Lange Sluitertijden met de LEE Big Stopper: 10 Inspirerende foto's met een Grijsfilter

Lange Sluitertijden met de LEE Big Stopper: 10 Inspirerende foto's met een Grijsfilter

Heb je wel eens gehoord van lange sluitertijden? Long exposure, grijsfilters, ND-filters of een Big Stopper? Ontdek in dit artikel het simpele principe van een grijsfilter en bekijk een aantal van mijn favoriete foto’s aan de kust of rivier, gemaakt met een grijsfilter. Ik ben gek op kustfotografie met lange sluitertijden. Dit geeft prachtige mogelijkheden om anders en creatiever om te gaan met water, voorbijtrekkende wolken en meer… Dit artikel is vooral bedoeld ter inspiratie!

Bekijk hieronder een inspirerende video van nog geen minuut:

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om >>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Lange sluitertijden met een grijsfilter zoals de LEE Big Stopper

Wat wordt hiermee bedoeld? Een grijsfilter is een donker filter dat je voor je lens plaatst en dat over het hele filter even veel licht tegenhoudt. Een andere naam voor een grijsfilter is een ND-filter (ND = Neutral Density: daarmee wordt bedoeld dat het enkel licht tegenhoudt en geen invloed zou hebben op kleur).

Een bekende grijsfilter is bijvoorbeeld een ‘LEE Big Stopper’ (van andere merken soms ook nd1000 of 10 stops grijsfilter genoemd), dit is een sterk grijsfilter dat erg veel licht tegenhoudt. Vandaar de naam ‘Big Stopper’. In het Engels wordt het fotograferen met lange sluitertijden ‘long exposure photography’ genoemd. Het is overigens niet zo dat een LEE Big Stopper je de beste resultaten geeft.

Lange sluitertijd big stopper water

UK, Devon

Hoe een grijsfilter werkt

Hoe je het ook noemt, de werking van een grijsfilter is niet ingewikkeld. Het houdt gewoon licht tegen, waardoor je de sluitertijd kunt verlengen om een goed belichte foto te maken. Zou je dit niet doen, dan wordt je foto gewoon veel te donker. Zwaarder onderbelicht dus. Door die langere sluitertijd ontstaan creatieve effecten als je onderwerpen fotografeert die bewegen.

Denk aan water of voorbijtrekkende wolken. Met een lange sluitertijd kan water een beetje mistig of melkachtig worden, de beweging verdwijnt eruit, het wordt ‘glad getrokken’, heel vredig. Daardoor ontstaat veel rust in het beeld en gaat er meer aandacht naar andere delen in de foto. Denk aan mooi licht, keien, paaltjes of architectuur.

Big Stopper Grijsfilter Houten Landschap Water

Gekleurde huisjes in Houten…Met een LEE Big Stopper (grijsfilter; een ander merk kan ook prima) kon ik een lange sluitertijd gebruiken. Daardoor ontstaat beweging in de wolken! Het water is vredig geworden, de reflectie van de huizen subtiel. De beweging in de wolken (onscherpe, streperige lucht) vormt een contrast met de scherpe huizen en geeft dynamiek.   

Waarom niet gewoon een lange sluitertijd zonder grijsfilter?

Je kunt toch ook gewoon een lange sluitertijd op je camera instellen zonder grijsfilter? Dat kan zeker, probeer het maar eens op klaarlichte dag. Wat gebeurt er? Juist, je foto raakt (bijna) helemaal overbelicht.

Waarom? Omdat er overdag te veel licht is om met lange sluitertijden te werken. De camera verzamelt door een lange sluitertijd zo lang licht, dat de foto overbelicht raakt. Ook door een heel klein diafragma en een lage ISO te gebruiken kan je dat niet goed voorkomen. Gewoon te veel licht dus.

En wat kan je dan doen?

1) Wachten tot het donkerder wordt. Kan, maar wat als je NU wil fotograferen?

2) Dan ga je zorgen dat er minder licht is. Hoe? Door met een grijsfilter licht tegen te houden! That’s it. Je krijgt dus meer mogelijkheden dan zonder grijsfilter. Dan blijf je altijd afhankelijk van hoeveel licht er op dat moment is. Controle & creativiteit, daar gaat het dus om. Niet meer afhankelijk zijn van hoeveel licht er toevallig op een dag aanwezig is.

Een grijsfilter is dus gewoon een ‘tijdmachine‘. Door een grijsfilter krijg jij de controle om te fotograferen met de sluitertijd die precies het (creatieve) effect geeft dat jij voor ogen hebt! 

Meer inspirerende foto’s met een lange sluitertijd aan het water

Zeelandrug Colijnsplaat lange sluitertijd big stopper long exposure

De zeelandbrug…Door de big stopper kon ik hier overdag een lange sluitertijd gebruiken. Het water lijkt wel mistig geworden…

 

Big Stopper Grijsfilter Westkapelle Landschap Water

Peace. Mooie keien, de lijnen van de paaltjes en zachte kleuren. Ik houd wel van die verstilling die mogelijk is met een grijsfilter…

Big Stopper Grijsfilter Zeeland Brouwersdam WaterGave zonsondergang tijdens mijn tripje naar Zeeland…Terwijl bijna iedereen het strand al verlaten heeft, blijf ik nog een tijd na zonsondergang… Alone at the beach…

 

Big Stopper Grijsfilter Brouwersdam Zeeland Lange Sluitertijd

De laatste dag van mijn trip naar Zeeland: een prachtige ‘Jacobsladder’…zonnestralen als schijnwerper achter de wolken… Ik wilde niet te veel aandacht naar het water laten gaan, daarom heb ik met en grijsfilter een lange sluitertijd gebruikt. 

Grijsfilters Lange Sluitertijd Big Stopper Little Stopper Culemborg

Intense kleuren tijdens de zonsondergang aan de Lek in Culemborg. Terwijl hangjongeren daar dingen uitspoken die hun ouders beter niet kunnen weten, zie ik alleen op een krib gebeuren waar ik op gehoopt had… 

Big Stopper Little Stopper Grijsfilter Lange sluitertijden

Vergelijk deze foto eens met de vorige… Deze is 8 minuten laten genomen, de kleuren zijn veel roder en paarser geworden! Ga nooit te vroeg weg na zonsondergang. 

Grijsfilter Big Stopper Culemborg Water LEE

Mooie kleuren in de lucht aan de Lek in Culemborg. Door de lange sluitertijd lijkt het water wel ijs geworden… 

Big Stopper Grijsfilter Zeelandbrug 10 stops

De zeelandbrug bij zonsopkomst


Ontvang nu gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, volledige cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Bart
Door

Bart

op 30 Dec 2016

Helder verhaal over de effecten van d big stopper. Mooi dat zeeland. De brug staat nog stteds op mijn lijstje maar vanuit deventer toch pittig eindje rijden. Dus maar spelen aan de IJssel
Bart

joris2
Door

joris2

op 31 Dec 2016

Hallo Bart,

Zeeland is zeker mooi aan de kust. Vanuit Geldermalsen vind ik het ook al een eind en vanuit Deventer zeker. Deventer lijkt me ook niet verkeerd, ik heb er mooie foto's gezien. Ook avondfotografie aan het water...

Bert Boeren
Door

Bert Boeren

op 31 Dec 2016

Joris, als ik een filter aanschaf, voor welk objectief zou je mij adviseren? Ik heb een 10-18mm of de 24-105 L

joris2
Door

joris2

op 31 Dec 2016

Hallo Bert,

Je moet voor jezelf een keuze maken tussen:

1. een grijsfilter in de vorm van een rond schroeffilter
2. een filtersysteem waarin je een vierkant grijsfilter kan schuiven (dit heet ook wel een schuiffilter).

Schroeffilters zijn filters die op dezelfde manier op een lens passen als bijvoorbeeld een UV-filter (of polarisatiefilter). Dus je kijkt naar de diameter van de lens en dan koop je voor een bepaalde lens een filter die je er gewoon opdraait. Alleen dan moet je dus zoals je zelf ook al suggereert per lens een apart grijsfilter kopen als de diameters van de lens verschillen (en dat is vaak zo).

Als je daarvoor zou gaan, dan heb je met je 24-105 denk ik wel meer flexibiliteit. Anders zit je met je 10-18 mm altijd vast aan het groothoekgebied.

Schuiffilters werken met een filtersysteem. Op je lens draai je een adapterring (die je specifiek voor een bepaalde lens koopt) en daarop kan een systeem. Vervolgens schuif je een vierkant grijsfilter in de gleuf van het systeem. Voor een andere lens heb je dan alleen een andere adapterring nodig, dan kan je dus ook dezelfde grijsfilter op een andere lens gebruiken. Of combineren met grijsverloopfilters. Wil je vaker aan de slag met grijsfilters, dan vind ik een schuiffiltersysteem een aanrader. Alleen het kost wel wat meer in aanschaf.

Wil je gewoon een keer uitproberen of het je bevalt voor minder geld, dan zou je kunnen beginnen met een schroeffilter. Bijv. voor de 24-105 tenzij je alleen met groothoek wil werken.

Succes.

Melina
Door

Melina

op 01 Feb 2017

Prachtige foto's Joris :o is zeker leuk om te doen .... staat op mijn verlanglijstje :)

joris2
Door

joris2

op 02 Feb 2017

Leuk Melina, ik houd je op de hoogte via mail!

Marianne
Door

Marianne

op 01 Feb 2017

Ik begrijp iets niet. Je legt uit hoe een grijsfilter werkt (titel alinea hierboven)en schrijft dan o.a. ....'zou je dit niet doen dan wordt je foto gewoon veel te donker.....
Dat begrijp ik niet.
Wil je diafragma en sluitertijden vermelden onder de foto's?

joris2
Door

joris2

op 03 Feb 2017

Een grijsfilter houdt licht tegen, het is een donker filter. Als je eerst een goed belichte foto hebt gemaakt zonder grijsfilter en je gaat daarna het grijsfilter plaatsen zonder ook maar iets te veranderen aan diafragma, sluitertijd en ISO dan wordt je foto te donker. Het grijsfilter blokkeert nu voor een deel het licht. Je kunt nu je sluitertijd verlengen om een goed belichte foto te maken mét het grijsfilter.

Sluitertijden en diafragma volgen misschien nog onder de foto's in de toekomst of in een download.

thelma
Door

thelma

op 09 Feb 2017

Mooi die foto's met grijsfilter. Heb er helaas geen. Met hoeveel stops grijsfilter maak je zoiets ? Kan je daar iets meer over vertellen?

joris2
Door

joris2

op 10 Feb 2017

Hi Thelma,

Bijvoorbeeld met een 10 stops grijsfilter.

Succes!

Gert Wim
Door

Gert Wim

op 10 Feb 2017

Prima duidelijk artikel. Mooie fotos. Ik ga ook de andere tips lezen.

Will
Door

Will

op 19 Feb 2017

Beste Joris,

Dank voor deze nuttige tips! Ik heb bovenstaande long exposure foto's bekeken. Mooie foto's. Ik mis alleen de exif gegevens. Welke sluitertijd(en) hanteer je in de regel voor dit soort foto's?

Mvg
Will

joris2
Jamie
Door

Jamie

op 23 May 2017

"Het (grijsfilter) houdt gewoon licht tegen, waardoor je de sluitertijd kunt verlengen om een goed belichte foto te maken. Zou je dit niet doen, dan wordt je foto gewoon veel te donker. Zwaarder onderbelicht dus."

'dit' in de 2e zin betekent 'sluitertijd verlengen'. Als ik echter 'dit' uitleg als 'geen grijsfilter toepassen' dan zou bij tragere sluitertijden de foto overbelicht worden, te licht dus. Vandaar de verwarring die kan ontstaan door deze tekst.

joris2
Door

joris2

op 28 May 2017

Hallo Jamie,

Dank je voor je bericht. Ik zal binnenkort even kijken naar de tekst.

Groeten,

Joris

Co
Door

Co

op 01 Dec 2017

Dank je wel, Joris voor deze mooie foto,s met behulp van o.a grijsfiler.

peter
Door

peter

op 18 Jan 2018

Joris,

Heb je alleen ervaring met Lee filters of ook met het systeem van Benro? Ik lees wel eens dat die minder last van "verkleuring" hebben.
Naast een goede filter heb je uiteraard ook een goed statief nodig. Kan je daar iets over aanraden voor een Nikon 7100. Kan je dit soort foto's bijvoorbeeld maken met een Mefoto globetrotter statief of moet je daar echt een veel stabieler statief voor aanschaffen?

Joop Lassooij
Door

Joop Lassooij

op 01 May 2018

Goede morgen Joris, Alles goed met je? Heb je genoten in Noorwegen? Even een vraag over het schema "lange sluitertijd met grijsfilter", je had bij de workshop vorig jaar zo'n blauwe kaart met tijdschema's. Dat overzicht ben ik kwijt, heb je dit bestand toevallig digitaal en zo ja kan je dat mailen? Alvast bedankt. Groet Joop

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 May 2018

Deze vraag is opgelost via email!

Frank
Door

Frank

op 28 May 2018

Perfecte composities alleen, ja dat is persoonlijk hoe je het e.e.a beleefd natuurlijk, maar de zee komt voor mij niet realistisch over. Dat mystieke, krijg je natuurlijk door die lange sluitertijden. Anderzijds zijn die gouden en blauwe uurtjes v/d zon elke dag ook weer een uitdaging voor de fotograaf.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2018

Het is inderdaad heel persoonlijk Frank. Realisme is voor mij lang niet altijd belangrijk, dat vind ik ook wel heel mooi maar ik vind het juist mooi om creativiteit en visie kwijt te kunnen.

vera delfos
Door

vera delfos

op 30 May 2018

Dank voor informatie. Ik overweeg n.a.v. je artikel een grijsfilter aan te schaffen. Kun je mij adviseren? De grijsfilter is bestemd voor een lens Sigma DC 18-200 mm. Hopend op een reactie en bij voorbaat mijn dank.

Joris-Dijkema
Ann Van Langenhove
Door

Ann Van Langenhove

op 24 Sep 2018

Hallo Joris, op 25 augustus j.l. nam ik deel aan de workshop lange sluitertijden en wat mij betreft was het zeer interessant; ik had al wat geëxperimenteerd met mijn 10-stops filter en heb nu geleerd dat het zoveel eenvoudiger kan! Met die praktische tips die we gekregen hebben is het als beginnende fotograaf zoveel gebruiksvriendelijker en makkelijk! Bedankt hiervoor; het was echt top!!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Sep 2018

Hallo Ann, erg leuk om te lezen. Dank je wel!

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 12 Nov 2018

Hoi Joris Nog bedankt voor de leerzame tijd die ik bij jou heb doorgebracht, Beginners cursus, vervolgcursus en vooral de diverse workshops, allemaal erg leerzaam en hebben mij een stuk verder gebracht in fotografie. Ik heb naar aanleiding van de vervolgcursus nog wel een vraag over grijsverloop filters. Welk betaalbaar systeem beveel je aan om aan te schaffen, ik denk hierbij aan prijsverloop filters voor de zonsondergangen etc. Zelf heb ik momenteel een grijsfilter van 6 stops (B+W) en een 10 stops van Benro. Ik zit nu meer te denken aan een systeem, zodat je de diverse filters ervoor kunt zetten. Ook zou ik graag advies willen over de breedte van de filters, waar moet je op letten, momenteel heb ik 58 mm lenzen. Groetjes Gerard

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Nov 2018

Hi Gerard,Bedankt voor je woorden, ik heb je als heel gemotiveerd ervaren. Leuk! Er zijn veel filtersystemen en filters, ik ken ze ook niet allemaal. Wat betaalbaar is, is ook erg persoonlijk. Zelf gebruik ik een filtersysteem van Benro, maar dit is niet de voordeligste. De Benro FH100 MKII filterhouder (De DH100 versie 1 was de voorganger, die was ook goed). En ik gebruik grijsverloopfilters (en grijsfilters) van de Benro Masterserie. Ik denk dat je deze te duur zal vinden. Ik raad geen LEE Filters meer aan, ze zijn duur en geven verkleuring (blauwzweem). Ik heb gehoord dat de Cokin Z-pro serie ook goed zou zijn. Die is een stuk meer betaalbaar. Misschien is dat geschikter om eerst uit te proberen. Ik heb er geen eigen ervaring mee.

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 19 Nov 2018

Danke voor de info Ik zal me verder oriënteren in de Cokin Z Groetjes

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2018

Belangrijkst in NL zijn grijsverloopfilters met harde overgang, 2 stops en 3 stops.

Jerry
Door

Jerry

op 21 Feb 2019

Interessante tip, bedankt.

Marcel Dassen
Door

Marcel Dassen

op 18 Aug 2019

Hallo Joris Ik ben op zoek naar een, niet al te kostbare, handige filterset voor mijn Fuji XT3 en de diverse lenzen. Gebruik nu losse filters maar dat werkt niet zo fijn. Kan/wil je iets aanraden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Aug 2019

Hi Marcel, ik ken niet alle systemen. Ik heb goede verhalen gehoord ovr Cokin Z pro systeem (niet zelf getest overigens), je moet even kijken of die kan op je systeemcamera. Mij lijkt het een kwestie van de juiste adapterring maar controleer het even. Een systeem is zeker mooi en handig.Ik gebruik zelf Benro systemen (en ik nog een oude LEE liggen). En Benro filters gebruik ik nu, maar die zijn niet goedkoop. Koop geen LEE filters, want die geven veel verkleuring terwijl ze ook duur zijn. Ze zijn ingehaald door Benro.

Steenkiste Armand
Door

Steenkiste Armand

op 26 Sep 2019

Dag Joris,Ondertussen fotografeer ik al 48j met Nikon. Eerst analoog, dan Dx en al enkele jaren met Fx. Vroeger zat er op elke lens een Uv-filter. Volgens de beschikbare info zou dit in onze streken van weinig nut zijn, doch enkel op grotere hoogte. Bij gebruik van andere filters doe je best die protector af veronderstel ik. Zou je zelf opteren voor een Uv-filter op elke lens als bescherming? Dank bij voorbaatVriendelijke groetenArmand

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Sep 2019

Hi Armand,Inderdaad is een UV filter in NL of België niet zinvol voor UV-licht zelf, enkel voor bescherming kan je het gebruiken. De meningen zijn daarover verdeeld. Zelf gebruik ik zelden een UV-filter, de reden is dat ik (in mijn landschappen) regelmatig andere filters gebruik. Denk aan polarisatiefilter, grijsfilter en/of grijsverloopfilter. Het is goed om de hoeveelheid filters (tegelijk) te beperken. Liever 2 dan 3. Dus sowieso eraf halen als je ook andere filters gaat inzetten. Ik raad altijd de zonnekap aan, die geeft ook al wat bescherming tegen stoten. Het is een persoonlijke discussie en het hangt ook van je fotografie en omstandigheden af. Zonnekap is belangrijker vind ik en ik begrijp UV-filters dus zelden

Martijn van der Kolk
Door

Martijn van der Kolk

op 02 Dec 2019

Goedemiddag Joris, Ik ben aan het nadenken over het uitbreiden van mijn mogelijkheden. Echter twijfel ik tussen het kiezen van een groothoeklens (NIkon 10-20 4.5-5.6) of beginnen met een filtersysteem. Je liet tijdens de cursus lange sluitertijden voorbeelden zien van het benro systeem. Het is een aardige investering en waar begin je? Ik wil graag een basis set die je kan uitbreiden met losse filters. Momenteel fotografeer ik met de D7100 met de 18-55 mm Kitlens en een 50 mm 1.8 lens.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2019

Hi Martijn, ik heb gebruiik zelf filters van Benro (Master Serie). Die zijn wel duur. De Cokin Pro serie zou (heb ik gehoord) goed zijn en beter betaalbaar. Je hebt een set grijsverloopfilters daarvan, alleen de grijsfilters zij nalsnog relatief duur. Je kan ook voor een voordeliger Benro systeem gaan, bijv. Benro Universal Landscape Starter Resin Filter Kit. Qua grijsfilters zou ik voor een 10 stops en 6 stops gaan. En grijsverloop (later) 2 stops hard verloop is de belangrijkste als je er maar 1 zou kopen. Daarna 3 stops hard verloop. Later evt. 2 stops zacht verloop maar veel minder in Nederland.zie hier voor Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-nikon/">Nikon groothoeklenzen.

Martijn van der Kolk
Door

Martijn van der Kolk

op 22 Mar 2020

Goedenavond Joris, het zijn inmiddels een 10-20 lens en de beginselen vd benro master serie geworden. Ik heb de 2stops hardgelopen filter aangeschaft maar het is even zoeken hoe je hem het beste gebruikt. Maar dat is oefenen zoals alles. We zijn nu aan het sparen voor de 10stops. Nog een vraagje, de vuurtoren van Westkapelle. Die kun je volgens mij het beste dan fotograferen met een zachte overgang?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Mar 2020

Hi Martijn, leuk! Het positioneren is even zoeken maar het is in feite niet moeilijk. Goed belichten voor het land en dan het filter op de horizon positioneren (overgang). Ik gebruik heel weinig de zachte, hij werkt wat minder sterk. Bij veel contrast (lucht die veel lichter is) is het vaak niet sterk genoeg. Hard kan je wel proberen en dan achteraf de toren in nabewerking proberen op te lichten eventueel. Of bracketing doen ipv grijsverloopfilter.

Luc Desmet
Door

Luc Desmet

op 30 Dec 2019

Goedemiddag Joris , Ik heb al veel bijgeleerd dank zij uw goede uitleg waarvoor dank. Wij gaan in februari naar Ijsland en bezit een toestel Nikon D7200 lens 18/300 3,5/6,3 en Nikon 7500 lens 16/35 F4 ED Plus een lens 18/105 3,5/5,6 G..wat neem ik best mee? Grijsfilter heb ik niet, is dit nodig ?? en welk een variabel of in/en hoeveel stops??liefst opschroefbaar, kan die op toestel blijven voor ganse reis en voor welke lens?? bezit verschillende diameters van lenzen. Een polarisatiefilter is dit van nut/beter, wat is de werking ervan?? Bezit ook een afstandsbediening Hähnet Captur Mocht u nog tips hebben dan heel hartelijk dank. Uw nieuwsbrieven hebben mij al veel bijgeleerd waarvoor dank. Vriendelijke groeten, Desmet Luc

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Dec 2019

18-300 is zeer allround en bruikbaar. 16/35 is wat weidser. 18-105 is eigenlijk niet nodig als je ook al de 18-300 hebt. Grijsfilter kan bij watervallen, bijv. 10 stops en 6 stops. Variabel kan ook maar ben ik minder voorstander van. Als je het wel doet, dan niet op zn sterkst gebruiken en bijv. eentje nemen die tot 8 stops gaat. Polarisatiefilter neemt reflecties weg in het landschap. Kan mooi zijn maar hoeft niet per se. Als je meer wil leren, kan je lid worden van de Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy.

Luc
Door

Luc

op 02 Jan 2020

Joris, Vooreerst de beste wensen voor een gezond en fijn 2020!! Hartelijk dank voor uw info..het is een grote hulp voor mij. Ik ga zeker de genoemde lenzen meenemen. Ik kijk al uit naar uw volgende uiteenzetting die ik met grote interesse lees en probeer. Nogmaals dank en vriendelijke groeten, Desmet Luc

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Luc, bedankt voor je reactie. Leuk!

Geert Kok
Door

Geert Kok

op 15 Mar 2020

Jammer dat je geen exif onder de zeer fraaie foto’s plaatst. Ik ben leergierig en door de exif kun je begrijpen waarom de foto met de betreffende instellingen is gemaakt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Hi Geert, dank je wel. In de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books en via het blog en de nieuwsbrief worden veel tips gedeeld. Wie zich echt wil ontwikkelen, wil weten hoe foto's gemaakt zijn en waarom kan lid worden van de Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Deze maand nog komen er ook Realtime Praktijkvideo's in waarin je letterlijk met mijn zoeker meekijkt terwijl ik op locatie aan de kust fotografeer en alles wat ik doe uitleg met een microfoon.

floris kerssies
Door

floris kerssies

op 10 Feb 2021

Hallo Joris. Ik heb nu een aantal van je fotos gezien met grijsfitter/ grijsverloopfilter. nu ben ik mij aan het verdiepen wat betreft aanschaf hier van. om het eerst wat te proberen kwam ik aan vario grijswitter tegen wat zijn jou tips hier over? Ik maak veel natuurfotos zou dan een schuiffilter beter werken als een schroeffilter?mvg floris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Feb 2021

Hi Floris, bedenk eerst wat je precies wil bereiken met je foto. Een grijsfilter is om de sluitertijd te beinvloeden, bijv. omdat je stroming in water wil of juist het water glad wil krijgen. Variabel grijsfilter hebben cursisten geen geweldige ervaringen mee. Als je die wat sterker draait, krijg je vaak zwarte delen in beeld (kruisvorming). Ook bij een filter van 200 euro heb ik het gezien bij een cursist. Je kan wel een voordelige nemen maar deze moet je dan niet te zwaar instellen. Voor echt glad water overdag is die dan beperkt of soms niet geschikt. Grijsverloopfilter gebruik je om de belichting beter in balans te krijgen, land met de lucht. Schroeffilter is goedkoop om te proberen, uiteindelijk is een systeem het beste om ook filters te combineren

floris
Door

floris

op 12 Feb 2021

Heel erg bedankt voor de informatie.

Marja
Door

Marja

op 14 Aug 2022

Hoi Joris, ik wil een ND filterset kopen voor mijn Canon 760 D, 72 mm zoomlens en 62 mm macrolens. Wat is de beste optie? Ik heb video's gekeken maar ik heb niet kunnen vinden wat voor mij de beste optie is voor landschapsfoto's. Alvast bedankt.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Aug 2022

Hi Marja,Voor landschapsfotografie hangt het er ook vanaf wat je precies wil bereiken met je foto. Wil je bijv. wat later "stromen" of wil je juist het water helemaal "glad of ijsachtig" krijgen met echt lange sluitertijden. voor dat laatste wordt vaak een sterker filter ingezet. Welk filter je gebruikt hangt ook erg af van hoeveel licht je op dat moment hebt.Als je er weinig geld aan uit wil geven kan je een variabel grijsfilter nemen tussen bijv. 2 of 8 stops sterkte, maar de kwaliteit kan tegenvallen als je die op z'n zwaarst zet.Wil je echt serieuzer aan de slag met grijsfilter dan raad ik je een filtersysteem aan waarin je filters kan plaatsen. Voor de echt langere sluitertijden kan je dan bijv. een 10 stops grijsfilter nemen. En om water te laten stromen bijv. een 6 stops grijsfilter (soms is dat ook nog te veel maar dan kan je ISO wat hoger zetten).Er is vrij veel op de markt. Ik gebruik zelf Benro filters, die zijn wel wat duurder. Over Nisi hoor ik ook goede dingen. En ook over de Cokin Z serie heb ik goede dingen gehoord.

Marja
Door

Marja

op 24 Aug 2022

Dank je wel, Joris

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Aug 2022

Leuk om te lezen, ik waardeer je reactie

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Aug 2022

Hi Marja, ik had dit al beantwoord maar kennelijk is er iets niet goed gegaan. De beste optie hangt ook af van wat jij ermee wil doen. Bij macro wordt dit weinig gebruikt trouwens. Vaak worden grijsfilters (ND filters) gebruikt in bijv. landschapsfotografie om langere sluitertijden te kunnen gebruiken en daarmee creatieve effecten te krijgen in onderwerpen als water. Wil je water echt glad krijgen (ijsachtig) en werken met lange sluitertijden dan wordt vaak een 10stops filter gebruikt. Kijk goed of het ook echt 10 stops is (soms heet dit ook wel ND1000). Overigens is het ook afhankelijk van de hoeveelheid licht die je hebt. Wil je water meer laten stromen dan wordt vaker een iets minder sterk filter gebruikt, zoals een 6 stops (en bij minder licht bijv. 4 stops).Je hebt losse filters die je op je lens schroeft of een filtersysteem, daar moet je tussen kiezen. Ik zou zelf niet zo snel een variabel ND filter nemen omdat die vaak minder goede foto's leveren. Tenzij je alleen water wil laten stromen. Als je ook echt glad water wil krijgen (ijsachtig) dan moet je zo'n filter erg sterk draaien en dan krijg je vaak zwarte delen in je foto. Het is wat ingewikkeld uitleggen.In mijn online cursussen laat ik stap voor stap ook zien hoe ik zelf werk met ND filters en kan je ook meekijken met mijn camera. Als je dat interessant vindt kan je me altijd een mailtje sturen. Succes ermee!

Reactie plaatsen