Beste macrolens voor Fujifilm

Wat is de beste macro lens voor Fujifilm (Fuji)? Welke kies je? Op welke eigenschappen let je? Wil je meer over macro fotografie zelf weten? In dit artikel staat een aantal macrolenzen op een rij met alle benodigde informatie, voorkom een miskoop en bekijk de lenzen uit dit artikel.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen voor macrolenzen

Brandpuntafstand
Een macrolens heeft een vaste brandpuntafstand, lenzen met een vaste brandpuntafstand worden prime lenzen genoemd. Het voordeel van prime lenzen is dat zij een groot maximaal diafragma hebben, je kan niet in of uitzoomen. Dit heb je bij macrofotografie echter niet nodig.

Het verschil tussen lange korte brandpuntafstanden is dat je fysiek dichter of verder van je onderwerp moet zijn, als je bijvoorbeeld insecten fotografeert kunnen die vluchten als je te dicht bij komt. Het is dus aan jou of je een lange of korte brandpuntafstand fijn vindt.

Scherpstelafstand
De scherpstelafstand is de minimale afstand om je onderwerp scherp in beeld te krijgen. Een scherpstelafstand van 32 centimeter, betekent dat je minimaal 32 centimeter van je onderwerp moet zitten om scherp te kunnen stellen. Op de minimale scherpstelafstand behaal je de meeste vergroting, meestal zal dit 1:1 zijn.

Als je verder van je onderwerp weg gaat, bijvoorbeeld 60 centimeter kan je nog steeds scherpstellen en fotograferen maar heb je niet meer de grootst mogelijke vergroting die je op de scherpstelafstand behaalt.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is handig wanneer je lenzen gebruikt met een redelijk lange brandpuntafstand, bijvoorbeeld eentje van 100mm of hoger. Bij kortere brandpuntafstanden is beeldstabilisatie minder belangrijk, als je een statief gebruikt is beeldstabilisatie niet nodig.

De beeldstabilisatie zal vooral helpen in situaties waar je wat minder licht hebt, door de beeldstabilisatie kan je een wat langere sluitertijd gebruiken zonder dat de trillingen van de hand je foto onscherp maken. Uit de hand bij weinig licht heb je het meeste aan stabilisatie.

Autofocus
Je kan zowel autofocus als manuele focus gebruiken voor macrofotografie, als je een statief gebruikt kan handmatig focussen handiger of misschien zelfs makkelijker zijn. Autofocus kan erg fijn zijn wanneer je uit de hand wilt fotograferen maar ook dan wordt bij macrofotografie vaak handmatig scherpstellen gebruikt.

Weathersealing
Weathersealing is niet per se nodig bij macrofotografie tenzij je specifiek in de regen of vochtige omstandigheden wilt, in dit geval is een regenhoes zeker aan te raden.

Vergrotingsfactor
Een macrolens is eigenlijk pas een echte macrolens als hij een vergrotingsfactor van minimaal 1:1: heeft. Dit wil eigenlijk zeggen dat de grootte van je onderwerp net zo groot wordt weergegeven op je scherm als dat hij in de werkelijkheid is (1 centimeter in het echt, wordt 1 centimeter op de foto).

Let met de aanschaf van je macrolens goed op de vergrotingsfactor, sommige macro lenzen worden geadverteerd als macro lens terwijl ze in werkelijkheid een vergrotingsfactor van 1:2 hebben. Sommige macrolenzen hebben hele grote vergrotingsfactoren tussen de 2:1 en 5:1, dit wordt microfotografie genoemd, in de praktijk noemen we deze lenzen nog steeds macro lenzen.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van een lens hangt af van het maximaal diafragma van een lens, hoe groter het diafragma (kleiner f/ getal) hoe lichtsterker de lens is. Ook helpt een groot diafragma met het creëren van ‘bokeh’ dit is de dromerige vage achtergrond.

Cropfactor
Let op of jou camera een cropfactor heeft, de APS-C sensoren van Fujifilm hebben een cropfactor van 1.5x. Als jij een camera hebt met een APS-C sensor is de werkelijke lengte van je lens 1.5x als je hem vergelijkt met een fullframe sensor.

Beste macro lenzen voor Fuji systeemcamera’s

Hieronder bespreek ik meerdere macrolenzen voor Fujifilm systeemcamera‘s, dit zijn dus macro lenzen voor bijvoorbeeld de Fuji X-T20 (XT20), X-T30 (XT30), X-T1 (XT1), X-T2 (XT2), X-T3 (XT3), X-T4 (XT4), X-H1 (XH1), X-S10 (XS10), X-T200 (XT200), X-T100 (XT100).


Samyang 100mm f/2.8 Macro (€449, -)

Brandpuntafstand
Deze macro lens heeft een allround brandpuntafstand, namelijk 100mm. Vergeleken met een fullframe sensor is dit 150mm op een fuji crop camera.

Vergrotingsfactor
Met een vergrotingsfactor van 1:1 is dit een echte macrolens

Lichtsterkte
Lichtsterkte van deze lens erg goed, hij heeft een vaste diafragma van f/2.8.

Autofocus
Deze lens heeft alleen maar handmatige focus, je kan dus geen autofocus gebruiken. Voor sommige mensen is dit een nadeel maar gevorderde fotograferen gebruiken bij macrofotografie heel vaak handmatig scherpstellen, je merkt het echter wel aan de prijs.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weersbestendige coating

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 720 gram, heeft een lengte van 123mm en een diameter van 72mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 67mm.

macrolens fujifilm

Foto: cursist Ellen van het Nederend

Laowa 65mm f/2.8 2x Ultra-Macro Fujifilm X-mount objectief (€479, -)

Brandpuntafstand
Dit is een 65mm prime lens, hij heeft dus een brandpuntafstand van 65mm. Vergeleken met fullframe is dit 97mm. De minimale focusafstand is erg klein, namelijk maar 17 centimeter. Je moet dus wel dichtbij je onderwerp komen om die maximale vergoting te halen.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor van deze lens is 2:1, 1 centimeter in het echt is 2 centimeter op je scherm. Dit is dus een erg forse vergrotingsfactor voor liefhebbers van details en meer abstracte beelden is dit een voordeel.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit je met deze lens ook goed, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Je kan met deze lens alleen handmatig scherpstellen, je hebt dus geen autofocus.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weathersealing, pas dus op in de regen of vochtige omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, ter vervanging kan je een statief gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 335 gram (is licht), hij heeft een lengte van 100mm en een diameter van 57mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 52mm.


lensbaby velvet voor fuji

Dromerige effect van de lensbaby Velvet

Lensbaby Velvet 85mm f/1.8 (€494, -)

Let bij deze lens wel op dat hij een speciaal effect heeft, lensbaby maakt lenzen met ‘effecten’. Een soort soft en dromerig effect. Als je meer over lensbaby en hun lenzen wilt lezen raad ik mijn artikel over de beste Lensbaby lenzen aan

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een brandpuntafstand van 85mm. Vergeleken met fullframe is dit 127mm. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 24.13 centimeter.

Vergrotingsfactor
Let bij deze lens wel op dat hij maar een vergrotingsfactor heeft van 1:2 (officieel is het geen echte macrolens).

Lichtsterkte
Deze lens is wel erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.8. Voor iets meer scherpte gebruik je een wat kleiner diafragma (hoger f-getal).

Autofocus
Deze lens heeft alleen handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens heeft geen bescherming tegen stof of spatwater

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 530 gram, een lengte van 89mm, een diameter van 76mm en een filtermaat van 67mm.


Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief (€649, -)

Brandpuntafstand
Deze macrolens heeft een redelijk korte brandpuntafstand van 60mm, op een APS-C sensor zal deze eruit ziet als 90mm wanneer je hem vergelijkt met fullframe.  De minimale scherpstelafstand van deze lens is 26.7 centimeter.

Vergrotingsfactor
Let wel op dat deze lens een vergrotingsfactor heeft van 1:2

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/2.4

Autofocus
Je kan zowel handmatig als automatisch focussen.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwater dicht.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, je kan dit wel imiteren met een statief.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 39mm, een lengte van 71mm, een diameter van 64mm en een filtermaat van 39mm.

welke macro lens fuji

Foto: cursist Jolinda Visscher

Zeiss Touit 50mm f/2.8 Macro (€919, -)

Brandpuntafstand
De kortste brandpuntafstand tot nu toe, 50mm. Vergeleken met fullframe heeft deze lens een brandpuntafstand van 75mm.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor van deze lens is 1:1

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit je met deze lens wel goed, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
De micromotor in deze lens zorgt voor de autofocus, verder heb je ook de mogelijkheid om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weathersealing, pas dus op in de regen of vochtige omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, ter vervanging kan je een statief gebruiken.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 290 gram, hij heeft een lengte van 91mm en een diameter van 65mm. Over het algemeen is deze lens dus erg compact. Tot slot heeft dit objectief een filtermaat van 52mm.


Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro objectief (€1.199, -)

Brandpuntafstand
Deze prime lens heeft een vaste brandpuntafstand van 80mm, vergeleken met een fullframe sensor is dit 122mm. De minimale scherpstelafstand is 25 centimeter.

Vergrotingsfactor
Deze lens heeft een vergrotingsfactor van 1:1

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is ook erg goed. Hij heeft een vast maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Deze lens heeft een lineaire autofocus motor, je kan er ook voor kiezen om handmatig te focussen.

Weathersealing
Het WR Label van deze lens wil zeggen dat de lens stof- en spatwaterbestendig is. Pas nog wel altijd op in de regen.

Beeldstabilisatie
De ingebouwde beeldstabilisatie van deze lens compenseert tot wel 5 stops. Dit is erg handig als je wilt fotograferen uit de hand.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 750 gram, hij is 130mm lang en heeft een diameter van 80mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 62mm.


Fujifilm GF 120mm F4 R LM OIS WR Macro (€2.898, -)

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is redelijk lang, namelijk 120mm. Let wel op dat deze lens gemaakt is voor Fujifilms medium format sensoren, vandaar de G-mount en de prijs van deze lens. De minimale focusafstand is 45 centimeter.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor van dit objectief is 1:2

Lichtsterkte
De lichtsterkte is niet de aller beste, hij heeft een maximaal diafragma van f/4.0

Autofocus
De lineaire motor in deze lens zorgt voor de autofocus, ook heb je de mogelijkheid om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens is beschermt tegen stof en spatwater.

Beeldstabilisatie
Ook heeft deze lens een ingebouwd beeldstabilisatie systeem wat tot wel 5 stops compenseert.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is niet de kleinste met een gewicht van 980 gram, een lengte van 153mm en een diameter van 89mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 72mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Fuji downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een macrolens voor Fujifilm en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Cees van der Voorst
Door

Cees van der Voorst

op 13 Oct 2021

Beste Joris, Heb sinds kort de fujifilm X-S10 camera en wil daar eigenlijk de fuji macro 60mm voor gebruiken echter, deze is voorlopig niet op voorraad! Volgens mij is de fuji 80mm eigenlijk te zwaar voor deze camera dus, ik twijfel in deze! Heb jij wellicht een alternatief of moet ik toch maar geduldig afwachten? Vriendelijke groet, Cees

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Cees, door een technische fout is mijn reactie niet geplaatst. Dit vind ik erg vervelend, alle reacties van afgelopen maand doe ik nu opnieuw. Excuus hiervoor.Ik ben meer fan van een 80mm macrolens dan 60mm in het algemeen. Je kan iets meer afstand houden tot je onderwerp en voor de zachtheid van de achtergrond is het mooier.

Corine
Door

Corine

op 16 Dec 2021

Dag Joris, Dank voor je informatieve artikel. Het roept bij mij nog wel een aanvullende vraag op. Ik overweeg de zeiss touit 50mm te kopen bij mijn fujifilm x t30. Is deze macrolens ook nog te gebruiken met een tussenring, of zit ik dan te strak tegen bij macroonderwerp aan?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 31 Dec 2021

Hi, ivm een trip een wat latere reactie. De Zeiss lens ken ik niet. Vaak kom je wel dichtop je onderwerp te zitten, zeker met een 50mm macrolens.

Poels
Door

Poels

op 14 Nov 2022

Duidelijk uitgelegd.

Reactie plaatsen