Beste Fuji Systeemcamera 2022

Fuji systeemcamera kopen? Veel mensen zeggen Fuji in plaats van Fujifilm. In dit artikel vind je een 100% onafhankelijke, ongezouten mening over Fuji systeemcamera’s. Wat zijn de verschillen? Wat zijn sterke punten? Waar lopen cursisten in de praktijk tegenaan? Denk je aan het kopen van een Fuji systeemcamera, kijk dan zeker verder. In dit artikel ontdek je dingen waar je de verkoper niet over hoort. Het doel is om jou een bewuste keuze te laten maken zodat je voor jou de juiste camera kiest. Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 2400+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor de systeemcamera (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave


Wat is een systeemcamera?

Een paar korte kenmerken op een rij:

  • Een camera waarbij de spiegel ontbreekt
  • Net als spiegelreflexcamera’s kan je wel lenzen wisselen
  • De meeste systeemcamera’s zijn kleiner en lichter dan de meeste spiegelreflexcamera’s
  • Kwaliteit doet niet onder voor spiegelreflexcamera’s
  • Gemiddeld hebben systeemcamera’s ook wat nieuwere mogelijkheden dan de meer traditionele spiegelreflexcamera. Dit betekent niet dat je er snel betere foto’s mee maakt, dat wordt bepaald door wat je kan met je camera, composities, creativiteit, licht, lenzen en dan pas de camera.
  • Je kijkt door de zoeker en ziet een ‘elektronisch beeld‘. Een digitaal beeld van hoe jouw foto wordt (denk aan belichting). Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker ‘de echte wereld’ en zie je achteraf hoe je foto is geworden.
  • Batterij gaat gemiddeld minder lang mee dan bij een spiegelreflexcamera. Extra reden waarom een 2e batterij eigenlijk een must is.

Voor meer info bekijk mijn algemene artikel over de Beste systeemcamera >>. Het artikel dat je nu leest gaat vooral over Fuji systeemcamera’s.

Spiegelreflex of systeemcamera?

Dit is niet het onderwerp van dit artikel. Bekijk hiervoor mijn andere artikel Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Vind je weten wanneer je beter een systeemcamera koopt of juist een spiegelreflexcamera?


Opvallende kenmerken van Fuji systeemcamera’s

  • De X-serie is verreweg het populairst  (daar wordt daarom ook het meeste aandacht aan besteed). De X-pro2, X-E3, X-A3 en X-A5 worden veel minder gebruikt.
  • De toestellen hebben een  een “retro-uiterlijk“. Dit uiterlijk spreekt bepaalde mensen aan, hiermee wordt een bepaalde doelgroep aangesproken. Bijvoorbeeld mensen die iets met analoge fotografie hebben/hadden.
  • De X-serie (het meest populair) bestaat uit camera’s met een APS-C sensor. Het zijn tot nu toe geen fullframe systeemcamera’s (dan heb ik het niet over een Fujifim GFX 50S; andere serie).
  • De bediening van de standen voor de belichting is bij de meeste Fuji camera’s anders. De Fuji camera’s hebben geen klassiek programmawiel met de letters A/Av of S/Tv of M zoals je bij andere merken ziet. Er is een wiel om de sluitertijd te kiezen. Zet je dat op ‘A’, dan regelt de camera automatisch de sluitertijd. Het diafragma instellen kan ook wat anders werken. Er is vaak op de lens een knop waarmee je het diafragma bijvoorbeeld automatisch kan laten regelen. Natuurlijk kun je het ook zelf instellen.

Fuji camera bediening knoppen

Fuji systeemcamera’s gebruiken vaak geen traditioneel programmawiel voor de belichting zoals je bij andere camera’s standaard ziet maar hebben eigen wielen voor ISO en sluitertijd. Voor diafragma, zie volgende afbeelding. 

fuji systeemcamera diafragma instellen

En ook voor diafragma zie je bij Fuji vaak een knop op de lens. 

Fuji systeemcamera’s

Hieronder bespreek ik Fuji systeemcamera’s.

  • Fujifilm X-T100
  • Welke lens voor Fuji systeemcamera? Belangrijke opmerkingen over lenzen
  • X-T20
  • X-T30
  • X-T2
  • X-H1
  • X-T3

Fujifilm-XT100 systeemcamera

Fujifilm XT-100

*24 megapixel sensor

*ISO 100-25600

*91 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*6 foto’s per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beschikt over Wi-Fi

*Geen beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 448 gram

*83 x 121 x 47,4 mm


De Fuji X-T100 is een model voor beginnende fotografen. Het gewicht is 448 gram. Dit is op zich niet zwaar, maar een Nikon D3500 is bijvoorbeeld  maar 365 gram (instapmodel spiegelreflexcamera).

De autofocus beschikt over 91 scherpstelpunten, er is een kantelbaar scherm voor gebruiksgemak, touchscreen, de snelheid is met 6 foto’s per seconde voor een beginner zeker niet verkeerd (modellen hierna zijn wel sneller). Verder zijn er moderne videomogelijkheden (4K), mogelijkheid externe microfoon gebruiken (veel beter geluid). Ook beschikt de camera over een bracketingfunctie, waarmee je snel achter elkaar foto’s kan maken met een verschillende belichting. Dit is bedoeld voor moeilijke lichtsituaties. De foto’s kan je dan later zelf samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma (HDR). Dit kan niet in de camera zelf.

Prijs: 449 euro


Beste lens Fujifilm systeemcamera

Laat ik voorop stellen dat de verschillende cursisten die ik heb gehad tevreden zijn met de beeldkwaliteit van de Fuji systeemcamera’s. Er is niks mis met de beeldkwaliteit.

Door verkopers worden ook altijd de kleuren benadrukt. Daar zijn mensen gevoelig voor, maar laten we nu eens naar de opties kijken voor lenzen…

Prijzen van lenzen kunnen veranderen. Bekijk altijd even www.kieskeurig.nl om huidige prijzen te vergelijken zodat je niet te veel betaalt.

 



h2>Kitlens (korte zoomlens)

  • Een Fujifilm X-T100 systeemcamera inclusief een kitlens kost zo’n 500 euro. De lens is dan de XC 15-45 mm f/3.5-5.6 OIS PZ.

Dit is op zich nog betaalbaar, maar lees wel even door voor je beslist. Er volgt nog belangrijke info.

  • Een alternatieve lens met ongeveer het zelfde zoombereik is de Fujifilm XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R LM OIS objectief Bulk. Dit is een luxere variant, er kan namelijk meer licht door. Dit maakt deze lens bijvoorbeeld wat geschikter voor binnen (er is binnen vaak weinig licht) en ook kan je iets makkelijker onscherpe achtergronden creëren (weinig scherptediepte). Deze lens is ongeveer 600 euro. De beginner raad ik deze lens niet aan omdat het best een smak geld is en je wat mij betreft vaak beter kan investeren in een iets langere lens, dat geeft je dan nog wat meer mogelijkheden.

Met een systeemcamera of spiegelreflexcamera met alleen de “kitlens” ben je niet echt allround. Voor veel vormen van fotografie – ook als hobbyist – is een beetje meer zoombereik toch wel handig. Denk aan vakantie, sport, dieren, kinderen op een afstandje.

Fuji 50 - 230 mm lens

Beste telelens voor Fuji systeemcamera (zoomlens)

  • Fujinon XF Zoomlens – 18 mm – 135 mm – F/3.5-5.6. Dit is een leuke ‘walkaround’ lens. Prijs: 639 euro. En 135 mm is vaak toch niet genoeg. En dan heb je wel 639 euro geïnvesteerd in een lens die eigenlijk vaak te kort is voor veel situaties (dieren, sport, reis/vakantie/onopvallende portretten vanaf grotere afstand).
  • Fujifilm XC 50-230 mm f/4.5-6.7 OIS II. Prijs 389 euro. Dit is een XC lens (C= casual), die is wat voordeliger en simpeler dan lenzen met de XF afkorting. Dit is voor de beginner beter betaalbaar, met name in vergelijking met andere lenzen voor Fuji. Toch kan je bij Canon voor de spiegelreflexcamera bijvoorbeeld met een 55-250 mm zoomlens voor onder de 200 euro klaar zijn.
  • Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS objectief. Dit is een normaal bereik voor een zoomlens. Het is vrij allround en geen verkeerd bereik voor wie begint maar zeker niet bijzonder. En voor dieren (denk dan aan safari/wildlife, voor huisdieren is 200 mm wel goed) of sport is 200 mm vaak te weinig. Je wil dan eigenlijk al liever 300 mm. De prijs? 639 euro.

En dat is voor veel beginners een te groot bedrag en daarom kopen veel mensen die extra lens niet zo snel. En dan heb je minder mogelijkheden en daardoor is fotografie ook wat minder leuk natuurlijk.

Met uitzondering van de Fujifilm XC 50-230 mm f/4.5-6.7 OIS II (die wordt ook wat minder verkocht) ben je snel veel geld kwijt voor een zoomlens met een normaal bereik.

Dit is waar cursisten in de praktijk tegenaan lopen en dat vertellen verkopers namelijk niet in de winkel… Bekijk EERST wat lenzen kosten vóórdat je een systeemcamera koopt.

Een andere optie is een converter kopen en dan lenzen van Canon of Nikon gebruiken. Alleen je moet dan goed bekijken of alles functies nog goed werken. In de praktijk doen de meeste mensen dat daarom niet snel. Het roept onzekerheid op, werkt alles wel zoals bij echte Fuji lenzen?

Ga je voor een ander merk systeemcamera (bijvoorbeeld Olympus/Panasonic dan is zo’n lens beter betaalbaar). Bij een Sony systeemcamera is een lens tot 210 mm ook nog betaalbaar; langer wordt ook vaak te duur. En bij een spiegelreflexcamera is het nog voordeliger om een zoomlens te kopen tot 200 of 300 mm.. Dit vertellen verkopers namelijk niet in de winkel…

Wil je een echt langere lens, bijvoorbeeld voor dieren of sport?

  • Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR. Prijs 1669 euro. Dit is voor veel mensen veel te duur. Alleen als je op safari wil, dan heb je meer bereik nodig dan 200 mm. Een langere lens is bij andere merken veel beter betaalbaar.

groothoeklens fuji

Beste groothoeklens voor Fuji systeemcamera 

  • Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS objectief. Een groothoekzoomlens, gestabiliseerd, autofocus en manual focus. De prijs? 869 euro.

Een groothoeklens vind ik voor een beginner niet zo belangrijk. Alleen als jij bijvoorbeeld veel gebouwen/architectuur wil fotoraferen kan het wel een meerwaarde zijn. En dan is dit voor veel mensen weer een forse drempel om te kopen. De meeste zullen het niet doen. Het gevolg: toch wat minder mogelijkheden dan je zou willen.

Er zijn alternatieven maar dan mis je bepaalde functies, zoals bij deze lenzen:

  • Meike MK-12mm f/2.8 Fujifilm X objectief. 269 euro. Geen stabilisatie en geen autofocus (alleen handmatig scherpstellen dus). Een vast brandpunt van 12 mm maakt dat je niet even flexibel in- of uitzoomt. Overigens is zo’n lens voor fotografie van noorderlicht wel bruikbaar.
  • Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Fujifilm X objectief. 385 euro. Nog wat meer groothoek dan de lens hierboven. Nadelen zijn hier ook ontbreken van stabilisatie, wat inflexibel door vast brandpunt en enkel handmatig scherpstellen mogelijk.
  • Samyang 12mm f/2.0 NCS CS Fujifilm X objectief.
  • Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Fuji X objectief. 439 euro. Geen beeldstabilisatie, alleen handmatig scherpstellen en 14 mm is minder groothoek op een camera die geen fullframe is.

Fuji macrolens

Beste macrolens voor Fuji systeemcamera

Houd jij ook van details van dichtbij, bloemen en beestjes? Dan is een macrolens veel gebruikt. We bekijken opties voor de Fuji systeemcamera:

  • Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief. 650 euro. Een lichtsterke, korte macrolens met autofocus en manual focus. Geen beeldstabilisatie (niet zo heel belangrijk bij deze lens).

Op zich is dit goed te gebruiken voor bloemen maar de meeste mensen houden ook van de beestjes… En dan is een korte macrolens niet handig, je moet erg dicht op je onderwerp zitten om de vergroting te bereiken die je wil. En dan? Hups, dan is het beestje weg…

  • Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro objectief. Prijs 1299 euro. Met 80 mm geen korte macrolens maar, ongeveer allround qua lengte (meestal wordt 90/100 mm allround genoemd), beeldstabilisatie, autofocus en handmatig. 80 mm is wat langer en het is qua kwaliteit een prima lens, maar voor de beestjes is 80 mm nog steeds regelmatig te kort. 100 mm is allround en puur voor beestjes heb je liever nog wat langer. Het kan wel met korter, maar het is niet ideaal. En je bent voor 80 mm wel al 1299 euro kwijt. Zou je een spiegelreflexcamera hebben, dan zou je voor 500 euro al een macrolens hebben van bijvoorbeeld 105 mm.

Alternatieve macrolenzen voor Fuji van andere merken:

  • Meike MK-85mm f/2.8 Macro Fujifilm X. Prijs 450 euro. Geen beeldstabilisatie, geen autofocus (alleen handmatige scherpstelling). Hiermee beweer ik niet dat het niet bruikbaar is. Bij macrofotografie wordt namelijk regelmatig handmatig scherpgesteld (doe ik zelf ook vaak). Alleen een echte beginner (echt iemand die op de automaat nog werkt) begint vaak met autofocus. Handmatig scherpstellen kost namelijk ook even om onder de knie te krijgen en een beginner moet snel resultaten hebben. En dan is beginnen met handmatig scherpstellen niet echt ideaal voor de motivatie.
  • Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro Fuji X. Prijs 480 euro. Een iets langere macrolens, geen beeldstablisatie, geen autofocus. Wel te gebruiken als je handmatig scherpstelt.

Bekijk heel goed naar prijzen van lenzen voor je een Fuji systeemcamera koopt. Denk ook een beetje vooruit, in de toekomst wil je toch vaak een extra lens en die moet ook betaalbaar zijn. Vaak zag ik cursisten die een Fuji systeemcamera kochten en zich niet bewust waren van de prijzen van lenzen.


Fujifilm-XT20

Fujifilm XT-20

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 12800

*325 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beschikt over wifi

*Geen beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 383 gram

*83 x 118 x 47 mm


De Fujifilm XT-20 kwam begin 2017 op de markt als het ‘kleinere zusje’ van de duurdere Fujifilm XT-2 (zie verderop in dit artikel). Voor de systeemcamera’s van Fuji geldt dat de bediening anders is dan bij de meeste spiegelreflex– of systeemcamera’s. Zo is er geen wiel met een A- of S-stand (bij Canon Av of Tv). De eenheid die je niet zelf wil kiezen, zet je met de knoppen op ‘A’. Die ‘A’ staat voor automatisch. Het is vooral een kwestie van even wennen, maar niet zozeer beter of minder.

De camera is met 14 foto’s per seconde erg snel te noemen. Dit toestel heeft verder een sensor van 24 megapixels (cropsensor) en 91 autofocuspunten. De autofocus is verbeterd ten opzichte van de Fujifilm XT-10. Door de snelheid is het toestel goed in te zetten bij sportfotografie, dierenfotografie of wildlife (alleen de prijs van de lenze vormen wel een probleem). Professioneel is de autofocus echter ook niet. Dit kan ook niet voor deze prijs. In situaties van weinig licht zijn er camera’s die beter kunnen scherpstellen op bewegende onderwerpen.

Video is mogelijk in 4k. De Sony A6300 overtreft de XT-20 wel als het gaat om de kwaliteit van 4k-video. Touchscreen geeft meer gebruiksgemak, bij de Sony A6300 ontbreekt dit. Er is geen weathersealing (de Sony A6300 wel), dus extra opletten bij vochtigheid (gebruik sowieso een regenhoes) en geen ingebouwde beeldstablisatie.

Wi-Fi ondersteuning zorgt dat je makkelijk je foto’s kan overplaatsen naar andere media ondersteunende apparaten.  Het retro-uiterlijk spreekt een aantal mensen aan en is onderscheidend. Je haalt de Fujifilm XT 20 in huis vanaf 645 euro.


Fujifilm XT-30

*26 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 12800

*425 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*30 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*Video: 4096 x 2160 

*Beschikt over Wi-Fi 

*Geen beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 383 gram

*83 x 118 x 47 mm


De Fujifilm X-T3o of X-T20?

De Fuji X-T30 systeemcamera is de opvolger van de X-T20 en kwam in februari 2019 op de markt. Verschillen zijn onder andere 26 megapixels versus 24. Dit is een erg klein verschil dat niet de doorslag geeft. Het aantal autofocuspunten is uitgebreid: 425 vs 325 bij de X-T20. Het LCD-scherm is een klein beetje (niet noemenswaardig) verbeterd. De snelheid bij continu-opnamen is verhoogd van 16 naar 30 foto’s per seconde. De batterij is ook iets (maar niet veel) verbeterd en de video-resolutie is ietsje  hoger: 4096 x 2160 vs 3840 vs 2160. Verder heeft de camera bluetooth. Grootste verschillen zijn snelheid en wat meer autofocuspunten.


Fujifilm X-T2

Fujifilm X-T2

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*325 autofocuspunten

*LCD-scherm (tilting)

* 14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 2360k

*HD video

*Wi-Fi

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendig (naden afgedicht tegen water en stof)

*Gewicht van 507 gram

*133 x 92 x 49 mm

De Fujifilm X-T2 kwam juli 2016 op de markt als opvolger van de Xt-1. Inmiddels is de XT-2 vervangen door de XT-3 (zie hierna).

In vergelijking met de Fuji X-T30 heeft de Fuji X-T2 een kortere maximale sluitertijd (1/8000 vs 1/4000), weathersealing, een 2e slot voor een geheugenkaart, een aansluiting voor een hoofdtelefoon (voor video) en een poort voor off camera flash (externe flitser los van de camera gebruiken).


Fujifilm XT-3

Fujifilm X-T3

*26 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*425 autofocuspunten

*LCD-scherm

*Touchscreen

* 20 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 3690k

*HD video

*Wi-Fi

*Bluetooth

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendig

*Gewicht van 539 gram

*133 x 93 x 59 mm

De Fujifilm X-T2 kwam september 2018 op de markt als opvolger van de Fujifilm XT-2. De camera is zo’n 2 jaar nieuwer.

Fujifilm X-T2 of Fujifilm X-T3?

De Fuji X-T3 heeft iets meer megapixels, namelijk 26 in plaats van 24 (maar dit is niet doorslaggevend bij een keuze), nieuwe X processor 4, touchscreen, 425 vs 325 scherpstelpunten (autofocus), de autofocuspunten zitten meer verspreid over het scerm, 20 foto’s per seconde in plaats van 14 bij continu-opnamen, een accu die ongeveer 10% langer meegaat bij 1 oplaadbeurt, verbeterede resolutie in de zoeker (3690 vs 2360k pixels), 4k video met 60 fps (beter voor slowmotion video is hoge kwaliteit), bluetooth voor betere connectiemogelijkheden met a andere apparaten.


Fujifilm-X-H1 systeemcamera

Fujifilm X-H1

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*325 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Top LCD-scherm (extra klein LCD-schermpje bovenop)

*Touchscreen

*14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Weathersealing

* Wi-Fi

*Gewicht van 673 gram

*97 x 139 x 85 mm

Begin 2018 kwam de Fujifilm X-H1 op de markt. Net als de andere Fujifilm camera’s die hierboven zijn besproken is dit geen fullframe camera.

Opvallende verschillen met de nieuwere Fujifilm XT-3 zijn de ingebouwde beeldstabilisatie (dit is het grootste verschil in het voordeel van de X-H1), een extra klein LCD-schermpje bovenop de camera (top LCD-scherm) en ondersteuning voor UHS geheugenkaarten (Ultra High Speed).

De XT-3 is nieuwer en heeft ook voordelen: 26 vs 24 megapixels, 425 vs 325 scherpstelpunten, 20 vs 14 foto’s per seconde, ruim 130 gram lichter, iets meer mogelijkheden voor video.

De Fuji X-H1 heeft een prijskaartje van 1799 euro.


Geef jouw mening over Fuji systeemcamera’s en lenzen en help anderen

Ben jij tevreden over je Fuji systeemcamera? En denk jij over de prijzen van de lenzen? Laat het hieronder weten zodat anderen er hun voordeel mee doen.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Fuji Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor de Systeemcamera Downloaden >>(klik op het geel) 

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je systeemcamera
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor de systeemcamera, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor je systeemcamera: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je Fuji systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video voor Fuji.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Anja Evers
Door

Anja Evers

op 04 Jul 2019

Hoi Joris, Gisteravond hebben we het al even gehad over een geschikte macrolens voor mijn Fuji X-E2 camera. met de informatie die jij over de aanschaf van lenzen geeft, had ik achteraf beter een andere camera kunnen kopen, voor nu is het beter/goedkoper op de ingeslagen weg door te gaan. Ik ben op zoek naar een creatieve lens, wellicht ook voor portretten, voor natuurfotografie, close-ups in de tuin en voor binnenfotografie. In het e-book geef je aan dat deze lens een opstap is naar een macrolens.. Het is me niet duidelijk wat het verschil precies is. Over de door jou besproken lenzen voor een fuji camers ben je niet erg enthousiast door de prijs/kwaliteitverhouding. Zelf ben ik ook op zoek gegaan en kwam een heel ander merk tegen, wat jij ook niet kende: zie https://www.kamera-express.nl/product/12254174/7artisans-50mm-f-1-8-zwart-voor-x-mount/?channable=e13909.MTIyNTQxNzQ&gclid=EAIaIQobChMI19a5haub4wIVV-R3Ch3NjQZSEAQYASABEgLC5vD_BwE. Gisteren gaf jij aan dat dit geen creatieve lens is. Graag je advies! Tot slot een vraag over de vervolgcursus: op 22 november heb ik kaartjes voor een voorstelling waar ik naar toe wil. Kan ik die les inhalen in een andere groep? Hoor het graag van je. Hartelijke groet, Anja

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jul 2019

Hallo Anja, Fijn dat je het op het blog hebt geplaatst. We hadden het gister live inderdaad over materiaal. Je vertelde toen dat je een "macrolens" zoekt. Goed dat je nu meer info geeft over wat je vooral wil fotograferen, dat helpt mij. De lens waar jij naar verwijst: (7artisans 50mm F/1.8 zwart voor Fuji X Mount) is vergelijkbaar met de 50 mm lenzen die ik heb uitgeleend aan cursisten. Alleen je kan met deze lens niet met de autofocus werken, scherpstellen kan dus alleen door je body op handmatig scherpstellen te zetten (dat is de letter M bij jou) en dan aan de scherpstelring te draaien van je lens. Dit hebben wij tijdens de cursus niet gedaan omdat ik het beter vind om de beginner met de autofocus te laten werken (makkelijker, sneller resultaat). Voor bloemenfotografie is dat op zich niet erg, ik stel ook handmatig scherp met bepaalde lenzen om meer controle te hebben over waar ik precies scherpstel. Voor de beginner is het denk ik wel wennen als je gewend bent met de autofocus te werken. Op zich is de lens goed voor portretten (door f/1.8) maar het scherpstellen is dan wel onhandiger omdat je niet de autofocus kan gebruiken. Je stelt dan gemakkelijk net niet goed scherp, met onscherpe foto's als gevolg. Voor portretten vind ik de lens door de beperking van het scherpstellen daarom niet echt een aanrader voor je. Hij is zeker wel geschikt voor binnen. Als je handmatig scherpstellen aandurft, kan je het doen bij bloemen maar het is wel even wennen en vraagt wel om precisiewerk. Je schrijft dat ik aangaf dat het geen "creatieve lens" is. Wat ik heb gezegd is dat het geen macrolens is. Dat klopt ook, ik heb het nagekeken. Een macrolens geeft meer vergroting, dat betekent dat je dan meer bloem in beeld kan krijgen dan bij de 7artisan of bij de andere 50 mm lenzen die ik aan cursisten uitleende. Of bij insecten, het beestje komt groter in beeld. Voor portretten hoef je geen macro lens te gebruiken (kan wel maar is niet zozeer nodig). De term "creatieve lens" gebruik ik alleen voor mijn E-book, dat is geen gebruikelijke term. Ik noem de 50 mm lens dus voor het gemak en voor marketingdoeleinden "de creatieve lens". Dit spreekt mensen meer aan, want een beginner begrijpt helemaal niet waar ik het over heb als ik mijn E-book: 50 mm lens noem. Het wekt geen enthousiasme op. Ik zou jou deze lens aanraden: Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief. Deze is weliswaar een stuk duurder dan de 7artisan maar de Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief heeft wel autofocus, deze geeft meer vergroting voor bloemen of details, is ook goed binnen te gebruiken en ook voor portretten. Voor kleine beestjes is de lens wat kort, waardoor je er vrij dichtbij moet zitten. Het kan wel maar kans op vluchten is dan groter. Ik heb niks tegen de kwaliteit van Fuji overigens, ik probeer sommige mensen alleen bewuster te maken van gevolgen van een keuze voor een camera. Op 22 november kan je niet. Je kan wel inhalen, maar dit wordt dan januari. In november start er namelijk 1 groep. Het alternatief zou zijn dat je 6 september en 4 oktober les 1 en 2 al volgt, alleen ik heb in die groep al 11 mensen (1 meer dan normaal door omstandigheden van een cursist) en het wordt dan moeilijker om binnen de lestijd jullie foto's te bespreken. Dus dat is voor mij moeilijk in dit geval.

Anja Evers
Door

Anja Evers

op 04 Jul 2019

Dank voor je snelle reactie, super . Met deze lens ga ik verder. Ik schrijf me ook in voor het vervolg en haal graag in januari de les van 22 november in. Fijne zomer, Anja

Joris-Dijkema
Roger
Door

Roger

op 14 Jul 2019

Hi Joris, hoe vergelijk jij de Fuji xt- 3 met de Nikon d750? Alvast bedankt en fijn alle adviezen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jul 2019

Hi Roger, Dit zijn 2 heel verschillende camera's. De D750 is ook al wat ouder, de Fuji X-T3 nieuwer. In het voordeel van de Fuji is het gewicht, zo'n 300 gram lichter. Verder heeft de Fuji deze voordelen: Touch Screen 26 megapixels in plaats van 24 425 scherpstelpunten ipv 51 kortere maximale sluitertijd, 1/8000 vs 1/4000 Bij continu-opnamen meer snelheid. Geclaimd wordt 20 maar dit blijkt de camera volgens mij lang iet altijd te halen. Video kan in 4k en bij D750 Full HD. Bluethooth Voordeel van D750 is o.a. meer lenzen, ook 2e hands. En fullframe is beter bij hoge ISO. Persoonlijk zou ik voor Sony gaan bij een systeemcamera. Dat is de marktleider.

Marjan
Door

Marjan

op 20 Jul 2019

Hoi Joris, hoe vind je de Fuji x-t20 of is de xt-30 een betere keuze?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2019

Hi Marjan, Er is niks mis met de camera's van Fuji, de lenzen leveren ook goede beeldkwaliteit. Wel zijn de lenzen vaak relatief duur en daar moet je vooraf goed naar kijken. Lenzen hebben veel meer invloed. De X-T20 is zeker ook goed. De X-T30 heeft o.a. iets meer megapixels (26 vs 24), wat meer scherpstelpunten en is sneller bij continu-opnamen. Resolutie van LCD-scherm is ietsje beter, net als de batterij (ietsje). Hij heeft bluetooth. Videoresolutie is iets verbeterd maar niet veel. Bekijk ook mijn artikel over beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera

Lilian
Door

Lilian

op 21 Jul 2019

Beste joris, eerst wilde ik voor een canon 80d gaan, maar een verkoper vertelde me dat binnen 2 jaar basis en middensegment dslr eruit zou gaan. En dat systeem camera’s het zouden gaan overnemen Of dit waar is weet ik natuurlijk niet. Ik heb een paar in mijn handen gehad, o.a. De fuji tx2. Het voelt zo klein in de hand. Ik vind het fijn dat hij weinig weegt, maar ik vind ze qua handvatting te klein. Zijn er ook systeem cameras die een beetje tussen dslr en systeem in zitten qua formaat. Of is de fuji tx2 daar al een goed voorbeeld van? Groet, Lilian

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2019

Hi Lilian, De systeemcamera's" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera's hebben wel de toekomst. Ook moet je bij Fuji goed opletten want de lenzen zijn erg duur, veel cursisten kwamen daar later pas achter. Het is heel persoonlijk wat iemand groot of klein vindt, hangt ook af van handen. Ook moet je je goed realiseren dat hoewel systeemcamera's de toekomst zijn je snel meer geld kwijt bent aan lenzen (en accessoires). Je kan kijken hoe je de systeemcamera's van Sony, Olympus of Panasonic vindt. Ook qua ergonomie. De Sony systeemcamera's zijn ook relatief klein. De wat grotere zijn ook gauw zwaarder. De X-T2 is net als veel andere modellen relatief klein. Dit is ook één van de belangrijke kenmerken van de systeemcamera's. Ik ga zelf Sony systeemcamera gebruiken, ook om wille van het lichtere gewicht voor mij. Met een spiegelreflexcamera ben je qua lenzen wel snel een stuk minder geld kwijt en veel meer keuze. Besef dat wel.

peter
Door

peter

op 21 Sep 2019

Hi Joris, afgelopen week heb ik een Fujifilm X-T100 met een 15-45 lens gekocht. Dit toestel werd als hoofdprijs aangeboden bij een Magnum contest. Prachtig beeld en in het geval dat er iets kapot mocht gaan of een stofje im komt in principe reparabel. Maar nu hoor ik een "bzzz"-geluid in de lens als het toestel aan staat, ook al doe ik er verder niets mee. Is dit gewoon of is dit een kwaal om mee terug te gaan naar de winkel? Komt dit vaker voor? Bedankt voor je antwoord!

Joris-Dijkema
Bernard
Door

Bernard

op 17 Nov 2019

Hallo Joris, Ik wil een systeem camera gaan kopen en deze d.m.v. jou cursus goed te leren kennen. daarna wil ik als actief duiker uiteraard ook mee onderwater gaan fotograferen. al dan niet met deze camera. door iedereen wordt de Sony A6600 aangeraden, maar is dat de juiste keuze en welke lens / lenzen moet ik er dan bij hebben.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2019

Hi Bernard, leuk dat je ook meer wil. Ik moet zeggen dat ik zelf geen ervaring heb met onderwaterfotografie, ook dan is het belangrijke dat je weet wat je met je camera doet en heb je baat bij een goede basis natuurlijk. Een A6600 is een duur model en vaak blijft er dan minder budget over voor lenzen terwijl die belangrijker zijn. Ook is een semi-professioneel model moeilijker te bedienen voor de onervaren persoon. Ik denk dat je ook moet kijken naar wat een onderwaterbehuizing kost en dat kan ook verschillen per camera, soms zijn die behuizingen prijzig en het is jammer erachter te komen nadat je een bepaalde camera hebt gekocht. Ik denk dat je onderwater wel gebaat bent bij het liefst een beetje lichtsterke lens. Alleen dat wordt snel duurder bij Sony. Spiegelreflex is wat dat betreft voordeliger. Een Sony A6000 is ook nog steeds een goed model. Zie ook mijn artikel over beste sony systeeemcamera. De Sony E 50mm f/1.8 OSS objectief is sowieso erg mooi voor onscherpe achtergronden

Albertino
Door

Albertino

op 02 Jan 2021

Zelf in het bezit van een XT-2. Moet zeggen dat die lensen niet heel goedkoop zijn. Heb nu de 18-55 en de 35 1.4. Wat zijn vergelijkbare modellen tegenwoordig?

Joris-Dijkema
Reactie plaatsen