Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro Review

Houd je ook van macrofotografie? Denk aan prachtige closeups en details van bloemen, kleine beestjes en meer? De Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro lens is een macrolens voor de Fuji X camera-serie.  Is deze lens een aanrader? Wanneer wel en niet?

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met jouw Fuji camera, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens  (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Wat ga je in dit artikel ontdekken?

Hoe goed zijn bokeh en beeldkwaliteit (scherpte)? En wat is nou echt een groot belangrijk verschil tussen de Fuji XF 80mm en 60mm macro als je echt van kleine details houdt, dit een "must" voor je eventueel zou kopen.

Verder deel ik met je wat in het veld (of als je op reis gaat) een cruciaal verschil is tussen de Fuji XF 80mm en 60mm macrolens.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van de lens, kijken we naar wat anderen over deze lens te zeggen hebben in hun reviews. En we zetten de voordelen en nadelen van de Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macrolens op een rijtje voor je!

Inhoud

De belangrijkste eigenschappen van de Fujifilm 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro lens

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel betaal je voor deze lens € 1199,-

Brandpuntafstand

De Fujinon macrolens zelf heeft een brandpuntafstand van 80mm. Echter, doordat deze is ontwikkeld voor de Fuji X susteemcamera’s die een cropfactor van 1,5 hebben is de brandpuntafstand in de praktijk 120mm (80 x 1,5 = 120). Voor nog meer bereik is een aparte extender (bijv. 1.4 keer) in te zetten. Hiermee verlies je wel licht en iets aan scherpte.

Bouw en gewicht

Met een lengte van 130mm, een doorsnee van 80mm en een gewicht van 750gram is dit een grote en redelijk zware lens.

Beeldstabilisatie

De Fujinon lens is voorzien van optische beeldstabilisatie met anti-shake-shift functionaliteit. Hierdoor kan je prachtige foto’s uit de hand schieten. Vanaf statief heb je dit niet nodig.

Lichtsterkte

Met een minimaal diafragma van f/22 en een maximaal diafragma van f/2.8 is de Fujifilm 80mm macrolens een lichtsterke lens (zoals we mogen verwachten bij een macro lens) De lens beschikt over hoogwaardige coatings die reflecties tegen gaan waardoor je prachtige beelden kan schieten.

Weathersealing

De Fujifilm 80mm macro lens is voorzien van stof-, vorst- en waterbestendige afdichtingen. Bij veel regen is een regenhoes wel altijd aan te raden. Toch geven de afdichtingen je minder zorgen bij wat nattigheid.

Filters

De Fujinon lens is te combineren met 62mm diameter filters met schroefdraad. Dit is een redelijk afwijkende maat, wanneer je niet al in het bezit bent van een macro lens kan het zijn dat je deze apart aan moet schaffen.

Autofocus en manuele focus

De manuele focus is bedienbaar door middel van de gebruikelijke diafragmaring van Fujifilm. Daarnaast beschikt de lens over een zeer grote rubberen focus ring die elektronisch gekoppeld staat aan de focus motor van de lens. Een goed punt om in het achterhoofd te houden bij deze lens is dat focussen op een wat ouder model camera absoluut niet traploos zal gaan zoals je graag zou willen zien. Deze kan nogal schokkerig verlopen.

Daarnaast hoor je het zoemende geluid van de focus motor wanneer de automatische scherpstelling actief staat. Hoewel deze niet extreem is, zal het wel luid genoeg zijn voor de microfoon om vast te leggen wanneer je aan het filmen bent.

Wederom een punt om in gedachten te houden als dit belangrijk voor je is. En als laatste heeft de autofocus functie van deze lens bij minder licht wat last van “hunting” (zoeken, hij gaat dan heen en weer).


Verschillen tussen Fujifilm XF 80mm f/2.8 LM OIS WR en Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro

– Brandpuntafstand van 80mm vs. 60mm. 80mm betekent ietsje verder afstand van je onderwerp kunnen houden voor de maximale vergroting. Dit is gunstiger bij kleine beestjes die anders eerder schrikken. Toch is ook 80mm geen lange macrolens. Een langere brandpuntsafstand heeft ook een gunstig effect op de mooie wazige achtergronden (bokeh).

– Maximaal diafragma van f/2.8 vs. f/2.4. Die laatste is nog iets lichtsterker.

– Minimaal diafragma van f/22 is bij beide lenzen gelijk

– Kijkhoek van de 80mm lens is 20.1 graden en van de 60mm lens is dat 26.6 graden. Dit betekent dat je minder in beeld krijgt bij de 80mm macrolens, dit zorgt makkelijker voor rustigere composities. Je kan beter onderwerpen isoleren.

– Macro reproductieverhouding van de 80mm lens is 1:1 en van de 60mm lens is dat 1:2. Dit is echt een groot verschil. Het betekent dat bij de Fuji 60mm macrolens detail een stuk minder groot in beeld komen. Officieel spreek je ook pas van een macrolens bij een minimale vergroting van 1:1.

– De 80mm lens is uitgerust met beeldstabilisatie, de 60mm lens is dat niet.

– De 80mm lens weegt 750 gram en de 60mm lens weegt 215 gram. Een enorm verschil in het veld of als je weinig gewicht mee wil nemen op reis of tijdens een wandeling.

– De 80mm lens heeft een filtermaat van 62 mm en de 60mm lens heeft een filtermaat van 39mm.

Reviews

Bouw

Opticallimits.com

Het resultaat is een lens die net zo omvangrijk is als zijn naam en nog groter en zwaarder is dan de toch al behoorlijk enorme XF 90mm f/2.0, ook al is hij korter in brandpuntafstand en één stop langzamer. Het geheel compact houden stond duidelijk niet op de lijst met ontwerpdoelen.

Eén ding heeft de XF 80 gemeen met de XF 90: de losse focusgroep. De focusgroep heeft stroom nodig om op zijn plaats gehouden te worden, wat betekent dat wanneer de camera is uitgeschakeld of de lens niet op een body is bevestigd, deze groepen de zwaartekracht volgen en in de lens ratelen wanneer deze word verplaatst.

Petapixel.com

Afgezien van de losse diafragmaring, is er voor mij heel weinig dat ik niet leuk vind aan deze lens van Fujifilm.

Imaging-resource.com

Bij het in gebruik nemen van de lens ondervond ik gelijk twee dingen; de lens is tamelijk zwaar met maar liefst 750 gram en daarnaast voelt de lens vooral zwaar aan de voorkant. Daarnaast maakt de lens enkele vreemde ratelende geluiden wanneer deze niet ingeschakeld is. Dit went, maar de eerste keer dat je het hoort klinkt het wat verontrustend.

De lens is ook vrij groot voor een APS-C prime-lens met 130mm lang en een diameter van 80mm. De breedte is constant over bijna de gehele lengte van de lens en de focusring neemt een groot deel van het vat in beslag. Wanneer je de zonneklep toevoegt, welke ook 3 centimeter is wordt de hele lens redelijk lang.


Autofocus

Kenrockwell.com

Deze Fujinon 80mm f/2.8 Marco lens onderscheidt zich onder de macrolenzen door zijn supersnelle autofocus. Weinig of geen macrolenzen kunnen zo snel scherpstellen van dichtbij tot veraf. Deze Fuji 80 2.8 doet dit met een exotisch intern scherpstelsysteem waarbij de twee afzonderlijke scherpstelgroepen op rails rijden en keramische kogellagers aangedreven door lineaire servomotoren.

Serieuze macro-opnamen worden vaak gemaakt met handmatige scherpstelling. Handmatige focus werkt goed, met zeer fijne controle, perfect om de exacte focus te krijgen met een vergroot beeld.

Petapixel.com

De autofocus op de XF80mm f/2.8  R LM OIS WR is extreem snel, nauwkeurig en zeer stil. Zelfs wanneer de focusgroep-begrenzer is ingesteld op “Full” kan de lens relatief snel dichtbij scherpstellen.

De optische beeldstabilisatie werkt zoals verwacht en levert naar mijn ervaring een beetje extra scherpte op bij normale afstanden tot het onderwerp en sluitertijden van slechts 1/30 seconde.

Opticallimits.com

Wanneer de focus groep eenmaal is ingeschakeld genereren de lensgroepen allerlei zoemgeluiden. Zelfs wanneer autofocus is uitgeschakeld en OIS is uitgeschakeld. Als u op zoek bent naar een lens om af en toe video’s mee te maken, dan is dit geen aanrader.

Beeldkwaliteit

Kenrockwell.com

De Fujifilm macrolens heeft geen zichtbare vervorming, zoals een macrolens hoort te zijn. Het gevoel van de bokeh is redelijk goed. Vervagings cirkels zijn meestal goed gedefinieerde randen in plaats van zachte klodders. Er lijkt geen falloff te zijn, Fuji’s camera’s corrigeren dit meestal zelf al. De lens voldoet aan de verwachtingen van een super scherpe macro lens.

Photographyblog.com

Het centrum van de afbeelding is zeer scherp, zelfs wijd open bij f/2.8, met topprestaties in het f/4-f/11 bereik. Diffractie is pas echt waarneembaar bij f/22. De randen zijn wat zacht bij f/2.8 (zacht is wat minder scherp), de scherpte is voldoende bij f/4 en met f/8 heb je de optimale instelling te pakken.

Opticallimits.com

Deze lens heeft een prachtige beeldkwaliteit en deze functioneert ook buitengewoon goed als een korte telelens met zijn full-frame brandpuntafstand equivalent van 120mm gezichtsveld.

Ik ondervond minimale vignettering bij mijn gebruik. Hoewel de Fujinon 80mm macro lens wat zachtheid in de hoeken heeft, is het het soort zachtheid dat alleen wordt opgemerkt op testafbeeldingen van bakstenen muren en ruitjespapier. Ik vond dat de focus eraf viel om er mooi uit te zien en een dramatisch element aan de afbeelding toe te voegen.

Foto: cursist Ellen van het Nederend

Voordelen op een rij

– Super snelle autofocus

– Manuele focus is zeer precies, perfect voor vergrote afbeeldingen

– Optische beeldstabilisatie in 5 stops

– Weather resistant sealing tegen vorst, regen en stof.

– De lens is uitstekend om de kleinste details dichtbij te brengen in natuur-, dieren- en macrofoto’s (1:1  verhouding).

Nadelen op een rij

– De losse focusgroep ratelt in de lens wanneer deze is uitgeschakeld.

– De lens genereert een hoop zoomgeluiden waardoor deze minder geschikt is voor video opnames

– Deze lens heeft een hoger plastic gehalte als de meeste Fujinon XF lenzen

– Het is fijn dat de lens een grote metalen diafragmaring heeft, maar het is zwaar gedempt waardoor het moeilijk is om de stops te voelen.

– De lens is relatief zwaar met 750 gram. Zeker in combinatie met een lichte body kan dit erg lomp aanvoelen.

- De prijs is fors. Zeker als je dit vergelijkt met macrolenzen die voor spiegelreflexcamera's te krijgen zijn. Ook zijn die langer, bijv. rond 100mm. Dit is vaak gunstiger dan 80mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fujifilm 80mm macro lens & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites:

kenrockwell.com, photographyblod.com, opticallimits.com, imaging-resource.com en petapixel.com, https://global.fujifilm.com/en/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen