Verschil Canon EOS R6 en R7

De eerste APS-C systeemcamera van Canon uit de R-serie - de Canon EOS R7 - is uitgekomen in juni 2022. In dit artikel gaan we kijken hoe de R7 vergelijkt met de fullframe Canon EOS R6 systeemcamera die uitgekomen is in juli 2020. We behandelen de belangrijkste verschillen maar ook de belangrijkste overeenkomsten. Tot slot kijken we nog even naar waarom je welke camera zou kunnen kiezen, zo maak jij een bewuste keuze.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Bekijk de handleiding video en stel de Canon EOS R7 zelf in

Belangrijkste verschillen op een rij

Sensoren
Het grootste verschil tussen de EOS R6 en de EOS R7 is de sensor. De Canon EOS R6 heeft een 20.1 megapixels CMOS fullframe sensor. De Canon EOS R7 heeft een 32.5 megapixel CMOS APS-C sensor. De EOS R6 heeft dus een grotere sensor met minder megapixels waar de EOS R7 een kleinere sensor heeft met meer megapixels.

Let wel op dat er bij de R7 dus een cropfactor van 1.6x komt kijken ten opzichte van de EOS R6. Een 100mm lens op de EOS R6 zal dus lijken op een 160mm lens op de EOS R7.

ISO-bereik
De EOS R6 beschikt over een stuk groter bereik dan de EOS R7 namelijk van minimaal 100 tot maximaal 102,400 ten opzichte van de minimale 100 tot de maximale 32,000 van de EOS R7. Deze bereiken zijn uit te bereiden tot minimaal 50 tot maximaal 204,800 voor de EOS R6 en minimaal 100 tot maximaal 51,200 voor de EOS R7.

Dit verschil komt waarschijnlijk door de sensor grootte, hoe groter de individuele pixels hoe beter hij om kan gaan met ruis. De EOS R6 heeft een stuk grotere individuele pixels die allemaal een stuk meer licht vangen, het signaal is dus een stuk sterker dan bij de EOS R7 wat voor betere ISO-prestaties zorgt.

Continu-opname, snelheid en buffer
Beide camera’s beschikken over een maximale sluitertijd van 1/8000s wanneer je de mechanische sluiter gebruikt. Wanneer je op de elektronische sluiter overstapt heb je op de EOS R7 het voordeel dat deze net 1 stop sneller is met 1/16.000s. De EOS R6 blijft op dezelfde maximale sluitertijd.

Als het op continu opname aan komt is de EOS R7 wederom sneller met een maximale snelheid van 15 fps met de mechanische sluiter en 30 fps met de elektronische sluiter. De Canon EOS R6 komt in de buurt met 12 fps op de mechanische sluiter en 20 fps op de elektronische sluiter.

Wel heeft de R6 bijna een dubbel zo grote buffer van 240 RAWs op 12 fps vs de 51 RAWs op 15 fps en zijn 100 RAWs op 20fps vs de 42 RAWs op 30 fps.

Video
Wanneer het op video aan komt is er geen duidelijke winnaar, beide camera’s kunnen 4K 30 fps opnemen. De Canon EOS R6 doet dit met een 1.07x crop, hij oversampled hier data vanuit 5K aan gegevens. De EOS R7 doet dit zonder crop (naast de APS-C crop van 1.6x).

Wanneer je 4k op 60 fps wilt opnemen kan dit op de R6 met dezelfde 1.07x crop, op de EOS R7 kan dit met alleen de APS-C crop of nog een extra 1.8x crop, in dit geval zal een 35mm lens zich voordoen als een 100mm.

Wat video opname lengte betreft kan de EOS R6 vanwege hitte problemen maar 20 tot 30 minuten opnemen. Dit kan wat langer zijn wanneer je in een koude omgeving bent, helaas kan dit ook minder zijn wanneer je in de zomer wilt filmen. De EOS R7 kan langer opnemen dan 30 minuten zonder enige hitte problemen.


Elektronische viewfinder / LCD
De elektronische viewfinders van beide camera’s verschillen een klein beetje van elkaar. Vooral op de grootte van het paneel en zijn resolutie. Die van de EOS R6 heeft een 0.5” inch OLED-paneel met een resolutie van 3.69M dots, de EOS R7 heeft een 0.39” inch OLED-paneel met een resolutie van 2.36M dots. Verder hebben ze beide de mogelijkheid tot 60/120hz. Tot slot hebben beide camera’s een draai en kantelbaar touchscreen.

Batterijduur
Zowel de EOS R6 als de EOS R7 beschikt over dezelfde LP-E6NH batterij, wel hebben ze een andere levensduur. CIPA geeft aan dat de R6 380 foto’s kan maken wanneer je alleen gebruik maakt van de EVF, dit zijn er 510 wanneer je alleen gebruik maakt van de LCD. Voor de EOS R7 zijn dit 500 foto’s met de EVF en 770 foto’s voor de LCD.

Bouw
 De EOS R6 is een klein beetje groter dan de R7 om ruimte te maken voor die fullframe sensor. De afmetingen voor de camera’s zijn als volgt:

 • Voor de EOS R6: 138.4 x 97.5 x 88.4mm met een totaalgewicht van 680 gram.
 • Voor de EOS R7: 132.0 x 90.4 x 91.7mm met een totaalgewicht van 612 gram

Verder beschikken beide camera’s over een weatherseal.

Prijs
Van de twee camera’s is de Canon EOS R6 de duurste met een totaalprijs van €2.519, - voor alleen de body ten opzichte van de €1.500, - voor de Canon EOS R7. Wat kits betreft is er voor de R7 alleen de volgende beschikbaar:

 • Canon EOS R7 systeemcamera Zwart + RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM + EF-EOS R adapter voor €1.919, -

Voor de EOS R6 is er de volgende kit beschikbaar:

 • Canon EOS R6 + RF 24-105mm F4-7.1 IS STM Zwart voor €2.849, -


Belangrijkste overeenkomsten op een rij

Beeldstabilisatie (IBIS)
Beide camera’s beschikken over een 5-assig in body image stabilisatie systeem. Dit systeem compenseert voor trillingen uit de hand. Waarschijnlijk zul je het meeste merken van de IBIS wanneer je op de EOS R7 fotografeert in combinatie van een telelens, hoe groter je brandpuntafstand hoe meer effect kleine trillingen hebben.

Autofocus
Zowel de EOS R6 als de R7 beschikken over een erg goed autofocussysteem. Beide beschikken ze ook over Canon zijn Dual Pixel CMOS AF II systeem die kunstmatige intelligentie toepast om mensen dieren en auto’s te herkennen en te focussen op hun hoofd, ogen of helm (eye autofocus oftwewel Eye AF). Verder zijn er maar kleine verschillen zoals het aantal autofocus punten, deze aantallen zijn als volgt:

 • 6,072 AF punten voor de R6 waarvan 1,053 tracking punten
 • 5,951 AF punten voor de R7 waarvan 651 tracking punten

Verder is de EOS R6 iets gevoeliger voor situaties met weinig licht, hij kan namelijk tot -6,5 EV focussen waar de EOS R7 dit maar tot -5 EV kan. In donkere situaties doet de autofocus van de R6 het dus wat beter, hoewel de R7 het dan ook nog goed doet.

Waarom de Canon EOS R6

 1. Fullframe sensor
 2. Prestaties met weinig licht
 3. Buffer grootte

Waarom de Canon EOS R7

 • APS-C sensor voor 1,6 keer meer bereik met lenzen (handig bij bijvoorbeeld wildlife, vogels of sport)
 • Betere batterijduur
 • Voordeligere prijs
 • Continu-opname snelheid

Conclusie

Zowel de Canon EOS R6 als de Canon EOS R7 zijn enorm krachtige camera’s, welke het beste bij jou past hangt vooral af van wat jij vraagt van de camera.

Ben jij een wildlife fotograaf en fotografeer je graag dieren op lange afstanden? Dan is de EOS R7 de beste keuze. IS de R7 te duur, kijk dan eens bij de Canon EOS R10. Heb je echt die fullframe sensor nodig voor portretfotografie? Dan ben je toch aangewezen op de duurdere EOS R6.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen


Stel onderaan je vragen over de R7 of R6 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Pam de Planque
Door

Pam de Planque

op 31 Jan 2023

ik zag recent foto's van Arno Baels met weinig licht met een R6 met een heel hoog ISO getal. Daar is qua ruis weinig van terug te zien in de foto (Erasmusbrug). Mijn fotografie: vogels en foto's met weinig licht. R7 (meer mijn prijs) of R6 ?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Feb 2023

Hi Pam, een fullframe camera presteert beter op hoge ISO. Als dat belangrijk voor je is dan ga je het verschil wel zien. Wel is het zo dat je ruis ook nog kan verwijderen in nabewerking, maar je hebt wel profijt van een camera die er beter mee omgaat al je veel bij weinig licht werkt en ook kortere sluitertijden nodig hebt ivm de beweging. Hier hangt wel een prijskaartje aan.

Reactie plaatsen