arrow_drop_up arrow_drop_down

Beste camera voor macrofotografie & closeup

Wat is de beste camera voor macrofotografie? Denk aan het fotograferen van bloemen, vlinders, libellen of andere insecten? Of juist abstracte details. In dit artikel ontdek je wat belangrijk is. Welke camera is hiervoor geschikt en welke minder?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor prachtige, creatieve onscherpe achtergronden(betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

[[showindex]]

Wat is macrofotografie?

Macrofotografie gaat voor veel mensen over sfeer en/of details. Het is het groot in beeld brengen van (meestal kleine) onderwerpen. Denk aan prachtige bloemen, insecten of amfibieën zoals kikkers. Officieel spreek je van macrofotografie bij een lens die een vergrotingsfactor van 1:1 biedt. Hiermee wordt bedoeld dat je het onderwerp in ware grote vastlegt in je foto’s. Er zijn ook macrolenzen die nog meer vergroting bieden dan 1:1.

Voor dit artikel is het de vergroting van 1:1 niet het belangrijkste. Het gaat vooral om de beste camera voor macrofotografie. Voor ik op camera’s in ga, wat is het allerbelangrijkste bij macrofotografie?

Het belangrijkste voor macrofotografie

Voor ik op camera’s in ga, wat is het allerbelangrijkste bij macrofotografie?

 • Ten eerste: controle hebben over je camera. In de automatische standen ga je zeker niet het optimale uit jezelf en je camera of dure lens halen. Het is dan ook zonde om te zien dat veel mensen geïnvesteerd hebben in duur materiaal en daar eigenlijk maar weinig resultaat uithalen. De apparatuur wordt ouder en minder waarde en de mooie beelden ontbreken vaak. Je hoeft helemaal niet technisch te zijn om te leren fotograferen maar controle over je camera en instellingen is natuurlijk belangrijk.
 • Ten tweede hoe je kijkt, je creativiteit, compositie. Dit is minstens zo belangrijk als camera-controle. Ook al kan je je camera goed instellen, het wil nog niet zeggen dat je daarmee de mooie, sfeervolle of creatieve beelden maakt. Kijken is voor veel mensen ook inspirerend, dus zorg je dat je meer aandacht geeft aan hoe je kijkt en verdiep je hierin. Natuurlijk helpt wat kennis van je onderwerp ook. Wanneer bijvoorbeeld bloemen of insecten actief zijn, waar enz maar dit is wel minder belangrijk dan kijken en cameracontrole. De strontvlieg in je tuin is ook mooi te fotograferen, ook al weet je er niks van 😉
 • Ten derde de lens. Dit hoeft niet per se een macrolens te zijn. Je kan ook een telelens inzetten voor mooie, creatieve of sfeervolle beelden. Of een 50 mm lens, eventueel gecombineerd met een of meer tussenringen (macro extension tubes). ook kan je natuurlijk andere accessoires gebruiken. Bekijk hiervoor mijn artikel accessoires voor macrofotografie
 • Ten vierde de camera. In dit rijtje is de camera dus zeker niet het belangrijkste.

Niet genoemd maar wat ook regelmatig gebruikt wordt (voor wie iets verder is) is een goed statief. In het kort: laag bij de grond (dit is cruciaal; niet laag bij de grond kunnen is een dealbreaker voor een macrofotograaf). De onderwerpen zitten vaak laag en standpunten zijn heel belangrijk. Van boven naar beneden fotograferen levert vaak niet de juiste beelden op. Zie ook mijn artikel Eigenschappen van statieven

Tot slot hoort bij een statief ook een statiefkop die voldoet voor je macrofoto’s. Eentje die niet veel last heeft van “doorzakken”. Sommige koppen kunnen moeilijk het gewicht aan van camera + macrolens en als je dan je compositie hebt gemaakt en je camera loslaat dan zakt het balhoofd nog even een stukje door. Een paar millimeter zorgt bij macrofotografie al dat je hele compositie weg is. Dit is meer voor de gevorderde fotograaf die meer vanaf  statief werkt, bijvoorbeeld omdat er in de morgen gewoon heel weinig licht is om uit de hand goed te werken.

De camera is dus niet het belangrijkste…

Toch gaan we bekijken welke eigenschappen van pas kunnen komen bij een camera voor macrofotografie. Het gaat in dit artikel niet zozeer om concrete camera-modellen (dit verandert ook snel). Als je begrijpt wat jou mogelijk van pas kan komen qua eigenschappen, dan kan je hier zelf beter op letten bij een eventuele aankoop

Foto: cursist Jolinda Visscher. Zij volgde de sfeervolle Macro & Closeupfotografie cursus die onderdeel is van mijn VIP Begeleidingsprogramma

Camera voor macrofotografie & closeup: belangrijke eigenschappen

Een aantal dingen kan van pas komen bij macrofotografie:

Grootte van de sensor

Dit heeft bij macrofotografie vooral invloed op de scherptediepte. Met een grotere sensor krijg je wat makkelijker heel weinig scherptediepte, simpel gezegd: zo’n mooie, creatieve, wazige achtergrond (of voorgrond). Dit kan helpen voor dromerigheid en sfeer.

 • De simpele compactcamera. Heb je een heel kleine, eenvoudige compactcamera (waarmee je dus geen lens kan wisselen) dan kan je die als beginner zeker wel gebruiken voor je closeups. Je kan vaak ook erg dichtbij scherpstellen (dit kan met dure lenzen regelmatig niet) maar je bent beperkter als het gaat om die vaagste achtergronden. Een kleine sensor doet dit minder goed.
 • Hoe groter de sensor, hoe makkelijker je speelt met die mooie, creatieve, wazige achtergronden (of voorgrond). Hoewel fullframe dit effect sterk geeft, betekent dit zeker NIET dat je vooral alleen maar de mooie beelden maakt met de fullframe camera. Er valt uitstekend te fotograferen met de meest gebruikte sensoren zoals de “cropcamera’s” (APS-C formaat sensor).

Kantelbaar LCD-scherm?

Hoewel ik zelf jaren lang heb gefotografeerd met camera’s die geen enkele flexibiliteit hebben in het LCD-scherm (een vast scherm dus), kan een kantelbaar scherm (sommige mensen noemen dit ook wel flexibel scherm of klapscherm) in bepaalde situaties wel eens een voordeel opleveren. Een MUST is het zeker niet maar voordelen kunnen zijn:

 • Makkelijker die lage standpunten gebruiken zónder daarvoor zelf in de gekste bochten te hoeven wringen. Dit is niet voor iedereen (meer) weggelegd. Denk aan iemand die door gebreken gewoon lastig helemaal plat op de grond kan gaan liggen.
 • Ten tweede kan het voorkomen dat je in de ochtend helemaal nat wordt van de dauw en toch het lage standpunt kan innemen.

Focus peaking

Bij macrofotografie komt scherpstellen vaak heel precies, het is echt “millimeterwerk” en het doet er wel toe dat de foto op de voor jou juiste plek scherp wordt. Dit is soms best moeilijk te zien met het blote oog en ook niet iedereen heeft even goede ogen.

Een aantal camera’s beschikt over focus peaking. Dit komt meer voor bij de systeemcamera’s of bij sommige uitgebreidere compactcamera’s. Dit houdt in dat de randen van een onderwerp oplichten ALS die in focus zijn (als daarop scherpgesteld is). Dit gebeurt in handmatige scherpstelling, manual focus dus.

Deze functie is handig te noemen voor macrofotografie. Je ziet gewoon makkelijker waar de scherpte nu precies komt te liggen. Als je camera over focus peaking beschikt, dan heb je vaak ook de opties om in het menu te bepalen hoe sterk het effect te zien is en kan je soms ook de kleur instellen. Het is niet zo handig als de randen rood oplichten als je een klaproos fotografeert of geel als je gele bloemen fotografeert. Kies dan een andere kleur.

Cursist Sifra Reinking

Megapixels (resolutie)

Dit zou ik niet het belangrijkste willen noemen maar iets meer megapixels zorgt er wel voor dat je wat makkelijker uitsnedes kan maken in je macro en closeupfoto’s. Zo kan je details er dus nog meer uit laten springen en toch nog genoeg resolutie overhouden voor een wat grotere afdruk.

Bedenk wel dat een camera met heel veel megapixels (bijvoorbeeld 50+) ook gevoeliger is voor bewegingsonscherpte. Elke minimale trilling zorgt eerder voor onscherpte (gebruik kortere sluitertijden), de meeste mensen zullen geen camera’van 50+ megapixels gebruiken. Meer megapixels heeft ook een keerzijde dus.

Autofocus?

De autofocus is over het algemeen een stuk minder belangrijk. Verreweg de meeste mensen die veel macrofotografie doen stellen handmatig scherp. Macrofotografie vraagt ook veel minder van de autofocus dan bijvoorbeeld wildlife- of sportfotografie.

Snelheid

Over het algemeen is het aantal beelden dat je per seconde maakt een stuk minder belangrijk. De meeste foto’s zijn statische foto’s. Denk aan bloemen, planten, kikkers. Er zijn natuurlijk wel situaties waarin snelheid van pas komt. Denk aan een  vlinder, juffer of libellen die vliegt. Dan heb je meer kans op het juiste moment. Meer kans dat het insect bijvoorbeeld op een mooiere positie in je beeld komt, zodat je compositie er beter van wordt.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Bekijk ook deze artikelen over apparatuur voor macrofotografie


Stel onderaan je vragen over een camera voor macro en closeup fotografie & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2020

Beste systeemcamera van dit moment

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2020

Welke spiegelreflexcamera kopen overzicht

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2020 

Beste spiegelreflexcamera beginner