Canon EOS R8 Systeemcamera Review

De Canon EOS R8 is een systeemcamera die dezelfde sensor heeft als de R6 in een formaat wat lijkt op Canon EOS RP.

In dit artikel zullen we een blik werpen op de belangrijkste specificaties van de Canon EOS R8, evenals de voordelen en nadelen ervan, en de meningen van andere reviewers bekijken. Je ontdekt hier ook de minpunten van de R8 zodat jij een goede keuze kan maken.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R8 Systeem camera

Prijs
Voor alleen de body van de Canon EOS R8 betaal je €1.819, -. Verder is hij ook aan te schaffen in combinatie van een zogenaamde kitlens. Deze kit bestaat uit de R8 en de RF 24-50mm F/4.5-6.3 IS STM lens. Deze kit kost je €2.019, -

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R8 beschikt over een fullframe sensor met 24 megapixel wat resulteert in een resolutie van 6000 x 4000. Verder wordt deze sensor aangedreven door een van Canon nieuwste processoren de DIGIC X processor.

Tot slot heeft hij een snelste sluitertijd van 1/4000s wanneer je gebruik maakt van de mechanische sluiter en 1/160000s wanneer je gebruik maakt van de elektronische sluiter.

Snelheid (Continu-opname)
De Canon EOS R8 beschikt over een continu-opname snelheid van 6 foto’s per seconden wanneer je gebruik maakt van de mechanische sluiter. Wanneer je gebruik maakt van de elektronische sluiter kan hij tot wel 40 foto’s per seconden maken.

Let wel op dat deze 40 foto’s alleen JPEG afbeeldingen kunnen zijn, wanneer je in RAW wilt fotograferen wordt deze snelheid gelimiteerd tot 30 foto’s per seconden.

Autofocus
De R8 is uitgerust met Canon's AI-autofocus. Het kan automatisch onderwerpen detecteren, waaronder paarden en andere dieren, mensen, vliegtuigen en meer.

De camera kan ook automatisch ogen vinden. Je kunt zelfs specificeren of je wilt dat het zich focust op het rechter- of linkeroog.

Canon heeft ook een nieuwe modus toegevoegd genaamd "Tik om onderwerp te selecteren". Dit fungeert in feite als een vervangende manier om onderwerpen op het touchscreen te veranderen omdat er geen joystick is.


Video
Naast fotografie kan je met de Canon EOS R8 ook heel goed video opnames maken. Hij ondersteunt formaten zoals 4K met 60 frames per seconden.

Dit kan hij gedurende een periode van 30 minuten doen voordat hij oververhit. Je kan voor een periode van 2 uur opnemen op Full-HD. Hier heb je keuze uit verschillende framerates namelijk, 24, 30, 60, 120 of 180 frames per seconden.

Bouw & Gewicht
De Canon EOS R8 heeft een compact en licht ontwerp, met afmetingen van 133mm breed, 86mm hoog en 70mm diep. Het gewicht van de camera is 461 gram inclusief batterij en opslagkaart.

Lenzen
De Canon EOS R8 beschikt over een RF mount. Let op dat de RF-S lenzen alleen voor camera’s met APS-C sensoren zijn en dus niet voor fullframe sensoren zoals de sensor die te vinden is in de R8. Wil je wel andere lenzen gebruiken in combinatie met de R8 dan ben je aangewezen op mount converters of lens adapters.

ISO bereik
De Canon EOS R8 heeft een minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 102,400, dit is uit te breiden tot minimaal 50 en maximaal 204,800 voor fotografie bij weinig licht.

Hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger de sensor van de camera wordt voor licht, waardoor duidelijker beelden in donkerder omstandigheden mogelijk zijn. Dit kan echter ook resulteren in meer ruis of korrel in het beeld. Het effect van hoge ISO verschilt van camera tot camera.

Connectiviteit
De Canon EOS R8 beschikt over zowel de mogelijkheid om via Bluetooth als Wi-Fi te verbinden met je telefoon of laptop. Hiernaast heeft hij nog een aantal poorten aan de zijkant waaronder een microfoon ingang, koptelefoon uitgang, micro HDMI poort en afstandsbediening poort.

LCD/ Viewfinder
Op de achterkant van de Canon EOS R8 is een kantel en draaibaar 3” inch 1,620,000 pixels touchscreen te vinden. Wat viewfinder betreft maakt de Canon EOS R8 gebruik van een elektronische viewfinder met een resolutie van 2,360,000 pixels en een vergroting van 0.7x.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R8 beschikt niet over een intern beeldstabilisatiesysteem, je bent aangewezen op optische of digitale beeldstabilisatie. Wel kan je gebruik maken van een statief of monopod om trillingen te verminderen.

Batterij
De batterij die gebruikt wordt in de Canon EOS R8 is de LP-E17, deze is door CIPA getest op 150 opnamen per batterij wanneer je gebruik maakt van de viewfinder.

Je krijgt net iets meer batterijduur wanneer je het LCD paneel gebruikt namelijk 290 opnamen. Wanneer je de batterij besparing aanzet krijg je 220 foto’s met de viewfinder en 370 foto’s met het LCD paneel. Je kan ook tijdens gebruik de camera opladen via de USB-poort.


Reviews van anderen

Richard Butler van dpreview.com heeft ook gekeken naar de Canon EOS R8 en deelt zijn mening hier ook over: “Kortom, de R8 is een relatief goedkope full-frame camera waarbij de compromissen die zijn gesloten om de prijs te drukken voor sommigen onaanvaardbare beperkingen vormen.

Maar voor anderen niet. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van dubbele kaartsleuven: een functie die vooral waardevol is voor meer toegewijde gebruikers zoals bruidsfotografen of videografen, voor wie de EOS R6 II waarschijnlijk op meerdere vlakken de betere keuze is.

We krijgen dus een camera met de enigszins beperkte maar goed ontworpen ergonomie van de EOS RP, maar nu met de fotografische prestaties van onze keuze in de cameraklasse van $2500. Als de RF line-up de lenzen heeft die je nodig hebt, kan ik daar moeilijk niet van onder de indruk zijn.

Wel jammer van de batterijduur.”

Andy Westlake van amateurphotographer.com levert wat meer kritiek op de Canon EOS R8: “Er zijn twee manieren om naar de EOS R8 te kijken. Aan de ene kant krijg je veel functies van de EOS R6 Mark II tegen een veel lagere prijs. Maar je mist ook een aantal belangrijke functies die je eigenlijk zou verwachten in een body van €1700.

Het besluit van Canon om het ontwerp van de EOS RP body opnieuw te gebruiken is natuurlijk economisch verantwoord, maar het resulteert in een camera van €1800 met een zeer gebrekkige bediening, zelfs in vergelijking met de EOS R10 die de helft goedkoper is.

Het is jammer dat Canon daar niet mee begon, want dan had je tenminste een joystick. Dus hoewel de EOS R8 zeker goed werkt en behoorlijke resultaten oplevert, is het moeilijk om enthousiast te worden.”

Voordelen  Canon EOS R8

 • Compact en licht ontwerp
 • Super goede autofocus
 • Goede video opname mogelijkheden
 • Super snelle continu-opname

Nadelen  Canon EOS R8

 • Batterij duur
 • Gebrekkige bediening
 • Geen beeldstabilisatie
 • 1 geheugenkaartslot

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS R8 Systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, amateurphotographer.com en canon-europe.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen