Macrofotografie: 20 Quicktips op een rij

Bij macrofotografie betreed je een nieuwe wereld…Bekijk deze quicktips eens voor nieuwe ideeën en inspiratie.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto’s van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie.

Varen Macrofotografie1

 1. Neem en kijkje in je eigen tuin, op de vierkanten meter zijn meer onderwerpen te vinden dan je denkt.
 2. Bezoek een botanische tuin om exotische en kleurrijke soorten te fotograferen.
 3. Vraag in het plaatselijke tuincentrum of je daar mag fotograferen.
 4. Overweeg een wat langere macrolens als je kleine beestjes wil fotograferen, dat geeft je meer ‘werkafstand’.
 5. Begin bij schuwe beestjes eventueel met een telelens en werk langzaaaaaam naar het beestje toe, dichterbij kan je je macrolens inzetten.
 6. Focus je niet alleen op details, maar ook op licht. Het is het licht dat de sfeer geeft.
 7. Fotografeer eens druppels. Bijvoorbeeld ’s ochtends, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf creëren. Druppels in spinnenwebben zijn ook interessant.
 8. Even geen inspiratie? Bekijk foto’s van andere fotografen, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op mijn portfolio Macrofotografie.
 9. Maak eens gebruik van tussenringen voor meer vergroting.
 10. Werk bij weinig licht vanaf een statief.
 11. Gebruik eventueel een rijstzak als je laag bij de grond wil werken. Een goede rijstzak is wat zwaarder, zodat je camera er goed in blijft liggen.
 12. Gebruik bij een wat langere macrolens vanaf statief een statiefgondel voor meer balans.
 13. Stel handmatig scherp als de scherptediepte maar heel beperkt is, de autofocus is dan niet zo precies.
 14. Laat je verwonderen door wat je ziet. Pak je lens, kijk erdoor en fotografeer intuïtief. Je hoeft bij macro helemaal geen vooropgezet plan te hebben. Voel in plaats van denk.
 15. Heb geduld, zeker bij kleine beestjes gaat het om momenten. Meer geduld betekent meer kansen.
 16. Let op de achtergrond, deze is bij macro vaak belangrijker dan het onderwerp zelf. Ademt het sfeer uit, is het rommelig?
 17. Ga ook eens ’s ochtends vroeg op pad voor zonopkomst.
 18. Fotografeer beestjes eens in hun natuurlijke omgeving (wat ruimtelijker dus) in plaats je alleen te focussen op het beestje zelf.
 19. Kijk binnenshuis eens naar interessante structuren, kleuren of lijnen.
 20. Let er bij de aankoop van een statief op of je deze ook heel laag bij de grond kan gebruiken. Veel onderwerpen bevinden zich dichtbij de grond. Met een hoog statief naar beneden fotograferen is zelden mooi.

Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
 • Duidelijk taal & overzichtelijk
 • Inspirerende beelden en meer

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk voor Macro ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Gerd
Door

Gerd

op 10 Jul 2017

Graag had ik de e-books gedwonload doch ik geraak er niet aan. Kun je mij deze via email toesturen aub.

joris2
Door

joris2

op 10 Jul 2017

Je hebt een e-mail ontvangen met instructie hoe je de E-books kan downloaden en lezen Gerd.

corrie vd kamp
Door

corrie vd kamp

op 25 Mar 2018

hallo Joris, ik heb een fujijfilm systeemcamera, nu heb ik voorzet filters gekocht maar ik kom er maar niet achter hoe ik deze kan gebruiken!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Mar 2018

Corrie, zo'n filter moet je voorop je lens schroeven. Het is eigenlijk een soort vergrootglaasje dat ervoor zorgt dat je je onderwerp vergroot in beeld krijg. Je kan zo wat meer nadruk leggen op details van je onderwerp.

corrie vd kamp
Door

corrie vd kamp

op 25 Mar 2018

sorry ik vergeet er bij te zetten dat het om close-up filters gaan

Ed Hartman
Door

Ed Hartman

op 10 Sep 2019

Bestaat er ook een Beste Camera voor macrofotografie? Er wordt wel gesproken over een Beste Camera voor Landschapsfotografie of Sportfotografie, maar nooit over een Beste Camera voor Macrofotografie. Is hier een antwoord op te geven of bestaat zo'n camera niet en is elke camera in principe geschikt voor macrofotografie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Hi Ed, De lens is belangrijker en wat jij zelf doet nog meer. Sommige mensen houden van een camera met kantelbaar scherm zodat ze ook uit lastigere hoeken makkelijkr kunnen werken zonder jezelf in bochten te wringen. Alternatief is een hoekzoeker maar kantelbaar scherm kan handig zijn als je echt veel macro wil doen. Als je mooie onscherpe achtergronden wil, dan helpt het wel als je een niet te kleine sensor hebt in je camera. Een compactcamera is in die zin iets minder geschikt maar het kan wel

Reactie plaatsen