Varanger: kustfotografie, lange sluitertijden & vogels in Arctisch Noorwegen

Varanger: kustfotografie, lange sluitertijden & vogels in Arctisch Noorwegen

Varanger is het meest arctische deel van Noorwegen, het is het meest oostelijke deel van Noorwegen en hemelsbreed is Rusland slechts zo’n 75 km weg. 6 dagen ben ik er geweest voor kustfotografie en vogels. Bekijk hieronder de beelden, ontdek waar ik precies ben geweest, hoe ik heb gereisd en lees mijn onafhankelijke mening over Varanger. Is het een echte aanrader? Hoe verschilt Varanger de Lofoten die ik eerder dit jaar bezocht…

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om >>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Heb je 90 seconden? Bekijk de inspiratievideo hieronder over Varanger en je krijgt een leuke indruk van mijn trip en het gebied…

De video’s vind ik zelf leuk om te delen met jullie maar kosten ook veel tijd.
Laat mij in de reacties onderaan het blog gerust weten of je dit ook inspirerend vindt.

Noorwegen Landschapsfotografie Varanger Kustfotografie Zonsondergang

Foto 1. De 2e fotodag ging ik ’s avonds naar de kust, ik werd getrakteerd op een heel fraaie zonsondergang. De jacobsladder (zonnestralen door de wolken) en de wolken zelf waren perfect. En die mooie bergrand als silhouet, daar houd ik van… Ik stond er helemaal alleen, niemand aan de kust op dat moment. 

Varanger zonsondergang vogel Noorwegen

Foto 2. Nog iets dichterbij…

Varanger Lange SLuitertijden

Foto 3. Lange sluitertijden aan de Barentszee, ik houd van water en beweging… Liefhebbers, bekijk hier meer foto’s van lange sluitertijden en stroming in water

Lange Sluitertijden Zwart Wit Noorwegen Fine Art

Foto 4. Dezelfde plek maar nu met een veel langere sluitertijd voor fine art photography. Veel rustiger, minimalistisch. Zie je het enorme verschil dat sluitertijd doet?! Je moet hier wel van houden. Het is een beetje ‘love it or hate it’. Bekijk hier meer voorbeeldfoto’s van langere sluitertijden waarbij het water ijsachtig is geworden…

aranger-Noorwegen-kustfotografie-lange-sluitertijden

Foto 5. Moving water…

Varanger ruige kust op de weg tussen Vardo en Hamningberg

Foto 6. De weg tussen Vardo en Hamningberg bevat heel ruige kusten…

Varanger papegaaiduikers Noorwegen vogeleiland Hornoya
Foto 7. Prachtige papegaaiduikers op vogeleiland Hornoya waren zeker mooi…

Noorde stern zonsopkomst Varanger Noorwegen

Foto 8. Mensen wensen mij een fijne ‘vakantie’,  maar de wekker ging om 2.30 uur ;-). De zon ging om 22.00 uur onder, maar kwam om 2.00 uur al weer op in dit arctische gebied in Noorwegen… Wat is trouwens de overeenkomst tussen een Noordse stern en een ballerina? Het is die pure elegantie…

Noorse Ringslang varanger

Kijk, een Noorse ringslang…Heb jij daar wel eens van gehoord… ;-)?

Over Varanger

Varanger (schiereiland; met Varanger wordt een gebied bedoeld) ligt helemaal in het Noordoosten van Noorwegen, het behoort tot de poolcirkel. Het is het meest arctische deel van Noorwegens vaste land (sowieso van heel Scandivanië trouwens) en zie je terug in het landschap. Heel anders dan de Lofoten, daarover ontdek je later meer. Toendra, dat is wat je vooral ziet. Bos is er eigenlijk bijna niet, veel stenen liggen er en verder is er niet veel. Het landschap is vooral toendra, dat is vrij kaal.  Toen ik van Vadso (daar landde ik) naar Vardo reed, was het landschap niet zo boeiend.

Het is de kustlijn aan de weg van Vardo naar Hamningberg waar het voor het landschap om gaat.

Er is maar één weg, dus het is moeilijk om dat niet te vinden ;-). De kustlijn is echt enorm ruig en daar ben ik meerdere keren heen gegaan. De weersomstandigheden waren niet telkens optimaal maar dat hoort erbij. Hamningberg ziet eruit als een ouderwets vissersdorpje, persoonlijk vind ik dat niet zo bijzonder.

Varanger waar ligt het in Noorwegen?

Varanger is het meest oostelijke deel in het noorden van Noorwegen, ik was op zo’n 75 km afstand tot de grens met Rusland… Alleen…

Hoe-reis-naar-varanger-vluchten

De kleine vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Wideroe. Hier moet ik op vertrouwen…

Reizen naar Varanger

Hoe kom je in Varanger? Als ik met de auto zou gaan, zou ik er zo[’n 36 uur over doen. Dan heb ik het alleen over het rijden, niet over de stops en de overnachtingen die het zou kosten. Dat was mij wat te ver, dus ik heb het vliegtuig genomen.

Ik ben op deze manier gevlogen:

 • Schiphol – Oslo Gardermoen (zo’n 2 uur)
 • Oslo Gardermoen – Kirkenes (ruim 2 uur)
 • Kirkenes – Vadso (15 minuten)

3 vluchten dus, je kan het bijvoorbeeld boeken via cheaptickets.nl. Ik ben gevlogen met luchtvaartmaatschappij SAS. Omdat alle vluchten van SAS waren  hoefde ik mijn bagage niet bij elke luchthaven weer opnieuw door de beveiliging te laten checken of te wachtne op mijn koffer. Dat was wel prettig.

Aalschover Noorwegen Varanger Hornoya

Foto 9. Schoonheid van een doodgewone aalschover…

Zon in Varanger

Varanger is arctisch gebied in Noorwegen. Toen ik er was (begin/half augustus) ging de zon rond 22.00 uur onder en rond 2.00 uur ’s nachts kwam de zon al weer op. Als ik een maand eerder was gegaan, dan was de zon helemaal niet onder gegaan (midnachtzon). Dit is vanaf half mei tot en met eind juli zo. En in de winter komt de zon helemaal niet op. De weg tussen Vardo en Hamningberg waarik net over schreef is dan ook niet toegankelijk voor verkeer, deze is afgesloten. Het is een slingerweg door de bergen.

Tanken

Veel tankstation zijn er niet, daar moet je even op letten. Ik heb ook geen grote afstanden gereden. Tankstations zijn er wel in Vadso en Vardo en ook in het  verderop gelegen Batsfjord (in die laatste plaats ben ik niet geweest trouwens).Noordse Stern Noorwegen Varanger

Foto 10. Noordse sternen, het zijn echt zulke behendige vogeltjes met prachtige vleugels…

Vogels in Varanger

Varanger is bekend om vogels. Het vogeleiland Hornoya is mooi, hier broeden enorm veel vogels en ik heb dit eiland dan ook bezocht. Een ticket koop je bijvoorbeeld bij het Vardo Hotel voor zo’n 40 euro, de ticket betaal je voor een boottrip naar het eiland en terug (het is nog geen 10 minuten varen). Het pas op het eiland (er zijn paden een trap aangelegd) is niet het hele seizoen toegankelijk in verband met het broedseizoen van de vogels. Met name de papegaaiduikers zijn erg gaaf natuurlijk.

Vogels in de winter
Voor vogels is de winter ook bijzonder, met name King Eider is een populaire vogel om dan te fotograferen voor fotografen. Vanuit Vadso is het mogelijk om een boottrip te maken op een drijvende schuilhut speciaal voor fotografie van vogels. Zo kan je dichtbij komen, hebben vogels hun natuurlijke gedrag en heb je een laag standpunt. Voordeel is ook dat het een trip is die echt bedoeld is voor fotografie. Bekijk bij interesse de website van de boottrip in Vadsoe vanuit een drijvende schuilhut voor vogels. 

Een boottrip voor toeristen is vaak niet ingericht op fotografie, te veel mensen of de boot gaat veel te veel te keer waardoor je nauwelijks kan werken met een telelens.

Wild Varanger boottrip voor zeearenden (white tailed eagle)
Dit is een boottrip die niet speciaal gericht is op fotografie. Ik heb de zeearenden zeker gezien, alleen ze waren ver weg in de lucht en de omstandigheden waren niet gunstig. Ook is de boot niet erg geschikt voor fotografie. Het is een relatief kleine boot en in combinatie met een ruige Barentszee en de wat simpele zitplaats op de boot zorgt dit ervoor dat het heel moeilijk is om uit de hand te fotograferen. Je vliegt alle kanten op. Voor fotografie kan ik dit je dus niet aanraden en goedkoop is het niet: 110 euro.

Ekkeroy
Ook dit is een bekende plek waar vogels verblijven op een klif. Het moment waarop ik er was (begin/half augustus) was al laat in het seizoen en echt veel of bijzondere activiteit was er niet. Het vogeleiland Hornoya was voor mij een stuk mooier en waardevoller dan Ekkeroy.

Varanger vs Lofoten

Beide Noorwegen en toch heel anders. Varanger is vooral toendra, de kust tussen Vardo en Hamningberg (de eerste 10-15 km nog niet) is ruig maar verder was er niet zoveel. En voor vogels is Varanger mooi. Ik zou alleen niet zo gauw teruggaan naar Varanger voor het landschap. Zou ik meer vogels willen fotograferen, dan zou ik in de winter terug gaan.

Lofoten heeft een stuk meer indruk gemaakt op me, echt diepe indruk. Ik wil daar weer heen. Bekijk mijn reisverslag en foto’s van Lofoten >>>. De bergen waren waanzinnig, de kusten ook. Het is niet voor niets dat Lofoten echt in de top staat van mooiste locaties ter wereld. Ik kan je Lofoten dan ook echt aanraden. En naar Varanger zou ik alleen gaan als je ofwel bezig bent met het fotograferen van ruige kusten ofwel als je echt voor bepaalde vogels gaat.

Website over Varanger

Bekijk http://www.varanger.info/ voor meer informatie over Varanger.

Vraag: welke foto vind jij het mooiste?

Laat het mij weten met een reactie onderaan het blog. De foto’s zijn genummerd van 1 t/m 10, ik ben erg benieuwd!

En vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van reisfotografie met onafhankelijke informatie (ik verkoop geen reizen op het moment; dus ik kan gewoon open zijn) over fotografielocaties in het buitenland? Of misschien heb je wel tips voor prachtige locaties voor andere mensen. Laten we elkaar inspireren!


Ontvang nu gratis het boek: de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Frans Tichelaar
Door

Frans Tichelaar

op 04 Sep 2018

Foto 8 vind ik persoonlijk een heel goede foto, het spat er letterlijk vanaf.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Dank je Frans

F.Pelder
Door

F.Pelder

op 04 Sep 2018

Ik lees met veel plezier je verhalen en je tips. Echter toch een opmerking over je Noorwegen video. Zie het alsjeblieft als opbouwende kritiek. Om te beginnen, alsjeblieft, geen overgangen met van die goedkope iMovie swipes bij elke (!) scene wisseling, nergens voor nodig en werkt alleen maar storend. Gewoon harde overgangen, op het juiste moment. Kijk eens naar (natuur) docu's op tv, komt geen swipe of andere "kijk eens wat een leuk effect" overgang in voor. En helaas lijkt (is) er weinig aandacht voor het geluid geweest. De harde wind klinkt erg over gemoduleerd en is daardoor erg storend. Zeker als dan ineens het geluid weg is omdat er een foto komt en vervolgens daarna de wind weer over je speakers dendert. En als er dan muziek komt zou het mooier geweest zijn om dit langzaam op het juiste moment in te laten komen. Bij de Papegaai duikers gaat het direct mis. Geluid is één van de meest onderschatte elementen in video's. Timing en ritme in combinatie met je videobeelden, is essentieel. Als je foto's met video mixed is om het Ken Burns effect toe te passen (met mate) een aanrader, maakt het veel levendiger. Video is een vak apart. Verder was het wel fraai om de rauwheid van de Noorse natuur weer terug te zien. Laat je niet door mijn gezeur weerhouden om ermee door te gaan hoor!. Zoals al eerder vermeld, je foto tips heb ik zeer ter harte genomen. Dankzij jou tips had ik een goede handvatten om mijn zoon te begeleiden naar zijn opleiding, de fotovakschool. Dus bedankt nog hiervoor!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Film is zeker een heel ander vak dan fotografie en ik noem me ook geen videograaf. Het is prima dat je ook kritiek uit. Ik zal eens kijken naar de overgangen in de toekomst. Alleen ik blijf fotograaf en geen videograaf en ik doe ook concessies, bijv. in wat ik mee kan nemen op reis. Andere dingen zijn voor mij ook belangrijker. Video kost veel tijd om te editen (ook als ik dit echt zou willen leren) en als ondernemer maak ik keuzes. Ik kom vaak tijd tekort en dan is dit geen hoofdzaak voor mij. De meeste mensen vinden de video's ook in deze vorm erg leuk. Ik waardeer wel je feedback en complimenten!

willy vermeulen
Door

willy vermeulen

op 04 Sep 2018

Foto 6 zegt mij het best wat Noorwegen is. Al mag die ringslang er ook wel zijn...

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Haha, dank je Willy!

Virginie Janssen
Door

Virginie Janssen

op 04 Sep 2018

Foto 8, 9 en 10 laten vogels zien die best lastig te fotograferen zijn. Dit jaar werd ik in de buurt van de Noordkaap 'aangevallen' door een aantal Noorse Sternen toen ik over een strandje liep, blijkbaar hun broedgebied. Kon echt niet fotograferen. Dus de foto's in de lucht zijn hier knap geschoten en in een mooie compositie gevangen. Met de schoonheid van de Lofoten kan ik het helemaal eens zijn. Ik had vorige herfst echt iedere avond een spectaculaire ervaring door het prachtige Noorderlicht en kon dat gelukkig goed vastleggen. De landschappen zijn dan ook op hun mooist.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Soms waren de visdieven niet blij met mensen in de buurt. Lofoten, inderdaad waanzinnig.

Paul Westhuis
Door

Paul Westhuis

op 04 Sep 2018

Foto 10 vind ik erg goed. Vogels in hun element. Het is echt Kunst en Vliegwerk.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Ja, het is echt heel bijzonder wat ze kunnen.

Henk van Nieuwenhuizen
Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 04 Sep 2018

Hoi Joris, Foto 10 met de stern vindt ik mooi genomen en de verdeling met de tweede stern, foto 9:de Aalscholver met de zachte achtergrond maakt het een mooi geheel en weinig mensen weten hoe mooi het verenpak qua kleur van een aalscholver is, Foto 8: de waterballerina, de stern met een wasbeurt bezig o0f gewoon lekker in het water spelen. Mooie kleuren, foto 7: de papegaaiduikers; mooie kleuren maar misschien iets te veel groene gloed, Foto 6: Ruig stukje Noorwegen met een mooie kleurverdeling en perspectief, Foto 3: Strand met rotsen, als je eerst het filmpje hebt gezien en daarna de foto's en dan je verbeelding een beetje laat spreken lijkt het net of er een zee krokodil het strand komt op kruipen, mooie foto, Foto 1; deze had ik al via fb gekozen om het gehele plaatje is prachtig omdat je ook nog een stukje water ziet bewegen en de lichtval van de zonneharp op het eiland daar achter op de heuvelrug.Met vr gr Henk.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Henk dank voor je uitgebreide reactie!

Jan de Vaan
Door

Jan de Vaan

op 05 Sep 2018

Foto 1 en 10 vind ik de mooiste.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Thx Jan!

Ivo Bentes
Door

Ivo Bentes

op 05 Sep 2018

Foto 4 en 10 vind ik heel mooi Joris! Mooie reis. Proficiat!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Dank je Ivo, Noorwegen is zeker mooi.

Jan van Hamburg
Door

Jan van Hamburg

op 05 Sep 2018

Ik vind foto 1 & 4 de mooiste

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Dank je voor je reactie Jan

Ferry
Door

Ferry

op 05 Sep 2018

Foto 1, foto 6 en foto 10. Deze vind ik de beste. Erg mooi ook.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Sep 2018

Dank je voor je reactie Ferry

Jacques
Door

Jacques

op 07 Sep 2018

Foto 10 is voor mij niet alleen een mooie foto, maar kunst. Wat een geweldige compositie en mooie (on)scherpte. Moeilijk te vangen in een foto.

Hoofwijk Wim
Door

Hoofwijk Wim

op 08 Sep 2018

Afgelopen zomer voor de eerste keer in Noorwegen geweest. Rondreis met auto van Oslo tot pak hem beet Kristiansund en via Fjord Noorwegen terug naar Kristiansand. Paradijs voor o.a. natuurfotografen. Ga zeker nog terug. Aan trip Bodo-Lofoten-Tromso wordt al gewerkt. Gevoel voor compositie maar eerlijk gezegd beste foto's berusten bij mij toch vaak op toeval.In jouw beleving van fotografie herken ik mijzelf Joris, natuurlijk met dit verschil dat jij professioneel bezig bent.Persoonlijk geen voorstander kunstmatige fotografie zoals achteraf bijkleuren of hanteren lange sluitertijden die de werkelijkheid geen deugd doen. Meer voorstander van het beste halen uit de compositie zelf.Jouw foto's en video zijn zeer mooi en inspirerend en beantwoorden aan dit beeld.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2018

Hallo Wim, gaaf dat je ook naar Noorwegen bent geweest en aan een trip Bodo-Lofoten-Tromo werkt. Leren kijken is ook een proces. Het is heel persoonlijk, ik houd ook niet van enorme bewerkingen (ben ook liever fotograaf dan bewerker). Lange sluitertijden vind ik wel mooi om mee te spelen. Misschien spreken de 'halflange'" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/lange-sluitertijden-stroming-grijsfilter/">'halflange' sluitertijden je wel aan. Dit is wat mij betreft de stroming van water weergeven en die stroming is er ook. Compositie blijft zeker heel boeiend, maar ook het licht. Veel plezier in Noorwegen alvast

Miranda
Door

Miranda

op 07 Oct 2018

foto 10 vind ik de mooiste

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2018

Dank je voor je bericht Miranda

Reactie plaatsen