Beste lens om vlinders te fotograferen

Wat is de beste lens om een vlinder te fotograferen, welke lens of objectief kies je? Macrolens of telelens of een andere lens? Wat is beter? Welke brandpuntsafstand is goed? We hebben een aantal lenzen op een rij gezet voor verschillende merken, zoals voor Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus en Panasonic.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Zoek je meer tips om vlinders te fotograferen? Bekijk mijn uitgebreide artikel met 50 Tips voor prachtige foto’s van vlinders


Telelens voor vlinder fotografie?

Een telelens is een lens die wat langer is zodat je de vlinder dichtbij kunt halen terwijl je zelf op veilige afstand blijft. Vaak is het slim om “naar de vlinder toe” te werken en dus eerst vanaf een wat grotere afstand te beginnen met fotograferen en daarna steeds wat dichterbij te komen. Een telelens is dan goed om als eerste in te zetten.

Brandpuntsafstand of lengte van een zoomlens/telelens

Uiteraard hangt dit ook van je camera af. Heb je een APS-C sensor (“cropcamera”) of een fullframe camera. Als ik een minimale brandpuntsafstand zou willen noemen, dan is dat bijvoorbeeld 200mm. Wat langer is nog wat handiger, bijvoorbeeld rond 300mm op een APS-C camera en tot bijvoorbeeld 400mm op een fullframe camera is een mooi bereik.

Minimale scherpstelafstand van een telelens

Hoe korter de minimale scherpstelafstand van een telelens (zoomlens), hoe dichterbij je nog kunt scherpstellen en dus ook hoe groter de vlinder nog in beeld komt. Je kunt namelijk met een telelens niet van héél dichtbij scherpstellen, het kan zijn dat je bijvoorbeeld minimaal een meter of soms een paar meter zelfs moet aanhouden om te kunnen scherpstellen. In het Engels heet dit de minimum focal distance. Hoe korter, hoe beter dus.

Autofocus

Meestal fotografeer je vlinders als ze op een bloem of tak zitten en ga je ze niet met de autofocus volgen in de lucht, daarvoor zijn ze namelijk nogal snel. Dus de beste autofocus is eerder bij vogels in de lucht belangrijk, dan bij vlinders. Ook wordt er veel handmatig scherpgesteld bij vlinderfotografie.

Telelens voor vlinder fotografie voor Canon (spiegelreflexcamera)

Deze lijst is niet volledig, dat is ook niet mogelijk.

Telelens voor vlinder fotografie v00r Nikon (spiegelreflexcamera)

Telelens voor vlinder fotografie voor Canon (systeemcamera)

 • Op het moment van schrijven is er qua EF-M lenzen (voor bijvoorbeeld de Canon EOS M50, M5, M6 enz) relatief nog wat minder keuze. Denk aan een lens tot 200mm. Zie hiervoor mijn artikel beste lens voor Canon EOS M50
 • Voor de fullframe camera’s van Canon is er voor systeemcamera’s wel een aantal lenzen maar deze zijn wel vaak erg prijzig. Denk aan een Canon 100-500mm lens
 • Alternatief is bijvoorbeeld een Tamron 50-500mm lens. Verder kan je uiteraard ook met een adapter werken en de EF lenzen voor spiegelreflex inzetten! Een range tussen 100-400mm is bijvoorbeeld populair hiervoor.

Telelens voor vlinder fotografie voor Nikon (systeemcamera)

 • Bekijk hiervoor het artikel beste Nikon Z lens.
 • De keuze is nu nog wat beperkt maar je kan denken aan: Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR (€409,-) (voor Z50 bijvoorbeeld), Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3 VR (€999,-), Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S (€2.799,-)

Telelens voor vlinder fotografie voor Sony (systeemcamera).

Telelens voor vlinder fotografie voor Fujifilm (systeemcamera)

 • Bekijk hiervoor het artikel beste Fujifilm telelens
 • Je kan denken aan 70-300mm lens, een Fujifilm XC 50-230mm F/4.5-6.7 Ois Ii of een duurdere 100-400mm lens.

Telelens voor vlinder fotografie voor Olympus (systeemcamera)

 • Je kan beginnen met een lens tot 150mm, bijvoorbeeld 14-150mm of 40-150mm.
 • Nog beter is een 75-300mm lens. Door de cropfactor van 2 moet je de brandpuntsafstand eigenlijk verdubbelen.

Telelens voor vlinder fotografie voor Panasonic (systeemcamera)

 • Ideaal is bijvoorbeeld een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3 lens maar die is ook best prijzig.

Macro lens voor vlinder fotografie?

Hoewel een telelens het voordeel geeft om vanaf een grotere afstand vlinders te fotograferen, heeft een macrolens het voordeel dat je meer vergroting behaalt. Je ziet dan dus meer details van de vlinder. Een macrolens heeft minimaal een 1:1 beeldverhouding en dat is ook prima bruikbaar voor vlinders. Een macrolens met nog meer vergroting (bijvoorbeeld 2:1 of meer) is voor vlinders iets minder gebruikelijk. Het is vaak ook juist mooi om de omgeving in beeld te brengen.

Brandpuntsafstand voor vlinders

Bij voorkeur een medium/allround of langere macrolens. Denk aan 90mm tot 180mm. Rond de 100mm komt veel voor, rond de 150mm is nog iets idealer voor meer afstand. In de ochtend – als ze niet kunnen vliegen – is rond de 100mm natuurlijk ook goed te doen.

Lichtsterkte

Het liefst f/2.8, hoewel je dit niet altijd nodig hebt voor genoeg scherptediepte.

Beeldstabilisatie?

Uit de hand bij weinig licht kan het helpen maar vaak heb je het ook niet nodig.  Als je genoeg licht hebt of als je toch vanaf een statief werkt, vanaf een statief kan je ook makkelijker handmatig scherpstellen.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Macro lens voor vlinder fotografie voor Canon (spiegelreflexcamera)

Deze lijst is niet volledig, dat is ook niet mogelijk.

Macro lens voor vlinder fotografie voor Canon (systeemcamera)

Telelens voor vlinder fotografie v00r Nikon (spiegelreflexcamera)

Telelens voor vlinder fotografie voor Nikon (systeemcamera)

 • Op het moment van schrijven: gebruik een Macrolens voor Nikon spiegelreflexcamera met een lensadapter

Telelens voor vlinder fotografie voor Sony (systeemcamera).

 • De Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ART  met Sony FE-mount is een nieuw optie.
 • Daarnaast is er de Sony FE 90mm F/2.8G Macro OSS

Telelens voor vlinder fotografie voor Fujifilm (systeemcamera)

Telelens voor vlinder fotografie voor Olympus (systeemcamera)

Telelens voor vlinder fotografie voor Panasonic (systeemcamera)

Wat is beter: macrolens of telelens voor vlinders?

Een telelens is handig om vanaf een grotere afstand te gebruiken zonder dat de vlinder snel verjaagd wordt. Ook overdag is dit makkelijker in te zetten. Nadeel is minder vergroting als je echt de nadruk op details wil leggen. De macrolens geeft dus meer vergroting, meer details worden zichtbaar maar je moet wel dichterbij zien te komen. In de vroege ochtend – als een vlinder nog niet kan vliegen – dan is dat op zich geen probleem.


Je kan natuurlijk ook accessoires inzetten om meer vergroting te behalen. Bekijk hiervoor mijn artikel beste accessoires of hulpmiddelen voor macrofotografie


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen over een lens voor vlinderfotografie

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen