Beste Olympus systeemcamera

In dit artikel lees je over een aantal verschillende systeemcamera’s van Olympus, het bedrijf bestaat al sinds 1919.  Je leest ook over hoe de systeemcamera’s van Olympus zich verhouden ten opzichte van andere systeemcamera’s en je leert meer over de individuele systeemcamera’s uit dit artikel. Zo vind jij beter de systeemcamera die bij jou past.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige fotografie met Olympus, ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 4000 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Systeemcamera’s met MFT-sensor

Wat is MFT? MFT staat voor “Micro Fout Thirds”, soms zie je het ook voorbij komen onder de naam “Four thirds” (FT). De afmetingen van deze sensor zijn 18mm x 13.5mm.

Het oppervlak van een MFT sensor is 30% kleiner dan die van een APS-C sensor, dit zorgt ervoor dat de MFT sensor een cropfactor heeft van 2.0x.

Voorbeeld: een 100mm lens op een camera met een MFT doet zich voor als een 200mm lens vergeleken met een fullframe camera.

Voordelen MFT sensor

 • De cropfactor van 2.0x geeft je extra zoombereik met je lenzen, handig  voor onderwerpen die verder weg  zijn (denk aan wildlife, dieren, sport, vogels enzovoorts)
 • De camera’s zijn kleiner en lichter, het is beter mee te nemen
 • De lenzen voor camera’s met een MFT sensor zijn ook vaak kleiner en lichter dit heeft te maken met de cropfactor van 2.0x.
 • De lenzen zijn ook van hoge kwaliteit doordat ze gemaakt worden door Olympus, Panasonic en Leica. De reputatie van deze merken is erg goed en voor derde partijen lastig om deze lenzen na te maken of te overtreffen.
 • De lenzen zijn voor een systeemcamera vaak relatief goed betaalbaar (kan wel duurder zijn dan lenzen voor een spiegelreflexcamera)

Nadelen MFT sensor

 • Beperkt aantal megapixels, door de grootte van de sensor is het onmogelijk om bijvoorbeeld 25 megapixels op deze sensor te krijgen.
 • Door de cropfactor is het lastig om groothoeklenzen te gebruiken, de grootste beeldhoek zal zich al snel voordoen als een 35mm lens.
 • Er is sprake van meer ruis, door het formaat van deze sensor passen er minder pixels op de sensor en dat zorgt er weer voor dat de sensor minder gevoelig is voor licht. Op een hoge ISO waarde zal een MFT sensor meer ruis vertonen dan een andere sensor. Bij heel weinig licht zijn andere camera’s beter als het gaat om de beeldkwaliteit.


Olympus OM-D E-M10 Mark III Systeemcamera (€495,-)

Korte beschrijving

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een systeemcamera met een retro stijl en best wel indrukwekkende spcificaties.

Megapixels

De micro four thirds sensor in deze camera bevat 16 megapixel met een maximale resolutie van 4608 x 3456. Het aantal megapixels wat een camera heeft is echter niet het belangrijkste als je de foto niet vergroot uit wilt printen of de foto enorm wil bijsnijden (croppen).

Video

Video opnames kunnen worden gemaakt in 4K met 30fps, ook is er de optie om de 5-assige beeldstabilisatie aan te zetten. Er is ook de optie om time-lapse video’s en slow-motion video’s te maken.

Autofocus

Het autofocus systeem is vergeleken met zijn voorganger – de mark II – erg verbeterd. Het bevat 121 scherpstelpunten. Hij is beter in scherpstellen in omstandigheden met weinig licht. Het AF-systeem is ook voorzien van gezichtsprioriteit en oogdetectie.

Continu-opname

Je kan 4,5 beelden per seconden met continue autofocus maken en 8.6 beelden per seconden in S-AF.

ISO

Het ISO bereik reikt van 200 tot 25600.

IBIS

Deze camera beschikt over een 5-assig beeldstabilisatie systeem

Bouw

De camera voelt stevig aan ondanks zijn redelijk lichte gewicht, wat maar 10 gram meer is dan zijn voorganger. Hij is niet voorzien van extra afdichtingen zoals bescherming tegen stof of spat-water. Het scherm is alleen kantelbaar je kan hem dus niet naar je toe draaien. Het scherm is ook met de hand te bedienen, het is dus een touchscreen.

Grootte

De camera weegt zonder lens 410 gram, dit is redelijk licht voor een camera. De breedte van deze lens is 122mm, diepte is 50mm en hoogte 84mm dit is wederom zonder aangesloten objectief. Deze afmetingen zijn erg compact.

Overige kenmerken

 • Je kan je telefoon als afstandsbediening gebruiken dit doe je door te verbinden via Wi-Fi.
 • Een flitser is aan te sluiten via een externe poort (hot shoe).

Voordelen

 • 2 instelwielen: 1 voor diafragma en 1 voor sluitertijd. Dit zie je niet standaard op een relatief voordelige camera. Gebruiksgemak voor wie handmatig wil instellen.
 • Mooi design
 • Erg compact
 • Kan filmen in 4k en heeft verschillende film modi zoals time-lapse en slow-motion
 • Beschikt over de mogelijkheid om te verbinden via Wi-Fi.

Nadelen

 • Scherm is niet draaibaar (wel kantelbaar)
 • Body is niet “Weather-sealed” het is dus niet bestand tegen stof- en spatwater

Olympus OM-D E-M5 Mark III Systeemcamera (€999,-)

Korte beschrijving

De Olympus OM-D E-M5 Mark III is bedoeld voor fotografen die erg enthousiast zijn over hun hobby, hij is ook erg geschikt voor beginners die een camera willen die ook nog interessant is als je vooruit bent gegaan. Ten opzichte van zijn voorganger heeft is hij weathersealed, heeft hij fasedetectieautofocus en zijn er een paar ergonomische aanpassingen aan het design gemaakt. De elektronische zoeker is ook verbeterd

Megapixels

De micro four thirds CMOS sensor van deze camera beschikt over 20 megapixels met een maximale resolutie van 5184 x 3888.

Video

Je kan 4K video opnames maken op 30 fps, ook kan je een externe microfoon aansluiten. Je kan hier echter niet live naar luisteren omdat de camera niet over een headphone jack beschikt.

Autofocus

De autofocus beschikt over 121 autofocuspunten, op de sensor zit nu fase detectie autofocus wat het aanzienlijk verbetert ten opzichte van zijn voorganger de mark II. Ook bevat de camera over een 5-assige beeldstabilisatie Olympus.

Continu-opname

De Olympus OM-D E-M5 Mark III kan in continu-opname (in het Engels “burst” of “highspeed”) 10 beelden per seconden schieten (stilstaande onderwerpen), er zit nauwelijks vertraging in na de continu opname je kan dus bijna meteen doorgaan met fotograferen. Als je continue autofocus wilt (scherp blijven stellen op een bewegende onderwerp) kan je nog steeds continu opnames maken maar dan met 6 beelden per seconden.

ISO

Het ISO bereik reikt van 200 tot 25600, een ISO van 200.

Bouw

De bouw van deze camera voelt niet super solide aan, het design ziet er retro uit wat sommige mensen heel erg mooi vinden. Ook is de body spatwater dicht en beschikt het over een kantel en draaibaar touchscreen.

Grootte

De camera is 125mm breed, 50mm diep en 85mm hoog dit alles zonder een aangesloten objectief. Deze afmetingen zijn erg klein voor een camera. De Olympus OM-D E-M5 Mark III heeft een gewicht van 414g, dit is licht.

Overige kenmerken

 • De autofocus beschikt over gezichtsherkenning en je kan bewegende objecten “tracken”.

Voordelen

 • Weathersealed
 • Het touchscreen is kantel en draaibaar.
 • De camera bevat over 20 megapixels.
 • Compacte body
 • Je kan verbinden via de Olympus Image share app via Wi-Fi of bluetooth.

Nadelen

 • Geen ingebouwde GPS of NFC.
 • Plastic exterieur

Olympus OM-D E-M1 Mark II Systeemcamera (€1.449,-)

Korte beschrijving

De Olympus OM-D E-M1 Mark II wordt het vlaggenschip van Olympus genoemd, hij bevat veel innovatieve technieken waar Olympus ook wel om bekend staat. Jeff Keller en Carey Rose van dpreview.com zeggen zelfs dat het hun favoriete systeemcamera is sinds deze series was geïntroduceerd in 2013. Je kan wel zeggen dat die de beste Olympus systeemcamera is.

Megapixels

Deze camera heeft een MFT CMOS sensor met 20 megapixels, dit zijn er 4 meer dan zijn voorganger de mark I.

Video

De E-M1 Mark II kan video opnemen met een resolutie van 4K (3840 x 2160) of C4K (4096 x 2160) met een framerate van 30fps of 24fps.

Autofocus & Continu opname

De E-M1 Mark II beschikt over 121 autofocus punten die ook nog eens cross-type zijn. Met single autofocus kan je tijdens een continu-opname 60 foto’s per seconden maken, als je continu autofocus wil kan je 18 foto’s per seconden maken. Alle beelden worden in RAW opgeslagen.

ISO

Het ISO bereik van de E-M1 Mark II is groot met een groot minimaal ISO van 64 tot maximaal 25600.

IBIS

De 5-assige beeldstabilisatie is volledig opnieuw ontworpen voor de E-M1 Mark II, het compenseert voor lichte trillingen of onbedoelde bewegingen, dit maakt hem goed voor uit de hand fotograferen of filmen. De beeldstabilisatie compenseert tot 6,5 stops.

Bouw

De bouw van de E-M1 Mark II is gemaakt van magnesium wat hem erg stevig maakt, hij weegt 574 gram dit is inclusief batterij en SD kaart en 498 voor alleen de body. Hij is ook weathersealed dus je hoeft minder bang te zijn bij spatwater.

Grootte

Deze camera is ook erg compact met een breedte van 134mm, een hoogte van 90mm en een diepte van 69mm. Dit is zonder objectief.

Overige kenmerken

 • Ingebouwde waterpas
 • Kantelbaar LCD touchscreen
 • Slow-motion functie
 • Je kan verbinden via Wi-Fi je kan hierdoor ook draadloos fotograferen

Voordelen

 • Groot ISO bereik
 • Hoge continu-opname snelheid
 • Erg goede bouw en compact design
 • Weathersealed
 • Goede 5-assige beelstabilisatie
 • Goede autofocus

Nadelen

 • Geen extra’s zoals Bluetooth of een GPS.
 • Prijs

Olympus OM-D E-M1 Mark III Systeemcamera (€1.649,-)

Korte beschrijving

De Olympus OM-D E-M1 Mark III bouwt voor op zijn voorgaande broertjes de mark II & I, hij innoveert op het gebied van beeldstabilisatie en processor snelheid, dit merk je voornamelijk bij de snelheid van de autofocus.

Megapixels

Deze camera heeft een MFT CMOS sensor met 20 megapixels, dit zijn er 4 meer dan zijn voorganger de mark I.

Video

De E-M1 Mark III kan video opnemen met een resolutie van 4K (3840 x 2160) of C4K (4096 x 2160) met een framerate van 30fps of 24fps.

Autofocus & Continu opname

De E-M1 Mark III beschikt over 121 autofocus punten die ook nog eens cross-type zijn. Met single autofocus kan je tijdens een continu-opname 60 foto’s per seconden maken, als je continu autofocus wil kan je 18 foto’s per seconden maken. Alle beelden worden in RAW opgeslagen. De snelheid van de autofocus is een stuk sneller geworden op zijn voorganger de mark II.

ISO

Het ISO bereik van de E-M1 Mark III is groot met een minimale ISO van 64 tot maximaal 25600.

IBIS

De beeldstabilisatie is verbeterd met een volle stop meer ten opzichte van zijn voorganger de mark II, de 5-assige beeldstabilisatie van de Mark II compenseerde tot 6.5 stops en die van de Mark III tot 7.5 stops.

Bouw

De bouw van de E-M1 Mark III is gemaakt van magnesium wat hem erg stevig maakt, hij weegt 574 gram dit is inclusief batterij en SD kaart en 498 voor alleen de body. Hij is ook weathersealed .

Grootte

Deze camera is ook erg compact met een breedte van 134mm, een hoogte van 90mm en een diepte van 69mm. Dit is zonder objectief.

Overige kenmerken

 • Je kan verbinding maken via Wi-Fi om je telefoon als afstandsbediening te gebruiken
 • De E-M1 Mark III beschikt ook over bluetooth
 • Kantelbaar touchscreen scherm

Voordelen

 • Groot ISO bereik
 • Hoge continu-opname snelheid
 • Verbeterde autofocus
 • Erg goede bouw en compact design

Nadelen

 • Geen GPS.
 • Prijs

Olympus OM-D E-M1X Systeemcamera (€2.849,-)

Korte beschrijving

De OM-D E-M1X heeft een TIPA award gekregen in 2019, hij heeft dit award verdiend door zijn specificaties en technische innovaties. De E-M1X is gericht op professionele fotografen die een super snelle processor, ongekend goede beeldstabilisatie en mooi ontworpen camera willen.

Megapixels

De CMOS MFT Sensor van deze camera maakt 20 megapixel foto’s.

Video

De E-M1X maakt 4K video opnames met 24fps en Full-HD video op 120fps.

Autofocus

Je kan zelf het focus gebied instellen, bij volledig veld focus heeft hij op 121 punten. Door niet één maar twee super snelle processor herkent de camera heel snel wat je fotografeert en waar je op scherp wilt stellen, ook volgt hij bewegende onderwerpen. De autofocus is zo goed doordat hij kunstmatige intelligentie gebruikt voor deep learning.

Continu-opname

Door de taken te verdelen over zijn twee snelle processoren heb je geen vertraging na een continu-opname en kan je meteen door met foto’s maken of in het menu rondkijken. Hij maakt 60 beelden per seconden met AF-S en continue autofocus met 18 beelden per seconde.

ISO

Het standaard ISO bereik is 100 – 6400 maar is handmatig te verhogen naar 25600

IBIS

De 5-assige beeldstabilisatie voorkomt ongewenste bewegingen en trillingen door je hand met wel 7,5 stops. De opnieuw ontworpen gyroscope sensor is vijf keer nauwkeuriger dan de gyrcope sensoren die je in anders camera’s vindt.

Bouw

De bouw van deze camera is erg solide en hij heeft een ingebouwde battery grip waardoor de accu heel erg lang mee gaat. De body zelf bestaat uit magnesium. Ook heeft hij een enorm goede weatherseal waardoor je niet bang hoeft te zijn voor spatwater.

Grootte

De camera heeft een breedte van 144mm, een diepte van 74mm en een hoogte van 146mm. Alleen de body weegt 849gr dit is zonder aangesloten objectief.

Overige kenmerken

 • Je kan verbinding maken via Wi-Fi en verbinden met de Olympus app.
 • Door meerdere beelden te combineren maak je op een statief 80 megapixel foto’s en uit de hand 50 megapixel foto’s (statische onderwerpen).
 • De camera bevat een ingebouwde, gesimuleerde, ND-filter.
 • Je kan je eigen menu instellen/ ontwerpen.
 • Kantelbaar touchscreen

Voordelen

 • Super snelle autofocus
 • Innovatieve beeldstabilisatie
 • Kantelbaar touchscreen
 • Beschikt over Wi-Fi. Bluetooth en een ingebouwde GPS
 • Weatersealed

Nadelen

 • Touchscreen is niet draaibaar alleen kantelbaar.
 • Geen NFC
 • Prijs

Hoe verhoudt Olympus zich tot andere systeemcamera’s?

Olympus onderscheidt zich van andere merken door hun uitmuntende bouwkwaliteit en compacte modellen. Hun standaarden qua kwaliteit liggen erg hoog, ook houden ze hun prijs lager dan merken zoals Sony en Panasonic die modellen hebben die meer dan €6000,- kosten.

Olympus probeert zich zelf ook erg te onderscheiden op het gebied van innovatie, kijk bijvoorbeeld naar hun ongeëvenaarde beeldstabilisatie. Ook maken ze erg goede kwaliteit lenzen die vaak minder kosten dan zijn concurrenten, bijvoorbeeld de canon lenzen.

Tot slot wordt periodiek ook “firmware” (de software op de camera) geupdate door Olympus.

De MFT sensor heeft voordelen (compact, lichter, meer bereik met lenzen). Er zijn niet  zoveel merken die camera’s maken, Panasonic is een ander merk dat het ook doet. De MFT sensor heeft ook nadelen. In situaties met heel weinig licht zijn prestaties op hoge ISO minder goed (beeldkwaliteit). En het is moeilijk om echt veel megapixels in zo’n kleine sensor te krijgen.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je Olympus systeemcamera
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor de systeemcamera, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor je systeemcamera: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over systeemcamera’s


Stel onderaan je vragen over Olympus systeemcamera’s of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.dpreview.com

https://asia.olympus-imaging.com

https://www.techradar.com

https://www.pcmag.com

https://www.olympus.nl

https://www.tipa.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marc vd H
Door

Marc vd H

op 24 Nov 2020

Ikheb n set op t oog. Inhoud van de set: E-M10 III Body Zilver 14-42mm pancake EZ lens silver 40-150 mm lens silver OM-D Messengerbag leather + strap 3 jaar extra garantieHoe beoordeel jij deze camera/set? Is deze geschikt voor een beginnende fotograaf die wat meer wil gaan ontdekken (ze is 23 jaar, en wel serieus) Moet niet te lomp groot en zwaar zijn. Bediening logisch Kwalitatief goede foto’s Of zou jij een heel andere set adviseren.Ik hoor graag je advies, als dat niet teveel gevraagd is. Bij voorbaat hartelijk dank Joris!Met vriendelijke groet, Marc

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Nov 2020

Hi Marc, Ik ben positief over Olympus vanwege de kleine en lichte camera's en ook de betaalbaarheid. Ook 2 wielen om in te stellen (als ze doorgroeit naar M-stand is handig). Dit hebben niet alle beginnerscamera's. Het enige is wel dat olympus is overgenomen en dat de continuïteit iets minder zeker is. De 45 mm 1.8 voor Olympus is ook erg leuk voor prachtige, onscherpe achtergronden trouwens. De investering is relatief beperkt, zelf zou ik het wel doen. Alternatieven vind ik op dit moment niet voor het oprapen liggen. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon M50 is qua bediening minder vind ik. Aantal lenzen is ook beperkt. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-z50-systeemcamera-voordelen-nadelen/">Nikon z50 is veel duurder is ook beperkte lenzen. Fuji is qua lenzen snel erg duur. Sony is met de A6100 ook duur, lange lenzen zijn dit ook. Een iets oudere Sony A6000 is ook nog wel goed. Olympus is ook het kleinst en lichtst van deze opties

Reactie plaatsen