Canon RF 100mm F/2.8 IS USM Review

De Canon RF 100mm F/2.8L Macro IS USM heeft als doel de voormalige EF 100mm F/2.8 Macro lens te vervangen voor Canon zijn RF mount. Ook komt de 100mm RF lens met een aantal snufjes die we nog niet vaak eerder hebben gezien. Benieuwd waarin de Canon RF 100mm F/2.8L Macro lens uitblinkt en hoe hij staat ten opzichte van de oudere EF 100mm F/2.8 Macro lens? Lees dan snel verder waar we dit allemaal gaan bespreken.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen

Prijs
De Canon RF 100mm F/2.8 Macro is op het moment van schrijven een erg nieuwe lens, daarom zijn er nog erg weinig plekken waar je hem kan kopen, op dit moment kost de Canon RF 100mm Macro lens dan ook €1.579,- Waarschijnlijk zal de prijs in de toekomst wel wat dalen.

Brandpuntafstand
De Canon RF 100mm lens is een prime lens, dit wil zeggen dat hij een vaste brandpuntafstand heeft van 100mm. Wil je wat meer lezen over prime of zoom lenzen en wanneer je welke nodig hebt? Lees dan mijn artikel: “Welke lens voor fotografie moet ik kopen?

Let op wanneer je een APS-C sensor gebruikt, je brandpuntafstand zal door de cropfactor van canon 1.6x zo lang zijn vergeleken met fullframe. In dit geval zal hij zich dus voordoen als een 160mm lens.

Afkortingen
In de titel van de lens staat “IS” maar wat betekent dit nou eigenlijk? IS staat in dit geval voor “Image Stabilization” in het Nederlands is dit “Afbeelding Stabilisatie”.

De Canon RF 100mm Macro zal dus tot wel 5 stops stabiliseren. Ideaal voor wanneer je uit de hand wil fotograferen en je te make krijgt met trillingen uit de hand.

Verder wordt ook de term “USM” gebruikt in de titel dit staat voor “Ultrasonic Motor”, dit systeem wordt in veel van Canon zijn lenzen gebruikt. Canon heeft een aantal verschillende USM-technologieën maar ze beloven allemaal dat ze snel en stil zullen zijn tijdens het focussen/ fotograferen. Om precies te zijn heeft de Canon RF 100mm F/2.8 Macro Canon zijn Nano USM technologie.

Bouw
De bouw van de Canon RF 100mm F/2.8 ziet er erg solide uit, hij heeft plek voor een statiefgondel die je zwaartepunt verlegd wanneer je een statief gebruikt. Verder heeft de Canon RF 100mm macro lens een ijzeren lensvatting die niet snel kapot zal gaan.

De lensvatting is voor canon zijn RF mount camera’s je kan hierbij denken aan de R5, R6, RP en R etc.
Deze 100mm Macro lens is ook uitgerust met een “Super Spectra Coating” die ghosting en flares tegengaat, hij heeft verder ook een flurorine coating die stof, vocht en vingerafdrukken tegengaat.  Canon zegt dat deze lens stof en weer bestendig is. Het totale gewicht van deze lens is 730g.

Tot slot heeft de Canon RF 100mm Macro lens ook een aantal instellingen, we beginnen met de focus limiter die je toestaat om je focus te beperken van oneindig tot 0.5m of van 0.26m tot 0.5m. Dit kan je autofocus erg versnellen aangezien je lens nu niet gaat hunten van oneindig tot je minimale scherpstelafstand (0.26m). Verder zit er een autofocus/ handmatige focus knop en ook een stabilisatie aan uit knop op de lens.

Tot slot heeft hij nog een control ring die je kan instellen op een functie die je zelf wilt, denk aan diafragma ISO of belichting compensatie.

Scherptediepte vogel

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

SA Control
De Canon RF 100mm F/2.8L Macro heeft een kenmerk die je niet veel ziet, een ring waarmee je de bokeh (achtergrond blur) kan beïnvloeden. Als je aan deze ring draait zal de vorm van je bokeh veranderen. Wanneer je de ring naar rechts draait (plus) zal de bokeh wat scherper worden en voor een ‘zeep bubbel’ bokeh effect zorgen. Wanneer je de ring naar links (min) draait wordt de achtergrond juist onscherper en krijg je meer een grote onscherpe vlaag op de achtergrond. Let wel op dat de SA-control afhankelijk is van je scherpstelafstand, op je minimale scherpstelafstand zal het bijvoorbeeld geen effect hebben.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze Canon RF 100mm Macro lens zit wel goed, hij heeft namelijk een vast maximaal diafragma van F/2.8. Dit maakt de lens redelijk lichtsterk.

Filters
De Canon RF 100mm F/2.8L Macro heeft een filtermaat van 67mm je kan dus filters of adapterringen met een filtermaat van 67mm bevestigen op deze lens.

Voordelen op een rij

 • Veel controle over focus/ bokeh met behulp van de SA-controle ring.
 • In combinatie van IBIS kan hij tot wel 8 stops stabiliseren
 • De statiefgondel is los te halen waardoor hij niet in de weg zit wanneer je hem niet nodig hebt.
 • Hij heeft een vergrotingsfactor van 1.4x
 • Stof en spatwaterdicht

Nadelen op een rij

 • De lens is redelijk zwaar, je kan nog steeds uit de hand fotografen maar je zal het gewicht wel merken.

Reviews (prestaties)

Ook andere bekende Engelse reviewers hebben een kijkje genomen naar de Canon RF 100mm F/2.8L Macro lens, zo zegt de staff van dpreview het volgende over de lens: “De Canon RF 100mm F/2.8 L Macro IS USM lens is niet alleen Canons eerste RF lens specifiek ontworpen voor macrofotografie, maar ook werelds eerste gemiddelde telefoto macro lens met een vergrotingsfactor van 1.4x. Deze nieuwe lens is ontworpen voor zowel geavanceerde foto enthousiaste als professionals.”

Imaging-Resource heeft het volgende over deze lens te zeggen: “De RF 100mm F/2.8 L Macro IS USM versie onderscheidt zichzelf door vast te houden aan een enorm hoge beeldkwaliteit, van hoek tot hoek, zelfs wanneer hij helemaal open staat op zijn F/2.8 maximale diafragma. Met 17 elementen in 13 groepen en een 9-baderige diafragma systeem, hij kan gedetailleerde afbeeldingen neerzetten met ontzettend mooie achtergrond onscherpte en veelzijdigheid in situaties met weinig licht”

Mushroom macrophotography

Verschil Canon RF 100mm F/2.8 Macro IS USM en Canon EF 100mm F/2.8 Macro IS USM

Verschillen

 • Om te beginnen heeft de Canon RF Macro lens dus een SA-control ring waarmee je de bokeh kan beïnvloeden, behoorlijk uniek
 • De Canon RF Macro lens weegt wat meer dan de EF-versie, namelijk 730 gram ten opzichte van 625 gram.
 • De RF maakt gebruik van 2 Nano USM motoren waar de EF maar 1 Ring USM motor heeft. Beide gaan ze wel voor hetzelfde principe namelijk zo snel en stil mogelijk focussen.
 • De Canon RF 100mm macro heeft een kleinere minimale scherpstelafstand namelijk 260mm ten opzichte van 300mm. De vergrotingsfactor van de RF is nu dus ook groter dan die van de Canon EF 100mm Macro namelijk 1.4x ten opzichte van 1x.

Kenmerken die ze delen

 • Beide camera’s hebben een brandpuntafstand van 100mm
 • Zowel de EF als de RF-versie hebben een maximaal diafragma van F/2.8
 • Beide lenzen hebben een optionele statiefgondel
 • Beide lenzen beschikken over een 67mm filterdraad.
 • Ook zijn allebei de lenzen beschermt tegen de elementen.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Dpreview.com, Canon.nl, The-Digital-Picture.com en Imaging-resource.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ton vanDijck
Door

Ton vanDijck

op 04 Jul 2021

Hoi Joris, ik heb een Canon R6 met adapterring voor de Canon macrolens EF 100mm 1:2.8 L IS. Op mijn vorige camera de Canon 80D werkte deze lens prima maar op bij het scherpstellen op de R6 blijft hij hunten. Alle andere lenzen werken met de adapterring prima op de R6. Wat denk jij dat hier speelt? Alvast bedankt voor je reactie, Met vriendelijke groet Ton van Dijck

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Hi Ton, hier had ik al eerder op gereageerd maar door een technische fout is dit niet geplaatst. Vervelend! En ook jouw probleem is dat, ik kan dat niet verklaren of oplossen. Wel kan je gelukkig handmatig focussen en dat doen de meeste macroliefhebbers sowieso het meeste

Reactie plaatsen