Verschil Fujifilm X-H2 en Fujifilm X-H2S

Twee camera’s die exact hetzelfde exterieur hebben is voor de meeste mensen toch wel een beetje verwarrend. Ben jij nou benieuwd op welke punten deze camera's verschillen Lees dan snel verder.

Mocht je geïnteresseerd zijn naar een uitgebreider interview puur over de Fujifilm X-H2 dan kan je mijn artikel hierover hier vinden: “Fujifilm X-H2 review”. Ook heb ik een artikel over de Fujifilm X-H2S: “Fujifilm X-H2S systeemcamera review”.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijke verschillen Fujifilm X-H2 en Fujifilm X-H2S

Prijs
Qua prijs verschillende camera’s niet zo heel veel, maar €350, - De Fujifilm X-H2 heeft een nieuwprijs van €2249, - en de Fujifilm X-H2S is te koop voor €2599, -. Verder zijn beide camera’s op het moment van schrijven erg nieuw en zijn er geen prijzen bekend van tweedehands modellen.

Sensor
Beide camera’s beschikken over Fujifilm zijn meest recente APS-C sensor het verschil tussen de twee camera’s zit hem in het aantal megapixels. De X-H2 heeft 40.2 megapixels waar de X-H2S iets meer dan de helft heeft met zijn 26.1 megapixels.

Verder beschikken beide camera’s over een BSI ontwerp wat voor minder ruis zorgt wel beschikt alleen de X-H2S over een gelaagd ontwerp wat voor snellere leessnelheden zorgt.

ISO-bereik
Het ISO bereik is erg vergelijkbaar, er is alleen een klein verschil in de minimale ISO. Voor de X-H2 is dit 125 waar dit voor de X-H2S 160 is. Verder hebben beide camera’s een maximaal ISO van 12,800.

Verder zijn beide camera’s hun standaard ISO bereik uit te bereiden tot maximaal 51,200. Het uitgebreide minimale ISO van de X-H2 is wederom wat lager met een ISO-waarde van 64 ten opzichte van de minimale ISO-waarde van 80 voor de X-H2S.

Video
Qua video prestaties liggen de twee camera’s niet heel erg ver uit elkaar. Het enige grote verschil is dat de X-H2 wel 8K 30 fps video opnames kan maken en dat de X-H2S dit niet kan. Verder beschikken ze beide over de volgende video opname instellingen:

 • 6.2K 30 fps
 • 4K 60 fps
 • Full-HD 240 fps
 • Geen opname limiet

Een ander klein verschil is dat de Fuji X-H2S 4K video opnames kan maken tot 120 fps i.p.v. de hierboven genoteerde 60 fps. Ook is het hierbij belangrijk om te benoemen dat de Fuji X-H2 4K opnames kan maken tot 30 fps met oversampling vanuit een hogere resolutie.

Continu-opname
Wanneer het op continu-opname snelheid aan komt wint de X-H2S het met gemak van de X-H2. Wat de mechanische sluiter betreft zijn ze hetzelfde met een snelheid van 15 foto’s per seconden.

Wanneer het op de elektronische sluiter aan komt kan de Fuji X-H2S een snelheid bereiken van 40 foto’s per seconden, deze burst kan hij voor 4 seconden vol houden totdat zijn buffer vol zit met RAW-afbeeldingen.

De Fuji X-H2 heeft een limiet van 20 foto’s per seconden, let wel op dat hier een crop bij komt kijken van 1.29x wat resulteert in foto’s van 24 megapixel. De Fuji X-H2 kan deze snelheid vast houden voor wel 1000 RAW afbeeldingen.


Belangrijke overeenkomsten tussen de Fujifilm X-H2 en de Fujifilm X-H2S

Autofocus
Het autofocus systeem van beide camera’s is exact hetzelfde. Wel kan de snelheid van de twee enigszins verschillen, hier is echter nog niks over te zeggen totdat de twee camera’s naast elkaar zijn gezet voor een test.

Beeldstabilisatie
Beide camera’s beschikken over hetzelfde interne beeldstabilisatiesysteem die trillingen vanuit de hand moeten compenseren. Met deze technologie zou je langere sluitertijden moeten kunnen gebruiken die nog steeds zullen resulteren in scherpe foto’s.

Bouw en gewicht
Zowel de Fujifilm X-H2 als de X-H2s is 136mm breed, 95mm hoog en 93mm diep. Ze hebben beide een totaalgewicht van 660 gram.

Verder beschikken beide camera’s van een stof- en spatwaterdichte behuizing. Blijf wel opletten wanneer je in de regen of op het strand fotografeert. Tot slot is het enige externe verschil dat de Fuji X-H2S een S sticker op de rechterbovenhoek van de camera heeft zitten.

Waarom de Fujifilm X-H2?

 • Goedkoper in aanschaf
 • Meer megapixels
 • 8K video opname

Waarom de Fujifilm X-H2S?

 • Snellere continu-opname
 • Foto’s nemen minder ruimte in

Conclusie

Beide camera’s lijken heel erg op elkaar maar toch hebben ze wel wat doorslaggevende verschillen. De Fujifilm X-H2S is meer geschikt voor sport fotografen vanwege de enorme snelheden waarmee hij kan fotograferen. De Fujifilm X-H2 is daarentegen weer aantrekkelijker voor de wat meer veelzijdige fotograaf vanwege zijn vele sterke aspecten. Uiteindelijk komt de keuze wel bij jou te liggen en moet je voor jezelf overwegen of je de extra €350, - neer wilt leggen voor extra snelheid en minder megapixels/ video opnames.Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fuji X-H2 of X-H2S & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: mirrorlesscomparison fujifilm.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen