Beste Lensbaby lenzen

Welke lensbaby lens moet ik kopen? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Niet veel mensen kennen het Amerikaanse bedrijf en wat ze doen. Het relatief jonge bedrijf (opgericht in 2004) heeft een uniek systeem ontwikkeld dat we in dit artikel gaan bekijken en uitleggen. Ben je benieuwd hoe en wat lensbaby precies doet/ is? Lees dan vooral snel door en wellicht kom je er achter dat dit wel een interessant systeem voor jou kan zijn. Vooral voor macro- en portretliefhebbers.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 5000 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

Foto met Lensbaby Velvet 85 en Kenko 10 en 16mm tussenringen

Wat is lensbaby?

Lensbaby is een jong bedrijf uit Portland, Oregon, Amerika. Ze hebben verwisselbare lens systemen ontwikkeld. De lenzen zijn niet te vergelijken met lenzen die je normaal ziet zoals de lenzen van Canon of Nikon, lensbaby voegt een creatief effect toe aan de lens zelf.

Het ‘composer pro’ systeem van lensbaby bestaat bijvoorbeeld uit twee delen, deze zijn samengevoegd door een metalen bal. Dit zorgt ervoor dat je het uiteinde kan draaien wat resulteert in een creatieve manier van focussen. Bij de composer pro sluit je de lenzen hier op aan.

Er zijn ook een aantal opties beschikbaar waardoor je de lens kan gebruiken als een normale lens, een fisheye lens of een macrolens. Elke lens geeft je weer een ander effect, per lens heb je bijvoorbeeld een fisheye versie of een dubbele glas variant. Waar lensbaby in elk geval erg goed in is, is de bokeh. Je kan je foto een tilt shift effect geven of focus isolatie om die ene bloem tussen de rest uit te laten springen. Ook heb je lenzen met verstelbare diafragma bladen wat weer voor een onscherpte op een bepaalde plek kan zorgen. Er zijn erg veel creatieve mogelijkheden met lensbaby.

Welke lensbaby moet ik kopen?

Je vraagt je nu misschien af waarom je nou zo’n aparte lens moet kopen terwijl je het effect ook kan nabootsen in Photoshop? Volgens mensen die de lenzen in de praktijk hebben gebruikt is dit toch echt niet hetzelfde en kan je met de lenzen toch een beter effect creëren. De lensbaby lenzen zijn dan ook uitermate geschikt voor mensen die net wat anders willen proberen en hun kennis willen vergroten en een heel ander aspect van fotografie willen ontdekken.

De lensbaby lenzen zijn ook relatief populair onder liefhebbers van macrofotografie.

Velvet 85, er ontstaat een "soft focus" en zachte bokeh

Optic Swap of Standalone?

Wat is nu precies het verschil tussen de lensbaby Optic Swap lenzen en hun standalone lenzen?

De Optic Swap lenzen worden altijd gebruikt in combinatie met een composer, je kan bijvoorbeeld de composer pro II nu voor €166,64 kopen, let dan wel op dat je alleen de composer hebt en niet de lenzen. De lenzen sluit je dus aan op de composer.

Voor de standalone lenzen heb je dus geen composer nodig, een voorbeeld van een standalone lens is de velvet 28 (over de velvet serie gaan we het later in het artikel nog uitgebreid over hebben). De Velvet 28 is een 28mm lens die een velvet effect geeft, het velvet effect geeft je foto een soort gloed. Deze gloed is verstelbaar door je diafragma aan te passen, een kleine diafragma (f/8.0) geeft minder effect en een grote diafragma (f/2.8) een sterker effect.

Het verschil zit hem dus in dat je voor de Optic Swap lenzen een Composer nodig hebt, het onderdeel waar je de lens op aan sluit en voor de standalone lenzen niet, het woord zegt het eigenlijk al ‘stand alone’ je kan de lens zonder iets anders nodig te hebben aansluiten op de je camera.

Lensbaby composer II met sweet 50 optics (lens). Je kan de lens buigen en zo de scherptediepte op een andere plek leggen.

Optic Swap Lenzen

Sweet 50

Effect
De Sweet 50 Optic Swap lens is een 50 mm lens die je een ‘Sweet Spot’ effect geeft waarmee je de focus erg specifiek kan richten in je compositie (je scherptedieptevlak kan je verleggen door buigen), je kan de grootte van je focus beïnvloeden door je diafragma aan te passen.

Fysieke eigenschappen

 • Het is een 50 mm lens met een diafragma van f/2.5
 • Hij weegt 184 gram
 • Filtermaat van 46mm
 • 08 cm hoog en 6.35cm breed (zonder de composer).
 • Handmatige focus

Prijs
Je kan de sweet 50 inclusief de composer pro II kopen voor €256,38. Zonder de composer pro II betaal je €102,53 voor de sweet 50.

Sweet 35

Effect
De Sweet 35 Optic Swap lens is een 35 mm lens die je wederom een ‘Sweet Spot’ effect geeft. Met dit effect kan je ervoor zorgen dat je onderwerp erg uit de achtergrond springt.

Fysieke eigenschappen

 • Het is een 35 mm lens met een diafragma van f/2.5
 • Hij weegt 215 gram
 • Filtermaat van 46mm
 • 08 cm hoog en 6.35cm breed (zonder de composer).
 • Handmatige focus

Prijs
Je kan de sweet 35 inclusief de composer pro II kopen voor €299,13. Zonder de composer pro II betaal je €153,82 voor de sweet 35.

Velvet 85 met Kenko 10 en 16mm tussenringen

Sweet 80

Effect
Ook de sweet 80 geeft je een sweet spot effect maar ditmaal heeft hij een brandpuntafstand van 80mm, de bokeh zal meer opeengedrukt zijn ten opzichte van de sweet 35 en sweet 50.

Fysieke eigenschappen

 • 80 mm brandpuntafstand en diafragma van f/2.8
 • Handmatige focus
 • Geen gewicht informatie beschikbaar

Prijs
Je kan de sweet 80 inclusief de composer pro II kopen voor €324,77. Zonder de composer pro II betaal je €170,91 voor de sweet 80

Creative Bokeh Optic

Effect
De Creative bokeh optic zorgt ervoor dat je erg creatief kan spelen met je scherptediepte, hij heeft 9 magnetische ‘drop-in’ schijven, deze hebben een bepaalde vorm die voor een creatieve bokeh zorgt. Deze lens geeft je ook de optie om zelf 2 bokeh schijven toe te voegen. Ook deze lens gebruik je in combinatie met een composer.

Fysieke eigenschappen

 • 9 drop in schijven
 • 2 lege schijven die je zelf kan maken/ vullen
 • 50mm lens met een diafragma van f/2.5
 • Weegt maar 48.19 gram
 • 93 x 4.93 cm
 • Handmatige focus

Prijs
Je kan de creative bokeh optic alleen los kopen voor €85,44. De Creative bokeh optic is dus niet beschikbaar in combinatie van een composer. Je kan de composer pro II los kopen voor €166,64.

Twist 60

Effect
De Twist 60 is een 60mm lens die je een creatieve vorm van scherptediepte geeft, dit effect wordt een swirl of twist effect genoemd, er ontstaat een draaiing in de bokeh waardoor je onderwerp echt los komt van de achtergrond.

Fysieke eigenschappen

 • 60mm lens met een diafragma van f/2.5
 • Subtiel vignet
 • De lens weegt 144.58 gram
 • De afmetingen zijn: 7.29 x 7.29 x 3.81 cm
 • Handmatige focus

Prijs
Je kan de  twist 60 alleen los kopen voor €239,30. De Creative bokeh optic is dus niet beschikbaar in combinatie van een composer. Je kan de composer pro II los kopen voor €166,64.

Edge 35

Effect
Het ‘Edge’ effect van de Edge 35 creëert een horizontaal of verticale scherptediepte wat voor een miniatuur effect kan zorgen of je oog kan leiden naar je onderwerp. De 35mm variant zorgt er ook voor dat je meer in je compositie kan stoppen. Hillary K. Grigonis van Digital Trends zegt dan ook het volgende over de Edge 35: ‘Als je de Edge 35 gebruikt voelt het meer alsof je een kunstwerk maakt in plaats van het gewoon vastleggen van wat je kan zien.’

Fysieke eigenschappen

 • 35mm lens met een diafragma van f/3.5
 • De lens weegt 453.59 g
 • De afmetingen van deze lens zijn: 6.35 x 6.35 x 8 cm
 • Je kan hier geen filter op bevestigen
 • Handmatige focus.

Prijs
Je hebt de Edge 35 voor €213,65, je kan hem alleen los kopen en niet in combinatie van een composer die je wel nodig hebt wil je deze lens kunnen gebruiken.

Edge 50

Effect
De Edge 50 geeft je net zoals de Edge 35 een edge blur effect, het enige verschil is de diafragma en de brandpuntafstand. Verder zegt Janet Broughton van PetaPixel het volgende over de Edge 50: ‘De Edge 50 heeft zeker magische krachten die ervoor kunnen zorgen dat het ordinaire omgezet wordt in net iets anders.’.

Fysieke eigenschappen

 • 50mm lens met een diafragma van f/3.2
 • De lens weegt 283.50 g
 • De lens is 8.26 cm hoog en 6.35 cm breed
 • Handmatige focus
 • 46mm filtermaat

Prijs
Je kan de edge 50 kopen in combinatie van een composer pro II voor €341,87. Je kan de edge 50 ook afzonderlijk kopen voor €192,38.

UPDATE: er is nu ook een "soft focus II optics". Hier kan je vergelijkbare foto's maken als met de Velvet 56 en 85, alleen de soft focus is nog wat sterker. Je moet wel heel dichtbij je onderwerp zijn om te fotograferen. Met de Velvet kan ik meer afstand houden.

Standalone Lenzen

Spark 2.0

Effect
De Spark 2.0 kan je zien als een soort instap model, hij heeft het sweet spot effect maar je hoeft hem niet te gebruiken in combinatie van een composer. Deze zit namelijk al een soort van ingebouwd.

Fysieke eigenschappen

 • De lens heeft een brandpuntafstand van 50mm en een diafragma van f/2.5
 • De lens weegt 184.27 g
 • De lens is 5.08 cm hoog en 6.35 cm breed.
 • Handmatige focus
 • Filtermaat van 46mm

Prijs

Voor de Spark 2.0 betaal je €170,91.

Velvet 28

Effect
De Velvet 28 geeft je een ‘velvet glow’ effect dit effect geeft je zo veel of zo weinig glow als je zelf wilt, dit bepaal je door je diafragma aan te passen. De Velvet 28 heeft een exceptionele 1:2 macro mogelijkheden met zijn super kleine minimale focusafstand van maar 5.08 cm.

Fysieke eigenschappen

 • 28mm brandpuntafstand met een diafragma van f/2.5
 • Filtermaat van 67mm
 • Weegt 453.59 g
 • Afmetingen van: 7.24 x 7.24 x 6.35 cm

Prijs
Je koopt de velvet 28 voor €555,57.

Velvet 85 met één 10mm Kenko tussenring

Velvet 85

Effect
Volgens Lensbaby is de Velvet 85 de perfecte portret lens, hij zou volgens Lensbaby je beeld vastleggen met een laag super scherpe details en een stralende ‘velvety’ gloed. Dit wordt vervolgens beaamt door Jim Fisher van pcmag.com: ‘Een heerlijk effect voor portretten, het verzacht de huid, verbergt oneffenheden en geeft je onderwerp een etherische gloed.’ De velvet wordt ook voor macrofotografie gebruikt, dit doe ik zelf.

Fysieke eigenschappen

 • Hij heeft een brandpuntafstand van 85mm en een diafragma van f/1.8
 • 1:2 macro mogelijkheden
 • Minimale scherpstelafstand van 24.13 cm (iets groter dan de Velvet 56, dit is handig bij insecten. Zeker in combinatie met tussenringen). Ik gebruik zelf de Kenko 10 en 16mm tussenringen.
 • Iets zachtere bokeh van Velvet 56 door de grotere brandpuntsafstand
 • Een gewicht van 530.14 g
 • Hij is 8.9 cm hoog en 7.6 cm breed

Prijs
Je koopt de Velvet 85 nu voor €512,83

Velvet 56

Effect
De velvet 56 wordt door Lensbaby hun meest populaire lens genoemd. Hij voegt een etherisch gevoel toe aan je foto’s.

Fysieke eigenschappen

 • 56 mm brandpuntafstand met een f/1.6 diafragma
 • 1:2 Macro mogelijkheden
 • Minimale scherpstel afstand van 12.70 cm
 • Weegt 409.93 g
 • Hij is 8.53 cm hoog en 7.2 cm breed

Prijs
Je koopt de Velvet 56 nu voor €470,09.

Twist 60

De Twist 60 is zowel te kopen als een optic swap lens als een standalone lens. Voor de rest hebben zij dezelfde prijs, eigenschappen en effect.

Sol 22

Effect
De lens die exclusief ontworpen is voor micro four thirds sensoren, de sol 22, is bedoeld voor schoten met een spot of focus omring met zachte scherptediepte. De Sol 22 heeft dan ook het zogenaamde ‘sweet spot’ effect. De Sol 22 geeft je ook de mogelijkheid om je lens iets te kantelen (door aan de rand de lens een soort van in te drukken) voor een nog specialere focus.

Fysieke eigenschappen

 • 22mm brandpuntafstand met een diafragma van f/3.5
 • Super ligt en compact
 • Speciaal en exclusief voor 4/3 sensoren
 • Minimale scherpstel afstand van 8.89 cm
 • Weegt 144.58 g
 • Qua afmetingen: 7.29 x 7.29 x 3.81 cm

Prijs
De Sol 22 koop je nu voor €170,91.

Sol 45

Effect
Net zoals de Sol 22 heeft de Sol 45 het ‘sweet spot’ effect, en heeft hij ook de mogelijkheid om de focus van de lens te kantelen.  Maar in tegenstelling tot de Sol 22 kan de Sol 45 wel gebruikt worden op Fullframe en APS-C sensoren.

Fysieke eigenschappen

 • 45mm brandpuntafstand met een diafragma van f/3.5
 • Super ligt en compact
 • Minimale scherpstel afstand van 35.56 cm
 • Weegt 150.25 g
 • Qua afmetingen: 7.29 x 7.29 x 3.81 cm

Prijs
De Sol 45 heeft dezelfde prijs als de Sol 22 namelijk: €170,91.


Accessoires

OMNI

Effect
Het OMNI systeem is een erg creatief filter systeem. Het is een ring die je op je lens schroeft, op deze lens zitten 4 magneethouders voor een soort armen (Door Lensbaby genoemde ‘Effect Wands’ waar je creatieve filters in kan doen die voor je lens gehouden worden, een voorbeeld hiervan is een regenboog filter of een neon filter, dit voegt een extra kleur toe aan het licht.

Je hebt ook als optie om er gewoon een aparte vorm voor te houden om een aparte scherptediepte te creëren of een transparante vorm die weer in een lens flare kan resulteren. De mogelijkheden met dit systeem zijn eigenlijk eindeloos. Jon Sienkiewics van shutterbug zegt ook het volgende over het OMNI systeem: ‘De Lensbaby OMNI creatieve filter systeem en zijn uitbreiding pakketten zijn de meest opwindende accessoires die ik dit jaar gezien heb.’

Effect Wands
Bij het OMNI systeem krijg je drie zogenaamde ‘effect wands’ namelijk de:

 • Crystal Seahorse
 • Stretch Glass
 • Rainbow Film

Compatibiliteit
Het OMNI systeem is ontwikkeld om met zo veel mogelijk prime en zoom lenzen te werken in zowel automatische als handmatige focus. Je kan het systeem ook gebruiken met de Lensbaby Velvet 56, 85 en Burnside 35. Je krijgt de volgende step up/ down ringen meegeleverd.

Bij de small variant (58mm):

 • 49 mm
 • 52 mm
 • 55 mm

Bij de large variant (77mm):

 • 62 mm
 • 67 mm
 • 72 mm
 • 82 mm

Prijs
Voor zowel de small als large variant betaal je €85,44. Je krijgt hier dan de 3 effect wands en de step up/ down ringen (afhankelijk van je variant).

Omni uitbreiding pakketten

Lensbaby levert ook een aantal uitbreiding pakketten voor het OMNI filter systeem dit zijn er in totaal drie en ze hebben allemaal andere zogenaamde ‘effect wands’. Bij elk pakket krijg je ook een opslag case.

Crystal Expansion Pack (€59,79):

 • Crystal Spear
 • Triangular Prism
 • Scalloped Window

Color Expansion Pack (€59,79):

 • Multicolor Crystals
 • Crisscross Rainbow Film
 • Lumi Films & Color Gels

Flare Expansion Pack (€59.79):

 • Anamorphic Raindrop Effect Wand
 • Prism Flare Effect Wand
 • Zig-Zag Effect Wand
 • Saber Effect Wand

Macro converters

Lensbaby verkoopt ook Macro Converters voor hun optic swap systeem, soms worden ze ook lens ringen genoemd. De Macro converters van Lensbaby zijn te koop voor €42,70. Voor deze prijs krijg je 2 ringen, een 8mm en 16mm ring. Je kan ook beide ringen op elkaar draaien wat zorgt voor een extensie van 24mm. Zo krijg je veel meer vergroting. Zelf heb ik bijvoorbeeld de sweet 50 lens gecombineerd met tussenringen.

Als je nog meer over macro fotografie wil leren lees dan mijn artikel met 20 tips: https://kijkenziefotoschool.nl/macrofotografie-20-tips/

Als je nog meer lenzen voor macro fotografie wilt bekijken is mijn volgende artikel wel wat voor jou, wederom is al het advies onafhankelijk. https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Olympus
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Olympus, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.

Bronnen

https://lensbaby.com

https://digital-photography-school.com

https://en.wikipedia.org

https://dut.tecnewsnow.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen