Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macrolens Review
De Canon EF 100mm f/2.8L IS USM macrolens kwam in 2009 op de markt. Het is een allround macro lens die is bedoeld voor spiegelreflexcamera‘s, ook wel DSLR genoemd. Welke eigenschappen heeft de Canon lens? Wat staat er in reviews? Wat zijn de voor- en nadelen van de Canon-lens? En welke alternatieven zijn er voor de Canon EF 100mm f/2.8L IS USM lens? Daar kom je achter door dit artikel te lezen.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macrolens (849 euro)

EF
De afkorting EF in de naam van de lens staat voor Electro Focus. Deze lenzen zijn alleen geschikt voor Canon fullframe spiegelreflexcamera’s en DSLR met een APS-C sensor. Voor laatstgenoemde Canon spiegelreflexcamera’s wordt er automatisch 1,6 keer extra ingezoomd. Dit staat ook bekend als de cropfactor.

Brandpuntsafstand
Een vaste brandpuntsafstand van 100 millimeter. Bij DSLR met een APS-C sensor is dit gelijkwaardig aan 160 millimeter fullframe. De lens kan dus niet inzoomen. Zo’n lens met een vaste brandpuntsafstand noem je een primelens. Deze brandpuntsafstand is geschikt voor portretfotografie en macrofotografie. De minimale scherpstelafstand is 30 centimeter.

Vergrotingsfactor
Bij macrofotografie is de vergrotingsfactor belangrijk. De Canon EF 100mm f/2.8L IS USM
heeft een vergrotingsfactor van 1:1. Dat betekent dat alles één op één wordt overgenomen (1 cm in het echt is 1 cm op de foto).

Foto: cursist Ellen van het Nederend

USM
De letters USM betekenen Ultra Sonic Motor. Scherpstellen gebeurt nauwkeurig en geruisloos.Beeldstabilisatie
Deze Canon-lens heeft ingebouwde (hybride) beeldstabilisatie. Dat zie je ook aan de naam van de lens. De letters IS zijn een afkorting van Image Stabilizer (beeldstabilisatie). Dit is alleen van toegevoegde waarde bij uit de hand fotograferen. Gebruik je een statief? Schakel dan de beeldstabilisatie uit. Bij macrolenzen is beeldstabilisatie trouwens wat minder effectief dan bij andere soorten lenzen. Bij extreme close-ups zie je wel goed wat de Hybrid Image Stabilizer doet. Het compenseert bewegingsonscherpte door bewegende/trillende handen.Bouw
De behuizing van de lens is gemaakt van kunststof. Het Canon objectief heeft een metalen vatting. De macrolens heeft ook een afstandsschaal, waardoor je kunt zien op welke afstand van je onderwerp je je bevindt. De focusring heeft een rubberen bovenkant. De lens heeft een afstandsbegrenzer met drie standen: dichtbij, veraf en alles daar tussenin.Weathersealing
De Canon 100mm lens is stof- en spatwaterdicht.


Filters
Geschikt voor filters van 67 millimeter.

Gewicht
De lens weegt 625 gram.

Zonnekap
Bij aankoop van de lens is de zonnekap (ET-73) erbij inbegrepen. Een zonnekap zorgt ervoor dat hinderlijke zonnevlekken op je foto’s worden voorkomen.

Statiefgondel
Wil je gebruikmaken van een statief voor je (macro)fotografie? Er is een statiefgondel verkrijgbaar met de code TR-3. Deze statiefgondel kost momenteel 34,95 euro.

Autofocus of handmatige focus
Het Canon macro-objectief heeft zowel autofocus (AF) als manuele focus (MF). Er zit een schakelaar op de lens om de autofocus in- en uit te schakelen.

Prestaties

Beeldkwaliteit
Photographylife.com schrijft dat de foto’s in het midden scherp zijn bij het maximale diafragma. De foto’s zijn zelfs superscherp te noemen bij f/5.6. Ze roemen verder de scherpe hoeken. Toch is de website niet alleen maar positief over de Canon EF 100mm f/2.8L IS USM. “Er is duidelijke chromatische aberratie (groene/paarse lijnen) bij f/2.8.

” The-digital-picture.com is het hier niet helemaal mee eens. “Bij fullframe DSLR heeft de lens een beetje last van chromatische aberratie.” DPReview.com meldt dat de hybrid beeldstabilisatie niet zo goed werkt op macroniveau. “Voor goede macrofoto’s moet je een statief gebruiken.” Overigens heb ik zelf ook regelmatig uit de hand macrofoto’s gemaakt, maar het is wel opletten met scherpstellen en bij minder licht goed op te sluitertijden letten.

Ze vonden dat de foto’s scherper werden bij kleinere diafragma’s (tot zo’n f/5.6). Of dat ook geldt voor fullframe Canon spiegelreflexcamera’s laten ze in het midden. “Het is voornamelijk handig bij hoge resolutie DSLR met een APS-C sensor, al valt dat te betwisten.” The-digital-picture.com is erg te spreken over de bokeh (mooie vage achtergronden) van de Canon 100mm lens. Ze vergelijken de bokeh met die van de Canon EF 100mm zonder beeldstabilisatie en concluderen dat de bokeh beter is van de 100mm met beeldstabilisatie. Verder schrijft de site dat de lens weinig last heeft van ‘pincushioning’. Bij pincushioning lijken de lijnen van de foto naar binnen te trekken.

Bouw
Photographylife.com meldt dat de lens is gemaakt van hoogwaardig kunststof en een metalen vatting heeft. Ze vinden het wel vreemd dat een L-lens geen metalen behuizing heeft, maar zijn te spreken over het gebruik van de lens. “De lens is goed te bedienen en heeft een heel handige focusring, die het veel makkelijker maakt om handmatig of op macroniveau scherp te stellen.”

Ook DPReview.com bespreekt de brede, soepele focusring, die volgens hen “het best te combineren is met Canon spiegelreflexcamera’s uit het midden tot hoge segment”. Als voorbeeld noemen ze de Canon 5D Mark II (inmiddels zijn er natuurlijk veel nieuwere modellen). De lens is kleiner en lichter dan bijvoorbeeld de Canon EF 24-70mm f/2.8L USM.

Kenrockwell.com vindt de lens lichter dan je zou verwachten. Hij vindt de bijgeleverde zonnekap ET-73 maar niets. Hij noemt de zonnekap “plastic en van slechte kwaliteit”. Ken heeft er liever één van metaal. Persoonlijk zou ik me hier niet druk om maken.

Autofocus
Kenrockwell.com vindt dat de autofocus erg snel en stil is. Dit is ook mijn eigen ervaring. Om over te schakelen naar handmatige focus (manual focus override) hoef je alleen aan de focusring te draaien.

Photographylife.com is niet zo tevreden over de focusring. Ze vinden de ring niet precies genoeg voor subtiele aanpassingen in de focus. Zelf heb ik wel veel handmatig scherpstellen gebruikt bij deze lens en het lukte mij goed. “Kenrockwell.com stipt nog even aan dat je de AF/MF-schakelaar alleen moet gebruiken als je de autofocus wilt uitschakelen. Photoreview.com schrijft dat de autofocus over het algemeen snel en heel stil is, vanwege USM. Toch zijn ze niet volledig tevreden over de autofocus. “Vanuit de hand heeft de lens op macroniveau soms moeite met scherpstellen, wisselt dan tussen veraf en dichtbij. Gebruik de focuslimiet om dit drastisch te verminderen.”

Voordelen Canon EF 100mm f/2.8L IS USM op een rij

– Goede autofocus;
– Lichter dan een 150mm macrolens
– Goede beeldstabilisatie;
– Stevige lens;
– Weathersealing;
– Even scherp als de Zeiss Milvus 100mm f/2M, die twee keer zo duur is (photographylife.com).


Nadelen Canon EF 100mm f/2.8L IS USM op een rij

– Beeldstabilisatie werkt minder effectief op macroniveau;
– Lastig handmatig scherp te stellen voor portretfotografie;
– Veel duurder dan soortgelijke lenzen zonder beeldstabilisatie;
– Vrijwel dezelfde eigenschappen als zijn voorganger (de Canon 100mm f/2.8 Macro USM), die de helft van de prijs is;
– Voor macrofotografie van insecten is de lens zeker wel in te zetten maar je moet dichterbij het insect komen voor veel vergroting dan bij een 150mm of 180mm macrolens.
– Niet heel scherpe hoeken;
– Chromatische aberratie (vooral bij f/2.8);
– Statiefgondel niet bij de prijs inbegrepen;
– Kunststof behuizing;
– Ondanks zonnekap toch enigszins zonnevlekken.

Alternatieven

Canon EF 100mm f/2.8L IS USM vs Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

De Canon 100mm lens zonder beeldstabilisatie kwam in 2005 op de markt en kost momenteel 479 euro. Ook deze lens heeft een metalen vatting en een vergroting van 1:1. De macrolens is niet stof- en spatwaterdicht. De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM gebruikt filters van 58 millimeter (de Canon EF 100mm met beeldstabilisatie gebruikt filters van 67 millimeter). En kleinere filters zijn vaak goedkoper. De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM is ook geschikt voor fullframe spiegelreflexcamera’s.

Wanneer kies je voor de Canon EF 100mm f/2.8L IS USM?

– Je wilt een mooie bokeh;
– Je maakt foto’s in vochtige weersomstandigheden, zoals macrofotografie bij dauw
– Je wil uit de hand gebruik maken van beeldstabilisatie, met name handig bij wat minder licht

Wanneer kies je voor de Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM?

– Je maakt veel foto’s op macroniveau;
– Je gebruikt een statief of fotografeert bij voldoende licht (dan is beeldstabilisatie van de lens niet nodig);
– Je wilt niet te veel geld uitgeven aan een macrolens.

Canon EF 100mm f/2.8L IS USM vs Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro

De Sigma 105mm macrolens kwam in 2011 op de markt en kost op dit moment 459 euro. De Sigma macrolens heeft beeldstabilisatie (OS), maar is niet stof- en spatwaterdicht. De lens heeft ook een vergroting van 1:1. Wel is de Sigma allroundlens wat zwaarder dan de allroundlens van Canon (de Sigmalens is 725 gram).

Wil je meer lezen over de Sigma 105mm lens? Lees dan mijn artikel: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM review.

Wanneer kies je voor de Canon EF 100mm f/2.8L IS USM?

– Als je een stille AF wilt (de Sigma is nogal lawaaierig);
– Als je fotografeert in vochtige weersomstandigheden;
– Je wilt weinig zonnevlekken bij een klein diafragma.

Wanneer kies je voor de Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro?

– Je wilt uitstekende beeldkwaliteit;
– Je fotografeert veel uit de hand met handmatige focus.

Bronvermelding

Voor de reviews heb ik gebruikgemaakt van ervaringen van 1000+ cursisten en de volgende websites:
photographylife.com, DPRreview.com, the-digital-picture.com, kenrockwell.com en photoreview.com.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie

  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader en het alternatief voor een macrolens bij een beperkt budget (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over apparatuur voor macrofotografie


Stel onderaan je vragen over de Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macrolens

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen