Slovenië: een vergeten sprookjesparadijs voor landschapsfotografen

Slovenië: een vergeten sprookjesparadijs voor landschapsfotografen

Slovenië, een land vol bos, prachtige kleuren in de herfst, de ruige Julische alpen, kraakheldere meren, prachtige authentieke kerkjes en meer. Kortom, een paradijs voor landschapsfotografen.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Sfeervideo Slovenië: nog geen 45 seconden

Slovenië: waar ligt dat eigenlijk?

Als ik zeg dat ik naar Slovenië ga, dan reageren de meeste mensen niet meteen enthousiast. Ze kennen het niet, het zegt mensen vaak niks. Slovenië was vroeger onderdeel van Joegoslavië. Samen met Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro en Macedonië.

Slovenië ligt in Europa en is een vrij klein land, qua oppervlak nog wat kleiner dan Nederland & België. Het ligt zoals je ziet naast Oostenrijk, Italië en Kroatië en Hongarije.

Waar ligt Slovenië?

Waarom Slovenië?

Slovenië is erg dicht bebosd en is daarnaast ook nog eens bergachtig qua landschap. Je kan je voorstellen dat dit prachtig is voor liefhebbers van ruige landschappen. En een land dat zoveel bos kent, staat qua kleuren in de herfst natuurlijk ‘in de brand’, prachtige gele, oranje, rode tinten in het bergachtige landschap.

Ook heeft Slovenië in Europa de grootste populatie beren, deze zitten met name in het zuidoosten (waar ik niet ben geweest).

Geen reden maar een bijkomend voordeel is dat Slovenië voordelig is, goedkoper dan veel andere landen. Soms overnachtte ik voor 25 euro per nacht in een eenvoudig maar gewoon goede Bed & Breakfast. De grotere hotels zijn wel duurder.

Slovenië landschapsfotografie Bled

Foto 1: bij Bled. ’s Ochtends vroeg met de hoofdlamp op een stuk klimmen door het bos voor een uitzicht tijdens zonsopkomst. Eigenlijk wilde ik het meer van Bled vanaf dit hoge standpunt fotograferen maar het licht aan de andere kant was veel mooier… Dit is gemaakt vanaf Mala Osonjica (viewpoint). Je kan parkeren op de camping bij het meer van Bled (betaald, 5 euro per dag was het) en dan loop je een stukje langs de weg. Vervolgens sla je een weg in die je door het bos naar boven leidt. Je moet echt een heel stuk klimmen en dus wel in goede conditie zijn. 

Wanneer Slovenië?

De herfst is wat mij betreft voor natuurfotografie de beste tijd, maar een winterlandschap is ook interessant. In de zomer en in de winter is het drukker, in de zomer vanwege de toeristen en de winter voor wintersport. Slovenië is minder toertisch dan bijvoorbeeld Kroatië, maar het toerisme trekt wel aan in Slovenië. Toch is het nog vrij onbekend bij mensen.

Hoe reizen?

Dit keer besloot ik met de auto te gaan in plaats van met het vliegtuig. Het was ongeveer 11 uur rijden, ik deed het in 2 dagen (1 overnachting in Duitsland). Je rijdt vanuit Nederland eerst door Duitsland, daarna door Oostenrijk (je hebt daar een vignet nodig; die zijn ofwel vooraf via Internet te krijgen of gewoon ter plekke bij een tankstation) en vervolgens bereik je Slovenië. In Slovenië zelf heb je ook een vignet nodig om te mogen rijden trouwens. Die kan je niet vooraf via Internet kopen, maar ter plekke bij een tankstation in Oostenrijk bijvoorbeeld. Je kan natuurlijk ook vliegen naar Ljubjana.

Slovenië Lake Jasna Landschapsfotografie Meer

Foto 2: Lake Jasna

Fotogenieke plaatsen

Bekijk hieronder fotogenieke plaatsen waar ik ‘research’ voor deed, apps voor gebruikte of contact over had met fotografen die ik ter plekke in Slovenië tegenkwam.

 • Lake Jasna
 • Zelenci Nature Reserve
 • Triglav National Park
 • Meer van Bled (romantisch maar toeristisch). In goede conditie? Vanaf een hoger punt Mala Osonjica heb je mooi uitzicht.
 • Meer van Bohinj
 • Slap Kozjak waterval
 • Rivier Mosnica
 • Jamnik: Church of st. Primoz
 • Brda (heuvelachtige streek, “Toscane van Slovenie”)

Slovenië bij Bled Bergen

Foto 3: vanaf Mala Osonjica viewpoint


Welke foto vind jij het mooiste: 1,2 of 3?

Laat hieronder je reactie achter. Of deel jouw tips of ervaringen in Slovenië.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Guido Roeland
Door

Guido Roeland

op 04 Dec 2018

Hi Joris, Fantastisch die fiets!!! Foto 2 vind ik het meest spreken! hij is super helder en toont een 'ruim' beeld van de omgeving die er gewoon mooi bij ligt. Geen menselijke verstoring, dus puur natuur, in 1 woord "prachtig"!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Dank je Guido...

Arie Mekkelholt
Door

Arie Mekkelholt

op 04 Dec 2018

Beste Joris, foto 1 springt er voor mij uit qua licht en sfeer. Zeer mooie foto en de inspanning zeker waard.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Sfeer en licht vind ik ook gaaf, was blij met dat moment!

Marcel
Door

Marcel

op 04 Dec 2018

Hi Joris, Uiteraard zijn het alle 3 fantastisch mooie foto’s maar nummer 2 springt er voor mij toch wel het meest uit een heel mooi kleurig landschap met een erg mooie spiegeling in het water.

Marcel Renard
Door

Marcel Renard

op 04 Dec 2018

Hoi, ik ga voor foto 1 en 3. Foto 2 is mooi maar een saaie lucht en veel afleiding van allerlei huisjes, hekken etc. Ook vindt ik het jammer dat de weerspiegeling niet volledig is, wel bomen maar een afgekapte berg. Misschien een ander standpunt, portret stand of een korte telezoom 70-200mm tot een mooier resultaat zou lijden. In foto 1 gebeurt veel, allerlei lagen en in het midden een mooi dorpje, foto 3 is rustiger maar is voor mij de onderkant minder aansprekend omdat dit uit 2 donkere zones bestaat die een rechte lijn vormen terwijl de rest van het landschap uit mooie weglopende lijnen bestaat en een mooie diepte creëren.,

Marc Dewaele
Door

Marc Dewaele

op 04 Dec 2018

Foto 2 : reflexties maken het altijd mooi. Mooie compositie, beboste symetrische "V" vorm met daartussen het ruige gebergte in grijstinten; welke een mooi contrast vormen met de warme herfstkleuren

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Dank je Marc, het was zeker een mooie plek

Hetty van Dragt
Door

Hetty van Dragt

op 05 Dec 2018

Hallo Joris,Alle 3 de foto's zijn erg mooi, maar foto 1 vind ik erg goed. Prachtige lichtval over en langs de verschillende bergruggen. Het plaatsje met als markant punt de witte kerktoren. Ook zo mooi in het wazige licht. Bijzondere foto.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Hi Hetty, dank je voor je reactie! Ik heb er lang voor omhoog moeten lopen in een bos in de ochtend. Hoofdlamp op...

Rogier B
Door

Rogier B

op 05 Dec 2018

Hoi Joris, ik vind foto heel erg gaaf👍

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Weet niet welke je bedoelt maar bedankt ;-)

Reactie plaatsen