Fujifilm X-T5 Review

In november 2022 heeft Fujifilm een nieuwe systeemcamera aangekondigd, de Fujifilm X-T5. Fujifilm zegt dat de X-T5 alle favoriete functies van hun gebruikers combineert in een body. Ze hebben de X-T5 ontworpen in een licht en compact formaat die is bedoeld voor draagbaarheid. Ben jij benieuwd naar welke functies er allemaal verstopt zitten in deze compacte systeemcamera? In dit artikel zetten we alle belangrijke eigenschappen op een rijtje en kijken we ook naar wat andere mensen over deze camera te zeggen hebben.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Fujifilm X-T5

Prijs
De Fujifilm X-T5 is op het moment van schrijven te koop voor €1.999, - Het is niet de verwachting dat de Fujifilm X-T5 snel gaat zakken qua prijs, als we naar zijn voorgangers kijken is dit namelijk ook niet het geval. De X-T3 is in vier jaar tijd €200, - gezakt en de X-T4 is in twee jaar tijd ongeveer €150, - gezakt.

Sensor/ Megapixels
Deze Fuji camera is uitgerust met een 40MP APS-C BSI CMOS sensor. De BSI-technologie in deze sensor moet ruis verminderen, dit kan erg helpen met de hoeveelheid megapixels op een kleine sensor. De voor- en nadelen van veel megapixels bespreek ik in mijn artikel hierover: “Veel megapixels belangrijk of toch niet?

Snelheid (Continu-opname)
Net als alle andere systeemcamera’s van deze tijd duwt de Fujifilm X-T5 zijn sluiter mechanische tot het uiterste met een snelheid van 15 foto’s per seconden op de mechanische sluiter. Wanneer je gebruik maakt van de elektronische sluiter gaat deze snelheid echter naar beneden tot 13 foto’s per seconden.

Je kan deze snelheid nog een klein beetje versnellen wanneer je gebruik maakt van een kleine crop, je kan dan 20 foto’s per seconden maken. De buffer van de X-T5 is niet erg groot, hij kan 119 JPEG afbeeldingen opslaan of 39 RAW afbeeldingen.

Autofocus
Het autofocussysteem wat aanwezig zal zijn in de Fujifilm X-T5 is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Fujifilm X-H2. Dit betekent dat er gebruik gemaakt is van deep learning technologie die verschillende onderwerpen kan vinden, volgen en hierop kan scherpstellen.

Deze onderwerpen zijn dieren, vogels, auto’s, motoren, vliegtuigen, treinen mensen hoofden en zelfs ogen. Ook zijn er meer phase detectie pixels aanwezig in de sensor die het mogelijk maken om erg fijne texturen scherp in beeld te krijgen.

Video
De Fujifilm X-T5 is goed uitgerust wanneer het op video aankomt. Hij heeft een hoge opname resolutie van 6.2K met 30 frames per seconden. Let wel op dat je wanneer je met deze resolutie filmt er wel een 1.22x crop bij komt kijken. Verder is er ook een 4K HQ modus aanwezig, deze sub-sampled zijn informatie vanuit de 6.2K beelden.

Tot slot kan je ook ‘normaal’ 4K opnemen met een snelheid van 60 beelden per seconden. Er wordt hier geen gebruik gemaakt van sub sampling. Wat opname limieten betreft heeft de Fuji X-T5 een limiet van 90 minuten wanneer je 6.2K opneemt en 60 minuten wanneer je 4K 60 fps opneemt.

Bouw & Gewicht
Wat de bouw en gewicht van de camera betreft weegt hij 557 gram, wat hem een redelijk lichte camera maakt. Verder is de camera 130 mm breed 91 mm hoog en 64 mm diep.

Naast deze afmetingen beschikt de Fujifilm over een retro ontwerp met draaiknoppen voor de sluitertijd, ISO en exposure compensatie, ook is er een zilveren uitvoering beschikbaar om helemaal op te gaan in het retro ontwerp. Tot slot beschikt de X-T5 ook over een stof en spatwaterdichte constructie.


Lenzen
De Fujifilm X-T5 maakt gebruik van Fuji zijn x-mount, deze lensvatting bestaat al sinds 1970. In deze lange periode zijn er dus ook aardig wat lenzen uitgekomen voor deze lensvatting.

Mocht je nog andere lenzen hebben met bijvoorbeeld een Canon of Nikon lensvatting zijn er ook een aantal adapters te koop. Mocht je hier meer over willen lezen kan je kijken naar mijn artikel: “Fotograferen met een lens adapter”.

ISO bereik
Het standaard ISO bereik van de Fujifilm X-T5 beschikt over een minimum van 125 tot een maximum van 12800. Dit bereik is handmatig uit te bereiden naar minimaal 64 tot maximaal 51200. Om aan het retro ontwerp en gevoel te voldoen maakt Fujifilm gebruik van een draaiknop om de ISO in te stellen.

Connectiviteit
Wanneer het connectiviteit aankomt valt de Fujifilm X-T5 niet enorm buiten de norm met de mogelijkheid voor 2x UHS-II SD kaarten. Draadloze verbindingen via Wi-Fi en Bluetooth. En tot slot bedrade verbindingen voor HDMI, USB en microfoon/ koptelefoon aansluiting met adapter.

LCD/ Viewfinder
Het LCD scherm van de Fujifilm X-T5 is een 3” 1.84M dots touchscreen, deze is te kantelen op twee assen. Verder beschikt de Fuji X-T5 over een 3.69M dots elektronische viewfinder met een 0.8x vergroting.

Verder kan je deze EVF instellen op normaal of boost modus, in de boost modus krijgt deze een ververs snelheid van 100 beelden per seconden en het LCD-scherm krijgt een ververs snelheid van 60 beelden per seconden.

Beeldstabilisatie
Het vijf assige interne beeldstabilisatiesysteem stabiliseert tot wel 7 stops. Dit beeldstabilisatiesysteem maakt het mogelijk om langere sluitertijden te gebruiken maar toch scherpe foto’s te krijgen. Ook maakt het IBIS systeem Fujifilm hun pixel shift technologie mogelijk.

Deze technologie verschuift de sensor telkens een heel klein beetje zodat er heel snel 20 foto’s achter elkaar worden genomen die worden gecombineerd tot een 160 megapixel foto.

Batterij
De X-T5 maakt gebruik van dezelfde batterij als te vinden is in zijn voorganger de Fujifilm X-T4 namelijk de NP-W235. Deze is door CIPA beoordeeld o p580 foto’s wanneer je gebruik maakt van zijn LCD en 590 wanneer je de EVF gebruikt. In de boost modus vallen deze cijfers naar 500 met het LCD en 570 met de EVF.

Reviews Fujifilm X-T5

Richard Butler van Dpreview heeft de X-T5 al in handen gehad en heeft hier het volgende over te vertellen: “De X-T5 lijkt ons precies de camera waar veel Fujifilm-gebruikers om gevraagd hebben: hij zet de klassieke look/gedefinieerde wijzerplaten voort waar veel fotografen uit de X-serie van zijn gaan houden.

Hij bevat veel van de mogelijkheden van de duurdere X-H2, zoals de 40MP sensor, met een handvol weglatingen - voornamelijk aan de videokant - die een verstandig onderscheid maken tussen de twee modellen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die liever een X-H2 met draaiknoppen hadden gehad, of die volhouden dat alleen de videofuncties geschrapt hadden moeten worden en dat de X-T5 de mogelijkheid moet hebben om een batterijgreep toe te voegen, maar voor ons lijken het genoeg verschillen om een zinvol onderscheid tussen de modellen te maken, waardoor de X-T5 een lager prijskaartje heeft zonder op de tenen van zijn grote broer te trappen.

De autofocus van de camera is een beetje een vraagteken. Zonder de snelle sensor van de X-H2S krijgt de X-T5 niet zo vaak updates over wat er in de scène gebeurt, en zelfs het bedrijf erkent dat hij in dit opzicht niet kan tippen aan het vlaggenschip met hoge snelheid.

Maar dat weten we pas zeker als we wat meer tijd hebben besteed aan het fotograferen van bewegende onderwerpen.”


Gordon Laing van cameralabs heeft ook het een en ander te zeggen over de X-T5: “De Fujifilm X-T5 verpakt de 40 Megapixel sensor en ingebouwde stabilisatie van het vlaggenschip X-H2 in een iets kleinere en lichtere versie van de X-T4 body met het kantelbare scherm van de X-T3. Indrukwekkend genoeg is hij slechts 18 gram zwaarder dan de X-T3, terwijl de grotere batterij en de IBIS-eenheid van dat model ontbreken.

Als zodanig is het letterlijk de camera waar veel van de Fuji-gelovigen op hebben gewacht, met een functieset en design-esthetiek die zijn uitgezocht voor fotografen, zonder te verzanden in de technische eisen van vervelende videomakers of actie fotografen.

De strategie van Fujifilm aan de bovenkant van het spectrum is nu duidelijk geworden: als je alles wilt, inclusief een scherm wat draai en kantelbaar is, batterijgreep, diepe buffer, snelle kaartsleuf, zoeker in hogere resolutie, hoofdtelefoonaansluiting, HDMI op ware grootte, 8k en interne ProRes, dan krijg je dat met het vlaggenschip X-H2.

En als je bereid bent om 14 van die megapixels in te ruilen en een paar honderd dollar extra over te maken voor een verminderd rollende sluiter, heb je aan de X-H2S genoeg.

Als je echter kunt leven zonder een van deze functies en alleen de pure fotokwaliteit van de X-H2 wilt in een iets kleinere en lichtere behuizing met de klassieke X-T belichtingsknoppen en een scherm dat kantelt in plaats van omklapt, dan is de X-T5 de camera voor jou, en hij is ook nog eens 300 dollar of 200 pond goedkoper dan de X-H2. En waarschijnlijk komen er nog meer varianten voor wie dezelfde sensor in bijvoorbeeld een X-Pro of X100 body wil.

In theorie zou iedereen nu tevreden moeten zijn, hoewel er in de praktijk sommigen zijn die de voorkeur gaven aan de richting van de eerdere X-T4. Bezitters die in wezen de functieset van de X-H2 willen met zijn flip screen, optionele grip, verbeterde EVF en snelle kaartslot, maar in een body met de vintage-chic van de X-T serie.

Ik weet niet hoeveel dat er zijn, maar ik heb ongeveer evenveel reacties gehad op mijn X-T5 preview, hetzij juichend of huilend.”

Voordelen van de Fujifilm X-T5

 • 40 megapixel sensor
 • 15 foto’s per seconden
 • 6.2K video opnames
 • Lange batterijduur
 • 5 assige beeldstabilisatie
 • Retro ontwerp

Nadelen van de Fujifilm X-T5

 • Aan de prijzige kant
 • Ligt niet zo ergonomisch in de hand
 • LCD is maar kantelbaar op 2 assen

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fujifilm X-T5 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, petapixel.com en cameralabs.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen