzestand (Av) en sluitertijdvoorkeuzestand (Tv) moet je ook een extra knop indrukken om de foto wat lichter of donkerder te nemen (belichting corrigeren). Bij de Canon EOS R10 kan je dit makkelijker en sneller doen met het tweede instelwiel. Dit vind ik een belangrijk voor mensen die meer willen doen met hun fotografie. Gebruiksgemak is heel belangrijk in de praktijk, dit zie ik ook bij mijn cursisten.

De joystick om je scherpstelpunt sneller en prettiger te verplaatsen ontbreekt helaas ook. De R10 heeft dit wel (de R100 ook niet). Het verplaatsen van je scherpstelpunt moet je daarom met de vierpuntsdruktoets doen.

Verschil Canon R10 en R50 joystick scherpstellen

verder ontbreekt de kleine M-fn knop bij de R50. Hiervoor in de plaats is een kleine ISO-knop gekomen. Dat er een ISO knop is, is op zich positief. Die wil je snel kunnen wijzigen. Het knopje is alleen heel "dun" en drukt niet heel prettig in. Erg klein ook.

Zie hier voor een uitgebreidere vergelijking tussen de Canon EOS R10 en R50

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R50 is uitgerust met een 24,2 megapixel APS-C-sensor met een cropfactor van 1,6 en een ingebouwd low-pass-filter. Deze sensor wordt aangedreven door een van Canon zijn nieuwste DIGIC X processoren die de beelden snel verwerkt.

Snelheid (Continu-opname)
De Canon EOS R50 heeft een aantal continue opname mogelijkheden. Met de mechanische sluiter is de maximale opnamesnelheid ongeveer 12 FPS, waarbij de snelheid gedurende 42 JPEG-afbeeldingen of 7 RAW-afbeeldingen wordt aangehouden.

Met de elektronische sluiter is de maximale opnamesnelheid ongeveer 15 FPS, waarbij de snelheid gedurende 28 JPEG-afbeeldingen of 7 RAW-afbeeldingen wordt aangehouden. Dit is een kleine buffer.

Autofocus
De Canon EOS R50 is uitgerust met een geavanceerd autofocus-systeem dat fotografen in staat stelt om snel en nauwkeurig scherp te stellen op verschillende onderwerpen. De camera beschikt over AF tracking voor ogen, gezichten, hoofden en lichamen, evenals honden, katten en vogel tracking en volgen van auto's.

Dit maakt het makkelijker om scherp te stellen op snel bewegende onderwerpen en zorgt voor meer precieze en betrouwbare focus tijdens het opnemen van video's of het maken van actiefoto's. Bovendien beschikt de EOS R50 over 651 autofocus punten, waardoor er een groot scherpstelgebied beschikbaar is voor fotografen om mee te werken.

De joystick om je scherpstelpunt sneller en prettiger te verplaatsen ontbreekt helaas. De R10 heeft dit wel (de R100 ook niet). Het verplaatsen van je scherpstelpunt moet je daarom met de vierpuntsdruktoets doen.

Video
De Canon EOS R50 is een veelzijdige camera die niet alleen geschikt is voor het maken van stills, maar ook voor het opnemen van video. De camera ondersteunt verschillende videoformaten, waaronder 4K video opnemen met 30 frames per seconde en Full HD (FHD) video opnemen met 120, 60 en 30 frames per seconde. Dit maakt de EOS R50 een aantrekkelijke optie voor fotografen en videomakers die op zoek zijn naar een camera die ze kunnen gebruiken voor zowel stills als video.

Bouw & Gewicht
De Canon EOS R50 heeft een compact en licht ontwerp, met afmetingen van 116mm breed, 85.5mm hoog en 68.8mm diep. Het gewicht van de camera is 329 gram zonder batterij en opslagkaart, en 376 gram met deze accessoires.

Dit maakt de EOS R50 een handzame en draagbare optie voor fotografen die op zoek zijn naar een camera die ze makkelijk kunnen meenemen op reis of op locatie. Het compacte ontwerp en gewicht zijn bovendien belangrijke factoren voor fotografen die veel onderweg zijn en op zoek zijn naar een compacte camera die niet te veel extra gewicht toevoegt aan hun uitrusting.

Lenzen
De Canon EOS R50 beschikt over een RF-S mount, wat betekent dat het enkel geschikt is voor gebruik met RF-S lenzen. Hoewel het ook RF-lenzen aanvaardt, is het niet mogelijk om andere soorten lenzen direct te gebruiken zonder een adapter. Het gebruik van een adapter kan wel degelijk mogelijk zijn, maar dit kan impact hebben op de prestaties en functies van de camera en lenzen.


ISO bereik
De Canon EOS R50 heeft een minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 12800, uit te breiden tot 25600 voor fotografie bij weinig licht. Hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger de sensor van de camera wordt voor licht, waardoor duidelijker beelden in donkerder omstandigheden mogelijk zijn. Dit kan echter ook resulteren in meer ruis of korrel in het beeld. Het effect van hoge ISO verschilt van camera tot camera.

Connectiviteit
De Canon EOS R50 heeft Wi-Fi, Bluetooth en een micro-USB-aansluiting voor gemakkelijke verbinding met andere apparaten. Dit stelt u in staat om afbeeldingen en video's eenvoudig over te zetten naar andere apparaten, of om de camera op afstand te bedienen met een smartphone of tablet.

LCD/ Viewfinder
De Canon EOS R50 beschikt over een draai- en kantelbaar 2,95 inch touchscreen LCD met ongeveer 1,26 miljoen dots. Daarnaast beschikt het over een viewfinder die een verversingssnelheid heeft van 60 of 120 fps afhankelijk of de batterij besparing aan of uit staat. Verder heeft de viewfinder een resolutie van 2,36 miljoen dots wat resulteert in de volgende afmetingen 1024x768 die 100% van het beeld dekt.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R50 beschikt niet over in-body beeldstabilisatie (IBIS), wat betekent dat de camera geen interne mechanismen heeft om bewegingen tijdens het fotograferen te compenseren. Dit is geen probleem en ook zonder IBIS kan je prima scherpe foto's maken.

Er zijn echter alternatieve oplossingen voor het compenseren van bewegingen. Een daarvan is het gebruik van lens-based beeldstabilisatie, die sommige lenzen aanbieden. Een andere optie is het gebruik van een statief, wat de camera stabiel houdt en bewegingen vermindert tijdens het fotograferen. En verder is het gewoon een kwestie van de juiste sluitertijd gebruiken.

Batterij
De Canon EOS R50 beschikt over de LP-E17 batterij die een batterijduur heeft van 440 afbeeldingen wanneer je het LCD gebruikt en 310 afbeeldingen wanneer je gebruik maakt van de viewfinder.


Reviews

Richard butler van dpreview.com heeft de Canon EOS R50 ook in handen gehad en heeft hier zijn volgende initiële mening over gegeven: “De Canon EOS R50 is een poging van camera-fabrikanten om een camera te ontwikkelen die aantrekkelijk is voor gebruikers voor wie hun smartphone de hoofdervaring is op fotografiegebied.

De bestaande M50 verkocht goed, dus het is logisch dat Canon deze klanten wil migreren naar zijn nieuwere RF-lensmount, zodat het niet langer hoeft te ondersteunen verschillende lenslijnen.

En de R50 doet een prima poging om aantrekkelijke foto's te nemen zonder ingrijpen van de gebruiker. Het biedt een interface die zowel relatief gemakkelijk te gebruiken is als gebruikers begeleidt bij het maken van aanpassingen. De meeste foto's in de galerij hieronder zijn gemaakt in de zeer geautomatiseerde 'Creative Assist'-modus.

De geavanceerde A+-modus van de R50 is een interessante poging om enkele van de achter-de-schermen 'computationele' fotografie-slimheid die in smartphones wordt gebruikt, over te brengen naar een toegewijde camera.

Mijn grootste zorg is dat de meeste gebruikers deze modus nooit zullen vinden of gebruiken. Het is een beetje verborgen en ik vond het te gemakkelijk om te denken dat ik het had gekozen, alleen om te ontdekken dat ik was vergeten op 'Set' te drukken om te zorgen dat het werd toegepast.

Ik stel voor dat Canon het lef heeft om zijn overtuiging uit te spreken: maak Advanced Auto één van de posities op het moduswiel van de camera, zodat deze functie zo toegankelijk en gemakkelijk te activeren is als mogelijk.

(Het zou ook fijn zijn als de camera duidelijk maakt wanneer hij klaar is met het nemen van de foto[s]: ik vond mezelf nerveus probeerde de camera stabiel te houden toen ik werd geconfronteerd met een scherm dat 'Bezig' zei, hoewel ik redelijk zeker ben dat de opnamen voltooid waren en de camera gewoon aan het verwerken was.)”


Ook Gordon Laing heeft al zijn mening gegeven over de Canon EOS R50: “De Canon EOS R50 zal iedereen verblijden die op zoek is naar een compacte en betaalbare camera met de flexibiliteit van verwisselbare lenzen.

Het is klein maar comfortabel in de hand, biedt uitstekende foto- en videokwaliteit met behoorlijke autofocus, een flipscherm, zoeker, een microfoon-ingang, snelle maar korte bursts en voldoende creatieve en begeleide controle.

Beginners en studenten zullen het leuk vinden, maar de R50 zal ook evenzeer aanspreken wie van kleinere camera's houdt, misschien voor reizen of als casual metgezel bij een grotere camera. Het kleine lichaam en de positie in de Canon-reeks sluit beeldstabilisatie uit, en het is niet verrassend om een kleinere batterij, enkele kaartsleuf en een bescheiden buffer te vinden, vooral voor RAW.

Als u zich niet bezighoudt met het adopteren van het laatste systeem van Canon en gewoon op zoek bent naar de meest betaalbare EOS, overweeg dan de oudere EOS M50 die mogelijk gebrek heeft aan bruikbare 4k-video, maar op een lagere prijs en met een bredere kitzoom komt.

Dan zijn er nog spiegelreflexcamera's als de EOS 200D, 250D of 2000D. Maar als u op zoek bent naar de meest betaalbare ingang tot het EOS R-systeem van Canon, dan heeft de R50 u gedekt, door respectabele kwaliteit en functies te verpakken in een van de schattigste lichamen rond. Ik denk dat de looks het voor mij kunnen beslissen boven de iets meer geavanceerde R10.

Voordelen van de Canon EOS R50

  • Compact ontwerp
  • Voordelige prijs voor een systeemcamera
  • Cropsensor kan een voor- of nadeel zijn
  • Groot assortiment aan lenzen

Nadelen van de Canon EOS R50

  • Geen tweede instelwiel om sneller belangrijke instellingen te wijzigen
  • Geen autofocus joystuck om sneller en prettiger je scherpstelpunt te veranderen (vooral handig bij bewegende onderwerpen)
  • Batterijduur is nog steeds aanzienlijk minder dan spiegelreflexcamera’s
  • Kleine buffer voor RAW, snel foto's achter elkaar maken kan kort (daarna vertraagt de camera).

Ben jij iemand met een beetje ambitie en wil je vlot je instellingen kunnen wijzigen, dan zou ik ook kijken naar een ander model, bijv. de Canon EOS R10.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R50 Systeem camera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen