Canon EOS R6 II Review

De Canon EOS R6 II is uitgekomen in november 2022. Hij zal zijn voorganger - de Canon EOS R6 - vervangen met een aantal verbeteringen. Een grote upgrade was echter ook niet nodig aangezien de R6 al razend populair was. Met zijn vloot van kleine verbeteringen verwacht Canon nog meer fans te winnen voor hun systeemcamera serie. Ben jij benieuwd welke kleine verbeteringen de Canon EOS R6 II met zich mee brengt en wat al zijn andere eigenschappen zijn? Lees dan snel verder.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R6 II

Prijs
De Canon EOS R6 II kost op het moment van schrijven €2.929. Bij zijn voorganger - de Canon EOS R6 - is een prijsdaling te zien van €241 euro over twee jaar. Deze prijsdaling is van €2.740 van oktober 2020 tot €2.499 die je vandaag de dag betaald voor de camera.

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R6 II heeft een 24.2MP fullframe sensor. Deze canon sensor beschikt niet over een BSI (back side illuminated) of gelaagd ontwerp zoals de sensoren die wel te vinden zijn in bijvoorbeeld de Canon EOS R3.

Snelheid (Continu-opname)
De Canon EOS R6 II is heel snel. Op de elektronische sluiter kan de Canon EOS R6 II zelfs tot 40 foto’s per seconden maken, om deze snelheid te bereiken wordt de bit diepte van de foto’s iets verlaagd namelijk naar 12-bit. En een mechanische sluitersnelheid van 12 beelden per seconden.

Autofocus
De Canon EOS R6 II beschikt nu over "machine learning algoritmes" die ook in de R3 te vinden zijn. Er zijn vooral veel verschillende opties toegevoegd qua het volgen van bewegende onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is de voertuig modus die is bedoeld voor auto’s, motoren en zou je moeten helpen bij races.

Ook is het volgen van dieren en het herkennen van ogen en hoofden een stuk uitgebreider. Wat mensen betreft kan je het linker- of rechteroog kiezen om op te focussen en te volgen, ook kan je ervoor kiezen het gehele hoofd te volgen.

Tot slot is er ook een automatische modus toegevoegd, deze kiest zelf wat voor type autofocus je nodig hebt.

Video
Wanneer het op video aan komt heeft de Canon EOS R6 II een paar kleine updates gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Om te beginnen bij de 4k 60 fps opnames, de R6 kon dit ook maar met een 1.07x crop, de R6 II kan dit nu geheel zonder crop.

Wel zit er een 40 minuten limiet op opnemen, hierna gaat de camera namelijk oververhitten. Je kan deze tijd verlengen tot 50 minuten wanneer je gebruik maakt van de APS-C crop. Canon zegt echter wel zijn camera beter hitte bestendig te hebben gemaakt.

Verder kan de R6 II nu ook FullHD of 1080p in 180 fps op te kunnen nemen. Dit zou hij aan moeten kunnen voor 60min voordat hij te warm wordt.

Tot slot is het belangrijk om te benoemen dat de R6 II op kan nemen in ProRes RAW wanneer je gebruik maakt van een Atomos recorder. Wanneer je dit doet kan je 6K video opnames maken over de gehele sensor, dus zonder crop.

Bouw & Gewicht
Wat de bouw en gewicht van de camera betreft lijkt hij erg op de Canon EOS R6 qua exterieur, het enige verschil is de aan uit knop en de foto video modus. Ook beschikken beide camera’s nog over dezelfde hoeveelheid stof en spatwater bestendigheid. Verder heeft hij de volgende afmetingen:

 • 138.4mm breed, 98.4mm hoog en 88.4mm diep met een totaalgewicht van 670 gram inclusief batterij en SD kaart

Lenzen
De Canon EOS R6 II heeft een RF-bajonet (vatting) en dat wil zeggen dat je alle lenzen van de RF en RF-S line-up kan monteren op de R6 II. Nu Canon volledig is gestopt met het maken van EF lenzen zal de ontwikkeling voornamelijk te vinden zijn bij de RF lenzen, je kan dan ook wel verwachten dat het assortiment hiervan flink gaat groeien de komende jaren.


ISO-bereik
Het standaard ISO bereik van de Canon EOS R6 II is minimaal 100 tot maximaal 102.400. Dit is handmatig uit te bereiden naar minimaal 50 tot maximaal 204.800. Let wel op dat de mega grote ISO getallen niet altijd bruikbaar zijn en vaak worden gebruikt voor de marketing.

Connectiviteit
De Canon EOS R6 II is rijk uitgerust met alle hedendaagse snufjes zoals Wi-Fi en Bluetooth. Via Wi-Fi kan je de camera op afstand besturen en Bluetooth kan gebruikt worden voor geo tagging of bestand overdracht. Verder is de Canon EOS R6 II uitgerust met 2 UHS-II SD kaart slots.

LCD/ Viewfinder
Wat LCD en EVF betreft beschikt de Canon EOS R6 II over een 3” inch draai en kantelbaar touchscreen. En een 3.68M-dot elektroniche viewfinder deze kan je instellen op 60 of 120 beelden per seconden, let wel op dat 120 beelden per seconden je batterijduur kan aantasten.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R6 II beschikt over een intern beeldstabilisatiesysteem dat gebruikt maakt van pixel shift technologie wat wel tot 8 stops kan stabiliseren. Beeldstabilisatie voorkomt ongewenste trillingen vanuit de hand en zorgt ervoor dat je langere sluitertijden kan gebruiken als normaal.

Batterij
Canon maakt voor de R6 II gebruik van de LP-E6NH batterij. Deze is door CIPA getest op 760 foto’s wanneer je gebruik maakt van de power saving mode en 580 shots wanneer je gebruik maakt van de smooth mode.

Verschil camera met Canon EOS R6

Zoals in de intro is benoemd zijn er een aantal kleine verschillen met de Canon EOS R6 die de R6 II nog populairder moet maken. Deze verschillen zijn kort benoemd door het artikel heen en worden hier nogmaals kort herhaald en op een rij gezet.

 • Betere autofocus met meer machine learning technieken
 • Een grotere sensor 24.2 ten opzichte 20 megapixel
 • Snellere elektronische sluitersnelheid van 40 fps, dit is verdubbeld ten opzichte van de vorige generatie
 • 4K video opnames is nu zonder crop en de camera oververhit minder snel.


Reviews Canon EOS R6 II

Gordon Laing van cameralabs.com heeft de R6 II onder handen genomen en heeft hier het volgende over te zeggen:

“De EOS R6 Mark II lijkt een sterk antwoord op de Sony's A7 IV. De oorspronkelijke R6 werd in veel opzichten afgetroefd door Sony en met de R6 II heeft Canon de achterstand op een aantal belangrijke punten niet alleen gevenaard, maar zelfs ingehaald.

De R6 Mark II schiet met name veel sneller dan de A7 IV, terwijl de mogelijkheid om ongecropte, oversampled 4k-video tot 60p te filmen een belangrijk voordeel is. Bovendien krijg je focus bracketing en stacking in-camera, Bulb timers en mogelijk betere IBIS.

De grote vraag is natuurlijk hoe de R6 II in de praktijk presteert. Zal de rolling shutter en het ontbreken van ondersteuning voor CF Express het nut van de snelle elektronische bursts verminderen, en heeft Canon werkelijk het gevaar van oververhitting voor video op een full-framer uit het middensegment overwonnen?

En zijn 24 Megapixels genoeg om de concurrentie aan te kunnen, om nog maar te zwijgen van het feit dat EOS R- of RP-eigenaren moeten overstappen. Voor nu ben ik onder de indruk van de R6 II, die op papier meer mogelijkheden lijkt te bieden dan de A7 IV tegen een vergelijkbare introductieprijs, zij het met een iets lagere fotoresolutie en nog steeds zonder de brede reeks native lenzen van derden.”

Ook Dale Baskin van dpreview.com heeft het een en ander over de Canon EOS R6 II te zeggen: “Veel van de verbeteringen aan deze camera komen voort uit verbeterde workflows voor foto's of video. Zo kan de Raw burst-modus veel tijd besparen.

De mogelijkheid om in smartphone-stijl door elke burst te lopen en één of twee foto's uit elke reeks te kiezen terwijl je in een vliegtuigstoel zit, is aantrekkelijk. Ook de mogelijkheid om foto's vooraf te bufferen voordat je op de ontspanknop drukt, kan een enorme hulp zijn als alles snel gaat.

Canon lijkt ook de videoworkflows te willen verbeteren. Naast verbeterde videospecificaties en beter thermisch beheer, moeten tools als een op video gericht Q-menu, weergave van valse kleuren en de mogelijkheid om video tot vijf seconden vooraf te bufferen, videomakers aanspreken.

Dit maakt het ook raadselachtig waarom Canon een van de meest gehoorde klachten van videografen niet heeft aangepakt: het onvermogen om het histogram of de niveaumeter te gebruiken zodra de opname is gestart.

De EOS R6 II is een zeer capabele camera die aan veel eisen voldoet. De oorspronkelijke R6 was ook een solide camera; we hebben hem zelfs lange tijd aanbevolen in onze koopgids als de beste camera voor rond de €2000, dus het feit dat de R6 II op een aantal cruciale punten verbeteringen aanbrengt en tegelijkertijd nuttige nieuwe tools toevoegt, is een heel goed teken.”


Voordelen van de Canon EOS R6 II

 • 8 stops beeldstabilisatie
 • Heel snel met 12 beelden per seconden op de mechanische sluiter
 • 40 beelden per seconden op de elektronische sluiter
 • Super geavanceerde autofocus

Nadelen van de Canon EOS R6 II

 • Geen 120 beelden per seconden in 4K video modus
 • 24 megapixels is voor veel mensen voldoende maar bij veel croppen wat minder

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R6 II Systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, cameralabs.com & techradar.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Nico Neijman
Door

Nico Neijman

op 26 Mar 2023

Beste Joris, ik wil mijn fotografie hobby weer oppakken en heb op dit moment een Canon 400D met een Tamron DiII AF 18-250 en een EF 100mm 1:2.8 Macro USM en wil mijn aandacht richten op vogels, bloemen, paddestoelen, insekten, vlinders macro en vakantie.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Mar 2023

Hi Nico, ik las ook je mail. De 400D en R6 II zijn onvergelijkbare camera's. Beeldkwaliteit is veel beter (ook bij hoge ISO) en autofocus is ook van compleet ander level. Ik ben wel voorstander dan investeren in jezelf maar in dit geval snap ik dat je met de 400D tegen limieten aanloopt. Voor vogels zal je wel veel lengte qua lens nodig hebben. Met adapter is je 100mm macrolens heel mooi. Kwaliteit is echt prima, juist 24 megapixel kan goed omgaan met ruis. 24-105mm is een mooie allround lens, soms wil je misschien nog eens weidser voor landschap maar is zeker mooi. De Tamron DiII AF 18-250 matcht kwalitatief de R6 II niet helemaal, ik zou met zo'n camera wel voor goede lenzen gaan.

Nico Neijman
Door

Nico Neijman

op 29 Mar 2023

Hartelijk dank Joris, je hebt mijn twijfels weggenomen. We gaan ook op het werk met collega's een paar keer fotograferen, dus kan kan ik mooi wat vertrouwd raken met de camera en daarna het bereik uitbreiden.

Paul van Vugt
Door

Paul van Vugt

op 13 Sep 2023

Goedenavond. Ik bezit op dit moment een Canon 5dD Mark IV en overweeg een R6 MarkII aan te schaffen? Ik zou het op prijs stellen om een reactie te krijgen. In het algemeen gebruik ik mijn camera voor autofotografie, maar wil ook graag gebied verbreden

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 14 Sep 2023

Hi Paul, Een R6 Mark II is interessant als bewegende onderwerpen belangrijk voor je zijn. Het scherpstellen en de snelheid (aantal foto's per seconden) is een grote verbetering ten opzichte van de 5D mark IV (die ik ooit zelf ook gebruikte).

Reactie plaatsen