Fujifilm X-H2 Review

In september 2022 heeft Fujifilm zijn nieuwe Fujifilm X-H2 APS-C systeemcamera uitgebracht. Deze camera is de eerste APS-C camera die Apple ProRes filmopnames kan maken. Ben jij benieuwd naar wat deze nieuwe camera in Fujifilm zijn vlaggenschip line-up allemaal nog meer kan? Vooral voor fotografie natuurlijk.

 Lees dan snel verder waar we het gaan hebben over de belangrijkste eigenschappen van de Fujifilm X-H2. Ook gaan we behandelen wat andere reviewers over deze camera te zeggen hebben. En wat voordelen en nadelen zijn.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Fujifilm X-H2

Prijs
De Fujifilm X-H2 is op dit moment te koop voor €2.249,- (prijzen kunnen veranderen). Ook kan je hem kopen in de vorm van een kit, naast de Fujifilm X-H2 krijg je ook de 16-80mm f/4.0 lens voor maar liefst €2.749, -. De camera is nog niet lang op de markt dus we kunnen nog geen voorspellingen maken wat betreft toekomstige prijsdalingen.

Sensor/ Megapixels
De Fujifilm X-H2 beschikt over een 40 megapixel APS-C back side illuminated (BSI) CMOS-sensor. BSI-sensoren hebben vaak betere ISO prestaties dan regulieren sensoren.

Verder moet je opletten dat de APS-C sensor een crop van 1,5x met zich meebrengt, een 100mm lens op de X-H2 ziet er dus niet hetzelfde uit als een 100mm lens op een camera met fullframe sensor.

Verder heeft de X-H2 een ingebouwde 1.4x en 2.0x teleconverter modus, let wel op dat je aantal megapixels hiervan achteruitgaat. Tot slot moeten we niet vergeten de 160 megapixel multi shot modus te benoemen, in deze modus moet je de camera op een driepoot neerzetten en maakt de camera meerdere foto’s die later in een 160 megapixel foto om worden gevormd.

Snelheid (Continu-opname)
De Fujifilm X-H2 is enorm snel met zijn 15 beelden per seconde mechanische sluiter en zijn 20 beelden per seconden elektronische sluiter.

Let wel op dat er bij de elektronische sluiter een crop van 1.29x komt boven op de reguliere APS-C crop. Verder is er nog niks bekend over buffer groottes wel weten we dat de Fuji X-H2 de mogelijkheid heeft voor een CFexpress type B en een UHS-II SD opslag heeft.

Autofocus
De autofocus mogelijkheden van de Fujifilm X-H2 zijn extreem goed, hij beschikt over nieuwe autofocus algoritmes die beter zouden moeten zijn autofocus voorspelling, precisie en het volgen van onderwerpen. De X-H2 kan overigens erg veel verschillende onderwerpen herkennen waaronder; gezicht/ oog (inclusief masker/ zonnebril) dieren, auto’s, motoren, vliegtuigen, vogels en treinen.

Video
Zoals in de inleiding gezegd is de X-H2 de eerste camera die 8K Apple ProRes opnames kan maken, dit doet hij in 30 fps. Verder kan de camera 4K op 60 fps opnemen. Wanneer je de X-H2 in een ruimte van ongeveer 25 graden celcius gebruikt kan je 160 minuten lang opnemen. Wanneer je de externe cooling fan gebruikt krik je deze maximale opnametijd op tot 240 minuten.


Bouw & Gewicht
De Fujifilm X-H2 is iets groter dan dat je zou verwachten van een APS-C camera maar om zo’n degelijk waterdichte body te maken is dit wel nodig. Zijn afmetingen zijn als volgt; 136mm breed, 92mm hoog en 85mm diep met een totaalgewicht van 660 gram inclusief batterij. Wel zien we dat Fujifilm wat meer van zijn retro ontwerp camera’s aan het afstappen is en zijn nieuwere camera’s toch een moderne touch geeft.

Lenzen
De Fujifilm X-H2 beschikt over een X mount. Aangezien deze vatting al een tijdje bestaan is er al een breed assortiment aan lenzen beschikbaar, zowel van Fujifilm zelf als van derde partijen. Mocht je je oude Nikon of Canon lenzen willen gebruiken kan dit ook met behulp van een mount converter. Wil je meer lezen over fotograferen met een mount converter dan kan dat hier: “Fotograferen met een lens adapter”.

ISO bereik
Het standaard ISO bereik is van minimaal 125 tot maximaal 12,800. Dit is niet een megagroot bereik maar dit zegt ook weinig over prestaties onder weinig licht. Je kan de X-H2 zijn bereik handmatig uitbreiden naar minimaal 64 tot maximaal 51,200.

Connectiviteit
Met Wi-Fi en Bluetooth verbinding kan je draadloos afbeeldingen van je Fujifilm X-H2 halen en hem ook op afstand besturen. Verder heeft hij ook een goed aantal aansluitmogelijkheden met de volgende poorten; HDMI, USB-C microfoon, koptelefoon & afstandsbediening aansluiting.

LCD/ Viewfinder
De Fujifilm X-H2 beschikt over een draai en kantelbaar touchscreen met een resolutie van 1.62 miljoen dots. Verder heeft hij een elektronische viewfinder die bestaat uit een OLED-display met een resolutie van 5.76 miljoen dots.

Beeldstabilisatie
De Fujifilm X-H2 beschikt over een 5-assig intern beeldstabilisatiesysteem wat tot wel 7 stops compenseert. Dit wil zeggen dat je 7 stops langzamer qua sluitertijd kan gebruiken dan dat je normaal doet en nog steeds scherpe resultaten kan krijgen. Let wel op dat niet elke lens dezelfde hoeveelheid stabilisatie heeft.

Batterij
CIPA heeft de batterij van de X-H2 getest, hieruit is gebleken dat je wanneer je het achterste lcd-paneel gebruikt 680 shots op een accu kan maken. Heb je behoefte aan een nog langere levensduur? Dan kan je een batterijgrip kopen. De batterijduur van de X-H2 is erg goed als je hem vergelijkt met de gemiddelde baterijduur van andere systeemcamera’s, deze zit namelijk maar op 379 foto’s. Tot slot is de X-H2 ook op te laden via een USB aansluiting.


Reviews Fuji X-H2

Rob Lawton van digitalcameraworld.com heeft in het begin van 2022 een test model in handen gehad en heeft hier het volgende over te zeggen: “Op papier heeft Fujifilm met de X-H2 geen verkeerde stap gezet. Het ontwerp en de bediening volgen die van de X-H2S (fysiek zijn ze vrijwel identiek) en de X-H1 daarvoor, een camera die we zeer bewonderden, dus we zijn erg blij met de opvolger.

De X-H2 ligt heel goed in de hand, zijn specificaties zijn betoverend en zijn prijs is al even indrukwekkend. Ja, hij heeft een kleinere sensor, maar hij evenaart de specificaties van fullframe camera's die 2-3 keer zo duur zijn. Onze eerste indrukken van de beeldkwaliteit zijn dat deze net zo goed is als we zouden verwachten, we kijken er echt naar uit om deze camera goed te testen.”

Richard Butler van dpreview.com heeft de Fujifilm X-H2 ook al onder handen genomen en heeft hier het volgende over te zeggen: “In onze korte tijd met de camera vonden we een paar kleine minpunten (zoals de selectie van onderwerpsherkenningsmodi, en het niet geven van de optie om een van de draaiknoppen te gebruiken voor ISO), maar dit zijn dingen waarvan we mogen hopen dat ze met firmware worden aangepast.

In de tussentijd levert de X-H2 dezelfde snel te gebruiken, behoorlijk aanpasbare interface in een zeer comfortabele, ergonomische behuizing.

Natuurlijk zullen gebruikers van de X-H1 die hopen op een exacte herhaling van het besturingssysteem van die camera waarschijnlijk worden teleurgesteld: de X-H2 gebruikt dezelfde van de GFX afgeleide interface als de X-H2S.

Het hybride karakter betekent ook dat hij hetzelfde volledig bewegende display aan de achterzijde krijgt als de S, wat een tegenvaller kan zijn voor degenen die hoopten op het meer op foto's gerichte kantelscherm dat op sommige eerdere X-T camera's werd gebruikt (en de originele X-H1, wat dat betreft).

Als Fujifilm de modernere, conventionele bedieningsstijl lijkt te omarmen, in plaats van de throwback die elders in de X-serie te zien is, dan is er een reden dat dit de standaard manier is geworden waarop de meeste high-end camera's werken. En ik vind het moeilijk te geloven dat Fujifilm van plan is de fanclub met toegewijde wijzerplaten, die het al een decennium lang cultiveert, volledig in de steek te laten, alleen omdat zijn hybride lijn dat ook heeft gedaan.”

Tot slot heeft ook Spencer Cox van photographylife.com het een en ander te vertellen over de Fujifilm X-H2: “De Fujifilm X-H2 komt met een enorme lijst aan specificaties. Het doet mij denken aan snelheids-/resolutiebeesten zoals de Canon EOS R5, Nikon Z9 en Sony A1, maar met een prijs die duizenden euro’s goedkoper is.

Het grootste nadeel is dat de X-H2 een kleinere APS-C sensor heeft, wat betekent dat hij naar verwachting ongeveer 1,3 stops slechter zal presteren in termen van hoge ISO en dynamisch bereik in vergelijking met full-frame. (Toegegeven, dit is Fuji's eerste gebruik van de 40 megapixel sensor, en de prestaties kunnen iets beter of slechter zijn dan de theorie).

Andere nuttige kenmerken van de X-H2 buiten de specificaties zijn een sensor-shift modus voor 4x de resolutie en RAW-videomogelijkheden bij het maken van 8K-opnamen via een externe monitor.

Een van mijn favoriete functies op de X-H2 - hoewel ook te vinden op andere Fuji camera's - is de pre-shot burst, die tot een seconde van 20 FPS back-in-time opnames mogelijk maakt! (Er is een extra 1,3x crop als je met 20 FPS fotografeert, maar als je terugvalt naar 13 FPS kun je dezelfde pre-shot functie gebruiken zonder extra crop).

Al deze functies zijn gericht op professionele fotografen in verschillende disciplines, en ze maken de X-H2 tot een zeer geschikt gereedschap voor vrijwel elk genre fotografie.”.

Voordelen van de Fujifilm X-H2

  • Erg veel megapixels (40MP)
  • Mogelijkheid tot langdurige 8K video opnames
  • Snelle burst modus 15 fps of 20 fps

Nadelen van de Fujifilm X-H2

  • De cooling fan moet je los aanschaffen
  • Relatief minder lenzen dan voor Canon, Sony en in mindere mate Nikon

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fujifilm X-H2 systeemcamera & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen