Verschil Canon EOS R7 en R10

Canon heeft in juni 2022 de Canon EOS R7 en de Canon EOS R10 uitgebracht. Beide camera’s zijn de eerste APS-C (crop sensor) systeemcamera’s van canon (van de R-serie). Maar wat is nu het verschil tussen beide camera’s?

Naast de belangrijkste verschillen bespreken we ook de belangrijkste overeenkomsten en waarom welke camera mogelijk beter bij jou zou passen. Ben je benieuwd welke van de twee het beste bij jou past of wat de verschillen zijn? Lees dan snel verder!

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Bekijk de handleiding video over hoe je de Canon EOS R10 zelf instelt!


Bekijk de handleiding video over hoe je de Canon EOS R7 zelf instelt!

Wat is het verschil tussen Canon R10 en R7 systeem camera? 

Sensor
Beide camera’s beschikken over een APS-C front side illuminated CMOS-sensor. Deze sensoren beschikken allebei ook over een 1.6x crop wanneer je hem vergelijkt met fullframe. Wat wel verschilt is de resolutie van deze camera’s. De Canon EOS R7 heeft namelijk een hogere resolutie sensor van maar liefst 32.5 megapixels ten opzichte van de 24.2 megapixels die te vinden zijn op de Canon EOS R10.

Continu-opname & snelheid
De Canon EOS R7 heeft een snellere maximale sluitertijd van 1/8000s met de mechanische sluiter ten opzichte van de 1/4000s op de R10. Met de elektronische sluiter kunnen ze beide tot 1/16000s. In de praktijk zal je vooral de elektronische sluiter gebruiken.

Wat continu-opname betreft kunnen ze beide 15 foto’s per seconden met de mechanische sluiter. Met de elektronische sluiter kan de R7 er net wat meer namelijk 30 foto’s per seconden waar de R10 ‘maar’ 23 foto’s per seconden kan nemen.

Ook verschilt hoe veel foto’s ze in hun buffer kunnen opslaan voordat de camera moet bufferen. Voor de Canon EOS R7 is de buffer grootte met de mechanische sluiter 224 JPEGs of 51 RAW’s en voor de Canon EOS R10 is dit 460 JPEGs en 29 RAW’s. Voor de elektronische sluiter is dit voor de R7 126 JPEG’s en 42 RAW’s waar dir voor de R10 70 JPEGs en 21 RAW’s zijn.

Beeldstabilisatie (IBIS)
Een van de grootste verschillen tussen de R7 en de R10 is de aanwezigheid van In Body Image Stabilisation (IBIS) in de Canon EOS R7. De Canon EOS R10 heeft dit niet. De R7 is ook de eerste APS-C camera van Canon die deze technologie heeft. Dit IBIS systeem kan in combinatie van sommige lenzen tot wel 8 stops compenseren maar voor het merendeel van de lenzen zal dit rond de 7 tot 6,5 liggen.

Video
Als het op video aan komt kunnen zowel de EOS R7 als de EOS R10 4k 30fps opnemen zonder crop. De R7 haalt zijn informatie echter uit 7K aan gegevens waar de R10 dit doet uit 6K aan gegevens. Verder kunnen beide camera’s Full HD (1080p) 120 fps of slow-motion video opnemen.

Ook kunnen beide camera’s 4K op 60 fps opnemen, wel maakt de R10 in dit geval gebruik van een 64% crop. Ook beschikt de Canon EOS R7 over Log-3 videoformaat, dit is erg gunstig wanneer je gebruik wilt maken van colour grading.

Opslagruimte
Een klein verschil in het voordeel van de R7 is dat hij beschikt over 2 UHS-II SD kaart slots ten opzichte van de enkele op de R10. De R10 heeft zijn SD kaart slot op dezelfde plek als de batterij, de R7 heeft hier zijn eigen locatie aan gegeven.


Batterijduur
De Canon EOS R7 en R10 hebben allebei een andere batterij die je niet kan uitwisselen tussen de twee. De EOS R7 beschikt over een LP-E6NH die ook te vinden is in de R5 en R6. De batterijduur van deze LP-E6NH is door CIPA getest, hij kan 770 foto’s maken wanneer je gebruik maakt van de LCD op de achterkant en 500 foto’s wanneer je gebruik maakt van de elektronische viewfinder (met energiebezuiniging aan).

De EOS R10 beschikt over de kleinere LP-E17 die door CIPA getest is op 430 foto’s met de LCD en 260 foto op de elektronische viewfinder (met energiebezuiniging aan). 

Bouw
De EOS R7 is de grotere camera van de twee, deze weegt ruim 200 gram meer en is ongeveer 20% groter. Ook beschikt de Canon EOS R7 over een stof en spatwater bestendige body die de R10 niet heeft. De afmetingen van deze camera’s zijn als volgt:

 • Canon EOS R7: 132.0 x 90.4 x 91.7mm, 612 gram
 • Canon EOS R10: 122.5 x 87.8 x 83.4mm, 429 gram

Prijs
De R7 is de duurdere van de twee, deze camera kost voor alleen de body €1.500, - Voor de R10 moet je voor alleen de body €999, - neerleggen. Ook hebben beide camera’s een aantal kits waaruit je kan kiezen. Voor de R7 zijn dit:

 •  Canon EOS R7 systeemcamera Zwart + RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM + EF-EOS R adapter voor €1.919, -

Voor de R10 zijn dit:

 • Canon EOS R10 systeemcamera Zwart + RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM + EF-EOS R Adapter voor €1.389 
 • Canon EOS R10 systeemcamera Zwart + RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM + EF-EOS R Adapter voor €1.119

Belangrijkste overeenkomsten op een rij

ISO bereik
Beide camera’s beschikken over een standaard ISO bereik van minimaal 100 tot maximaal 32,000, dit bereik is uit te bereiden tot 51,200. De ISO-prestaties zullen ook erg dicht bij elkaar liggen aangezien ze dezelfde processor hebben, wel zal de R10 waarschijnlijk wat beter zijn aangezien de individuele pixels groter zijn dan die van de R7.

Autofocussysteem
Zowel de Canon EOS R7 als de R10 heeft zijn autofocussysteem geërfd van de Canon EOS R3. Dit autofocussysteem bestaat uit Canon zijn Dual Pixel autofocus technologie en een kunstmatig intelligentie systeem die verschillende onderwerpen automatisch kan volgen. De verschillende onderwerpen zijn mensen, dieren (eye autofocus/AF) en auto’s. Wat wel verschilt tussen de camera’s is tot hoe donker hij kan scherpstellen, voor de R7 is dit -5EV en voor de R10 is dit net wat minder met -4EV.

Connectiviteit
Je kan zowel met de R7 als met de R10 verbinden via Wi-Fi of Bluetooth. Samen met de Canon camera connect app kan je draadloos foto’s van je camera afhalen of je camera op afstand besturen. 


Waarom de Canon EOS R7?

 • Bijna dubbel zo grote buffer
 • Meer megapixels
 • In body beeldstabilisatie
 • Krachtig autofocussysteem

Waarom de Canon EOS R10?

 • Voordeliger qua prijs
 • Lichter qua gewicht
 • Krachtig autofocussysteem

Conclusie

De Canon EOS R7 en de EOS R10 zijn twee krachtige APS-C systeemcamera’s die veel mensen zullen laten twijfelen om over te stappen van DLSR. Ook zullen mensen mogelijk minder snel de EOS M-serie camera's kopen, zoals de M50 en M50 II.

Welke van de twee echter beter bij jou past hangt vooral af van wat jij van de camera vraagt. Verwacht je veel van je camera en ga je er intensief gebruik van maken? Dan is de EOS R7 een betere keuze door de langere batterijduur en alle extra opties. Wanneer je een enthousiaste fotograaf bent maar niet het alleruiterste van je camera eist is de EOS R10 wellicht een betere keuze vanwege het gewicht en het compacte design, bovendien geniet je van de belangrijkste functies die ook in de EOS R7 te vinden zijn. 


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R7 en R10 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen