Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro review

Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro review

De Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro lens die is uitgekomen op 5 oktober 2012 is een erg goede macrolens, in dit artikel bespreken we alle eigenschappen, voordelen en nadelen van deze macro lens. Verder kijken we naar de prestaties van deze lens en wat andere reviewers van deze lens denken, wie weet kom je er wel achter of dit de volgende lens voor jou is.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen

Prijs

Deze lens is het moment van schrijven te koop voor €469,-

Objectief mount

Deze lens is gemaakt voor de micro four thirds lens mount, deze is te vinden op veel van de Olympus camera’s. De micro four thirds sensor komt met een cropfactor van 2.0x, wil je meer weten over Olympus camera’s en hun sensoren? Lees dan dit artikel “Beste Olympus Systeemcamera”.

Brandpuntafstand

Deze lens heeft een brandpuntafstand van 60mm, deze is niet te veranderen, je kan dus niet in of uitzoomen met deze lens. Het is een macro objectief, dit betekent dat hij een hele korte scherpstelafstand heeft en een vergrotingsfactor 1:1.

Wil je nou nog meer leren over macrofotografie, lees dan mijn artikel over welke camera het beste is voor macrofotografie & closeup.

Lichtsterkte

De maximale lichtsterkte van deze lens is f/2.8, het is een prime lens met een vaste brandpuntafstand je kan dus niet in of uitzoomen. Het diafragma van deze lens zal dus ook niet veranderen omdat je niet kan in of uitzoomen. Het grootste minimale diafragma van deze lens is f/22 maar dat zul je niet zoveel gebruiken.

Autofocus

Het autofocus systeem van deze lens is erg snel en stil, dit komt voornamelijk door het MSC autofocus systeem, MSC staat voor “Movie & Still Compatible”. De naam van MSC zegt het eigenlijk al maar dit maakt de lens geschikt voor foto’s maar maakt hem ook erg goed tijdens het filmen. Hij heeft een intern focus systeem waardoor de lens niet langer of korter wordt tijdens het scherpstellen. Veel iets meer ervaren macrofotografen gebruiken autofocus niet veel, ze gebruiken vaak handmatig scherpstellen.

Weathersealing

Deze lens heeft een weathersealing, dit zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken over fotograferen in de regen, op het strand of een andere plek waar veel stof, zand of dergelijke is.

ED

ED staat voor extra low dispersion, dit is Engels voor extra weinig verspreiding. Dit betekent dat de lens speciale glas elementen of een coating heeft die chromatische aberratie tegen gaat.

Bouw & Gewicht

Deze Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro heeft een erg robuust en lichtgewicht ontwerp, hij weegt in totaal maar 185 gram dit is enorm licht voor een lens. Verder is de focusschakelaar erg robuust gemaakt, in combinatie met de scherpstelring zorgt dit ervoor dat je super fijn kan scherpstellen. Deze lens is 82mm lang en heeft een doorsnede van 56mm, dit maakt het een erg compacte lens. Samen met de weathersealing, ED glas en focusschakelaar zorgt dit voor een excellente bouwkwaliteit.

Mogelijke filters

Je kan filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 46mm, deze filters worden aan de voorkant van de lens vast geschroefd, dit kan met een traditionele filter maar dit kan ook met een filter adapter naar een universele filter houder.

macrofoto

Macrofoto: cursist Ellen van het Nederland

Prestaties

De prestaties van deze lens zijn door verschillende bedrijven en reviewers getest, we kijken eerst naar de tests van dxomark, dit is een bedrijf wat onafhankelijk audio en video kwaliteit test van veel verschillende producten.

Dxomark heeft het volgende als eerste te zeggen over deze lens: “Om duidelijke en scherpe foto’s en minimale chromatische aberratie te krijgen gebruikt de Olympus M. Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro 13 lens elementen in 10 groepen, hij heeft ook een speciaal ED (Extra-low Dispersion) en E-HR (Extra-hight refractive index) glas materiaal.

In vergelijking met andere micro four thirds prime lenzen, de Olympus M. Zuiko Ed 60mm f/2.8 Macro presteerde erg goed met een DxOMark score van 17 – maar, zoals verwacht, high-end lenzen met een kortere brandpuntafstand en grotere maximum diafragma’s scoorde net wat beter.

De lens kreeg het voor elkaar om de maximale scherpte van 9P-Mpix bij een diafragma van f/4, dit doet hij met maar een kleine zachtheid naar de randen van het beeld.”

Ook Imaging-Resource heeft de Olympus M.Zuiko ED 60mm f/2.8 Macro getest, zij hebben het volgende over de prestaties van deze lens te zeggen: “De Olympus 60mm f/2.8 macro is indrukwekkend scherp. Zelfs bij maximale opening bij f/2.8, het beeld wat wordt gemaakt is extreem scherp, met alleen de kleinste zachte hoeken zichtbaar; bij f/4 beelden zijn extreem scherp van kant tot kant. Bij f/8 diffractiebeperking begint te verschijnen, maar er is geen praktische impact op het beeld tot f/16 waar we wat meer zachtheid over het hele beeld zien (bedoeld wordt: iets minder scherpte).

De lens is super goed ontworpen om chromatische aberratie tegen te gaan, al helemaal bij het grootste maximale diafragma. Een kleiner diafragma zorgt voor iets meer chromatische aberratie, het meeste bij f/8 en kleiner. Het is zichtbaar als een paars-groene gloed in hoge contrast gebieden, dit is beperkt tot de hoeken van het beeld.”

Tot slot heeft imaging-resource iets te zeggen over de autofocus van deze lens: “De olympus 60mm f/2.8 macro gebruikt Olympus’ MSC (Move Still Compatible) technologie, dit maakt de lens snel en bijna niet te horen autofocus; de lens focust tussen dichtbij focus en oneindig in ongeveer een seconde. Autofocus resultaten kunnen worden gecorrigeerd op elk moment door simpelweg aan de focus ring te draaien, en aangehechte 46mm filters zullen niet draaien wanneer je focust.”

Voordelen op een rij

 • Weathersealing
 • ED glas
 • Autofocus is erg goed
 • Excellente bouwkwaliteit
 • F/2.8
 • Licht
 • Compact

Nadelen op een rij

 • Geen beeldstabilisatie
 • Bij insecten wil je mogelijk nog wat meer brandspuntsafstand hebben om op grotere afstand te kunnen blijven van het insect én toch een goede vergroting te kunnen behouden.
 • Relatief goed betaalbaar voor een macrolens

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over macrofotografie


Stel onderaan je vragen & ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bron

https://www.dpreview.com

https://www.imaging-resource.com

https://www.olympus.nl/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marjan Cordewener
Door

Marjan Cordewener

op 24 Jul 2021

Dag Joris, Je info over vllinderfotografie en de Olympus M zuiko 60mm macrolens heb ik zojuist gelezen. Ik ben gisteren (23 juli) lid geworden van de VIP-begeleidingsclub en heb nu al een vraag. Ik wil graag verder met macro en mijn Nikon spullen (rugzak) zijn bij wandelingen wel zwaar. Daarom heb ik recent een nagenoeg nieuwe Olympus OMD M5 Mark II als occasion gekocht met een 12-40mm F2.8 Pro en een standaard 40-150mm objectief met een Nisi voorzetlens die overigens met adapterring op beide objectieven past. Met de 12-40mm PRO reageert de camera ook op interne focusstacking -dat was mede mijn bedoeling bij de aanschaf van deze camera (via software-update 4) . De telelens heeft deze functie niet. De eerste resultaten van de 12-40 + Nisi zijn al erg leuk. Je moet met de close-up lens tussen de 9 en 22 cm van je object blijven. Ik wilde ook nog de 60mm aanschaffen maar vraag me nu af of de aanschaf van de 60 mm F 2.8 ( x crop 2 = 120 mm) nog wel een toegevoegde waarde heeft en of dit objectief een nog een dichterbij resultaat geeft of dat je wat verder weg kunt fotograferen. Ik kan nergens info vinden wat de Nisi voorzetlens nu verandert aan de 12-40 ( = 24-80 mm). Blijft dit max 80mm met een vergrotingsfactor? Weet jij hoe dit werkt? Als het verschil in eindresultaat met de 60mm maar heel gering is dan kan ik die 499 euro beter maar sparen. Ik fotografeer tot op heden nagenoeg geen insecten, wel bloemen, paddenstoelen en ook abstracte dingen of mini-figuurtjes. Ik wil graag creatiever gaan fotograferen na 2 jaar nu alles netjes (scherp) te hebben vastgelegd (en handmatig heb leren fotograferen) ben ik nu een beetje uit deze fase aan het groeien. Zoals die paddestoel in dit artikel van Ellen, dat is ook mijn leerwens, geweldig!. Overigens wat staat er heerlijk veel info en cursusmateriaal op je site! Groetjes en alvast bedankt voor je te nemen moeite. Groetjes Marjan

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jul 2021

Hi Marjan,Leuk dat je ook VIP bent geworden en aan de slag gaat. Een voorzetlens is laagdrempelig om aan de slag te gaan met meer vergroting. Je zult zelf moeten ervaren hoe de kwaliteit is, je kan wat scherpte verliezen omdat er een stuk glas voor je lens zit maar mogelijk valt dit ook mee. Ik kan ook niet de vergroting vergelijken met een 60mm macrolens van Olympus, dit weet ik niet precies en zal ook afhangen van de mate waarin de voorzetlens vergroot. Voor nu kan je ook doorgaan met hoe je bezig bent, je kan altijd later nog eens een macrolens nemen. De minimale scherpstelafstand van de Olympus 60mm macro is 18.8 cm lees ik, dus je zit dan ook vrij dichtbij je onderwerp. Je kan ook altijd nog online de 60mm macro kopen en voorzichtig uitproberen en als het niet bevalt binnen afkoelingsperiode terugsturen of een keer proberen te huren of te lenen van iemand

Marjan Cordewener
Door

Marjan Cordewener

op 25 Jul 2021

In aanvulling van mijn bovenstaande vraag nog het volgende, ik ben je macro module aan het volgen, en hoor je tips over tussenringen. Heb ik nog ooit over nagedacht bij mijn macrofoto's met Nikon + 85mm lens. Zou dat nog een goede een aanvulling zijn op de Olympus m.zuiko 60mm? Ik zie nu ringen van Meike MK-P-AF-3a (10 + 16mm) aangeboden staan bij een bekende NL- fotowebwinkel die aanzienlijk voordeliger als set zijn dan 'ogenschijnlijk' gelijkwaardige set van Caruba. . Zo te zien heeft Olympus geen eigen ringen voor MFT? Heb je hier ook ervaring mee? Bedankt.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jul 2021

Hi Marjan, tussenringen kun je ook gebruiken om meer vergroting te halen. Je komt dan wel dichterbij je onderwerp te zitten. Ook kan je tussenringen later evt. ook in combinatie met een macrolens gebruiken, ook dan moet je dichtbij je onderwerp zijn. Je krijgt dan meer vergroting dan 1:1, dus je nog meer abstract of nog meer nadruk op details. Ik kan niet alle tussenringen, ik heb zelf een keer een set van soligor gekocht. Caruba weet ik niet hoe goed het is, het is een budgetmerk. Ik ben zelf niet bekend met tussenringen voor Olympus, het is te veel om allemaal te weten.

Marjan Cordewener
Door

Marjan Cordewener

op 09 Aug 2021

Bedankt Joris, ik heb n.a.v. reacties op de macro-site inmiddels een K&F adapter gekocht voor mijn oude Pentacon 50mm lens F1.8 en een set van 2 tussenringen van JJC die reageren op de Olympus OMD M5 markII. Leuk effect met die oude lens! Ik zit dan inderdaad wel ongeveer tegen mijn (bloem) onderwerp. Ik volg nu eerst je macrocursus, dus dat gaat beslist wat worden. Erg leuk allemaal ook de fotoreacties geven inspiratie. Inderdaad kan de aanschaf van de macrolens dan nog altijd.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 11 Aug 2021

Hi Marjan, leuk om te lezen dat je enthousiast aan de slag bent gegaan met je macrofotografie

Mei Lan
Door

Mei Lan

op 08 Nov 2021

, ik ben van plan een Olympus OM-D E-M5 Mark III Systeemcamera aan te schaffen, met dank aan je uitgebreide informatie hierover. Daarbij zoek ik een lens, die all round is, omdat ik zowel bv bloemen + details ervan, als landschappen, mensen op straat en soms ook binnen foto’s maak. Vogels: daar waag ik me niet aan, want ze kwamen er altijd vaag op met mijn compactcamera; maar wie weet ooit.. Video’s hebben minder mijn interesse. Budget voor de camera is er, en voor de lens of lenzen 750 euro. Ik vermoed dat ik voorlopig, als beginner meer dan genoeg mogelijkheden heb met een allround lens van olympus M Zuiko digital 14-150 mm f 4.0-5.6. Kun je mijn vermoeden bevestigen of raad je me als beginner en als iemand die veel soorten foto's maakt iets anders aan? Een tweede vraag: zou een rebuy camera ook goed kunnen zijn? of af te raden, gezien ervaringen die je er misschien over hoorde...

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Mei Lan, bedankt voor je woorden. De Olympus M Zuiko Digital 14-150 mm f 4.0-5.6 II is mooi om mee te starten, vrij allround. Voor macrofoto's (meer vergroting) is een 60mm macrolens van Olympus het beste wat ik je kan adviseren. De 45mm f/1.8 is ook een mooie lens maar uitvergroten van details gaat veel beter met de 60mm macrolens. Dat is namelijk een echte macrolens.

Reactie plaatsen